Обнова на Офицерскиот дом |
Post Reply | Page <12345 27> |
Author | ||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #41 Posted: 04-Oct-2008 at 12:46 | |
Абе нели имавме нишка за офицерски?! Ја нема! |
||
zabegan
Senior Member Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply #42 Posted: 04-Oct-2008 at 22:21 | |
само ако веќе се силат да го градат нека му ја поместат маркицата кон лево за барем неколку метри, бидејќи многу смета на денешната линија на кејот
П.С. Највеќе ми се допаѓаше проектот на Владимир Пота, но ете избраа друг |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #43 Posted: 19-Oct-2008 at 02:53 | |
знам дека интервјуто е старо, но држи место за мене и како прилог кон трезно размислување за тоа што треба да означува зборот плоштад денес, а и како мислење на еден бунтовник со причина... она каде можеби само претерал неимаров е во преголемиот залак од идејно решение за градска куќа, проект кој дефинитивно е за на кале, но во ваков габарит и форма никако за на плоштад, иако се си мислам дека овој проект го има извадено од фиока само како провокација за долекажаното како би се потикнале надлежните на размислување, јавни дебати и многу прецизно мерење пред сечење и на идеите и на проектите...
Edited by beTon - 03-Nov-2008 at 01:00 |
||
dimme.von.macedonia
Groupie Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
Quote Reply #44 Posted: 13-Jan-2009 at 12:45 | |
|
||
dimme.von.macedonia
Groupie Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
Quote Reply #45 Posted: 13-Jan-2009 at 12:47 | |
Ok, se smiriv sega, ali WTF?? Sto sakal ovoj da stori od Skopje? RIM??? ali, hahahahah! Ovj bil 100 procenti na nesto koga mu padnalo na pamet ova |
||
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #46 Posted: 13-Jan-2009 at 22:50 | |
Ovde е интервјуто на типот и го објаснува својот проект. |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
Vladimir P
Senior Member Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
Quote Reply #47 Posted: 13-Jan-2009 at 23:06 | |
Во потполност |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
beTon
Quote Reply #48 Posted: 13-Jan-2009 at 23:55 | |
па лошо сте го прочитале, но ајде нормално кога нашиве новинари воопшто и не се интересираат зошто баш ваков проект има предложено човеков! еве едно интервју една страна поназад каде може да се извлече заклучок дека "архитектов" целиот овој проект го подразбира поинаку, па преку историско просторни примери ја исмева потребата од возобновување на офицерскиот дом, и јасно тоа го прави на најоригинален начин. мене од досега јавените и прозваните околу плоштадот човеков е најтрезен и најпрецизен од сите анализа на оваа тема што ги имам чуено! |
||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #49 Posted: 14-Jan-2009 at 00:02 | |
Значи, возобновуваме објект, а не возобнуваваме некое си општествено уредување. Без разлика на тоа за што бил користен објектот, сега може да биде користен за нешто друго. Еве ја ќе дадам, преддлог армијата од сегашниот дом на арм да се префрли у офицерскиот па така ќе си ја има ~основната функција.
Е сега една опција е дом на арм да биде градска куќа, што и не е така лоша идеја, но јас не сум толку за тоа. Јас ипак сум за опцијата градска куќа да биде стара железничка, со тоа што би се направила онаа нивелација на две нивое на третиот дел од улица Македонија. Кога веќе нишкава носи наслов градска куќа тогаш мора да прокоментираат и тие што не се слагаат со офицерски да биде градска куќа. Сега малце ги тераме два муабета паралелно во нишкава па малку е проблем. Значи кога дискутираме за обнова на офицерскиот е еден муабет, а градска куќа е тема на друг муабет. Случајно некако се зацрта градската куќа обавезно да биде во офицерски па затоа и тргнавме вака. |
||
zabegan
Senior Member Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply #50 Posted: 14-Jan-2009 at 13:33 | |
јас те поддржувам во идејата градската куќа да биде во железничка, ипак ја држи една од најголемите симболики на градот
а офицерски дом може да биде и музеј на град скопје, како што е сега железничката |
||
lslcrew
Quote Reply #51 Posted: 14-Jan-2009 at 13:43 | |
Па идејата е градска куќа и музејот на Скопје да се во иста зграда односно стара железничка, а сегашниот дом на арм може да биде за било каква намена, а добро ќе му дојде некој младински центар или нешто слично, пошто ионака има свечена сала и слични простории. Од тамо филхармонијата скоро треба да си оди пошто ќе се гради посебна зграда, така да ионака ќе му опадне фукцијата, а ќе биде премногу за арм.
|
||
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4090 |
Quote Reply #52 Posted: 16-Feb-2009 at 15:18 | |
najdov nesto prekrasno ako se gradi ova togas ...super samo da ima 2 kati poveke
Храбро ново Скопје 15.3.08Блогов стои отворен веќе некое време, а никако да почне. Но, денес се најдов на отварањето на БИСТА (Биенале на студентите по архитектура) и ми се чини најдов доволно добра приказна за почеток на ова место. На БИСТА се изложени трудови на студенти со интервенции низ градот. Една од поентите на изложбата е да се претстави можна архитектура за градот која ќе биде одраз на своето време, наспроти тековни тенденции за реизградба на срушени згради. Можна градска куќа? За оние кои сакаат да ја видат изложбата е во Мала станица.(П.С. Замислата зад овој блог е замислен како место каде блогери од Скопје ќе можат да зборуваат за градот онака како тие го гледаат (по примерот на metblogs.com). Се надевам дека ќе се приклучат луѓе и дека ќе има интересни содржини (и можеби посоодветен дизајн).) Posted by Новица at 15.3.08 Edited by Cloverstack - 16-Feb-2009 at 16:28 |
||
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4090 |
Quote Reply #53 Posted: 16-Feb-2009 at 15:55 | |
luge sto molcite ....
nemate da komentirate dali vi se sviga kolku se sansite itn..................
|
||
Vbruten
Newbie Joined: 10-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #54 Posted: 16-Feb-2009 at 16:33 | |
pogodite koj ja crtashe salata na sobranieto......samo nikakva sloboda...kako mi rekoa desnite race na trifun-azha taka i napraviv....najako e sho kabinata na tipot sho prozhektirashe morav vo proektov da mu ja namalam od 5 kvadrati na 4...chichkoto me prokolnuvashe...mu objasnav deka vo sluchajot sum samo crtach
|
||
beTon
Quote Reply #55 Posted: 16-Feb-2009 at 16:45 | |
а која им била инспирацијата на деснаците на ГТТ , реплика на германскиот кинески ѕид кај градски! добро а само оваа нарачка беше или имаше и други нарачки што не завршиле на бимас?
|
||
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #56 Posted: 16-Feb-2009 at 23:26 | |
Недоволно успешен обид.
ЕДИТ: Сега гледам доле како сум зафркнал доле кај дрвата кога сум сечел. ЈБГ, ни перспективата не е фатена добро... Има ли некој од вас подобар рендер од победничкиот проект за градска куќа? Edited by La Linea - 16-Feb-2009 at 23:28 |
||
|
||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #57 Posted: 16-Feb-2009 at 23:55 | |
|
||
La Linea
Quote Reply #58 Posted: 17-Feb-2009 at 00:06 | |
Доволно е добро да си види како ќе се вклопи во просторот.
Дури и да го направат најдобро и најдоследно до рендерот, пак контрастот што ќе го има помеѓу зградата на Македонски телекомуникации и Градската куќа ќе биде преголем. Инаку офицерскиот дом јас никогаш не сум го сметал за објект со добар изглед. Напротив, Ристиќева, Народна банка и Театарот секогаш ми биле пред него. Но, тоа што ме плени кај Офицерски и Народната банка е тоа што оформуваат некаква грандиозна „порта“ низ која се влегува преку Камениот мост во еден убав оформен плоштад. Тој ефект може да се постигне и со модерни објекти. Проблемот е што кај нас овој збор „модерни“ некој го сфатил пресериозно... Edited by La Linea - 17-Feb-2009 at 00:07 |
||
|
||
my Macedonia
Quote Reply #59 Posted: 17-Feb-2009 at 07:38 | |
@ la linea
1.bravo
2.dali e ova zgrada pobednikot, ili nekoja druga ?'
3.ako e nekoja druga zgrada mozes li da ja stavis vo plostadot (taka kako si ja stavi vo slikava gore) ?
|
||
zabegan
Quote Reply #60 Posted: 17-Feb-2009 at 15:12 | |
|
||
Post Reply | Page <12345 27> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |