Кујна |
Post Reply | Page 123 6> |
Author | |||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply
#1 Topic: Кујна Posted: 29-Jan-2013 at 20:57 |
||
може ли некој да посочи кое дрво е најтрајно за во кујна а без истото да се третира со хемија,ајде нека биде бар тоа природен премаз налик фирнајз но не и вештачка заштита плус дрвото немора да се обработува нешто посебно бидејќи ми треба да изгледа што поминималистички ко на видеово,односно се да излезе и економски и еколошки исплатливо со оглед дека ми требаат 5 кујни да составам... |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #2 Posted: 30-Jan-2013 at 13:04 | ||
има некое општо инфо по нет,но претпоставувам сите овие дрва мораат да бидат и хемиски третирани,во секој случај останува дилемата кое од овие би било најисплатливо а воедно минимум третирано т.е. како овие дрва третирани само со фирнајз би се однесувале кон постојани промени на температура и влага
навидум дабот е најдобар избор но се прашувам дали тоа би било така доколку не е лакиран http://www.kitchen-cabinets-and-hardware.com/wood-for-kitchen-cabinets.html
Edited by +Protagorist - 30-Jan-2013 at 13:06 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #3 Posted: 30-Jan-2013 at 21:26 | ||
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #4 Posted: 30-Jan-2013 at 22:59 | ||
да прашаше пред некоја година ќе ти понудев дабови штици од подврстата `благуњ`,лично мое производство,ама продадов скоро све,остана нешто само за мене ако правам нешто во иднина.
од еколошки премази сега е тренд лакирање со лак на база на вода,значи основата се меша со вода и тие лакови се најеколошки досега направени.јас имам `венге` боја на основа на вода и со неа ја офарбав трпезариската маса што ја направив од дабовите даски |
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #5 Posted: 31-Jan-2013 at 09:10 | ||
имал си блажујки,а тоа што рестото го чуваш глеј искористи го за шалување пошто ако не си го заштитил освен за оплата негледам зошто би ги искористил талпите,евентуално бродски под,а и да ми ги даваше џабе пошто ќе требаше да организирам транспорт-гезме-оправка исто ќе ми дојде како од првото стовариште да ги земев,плус би одел со помали кујни налик оваа т.е. од една да излезат две итн. инаку ако гледам езотерично добро ќе дојдеше за секоја да имав по некоја штица од секој крај на Македонија колку утре јадењата да звучат поинвентивно
+ што е до лакот реков сакам апла и рустика ајде арпаџик по можност,заради што треба масивно дрво,но за тоа да се заштити трајно треба ем лакирање ем епоксирање,а ко што реков мене ова не ми одговара,најверојатно би одел со фирнајз и површинско јагленисување,но и воа е сомнително,може на крај камени плочи да измонтирам и ајт порустикално здравје! |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #6 Posted: 31-Jan-2013 at 10:35 | ||
да бидам појасен за стилот,мислам повеќе на рурална наместо рустикална кујна,односно немора никакви орнаменти по долапите и наткасните,што поедноставно и поефтино,ајде селски минимализам,дури ни столарски прецизно,може ако продолжам вака ќе дотерам од кујна до кужина со огниште [1] само да не ет кочина иако неквалитетно вентилирано огниште е и бетер од тоа [2][3] просто ако не можеме да се вратиме на корените бар нанив да се потсетиме,иако покрај цела електрична апаратура колку и да ја сиплифицирам и делкам кујнава истата нема ни приближно да биде ко средновековна,не дека нема исклучоци http://www.youtube.com/watch?v=lr9EWkRGC2Q&t=8m53s |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #7 Posted: 31-Jan-2013 at 10:42 | ||
Talpite mu se vo odlicna sostojba,sum daval na nekoi lugje I se mnogu zadovolni.drvata sto go secev bea visoki po 17 metro bez granki do vrvot-kako banderi.ke slikam od masite I ke pokazam
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #8 Posted: 31-Jan-2013 at 13:01 | ||
па добро зависи и какво е само дрво,од кое поднебје,какви се годови и чворои има итн. не дека се сомневам во квалитетот,да не испадне дека сум дендролог но жонглирам со она инфо кое може да се најде по нет инаку за шумата што си ја скастрил ти е фамилијарно наследство дали,кажи за колку време има кренато дабот,претпоставувам на чоека би му било жал да сотре толкаи дрва,иако кога веќе се мора поарно стари него млади!
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #9 Posted: 31-Jan-2013 at 16:12 | ||
и едно интермецо од мене до Ѓоре за дабоинава горе https://soundcloud.com/maxouuuuuuu/dub-ina-kitchen како тргнало што од жал што од скромност да неречам минимализам пак,најверојатно ќе одам ко на fork2fork килерот т.е. кујната на монти и сара (средновековниот исклучок од пост #6) та нема да биде проблем кое и дрво да го искористам,со оглед дека асталот ќе биде работна површина а од карши печка,садопер + подвижни куклици и отворени полици,ефтино за изведба и неспоредливо полесно за одржување во однос на современите кујни и нивните футуристички варијанти,а повеќе би обрнал внимание на се останато пр.
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #10 Posted: 31-Jan-2013 at 18:10 | ||
шумата ја сечев 1999/2000 година и морав да ја сецам,бидејќи целиот реон го исече ЈП Македонски Шуми,и ако е оставев шумата едноставно ќе се искршеше од ветер,сама на бришан простор,а бонус ќе беа дрвокрадците.Жал ми е што прадедо ми ја одгледувал шумата,правел прореда(сечење на полошите дрвца,и оставање на подобрите),и сите дрва беа како бандери прави без гранки до врвот..Толку беше правоцепно дрвото што во еден ден со брат ми имаме исцепено 40 м3 наметрени дрва од по 1 метар должина на цепеници(за повеќе зафатнина).Само еден удар со обична секира и целото дрво се делеше на половина.Слично како славонскиот храст
еве слика од 2-3 години по сечата и 10 години после тоа ПС.иначе патот над обележаниот дел и под него оди дирекно на потенцијалниот нов рудник `Стогово` што се даде концесија пред некоја недела на АД Тајмиште Edited by gjoko - 31-Jan-2013 at 18:12 |
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #11 Posted: 31-Jan-2013 at 19:40 | ||
со таа количина 40 кујни ќе направам,уште да не треба да му се замарам при тесањето ко што велиш може и отпојќе да излезат,но ако видиш подобро стварно е греота што морало да ги ритнеш иако ето пак ќе си потера шумата,а и така биле за пред сечење со оглед дека велиш лесно се цепеле ем 50 години им е векот ко што велат бочварине погоре кажи имаше пријател кујунџија дали,прашај го што пари би чинело да напраи котли,тепсии и ѓумои но поможност орнаментирани пример со македонско сонце и сл. како додатен елемент на вакви кујни ова е неодминлава појва,бадијала се да стокмиш ко што треба ако приборот е современ,ајде може да се прогледа доколку тавите наместо теракотни се порцелански,или наместо грнчарија стаклени чаши,но доколку целта е рурална а не рустикална тогаш мора и на ова да се внимава,односно има и те како разлика од зелник до бурек после тоа најверојатно ќе мора да се размислува и за изворни черги,скутини,чаршафи и ето га селска идила која може и да се извезува!во најмала рака од 10 бар 5 села за селски туризам можат да се опремат и тоа брзо а скромно,пошто се да стокмиш како што треба ако кујната ти е за фастфуд се е бадијала! |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #12 Posted: 31-Jan-2013 at 20:16 | ||
кујунџијата е малку терс чоек,тешко се нафаќа да седни да работи нешто(таткому е голем работник ама е веќе во години) а плус од пред некој месец се вработи(рамковно-Влав) и тоа во секретаријат за евроинтеграции,па така сега би сработил ама по влашки-за бааѓи пари.
како споредба за лепење на дупнат ладњак од кола или камион зема 1000 денари стартно-по влашки |
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #13 Posted: 31-Jan-2013 at 20:46 | ||
греота чоекот вторпат бива овде потаманет,него налет евроинтеграциите сепак прашај го,ако не е уште во облаци,колку реално да се пазарам со кујунџија за вакви работи,пример колку би чинел комплет од три тепсии,три послужавници,три ѓумои и три кујнски котли,плус дали особено и колку процентуално се зголемува цената доколку истите се оранментирани ко што реков пример со штембили од сонце и сл.,исто на што да внимавам,дали е битна дебелината или мајсторлакот |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #14 Posted: 31-Jan-2013 at 21:35 | ||
за овие работи ќе го прашам,изработува вакви работи,мада најмногу заработува од правење на казани за пешење на ракија,.иначе чоекто е прав имон на све,така да и шегите со него ми се во сличен стил и хард кор вицови на сметка на власи и мијаци(нормално без лутење)
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #15 Posted: 01-Feb-2013 at 10:20 | ||
успат прашај колку би чинел бакарен садопер,претпоставувам далеку поефтино од купен во продавница но и тука има цаки,дали страните на садоперот се залемени или заварени и дали се од исто парче метал со оглед дека различни различно ќе патинираат понатака,само не му кажувај цените од по нет,прво нека ти даде искрен мајсторски одговор па макар и по влашки! овој момент околу садоперот поприлично може да ја измести таа средновековна атмосфера во кујната,вака колку толку нема да двои од се останато,но ако дрмаат и нашиве со европски цени тешко,може поефтино би прошол доколку на стар садопер одам со бакарна фолија,а на крај може да излезе камено корито најефтино и за оваа варијанта!? http://www.deluxecopper.com/index.php?main_page=index&cPath=5 [1][2][3] |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #16 Posted: 03-Feb-2013 at 15:02 | ||
чоек учи додека е жив а може и потоа,но неочекував дека бакар со оцет може да се чисти,може и да сум разбрал за ова некогаш некаде но изветреало од сеќавање,но она што изненадува е дека покрај чистење оцетот го користат и за патинирање на бакарот
Edited by +Protagorist - 03-Feb-2013 at 15:03 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #17 Posted: 05-Feb-2013 at 21:41 | ||
ми се отвара едно прашање дали изрезбана(барокна) кујна би бил полуксузен момент него просто едноставна кујна,да не биде налик неокласичен момент но да има тук таму по некој елемент ко таванска розетна,изрезбани страни на асталот,по некој цвет на столоите,плус тук таму изрезбана покуќнина како послужавници,чаши,бокали,тегли итн,јасно може и плитка резба ил бар рељеф зависно колку скапо би било штанцањето на цнц машина,а ако е ефтино зошто не и длабок рељеф,со оглед дека рачно ем за повеќе кујни сето ова би било екстра скапо и споро,иако се би било компактно и штедро http://www.houzz.com/photos/kitchen/neoclassical-/p/16 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #18 Posted: 05-Feb-2013 at 23:20 | ||
немој не спомнуј,јас сакав каминот(котел) да го обложам со бакарен пех место да го заѕидам(засега само идеа),оној влаот за 1-1.5 м2 ми побара близу едно богатство.за кујна ќе треба да се спријателиш со Субрата Рој
|
|||
gjoko
Senior Member Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply #19 Posted: 07-Feb-2013 at 00:48 | ||
го прашав влавот,и рече дека све можи да направи,и тави и све со орнаментика,како и по желба судопери.На крајов на месецов или на почетокот на Март сака да организира сопствена изложба во музејот во Кичево,нормално све од бакар,а денес кога го начекав со него ја имаше оваа боца:
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #20 Posted: 07-Feb-2013 at 12:08 | ||
Убо убо што да се каже,значи сеуште не го поевропчиле то евроинтегративците,добро ет,само да не ми залепи цена ко за на евреин шала на страна но чим не ти кажва грубо цена ти верувам дека е скапа работа иако ко што гледам и појче од уба,абе власите се умешни во занаети,ги има кујунџии,филигранџии,банкари итн. некогаш префинети професии,сепак денес и слабата конкуренција си го прави своето ем што едно е арпаџик мајстор а друго уметник! како и да е,и да ископаш и' цена сега деноиве ми ојде курбан возот за селски кујни бидејќи партнерот ми банкротира т.е. му ојде шпекулативнио бизнис во аут та сега додека дочекам на LEADER програмата (не е многу чекање но и без неа мора да се тера) најверојатно нема да бидне руралнава идеја,освен може еврејска фантазија и тоа бујна,со оглед дека освен чиста инвестиција треба и трпение за да се повратат вложените средства,но кога треба сам да вложиш малку работите се изместуваат со оглед дека треба ем сам ем отпојќе да чекаш и работиш за поврат на вложеното а особено за инвестиција ко што е селски туризам каде фактор е маркетинг,клиентела,сезони,постојаност итн. просто мора посветено да си ја тераш,та ајде да се само кујните лесна работа но тука треба и рибник и мини музеј и бачило та и воденица итн. иако кјната заедно со трпезаријата мораат да бидат најоргинална појава бидејќи се останато може да го замаскираш со цвеќе и занатлиска орнаментика додека тука мора да се допре до изворот инаку толку од спектаклот,само еден пример ѓомлезе под вршник и ѓомлезе во шпоре се два различни света итн. но тоа е првиот дел потоа тука е и маркетингот и брендирањето каде исто треба доста добро спакувана приказна и инвестиција... сепак нашиве генерации се похиперактивни и сакаат од старт појака и почиста позиција иако до истово се стигнува полесно и посигурно доколку ова е живот на село од кој би се егзистирало наместо да е кабадаџиско-инвестициска шема! хм сега ако сака некој нека се јави да му продадам разработена шема ил рурално-туристички консалтинг каде централен момент би била селската софра специфична за цел јужен дел од полуостровов,а и за скопје ко кафана во мичурин ова се може да оди ипровизирано но наша специфика е огниште во поруралните и фурна во попечалбарските села,тука се и куфнето и килерот како вид на помошни простории ил самата фурна е дел од тремот или пак е под настрешница а во склоп на нив доаѓа шпајзот,а во принцип освен кујунџиство,столарство,тука е и керамиката битен фактор од садови и стомни па се до амфори па и подѕидоци и разни орнаменти... кај нас било разнолико со оглед дека влијанија имало од сите страни кои единствено тука се филтрирале до степен на практичност и едноставност во секој случај како дел од дворот,зелено и печено нема што! еве јапонска рурална кујна која ме потсеќа на доста рурални кујничиња што ги имам видено и кај нас само што шпорето е она нашето http://www.ateliers-jean-daniel.com/product/Cuisine-Moyen-Age Edited by +Protagorist - 07-Feb-2013 at 12:11 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
Post Reply | Page 123 6> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |