build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Skopje City Mall

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 44>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
1 [2.00%]
6 [12.00%]
9 [18.00%]
17 [34.00%]
9 [18.00%]
3 [6.00%]
3 [6.00%]
1 [2.00%]
0 [0.00%]
1 [2.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 6.80

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Alien View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote Alien Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 23-Dec-2010 at 19:18
Originally posted by Dragan

Цената на производите ја диктираа купувачката моќ на потрошувачите и развиеноста на општеството, мие не може да бараме пониски или повисоки цен на некои прозводи, како што кажа гитар се е маркетин. Цената на производите се диктира според конкуренцијата, ако сакаме вистински да ја дознаеме цената на еден прозвод без разлика дали е идентичен на некој друг но е квалитет, тогаш треба да земеме предвит работната сила на произведувачите маеријалите на изработка данокот на добивка, ДДВ 18 посто и така ќе ја добиеме релната цена, но ова цена не е конкуретна на економскиот пазар на општеството во кое дејствува самиот производ,конкуретната цена се формира според Цената на понуда и побарувачка, конкурентната цена и трошоците на работење. Малку бизнис но како вистински се формира цена на прозводот.

Thumbs%20Up

Со тоа што ние се фативме за делот, трошоци за материјали (суровини) и конкурентност. Кај нас нема многу светски марки (пред се мислам на квалитетни брендови), токму заради тоа што нема доволна куповна моќ кај нас.

Edited by Alien - 23-Dec-2010 at 19:24
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 23-Dec-2010 at 19:24
Originally posted by Danndy

Originally posted by krale

Меркатор се очекува брзо да „влезе“. Керфоур и Лидл немаат причина да одложуваат многу долго, особено за лидл ова може да биде привлечен пазар.
Lidl delumno vleze vo Mk, so toa sto proizvodite vo Kam se vsunost na Lidl... toa sto sum videl!

Не знам дали е влезен во сопственичката структура, или со некој вид партнерство, ама не ми се верува. А тоа што има исти/слични производи не е никаков доказ, тоа во 90% од маркетите е истата роба.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 05-Jan-2011 at 14:53
decki kolku so razbrav od predhodnite tekstovi za aleksandrija ili skopje city mall se spomnuvashe i nekoja stanbena zgrada so 15-6 kata.ke se gradi ili se smenija planovite?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 05-Jan-2011 at 14:58
Ќе се гради, моментално ја проектирале.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 05-Jan-2011 at 16:07
Eve edna slika od SSC(clenot bugarash)

Edited by my Macedonia - 05-Jan-2011 at 16:08
Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 08-Jan-2011 at 19:29

Владата ја загрозува изградбата на „Сити мол“?
Мишко Иванов Коментари (0)   
08.01.2011 18:49
Дејан Рациќ

Власта фрли лопата за изградба на голем трговски центар на локација за која со години министерството за транспорт и врски води судски спор со српската компанија „Делта холдинг“.

Голем дел токму од оваа локација, во скопската населба Карпош пред повеќе од четири години и беше доделена на компанијата на милијардерот Миодраг Мишковиќ, но со доаѓањето на власт на ВМРО-ДПМНЕ тој договор беше раскинат, „Делта“ покрена судски спор против министерството за транспорт и врски, кој се уште нема завршница.

Сега токму на ова земјиште, неодамна беше удрен камен темелник на „Скопје Сити мол“, инвестиција во објект што се најавува дека ќе биде најголемиот трговски центар во југоисточна Европа.

Неодамна во ексклузивно интервју за А1 Телевизија, вториот човек во „Делта Холдинг“, Дејан Рациќ најави дека нивната компанија ќе ги искористи сите правни лекови за да си ги заштитат своите интереси.

„Тоа е под голем знак прашалник. Ние сигурно ќе бараме нашите права да се заштитат и тој дел од земјиштето кое нам ни беше доделено, не може да се додели на никој друг, додека не заврши спорот со нас“, вели Дејан Рациќ, генерален директор на „Делта реал естејт“.

Какви се сега односите, вие сте на суд?

„Да, ние и понатаму сме на суд со министерството за транспорт и врски“, одговара Рациќ.

Каде во Македонија?

„Да, во Македонија. Со тоа што ви велам ние ќе одиме во заштита на нашите интереси каде и да треба, бидејќи сметаме дека тоа е логично, но и за да покажеме една доследност сите заедно во работењето“, објаснува Рациќ.

Министерството за транспорт и врски, тврди дека дел од тоа земјиште било на приватни лица, кои си го добиле назад со денационализација.

„Станува збор за градежно земјиште кое е вратено на поранешните сопственици во постапка за денационализација на земјиштето. По стекнување на правната сопственост, сопствениците на земјиштето извршиле дооформување на парцела во законска постапка согласно законот за градежно земјиште“, објаснуваат од министерството за транспорт и врски.

Токму правната несигурност е таа која ги одвраќа странските инвеститори од Македонија, а ваквиот бизнис амбиент, беше критикуван и од ЕК, нотиран дури и во извештајот.

Негативен ефект на деловниот-амбиент има и непримената на Законите, особено во судството, што се карактеризира со бавни процедури, нестабилни договори и корупцијата, стоеше меѓу другото во извештајот од Брисел.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=132748

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 08-Jan-2011 at 23:24
Немора ода судски спордасе толкува како да е нешто .....безврска. Истот сега и со евн што беше. Ако има спорови треба да се разрешуваат. Што праиме ако предходно имало спорна постпка. 
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 09-Jan-2011 at 01:59
Ќе кажам само: Колку далеку во глупоста може да отидат А1. Чисто политички мотивирана вест. Како владата ја загрозува изградбата на Сити мол!??
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 09-Jan-2011 at 16:38

Груевски: За ова прашање ве упатувам во Министерството за транспорт

Мишко Иванов Коментари (0)   
09.01.2011 16:03

„Јас мислам дека судскиот спор е завршен, ама проверете си во Министерството за транспорт и врски“, вака премиерот Никола Груевски денеска објасни зошто неодамна фрли лопата за изградба на голем трговски центар на локација за која со години министерството за транспорт и врски води судски спор со српската компанија „Делта Холдинг“.

„За ова прашање, за деталите ве упатувам во Министерството за транспорт, тоа е задолжено за ова прашање, она што јас го знам и на Основен суд и на Апелација е завршено. Значи решението е извршно, меѓутоа за повеќе детали ве упатувам на министерството за транспорт“, вели Никола Груевски, претседател на владата.

Стаса одговор и од транспорт и врски.

„Нема судска забрана за располагање со земјиштето. Станува збор за градежно земјиште кое е вратено на поранешните сопственици во постапка за денационализација на земјиштето. По стекнување на правната сопственост, сопствениците на земјиштето извршиле дооформување на парцела во законска постапка согласно законот за градежно земјиште“.

Случајот сега е кај Врховниот суд. Неодамна во ексклузивно интервју за А1 ТВ, вториот човек во „Делта Холдинг“, Дејан Рациќ, најави дека ќе ги искористат сите правни лекови за да си ги заштитат своите интереси.

„Тоа е под голем знак прашалник. Ние сигурно ќе бараме нашите права да се заштитат и тој дел од земјиштето кое нам ни беше доделено, не може да се додели на никој друг, додека не заврши спорот со нас“, изјави Дејан Рациќ, генерален директор на „Делта реал естејт“.

Инаку, голем дел токму од оваа локација, во скопската населба Карпош пред повеќе од четири години кога на власт беше СДСМ и беше доделена на „Делта“, но со доаѓањето на власт на ВМРО-ДПМНЕ тој договор беше раскинат.

Компанијата покрена судски спор против министерството за транспорт и врски, кој се уште нема завршница.

Токму правната несигурност е таа која ги одвраќа странските инвеститори од Македонија, а ваквиот бизнис амбиент, беше критикуван и од ЕК, нотиран дури и во извештајот.

http://www.time.mk/read/NONE/24618dfa42/index.html
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 09-Jan-2011 at 16:41
vidi nylon donekade i ja se slozuvam so tvojot stav za a1 ama kazi mi koj ja napravi celava ovaa rabota koj go raskina dogovorot so delta i toa odma po doaganje na vlast.pak vinata e kaj nasata vlada.oni ja napravija celava ovaa zbrka ja sig ne sum kriv za celava ovaa rab ili ti i koj bilo drug celava rab t.e celata zbrka e kaj nasata vlada.toa e moe mislenje.....
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 09-Jan-2011 at 16:52
Originally posted by axel

vidi nylon donekade i ja se slozuvam so tvojot stav za a1 ama kazi mi koj ja napravi celava ovaa rabota koj go raskina dogovorot so delta i toa odma po doaganje na vlast.pak vinata e kaj nasata vlada.oni ja napravija celava ovaa zbrka ja sig ne sum kriv za celava ovaa rab ili ti i koj bilo drug celava rab t.e celata zbrka e kaj nasata vlada.toa e moe mislenje.....

Нема потреба од вакви нагаѓања @axel,освен ако не си запознат со договорот подетално.
А и дускусија за вакви шпекулации не им е место на форумов.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 09-Jan-2011 at 17:05
drugar ti za site diskusii so ucestvuvas vo niv imas prvicni soznanija i detalno si zapoznaen so situacijata.ne be druze. ovaa rab ne e od vcera ili zavcera tuku od 2006-ili sedma taka ness.i ja ne kazav nesto sto steti na ugledot na forumov i ne si legitimen faktor da mi ukazuvas so i kako da pisuvam. povtoruvam toa e moe MISLENJE!!! 
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 09-Jan-2011 at 17:16
Види не сакам да судам дали владата требала да го раскине договорот или не. Јасно е дека кај нас не функционира системот, па и продажба на државно земјиште е полотички мотивирана одлука.
Но не ми е јасно како тоа владата ја загрозува изградбата на Сити мол? ("Владата ја загрозува изградбата на „Сити мол“?", А1, 09.01.2011)
Поентата ми беше да ја потенцирам крајната непрофесионалност на А1, прекршувањето на етичките, а можеби и правните принципи. Мислам дека на вестите на А1 треба да се гледа со голема воздржаност и да не се пресудува веднаш.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 10-Feb-2011 at 13:39
01.

02.

03.

04
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 10-Feb-2011 at 14:16
Зашто и gmall не е со ова темпо?? 
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 10-Feb-2011 at 16:01
Навистина брзо работат! Cheers
Да се надеваме дека по изградбата ќе донесат и некои нови марки на облека кои ги нема низ Македонијава, едно Imax 3D кино и конечно да видиме некаква конкуренција на McDonalds.

Edited by Мартин - 10-Feb-2011 at 16:02
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 10-Feb-2011 at 16:06
Originally posted by lslcrew

Toasumjas bravo za slikive!http://www.creinternational.com/projects/city-mall-skopje.php

vaka li ke izgleda ovoj kopmpleks ?
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 10-Feb-2011 at 16:24
dada spaceman toj e oficijalniot render ako ne dojde do nekoi izmeni vo megjuvreme
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 10-Feb-2011 at 21:21
ako ispadene navistina vaka kako sto e na renderov, jas mislam ke bide ubedlivo najubav trgovski vo mkd! ne deka ima nekoja golema konkurencija od konzervata ramstor i onaa golema utka od vero
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 11-Feb-2011 at 04:19
a neli trebase so se ovoj kompleks da se izgradi i crkva zaedno ili greska sum ?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 44>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.242 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.