build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 6566676869 75>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1321 Posted: 26-Oct-2014 at 18:41
Originally posted by Џоле

Од кај, пак, сега Забеган во муабетот?
се навикна да дискутира со мене Big%20smile

инаку луѓе, стварно не е ок во еден археолошки музеј да има копии на експонати од други музеи и реконструкции кои немаат цврста основа, може наопаку да се превртите да го докажете обратното и нема да ви успее
историјата не ја познавам многу перфектно, но археолошки музеј знам што е и што треба да има во него, а тоа не се копии на артефакти кои не се во сопственост на музејот и восочни фигури без врска
не ви е тоа некој културно-историски музеј посветен на македонската нација, туку е музеј посветен на македонските археолошки локалитети, без разлика од која култура се, се што ископано кај нас, треба да биде таму, а се што не е, не е ни наше, ниту пак имаме право за негова презентација... нити пак може да с ифантазираме за тоа како нешто изгледало и ексклузивно таа фантазија да ја претставиме како експонат
а ако артефакти кај нас се украдени и продавани, истите можат да бидат вратени по правна постапка... може пред да се брукаат и да бидат обвинети за плагијатура, да се погрижат прво да си ги вратат тие артефакти, ако не успеат, јебига, ќе треба да се задоволиме со тоа што го поседуваме

саркофагот најпрво е глуп потег затоа што е артефакт кој не е пронајден кај нас, а приказната позади него не е научно потврдена, иако прифатена... навистина џабе се расправате
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
MartiniMKD View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1322 Posted: 26-Oct-2014 at 22:55
Originally posted by zabegan

инаку луѓе, стварно не е ок во еден археолошки музеј да има копии на експонати од други музеи и реконструкции кои немаат цврста основа, може наопаку да се превртите да го докажете обратното и нема да ви успее историјата не ја познавам многу перфектно, но археолошки музеј знам што е и што треба да има во него, а тоа не се копии на артефакти кои не се во сопственост на музејот и восочни фигури без врскане ви е тоа некој културно-историски музеј посветен на македонската нација, туку е музеј посветен на македонските археолошки локалитети, без разлика од која култура се, се што ископано кај нас, треба да биде таму, а се што не е, не е ни наше, ниту пак имаме право за негова презентација... нити пак може да с ифантазираме за тоа како нешто изгледало и ексклузивно таа фантазија да ја претставиме како експоната ако артефакти кај нас се украдени и продавани, истите можат да бидат вратени по правна постапка... може пред да се брукаат и да бидат обвинети за плагијатура, да се погрижат прво да си ги вратат тие артефакти, ако не успеат, јебига, ќе треба да се задоволиме со тоа што го поседувамесаркофагот најпрво е глуп потег затоа што е артефакт кој не е пронајден кај нас, а приказната позади него не е научно потврдена, иако прифатена... навистина џабе се расправате

Ме интересира на која тоа приказна мислиш и тврдиш дека не е научно потврдена? )

Дали ти воопшто знаеш зошто се нарекува Александров Саркофаг?
Мислиш Александар бил погребан во него?

Ако мислиш така тогаш поприлично си забегал
Доста добро се знае историјата за Александровиот саркофаг.
Истата е потврдена од еминентни западни научници
Саркофагот е изработен некаде кон крајот на 4 век пне
Му припаѓал на феникиски благородник по име Абдалоним.
Истиот е назначен за крал на Сидон токму од Александар веднаш по битката на Ис од 333 г пне во која феникијците со помошта на Александар успеале да ја отфрлат персиската власт и да се ослободат.
Во таа чест овој феникиски благородник на својот саркофаг го издлабил ликот на Александар на два долги релјефни фризови и тоа во ловот на лавови и најубавиот со битката на Ис од 333 г пне.

Речиси сите научници се согласни дека по убавината е еден од артефактите кој на најживотолик и најверодостоен начин го претставува Александар и неговиот историски поход. Токму затоа и се нарекува Александров саркофаг. Токму и затоа е донесен во Македонија за да можат неговите историски успеси да бидат посведочени од народот во оваа држава.

Следен пат би ти предложил да прочиташ малку историја бар на википедија ако ништо друго. Вака делува стварно смешно и циркузантски да нафрлаш глупости ко од пред кооперација.

И уште нешто...
За твоја информација...
Археологијата е наука која го истражува матерјалното богатство со цел да го објасни потеклото и развојот на човековата историја низ дадени периоди во минатото.

Сакал некој да признае или не Александар е дел од историјата на оваа земја, и релјефните фризови на овој саркофаг се едни од најверодостојните артефакти кои во живо ни ја претставуваат античката историја на Античките Македонци, и те како заслужува да се најде во главниот град на државата која се нарекува Македонија.

Edited by MartiniMKD - 26-Oct-2014 at 23:08
Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #1323 Posted: 27-Oct-2014 at 05:36
Ink, mojot post bese odgovor na prasanjeto na Z|evzek:
Ахххх бе човеку. За каква историја ми зборуваш ? Отоманскиот период на овие простори започнува во 1371 год. Не зборувам за ексопонати од времето на револуционерната организација. Зборувам за експонати од времето на Крали Марко. Батали го Крали Марко "доволна" нека биде восочната фигура. Пред Марко се Волкашин, Углеша, Стрез, Делјан, Самоил, Климент, Наум и многу други. Каде се артефактите од словенскиот период? Или сепак музејот сака само да ги прикаже нашите анатички корени ?

Znaci, covekot prasuva kade se takvite artefakti (srednovekovni, sto se odnesuvaat posle doagjanjeto na Slovenite). Ocigledno, vo Belgrad i Sofija. Ne deka sme gi imale nie, pa gi krieme, a sakame da pokazeme zamo anticki artefakti, tuku tie artefakti za koi covekov prasuva se vo Belgrad i Sofija.

Tocno e deka mnogu povekje vo Sofija od toa sto se na linkovite. Kolku za ilustracija sakav da pokazam kade se otideni takvite artefakti kako sto toj posakuva da vidi.

A za kopii, ne znam sto zboruvas, nema vo Skopje kopii od srednovekovnite artefakti sto se vo Sofija i Belgrad.

Generalno, eden muzej treba da stava akcent na legalno zdobieni artefakti, a ne da izlozuva artefakti do koi se doslo pod somnitelni/neeticki okolknosti. Sobiranje na artefakti od crkvi za vreme na okupacija spagja vo taa kategorija na neeticki okolnosti. Porakata koja muzejot vo Sofija ja isprakja e deka e ok da se kradat artefakti za vreme na okupacija, ok e da se skrnavi kulturno nasledstvo na nekoj narod, i ok e da se izlozuvaat ukradeni artefakti bez tronka sram. Muzejot vo Sofija ne velici artefakti i istorija, tuku iskrivena etika - deka kradenje na artefakti za vreme na okupacija e ok. Toa, barem za mene, e mizerno, odbivno, sramno i sprotivno na se' za sto eden muzej treba da se stremi. Par voconi figuri tuka/tamu vo Skopje e vo najgolema mera smesno, no vo osnova benigno i vo nikoj slucaj ne e vo ista kategorija so ona sto pretstavuva muzejot vo Sofija.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1324 Posted: 27-Oct-2014 at 08:42
А зошто не копија на мозаикот од Помпеја?
Back to Top
Argeadus View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Argeadus Quote  Post ReplyReply #1325 Posted: 27-Oct-2014 at 20:49
prati pismo do ministerkata za kultura, skeniraj pa postiraj, pa togas poeni po forumi sobiraj
-------------------------------
Argeadus
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1326 Posted: 27-Oct-2014 at 21:14
Аргеадите на латиница пишувале? Како антички Македонец очекував да прибегнеш кон твоето матично писмо, она на електро-инженерот проф. Томе Некојси што го дешифрирал Каменот на Розета.

Stop spamming.

Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Argeadus View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Argeadus Quote  Post ReplyReply #1327 Posted: 27-Oct-2014 at 21:20
Ne ama bas nikakov problem da se pisuva i na latinica i na kirilica dokolku se razbira
Argeadus
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #1328 Posted: 27-Oct-2014 at 22:25
Originally posted by MartiniMKD

инаку луѓе, стварно не е ок во еден археолошки музеј да има копии на експонати од други музеи и реконструкции кои немаат цврста основа, може наопаку да се превртите да го докажете обратното и нема да ви успее историјата не ја познавам многу перфектно, но археолошки музеј знам што е и што треба да има во него, а тоа не се копии на артефакти кои не се во сопственост на музејот и восочни фигури без врскане ви е тоа некој културно-историски музеј посветен на македонската нација, туку е музеј посветен на македонските археолошки локалитети, без разлика од која култура се, се што ископано кај нас, треба да биде таму, а се што не е, не е ни наше, ниту пак имаме право за негова презентација... нити пак може да с ифантазираме за тоа како нешто изгледало и ексклузивно таа фантазија да ја претставиме како експоната ако артефакти кај нас се украдени и продавани, истите можат да бидат вратени по правна постапка... може пред да се брукаат и да бидат обвинети за плагијатура, да се погрижат прво да си ги вратат тие артефакти, ако не успеат, јебига, ќе треба да се задоволиме со тоа што го поседувамесаркофагот најпрво е глуп потег затоа што е артефакт кој не е пронајден кај нас, а приказната позади него не е научно потврдена, иако прифатена... навистина џабе се расправате

Ме интересира на која тоа приказна мислиш и тврдиш дека не е научно потврдена? )

Дали ти воопшто знаеш зошто се нарекува Александров Саркофаг?
Мислиш Александар бил погребан во него?

Ако мислиш така тогаш поприлично си забегал
Доста добро се знае историјата за Александровиот саркофаг.
Истата е потврдена од еминентни западни научници
Саркофагот е изработен некаде кон крајот на 4 век пне
Му припаѓал на феникиски благородник по име Абдалоним.
Истиот е назначен за крал на Сидон токму од Александар веднаш по битката на Ис од 333 г пне во која феникијците со помошта на Александар успеале да ја отфрлат персиската власт и да се ослободат.
Во таа чест овој феникиски благородник на својот саркофаг го издлабил ликот на Александар на два долги релјефни фризови и тоа во ловот на лавови и најубавиот со битката на Ис од 333 г пне.

Речиси сите научници се согласни дека по убавината е еден од артефактите кој на најживотолик и најверодостоен начин го претставува Александар и неговиот историски поход. Токму затоа и се нарекува Александров саркофаг. Токму и затоа е донесен во Македонија за да можат неговите историски успеси да бидат посведочени од народот во оваа држава.

Следен пат би ти предложил да прочиташ малку историја бар на википедија ако ништо друго. Вака делува стварно смешно и циркузантски да нафрлаш глупости ко од пред кооперација.

И уште нешто...
За твоја информација...
Археологијата е наука која го истражува матерјалното богатство со цел да го објасни потеклото и развојот на човековата историја низ дадени периоди во минатото.

Сакал некој да признае или не Александар е дел од историјата на оваа земја, и релјефните фризови на овој саркофаг се едни од најверодостојните артефакти кои во живо ни ја претставуваат античкатаисторија на Античките Македонци, и те како заслужува да се најде во главниот град на државата која се нарекува Македонија.

Е токму тоа. Се нарекува Македонија. А ти како некој кој толку добро познава Историја/Археологија, па и со 4то одд основно некој, баш би знаел дека тој главен град нема никаква ама баш никаква врска со било која Македонија, освен со оваа денешнава.

Edited by Danndy - 27-Oct-2014 at 22:25
Traveling.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1329 Posted: 27-Oct-2014 at 22:39
Originally posted by Argeadus

prati pismo do ministerkata za kultura, skeniraj pa postiraj, pa togas poeni po forumi sobiraj

Poeni? I don't need no stinking poeni!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1330 Posted: 27-Oct-2014 at 23:59
MartinMKD ти кажувам што е тоа „Национален археолошки музеј“, не намеравав да дискутирам за историја воопшто
ти може имаш поголемо познавање од историјата од мене, ама затоа очигледно појма немаш што е национален археолошки музеј... во него имаме право да претставиме артефакти кои се пронајдени на територијата на оваа држава, значи, наши локалитети, а не наша историја...

затоа и горе саркастично ти е пишано „А зошто да не и копија од мозаикот од Помпеја?“ (нека ми извини fichot за тоа што го ставам во дискусијава)

пред да се расфрлаш со гордост од својата историја, размисли малку за што служат конкретните културни институции во земјава и колку несериозно ја претставуваат историјата и културата со која се гордееш

и еве, ако сме толку историски горда нација, тогаш ќе се најдеше бареме еден паметен и доволно маж да се потруди да ги врати во земјава артефактите кои ни се бесправно одземени, можда немаше во археолошки музеј главен експонат да ни биде саркофаг пронајден далеку од границите на земјава

Edited by zabegan - 28-Oct-2014 at 00:12
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1331 Posted: 28-Oct-2014 at 07:34

Мојот коментар беше насочен кон поставувањето копии. Инаку не би сметало и од Велигденските острови еден „камен“ да донесат ако можат*.
Кога националните музеи/галерии по Лондон, Њујорк, Париз и сл. може да имаат експонати од сите меридијани зошто па нашиов не?
И оригиналниот саркофаг не е во Турција, туку во Либан пронајден. Еве нека го вратат на Либанците сместа.

*) со тоа што секако би требал да биде соодветно означен во збирка експонати од таа и таа култура итн.
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #1332 Posted: 28-Oct-2014 at 07:48
Кој не видел музеј и овој му е добар.
Back to Top
Argeadus View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Argeadus Quote  Post ReplyReply #1333 Posted: 28-Oct-2014 at 21:45
Originally posted by Petar Skopje

Кој не видел музеј и овој му е добар.

ti site muzei si gi prosetal pa i ekspert se klade, ajde daj predlozi pa idi u muzejot i so lugjeto tamu evoluiraj zaedno!
Argeadus
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1334 Posted: 29-Oct-2014 at 02:19
Originally posted by fichot

Мојот коментар беше насочен кон поставувањето копии. Инаку не би сметало и од Велигденските острови еден „камен“ да донесат ако можат*.
Кога националните музеи/галерии по Лондон, Њујорк, Париз и сл. може да имаат експонати од сите меридијани зошто па нашиов не?
И оригиналниот саркофаг не е во Турција, туку во Либан пронајден. Еве нека го вратат на Либанците сместа.

*) со тоа што секако би требал да биде соодветно означен во збирка експонати од таа и таа култура итн.
сега не значи дека треба да ги имитираме Англичаните и Парижаните или било кој друг... како прво, во своите најдобри години тоа биле империи кои му имаат направено неверојатна кражба на целиов свет, и според мене навистина е срамотно тоа што за еден Англичанец би било гордост тоа што носот од свингата во Гиза се наоѓа во негов музеј... и истото важи за било која друга земја, не го оправдувам таквото однесување каде и да е
а и ние сме тие кои се лутиме најмногу за крадени артефакти и присвојување на историја, а сега ние градиме археолошки музеј кој ни сам не знае што е и форсира одредена политика и покрај тоа што нема потреба од тоа...

најцивилизиран начин да изведеш претставување на својата култура и историја пронајдена како артефакти на други простори, е со специјални привремени егзибиции, и тоа со реални артефакти кои ќе ги донесат „на позајмица“ на одредено време, а не со копии... се друго е надвор од нормала
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #1335 Posted: 29-Oct-2014 at 06:55
Не сум ги видел сите, ама сум видел доволно за да направам споредба. А експерт не сум се 'кладал '
Back to Top
AndrejMK View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote AndrejMK Quote  Post ReplyReply #1336 Posted: 30-Oct-2014 at 09:23
Мартин не знам зошто се објаснуваш. Ти кажаа луѓето на што имаме право - да претставиме тоа што сме го нашле на оваа територија на денешна Република Македонија. Тоа е опто познат факт и стандард во цел свет и нема простор за расправање. Јас дури би ги лимитирал поставките и на тие предмети најдени на оваа територија бидејчи може да ги испровоцираме соседите. Таке да јас би одел со некои општи артефакти како дрвена нараквица која ја носеле словенските жени, дрвена чаша од 19 век, капа со петокрака од безимениот јунак партизан и тн. И те молам не се споредувај со Англичаните, Французите, Русите, Бугарите, Египќаните, Камбоџанците и тн. Ова е Република Македонија држава создадена од Тито, со сиромашка историја која започнува во периодот кога словените со цевчиња решија да си се преселат на овие простори кои никој не ги сакаше. Во нашиот национален археолошки музеј има место само за макети од земјани куќички на словените и работите што ги споменав. Не знам зошто да се силиме? Па кои сме ние? милион и пол народ па ќе се правиме горди. Ти се молам.
Back to Top
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1337 Posted: 30-Oct-2014 at 12:46
Originally posted by Danndy

Е токму тоа. Се нарекува Македонија. А ти како некој кој толку добро познава Историја/Археологија, па и со 4то одд основно некој, баш би знаел дека тој главен град нема никаква ама баш никаква врска со било која Македонија, освен со оваа денешнава.

За твоја информација околу Скупи и целиот Скопски регион има откривано наоди од Античка Македонија, кастели дури и бронзени сребрени и златни монети од времето на Филип Александар и подоцнежните антички македонски владетели.

Монетоковањето во историјата се зема и како една од најубавите потврди за границите и териториите кои ги опфаќало едно кралство. Во случајов слободно можеме да кажеме дека Античка Македонија го контролирала целиот регион од горното повардарје од Тетово Гостивар и Скопје

Ако може во Лондон Москва Париз да изложуваат наоди кои не им припаѓаат зошто па ние да не би можеле и би се срамеле од тоа кога Античка Македонија е потврдена дека го опфаќала целиот регион од Етничка Македонија а подоцна и многу пошироко? Башка што нашата држава до ден денеска се нарекува Македонија а нашиов народ Македонски.

Edited by MartiniMKD - 30-Oct-2014 at 12:47
Back to Top
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1338 Posted: 30-Oct-2014 at 12:55

сега не значи дека треба да ги имитираме Англичаните и Парижаните или било кој друг... како прво, во своите најдобри години тоа биле империи кои му имаат направено неверојатна кражба на целиов свет, и според мене навистина е срамотно тоа што за еден Англичанец би било гордост тоа што носот од свингата во Гиза се наоѓа во негов музеј... и истото важи за било која друга земја, не го оправдувам таквото однесување каде и да еа и ние сме тие кои се лутиме најмногу за крадени артефакти и присвојување на историја, а сега ние градиме археолошки музеј кој ни сам не знае што е и форсира одредена политика и покрај тоа што нема потреба од тоа... најцивилизиран начин да изведеш претставување на својата култура и историја пронајдена како артефакти на други простори, е со специјални привремени егзибиции, и тоа со реални артефакти кои ќе ги донесат „на позајмица“ на одредено време, а не со копии... се друго е надвор од нормала

Која историја тоа ние ја присвојуваме? Кои артефакти ги крадеме?
Дај малце не биди до толку напорен и вулгарен. На моменти дури и наликуваш на Папуљас Кофос и Маљас кога лупаат зелени на кои и нацистите би се зачудиле.

Античка Македонија си е потврден дел од историјата на македонскиот народ.

Преродбениците и револуционерите од 17 18 19 век како Коста Шахов Прличев Цепенков Сандански Карев Жинзифов Димитрија македонски и многу други националната свест на овој народ ја будеа со легендите за историјата на Александар и Филип

Првата легенда во зборникот на Миладиновци ти е легендата за Александар.

Кој си ти тоа да го спориш и со кое право?
Back to Top
DejanKLM View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote DejanKLM Quote  Post ReplyReply #1339 Posted: 30-Oct-2014 at 13:46
Originally posted by AndrejMK

Ова е Република Македонија држава создадена од Тито, со сиромашка историја која започнува во периодот кога словените со цевчиња решија да си се преселат на овие простори кои никој не ги сакаше. Во нашиот национален археолошки музеј има место само за макети од земјани куќички на словените и работите што ги споменав. Не знам зошто да се силиме? Па кои сме ние? милион и пол народ па ќе се правиме горди. Ти се молам.

Sramota...  Ohno
Back to Top
ink View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ink Quote  Post ReplyReply #1340 Posted: 30-Oct-2014 at 14:41
Originally posted by kultuzin

Па нормално дека е во Софија кога Бугарите краделе се што можеле од Македонија а тоа што неможеле го уништувале. Слично е и со Белград со тоа што Белград по мирен пат ќарил многу работи додека бевме една држава. Додека Грците по црни патишта купуват и ден денес се што можат. Ако на тоа се додаде незаинтересираноста на нашата држава во периодот по осамостојувањето јасно е зошто имаме само еден мал дел од нашето археолошко културно наследство зачувано.

Не сакам да влегувам во вулгарниот ти речник, но ке кажам само,дека ни има нешто украдено,ни нешто уништено. За справка - опроштаване на репарациите на Бугариja от страна на Jгославиjа. Тези артефакти беха дел от тези репарации.
Со два збора, НРМ сама се откажа от се тоа. Ако некоj смета,дека има правна основа за тоа-има суд.Да отвори постапка па да се види.

Моjaта главна поента беше-ставете акцент на реалното,а не на копиjaта. Нема смисла от копиja,кои немат историска вредност. Сигурен сум дека имате оригинални артефакти,а не тип мермерен саркофаг,копиjа.

Originally posted by CenterCityKid

Ink, mojot post bese odgovor na prasanjeto na Z|evzek:
Ахххх бе човеку. За каква историја ми зборуваш ? Отоманскиот период на овие простори започнува во 1371 год. Не зборувам за ексопонати од времето на револуционерната организација. Зборувам за експонати од времето на Крали Марко. Батали го Крали Марко "доволна" нека биде восочната фигура. Пред Марко се Волкашин, Углеша, Стрез, Делјан, Самоил, Климент, Наум и многу други. Каде се артефактите од словенскиот период? Или сепак музејот сака само да ги прикаже нашите анатички корени ?

Znaci, covekot prasuva kade se takvite artefakti (srednovekovni, sto se odnesuvaat posle doagjanjeto na Slovenite). Ocigledno, vo Belgrad i Sofija. Ne deka sme gi imale nie, pa gi krieme, a sakame da pokazeme zamo anticki artefakti, tuku tie artefakti za koi covekov prasuva se vo Belgrad i Sofija.

Tocno e deka mnogu povekje vo Sofija od toa sto se na linkovite. Kolku za ilustracija sakav da pokazam kade se otideni takvite artefakti kako sto toj posakuva da vidi.

A za kopii, ne znam sto zboruvas, nema vo Skopje kopii od srednovekovnite artefakti sto se vo Sofija i Belgrad.

Generalno, eden muzej treba da stava akcent na legalno zdobieni artefakti, a ne da izlozuva artefakti do koi se doslo pod somnitelni/neeticki okolknosti. Sobiranje na artefakti od crkvi za vreme na okupacija spagja vo taa kategorija na neeticki okolnosti. Porakata koja muzejot vo Sofija ja isprakja e deka e ok da se kradat artefakti za vreme na okupacija, ok e da se skrnavi kulturno nasledstvo na nekoj narod, i ok e da se izlozuvaat ukradeni artefakti bez tronka sram. Muzejot vo Sofija ne velici artefakti i istorija, tuku iskrivena etika - deka kradenje na artefakti za vreme na okupacija e ok. Toa, barem za mene, e mizerno, odbivno, sramno i sprotivno na se' za sto eden muzej treba da se stremi. Par voconi figuri tuka/tamu vo Skopje e vo najgolema mera smesno, no vo osnova benigno i vo nikoj slucaj ne e vo ista kategorija so ona sto pretstavuva muzejot vo Sofija.

Jaс разбирам сето ова. Jaс зборувам генерално,дека копиjaва немат историска вредност, те не са открити на тоа тло и не се поврзуват со се друго. Не сум мислем изклучиво на конкретни артефакти а генерално.
Както веке кажав,не знам зашто сакате да влегувате во правната основа на артефактите,кои са во Софиja,но отговорив доста jaсно,дека Македониja,како составен дел от Jгославиja се откажа от репарации,каде беха тези артефакти.
Ако некоj смета,дека нешто е украдено,за кое за мен лично нема основа за вакви тези, има суд, ком коj Република Македониja може да отправи своите бараниja.

Сите помали држави имат свои артефакти разпрснати по целиот свет.Тоа не е прецедант, не е нешто ново.Ако погледнеш, грците имат по целиот свет артефакти, ние имаме и во Лондон и во Парис и во Москва...тоа не е проблем и не гледам зашто сакате да го претворите во проблем. Тоа са били околностите во тоа време.

Доста се сомневам дека немате повеке артефакти подсе антиката,но прашане е дали уредниците на музеja сакат да стават акцентот тамо и да наполнат музеja со вакви експонати. Лично мое сомнение е дека целта е друга. Дано не сум во право.

Edited by ink - 30-Oct-2014 at 15:05
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 6566676869 75>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.484 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.