![]() |
![]() |
![]() |
Булевар Илинден |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 36> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Ваљда и клучката е само привремено онака згужвана и ќе се поправи со доизградба на булевар Илинден. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Клучкава е бит-пазар 2!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Инаку доколку наскоро почне со реализација проектот за проширување на неспорниот дел ( фонтана - Карпош4 ), што ќе се прави со администрацијата на град Скопје???
Немам слушнато каде би се префрлила макар привремено, а бараките во парк мора да се срушат за да се направи проширувањето. Еве го планот што го ископа ArchiTechTone, токму за тој дел: ![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
koja e vrskata so ilindenska i pristapniot pat do obikolnicata |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Илинденска кај Карпош 4 треба да се продолжи со мост преку Лепенец и после шиба воглавно кон север се до обиколницата и треба да се поврзе на клучката што ја постираше lslcrew |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Овој пристапен пат е дел од илиндеска всушност. Илинденска се протега од Влада до обиколница само што досега како "булевар" функционира до карпош 4, а понатау е расцепкана трасата на неколку селски улички и нема континуитет. Оваа пристапна улица во иднина треба да биде дел од целосниот булевар Илинденска.
Еве линк од ГУП-Скопје па ако не е нешто докрај јасно може да се најде во Генералниот план. http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=458 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве и да илустрираме
![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
a ke bide toa nekogas. ne e mnogu toa za gradot Edited by FoSsiL - 29-Jul-2009 at 23:20 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Како бе така?! Лажги со лопата да ги ринеш. Смачено ми е од вакви цмиздрења на секој ќош! Нашле па зашле! Демек од механизацијата за проширувањето ќе се направела штета, а од механизацијата за атмосферската што е многу поинвазивна од механизацијата за проширувањето немало да се направи штета. Па уште види богати децата да си играле на булевар?! Ако сакаат може и терен за маалски сервис да изцртаме место хоризонтална сигнализација. Или па денеска на вести слушнав дека овие дрвата што ги исекоа заштитиле неколку сообраќајќи, односно граѓаните биле исплашени дека сега наместо колите да се удираат во дрва ќе се удираат кај нив во ѕидовите. Вакво себично понашање е катарзата во недоволно регулираните односи кај нас. Граѓаниве се жители на опфатот но не се градежна инспекција да бараат увид во план или да констатираат дали нешто е согласно со закон или не е. Грешка е што не се става на увид на јавност, но поголема грешка е самоволието на овие граѓани. Ако не им се допаѓа да живеат до булевар нека се спакуваат, има фирми што ќе се потепаат да бидат на овие локации! Преку глава ми е од фашистички теории за "стари скопјани" "маџирмаалци" "дебармаалци" што себе си си даваат третман на ендемски вид, на раритетен артефакт па сега бараат некаков "резерват" во сред централно градско подрачје. Ваквите случаеви од мене ја изгубија поддршката многу оддамна. Се залагам за овој дел да се реши во согласност со ГУП односно со тунел, но сега за сега целосна поддршка до Коце за ваквиот пристап и му порачувам ако може да биде и благо порадикален. А ако во иднина драстично падне цената на куќиве кои нели биле слаби статички тогаш може и да идеме со експропријација па ширење на булеварот наместо едниот ред куќи, што и не е така лоша идеја со оглед на тоа што оние два три објекта од културолошко значење јас би предложил нивно реалоцирање со нумерација цигла по цигла (метод доста практикуван низ свет) некаде во непосредна најмала можна близина, што е многу поефтин метод. Edited by lslcrew - 01-Aug-2009 at 01:30 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
а им го запази ли моментот кај што бараат да била едносмерна еден месец, па ако не оди пак да ја сменат
![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
@lsl ти уште им го имаш меракот да ги испорушиш тие куќи а
![]() Веќе се изјаснив дека ја подржувам категоричноста на Коце (иако може дебело да ни се тресне од глава како што тоа се случува на државно ниво но тоа е веќе офтопик). Се сложувам и со твоите кометари за аздисаните граѓани и за самопрогласените масонски ложи од типот на дебармаалци, маџирмаалци итн.... НО... Потајно во случајов навивам за опцијата пешачка зона. Знам дека може некој тука очи ќе ми извади за тоа, дека таа сообраќајна врска е битна итн итн... Но мислам дека ширење на пешачките зони во градот треба да малку да се стави во преден план а една од најдобрите локации за тоа е овој дел од градот. Можеби и во 60те изгледало на сулуда идеја да се затвори плоштадот по кој што до тогаш се возело и да се претвори во пешачка зона но денес сите ги гледаме придобивките. Мислам дека треба да се постапи похрабро и тука, особено ако планираат промени на ГУП треба малку да размислат и на овие теми. Веќе се повторувам но мислам дека со ширење на Илинденска многу повеќе ќе изгубиме отколку што ќе добиеме. |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
pbanks се сложувам со тебе доколку пешачката зона е од влада до фонтана, но тогаш па не гледам логика што ќе поврзува, а за да стане атрактивна пешачка зона ќе чекаме уште многу долго, додека се развие како таква и се актуелизира, eве земи ја за пример ул. Македонија
но не гледам ни која е логиката да се прекинува врската меѓу центар и Скопје кон запад за вакво нешто но морам да признаам дека ти е интересна идејава ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Немора да се прекине. Немам некое решение на памет во моментов како да се одржи врската но мора да постои. Можеби ќе биде поскапо но верувам дека инвестицијата ќе се исплати, околу пешачките зони е често најскапиот квадрат, тие носат бум во комерцијалниот и услужниот сектор итн. Тука е и Ленинова која исто така добива една друга физиономија во последниве години така да може да се размислува и пошироко.
Секако ова се лаички нафрлања за сето ова треба експертски да се верификува, да се утврди цената на дивертирањето на Илинденска (или евнетуалните корекции во секундарната сообраќајна мрежа во тој кварт) и да се избере најдобрата опција. Во секој случај не се сложувам дека треба многу време за актуелизација. Кејот 13 Ноември и ул. Македонија па и плоштадот со сите афери и аномалии околу нив се незаменливи делови на скопската урбана матрица иако само пред 10на години зјаеа празни и служеа малтене за транзит. Денеска концентрацијата на луѓе во тие делови е огромна. Илинденска не би и требало долго време да фати ритам. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Во голем дел се сложувам со дискусијава..
Мене лично само едно нешто ми беше непријатно во случајов - тоа е што беше убав (коректен, градски) дрворед (не знам дали можеа некако да го зачуваат, во смисла да го пресадат, веројатно е многу комплицирано). Сите други муабети (ќе им се нарушела статиката - жити све ![]() ![]() ![]() ![]() Идејава со едносмерен сообраќај е исто тотален нонсенс...веројатно си замишљаат дека може да се пушти другиот правец по ул. Орце Николов да иде (или не знам како), што во вакво време на транзициони импровизации ќе му текнеше на некој од градоначалнициве до сега, па ќе видевме дека и такво чудо не функционира...како и да е, јас би ја фрлил оваа идеја во канта за ѓубре, доста му е на градов од такви селски крпеници! Лично, не ми се допаѓа настапот на Коце и на целата администрација, со тоа што од една страна преку ноќ, без никакво известување им улетаа на дрвата, па не знаеше никој ни што ќе се праи, дали ќе се проширува улицата или ќе се гради атмосферска канализација, а после игнорираат секаква комуникација со станарите од улицата - не ми е јасно зошто!? Како да праат нешто криминално...Наместо ова требаше да ги седнат и да им објаснат дека нема веќе садење пиперки и дека градов треба да функционира... За пешачката зона за која зборувате, според мене, до пред неколку години имаше убави услови да се напраи да биде ул. Ленинова и плус/минус неколку околни улички (сега веќе и тоа отиде у бестрага)....за некој простор да стане само пешачки треба и да има некаков амбиентален квалитет, што јас барем на овој потег за кој зборуваме овде немам некое чувство дека го има... Дебармаалските, „старо-скопските“ и сл. теории дека светот тргнал од овде јас одамна не ги есапам...тие фраери што у синдикалки и папучи шетаат низ градов и раскажуваат причи за идилата на старите скопски населби (кои и тогаш биле просек и под него), самите си дозволија да им се деградираат куќите и зградите и да им ги гледаме шупите, голубарниците и грдите поткровја, за тоа не треба некој да ни раскажува, сите го гледаме |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Dave за пешачка зона мислам дека сеуште има простор да се создаде некој амбиент. Има еден куп натрупано транзициско ѓубре но и на тоа со тек на време ќе му дојде крајот. Од друга страна во последно време приметувам и неколку симпатични и складни објекти кои се изградија/градат токму во тој дел од градот (меѓу Ленинова и Климент Охридски). Веројатно ако малку се запне до амбиент (за чија неопходност во контекст на пешачка зона се сложувам) може да се дојде особено во овој делов до линија со фонтана. Ако зборуваме за после Идадија таму освен што локацијата не е со исто значење, битката со транзицискиот олош е изгубена и тој дел е неповратно осакатен. Инаку мене канцеларијата ми е на Илинденска во една од тие "старите" куќи и можам од прва рака да го потврдам ова твоево карикирање со голубарници и шупи. Влезот е како од хорор филм, нема никакво осветлување (а го издаваат на 4 фирми), таванот е попукан и штрчат трски, на секој дожд покиснува, од позади си имаат опалено алуминиумски прегради на терасите за крадење простор кои облагородени со ултра кич рефлектирачко светло. Секако од прозорците на задниот дел на објектот се гледа во задниот двор кој е рамен на кочина. Битно внатрешноста е зачинета со некакви антички сводови, лајсни и чуда. Демагогијата на овие луѓе е бескрајна. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Објективе за кои зборуваме само во Скопје се бесценети камења, на други места се рушат без размислување и каква било дискусија...за повеќе пешачките зони во Скопје
![]() |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
![]() No dokolku bi bilo toa taka sigurno ke izlezat i drugi soobrakajni problemi, taka da mozda vo idnina ke bide. Edited by mitatos - 01-Aug-2009 at 16:17 |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Dave Gahan кажа се што мислев и јас, само ме мрзеше да пишувам
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Dave
Ако дискутираме само за реални работи во Скопје, муабетиве ќе ни се сведат или на урбана мафија или за новите лулашки што ги отвориле во Лисиче како дел од изборната програма или за нови жардинерии.... ![]() Можеме да си дадеме малку одишка со фантазирање... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 36> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |