![]() |
![]() |
![]() |
ЗСФ КОМ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 42> |
Author | |||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
||
Денешна фотка.
![]() |
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
||
На овие и Адора може да им подзавиди во кревање катови...
|
|||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Колку катови треба да има? Оди кон 13
|
|||
![]() |
|||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
На рендерот на претходната страница избројав 9 на понискиот и 16 на повисокиот.
|
|||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За да се добие впечаток за колкав комплекс станува збор:
![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
||
Денешна фотка.
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() од ЅЅС |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Ова се монструозни чудовишта што ги одобрува Општина Карпош и Јакимовски со измена на урбанистичките планови. Гнасно е тоа што им се случува на населбите од Карпош 1 до 4, заедно со Тафталиџе. Само да напоменам дека 20 и 25 катници се предвидени спроти Воена болница. Ненормално!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Една денешна...
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
ja_licno ![]() Senior Member ![]() Joined: 11-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 110 |
![]() ![]() |
||
Не ми е јасна твојава логика.Дали со закон е забрането?И до колку ката е дозволено да се гради во овој дел на Скопје? |
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
ja_licno ништо не е забрането. Само треба да се земе во предвид мислењето на граѓаните на населбите во кои се градат овие монструми. А граѓаните се јасни, нивните населби се урбанистички комплетирани зони уште пред неколку децении наназад. Ако сака некој да гради згради, тоа може да го прави на други локации во Општина Карпош, па и во Скопје. Поентата е дека овде се работи за пореметено ниво на лакомост. Ако не се лажеме, сите знаеме како оди донесувањето на урбанистички планови, особено сегментите за станбени згради, низ скопските општини. Ова што Стефчо од Општина Карпош го прави со овие 20, 25-катници е рамно на злочин. -Злочин врз чистиот воздух и врз единственото и најчесто струење на воздухот од Скопје во зимскиот период (Качаник) -Злочин врз зелените површини, на кои сега се удира и во Општина Карпош -Обесправување на граѓаните со правото на нивно користење на паркинг -Создавање на сообраќаен метеж или севкупно земено, уништување на квалитетот на живот на граѓаните на Карпош! |
|||
![]() |
|||
Robbi-MKD ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Oct-2008 Location: GER, Dortmund Online Status: Offline Posts: 100 |
![]() ![]() |
||
Не те сваќам... - За каква зелена површина зборуваш, јас како што знам таа парцела од секогаш била запуштена со ѓубре, гранки, отпад - Bо нејзина непосредна близина го имаш „Скај Сити„ и долж илинденска повеќе згради со 10+ - Какво „обесправеност„ на некакви си граѓани за паркинг места, што има тоа врска со овој објект? Овој си има свои тиа си имат нивни! „злочин„? мислиш на злосторство...учиме македонски! ![]() |
|||
Не си глуп кога нешто незнаеш, туку кога се правиш дека знаеш сe´!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
И јас колку што се сеќавам тоа место беше запуштена полјана, обрасната со грмушки. Со изградбата на оваа зграда се добива една смислена целина, заедно со Сити Мол, со новата зграда на ПроКредит Банка и со новата црква што е планирана тука некаде. А со својата висина на некој начин ќе парира на City Tower, која испадна големо естетско разочарување, барем за мене.
Еве уште една вчерашна фотка: ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
ако некое место е запуштена полјана, не значи дека треба да ја наполниме таа полјана со огромни објекти, има многу начини... најлошо е кога тие објекти треба да бидат станбени и кога населбата се преоптеретува со нови жители... додека сеуште не е најдено решение да се справиме со проблемите кои ги имаат станбените простори низ градов, ние го трупаме под земја со се повеќе и повеќе со обични, назадни транзициони станбени кокошарници
еве Карпош 1,2 и 3 се населби каде што нема некој поголем централен парк, зошто на пример на оваа локација не се офроми парк која ќе беше добро надополнување на јавен простор со Сити мол... истото важи и за целиот појас од кеј до Илинденска и од Влае до СЦ Борис Трајковски што отсекогаш бил предвиден да биде парк исто така, објектите кои се градат се неверојатно збиени еден до друг, а се масивни, од толкави простори, мора да ги зипуваат така нели? ![]() |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
Robbi-MKD ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Oct-2008 Location: GER, Dortmund Online Status: Offline Posts: 100 |
![]() ![]() |
||
Mislam deka treba da razbereme deka Skopje ima nedostatok na stanovi, koi ne se gradele so decenii, i imalo deficit na istite...
Skopje kako glaven grad mislam deka do prva ke se razviva i ke se shiri, taka da i mene ne mi se dopagaat nasekade zgradi, kuci, objekti ama toa e patot po koj ke ode Skopje vo idnina kako glaven grad...Od prva i namene mi izgleda zgradata nekako zbiena, da vidime kako ke ispadne koga ke bide finishirana pa da sudime. |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Највредното нешто во еден град е празниот јавен простор. Без разлика дали е парк, плоштад, игралиште итн. итн., тоа е местото каде што се гради урбаното ткиво на граѓаните кои живеат во околината. Ако вие секоја можна парцела (дури и да не е средена, побогу, и Кејот на Вардар е претворен во депонија, па мора да значи дека и таму згради треба да се градат) ја направите во станбена зграда, вие не сте какафонија од зградетини.
Па така, секоја нова зграда изградена по плановите на општината го руши комодитетот и можноста за урбано живеење на претходната. Во нормален свет има нешто што се вика урбанистички комплетирана населба. Ниво на развој на одржливост на местото кое е достигнато. Секое ново издигнување на нови објекти во тој простор носи само проблеми за жителите. Конкретно, за овој објект (не знам колку ката ќе излезат!), проблемот е што ја руши од темел архитектонската препознатливост на „ПроКредит Банка“. Од друга страна, самиот објект на банката по ништо не личи на онаа висококатница во зелена боја изградена до „Сити мол“. На крајот, би сакал да напоменам дека на Скопје не му требаат нови згради. На Скопје му требаат помалку згради. Згрозен сум од намерата на Општина Карпош да насее нови 15, 20, 25-катници низ населбата. Пак ќе повторам, отровот што го дишеме е делумно резултат на изградбата на цела серија вакви објекти низ градот во минатото. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
ок тука може и да се согласам со тебе, ама сетоа тоа е резултат на поширока политика... ја би рекол дека Скопје нема дефицит ос резиденцијален простор, туку дека премногу брзо се трупа со жители кои не може да ги издржи економски, сообраќајно и резиденцијално... не викам дека не треба да се шири, ама тоа што се случува е премногу рапидно и хаотично, а не се превзема ништо во врска со тоа дури и да речеме еве, дека имало дефицит, дали е во ред тие станови да се градат во веќе плански оформени населби и во центарот на градот, или во предградија со простор за секаква секојдневна активност и рекреација, доволно паркинг места, комерцијални содржини со свој доволен простор, всушност онака како што се направени Аеродром и Карпош? никаде не пишува дека дефицит на станови се надоградува со некој масивен 10+ ката кокошарник со пет влеза... само се уназадуваме постојано |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
@Zabegan
Kako zakluciv? Po oglasite za nedviznosti i cenite za koi se prodavaa stari amortizirani stanov za nerealni visoki ceni! Zarem mislish deka investitorite pred da investiraat ja nemat ispitano situacijata, koga pri tolku izgradeni nedviznini cenite na stanovite padnaa minimalno, ima prostor za uste! Pobaruvackata i ponudata go dirigiraat pazarot! |
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |