![]() |
![]() |
![]() |
Корисни сајтови |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2345> |
Author | |
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
мислам дека досега немам спомнато како ги препишувам сите оние големи текстови од книги или списанија кои ги нема по нет доколку некој куца доволно брзо односно има некакво знаење од компјутерска дактилографија алаткава можеби и нема да му треба, но во секој случај за големи текстови истата многу брзо си ја завршува работата, а патем целиот процес се одвива само со кликање по маусот. се работи за тип на скрин ридери кои препознаваат текст од слика и го конвертираат во јуникод формат во случајов кириличен. ова уште од дамна постоеше како опција и одеше како додатен програм со повеќето скенери, но од неодамна од пред 4-5 год има опција и за препознавање на македонска кирилица. станува збор за OCR (Optical character recognition) програми како што се ABBYY FINE READER или READIRIS или пак онлајн сервисот OcrNOW , се на се ефтина и практична дигитализација! мене лично освен за постирање на необјавени текстови(на нет) доста ми се наоѓаат и кога треба да преведам нешто па макар е истото и на кинески, добро со абито кое го користам само го вадам текстот од скеновите, а подоцна истиот го преведувам т.е. се додека не излезе гугл преведувачот(google translator) од бета верзија сите поголеми текстови ги преведував со интертран(intertran translator) кој меѓу другото дури и пред 5-6 год преведуваше симултано цели текстови и на блиските јужно словенски јазици, арно ама сега откако гугл кренаа глава споредбата на ист текст со превод од интертран ми делува премногу супериорна! има и кај нас се продава некоја верзија на македонско англиски преведувач, но мислам дека освен буквален превод истиот не прави ништо повеќе односно нема ниту граматика ниту пак нуди повеќе комбинации бар тоа ми го имаа потврдено и од фирмата која го продава МикроМАК сепак за некои работи како пребарување на македонски синоними и архаични зборови користам два прилично оригинални речници едниот е лексиконот на idividi (кој поточно како и повеќето речници по македонските портали на нет се линкови од www.recnici.com.mk), а другиот кој досега воедно се покажа и како најкорисен за архаичните зборови е www.makedonski.info (е-проект на табернакул). сега го има и Македонскиот Толковен Речник на цеде, но од она јас што знам може да се порача само во институтот за македонски јазик. едно време се залетав да го земам но сеуште го немам купено иако веќе помина година и кусур откако го промовираа и во електронски формат. инаку како прилично најкорисен македонско-англиски речник мислам дека е речникот на пребарувачот Набу кој досега некако ептен отскокнува од останатите recnik.nabu.mk патем еве уште неколку корисни и специјализирани речници за симнување или пак доколку човек не е сигурен во добиените резултати од веќе набројаниве речници: www.terminologija.org.mk/?dict_id=22 wiki.lugola.net/Речник_на_термини isengard.unet.com.mk/~georgi/ueb/?s=16092008001 elektronski-recnik-makedonski-i-angliski.software.informer.com/ Edited by beTon - 28-Jan-2009 at 00:18 |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
www.ingterakota.com.mk
Сајтот не е нешто посебно,но таа е фирмата што ја гради катната гаража во Прилеп,малку е чудно што не ја поставиле ни како проет досега,но се надевам дека ќе има update. |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
www.prostor.com.mk Ima nekoi sitni proektchinja od povekje gradovi. Ako ne go mrzi nekoj neka gi iskopa!
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
http://www.earthtools.org/
Google Maps комбиниран со топографски мапи. Македонија е целосно покриена, но оние поблиските нивоа на зум се слабо покриени! Edited by lslcrew - 20-Jul-2009 at 03:38 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
my macedonia korisen sajt si odkopal! arh.com.mk
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
fala sto me podseti, stvarno zaboraviv
![]() |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Знам дека обично постираме сајтови поврзани со градежништво,архитектура...
Но дечките направиле,интересни стории,интересни слики! www.to4ak.com |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
http://www.etapaproekt.com/
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
http://www.makedonijaproekt.com.mk/
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
vo ova stanica ima proekti od 1993 do 2010(poslednoto bese katna garaza vo aerodrom) Vidite kakov plan imale za staraTA ZELEZNICKA STANICA VO 1993!
Isto taka imalo uste mnogu ubavi proekti, ama tie se stari i ne veruvam deka kje se gradat.
Ne fali i domot na arm, kako salla kaj manu, kino vo karpos i drugi drugi...ima mnogu prokti, interesantno e .....
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2345> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |