build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Демографија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 10>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Демографија
    Posted: 24-Jul-2020 at 16:22

за кој и зошто нашите Социолози одработуваат изборно-демографски проекти, а ако порано тоа го праеле субверзивно невладини организации, денес самите Институции им прибираат подобни Анализи, претпоставувам - така полесно и побрзо ќе сме се демократизирале - им е изговорот на оние кои ги прифатиле грантоите, само после не се чудете зошто не бушат кога и како сакаат ко швајцарско сирење, протнувајќи ни континуирано инструирана "демократија" изборно, од која директно аир гледаат удбашко-удбалитичарски кланои најчесто а евентуално индиректно Народ колку да преживее, но таквиот "демократски спин" не сведе на ниво да сме рамнодушни кон Себството а да спас да гледаме во континуитет Понадвор, арно им се може додека им се може, а потоа нек си пребројуваат демографски-изборно азијци и африканци како тргнало натака и ќе заврши!?

http://www.isshs.edu.mk/demographic-research-in-north-macedonia/ [1][1]

не е ни тајна дека cia е консиљере ако не замаец на "фондацијата"

https://militarist-monitor.org/international_foundation_for_electoral_systems/ [1][1]

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 06-Jul-2020 at 20:55

Има ли начин да се демотивираат Македонци да стануваат скопјани!?
една добра гачка би било да вадејќи се на екологијата но и на некомплетираната примарна сообраќајна мрежа во Град Скопје да се кренат тродупло комуналии за оние кои не се родум од градот, но тоа би паднало на Уставен како нерамноправност во однос правото на Слободно Движење претпоставувам, но и да помине некако правно ваква гачка доколкиу се наштима соодветно легислативата апропо кризни времиња т.е. оправданост од кризни мерки повторно тоа не е доволна издашка на нечиј домашен буџет за да се кандиса за Реемиграција во својо роден крај ...
можеби чаре е во однос вработувањето законски Први да имаат предност оние кои се Родени во Скопје а потоа сите останати, но и ова на Уставен ќе падне освен ако и за ваква мерка не се впрегнат некои Кризни Закони ...
сигурно најбезболно ресетирање на овој тренд на скопјанизација на Македонија е преку масовно заживување на Земјоделието но не на индивидуалистички туку колективистички начин иако сред кашатализам но со оправдување дека тоа се прави пред се’ заради Социјално Загрозените Сограѓани, да не верглам ко рипит-папагал (иако би требало бидејќи постојните удбалитичари никогаш нема вакво нешто да завозат ним им требаат што повеќе бројлери за во тирз-ои) кој не ет запознаен нека ѕирне следниве фусои [1][1][1] ... Само Ако Продолжи Ко Досега Да Си Дреме Народ и чека некој да го ослободи, ќе се изначека на постојните Затворени В Себе Партии кои ко такви и нешто да извадат како Програма за Живот (а не заживување) на Селата истата бидејќи ја клепале двајца без тројца ко таква ниту ќе биде ефктивна ниту пак решение за постојниот ќорсокак на повеќе нивоа од економија преку градежништво, Народ пак наместо да бара излез од ваквата зачауреност Самоорганизирајќи се по Невладини еФоруми со капацитет да станат Партии доколку правилно се распалуе Дебата тој дреми на фејкбук и чека да го фтаса долгонајвуваната светска економска депресија, а тој и да се сети дека мора да се Сплоти прашање е дали од тоа ќе има целисходно фајде во однос Самоодржлова Рурална Реемиграција која натака во зорт околности би ги крепела и градоите ...
се чудум како оние 40% кои сега мигрираат од Село во Град како никој ако не самите тие да ги освестува колку е саат и ги праша што мајка бараат да се гетоизираат во скотската центрифуга, дали се свесни дека се осудиле доброволно на самоизолација за возврат можноста да шетаат по булеварски тротоар и пијат кафе во пластика, си трампале Природен за вештачки веј оф лајф уште сега, а тро потака и онаков дистописки апокалиптичен при што само и храната купена во маркети е напудрена со стотици хемии а не пак соживотот кој денес станал зависен строго од ефтин материјалистички интерес - бреј треба и јавно да им се честита на кусогледиот Подвиг да си скоцкаат и сотрат живото во постојнава скотска касапана!   


Edited by Zelenikovo - 06-Jul-2020 at 21:00
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5545
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 06-Jul-2020 at 15:39
Продолжува миграцијата село – град: Од лани 1.122 лица станале скопјани

Ако се направи споредба на доселувањата и на заминувањата од Скопскиот регион, тогаш може да се забележи дека во 2019 година, главниот град Скопје има нови 1.122 жители. Податоците од анкетите говорат дека дури 49 отсто од мигрираните изјавиле дека се преселиле заради склучување брак, 28 отсто од семејни причини, 7,9 отсто заради вработување, а само 0,8 отсто како причина за иселувањето го навеле образованието

Ако се направи споредба на доселувањата и на заминувањата од Скопскиот регион, тогаш може да се забележи дека во 2019 година, главниот град Скопје има нови 1.122 жители. Податоците од анкетите говорат дека дури 49 отсто од мигрираните изјавиле дека се преселиле заради склучување брак, 28 отсто од семејни причини, 7,9 отсто заради вработување, а само 0,8 отсто како причина за иселувањето го навеле образованието

Внатрешната миграција на ниво на региони покажува дека најголемо учество од 36,6% имаат преселбите од село во град, додека меѓуградските преселби учествуваат со 8,2%. Салдото на надворешни миграции е најголемо во Скопскиот регион и изнесува 1.233 лица – појаснуваат од Статистика.

Во градовите во Македонија лани се родиле 11.772 деца, додека во селата 873 новороденчиња. Најмногу деца се родиле во Скопскиот регион – 4.997 што е (38,1%), а најмалку во Источниот регион (6,3%). Наспроти тоа, лани во градовите починале 12.831 лице што е 62,8% од вкупниот број на умрени.

– Најголемо учество во однос на вкупниот број на починати лица по региони е Скопскиот со 4.721 (29,9%), а најмалку е Североисточниот со 8,1% – информираат од Државниот завод за статистика.

Податоците покажуваат дека во градските подрачја починале 66 доенчиња, а во селските 46. Просечната возраст на умрените лица во градските средини е 73,7 години, наспроти 73,8 години во селските.

Природниот прираст кај населението во градовите е негативен и изнесува 1.059 лица (значи повеќе починале отколку се новородени). Додека во селата има позитивен прираст на населението од 458 лица. Загрижува фактот што дури во шест региони во државава има негативен прираст на населението и тоа во: Вардарскиот, Источниот, Југозападниот, Југоисточниот, Пелагонискиот и Североисточниот регион.

Податоците од анкетите говорат дека дури 49 отсто од мигрираните изјавиле дека се преселиле заради склучување брак, 28 отсто од семејни причини, 7,9 отсто заради вработување, а само 0,8 отсто како причина за иселувањето го навеле образованието.

Ваквите несразмерни демографски промени носат опасност од целосно опустошување одредени делови од нашата земја, процес што е веќе започнат и кој најдобро може да се забележи доколку се прошета низ селата. Ретки со некои рурални средини каде што може да се видат млади, а уште поретки селата каде што може да се чуе детски џагор. Всушност, од географската карта на Македонија во иднина би можеле да се избришат најмалку стотина села во кои веќе со децении не живее никој.

(С.Бл.)

https://www.vecer.press/продолжува-миграцијата-село-град-од-л/
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-Apr-2012
Location: Tamworth,UK
Online Status: Offline
Posts: 639
  Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 21-Jun-2020 at 17:13
Живородени-Умрени

2008... 2019

Македонци

12 254 - 14 140
12 490 - 14 332
12 658 - 14 298
11 544 - 14 409
11 995 - 14 823
11 550 - 14 219
12 099 - 14 716
12 307 - 15 163
12 047 - 15 091
11 260 - 15 005
10 862 - 14 455
10 039 - 15 206Албанци

2008...2019

7 309 - 3 170
7 454 - 3 023
7 888 - 3 073
7 727 - 3 198
8 035 - 3 416
8 137 - 3 230
7 905 - 3 106
7 604 - 3 402
7 774 - 3 435
7 404 - 3 434
7 546 - 3 433
7 047 - 3 432

Edited by kiriOK - 21-Jun-2020 at 17:15
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-Apr-2012
Location: Tamworth,UK
Online Status: Offline
Posts: 639
  Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 21-Jun-2020 at 17:12
Живородени (после 2003 година не се вбројуваат веќе родените во странство)

Македонци

1992: 17.380 (52.3%)
1993: 16.666 (51.5%)
1994: 16.704 (49.9%)
1995: 15.853 (49.3%)
1996: 15.315 (48.8%)
1997: 14.290 (48.5%)
1998: 14.004 (47.9%)
1999: 13.308 (48.7%)
2000: 14.173 (48.4%)
2001: 13.299 (49.2%)
2002: 13.639 (49.1%)
2003: 13.353 (49.4%)

2004: 12.488 (53.5%)
2005: 11.923 (53%)
2006: 11.707 (51,8%)
2007: 11.807 (52%)
2008: 12.254 (53,3%)
2009: 12.490 (52,7%)
2010: 12.658 (52,1%)
2011: 11.544 (50,6%)
2012: 11.995 (50,8%)
2013: 11.550 (49,9%)
2014: 12.099 (51,2%)
2015: 12.308 (53,3%)
2016: 12.047 (52,4%)
2017: 11.260 (51,76%)
2018: 10.862 (50,91%)
2019: 10.039 (50,58%)


Албанци

1992: 11.479 (34.5%)
1993: 11.353 (35.1%)
1994: 12.010 (35.9%)
1995: 11.607 (36.1%)
1996: 11.409 (36.3%)
1997: 10.491 (35.6%)
1998: 10.641 (36.4%)
1999: 9.838 (36.0%)
2000: 10.750 (36.7%)
2001: 9.604 (35.6%)
2002: 10.118 (36.4%)
2003: 9.766 (36.2%)

2004: 7.390 (31.6%)
2005: 7.230 (32,1%)
2006: 7.396 (32,7%)
2007: 7.392 (32,5%)
2008: 7.309 (31,8%)
2009: 7.454 (31,4%)
2010: 7.888 (32,4%)
2011: 7.727 (33,9%)
2012: 8.035 (34,1%)
2013: 8.137 (35,1%)
2014: 7.908 (33,5%)
2015: 7.604 (32,9%)
2016: 7.774 (33,8 %)
2017: 7.404 (34,03%)
2018 7.546 (35,37%)
2019: 7.047 (35,5%)


Турци

2010: 1.080
2011: 1.046
2012: 1.092
2013: 1.104
2014: 1.135
2015: 1.098
2016: 1,031
2017: 940
2018: 973
2019: 876


Роми

2010: 1.806
2011: 1.574
2012: 1.552
2013: 1.554
2014: 1.545
2015: 1.271
2016: 1.334
2017: 1.271
2018: 1.298
2019: 1.272

Бошњаци

2010: 192
2011: 213
2012: 251
2013: 248
2014: 261
2015: 248
2016: 233
2017: 213
2018: 221
2019: 196

Срби

2010: 109
2011: 111
2012: 125
2013: 120
2014: 109
2015: 112
2016: 131
2017: 129
2018: 125
2019: 118
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19-Dec-2009
Online Status: Offline
Posts: 638
  Quote nenad Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 05-Jun-2020 at 15:29
strašno, strašno. Od ovaa situacija teško deka ke najdeme izlez
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2061
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 03-Jun-2020 at 17:12
Објавени се и конечните податоци за 2019 година: 19,845 живородени бебиња на територијата на РСМ. За прв пат во забележаната историја се родиле помалку од 20,000 бебиња.

Споредено со годината претходно, падот изнесува 1,488, или 6.98%. По региони: Полошки 3,028 (-5.43%), Скопски 7,559 (-5.75%), Пелагониски 1,849 (-5.76%), Североисточен 1,595 (-6.89%), Југозападен 1,728 (-7.49%), Вардарски 1,362 (-8.10%), Источен 1,245 (-10.43%) и Југоисточен 1,479 (-12.79%). Конче (28%), Вевчани (28.57%) и Карбинци (38.24%) стојат најдобро, а Пласница (32.08%), Росоман (43.18%) и Ново Село (56.67%) најлошо.

Во Скопје се родиле 6,281 бебе, за 5.73% помалку.


Во последните 5 години, падот на наталитетот е голем. Лани се родиле 3,751 бебе помалку од 2014 - колапс од 15.90%. Во Скопскиот регион има пад од 7.75%, во Вардарскиот 14.93%, Полошкиот 16.88%, Североисточниот 20.57%, Југоисточниот 21.66%, Пелагонискиот 22.89%, Источниот 22.96% и Југозападниот 23.13%. Најголемо зголемување има во Бутел (9.32%), Демир Хисар (9.80%) и Богданци (22.06%), а најголемо намалување има во Пласница (50%), Ново Село (64.38%) и Зрновци (73.33%). Чучер Сандево (0.65%), Дебарца (3.23%), Карбинци (4.44%), Арачиново (5.71%) и Центар (7.67%) се останатите од вкупно 8 општини каде има раст, а од поголемите градови, во Штип (25.75%) и Кичево (28.69%) има пад за повеќе од четвртина.


Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2061
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 02-Jun-2020 at 01:56
Better.

Originally posted by MKDSTRUGA

Vo prilogot na DSZ navedeno e deka podatocite za nvorodeni deca vo Mart se ne kompletni. Isto taka ima edna nelogicnost za Januar (Ovie podatoci se obrabotuvaat vo Mart) koj ima duri 200 bebinja rodeni pomalku od Februar iako ima 3 denovi povekje sto vo prosek e razlika od 150 deca vo korist na Januar. Po mene vo celata statistika samo vo Januari falat okolu 250 novorodeni i uste 50-100 vo Februari i osobeno Mart. Nasekade vo svetot podatocite od porodilistata se ne kompletni poradi Korona krizata. Kaj nas na primer Plodnost voopsto nema prijaveno nvorodeni za Januari, isto taka golem vo Skopje site poroduvanja se prefrleni vo Chair namesto na GAK kade se primaat samo suspektni na korona pa administrativno ima mnogu ne evidentirani. Po mene Q1 vo 2020 e dosta slicen na Q1 vo 2019.

Ги користев бројките од соопштението за природен прираст, не Месечниот статистички извештај (освен онаму каде што е напоменато); во првово нема напомена за нецелосни податоци за март. Споредувајќи ги, поголема разлика има само кај браковите и разводите, верувам дека на тоа се однесува фуснотата.

Прелиминарните податоци не може да се 100% точни, но ја покажуваат вистинската слика и трендот. Иако можно е во МСИ да не се регистрирани поголем број пораѓања од претходно поради ситуацијава (иако не гледам пречка за административните обврски); се надевам дека е така инаку 2020 ќе има уште поголем пад. Од каде ти се податоците по гинекологии?

Број на живородени во јануари и февруари:
2018: 1,872 | 1,702;
2019: 1,519 | 1,474;
2020: 1,319 | 1,440.

Број на живородени во конечен извештај и според прелиминарните податоци:
2018: 21,484 | 21,666;
2019: 19,986 | 19,725.


Edited by Staro Skopje - 02-Jun-2020 at 01:57
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 02-Jun-2020 at 01:33
Originally posted by Zelenikovo

https://www.weforum.org/agenda/2019/11/family-subsidy-birth-rate-estonia-finland-france/


интересна споредбава меѓу Естонија и Финска, значи главен фактор не е Економија, тука Комфор, во Финска работа има, но не секој сака да работи во Фабрика денеска, уште поголем проблем што државата ги навлекла на големи субвенции на сите нивоа сите, а сега кога мора да скаструва по кој и да е основ, младите Финци тоа го дочекуваат драматично ко намалување на квалитетот на живејачка ... така речи ги искилаиле виа трендсетерски лајфстаил на државен грб ... смешно, но до толку се распрдени да кога бев праќал до Фински Маркетинг Агенции Молба За Работа, буквално на ниту еден меил ми беа одговориле, ќе речеш ајде една две, но инает ме фати та им бев пратил на сите од кои можев да дофатам имеил, а единствено ми одговори Фински Африканец кој ми заблагодари на интересот и чинам понуди некаков абер каде како најдобро да се снајдам во тамошниот дизајнерски сектор ...

https://qz.com/1016120/the-failures-of-the-welfare-state-are-noted-in-finlands-mass-emigration/


сепка скитнувајќи низ Хелсинки и Талин, она што приметив е дека атмосферата кај естонците не е нешто особено извондредна, напротив Хелсинки беше поживо, а уште одма на фериботот приметив колку се насеќа дека влегувам во централна Европа, сетне добиваш ријалити-чек дека Естонци не се преопуштени, напротив стегнати, но токму сред такви околности и малку креативно опуштање амотизира многу склети, додека финците нормал ко распрдени и малку нешто да им изремети рајатот нормал ќе падавичарат, ќе рече Чоек природно е тоа, сепак фокусот на естонците очигледно е како да им се олесни колективно живото на граѓаните, додека финците се фокусираат денес претежно на индивидуалниот моментум, што едноставно беше воочливо според тоа ко што велам игноратноста на финските маркетинг агенции да не ми удрат ни средна рецка, просто ко и да не постоиш, а што е логично само за оптества кои се свикнати да тераат супер-индивидуалистички та не ни осеќаат ниту професионална обврска да ти заблагодарат за интересот за Соработка ...
Back to Top
MKDSTRUGA View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 20-Jun-2018
Online Status: Offline
Posts: 94
  Quote MKDSTRUGA Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 01-Jun-2020 at 20:21
Vo prilogot na DSZ navedeno e deka podatocite za nvorodeni deca vo Mart se ne kompletni. Isto taka ima edna nelogicnost za Januar (Ovie podatoci se obrabotuvaat vo Mart) koj ima duri 200 bebinja rodeni pomalku od Februar iako ima 3 denovi povekje sto vo prosek e razlika od 150 deca vo korist na Januar. Po mene vo celata statistika samo vo Januari falat okolu 250 novorodeni i uste 50-100 vo Februari i osobeno Mart. Nasekade vo svetot podatocite od porodilistata se ne kompletni poradi Korona krizata. Kaj nas na primer Plodnost voopsto nema prijaveno nvorodeni za Januari, isto taka golem vo Skopje site poroduvanja se prefrleni vo Chair namesto na GAK kade se primaat samo suspektni na korona pa administrativno ima mnogu ne evidentirani. Po mene Q1 vo 2020 e dosta slicen na Q1 vo 2019.
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 01-Jun-2020 at 20:02

си реков Graditel ќе рече абе јас мислам нанив не на тебе, та да му кажам аха па и другиве твои се иста марка, изботирани до еден агитпроповско удбалитичарско чопорско клановски, ама ко за беља ете ти u-членот во твое име тоа го доапострофира рововски, ајт себе се девалвирате по секој основ во најмала рака заради сопствената искличивост а во најлош случај заради некаков чопорски табиет [1] небарe ако нема на право место Дебата поарно ќе ет, кој и како да Дебатира има ли конечно некако критериум во Општествово, а во недостаток на каква и да е регулација ем посреди никаков еОпштествен Простор освен фејкбуковски, еве сум си зел за право и сред еФорум да блогирам, бар Артикулирано иако низ еден куп Дигресии особено на ваква Тема каде варијабили милион а не само Сиромаштија или Економија ...

бреј оди ти во ваква средина Множи се, од каков Мотив, да ти станат Деца изботирани удбашко-удбалитичарски-агитпровци!? ако ваквиот спин го остават Админи, би бил Добра Поука за Народ но и Експерти сконтаат зошто Многу Млади ни на крај памет не им паѓа да Прават Деца, просто атмосферата во која денес Социјално живееме е канализација, та Секоја Чест на оние кои и во такви околности се Осмелуваат да бидат Чувари на каков таков Културен Континуитет пред се’, ајде работници ако нема ќе се увезат, експерти исто, но кој да го одржи во ритам низ Новородени Македонци бар културното!? како тргнало не само што не се раѓаат Деца доволно, туку и оние кои се Родиле домашните топтан веќе им резервираат карта за понадвор по кој и да е основ, или пак ќе ги гетоизираат и заклучат подома ко да се Собни Растенија!

бреј како фино се лепна муабетов, за бар да не паѓа Народ во Депре зошто Младите не се Множат, ниту пак да им зема кусур дека се неодговорни, Напротив нормален Чоек (освен оние Храбрите Јунаците Арсланите) никогаш не би се одважил во вакви околности да Расте Деца, пак ќе речам Секоја Чест на оние кои тоа го Чинат, И Господ Да Им Е Напомош И Ним И На Нивните Деца, но мислам мора веќе еднаш да се Освести Народ и да разбере дека без Оштроумно Отворен Систем и’ она што го има ќе го загине!

Edited by Zelenikovo - 01-Jun-2020 at 21:28
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 412
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 01-Jun-2020 at 18:32
Originally posted by Graditelot

Word saladDa ne idam mnogu off-topic, ama opravdani se reakciite.Edited by user8642 - 01-Jun-2020 at 18:32
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2061
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 01-Jun-2020 at 17:57
Не.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 01-Jun-2020 at 17:31


кој како си ги разбрал работи, но навистина ова горе ко анамнеза добро се лепнуе на фатаморганата од политики и експертизи на досегашните удбалитичарски филмои, и навистина и само да почне да се Подотвора Систем бреј ќе почнат да тилтаат, ќе мора пропаганда да ја свртат и на невладините па и институционалните еФоруми, а таму дури и да нема токму-модерација бидејќи поочигледен ќе им биде агитпропот та ним ќе им се удира 100% од глава, во најмала рака зошто си ги индоктринирале подржувачи ако не сопартијци да се однесуваат еве подло-спамерски, чунки горниов и овој пост би им биле тамам прилика да се освестуваат каков ефект има нивната удбалитичарска Агитпроп инерција, и се прашувам дали Отворање Систем еФорумски имаат и Народ и Експерти Акал ако не е правилно сторено што може да предизвика!

Оди ти да те видам во вакви околности праи Деца, та бар да ги јаит Баба Меца кога тогаш гневот ќе ти помине, од неколку Деца ете едно го упала, ама ова топтан сите живи изедени на мала врата бидејќи удбалитичари биле без компас и што верглаат и што прават! Наталитет, каде, то глобалистите и без да ве учипуваат ви остаиле фор сами виа фејкбук да се лоботомирате! на крај нивно е само да ве артикулираат низ некој алгоритам откако ви отворат содветно наноботовски чакра виа нескафе или кокакола!
Back to Top
Graditelot View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17-May-2016
Online Status: Offline
Posts: 62
  Quote Graditelot Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 01-Jun-2020 at 16:29
Word salad

Edited by Graditelot - 01-Jun-2020 at 16:31
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 01-Jun-2020 at 05:03Колку Сме Толку Сме Да Сме Токму, но токму тоа чинам е гајретот по статистиката, кој би сакал да се множи сред невозможни околности, обично велат дури и математички на хартија операција множење изнедрува потреба од појќе страници заради екстра броеви што ќе се допишуваат, но исто така и за вадење корења за жал бркајќи сред сиромаштво многу нулта децимали исто се наголемува потребата од екстра простор сето тоа да се амортизира а во кои околности доколку Народ е свикнат на даден Комфор т.е. Квалитен Начин на Живеење, тој просто не ризикуе да оди контра ваквата реалност и во најмала рака се труди да ја балансира, нели од пусти страв да не излета понадвор така, дали на Печалба за да си дојде насебе во однос нормалниот денешен тренд за Опуштен Живот, или пак Насело, а и' во двата случаи ако нема Волја таму да се аклиматизира нему му биднуе и поифрит да размислува како Семејство да Окрупнува него да останал тука и Чека на Државна Работа за да и Сам да се прерани а не пак Деца да Расте ем Среќни Луѓе од нив да стори, што чинам е и’ главен Психолошки критериум зошто потфрламе статистички, значи Страв од Поголема Сиромаштија сред склет гетоизирачки околности и тоа сред урбани центрифуги та и руралните простраснства од Македонски Кории каде Мечка ако те изеди ќе разбере некој дури после години! Просто е, Страв Чува Лозје, но и Семе во Пазуви, а дури и по грешка да се сподели Род, повторно на тоа сите гледаат како проблем, И нормално како не би кога не се Самоодржливи по ниту еден основ Мнозина, што уште понормално продуцира и поголемо гетоизирање а така и отпојќе Стравои да дури и оние кои се кадарни да имаат поголеми Семејства не се сигурни дали истите би ги сервисирале Правилно доколку не ѓвејат Патријархално ... Среќа сеуште кај нас Баби И Дедовци приткрнуваат напомош, но едно е да си во Заедничка Куќа а сосем друго побашка, а има многу кои и така Сплотено живеејќи пс пак неможат да префрлат праго од две Деца. бидејќи нели модерни времиња та Деца мора да се рамноправни а тоа значи следење на сите трендови повеќе или помалку, но што во нашите економски социјални и безбедносни околности не е баш лесно да се занемари како еден битен фактор за Мал Прираст, удри ли пак натака светска економска рецесија и силитево Народ намалуваат Самоодржливо во онос постојното темпо статистиката ќе оди и удоле, но тогај ете погоре во постоите велам тоа потенцијално може да се избалансира од мнозина Носталгични Иселени Сонародници ...

битна поента посреди аморитизирање на народнографскиве статистики е дека треба како Заедница да бараме начини, прво како Сиромаштво да се ресетира за да Народ и во невозможни околности се Куражи да се Множи, а второ како Раст Развој или бар Реосигуравање да се потикнува ко мотивација за каква таква Уба иднина за Секоја Принова, бар по едно две три Дрва ко порано што саделе да е тренд за секое Новороденче, зијан нема бар на комшијата родо од Крушата Јаболкницата Сливата ќе му остаиш, или!? ајт тој да ти Чува Деца за да не ти запази Жена, само жената да не ти земи твојта неодговорност за кусур та да почне таа да се сторуе пазач ... тоа од една страна е возможно да се стимулира со пари но од друга страна треба да се осигурува со безбедна а недиктаторска ем профитабилна а не корумпирана атмосфера, а заради Опуштен Соживот во дадено Општество, баланс кој можеби е клучен како Народ би бил под што помал стрес, бидејќи и кола да возиш под притисок е склет работа, а не пак оди Деца да растеш сред и во најмала рака депре времиња a каде вирејаат две крајности во воздухо, или рамнодушност или параноичност, ем сето тоа гетоизирано зависно-несамоодржливо, и ето га дури некој и’ да стори големо Семејство доколку Родители забораиле на Деца и очекуваат дека сред такви центрифугални околности системо сам ќе ги Испраи или Оправа во Домакини аирлија на памето, та тоа и само на фејкбук да ги навлечат па ете ти терет на општество кој макар одел на работа и некако си ја наредил својта килажа пак тоа го праи сосила, што пак се одразува на се’ останато понатака по систем на врзани садои, во најмала рака никаква работна или комшиска атмосфера, а во најлош самодоволна суетна алчна зачауреност, Што пак единствено е возможно да се надминува ако почне Народ да си подава Рака логично во овие времиња канлизирајќи бар вишокот енергија на право место наместо фејкбук за да дотурка до што поубаи околности за Живот, оди ти натерај Млади да се Домакини а главна фора во општество е глобалистичка социјлна мрежа ко фејкбук каде и оние кои се Здомени ќе забегаат воајерски и заборават на Семејство чисто онака од Селфи-причини, сум чул и за побетер не дека тоа е главната квака за разводи кај нас, но дефакто во сАд тоа е причина денеска за 30% од разводите, а ние бидејќи си бркаме тој рат-рејс американ-дрим та логично ги бркаме пополека и тие проценти, нормал тешко и да ги стигнеме некогаш, но и' малку ваков склет е доволно демотивирачки за мнозина да пребираат со која/кого да се кердосаат за Довека, а не пак на сето тоа да се руши Патријархалност, да се стимулира Промискуитет или Алчност, капак да се Гетоизира дури и Дете од Село в Град бидејќи нели тоа било иднината, хм, се прашувам како не разбираат кога веќе тежнејат кон запад, дека таму во Град живее Социјала Пролетеријат и Администрација, жалосно но и оние кои се кадарни да се Самоодржливи Насело дополнително фрлаат товар вака со константна миграција од Село во Град да просто зачауреноста само дополнително се зголемува, НО не е толку очајна работата а знаејќи само дека и малку треб за да Надеж се навиди на Хоризонто доколку почне Народ правилно да канализира енергија сред што Поотворен Систем како што побрзо би се проветрувала безидејност не само во однос Сиромаштво туку и Поубав Квалитет на Живот кој не е поинаку возможно да се достигне освен преку Сплотување најнапред на комшиско Чоеко ниво а потоа и на економско политичко соцјално ... ех, колку малку треба ако тоа е добро обмислено (за да некој тоа не го злоупотреби) да се Отвора Правилно Систем за сите да престанат бар во депресии да паѓаат, та дури и од смешни коронарни стравои, смешни во однос светски војни и тешки ропства кои ги задесувале нашите Претци, но верувам пак не падавичареле волку безидејно ко ние денеска ко Општество, а зошто нормал Била Здраво Сплотени ем Грото Рурално Самоодржливи, а немале ни К од Kомфор кој ние денес го имаме, и пак на Живот Му Се Радувале ко ние дури ни кога на Бахами би оделе секоја година на одмор би можеле, бидејќи штом се вратиш назад во миксеро, сите убаини брзо се исцедиле од прелетот во некоја егзотична природа, за жал ние имаме многу што и тука такво, но кога не е во погон впрегнато како Рурален Туризам достапен бар за Нас кое фајде и странци тука да уживаат вонего, а нам да ни се чудат колку се’ од Природни Убаини имаме, но немаме сили дотаму да се однесеме, а не пак таму и да уживаме, оние пак кои имаат кого прв да земат наушка таму да го израдуваат, но слично е и’ со народните ноу-хау потенцијали, имаме можности за Максимум да извлечеме од Себе како Заедница, а сепак тоа не го чиниме, онака на Токму еФоруми да премеруваме Минато Сегашност Иднина заради Пофункционална Живејачка ако не Поголема Среќа, чекајќи некој друг тоа за нас да го испорача, иако и да е така Народ тоа треба да го Посака Бара Турка наместо по фејкбук да чмае пцуе мизерува во празно то вишоко исфрустрираност, каде дури и Најучен а Најелеквентен Чоек да се завози ќе пролупа од потпросечност во однос Перспективите Хоризонтите Убав-ПХ-Матаболизам, а што повеќе се вмрежува толку повеќе таму му гине акало, особено доколку на таквото вмрежување единствен фидбек е лајк-систем како потенцијален награден механизам за лачење ендорфин, но бидејќи туѓа глобалистичка еЦентрифуга та и неподобно е регулирана таквата социјалка, а така биднуе мотиватор и за глупостите ако не омразата да стануваат главен ривординг-лајкохоличарски тренд, онака што повеќе пцуеш толку повеќе си во право, но ајт бар тоа е некаков испустен вентил и ко таков треба да го има и Луѓе да не падавичарат зошто таму некој пролупал гласно, поарно таму него на улица да земе со шмишајвна да полира Системо, но за жал во недостаток на Локални Народни и Системски Алтернативи, иако воајерски посеана мрежа [1] фејкбук станал критеирум за бркање Брачни Води, а всушност излегува истурање од сите вијуги и она малку акал што останало во Чоека Семејството Заедницата, ех, на толку Учени ем Партиски Активни a сеуште главна реформа им се бркање пари а не ресетирање ризици, бидејќи и Пари имаат во Шведска па пак оние Мигранти кои денес се таму бесперспективно гетоизирани почнуваат да го дрмаат со фобии општество, но што има посклет од тоа да си гетоизиран во Својта Земја, од таквите таму бар една тритина потенцијално би се Спасиле и Спастриле, тука пак се’ повеќе и повеќе се гетоизираме, во најмала рака по затворени (а така потенцијално и коруптивни) партиски ровои, за пополека ко сите да станале нечи робои, чии, разбира се на Зачауренио Систем, сепак каков таков не одржал во Живот, но шчо праиме ако навистина здрма светска рецесија натака, кога и тоа да бидне случај, кој потоа да се Сплотува сред Ифрит Сиромаштија, зато искористете со време своите Прилики Можности Фондои за да си поставите каква таква еСплотеност преку која бар на право место би ги канализирале сопстените фрустрации, а фејкбук нек ви остане за мајтап дружба безделничење, иако и за тоа поубо е да имате Македонска Социјалка за да случајно утре некој не ве мобира, ајт и таму и таму акаунт та таман заради разбивање монотија прилика од повеќе аспекти, но да очекувате дека на фејкбук-е-општество ќе се опраите тоа е тешка фатаморгана, Греота, само и на идните Поколенија кои треба да се Множат што им засадувате Страв од одговорност виа својата потпросечност, потенцијално ова се граничи со Лудило, онака Напраи Дете и Фрли го на фејкбук-буниште! зар не е така, кога тоа Дете ем нема друга алтернатива, ем нормал си учи од рОдителите!

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=31517&KW=webgate&PID=3156645#3156645


може претерав, може треба фејкбуковски да си барате среќата докрај, но имајте Милост бар кон децата бар за нив сторете Македонска Социјална Мрежа ...

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2979&KW=Македонска+Социјал&PID=237802#237802

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7391&PID=3152244#3152244

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=429&KW=прегледен+форум&PID=215032#215032


конечно тешете се дека статистикиве не се само тука терсене наопаку, бидејќи и само вака лепејќи ги тука во нишкава низ статистички премер се депре со кои се Демотивираат и оние кои се токмак да се Множат, таман да се Подуплашат ако не Уплашат и на Одмор во Македонија да се вратат ако заминале Печалба, бидејќи нели чим не се подмладуе Народ останување или враќање во таква средина е возможно само од хуманитарни причини! поубо плашете ги со туѓи статистики, кај оиш таму кој ќе ти даде рака ако забегаш во погрешен сокак, но за жал мнозина заради зачауреноста на овдешнио систем си велат Ајт бар таму нема да паѓам во депре бидејќи требит отпојќе време додека научиш кои им се гајчињата, та бар малку од малку во Живот ќе тераш Опуштено макар сите околусебе непознати, но смешното е што кај нас и оние оки се Познавале веќе се забораиле дека постојат, макар се имале во булк ко фејкбук пријатели! и дамбетер, ето и’ Кина да си пикнат ко бројлер во некоја фабрика, така фејкбуковски ти пак ќе си бидеш со своите, но нели без да треба да им гледаш депре-погледо на јаве, туку веселите селфија насон фејкбуковски! ајт ако даваат Кина субвенции за трето Дето зошто бе таму да не се селите, вистина фора е ваков пристап за привлекување бар Мигранти тука да се множат, само што ние немаме капацитет и во постојниве околности да се сервисираме, а не пак макар и Македонски Сонародници Утре подома се вратиле сето тоа да го амортизираме, а непак и други да придојдат и се’ да си биде фино во Оазата на Миро ...

https://www.weforum.org/agenda/2019/11/family-subsidy-birth-rate-estonia-finland-france/

Естонија, пример, ама таму вистина знаат и да Уживаат макар и од спунт!

патем имаат и турбо еОпштество   

Edited by Zelenikovo - 01-Jun-2020 at 05:55
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2061
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 01-Jun-2020 at 00:56
Падот на наталитетот во Македонија продолжува: според прелиминарните податоци, во првиот квартал од 2020 во земјава се родило 4,191 бебе - 364 (7.99%) помалку од истиот период лани. Во главниот град се родиле 1,265 (-5.10%). Во Зрновци, Могила, Дојран, Новаци и Ново Село има раст, а во Карбинци, Центар Жупа, Чешиново-Облешево, Пехчево, Градско, Македонски Брод и Вевчани пад поголем од 50%.

По региони: Вардарски 287 (-2.38%), Пелагониски 445 (-2.63%), Полошки 646 (-3.73%), Скопски 1,529 (-5.44%), Југоисточен 326 (-11.17%), Југозападен 378 (-11.48%), Источен 271 (-17.38%) и Североисточен 309 (-21.57%).
Во истиот период е забележан 5,101 смртен случај, што е за 530 (9.41%) помалку од Q1 2019. Интересно е што општините кои во март имаа поголемо присуство на коронавирусот, како Дебар (18.42%), Град Скопје (12.92%), Прилеп (10.18%) и Куманово (1.34%) имаат пад во бројот на смртни случаи. Во првите три падот е значителен. Од ова, како и фактот што бројот на целата територија се намалил за скоро 10%, може да се заклучи дека вирусот не бил сеприсутен во државава многу пред регистрирањето на првиот случај и бројот на починати од COVID-19 е горе-долу точен. Месечниот статистички извештај вели дека во јануари имало 5.03% помалку починати, во февруари 11.13% помалку, а во март -12.03%. Раст поголем од 50% е забележан во Студеничани, Новаци и Росоман, а пад над 50% во Конче, Чашка, Демир Капија, Сопиште и Арачиново.

По региони: Пелагониски 823 (-1.32%), Североисточен 455 (-1.52%), Полошки 591 (-2.64%), Источен 532 (-8.43%), Скопски 1,347 (-13.15%), Југозападен 513 (-14.07%), Југоисточен 445 (-14.26%) и Вардарски 395 (-17.71%)

Штета што ДЗС не објавува неделни бројки за морталитет, па да можеме лесно да го пресметаме „вишокот на смртни случаи“ (excess deaths) и да го следиме текот на пандемијата со уште еден податок.


Природниот прираст изнесувал -910. Во првиот квартал од 2019 бил -1,076. Град Скопје имал природен прираст од 52. Студеничани и Тетово имале +62, Сарај +66, а Чаир +106 (проследено со пад на смртни случаи од 45.71%). На другата страна се Куманово со -84, Прилеп со -116 и Битола со -168.

По региони: Скопски +182, Полошки +55, Вардарски -108, Југоисточен -119, Југозападен -135, Североисточен -146, Источен -261 и Пелагониски -378.

Склучени се 2,229 брака (-459; -17.08%), а имало 297 разводи (-97; -24.62%). Во Карбинци, Могила, Босилово, Сопиште, Дојран, Лозово, Ранковце, Росоман, Старо Нагоричане и Дебарца има зголемување за 1/2, а во Зрновци, Чаир, Зелениково, Пробиштип, Чешиново-Облешево, Пехчево, Конче, Демир Хисар, Валандово, Вевчани, Новаци и Пласница толкаво намалување.

Извор на податоци: ДЗС / Природно движење на населението
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2061
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 18-May-2020 at 21:47
Мора да се напомене дека вкупната стапка на фертилитет (очекуваниот број деца кои една жена ќе ги роди во репродуктивниот период) се пресметува врз основа на вкупниот број население, а поради поголемото иселување во западна Македонија, реалниот број жители е помал, а со тоа ВСФ-то е поголемо.

Иако, како што се напоменува и во текстовите на The Economist и BalkanInisght кои ги споделив пред некој ден, како и нивната македонска верзија на секогаш одличната Призма, разликите помеѓу етничките заедници драстично се намалени последниве две децении. Единствено Ромите сѐ уште се значително над просекот (за жал конкретни бројки немам, а општина Шуто Оризари е групирана со неколку други скопски во статистиката).

Дали некој знае зошто Албанците во Чашка, Зелениково и Студеничани имаат доста поголем ВСФ од оние во остатокот од Македонија? Дури и ако се земе предвид различното ниво на емиграција, западна Македонија има доста помала стапка, потоа е остатокот од централно-источниот дел на земјава, па овие три општини.

Македонците во крајниот исток (важи истото за емиграцијата), пак, имаат доста понизок TFR.

Да се цитирам:
Originally posted by Staro Skopje

Живородени во странство, според општината на живеење во Република Македонија како процент од вкупниот број на живородени. Во 2016, во Република Македонија се родиле 23,002 деца, а во странство се родиле 4,833 деца, па 17.36% од сите родени се во странство - најголем дел од нив во Швајцарија (1,477), Италија (1,096) и Германија (892). Живородените во странство се бројат посебно од живородените во државата, па не се дел од статистиката за наталитет.


Земја во која се родиле најголем број од децата родени во странство (земајќи ги предвид само CH, IT, DE, AT, SI, TR, BE, DK, SE, HR, FR и US):
(...)
извор


Originally posted by Staro Skopje

Според моите пресметки ускладени со податоците на ДЗС, стапката на фертилитет (бројот на родени деца по жена во плодно доба) во Македонија во 2016 изнесувала 1.51. За да има замена на генерациите, стапката на плодност треба да биде над 2.1. Интересни податоци:
Најголема - општина Чашка: 3.10;
Најмала - општина Маврово и Ростуша: 0.77;
Рурални општини: 1.53;
Урбани општини: 1.50;
Вардарски регион: 1.56:
Источен: 1.26;
Југозападен: 1.24;
Југоисточен: 1.50;
Пелагониски: 1.41;
Полошки: 1.26;
Североисточен: 1.43;
Скопски: 1.87;
Град Скопје со Сопиште: 1.81;
Општина Куманово: 1.45;
Битола: 1.41;
Тетово: 1.60;
Гостивар: 1.02;
Прилеп: 1.40.
Бидејќи за општините Сопиште, Кисела Вода, Аеродром, Центар, Чаир, Бутел и Шуто Оризари не постојат одделни податоци за возрасните групи, истите се групирани во едно цело.
Најголемата стапка на фертилитет е во Скопје, а генерално, градските средини стојат подобро од селата; просекот на руралите општини е повисок само поради високиот фертилитет во Чашка, Студеничани и Зелениково - без нив TFR-от во руралните општини би бил 1.40.
Целосните податоци по општини: 1, 2Општини кои имаат помал, ист или поголем TFR од Република Македонија:
(...)
Извори на податоци:
http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/?rxid=4f444882-d193-4f7f-978c-4d9970c826c7 и http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__Vitalna/125_VitStat_Op_RodVozMajk_mk.px/?rxid=4f444882-d193-4f7f-978c-4d9970c826c7
За пресметка ја користев формулата број на родени/број на жени од 15 до 49години*7*4.8. Користев 4.8 наместо 5 (како што налага формулата) за да ги усогласам моите податоци со тие на Државниот завод за статистика, бидејќи ги немам податоците за бројот на родени по возрасни групи; но направив пресметка и со 5.Edited by Staro Skopje - 18-May-2020 at 21:49
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 31-May-2012
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 926
  Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 18-May-2020 at 21:23

Моментот во текстот на Призма дека наталитетот во полошките општини можеби е и помал од источните е фрапантен, но воопшто не ме изненадува, зашто кога проаѓам со точак низ селата во тој крај, гледаш само многу куќи, многу празни куќи.
Back to Top
ironm View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2018
Location: Frankfurt
Online Status: Offline
Posts: 882
  Quote ironm Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 18-May-2020 at 21:05
Еве две одлични истражувања објавени на Призма, изработени од Тим Џуда

https://prizma.mk/mnogu-pogreshni-brojki-demografskata-misterija-na-severna-makedonija/

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 10>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.