![]() |
![]() |
![]() |
Универзална сала |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 29> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Па ако ја погледнеш Универзална сала и ја споредиш со римскиот Пантенон слободно може да се каже дека инспирацијата на архитектите за формата на Универзалната сала во Скопје е инспирирана баш од формата и архитектурата на римскиот Пантенон само стилизиран во модерна верзија и модерни матерјали. Edited by HugoGoulding - 06-Jan-2013 at 12:59 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
па технички гледано, сите објекти во светот во форма на купола, се инспирирани од Пантеон
|
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Една слика - 1000 зборови. А тек па две...
София, 70-те години на ХХ век, сградата на Софийския държавен цирк, изгоряла в 1983 г. |
||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
еее,ние кога правиме инспекциски прегледи најчесто или прашуваат `кој те прати` или пишувај што сакаш
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Па добро де се знае дека салата е пандан на Софијскиот Државен Циркус и дека проектот е подарен од Бугарија заедно со изградбата на средното у-ште Георги Димитров како помош за земјотресот (иако тоа кај нас се тврди дека не е така). Не знам дали и самата изградба е помош баш од Бугарија или од некоја друга земја, но проектот е со сигурност.
Универсальный зал в Скопье (Универзална сала во Скопје), в котором проводятся многочисленные концерты, спектакли, идут постановки опер и балета, построен в 1965 году. После катастрофического землетрясения город восстанавливался при активном участии 35-и стран. С их помощью в 1965 году был построен Универсальный зал. Алюминиево-стеклянная Универзална сала вмещает 1.560 мест. Edited by Andrej_LJ - 16-Jan-2013 at 01:17 |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Дека е скоро па двојник не секој знае. За тоа чија донација е има(ше) метална плоча десно од билетарата. |
||
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
За тоа во заградата не сум чул до сега. Мислев дека е општо-познат факт дека салата е подарок од Бугарија. |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Ни јас не ја знам. Да не знаеш што пишува(ло)? |
||
|
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
Извини Андреј јас незнам колку знаеш Руски но тука не пишува дека е подарена од Бугарија... И претходно во јавноста излегоа документи каде јасно се гледа дека салата е платена од СФРЈ или СР Македонија само не сум сигурен точно. Преводот на овој текст би изнесувал: Универзалната сала во Скопје во која се изведуаат многубројни концерти, настапи , опера и балет е изградена во 1965 година. По катастрофалниот земјотрес во градот таа се гради со активно учество на 35 земји. Со нивната помош во 1965 година била изградена Универзалната сала. Алуминиумско-стаклената универзална сала има 1560 места за седење (или само седишта). А од друга страна некој тврдат дека таа е донирана и изградена од Бугарија. Според моја лична анализа и перцепција од трите тврдења јас лично можам да речам дека тврдењето на весникот (македонски) кој го читав пред некој месец е најверојатно - дека салата и била платена на Бугарија - бидејќи таму имаше слики од документи кој го потврдуваа тоа. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Извинето ти е Даци, руски одлично знам инаку не би постирал вест на руски јазик. Така што точно знам што пишува. Јас кажав во претходниот пост-проектот е ПОДАРЕН од страна на НР Бугарија,а за самата реализација не сум сигурен дали точно Бугарија (или сама) ја има градено, но сум сигурен дека и самата изведба е подарок. Што се однесува до имбецилното откритие на Вечер, можам да гарантирам дека е чиста манипулација во нивниот препознат стил и однос кон Бугарија. Ај те молам прочитај го договорот (за кој патем во статијата на Вечер уште во првата реченица стои дека е потпишан во Нови Сад, а во првата реченица на договорот стои Данас.... у Софији... - толку од професионалност и капацитетот на новинарите од Вечер да истражат било што па макар и на српски јазик) и кажи ми каде стои дека за салата е платено? Зарем во еден договор може да не стои купец и продавач (како правни лица) иако во суштина најверојатно немало никакво купување или очекуваше да улета тука ТЕХНОСТРОЈЕКСПОРТ и да си гради без договор. Пак ќе кажам дека текстот на Вечер е чиста манипулација и измишњотина, не докажува ништо од она што тврди дека го открива, во нивен препознатлив и докажан стил. Впрочем скоро сите знаат дека салата е донација од НР Бугарија, а за тоа имало и плоча во самата Универзална. Како инаку го објаснуваш фактот дека изградбата се вршела според прописите и стандардите на НР Бугарија? Edited by Andrej_LJ - 16-Jan-2013 at 02:36 |
||
|
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
Навистина незнам што да мислам ,не се сеќавам дали беше Вечер каде што ја прочитав таа вест.
Знам дека уште како мал дедо ми ми кажуваше за тоа како е обновувано Скопје и он викаше дека универзална е подарок од Бугарија. Баш кога ќе имам време ќе поминам до универзална да видам тоа плочата дали ја има таму ,или ако некој може нека помине ,бидејќи мене ми е прилично далеку кога не ми е во правец. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Е врати се една страница де и кликни го линкот на Вечер.
|
||
|
||
![]() |
||
pavche ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 431 |
![]() ![]() |
|
Универзална зала е точно копие на сградата на Софиски Државен Цирк, коja изгоре во пожар в 1983-та.
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ако добро памтам пишува дека е подигната со помош на народите на неколку наброени држави, што ми остави впечаток на намерна политичка балансираност, сепак нималку чудна за тоа време. Кој може нека помине да услика ако е натписот се уште таму. Инаку да - општата перцепција е дека Универзална е поклон од Бугарија. |
||
|
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Нема врска, на таа табла убаво пишува кои држави донирале пари, ги има неколку, меѓу нив се наоѓа и Ирак како помош од Садам Хусеин!
|
||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да не претеруваме со митови и легенди, Садам абер немал од власт во 1965-та година.
|
||
|
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
Па не ќе да е баш така. Делот од договорот кој е објавен не е целиот договор туку само неговата 2 страница, а јасно се гледа дека на другата страна од листот се наоѓа страница бр. 3. Според тоа, не знаеме на колку страни бил напишан договорот и на која страница се наоѓала цената. Она што е сигурно е дека станува збор за купопродажен договор и тоа помеѓу две државни фирми (какви што биле сите за време на социјализмот) од кои српската настапува во име на дирекција која била или општински или републички орган. Во договорот се споменува „купувач“, „продавач“ и „порачка“. Дополнително се споменува „инвеститор“ и неопходноста од негово одобрување на проектот. Целокупната содржина на делот од договорот укажува на класичен купопродажен договор. Да беше како што тврдиш, овој договор ќе беше склучен како договор за подарок помеѓу општински или државни органи претставници на двете земји. Таму ќе немаше ниту купувачи, ниту продавачи, порачка или инвеститор кој ќе можеше да дава согласност затоа што нели на подарен коњ заби не се бројат.
Тоа што „Вечер“ има тенденциозна уредувачка политика кон Бугарија не го менува она што е објавено од договорот. Овој договор не ја намалува хуманитарната улога која Бугарија ја одиграла по земјотресот во Скопје. Edited by OCB - 17-Jan-2013 at 02:27 |
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Еве ја таблата
![]() |
||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Бугарија ја нема, ама затоа ја има Бразилија!
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 29> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |