Булевар Трета Македонска Бригада |
Post Reply | Page <1 34567 10> |
Author | ||
mackomk
Senior Member Joined: 04-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 127 |
Quote Reply #81 Posted: 08-Sep-2014 at 16:27 | |
Што убав паркинг пешачкана патека од десно ќе стане.Иначе изгледа солидно сработено, ќе видиме со тек на време....
|
||
гитардемон
Senior Member Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5422 |
Quote Reply #82 Posted: 08-Sep-2014 at 16:35 | |
Ми се допадна многу широчината на велосипедската патека, иако не ми изгледа дека е некако обележана на асфалтот кај премините, а ни пак самиот павер има некои ознаки, освен тие на сообраќајните знаци на бандерите.
Возилата што паркираат - that's a NO NO! Си викам ќе наместат метални столпчиња како на Гологанов / Иво Рибар, па ќе се реши некако паркирањето. А кај автобуската постојк катастрофално го решиле проблемот. Всушност, не го ни решиле, а тоа ќе се види кога ќе се стави настрешница за постојката. Edited by гитардемон - 08-Sep-2014 at 16:38 |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
jyvation
Senior Member Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
Quote Reply #83 Posted: 08-Sep-2014 at 18:52 | |
Па постојката ќе се стави позади патеката нема на самата патека.
Edited by jyvation - 08-Sep-2014 at 18:56 |
||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #84 Posted: 08-Sep-2014 at 19:01 | |
kultuzin
Senior Member Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
Quote Reply #85 Posted: 08-Sep-2014 at 19:01 | |
Јас сеуште си стојам на ставот дека место столбови треба да има шилци на тротоарите кои ќе ги бушат гумите на автомобилите. Тоа според мене е најприфатливо и најефикасно решение. Само така може да се спречи лудилото со паркирањето.
|
||
dimemk
Newbiе Joined: 21-Dec-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #86 Posted: 08-Sep-2014 at 19:27 | |
VELOSIPEDSKA PATEKA NE SE PRAVI OD PAVER ELEMNET , TUKU OD MAZEN BETON....
|
||
one1
Senior Member БАНИРАН Joined: 13-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 416 |
Quote Reply #87 Posted: 08-Sep-2014 at 23:40 | |
втора фаза кога ќе се почнува до после железничкиот мост? Практично почнати се ископи ако не се лажам околу атмосферата/канализација од после бензинската па надоле.
|
||
zabegan
Senior Member Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply #88 Posted: 09-Sep-2014 at 00:59 | |
но, полека ме обзема и мене незаинтересираноста на јавното мислење, па ќе кажам дека е добро што се потрудиле барем од едната страна на булеварот да изградат велосипедска и пешачка патека со солидни димензии... НО, сепак можеа слободно да го жртвуваат средишното зеленило за патека и од другата страна, и да стават некој појас на ниско злеленило измеѓу патеката и коловозот |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
phenomenon
Senior Member Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2664 |
Quote Reply #89 Posted: 09-Sep-2014 at 01:59 | |
Зошто не се примени многу поедноставно решение - наместо коси да се постават вертикални рабници? |
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
zabegan
Senior Member Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply #90 Posted: 09-Sep-2014 at 02:10 | |
мислам дека од шилци многу подобро ќе си ја научат лекцијата
|
||
|
||
гитардемон
Senior Member Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5422 |
Quote Reply #91 Posted: 09-Sep-2014 at 11:53 | |
Алудирав на тоа дека луѓето што ќе чекаат автобус, ќе го прават тоа стоејќи токму на велосипедската патека (како и што прават на сликата). Затоа, можеле да одат со нешто што не го ограничува автобускиот патник (дури и мене природно ми доаѓа да чекам поблиску до асфалтот), и да ја заобиколат постојката со велосипедска патека отпозади. Нешто вакво е применето во Аеродром: А нешто вакво кај нас е научна фантастика: Мислам дека имаше простор и можност ова последното решение за велосипедска патека да се изведе долж целиот булевар, при што и од визуелен и од безбедносен карактер би било полн погодок! Edited by гитардемон - 09-Sep-2014 at 11:57 |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
DejanKLM
Newbie Joined: 09-Sep-2014 Location: Austin-Boston Online Status: Offline Posts: 27 |
Quote Reply #92 Posted: 09-Sep-2014 at 16:18 | |
Za zelenata povrsina so cvekinja, imaat li integrirano resenie za navodnuvanje?
Se nadevam ke mozat da go odrzat kako sto izgleda sega.... Avtobuskata postoja isto izgleda premnogu mala... izgleda deka avtobusot ke zazema del od kolovozot kade sto se dvizat vozilata i so toa ke kreira nepotreben zastoj na soobrakajot. Edited by DejanKLM - 09-Sep-2014 at 16:20 |
||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #93 Posted: 09-Sep-2014 at 17:59 | |
Џоле
Moderator Group Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15235 |
Quote Reply #94 Posted: 09-Sep-2014 at 18:03 | |
Мислам дека горнава слика зборува многу. Додека еден куп луѓе и коли стојат на велосипедската патека на новоизграден булевар, кутриот велосипедист го ризикува животот и вози на самата улица.
|
||
За сè има вторпат
|
||
zabegan
Quote Reply #95 Posted: 09-Sep-2014 at 18:43 | |
да, на патеката има пешаци (нема возила освен тоа полото) ама тие се во многу мал број и велосипедистот може да се размине со нив... едноставно кај нас фали култура, велосипедистите ова го прават и на улици каде имаат чисти велосипедски патеки, а возат по коловозот или пешачката патека а и во гужва мислам дека може да се функционира, барем додека не добиеме нешто подобро, како решението на гитардемон горе... проблемот е што нема култура и меѓусебно разбирање, ни кај велосипедисти, ни кај пешаци, ни кај возачи... а тоа не се решава ни со закони и физички оградувања, туку едноставно треба да е вроден осет кај луѓето |
||
|
||
ehrlich
Senior Member Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
Quote Reply #96 Posted: 09-Sep-2014 at 19:55 | |
Очигледно ти никогаш не си се качил на велосипед и не си се возел низ Скопје. Претпоставувам дека и овде како и на 90% од сите улици/булевари во Скопје, РАБНИЦИТЕ не се во соодветна линија на улиците, па извини, ама никој не сака своето возило (во овој случај велосипед) да си го крши на рабниците на секои 20 метри. Па дури и да има едно возило на патеката, тебе тоа целосно те попречува, бидејќи јас треба да се симнам од велосипедот, да го заобиколувам, па потоа пак да се качам. И во краен случај, аман веќе со критикиве за велосипедистите, ко божем ние имаме обезбедени патеки во цел град и ред други поволности, па ајде за секоја ситница, ама знаеш ти тоа така не треба. За културата на возачите, може да се види на организираните Критични маси низ Скопје, кога не можат да почекаат ни 5 минути за да помине групата безбедно, па неретко настануваат кавги помеѓу велосипедистите и возачите. На крај, извини, не е ништо лично, ама ова е насобраната фрустрација од возење со велосипед низ Скопје. |
||
one1
Senior Member БАНИРАН Joined: 13-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 416 |
Quote Reply #97 Posted: 09-Sep-2014 at 22:18 | |
Така е тоа кај нас. Простите и будалите се негуваат. Премногу треба да си будала за да почитуваш правила. И во принцип во Европа секаде велосипедска патека е спуштена до улицата односно е на исто ниво со улицата и секако е физички одвоена. Од една страна нема препреки како тротоари и разни чуда и неможат возила да попречуваат. Меѓутоа кај нас проблемот е во главите. Се се менува ама во глава за промени требаат по неколку децении...
|
||
zabegan
Quote Reply #98 Posted: 09-Sep-2014 at 23:40 | |
echrlich
извини и од мене ако било лично, ама и мене ми е собрана фрустрација од велосипедисти поради кои милион пати сум требал да возам слалом со кочење по улица, и кои ме прошишале со стотка на сред пешачка патека, на места каде велосипедските патеки може не се совршени, ама доволно се широки, рамни и неиспрекинати со рабници, за да можеш да возиш по нив па дури и да не се: знам каква хаотична ситуација има во градов во тој поглед и дека нема една комплетно извршена патека, ама мора да се знае дека не сме сите жртви тука, за хаосот во сообраќајот се одговорни сите, и несовесните пешаци, и возачи и велосипедисти, и дека мора некако да се разбираат меѓу себе и да имаат осет за другиот, нити сме сите жртви, нити пак треба да обвинуваме некого, пред самите себе еве уште еден пример, на кејот во Аеродром, каде што има велосипедска патека, а нема спортска патека за трчање и вежбање (а на делови нема и пешачка патека) велосипедистите се први кои се бунат и протестираат за тоа што луѓе пешачат и трчаат на велосипедската патека, ама на 100 наврати до сега, сум сретнал велосипедисти кои возат на пешачката патека на насипот, каде едвај се разминуваат двајца затоа, полека малце, размисли дека иако си обесправен, има и други во сообраќајот, дури и ако треба со велосипедот да заобиколуваш, да подзастануваш и да се симнуваш со него... знам дека е фрустрирачки, ама фрустрации трпат и другите луѓе, и барем додека не се средат работите, треба да имаме меѓусебно разбирање... како некоја раскрсница во тајланд, каде нема семафори и по 100 возила во минута се разминуваат, ама нема никакви сообраќајки |
||
|
||
kultuzin
Senior Member Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
Quote Reply #99 Posted: 09-Sep-2014 at 23:43 | |
Колку ви е лесно вака да давате произволни и непроверени информации чудо едно. |
||
jyvation
Senior Member Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
Quote Reply #100 Posted: 10-Sep-2014 at 21:14 | |
Post Reply | Page <1 34567 10> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |