![]() |
![]() |
![]() |
Катна гаража Илинден - кај Бисер |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па кога ќе се окречи објектов вањда поубаво ќе ти се вклопи и оградата. А сега е вероватно оставена на гол сив миниум поради заварување, па после вероватно со боја ќе ти изгледа поубаво.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
мене и самиот дизајн на оградата не ми е убав, како што кажа, евтино изгледа, бидејќи е еден од репрезентативните делови на зградата, можеле да посветат малку внимание и на него
|
|
![]() |
|
SpaceAge ![]() Groupie ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: SWEDEN Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Jas sum za ovoj objekt,vaka gi zamisluvam da treba da izgledaat katnite garazi, ednostavni ,da vrsaat funkcija nemam nikakva zamerka, edna standardna katna garaza koja e prva od vakov vid vo Skopje
|
|
![]() |
|
Zoc ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 101 |
![]() ![]() |
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Не би можел да кажам дека сум одушевен од изгледот на објектов, но сметам дека крајниот резултат ќе биде коректен од ова што може да го видиме и сосема пристојно ќе се вклопи во околината.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
свежи фотки, малце снег има ама нема врска
1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. ![]() 8. ![]() 9. ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Убави фотки си направил забеган
![]() |
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
Ако не беше оградата тогаш ќе се исполепеа реклами и ќе ја користеа фасадата како рекламен простор. Мене едно нешто ме буни. Влезот за пешаци (без кола) наместо да излегува на главната улица на тротоарот направено е да излегува на паркингот позади.Мислам дека скоро сите што ќе паркираат во иднина ќе паркираат за да одат во Бисер или во некои од деловните објекти од карши а многу поретко во станбените згради одпозади.
Уште нешто околу изгледот, да беше нешто помдерно ќе немаше да се вклопи во околината (посебно со бисер). |
|
![]() |
|
se_manda ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
pa isto ti se faka dali e na parking ili na trotoar...i od dvete strani moes da vlezes vo biser
|
|
![]() |
|
nikla802 ![]() Newbie ![]() Joined: 18-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Bez zaebancii, ova e naj gomno ograda sto ikad nekoj proektant moze da ja odbere za katna garaza.
p.s ja pa celokupniot proekt e nesto podobar. Eve kako se toa pravi 1000 km podaleku od divinava. Ljubljana, http://www.abiro.net/ ides na... 20 projektov / garazna hisa sentpeter |
|
![]() |
|
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
mene edno me interesira! kako ke go izadat kranot?
![]() |
|
![]() |
|
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
izvadat
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Ќе го расклопат
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Волку не чини годишен паркинг верватно во Париз. Дури и во денари сумата е претерана, не гледам кој ќе одвои толква сума (100 евра месечно). Ако ова им е економската физибилност, мислам дека нема далеку да стигне гаражава.
ЕДИТ: Очигледно закупот се однесува на целата гаража за цела година. Edited by UrbanFreak - 12-Mar-2010 at 15:50 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Тие сумите не се за паркирањето., туку за земјиштето кое тука е дадено под закуп, гаражата е изградена не на сопствено земјиште, туку под концесија е на неколку децении, побарај поназад по нишкава мислам дека имаме некои муабети околу исплатливоста.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Според мојата рачуница паркингов за да ја исплати концесијата за земјиштето годишно, ако земеме дека паркингот ќе биле полн 24 часа дневно излага дека за концесијата ќе идат по 2,5 денара од час по паркинг место. Е сега еве да земеме просечна зафатеност од 30% тоа се 7,5 денара по час по паркинг место, само за концесијата. А повеќе од 10 ден/час не вреди да се плаќа, кога во центар 3 часа се 40 денари. Така да не дека е нешто високо исплатлива, ама изгледа инвеститорите имаат друга рачуницаи идат на барем 50% зафатеност цело време.
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Да очигледно погрешно имав разбрано, и си го поправив постот.
Околу економската исплатливост, добра ти е анализата ЛСЛ. 71.411 евра поделено со (24х365) искача дека само за рентата треба секој час гаражата да генерира барем 500 денари. Мислам дека нема да биде помалку од 20 денари час, значи 25 возила.
Пак целава математика би зависела од конкурентската цена на градски паркинг, која треба да воведе зонско паркирање и во аеродром, и благонаклонетоста и ефикасноста на пајак службата да ги собира непрописно паркираните возила. Но мислам дека на подолг рок, инвестицијата ќе биде исплатлива.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па проекциите што биле правени во времето кога е почната иградбата беа во услови на околен бесплатен паркинг и практично не се случуваше да не се најде место ако се потрудиш некоја минута. Ако подрасмислиме добро гаража во тоа време нудеше само комодитет во паркирањето додека денеска во услови на околно зонско паркирање сигурно гаражава каде каде ги надмашува прокециите што тогаш ги имаат правено инвеститорите.
Тогаш изгледаше дека и загуби ќе генерира гаражава со такви за тогаш неповолни услови за концесија. Е сега некој ќе рече имале инсајдерски информации дека ќе се воведе сонско паркирање, ама па тогаш абер немаше од зонско паркирање. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |