![]() |
![]() |
![]() |
Фонтани во Вардар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 12> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() Posted: 23-Nov-2009 at 14:24 |
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Да, добро. Ако почнат за пет години отсега да го прават, а завршат за пет години и седум месеци, пак го запазиле рокот, нема што ![]() |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Edited by pbanks - 29-Jun-2010 at 10:27 |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Почна изградбата на фонтаните на Вардар За една година
треба да бидат изградени двете фонтани на Вардар што беа промовирани
како дел од проектот „Скопје 2014“. Ќе ги гради италијанската фирма „Ла
Моне Мореда“, која деновиве формира градилиште на Кејот и почна
да се подготвува за изградбата. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
![]() |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Фонтаните на Вардар ќе прскаат бактерии Фекално-контаминираниот Вардар содржи ешерихија коли, стептококус фекалис и други бактерии опасни за здравјето на луѓето Фекални бактерии и стрептококи, исклучително опасни за здравјето на
луѓето, ќе летаат од водените млазови на двете фонтани што општина
Центар веќе ги гради во коритото на реката Вардар. Фонтаните, кои ќе
бидат поставени лево и десно од Камениот мост, ќе исфрлаат водени
млазови високи до 30 метри, што значи дека минувачите на мостот
постојано ќе бидат заплискувани од водени капки и прав, која под силни
млазови ќе се исфрла директно од реката со фекална загаденост од четврти
степен. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Што има врска тоа....кога градов ќе ни изгледа поубаво...што бараат па тие да го поминуваат камени?!? Која бе тоа фонтана хемиски ја прочистува водата!? И ова новинариве не ми се јасни...луда работа! |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Ако де, ќе си го јачаме имунитетот и ќе направиме еден голем научен експеримент на полето на капљични инфекции
И после Цацко ни бил крив (во контекст на клипот) |
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
"Фонтаните на Вардар ќе прскаат бактерии" Не ми се верува колку е полно Скопје со вакви песимисти :S тоа води само кон пропаст, кон ништо друго жално е. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Напротив, жално е тоа што се турка овој малоумен проект. Нема ниту песимизам ниту пропаст во тоа да се предупреди дека млазовите ќе продуцираат огромни количини капки и аеросол од таа гнасна вода.
Не знам каков ќе биде точниот микробиолошки состав на она што ќе го распрскуваат млазовите и колкав е потенцијалот за да предизвика здраствени проблеми, но мене ми е гад и од самата помисла да дојдам во допир или пак да вдишувам од тоа, па дури и да беше лековито. Еве ајде да бидам оптимист, но што точно би сменило тоа? Нели е тоа само пикање на главата во песок додека ни се случуваат вакви нетокму работи како фонтани во Вардар? Да речеме дека фонтаните сами по себе се работа на вкус, ама барем да сфатеа на ваква работа не смее да се помисли додека Вардар не се исчисти. |
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Само ќе кажам мој личен став:
Тие фонтани се само „накинџуреност“ и немаат никаква естетика (од лична гледна точка) и само беља ќе прават на центарот (освен ако се ептен ниски). Исто така ја нарушуваат ексклузивноста на Фонтаната Александар Македонски, со тоа што таа фонтана со целата своја грандициозност нема да е единствена фонтана во строгиот центар. -------- Cloverstack ...но мене ми е гад и од самата помисла да дојдам во допир... -------- Што паничиш, ќе одиш под Букефал и ќе се измиеш со чиста вода. ![]() Edited by theMac3donian - 10-Jul-2010 at 09:35 |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Незнам, мене Вардар не ми изгледа толку загаден. Застанете на пример на мало растојание од водата и гледајте каде што се камењата од коритото (ако е на тоа ниво), ќе видите дека водата и не е толку матна. Мислам дека бојата што ја добива е од талогот (кал, тиња) во коритото. Да се земе да се исчисти цело корито во Скопје, да се направат каскади и да се постават неколку филтери, чистота значително ќе се зголеми, ако не за капење, барем да може да те испрска на раат, да не се вознемируваш. |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
Ти, па и останатите... имаш нешто против фонтаните, или загаденоста на вардар ?
Ај за почеток направи дистинкција што всушност ти смета, да го дефинираме проблемот, па да може да збориме како да го решиме. А за плукање знаеме дека можеме. (Агресија, што беше тоа? Несакам да те навредам, ама имаш двојни стандарди.)
И патем, мислам дека се преувеличува "проблемот".
Јас сум ЗА фонтаните во Вардар, значи малоумен, нетокму и се по ред... Што се однесува до загаденоста на водата, ваљда нормално, како и секој човек, не го одобрувам и се надевам дека ќе се најде некакво решение по однос на тоа прашање. За тоа може да дискутирам/е.
|
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
![]() Како по обичај кревате паники по поприлично субјективни статии од весник.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ Fossil
Загаденоста не се мери според бојата, туку се зема примерок и се прават анализи. Може водата и да е бистра, па пак да биде крајно загадена со хемикалии и микроорганизми. И во случајов мислам многу поголем проблем од видливите капки (кои ќе се распрскуваат наоколу веројатно само кога ќе има позначителен ветар) ќе бидат аеросолните облаци кои нема да се приметуваат, но кои ќе ги вдишуваме којзнае во колкав радиус наоколу. Edited by Cloverstack - 10-Jul-2010 at 13:12 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ Skyboy
Ми пречат и по двата основи, со тоа што вториот не остава многу простор за личен вкус и субјективни согледувања и те молам немој да се обидуваш да го протуркаш како безосновано плукање. Дали е текстот преувеличен ќе знаевме доколку за проектов била направена некаква анализа околу тоа што ќе прска од тие млазови. Ама за таква немам слушнато и со оглед на тоа како се протурка работата сигурен сум дека не ни имало. Доколку има нека повелат нека ја презентираат и со тоа автоматски ќе демантираат. А тоа дека прочистувањето на Вардар е најавено, најавено е како што се најавени и многу други големи проекти па ништо од тоа. Вардар нема да се прочисти со каскади, туку со колекторски систем и пречистителни станици кои се проценува дека ќе чинат околу 200 милиони евра, што значи тешко дека ќе го дочекаме тоа набргу. Но кога и да биде, зарем не е едноставна логиката дека прво требаше да имаме чиста река, па после да видиме дали ќе правиме водоскоци? Или подобро вака да ги направиме „фонтаните“, па после да го чекаме најавеното прочистување на Вардар? Edited by Cloverstack - 10-Jul-2010 at 13:26 |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
А што има толку лошо и што е толку контроверзно луѓето да ги интересира сигурноста на нивното здравје.Естетика,убавна,ОК,супер но во никој случај по цена на нашето здравје..Па фино си напишале имаат право да се сомневаат,на крај краева нека извршат испитувања и нека докажат дека не им е побитна убавината на фонтаните(макар биле и најубави на свет) од здравјето на луѓето.
Не можам да сватам, веста ја примате во зависност од тоа кој ја публицирал, а не тоа што е напишано,па макар се работело и за вашето лично здравје.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Има и една друга вистина...за Водици, кога владиката го фрла крстот во Вардар, некои луѓе знаат да си го измијат лицето со „осветената“ вода од реката, па немало после никакви последици...само ова треба да се заборави...
Не ми е јасно како некој ако каже нешто логично и рационално е песимст....проблемот е во тоа што за овие работи посериозно размислуваат луѓе што заради некаква занимација ќе стаат мислење на интернет форум, него некои волови што земаат дебели плати и реално треба да се занимаваат со проблемите...темата за пречистителна станица е веќе видена работа во поголем дел од афричките земји, само овде се занимаваме со водоскоци, жални врби и градски плажи - пикни пумпа, нека летаат г***а на сите страни, пресечи лента (само не знам како ќе го напраат тоа) и сликај се за новини...многу е потешко да собереш експерти, да се состави студија на оваа тема и да се побараат кредити (од ЕУ или којзнае каде) и да се направи нешто стварно корисно за градов... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Cloverstack
како неосновано плукање го туркам твојот насилнички став спрема фонтаните - како фонтани, друга ствар е водата..
ти низ квалитетот на водата всушност плукаш по фонтаните.. нема везе, ти си хејтер на споменици и скулптури па што остана за фонтани.. - една работа..
друга работа.. чудно ми е и несфатливо како го толкувате ова со водава.. навистина би било смешно и скандалозно, загадена вода да паѓа врз околните шетачи.. исто како, фекална канализација пред плажа, па после излезе не било така..
само нафрлам: можеби водата воопшто нема билокого да допре, а вие веќе фонтанава ја прогласивте за чернобил.. што е со сите фабрики тогаш, што загадуваат не само вода туку и воздух.. Edited by SkyBoy - 10-Jul-2010 at 16:04 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 12> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |