![]() |
![]() |
![]() |
Старо Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 56> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
На последнава слика се гледа дека земјотресот не ја уништил целосно левата страна на стара железничка него само средниот дел. Зашто тогаш е урнат левиот дел, и ако веќе си идело на рушење, тогаш зашто не ја срушиле скроз?!
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Може да имало структурни оштетувања и да морала да се урне... има милион варијанти |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Срушен е делот каде беше холот од станицата
![]() Останатиотото крило од станицата кој подоцна е срушен !! и привремената железничка станица - барака после земјотресот ![]() |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ова е првата бензинска станица во Скопје од ланецот Shell....
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
сега сконтав џабе не ја викаат и галеријата мала станица
Регулационен План На Град Скопје . Генерален регулационен план на град Скопје изработен во 1929 год., Архив на град Скопје . Регулационен план на град Скопје од 1932 год., Архив на Македонија, папка бр. 62 Edited by beTon - 18-Feb-2009 at 23:46 |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Во 1923 година се поврзува Скопје со пругата од теснолинејката до тогашно Генерал Ханрис денес Ѓорче Петров од трасата која идела до Охрид, претоварната станица во Скопје е наречена „Мала станица“ (по малиот воз) која се наогала наспроти денешна НИП Нова Македонија и во самото паркче постои споменик. ![]() Edited by Vladimir P - 24-Feb-2009 at 11:41 |
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
од секогаш сум се чудел каква појава е тоа чешмичката во паркчето е сега ми е баш јасно што точно мислиш со ова Владимир, значи според клипот првата стара железничка станица е кај паркот спроти НМ што значи според клипот улица цар Душан денешна Свети Климент Охридски е онаа за која вели З дека е ул.МКД, така да проштевајте за претходната забуна за станицата и улица принц ѓорѓи, која да сигурно постоела но не во ваква паралела
![]()
Edited by beTon - 19-Feb-2009 at 02:12 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
се надевам Владимир она иницијативата што сте ја терале за 3д презентација односно интерактивна мапа на старо Скопје ќе види бел ден па да нема веќе вакви забуни која улица каде и зошто била добро би било и низ леери хронолошки да се опфатат повеќе мапи од старо скопје и да се обработат во 3д верзија, пример првиот урбанистички план за Маџир маало, или можебио најдобро би било да се направи една интернет комбинација од денешна мапа на СК со хронолошки леери која би ја пополнувале и едитирале постојано скопјани како би се добиле и најситни детали на едно место за историјата на градот (вакво нешто е добро секој град да го затера), а веќе после од сето тоа може да се стокмува и прочистена верзија со која би се ажурирала редовно виртуелната 3д реконструкција малку утопистички, но со потурбо ангажирање на средства од амбасади и фондации и вакво нешто може да бидне, добро не е на одмет да се има и дописен член во централниот турски архив во истамбул кој ќе нафрлува попрецизни материјали за менувањето на броевите на улиците во тоа време, а не е лошо и по еден во ватикан и вашингтон да се најде Edited by beTon - 19-Feb-2009 at 01:51 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Мала станица не била права станица туку претоварна станица од од нормалниот колосек на тесниот колосек кој почнувал од Н.Македонија преку Ѓорче до Охрид. Првата права станица „Uskub“ - „Скопље“ си останува кај МГС или на улицата „Краљ Петар“ или денешна „Македонија“ И постоела и трета станица товарна „Војвода Путник“ кај денешен Транспортен центар Стана мала збрка но утре ќе нацртам еден план со сите станици и пруги |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
сега пак налево круг, повторно ми е нешто мањак, зборуваме за сликава значи која улица е оваа на сликава, сега колку што можам да сконтам ова би требало да е станицата Генерал Ханрис, бидејќи на сликата убаво си пишува Бокувиќ кој е во општина Сарај, но на сликава не можам да ја забележам матка а и водно некако повеќе ми е позиционирано како сликава да е направена некаде на потегот кај НМ значи станица Горно Скопје односно мала станица... патем хронолошки која од станициве кои ги посочи кога е изградена? |
|
![]() |
|
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Кога веќе немаме фотографија од внатрешноста на старата железничка и главниот хол, дали можеби некој има скица или пак дури и целиот проект на станицата за да се види распоредот и големината на одделните простории?
Јас работев 3 години во канцеларија сместена во сегашниот Музеј на Град Скопје и затоа ја обожавам зградава - грев ми е што не ја обновиле целосно веднаш по земјотресот. Канцелариите се преубави, ѕидови од камени блокови, високи плафони, прекрасни терацо подови...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() До сега не сум налетал на ниедна фотографија од внатрешноста, што е просто невероватно, а за проектот ако успеам да го пронајдам ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Оваа зграда била карши денешен Holiday Inn, на местото на денешен дрво декор! Колку што знам била некој факултет. |
|
![]() |
|
polval ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 177 |
![]() ![]() |
Во консултација со татко ми
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Скопски Хигиенски Завод [1] во 30тите години од минатиот век во Скопје живеел и работел снимателот и режисерот Стеван Мишковиќ [1, кој по нарачка на Скопскиот Хигиенски Завод снимал едукативни филмови од областа на медицината и личната хигиена, еве неколку негови кадри извадени од клип за рзззСк Edited by beTon - 12-Oct-2018 at 16:58 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Прв пат го гледам овој објект ![]() И клипчето е добро |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Прво таа зграда полиција а потоа како вели Polval првиот филозовски факултет. |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
А дали си го видел ова прекрасно здание ? ![]() Машка гимназија а подоцна Педагошка академија Edited by Vladimir P - 19-Feb-2009 at 14:33 |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
И кога сме кај образовни институции - Женска гимназија
На местото на влада на РМ, споменикот стои ![]() |
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 56> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |