build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Управна зграда на ЈП „Водовод и Канализација“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 18>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 03-Dec-2011 at 16:31
ПОКАНА

Градот Скопје Ве поканува на поставувањето на камен – темелник за отпочнување на изградба на новата административна зграда на ЈП Водовод и канализација-Скопје., која е закажана за утре /04.12.2011 година, недела/ во 13:30 часот, на местото на поранешната Дирекција на Претпријатието, на ул. Лазар Личеноски бр.27, под Скопското Кале.

На почетокот на изградбата на објектот ќе присуствува градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=4708&mid=482&tabId=1&tabindex=0
Back to Top
Danielbtmk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danielbtmk Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 04-Dec-2011 at 16:34

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 04-Dec-2011 at 17:37
добра дупка,а дали е најдено нешто од артефакти?дали знае некој нешто?
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 04-Dec-2011 at 21:08
а што е тоа што се гледа право на сликава?
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 04-Dec-2011 at 21:37
Навистина не ја разбирам поентата за вакви објекти. Како што тргнале, Кале од никаде нама да може да се види, освен од Водно или со параглајдер некој ако управува па да ни раскаже како е. Овој тесен појас според мене требаше да си остане со “приземни“ како на пример веќе постоечкие функции...базени, лизгалиште, трим патеки, ем покрај река, надополнување на градскиот парк преку пешачки мостови, кајак збиднувања итн...но, некој очигледно има визија, па ај да ја видиме, видиме...

Edited by Gradinarot - 04-Dec-2011 at 21:38
.....   .......
Back to Top
TinTinMKD View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote TinTinMKD Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 05-Dec-2011 at 09:06

Zgradava najmnogu bi mu se dopadnala na Stalin. Licno mislenje e, ne sum arhitekt, ama mene mi e katastrofa ova. Sporedete go ova so nekoe Gugenhajm zdanie od po svetov...Zalosno

Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 10-Dec-2011 at 14:47
"Ба­рок­на­та административна зграда на Скопскиот водовод од 10 милиони ев­ра совршено ќе одговара на водоводната мрежа која е од времето на ба­ро­кот"...Пишува Горан МИХАЈЛОВСКИ колумнист во Вест

Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 10-Dec-2011 at 15:37
Мене не ми е јасно која е потребата за толкава зграда за Водовод и Канализација? Што толку се случува таму па да имаат потреба од толкава палата? Ја знае некој содржината на објектот да ја пише?

Edited by HugoGoulding - 10-Dec-2011 at 16:43
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 10-Dec-2011 at 17:10
Previous

Не знам за содржината на објектот, но гледајќи дека како ни функционира државава изминативе 3 години, нема да ме зачуди ако и на хигиеничарите им изградиме станбени објекти во неокласицистички стил во строгиот центар на Скопје, дефинитивно заслужуваат удобен дом и загарантиран покрив над главата, многу повеќе во споредба со бирократите во државната и јавната администрација, но факт е тоа дека втора година по ред ги полниме буџетските дупки со позајмени пари, Бог нека ни е на помош, навистина се плашам од грчко сценарио.
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 10-Dec-2011 at 19:37
Kako ni funkcionira drzavata izminative tri godini? I kakvo grcko scenario.Forumov mislam deka treba da zbori za funkcionalnosta,estetikata,materijalite koi se vgraduvaat,ili se lazam.Ama nekoj ne mozat poitikata da ja izvataat od pamet.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 10-Dec-2011 at 21:49
Previous

Се извинувам до сите членови на форумов доколку во моите коментари наоѓаат политички ставови.

А што се однесува до тоа како ни функционира државата изминативе 3 години, спомнав и во самиот пост #129, како да не беше доволно тоа што даваме пари за некапитални инвестиции, бидејќи никаков капитал нема да ни донесат спомениците и неокласицистичкиот изглед на објектите од проектот Скопје 2014, па сега почнавме и да се задолжуваме кај ММФ и Светска Банка со цел да ги пополниме буџетските дупки кои се создаваат од фрлањето пари за овој бел слон наречен Скопје 2014, а функционалноста на објектите допрва ќе се оценува откако истите ќе бидат пуштени во употреба.

На мене лично, многу тешко ми е да верувам дека ММФ и Светска Банка би ни давале ненаменски кредити или кредити за некапитални инвестиции без речиси никакви условувања и ограничувања, ако се земе во предвид фактот дека националниот долг ни изнесува 26% од БДП, а една третина од граѓаните се невработени.

А денес е познато дека државите како Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија се соочуваат со своите должнички кризи токму поради ваквите задолжувања и неконтролирани трошења.

Тешко е да се верува дека европските банки им давале кредити на овие држави без притоа да бидат свесни дека истите тие држави нема да бидат во состојба да се раздолжуваат навремено, како што е во случајот со Грција, на која 50% од долговите и беа отпишани од наједноставна причина бидејќи не може да ги плати истите.

Исто така, барем за мене лично, тешко ми е да верувам дека ММФ и Светска Банка би ни давале заеми во вакви околности, а да се потсетиме, до денешен ден државата нема обелоденето конкретна сума на пари кои се дадени за реализација на проектот Скопје 2014.

Но да се вратиме на темата.

Кој е инвеститорот во овој објект ?

Колку пари ќе се дадат за реализацијата на оваа инвестиција ?

Не може ли да се дадат помалку пари за помал објект, со поскромен изглед, но сепак функционален, а да се дадат повеќе пари во обновување на водоводната мрежа во Скопје ?

Edited by Dexter26 - 10-Dec-2011 at 21:50
Back to Top
Pallatino View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Pallatino Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 30-Mar-2012 at 11:10
Може некој да ми даде точна локација на објектов ?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 31-Mar-2012 at 13:38
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 03-Apr-2012 at 18:02
Нови 12.500.000 денари чини вредноста на дополнителниот договор потпишан со компанијата Алпине БАУ за извршување на дополнителни активности за изградба на управната зграда на Водовод и канализација.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 29-May-2012 at 12:50
1

2

3

4

5

6

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 29-May-2012 at 21:45
зошто овој објект сме го запоставувале?јас мислев дека не е ни почнат со градба
Back to Top
maks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maks Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 17-Sep-2012 at 21:56
od deneska.
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
Back to Top
TIM View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote TIM Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 18-Sep-2012 at 17:33
Originally posted by Граѓанин

Колега, не барам никаде и не трескам, туку само упатно наведов. Една од дипломите (стекнати на запад) ми е по историја на уметност со особен осврт на историјата на архитектурата. Шинкел го имам проучувано на постдипломско ниво. Зборувам за историцизмот на Шинкел. Шинкел творел дела во стилови што дефинитивно изворно и органски припаѓале на други времиња, поприлично поинакви од неговото време. Тоа се одвивало под општата капа на романтизмот (што впрочем е и едно од обвиненијата на нашиов проект) . Шинкеловото е тежок историцизам, што особено се гледа по дела како Стариот музеј (Altes Museum) во стил на старогрчка стоа и плановите за градби на Акропол со намена да станат современа грчка кралска резиденција, враќање на полихроматизмот во архитектурата (пр. Стар музеј), готика и др. Имајќи го сето тоа на ум, верувај ми, во Скопје со катран и пердуви ќе го налепевте. Вистина е дека денес не е исто време што и тогашниот романтизам. Но сепак не ја гледам апсурдноста на тоа ни во денешен контекст, со некакви адаптации. Ако велиме дека класичното (по дефиниција) е нешто со вечни вредности, тогаш значи дека може да се повикаме на него во секое време (секако, доколку е добро изведено). Овој мој став е една од двете школи на размислување на оваа тема во светот: едни велат класичното е вечно и точка, а други велат дека е трајно, но само како артефакт и не треба да се повикуваме на него во нови проекти. Допуштам дека луѓето на форумов можат да бидат од едните или од другите, и не се наметнувам. Наполно сум свесен за (и вознемирен од) кичот и невкусот присутен при имитирањето на класичното во некои земји.  Но противник сум на исклучувањето на првоспоменатото како глупост, неукост или националистички фетиш. Тоа е ужасно, и би рекол дека токму таквиот став е недообмислен. Доколку некој пристапи на делото со сериозна класична наобразба, тогаш нема кич. Не може да биде кич самата идеја на класичното чисто бидејќи е сместено во други периоди. Ајде тогаш да не го свириме Моцарт (за чии опери Шинкел изработувал сценографија). Поважните судови во САД се ваков случај, и воопшто не се кич (за разлика од резиденциите на некои богаташи, на пр.)Не велам дека не можат да се критикуваат идеи за поединечни нешта (макар и покрупни замисли), изведби, просторни решенија и сл. Само гледам дека опозицијата за сето ова доаѓа од суштинско разидување во корен. Поимувањето за класичното некако се меша со способноста на обислителите и изведувачите на конкретниов проект „СК2014“. Треба да се разграничи нивното од самата суштина на концепцијата.Заправо не ни сметам дека зградите се баш кичести. Можеби има нешто, ама не ќе да е баш како што го претставувате. На пример, зградава на Водовод е сосем вкусно проектирана и нема никаков кич во неа. Ако биде таква како на сликата, тогаш пракрасна е и ќе бидам горд на тоа што мојот град има ваква зграда (иако, да признаам, со неочекувано претпријатие во неа )Извор: ЈП Водовод и канализација

Ne e poentata samo na stilovite vo koi se gradat objektite od primerot na vodovod, treba da se gleda i na filozofsko-socijalen aspekt na gradenje. Prvo, Makedonija e vo top 5 najsiromasni zemji vo Evropa i vakvi investicii se sosema nesoglasno so periodot vo koj nie ziveeme, Vtoro e deka na drzavata ne mu e deka neoklasicizmot ili neznam sto e mnogu ubav stil pa ajde da gradime vaka, no poentata e da nametnuvame istorija so arkitektura, koja ne se slucuva za prv pat vo svetskata istorija, znaci isperenje na umovi, A treto, ako vakov objekt bi se izgradil vo Zagreb ili Praga , toa i ne bi kreval tolku prasina, no kaj nas se izgraduva nesto nevideno-barok i greek classic style, sto sosema ne ne pripagja nas kako opstestvo. Pa ajde da razmisluvame sto bi im se slucilo na Skopje ako Paris ke se gradese spored planot na Le Corbusier (moderen stil). Ne bile glupavi politikancite i arhitektite vo 60-tite godini sto Skopje go proektirale vo moderen stil, i tie naucile za barok i renesanca, no ideata na istorizacijata ne postoela.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 18-Sep-2012 at 17:45

Одличен коментар ТИМ Cheers
Back to Top
Clint Eastwood View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Clint Eastwood Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 18-Sep-2012 at 18:20
TIM - "no ideata na istorizacijata ne postoela"

Всушност постоела многу повеќе отколку што мислиме , само во обратен правец односно се избришала една историја а се впишала нова , проектот на Кензо не е избран случајно туку така а уште помалку зашто бил најдобар , најдобар за КПЈ секако .
no signature
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.477 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.