build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Културно наследство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Културно наследство и археологија (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 10>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1739
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 03-Jun-2011 at 13:15
Еве и кординации каде се наога оваа тврдина:


: 41.94011 22.843808
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Environmental View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 06-Mar-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Environmental Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 03-Jun-2011 at 13:49
Znachi, Tvrdinata,(potochno kulata) e izgradena spored ostatocite pronajdeni tamu. Ovaa Gradba shto se gleda sega e izgradena okolu 2000 godina. Inaku interesno da se napomene e deka sosema do karpite beshe zapochnato da se gradi Etno Selo. Izgradija 2 kukji i se raboteshe na ureduvanje na prostorot, no od 2002 godina nishto poveke ne e napraveno.
Celiot toj prostor okolu ridot kade shto se naogja nekogashnata tvrdina imaat dosta golem potencijal za turizam, no treba ushte mnogu da se vlozhuva.
Conservation is a state of harmony between men and land.

Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 06-Jun-2011 at 21:28
Originally posted by spaceman091

http://mn.mk/kultura/4273-Tvrdinata-kaj-selo-GradГрад, е село во Пијанец, општина Делчево. Се наоѓа на неколку километри од магистралниот пат Делчево-Берово. Местото на кое се наоѓа селото изобилува со вода, плодна земја и пасишта, кои се и прчина да ова место биде населено уште пред 5.500 години. Во него се вкрстувале главни и споредни патишта. Преду селото поминувал стариот пат, кој од рудоносните ридови на Саса и Калатакај Каменица, водел преку Луковица, Драмче, Црквенец, Ѕвегор, Град и онатаму преку Малешевијата за Солун. Патот поминувал по десната страна на реката Брегалница. Преку Град, кај планината Обел, Поминувал пат кој водел за долината на Струма, а одтаму за Константинопол.

Во селото Град постои археолошко наоѓалиште, кое се нарекува “Градиште”. Со археолошките истражувања во 2001 година, археолозите пронашле фигура од метал на женско божество-мајка со жртвеник, која е датирана од пред 5.500 години. Откопана е енолитска куќа, во состојба каква и што била од пред 5.500 години. Во неа имало огниште со четири керамички садови. На тоа подрачје се откриени и бронзенодобски населби. Сите тие наоди зборуваат дека на тоа место имало живот уште многу одамна.

Со поранешите истражувања, во атарот на селото ео откриена голема тава со грчки монети од градот Хистие (Еубеа) од 4-ти и 3-ти век пред Христос. Тоа иницира дека таму постоела населба и за време на Хелинистичкиот пориод, која продолжува да егзистира и за римско време.

На самиот рид на Градиштето се пронајдени голем број на монети од римскиот период и рановизантиско време. Пронајдени се камени садови и керамика од сите периоди. Откопани се и голем број на питоси.

Со археолошките истражувања во селото од 2001 година Градиштето било датирано како доцноантички град, 1-4 век по Христос. Според археолоштите наоди тоа било добро обезбедена тврдина, со акропола на врвот на ридот и со кула за набљудување на околината и одбрана од напади. До сега во Град не е лоцирана ранохристијанска црква, иако преданието збоува дека во селото имало повеке цркви. Во средниот век имало развиен црковен живот. За тоа сведочат бронзените крстови кои се најдени во Градиштето при ископувањата во 2001 година. Таму се најдени три бронзени крста, од кои кои едниот е датиран 10-12 век, вториот само од средниот век, а третиот од 18 век. Од податоците кои ни се на располагање од времето на владеење на царот Милутин , цар Душан и од еден Турски попис од 1570 година одзнаваме дека станува збор за голема и организирана населба.

Како султанска држава со Хатихумајунот од 1856 година, со кој првпат е прокламирана слобода на вероисповед и рамноправност на сите турски поданици, христијаните од Град, најверојатно предводени од свештениците и занаетчиите, поднеле барање да им одобри изградба и доградба на црквата “Свети Георги” во селото. Ферманот со кој султанот го одобрил барањето на христијаните од Град, беше најден во црквата во селото, а сега се чува во архивот на Македонија. Ферманот го издал султанот Абдул Меџит, кој владеел од 1839 до 1861 година.

Од преродбенскиот период на македонскиот народ, од ова подрачје улогата на преродбеници на месното население ја земале свештениците и црквата.

Денес Град заедно со целиот македонски народ ги дели убавините и маките на Македонија. Сега во него живеат околу 180 фамилии православни македонци и три фамилии од турска националност кои незнаат ниту еден збор турски и не ги познаваат турските обичаи па се претпоставува дека се македонци кои морале да ја прифатат муслиманската вероисповест за време на турското ропство.Posetiv ja ovaa lokacija lani, nogu interesna i ubava, samo ne e uredena, i ako koga bev tamu nešto se pravea patištata, taka da neznam kako e vo momentot, do tvrdinata se stiga so đip ili kola, ako e malku povisoka ii pak peški, no mene ne mi uspea, bidejki društvoto koe beše so mene nekeše da se iskačime
Eve vi nekolku fotki, inaku Isl, toa mislam deka nee tvrdinata za koja ednaš razgovarahme..


 
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3653
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 05-Jan-2012 at 14:37

Речиси во средината на Овче Поле,  јужно од Свети Николе се наоѓаа месноста која што народот ја нарекува Канда.

geogilfoot-vo-ovce-pole
Меѓу овој простор и селата Долно и Горно Црнилиште се наоѓа ридчето кое што разбуди интерес кај македонската и светската јавност. Оваа област народот ја вика Пударница. Претставува мала височинка,  која се издига над околниот терен и има одличен видик на Овчеполието. Околината околу малото и рамно ридче е обработлива земја (црница) која што мештаните постојано ја обработуваат и посејуваат со житни култури. Составот на земјата на малото ридче е од песоклива почва, од едар песок со примеси на едри каменчиња и се забележуват остатоци од варов раствор. Составот на земјата и на обработливата површина околу него ме наведува на тезата дека тоа претставува вештачка формација подигната некогаш во минатото - могила (рамна), хумка или вештачко плато на кое се извршувале одредени култови дејствија или набљудувања на небесните тела. Во околината на месноста Пударница има два локалитети од кои што има можност песокот да е пренесен и да е подигнато вештачкото плато. Едниот локалитет е до с. Г. Црнилиште, а другиот е до с. Кнежје - до археолошкиот локалитет Билазора.

Според анализите и набљудувањето на составот на песокот и примесите во него од едри каменчиња и школки, потврдувам дека песокот е пренесуван од Кнежје, до археолошкиот локалитет Билазора кој се наоѓа неколку стотини метра западно. Овде се поставува прашањето кога и кој го направил платото. Дали е подигнато во времето кога Билазора е во својот најголем административен, воен, културен подем или пред тоа, не знаеме. Одговорот можеби ќе го пронајдеме во идните археолошки истражувања. Платото е со површина од околу еден хектар, во која се ископани ровови од околу  0, 60 м.длабочина. Формите на рововите претставуваат една неправилна елипса која е протегната во посока север - југ. Во неа има уште три рова. Два од нив се во насока исток - запад, се наоѓаат во северната половина на елипсата и се со должина од 2,5 м, додека третиот е во насока север - југ и е речиси двојно подолг. Тој започнува помеѓу двата помали рова во северната половина и се протега скоро до работ во јужната половина на елипсата. Неговиот завршеток наликува на растегната и накосена буква `W`  од латинската азбука, или М од нашата. Во кратки црти можам да кажам дека на платото во Пударница, со помош на рововите грубо е скицирано лице на човек.

geogilfoot-vo-ovce-pole-foto
Фотографијата на платото и рововите на него побуди интерес кај многу истражувачи и ентузијасти, имено тоа е причината поради која што ја претставувам оваа статија во јавноста. Според Домагој Николич, истражувач на мегалити на Балканот, скицата или геоглифот на платото ја е аналогна на космичкото јајце од кое се раѓаат змејовите близнаци, и патот на соѕвездието Касиопеја. Друга интрепrетација на геоглифот на платото, според Македонската транскрипција на Каменот од Розета, даде и Саше Ендроски, потврдена од професорите Аристотел Тентов и Томе Бошевски кои сметаат дека геоглифот го симболизира богот „ЅЕ"- врховен бог на древните Македонци, и неговата посвета кон Големата, Врховна - Прва Мајка.

Јас неможам во никаков случај да го интрепетирам геоглифот, бидејќи немам познавања од астроархеологија и лингвистика, но во статијава ја представив топографијата на геоглифот, составот на земјата од кој е изграден, а во наредниве неколку реда ќе ја пренесам и неговата поврзаност со неколку археолошки локалитети. Секако, во неговата близина е Градиште – Славев Дол до селото Кнежје или популарно наречената Билазора. Јужно од акрополата на древниот град се наоѓа некрополата. Таа е ориентирана исток -запад, т.е. гледа кон исток или кон платото со геоглифот. Самиот терен на некрополата е на повисоко ниво од околината, благо се спушта кон исток и завршува пред платото на кое е поставен геоглифот. Освен тоа од некрополата на Билазора до платото на геоглифот постојат неколку извори, поставени во права линија, остататоци од тие извори немаме на површината, но јасно се гледа водата која се уште ги преплавува околните ниви. Од овде изведов заклучок дека тие извори мора да бидат поставени покрај пат, кој е во посока некропола – геоглиф.

geogilfoot-vo-ovce-pole-mapa

Геоглифот не е изолирана појaва во нашава територија. Тој се наоѓа во права линија помеѓу мегалитска опсерваторија на врвот Кокино, Цоцев Камен и рудникот Алшар на Кожуф планина. Освен тоа тој е врв на рамностран триаголник со точките Стибера и старите Пајонски гробишта.

http://kurir.mk/makedonija/vesti/55958-Misterii-Geoglifot-vo-Ovce-Pole


Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-Nov-2010
Online Status: Offline
Posts: 3811
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 29-Jan-2012 at 13:24
Туристички мапи за локалитетот Вардарски рид
НЕДЕЛА, 29 ЈАНУАРИ 2012 13:09 0 КОМЕНТАРИ
Со спроведувањето на проектот „Мапирање на турисичкиот локалитет Вардарски рид“ на овој значаен археолошки локалитет кај Гевгелија поставени се пет паноа со цел подобро запознавање на посетителите со богатото културно наследство што го кријат во себе старите ѕидини и предмети најдени после низа векови наталожен замјен слој на терените од локалитетот.
Учесници на проектот се ученици од Средношколскиот училишен центар „Јосиф Јосифовски“ од Гевгелија, насока туризам, заедно со претставници од австрискиот непрофитен центар „Култур контакт“ кој работи во рамките на австриското Министерството за образование, култура и уметност и Австриската Агенција за развој.

Стратешката положба на Вардарски рид не била непозната дури и во Праисториско време. Овде подлабоко во тлото лежат корените на првите праисториски населби. Но сепак најинтересен е податокот за последниот македонски антички град Гортинија, кој опстојувал илјада години пред нашата ера и во кој владееле сите македонски кралеви од Филип Втори до Персеј.

На мапите можат да се најдат податоци за градската јавна градба изградена уште од времето на Филип ИИ, која претставува своевиден центар, место каде се случувале сите поважни општествени настани во тоа време, наречена „Стоата“. Посетителите на археолошките ископини кај Вардарски рид од мапите можат да дознаат како изгледа Акрополата, градба што ја претставува последната сатаромакедонска населба што датира од третиот и вториот век пред нашата ера и истата да ја пронајдат на терените на локалитетот. Забележително е и претставувањето на таканаречената „Куќа на колекционерот“(вториот и првиот век п.н.е.), како и внатрешниот бедем со двете кули во средиштето на комплексот, што на локалитетот му дава важно стратешко и одбрамбено значење.

Тимот гевгелиски средношлколци заедно со координаторот на проектот-професорката Велика Бизоева успеаја на презентацијата да ги одбележат најзначајните пронајдени предмети на локалитетот, кои го рефлектираат животот од старо македонскиот град Гортинија. Поради историското и општественото значење на податоците што во себе ги носи овој локалитет истиот претставува не само културно богатство, туку и значајна туристичка дестинација, што е и основниот мотив за реализација на заедничкиот проект на СОУ „Јосиф Јосифовски“ со австриската Агенција за развој и непрофитниот центар „Култур контакт“.
http://www.time.mk/read/963a6c5aa7/d13ad90e6d/index.html
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 08-Feb-2010
Online Status: Offline
Posts: 520
  Quote makonix Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 18-Feb-2012 at 01:16
Постановка 2011

Керамичкиот печат со претстава на петел од СтобиШлемот со грифон и Херакле откриен на Горна портаБронзени примероци на умбо - дел од војнички штит, од скопско КалеНаоди од детски гроб од Вардарски РидСветилка со еротска претставаДва калапа од македонско - хеленистички период од ХераклејаУмбо или држач за кок од ЕнгеланаСрпови и други предмети откриени на локалитетот ТаорШлемот со претстава на грифон и на Хералке како ја убива ламјата откриен на Горна Порта во Охрид, несомнено е најмаркантен наод што го плени вниманието на изложбата „Археологија 2011“ отворена во Музеј на Македонија. Поставен во витрина со множество предмети откривани лани на Самоиловата тврдина, овој шлем, кој е откриен во гробницата бр. 127 во 2002 година, му припаѓа на типот халкидик. Откопан е заедно со двете керамички амфори, со еден аскос - керамички сад со црвено фигурално сликарство, но со неколку златни предмети што се наоѓале во гробницата, со една златна двојна игла и хипокамп - воден коњ со крила, со неколку златни апликации во вид на розети и др. Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство, која е организатор на оваа четврта едноподруга изложба, го смета шлемот за исклучителен наод, бидејќи со дадената претстава тој прв пат и се појавува на просторот на Република Македонија, а напоменува дека и во светот таквите наоди се ретки. „Грифонот е митско животно со глава на орел, со шепи на лав кој ги штити воините и има дава сила, а важи и за животно кое го штити златото. Во една легенда стои запишано и дека самиот ископува злато за да ги гради своите гнезда“, рече археологот. Тој за единствени наоди ги смета во истата витрина презентираните копја, на кои стегачите на држачите во вид на прстен им се изработени од злато. Напомена дека кај овие наоди е присутна ретка комбинација на злато и железо. Самоиловата тврдина е еден од 18-те презентирани локалитети на изложбата на кој минатата година се вршени континуирани истражувања, освен на Кастелот кај Пчиња, каде што се одвивала конзервација.

Светилка со еротска претстава - Антигонеја

Од Охридско, од локалитетот Енгелана во посебна витрина се презентирани златни предмети, дијадеми и златни апликации. За еден од нив, од 4 век пр.н.е. постојат две претпоставки, дека бил користен или како умбо-украс на војнички штит или, пак, служел како држач на кок. Како значаен наод се одвојуваат и презентираните стрелки, откриени во тамошното депо. Според Паско Кузман, во него биле откриени над 1.000 стрелки, но не е исклучено, во депото да има уште примероци.

Наоди од детски гроб од Вардарски Рид

Презентирани се и голем број наоди од Скупи, претежно од римски период откривани на територијата на градот, но и од локалитетот Таор во близина на Скопје. Археологот Златко Видевски раководител на Археолошкиот музеј ги издвои од Таор, нарекувајќи ги мошне интересни предметите што им служеле на некогашните жители во секојдневјето: неколкуте српови, клучевите, различните шарки за вратите, хостиите - за ловење риба, клопотарците за стока, ножиците и друго. „Тие ја прикажуваат доцноантичката материјална култура, која ретко се среќава“, рече тој.

Два калапа од македонско-хеленистички период од Хераклеја

Презентирани се и наодите од скопско Кале, како своевидна приказна за неговата стратиграфија. Меѓу нив и фигурина на скулптура без глава, датирана од 13-14 век, најверојатно, од женско тело, но и два примерока на умбо, изработени во бронза, датирани меѓу 10 и 14 век

Керамичкиот печат со претстава на петел од Стоби

Светилка во форма на чевел од Кокино, лулиња, но и сребрена табакера од 18 век, пронајдени на Тетовско кале, како и наоди од Исарот кај Штип се наредени едни до други. Наодите од Исарот се сметаат за потврда за присуството на македонско- хеленистички период на локалитетот, а можат да послужат како потврда и за мислењето дека сегашен Штип е античкиот град Астибо. Изложените парчиња стакло говорат дека таму некогаш постоела и работилница за такви предмети.

Умбо или држач за кок од Енгелана

За оваа изложба НУ „Стоби“ одбра околу 120 предмети откриени при истражувањата на истоимениот локалитет. Лани таму се истражуваше на просторот на Западната некропола, под мозаикот во трпезаријата во Палата перистерија, чија конзервација е во завршна фаза и на населбата од 6 век на горната тераса. Публиката може да види керамички садови, теракотни фигурини, светилки и разни предмети изработени од коска кои датираат од 2 век пр.н.е. па се' до доцниот 6 век од н.е. Меѓу нив како особено внимание привлекуваат два предмета: керамичен печат со претстава на петел и теракотната фигурина на гладијатор.

Бронзени примероци на умбо - дел од војнички штит, од Калето во Скопје

„Кружниот печат со претстава на петел изведен во длабок релјеф е извонредна изработка на локален мајстор-керамичар“, потенцира Силвана Блажевска, директорка на „Стоби“. Таа објаснува дека поради големите димензии, овој печат веројатно не бил користен за декорирање калапи за релјефни садови, туку за сигнирање леб. Бил откриен во куќа што датира од 1-2 век од н.е. А бил фрлен во отпадна јама. „Во римскиот империјален период било вообичаено да се сигнира лебот од големите пекарници, кои на тој начин го заштитувале својот производ и гарантирале за квалитетот. Печатите за сигнирање леб биле изработувани од керамика или од бронза, со најразлични натписи или симболи. Петелот е симбол на сонцето, новиот ден. Во антиката се идентификувал со Арес, богот на војната, но и со Аполон Фојбос и Асклепиј, богот на лекувањето, поради што добива и апотропејска (заштитна) моќ, а во христијанството се поврзува со Петровото одрекување, најавувајќи го Христовото воскресение“ , укажа Блажевска, а нејзините стручни опсеравции го потврдија нашето мислење дека овој предмет заслужува поголемо внимание. Таа посочи и дека теракотната фигурина на презентираниот гладијатор е единствена меѓу досега откриените фигурини во Стоби. Гладијаторот, кој е посебно издвоен, е во полна борбена опрема, со шлем на главата, панцир, кнемиди и правоаголен штит, датира од доцниот 1 век пр. н.е. Идентични претстави, на гладијатори, рече таа, се среќаваат на светилките од раниот римски период.

извор
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 07-Apr-2012 at 17:21
Originally posted by Makedonij

Црвена црква - Крупиште
41°50'40.05" S  22°15'13.65" V

http://zvonkobeldedovski.50webs.com/Krupiste_images/images/2.JPGОткриена вековната тајна, античкиот град Равен-лулката на словенската азбука?!

Дали навистина е откриен византискиот град Равен во кој според житието на свети Кирил се родила словенската писменост ќе остане тајна барем уште некое време, затоа што државата нема пари за вакво истражување


Дали во нивите кои се на само стотина метри од штипското село Крупиште, се наоѓа долго бараниот град, односно епископијата каде според историчарите, солунските брака ја напишале Азбуката. Археолозите од штипскиот музеј оптимисти.

Се смета дека и Кирил, неговиот брат, тука ги напишал 32-те букви од азбуката, тврди во своите претпоставки археологот од штипскиот музеј м-р Миланчо Миленковски.

Ископините од темели на цркви современици на светите Кирил и Методиј, како и вградените симболи во сегашните храмови кои биле дел од урнатите цркви за археолозите се непобитен аргумент.


Надежта кај нив дополнително се подгрева со зачестените жалби на крупиштани за маката во орање на земјата.


„На 20 до 30 сантиметри од земјата излегуваат камења и тоа големи, па често ги кршиме плуговите. Воопшто многу е тешко за орање“- се жали Блашка Трајчева, од Крупиште.

Во нивата на 60г. Блашка освен жито, се изродија и темелите на така наречената Црвена црква, една од можните храмови каде според археолозите, светите словенски брака ја напишале азбуката.

Претпоставка е дека на неполн половина метар под плодната почва се кријат темели на 10 до 13 цркви, како и вечните почивалишта на пет од 15 свети тивериополски маченици.

Кога доаѓа тука св.Климент за епископ, тука се пренесени пет од 15 те струмички маченици и со истражувањата од 1985-86 та година, од страна на академик Блага Алексова, токму тука е утврдено местото каде треба да наоѓаат гробовите на мачениците, но и останатите аргументи и артефакти за дејноста на светите словенски просветители“- вели за Канал 5, м-р Миленковски.

На 200 хектари крупишки ораници, старите записи сведочат за интензивен живот во првите столетија од доаѓањето на Словените. За жал како што често само нам ни се случува, немањето пари е главната пречка за откривање на вековната тајна, дали градот на Кирил и Методиј бил тука или не. Равен името на мистичниот град е еднаков на равенката без непознати. Ископувања ќе има кога ќе има и пари.

http://kanal5.com.mk/%28S%28zjwqee55gefq5y45jzki4a45%29%29/default.aspx?mId=37&eventId=60833&tip=video&AspxAutoDetectCookieSupport=1


Edited by Makedonij - 07-Apr-2012 at 17:22
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 07-Apr-2012 at 17:33
Originally posted by Makedonij

[QUOTE=Makedonij] Црвена црква - Крупиште
41°50'40.05" S  22°15'13.65" V

http://zvonkobeldedovski.50webs.com/Krupiste_images/images/2.JPG
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Paraxiae View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 10-Jan-2012
Location: Sweden
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Paraxiae Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 02-Oct-2012 at 18:32

Eurydike - the mother of King Philip II

Eurydike, the mother of king Philip II was a Lyncestian princess, born in Lyncus at the village of Gorenci, around 410 BC. She was “Arrhabaeus’s daughter’s daughter and the daughter of Sirrhas”. When Strabo (64BC – 24 AD) gave the name of the founder of the Kingdom of Lyncus as Arrhabaues then he also added a piece of Bacchiad genealogy. We learn from Aristotle (384-322 BC) that king Archelaus in 400-399 BC was hard pressed in a war against Sirrhas and Arrhabaeus, the rulers of the royal house of Lyncus. The mysterious Sirrhas actually happened to be a brother of Arrhabaeus, who married a daughter of Arrhabaeus, a matter of endogamy, that was a common practice at that time, see the reference below, Hofmann, Johann Jacob: Lexicon Universale, printed 1698.

The%20city%20of%20Lyncus

Amyntas III, the father of the King Philip II may have married Eurydike already in 393 BC at the time of his accession to the Macedonian throne. This event may have annoyed the Illyrians, giving them the cause to complete the occupation of the Kingdom of Lyncus, attack Macedonia, and install a puppet ruler for two years.

Download the brochure

© Kiril Arsov, 2012Edited by Paraxiae - 14-Oct-2012 at 12:00
Back to Top
Gaulois View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 30-Oct-2012
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Gaulois Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 30-Oct-2012 at 02:04
Sorry for not writing in Macedonian, but I am not very good at it, unfortunately. I would like to know if there is a database with all the protected heritage sites in the country available on the internet.

I tried to call some people from the Ministry of Culture, but was not able to find any English speaker, and it was hard for me to understand

I don't mind if the database is only written in Macedonian, as I can read it quite well.
Thanks for any advice
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12452
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 31-Oct-2012 at 01:16


I tried googling for such a list in Macedonian language, but it appears that such thing is not available on the internet.

I can only advise you to try and contact this institution:

http://uzkn.gov.mk/default_en.html

It is the "Office for protection of Cultural Heritage" and perhaps it is a more suitable institution for your need.

Back to Top
Gaulois View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 30-Oct-2012
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Gaulois Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 31-Oct-2012 at 18:00
Thank you. I tried to contact this office as well, but nobody there could speak English. I finally called someone at the Unesco, and it seems that there are problems of registers between the national office and the local institutes, and nobody knows exactly which buildings are protected or not... I sincerely hope they will soon clear the situation.
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 01-Nov-2012 at 19:17
 at the moment there is none,however you can contact ICOMOS http://www.icomos.org.mk/Contact.aspx and ask for info,or eventually find the 1996 issue of AMM (only in macedonian) - http://arheoblog.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

Edited by +Protagorist - 01-Nov-2012 at 19:18
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 13-Nov-2012 at 00:45


Macedonian GeoglyphMystical sign gives Macedonians broaden insights about their past -

Geoglyphs are works of art created in the earth's soil by organized stacking of stones, earth or other material.
The origin of these drawings visible from the sky is still unknown to most scholars of our time. World famous Nazca Lines are a series of geometric shapes, kilometers of lines and large drawings of animal and human figures and shapes made on the desert floor in Nazca in Peru.
In Chile there are remnants of the Inca culture, also represented through forms on earth and only just visible from the sky. Series of such drawings are not only in South America, but in Australia, UK, USA, which is clearly visible on this map . According to previous research, which today forms the science calls geoglifi were created by ancient civilizations in order to show respect for their gods, or of replicating well known "As Above, So Below" The same way of copying the image of "Heavenly Paradise" is evident in Egypt, where the Sphinx and Pyramids are placed just in order reflected a perfect mirror of celestial movements of certain constellations and positions, not just the stars but the sun and moon .

Macedonia is in the list of world's oldest civilizations. Geogliyph about the size of a football field is located in Ovche Pole, near Sveti Nikole. Clearly visible from a helicopter, airplane, and - on Google Maps
Part of the local population is aware of the existence of this place more than 15 years, and no doubt that for this was conscious and former Yugoslav Army. These days, scientists, adventurers, explorers from around the Balkans come surprisingly in Sveti Nikole, taking into account the many (over)natural phenomena in the environment. The position of this geoglyph is in a exact direction north - south and located above the village Crnilishte.
Coincidentally, the symbol painted on the ground which is not cultivated for centuries is the same with some words from the middle text of Rosetta Stone, deciphered by professors Bosevski Tome and Aristotle Tentov. Their work clearly shows that the letter and the language of our ancestors is the root not only of Macedonian, but through out to the Glagolitic and all Slavic languages. According transcription, read from north to south, the picture visible from the sky corresponds to the Supreme Deity of ancient Macedonians, God DZE (one who sees All, Supreme, Ruler, Prophet, The Sacred Eye, The Great Eye) and his tribute to the Great Mother The Great Mother of the whole world - MACEDONIA

The analogy of the symbol reflected the country with the supreme deity of the ancient people of the region awakened interest among many people in Macedonia.
Being interested in this place, calculate another interesting parallel - north of there is a megalithic observatory Kokino and south Alshar mine with lorandite. Through communication with researchers in this field, understood, and the similarity in the constellation Cassiopeia and its movement by Northern Star.
the place where it's located is named KANDA
Paeonian God of War was KANDAON

to be continued..

http://ireport.cnn.com/docs/DOC-879545

ПС.Миленко Н.имаше емисија за истиов овој симбол(место),ја има на интернет,кој сака можи да ја погледа
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 08-Feb-2010
Online Status: Offline
Posts: 520
  Quote makonix Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 08-Dec-2012 at 11:29
Големо археолошко богатство на локалитетот „Црквени ливади“ во Враништа

Струшкиот музеј „Д-р Никола Незлобински“ деновиве ги привршува едномесечните контролни истражувања на локалитетот „Црквени ливади“ во селото Враништа, од кои се очекуваат клучни информации за постоењето на античкиот Мегалополис, за кој се уште не е потврдено каде точно се наоѓал.

Позначајни наоди кои укажуваат дека на овој локалитет може да лежи големо археолошко богатство се откриени во 1970-те години при регулирањето на реката Црн Дрим. Според директорот на музејот, Сашо Цветкоски, првичните наоди ги оправдале очекувањата на стручњаците.

- Врз основа на тие податоци годинава отворивме една пробна сонда, односно се претпоставуваше дека се работи за наколно живеалиште од типот на она што ние го имаме на истекот од Дрим, од устието на Дрим или Врбник. Се гледа дека тоа е една голема и долга стратиграфија која зафаќа континуитет на живот повеќе од еден милениум и таа наколна населба постепено трае до доцната антика, објаснува Цветкоски.

Според првичните податоци од истражувањата на музејот „Д- р Никола Незлобински“, на овој локалитет се наоѓа и базиликален објект од големо значење кој, најави Цветкоски, ќе биде публикуван идната година.

Проектот во Враништа се реализира со финансиска поддршка од Министерството за култура, кое за истражувањата одвои 150 илјади денари.http://sitel.com.mk/golemo-arheoloshko-bogatstvo-na-lokalitetot-crkveni-livadi-vo-vranishta
Back to Top
Paraxiae View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 10-Jan-2012
Location: Sweden
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Paraxiae Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 09-Dec-2012 at 22:25
Ima izgledi kaj seloto Vranista da e postojal golem grad vo sredniot vek. Za toa ima poveke indikacii kako predanija taka i ostotoci od crkvi. No toa zborenje za nakolni zivealista e totalna glupost od strana na nasite zavejani arheolozi. Kakvi se tie nasi arheolozi so tolku plitki znaenja za proslosta i istorijata na nasata zemja. Gospodinot Сашо Цветкоски neka se nauci da cita angliski i da ja procita knigata na Anna Komnene, The Alexiad, kade taa ja opisuva geografijata na Struskata kotlina. Niz celata Struska kotlima se imat protegano stotina STRUGI za lovenje na riba od bregot na Ohridskoto ezero pa se do Dobovjani! http://www.macedonia.se/en/Load/66/lyncus_city/
Pa tie kolci sto vsusnost postojat i kaj Vranista ne se od nekakvo nakolno zivealiste tuku ednostavno od tie STRUGI, vadi so prepleti koi se praveni od covecka raka so cel da se lovat ribi. I antickite pisateli go imat opisano toa nesto deka tamu e loveno riba i e solena.
Back to Top
damjan4o View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 02-Sep-2010
Location: skopje
Online Status: Offline
Posts: 358
  Quote damjan4o Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 08-Mar-2013 at 22:59
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12452
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 09-Mar-2013 at 17:47


Каде е ова?
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 07-Jan-2009
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1974
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 09-Mar-2013 at 17:53
Лазарополе.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
damjan4o View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 02-Sep-2010
Location: skopje
Online Status: Offline
Posts: 358
  Quote damjan4o Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 16-Mar-2013 at 23:03
Св. Никола, Матка (ако не се лажам)


Edited by damjan4o - 16-Mar-2013 at 23:05
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 10>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.234 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.