![]() |
![]() |
![]() |
е-Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 7> |
Author | |||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() Posted: 18-Nov-2008 at 04:47 |
||||||||||||
Од град Скопје прво да го прочитаат нивниот форум. Има тамо еден многу блескав коментар од пред неколку дена, па после нека држат трибина како се "вмрежуваат граѓани". http://www.skopje.gov.mk/Forum/31/ShowPost.aspx |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() Имам идеја за градската администрација и нивните заложби за „е-град“ Ставете го веќе еднаш ГУП-от на увид во е-форма ![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Edited by lslcrew - 18-Nov-2008 at 18:21 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Сеа читајќи го ова жалам што не отидов јес да реално немав време. Па каква транспарентност едно 10 маила ми завршиле во празно на тој нивниот gragjani@skopje.gov.mk демек специјално отворен за граѓаните.
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Ние ја опслужуваме потребата од форум, но има и такви интернет страни кои ги опслужуваат и другите потреби кои се спомнати овде, а општинарите место да јадат трици како тоа треба да се направи нека седнат на гоогле 5 мин одма ќе не најдат! Еве ги тие други страни кои се активни како www.skopjeonline.com.mk, како и повеќе портали во Македонија ги опфаќаат овие информации додека општинарите спијат! Edited by lslcrew - 18-Nov-2008 at 18:39 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||||||||||||
хехехе ,тие ги читаат маиловите ама ти не знаеш што е финтата, еве јас ке ти кажам , они намерно направиле такво нешто за да граганите им даваат идеи оти се ептен прости, и не можат ниту еден проект да спроведат како што треба, и ти ке им пишеш еј ова направето го вака, и они ке го направат и ке си речат ние го направивме, тоа е наш проект, наш план , и секогаш крадат проекти , и туги идеи , ептен се простјаци и мене ми се десило истото за жал.
|
|||||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Ја веќе пробав ќаќо тоа функционира со советниците за јазичниот испис на инфо таблите
Чак го испратив и линкот до овој форум http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=338&PN=5 Не добив до денеска барем едно - ќе го разгледаме ќе видиме, и утре е ден ![]() |
|||||||||||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||||||||||
абе демократија секој може се да тера па зошто не и Е-Град, изгледа на мејловите ќе завршуваат со @kermes.org.mk сепак му треба на градот форум каде службениците ќе си прават онлајн муабет за изгубени предмети, броеви и дилови, сега следна фаза ќе биде градски сервер, па градски нет провајдер, a во перспектива и мрежа kermes balkan wide web... чудно е зошто не предвиделе и радио и телевизија во перпектива, нормално како подлога за истите и маркетинг и продукциска агенција/студио, или може изненадувањата ги чуваат за на крај |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Драго ми е дека од Град Скопје сепак си го проверуваат форумот иако е шуплив и празен. Линкот на кој што посочуваш тука веќе не води никаде. За среќа тука е Google кој уредно си го работи индексирањето па можеме да се повикаме на неговиот Cache за да ја разобличиме колку толку „транспарентноста“ на нашите градски власти. Значи, доколку кликнете на овој линк, ќе може да видите што до пред некој ден стоеше на Форумот на Град Скопје. За тие што ги мрзи да кликаат еве и скриншотови. 1 Евиденцијата на Google Search ![]() 2 Содржината за која говориме ![]() Браво за одговорните, тоа се веројатно истите оние кои ја имаат отворено адресата за контакт gragjani@skopje.gov.mk која стои на главната страница на градот и преку која до сега неброен пат сум пратил маилови со наједноставни прашања но никогаш не сум бил удостоен со одговор. Колку што знам искуството е идентично и на другите членови на форумот со кои сме паднале на оваа тема. Можеби форумот на www.skopje.gov.mk и не е мртов, туку неговите администратори се толку ажурни во бришењето на коментари што неможе да начекаме да прочитаме нешто. Можеби мислат дека ако ги скријат коментарите и реакциите на граѓаните нема да приметиме дека градот е прљав, неуреден, пропаднат, дезорганизиран и дека губи чекор со сите во окружението во однос на инфраструктура. Нам ни останува онаа мала сатисфакција кога еднаш на 4 години сепак го слушаат нашиот глас. Така да се гледаме за неколку месеци иако сум скептик дека било што суштински ќе се смени освен актерите. Е-Скопје како да не ![]() Edited by pbanks - 02-Dec-2008 at 16:38 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() Па не би рекол дека се толку ажурни ни во бришење на коментари. Тој коментар стоеше 2-3 недели пред да го приметат и избришат (во „изобилството“ од други коментари... вкупно околу 10). Токму на место беше коментарот - тој форум, како во најголем дел и сите други веб направии на градот се таму за украс, колку да се рече дека постојат. Ништо повеќе од тоа... |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Па во тоа е и финтата. На тој форум имаше 10 коментари постирани во последниве 3 години колку што постои тој форум. Тој изгледаше толку напуштено што не очекував дека некој ќе го наведе патот да провери дали нешто ново се постирало па уште да брише. Така да ажурноста од 2-3 недели е за мене импресивна. Да одговараа на прашањата на gragjani@skopje.gov.mk после 2-3 месец ќе бев задоволен. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
На стараната има и една друга алатка од неодамна со иста намена како форумов, комуникација со граќани. За жал од летоска до сега има одговорено едвај на три прашања колку што можев да приметам. Јас, како и секој сограќанин, имав прашање и го поставив на градските советници (минимум на 10-тина). Еве сеуште немам одговорр, после скоро месец! Срамота!
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Јас со глава гарантирам дека 75 % од проектите што се реализирани во град скопје се украдени од нашите идеи , и умови ,и од нашиот форум ,тој дечкото не за џабе им го напишал тоа, знам јас како крадат они проекти ,и на крај си пишат свои имиња демек они биле креаторите а врска нема, еве од кога ние ја говориме клучката бит-пазар и опс нешто скица направивме и ете се изреализира, мислам логично е
![]() |
|||||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Добро ај не забегувај, јас скицата ја направив според тоа што тие го најавија (заплеткано, непрецизно и нејасно, а новинарите уште толку мрак спуштија на целата работа). Тука можеме само да ги обвиниме за нетранспарентност затоа што и самите не излегоа со скица и прецизни информации, ама и тоа со нетранспарентноста не е мала работа.
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||||||||||
еј Митат малку претера или само така ми се чини камо да крадеа од тука идеи, може форумот ќе го разработеа како што треба! тие на ваков е-град имаат најпрво хиерархиски момент околу ажурноста, треба сите да чекаат на градоначалникот да им даде благослов да одговорат! сеуште е феудално уредувањето во градската куќа! ќе треба да поминат едно 30 години најмалку додека таму да завладее конструктивен демократски пристап, па секој слуќбеник да си зема за право како повикан или не да даде одговор или сугестија на некоја недоумица или проблем, плус тука се и комплекси од јавен настап, кои со себе влечат лексика, изразување, правопис и нормално за сето тоа време и навика пред се! ова со навиката се штима доколку се врзани со поени околу е-активност која можат и од дома да ја тераат, но се додека не им ги одврзат рацете на сите што се компетентни да одговорат или дадат совет се дотогаш нема да има никаков ефект од е-град! можеби би требало да воведат категорија официјален одговор од градот кој би одел со жиг, штембил или некаков протокол, и нормално категорија одврзани раце каде ако ништо друго бар своето лично мислење ќе можат да си ги кажат вработените во градската администрација! |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Не било планирано вака, а најмалку уште од седумдесетите. Тоа што беше таму планирано е класичен дијамант, а ова што сега го прават е брзоплета импровизација. Барем да беше вистинска детелинка... Ниту димензиите се доволни за добро функционирање на детелинка, ниту станбена зграда во рамките на самата клучка е нешто нормално! |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
па добро прилагодувањето е една од главните карактеристики на човекот, подобро и вакво нешто него ништо! дијамантот е неизводлив па макар авион поминал тука, ова вака е истато старо т.е. постојно решение само испеглано и малку проширено колку да има лик...
|
|||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 7> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |