![]() |
![]() |
![]() |
Управна зграда на ЈП „Водовод и Канализација“ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 18> |
Author | |||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
Danielbtmk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 693 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
добра дупка,а дали е најдено нешто од артефакти?дали знае некој нешто?
|
|||
![]() |
|||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||
а што е тоа што се гледа право на сликава?
|
|||
![]() |
|||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||
Навистина не ја разбирам поентата за вакви објекти. Како што тргнале, Кале од никаде нама да може да се види, освен од Водно или со параглајдер некој ако управува па да ни раскаже како е. Овој тесен појас според мене требаше да си остане со “приземни“ како на пример веќе постоечкие функции...базени, лизгалиште, трим патеки, ем покрај река, надополнување на градскиот парк преку пешачки мостови, кајак збиднувања итн...но, некој очигледно има визија, па ај да ја видиме, видиме...
Edited by Gradinarot - 04-Dec-2011 at 21:38 |
|||
..... .......
|
|||
![]() |
|||
TinTinMKD ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 05-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Zgradava najmnogu bi mu se dopadnala na Stalin. Licno mislenje e, ne sum arhitekt, ama mene mi e katastrofa ova. Sporedete go ova so nekoe Gugenhajm zdanie od po svetov...Zalosno |
|||
![]() |
|||
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
||
"Барокната административна зграда на Скопскиот водовод од 10 милиони евра совршено ќе одговара на водоводната мрежа која е од времето на барокот"...Пишува Горан МИХАЈЛОВСКИ колумнист во Вест
![]() |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Мене не ми е јасно која е потребата за толкава зграда за Водовод и Канализација? Што толку се случува таму па да имаат потреба од толкава палата? Ја знае некој содржината на објектот да ја пише?
Edited by HugoGoulding - 10-Dec-2011 at 16:43 |
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
![]() Не знам за содржината на објектот, но гледајќи дека како ни функционира државава изминативе 3 години, нема да ме зачуди ако и на хигиеничарите им изградиме станбени објекти во неокласицистички стил во строгиот центар на Скопје, дефинитивно заслужуваат удобен дом и загарантиран покрив над главата, многу повеќе во споредба со бирократите во државната и јавната администрација, но факт е тоа дека втора година по ред ги полниме буџетските дупки со позајмени пари, Бог нека ни е на помош, навистина се плашам од грчко сценарио. |
|||
![]() |
|||
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
||
Kako ni funkcionira drzavata izminative tri godini? I kakvo grcko scenario.Forumov mislam deka treba da zbori za funkcionalnosta,estetikata,materijalite koi se vgraduvaat,ili se lazam.Ama nekoj ne mozat poitikata da ja izvataat od pamet.
|
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
![]() Се извинувам до сите членови на форумов доколку во моите коментари наоѓаат политички ставови. А што се однесува до тоа како ни функционира државата изминативе 3 години, спомнав и во самиот пост #129, како да не беше доволно тоа што даваме пари за некапитални инвестиции, бидејќи никаков капитал нема да ни донесат спомениците и неокласицистичкиот изглед на објектите од проектот Скопје 2014, па сега почнавме и да се задолжуваме кај ММФ и Светска Банка со цел да ги пополниме буџетските дупки кои се создаваат од фрлањето пари за овој бел слон наречен Скопје 2014, а функционалноста на објектите допрва ќе се оценува откако истите ќе бидат пуштени во употреба. На мене лично, многу тешко ми е да верувам дека ММФ и Светска Банка би ни давале ненаменски кредити или кредити за некапитални инвестиции без речиси никакви условувања и ограничувања, ако се земе во предвид фактот дека националниот долг ни изнесува 26% од БДП, а една третина од граѓаните се невработени. А денес е познато дека државите како Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија се соочуваат со своите должнички кризи токму поради ваквите задолжувања и неконтролирани трошења. Тешко е да се верува дека европските банки им давале кредити на овие држави без притоа да бидат свесни дека истите тие држави нема да бидат во состојба да се раздолжуваат навремено, како што е во случајот со Грција, на која 50% од долговите и беа отпишани од наједноставна причина бидејќи не може да ги плати истите. Исто така, барем за мене лично, тешко ми е да верувам дека ММФ и Светска Банка би ни давале заеми во вакви околности, а да се потсетиме, до денешен ден државата нема обелоденето конкретна сума на пари кои се дадени за реализација на проектот Скопје 2014. Но да се вратиме на темата. Кој е инвеститорот во овој објект ? Колку пари ќе се дадат за реализацијата на оваа инвестиција ? Не може ли да се дадат помалку пари за помал објект, со поскромен изглед, но сепак функционален, а да се дадат повеќе пари во обновување на водоводната мрежа во Скопје ? Edited by Dexter26 - 10-Dec-2011 at 21:50 |
|||
![]() |
|||
Pallatino ![]() Newbiе ![]() Joined: 09-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Може некој да ми даде точна локација на објектов ?
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Нови 12.500.000 денари чини вредноста на дополнителниот договор потпишан со компанијата Алпине БАУ за извршување на дополнителни активности за изградба на управната зграда на Водовод и канализација.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
зошто овој објект сме го запоставувале?јас мислев дека не е ни почнат со градба
|
|||
![]() |
|||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
||
od deneska.
![]() |
|||
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
|||
![]() |
|||
TIM ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Aug-2012 Location: Debar Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Ne e poentata samo na stilovite vo koi se gradat objektite od primerot na vodovod, treba da se gleda i na filozofsko-socijalen aspekt na gradenje. Prvo, Makedonija e vo top 5 najsiromasni zemji vo Evropa i vakvi investicii se sosema nesoglasno so periodot vo koj nie ziveeme, Vtoro e deka na drzavata ne mu e deka neoklasicizmot ili neznam sto e mnogu ubav stil pa ajde da gradime vaka, no poentata e da nametnuvame istorija so arkitektura, koja ne se slucuva za prv pat vo svetskata istorija, znaci isperenje na umovi, A treto, ako vakov objekt bi se izgradil vo Zagreb ili Praga , toa i ne bi kreval tolku prasina, no kaj nas se izgraduva nesto nevideno-barok i greek classic style, sto sosema ne ne pripagja nas kako opstestvo. Pa ajde da razmisluvame sto bi im se slucilo na Skopje ako Paris ke se gradese spored planot na Le Corbusier (moderen stil). Ne bile glupavi politikancite i arhitektite vo 60-tite godini sto Skopje go proektirale vo moderen stil, i tie naucile za barok i renesanca, no ideata na istorizacijata ne postoela. |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() Одличен коментар ТИМ ![]() |
|||
![]() |
|||
Clint Eastwood ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 13-Aug-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
TIM - "no ideata na istorizacijata ne postoela"
Всушност постоела многу повеќе отколку што мислиме , само во обратен правец односно се избришала една историја а се впишала нова , проектот на Кензо не е избран случајно туку така а уште помалку зашто бил најдобар , најдобар за КПЈ секако . |
|||
no signature
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 18> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |