![]() |
![]() |
![]() |
Урбано дивјаштво |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 13> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=4280C7E52D71A643882515AAC4DD03CE |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Нов тренд во кичево, видете кај првиот кат десно што се случил со балконот!!!
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
мене многу повеќе ми бодат очи балконот со сина фолија, и балконот без ограда под него
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Балконот има ограда!
![]() |
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Ве молам да ми потврдите дали добро сум го разбрал прочитаното во горните постови. Ако го избушиш бетонското плато за да си го прошириш станот не мора да прашаш никого и не ти следуваат санкции (можеби некому ќе му текне и носечки столб да исече), а за да се исклучиш од парно ТРЕБА да побараш 80% од твоите состанари да се согласат, нели? Ако е така, тогаш овој ендемски гениј јас го предложувам за тринаесетоноемвриската награда, а ќе мора да му се обезбеди место и во Алејата на Великаните.
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Токму така Во однос на потребната согласност од 80% од станарите за да човек се исклучи од парно, целосно несфатливо звучи и фактот што за да си изградиш уште еден спрат врз кровот, потребна била согласност од само половината соседи (барем така ми е кажано) Logic - not as prevalent as you wish it were |
|
![]() |
|
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
какви се не работи ќе прочита чоек по новини,а какви се не и ќе се изнагледа на ју-би-тoп што би рекол ивица кирин |
|
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|
![]() |
|
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Има ли нови информации во врска со случајот од пост #161(Капиштец)?
|
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|
![]() |
|
Spiridon ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 03-Oct-2011 Online Status: Offline Posts: 70 |
![]() ![]() |
Clover,do pred nekoja godina bese potrebna 100% soglasnost od stanarite za bilo kakva dogradba.Posle go smenija na 51%. A za parnovo i onie 80% ne znam sto da kazam...Obicna budalastina,samovolie i placka na narodot. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ужас.
|
|
![]() |
|
totobobo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 247 |
![]() ![]() |
Колку е траорно плачењево за петте дрва. Патетика до бола. Има такви и што се ужаснати од тоа што 50 квадрати трева и дрва ке станеле зграда. Стотици згради се изградија, трговски центри (сити мол), хотели, ресторани и што ти не, на огромни површини со иљадници квадрати зеленило. И сите овие што се ужаснати аплаудираа на тие градби. А сега за овие 50 квадрати бидејки биле во Центар и бидејки било на државно земјиште, и бидејки има дозвола за градба, и бидејки се платени комуналии, се згрозени од вандаизмот на власта. Замислете власта се дрзнала да гради на местото на петте свети липи, и тоа во Центар, срамота...
|
|
Interceptor design
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Друже, никој не плаче за некакви си липи, туку за тоа што оваа власт користи насилство за да спроведе свои налудничави замисли. Уништуваат веќе обликуван јавен простор за да изградат згради на пет метри од други згради, а имаш празни простори и рурални делови во самиот центар на Скопје од типот на Крњево, кај Народна банка, Маџир маало итн. итн. Наместо да се урбанизираат тие делови на градот, ни тупнаа еден куп згради (и споменици) во центарот на градот. И уште провладините медиуми прават спинови од типот „СРД плаќале кирија, а сега ќе се заштеделе пари со изградбата на нова зграда“. Ако сакаат да заштедат, можат да градат на друго место, со модерни и еколошки фасади и материјали, а не неокласицизам, барок и останати глупости кои не се својствени за ова поднебје. Смачено ми е веќе од ова насилничко однесување. |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
totobobo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 247 |
![]() ![]() |
Друже постојат закони во современата цивилизација. Ако власта и секој поединец во државата постапува согласно законите, нема насилие. Или можеби има некој нов израз например законско насилие, насилие е ако група на таканаречени НВО и нивни симпатизери, и нивни медиуми спречуваат да се спроведе закон. Се друго се вкусови, дали требало да се гради во Центар или во Драчево, модерен или класичен стил. Тебе ти пречи да се гради во Центар, јас пак сакам да се гради во Центар, и не си повеке ценарец од мене биди сигурен. Јас сум роден над Краш, и сум пораснал во центар и сега живеам во Скопје како што живееш веројатно и ти. За среќа еден период од животот имав прилика да живеам во една европска метропола, полека стануваме и ние метропола, затоа го подржувам Скопје 2014 и градбите во Центар. Сега пак овие ЛИБЕРАЛНОЛИБЕРАЛНИТЕ, ке ме наречат партиски војник, и треба, ми се допаѓа таа флоскула. Ако некој размислува поинаку или е Соросоид или Партиски војник на власта, ха ха ха.
|
|
Interceptor design
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Ок. Се направи плоштадот. Некому му се допаѓа барок, некому не. Но факт е дека има содржина за разлика од порано. Но што е тоа што ги сопнува властите да средат околу Кале, симболот на градот, целото зарастено со трева. Да се направи улицата Лазар Личеноски и да и се стават тротоари. Да се тргнат шталите и шупите од Маџир маало, севетоисточната страна кај Универзитетот Кирил и Методиј да се потсреди, да не личи на депонија и конечно да се урбанизираат многуте рурални џепови во Центар. Ново маало, Маџир Маало, Керамидница - села во центарот на главниот град. Како никому не му текнува тоа да го среди?
Edited by phenomenon - 06-Aug-2013 at 12:52 |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Целосно се согласувам со тебе, мислам дека Калето се средува полека, иако за мене преспоро. Тука малку закочи како и секаде замешувањето на политиката и овојпат ектемистите од ДУИ, но се надевам дека ке продолжи. И за сето останато си во право, треба власта и Жерновски секој во својот делокруг да си ги сработат овие работи, но и сегашнве објекти кои имаат дозволи и за кои е платено комуналии паралелно треба да се градат. Само со таков пристап ке одиме напред...
|
|
Interceptor design
|
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Online Posts: 2271 |
![]() ![]() |
"Totobobo", i secenjeto vo 2 po polnok li go stavas vo kategorijata "државата постапува согласно законите"?!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
дај да не се лажеме, не се работеше за пет дрва и дива полјана, туку за уредна и жива пешачка зона, која не знам зошто толку им сметаше... Сити Мол, хотелите и рестораните, се изградеа на диви полјани кои требаше да се урбанизираат, споредбата не само што не ти држи вода, туку е тотално надвор од контекст... истото беше со платото пред МОБ и кејот, со кејот 13-ти Ноември, фасадите низ градов, маркицата за црква на плоштад и т.н.... јас сум фрустриран што протестот е насочен кон дрвата, а не кон глобалниот проблем, што баш дава огромен простор за луѓе ко тебе да даваат ваков несериозен одговор на него... |
|
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
јас нема да се бунам само за тополите лево од камени мост,тие сметаат во секој поглед,а за секое друго дрво ми жал што се сечи,но иднината им е иста на сите дрва каде некој фрлил око на таа маркица
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
галерија фотографии од невремето денес...
ја постирам во оваа тема поради тоа што гледам дека огромна штета има од несоодветно монтирани рекламни паноа, клима уреди,фасади и покриви и настрешници... се чудам само како не ги однел ветерот масивните „едра“ што се ставаат по врвови на згради http://press24.mk/node/26001 офтопик... за жал, проблемот со скршени дрва, поплавени улици во главен град во 21-ви век е веќе познат... исто така застрашувачка беше количината на прашина која се крена од ветерот пред дождот, како пустинска бура... |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 13> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |