build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Патишта
  Active Topics Active Topics RSS Feed: Автопат Демир Капија - Смоквица
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Автопат Демир Капија - Смоквица

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 39>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
BOJAN View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 09-Sep-2008
Location: SKOPJE
Online Status: Offline
Posts: 3290
  Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Автопат Демир Капија - Смоквица
    Posted: 21-Mar-2018 at 18:47
ОТВОРЕНИ ТРИ НОВИ ИСТРАГИ

-Третата истрага – „Актор“ се отвора поради основано сомнение дека е сторено кривично дело при постапката за јавна набавка за избор на најповолен понудувач за градење на автопатот Демир Капија – Смоквица. Дополнително, оваа истрага се отвара и поради основано сомнение за перење на пари кои фирмата добитник на тендерот ги добила со злоупотребата во постапката на јавна набавка.

Имено, постои основано сомнение дека во 2012 година, во периодот кога се разгледувале и оценувале понудите на тендерот за градење на автопатот Демир Капија – Смоквица, првоосомничениот, како претседател на Владата, со цел во постапка на јавна набавка за избор на понудувач кој ќе го гради автопатот Демир Капија – Смоквица да не биде избран понудувач од Република Италија, кое правно лице според првоосомничениот во Република Македонија го претставува „комуњар“, и кое нешто воопшто не му се допаѓа, и повеќе му се „допаѓаат оние од југ“, искористувајќи го своето влијание, со умисла извршил поттикнување врз второосомничениот како министер за транспорт, кој го прифатил налогот и истиот ги поттикнал осомничените службени лица од Министерството за транспорт и врски на Република Македонија да ги искористат своите службени овластувања како членови на евалуационата комисија (комисијата за оценување на понудите) со право на глас одговорни за спроведување на евалуација и оцена на доставените понуди за проектот „Изградба на нова автопатска делница Демир Капија – Смоквица“ како дел од Пан-европскиот коридор X, и во изборот за најповолен понудувач да го фаворизираат правното лице „Актор “ од Грција.

Ова, според доказите и било реализирано, со што му овозможиле на правното лице „Актор СА“ да прибави противправна значителна имотна корист во износ од 480.412.974,00 денари.

Конкретно, постои основано сомнение дека во текот на постапката за спроведување на евалуација и оценка на доставените понуди, после отварањето на понудите, првоосомничениот остварил телефонска комуникација со второосомничениот и откако второосомничениот му кажал дека Италијаните се најевтини, побарал да се најде начин тендерот за автопатот да не го добијат Италијаните поради „лошата комбинација што комуњарот е во игра“, па второосомничениот како министер за транспорт и врски ги повикал во својот кабинет осомничените членови на евалуационата комисија со цел да го фаворизираат понудувачот „Актор СА“ Грција.

Истите, иако биле свесни дека понудувачот „АКТОР СА“ согласно доставената тендерска документација и според член 16 од Огласот за доделување на договор за јавна набавка не го задоволува критериумот и условот понудувачот да има еден завршен проект од 250 милиони евра во патниот сектор или еден проект кој што е во тек на реализација, а чија реализација заклучно до 31.12.2011 година е 60 процентно завршена и кој што износот од реализираното 60 отсто треба да не биде помал од 250 милиони евра, а поради кој услов и ја отфрлиле поефтината понуда на „Тото“ од Република Италија, се согласиле со барањето на второосомничениот, по што го злоупотребиле институтот на мнозинско одлучување и дале три позитивни мислења во табелите за евалуација и искористувајќи ја својата службена положба и овластување ја избрале понудата од правното лице „АКТОР“ со понудена цена од 210.148.177,23 евра, како економски најповолна понуда за проектот „Изградба на нова автопатска делница Демир Капија-Смоквица“ иако знаеле дека истото правно лице не ги задоволува техничките критериуми, со што му овозможиле на правното лице Актор СА да прибави значителна имотна корист во износ од 480.412.974,00 денари.

Меѓутоа, ова е само почетокот на криминалните дејствија за кои постои основано сомнение дека се извршени, односно кривичното право го познава како предикатно дело на делото перење пари, односно ова е само претходното дело од кое противправната имотна корист е предмет на понатамошната истрага за перење пари, која сега ќе ви ја презентирам.

Имено, постои основано сомнение дека во период од 2012 до 2016 година со повеќе дејствија, со искористување на ист траен однос и исти прилики, непосредно по добивањето на тендерот и започнувањето со градежните активности во Република Македонија, кои што ги презема „Актор“ АДТ Подружница Скопје, формирана од осомниченото правно лице „АКТОР СА“ Република Грција, со намера да ја сокрие целокупната добивка на осомниченото правно лице, која има третман на принос од казниво дело бидејќи паричните средства потекнуваат од незаконито добиениот тендер со кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување, шестоосомничениот како одговорно лице на подружницата формирал група која се занимава со перење на пари и пуштање во промет пари кои се прибавени со казниво дело.

За таа цел ги поврзал во заедничко делување останатите пет осомничени, па сите дејствувајќи заедно како членови на група што се занимава со перење на пари од лични – лукративни побуди, со цел на прикривање на трагата на парите кои што се исплаќани на сметките на „Актор“ АДТ Подружница Скопје од незаконски добиениот тендер за изградба на автопат од Коридор Х и создавање на готовински пари, пуштиле во промет пари за кои што знаеле дека потекнуваат од казниво дело„Злоупотреба на службена положба и овластување“,.

Ова на начин што, шестоосомничениот како одговорно лице управител на подружницата на Актор АДТ Скопје, договорил трајна деловна соработка во вид на договор за вршење на подизведувачки работи со останатите осомничени одговорни лица како преставници на осомничените правни лица ГЛОБАЛ КОНСТРАКШН КОМПАНИ, ТОПОМЕТРИЈА ДООЕЛ СКОПЈЕ и ИНВИКТА БОРО ДООЕЛ Скопје, со единствена цел на пренос на парични средства од Актор АДТ Подружница Скопје кон правните лица Глобал Констракшн ДООЕЛ Скопје, Топометрија ДООЕЛ Скопје и ИНВИКТА БОРО ДООЕЛ Скопје.

Па така, во повеќе наврати се исплатени износи од сметките на Актор АДТ Подружница Скопје кон сметките на правните лица Глобал Констракшн Компани, Топометрија и Инвикта во вкупен износ од 31.856.811 евра.

Потоа, три осомничени лица искористувајки ги вработените лица во сопствените компании и искористувајки ја трајната основа на работниот однос на вработените развиле систем на паралелно ангажирање преку фиктивни договори за вршење на услуги и тоа, на вработени од Топометрија Дооел во правното лице Глобал Констракшн компани, и на вработените од Глобал Констракшн Компани во правното лице Топометрија, притоа договарајки нереално висок надоместок за услугата на вработените спрема реалната цена на трудот во дадениот временски период и која што веќе им била исплатувана од страна на правното лице во кое што истите веќе биле редовно вработени. За илустрација, еден работник без некои посебни квалификации, добивал и по 6 до 7000 евра месечи примања, а поквалификувани вработени и двојно повеќе.

Постои основано сомнение дека на тој начин, во повеќе наврати на десет редовно вработени лица во правното лице Глобал Констракшн компани од страна на правното лице Топометрија ДООЕЛ е исплатен износ од 699.000,00 евра во денарска противвредност, а од сметките на правното лице Глобал Констракшн Компани во повеќе наврати на десет редовно вработени лица во правното лице Топометрија ДООЕЛ Скопје е исплатен износ од 1.173 000,00 евра во денарска противвредност, кои што пари веднаш по самата исплата по претходна најава до филијалата во Неготино за обезбедување на доволно количество ефективни странски валути, биле конвертирани во странска валута – евра и во ист момент подигнати во готовина од страна на вработените, кои што готовински пари биле предавани на една од осомничените, која што понатаму ја прикрива локацијата на готовинските пари.

Во меѓувреме, во истиот временски период, од сметките на АКТОР АДТ Подружница Скопје кон сметките на Инвикта ДООЕЛ Скопје, искористувајки ист траен однос – договор за вршење на подизведувачки работи, биле исплатени пари во вкупен износ од 181.736.436,00 денари, околу 3 милиони евра, од кои што 35.777,951,00 денари околу 580.000 евра, веднаш по приливот во готовина му биле исплатени на осомничениот В С – основачот на правното лице – Инвикта Скопје по основ на дивиденда, по што се прикрива понатамошната локација и движењето на парите.

– со дејствијата опишани како предикатно дело прво и второсомничениот сториле по едно кривично дело – Злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 став 5 в.в. со ст.1 и в.в. со член 23 од КЗ, а останатите осомничени едно кривично делоб – Злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 став 5 в.в. со ст.1 и в.в. со член 22 од КЗ

-со дејствијата опишани во вториот дел на истрагата осомничените сториле кривично дело Перење пари и други приноси од казниво дело од 273 став 5 в.в. став 3 в.в. став 1 в.в. член 22 в.в. член 45 од КЗ.

Извор: Специјално јавно обвинителство, http://www.jonsk.mk/?p=1619
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Nov-2010
Online Status: Offline
Posts: 1961
  Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 15-Mar-2018 at 11:47
Previous
 
Тоа и јас ќе го кажев, истата централна власт која своеволно одлучи да го гради новиот клинички центар на друга локација и со тоа да ни` наплати цех од 5 милиони евра на нас граѓаните само за промената на локацијата без зрно песок или цемент да биде фрлено на темелите на новиот клинички центар - за изградбата допрва ќе следува цехот, но тоа е веќе друга приказна, истовремено има овластувања за да спроведе истрага за било какви криминални дела.
 
Како и зошто молчат, треба тие да одговорат, а не ние граѓаните кои бараме одговори и одговорност од политичарите кои тврдат дека ги застапуваат и штитат нашите интереси.


Edited by Dexter26 - 15-Mar-2018 at 11:48
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 13-Jun-2010
Online Status: Offline
Posts: 447
  Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 15-Mar-2018 at 10:57
Едното е криминал, другото е фрлање пари во ветер. Тоа дека нема реакции, особено од државата, кажува многу.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2011
Location: Скопје, Центар
Online Status: Offline
Posts: 1522
  Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 14-Mar-2018 at 16:36
Кај се сега оние што дигаа галама за 5те мил од Клинички да напишат некаква осуда за ова! Или ов ане смета?
Срамота Актор да го казнат во грција за дело во македонија, а кај нас нема никакви реакции! Брука.

Edited by alexsend - 14-Mar-2018 at 16:36
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11241
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 13-Mar-2018 at 20:26
Преку „Актор“ испрани над 28 милиони евра

Постојат сериозни индиции дека преку изградбата на делницата Демир Капија – Смоквица се испрани над 28 милиони евра, дознава БИРН од истражни и финансиски извори упатени во истрагата за злоупотреба на европски пари. Ако се има предвид дека должината на автопатската делница е 28 километри, според индициите за манипулации со средствата за изградба, произлегува дека секој изграден километар бил „поплочен“ најмалку со еден испран милион (евра). Според неофицијални сознанија, во перењето пари биле инволвирани повеќе лица и три домашни фирми кои „работеле“ за грчки „Актор“. Токму во тој круг се испумпувале парите, преку добро осмислена шема за подигање кеш и негово предавање на службеничка од грчката подружница.

Во тој скен за движењето на парите, не влегуваат штетите нанесени на македонскиот буџет, откако „на чуден начин“ (со менување на условите во текот на тендерската постапка), тендерот за автопатот го изгуби компанијата со најповолна понуда – италијанската „Тото“, а го доби грчки „Актор“ со понуда повисока речиси за 40 милиони евра. Трагите за ваквиот тендерски пресврт водат до високи функционери на претходната власт.

...

Хронологија на случајот

Најпрво се вклучи алармот во Европската канцеларија за истраги против измами со пари од европските фондови – ОЛАФ, која отвори истрага за случајот.
Претходно ништо не одеше „брзо“, ако се има предвид дека „случајот Актор“ беше обелоденет од опозициската СДСМ пред четири години, на 8 март 2014 година.

„Од сметката на фирмата ‘Актор АДГ Грција’ – Подружница Скопје, се одлева кеш кај државјани на Грција. Податоците од трансакциите направени во Македонија покажуваат дека 9 лица со презиме Константинас подигнале 313.000 евра во поединечни исплати во висина од 20, 40, 80 илјади евра. Грчките државјани кои го земаат кешот, го даваат исклучиво на едно лице, а тоа е сметководителката на ‘Актор’, Атина Зиога, и по завршената работа си заминуваат за Грција. Подигнатите суми во стотици илјади евра не излегуваат од Македонија. Управата за финансиско разузнавање отворила случај, но по нечиј налог постапката е стопирана. Офицерите на филијалата на ‘Стопанска банка’ во Неготино, преку која оделе извлекувањата на парите, пријавиле подигнување кеш во огромни суми, над 15.000 евра, што Управата за финансиско разузнавање била должна да го испита“, обелодени тогашниот портпарол на СДСМ, Петре Шилегов.

Според податоците што ги објави СДСМ, во 2013 и 2014 година само во рок од десет месеци 95 лица извлекле кеш од сметките на „Актор“ во над 278 трансакции. Од нив, 79 трансакции се случиле во еден ден – на 5 декември 2013 година, кога се создала вистинска турканица во просториите на „Стопанска банка“ во Неготино. Честите посети на грчки државјани во банката со месеци го привлекувале вниманието на локалните жители, но не и активностите на надлежните институции.

Но, со оглед дека автопатот Демир Капија-Смоквица се градеше со 130 милиони евра средства од Европската инвестициска банка, со кредит од 107 милиони евра од Европската банка за обнова и развој, и со 45 милиони евра грант од Европската комисија, најпрво се вклучи алармот во Европската канцеларија за истраги против измами со пари од европските фондови – ОЛАФ, која отвори истрага за случајот.

Тогашната македонска Управа за финансиско разузнавање се правдаше дека реагирала навреме и дека по првичните сознанија уште на 11 ноември 2013 година отворила предмет за случајот. Јавното обвинителство по бурни реакции во јавноста на 13 март 2014 година отвори постапка за „Актор“ и донесе времена мерка за блокирање на имотот и сметките на две трговски друштва во Македонија.

Ден потоа (14 март), по еднонеделен молк, за првпат се огласи и компанијата „Актор“, која преку соопштение тврдеше дека „сите плаќања се извршени преку банкарскиот систем согласно законот“. Со сличен став се огласи и владејачката ВМРО-ДПМНЕ, тврдејќи дека се почитувани сите европски и домашни закони.

„На месечни состаноци со претставници на Европската комисија се констатира финансискиот и физички прогрес на целиот проект. Ваков тип состаноци, на секои шест месеци, се одржуваат и со претставници на ЕИБ и ЕБРД. Каде и како фирмата, избрана во транспарентна постапка, ги троши парите, дали за работници, дали за опрема, машини или градежни материјали, господинот Шилегов треба да си ја праша фирмата која го добила тендерот. Тендер кој е верификуван од сите релевантни европски институции. Доколку се сомнева во нивната работа, има начин тоа да го пријави до институциите, а институциите ќе си постапат“, изјавија тогаш од ВМРО-ДПМНЕ.

„Актор“ казнет

Последен пат институциите постапија две години подоцна – во 2016 година. Како што информираше тогаш Јавното обвинителство, Управата за финансиска полиција остварила соработка со ОЛАФ во прибирање на потребниот доказен материјал за случајот „Актор“ и го доставила таму во периодот од 15 до 19 февруари 2016 година. Пресвртот се случи во јуни 2017 година, кога грчките медиуми објавија дека „Актор“ е казнета со 50 милиони евра поради измама и перење пари при изградба на автопатот Демир Капија – Смоквица.

„Европската канцеларија за борба против измами со пари од европски фондови во истрагата за случајот откри дека во периодот од 2012 -2013 година се префрлани пари во готовина наменети за плати кои не им биле исплатени на вработените во фирмата туку завршувале кај трети лица или се користеле за зголемување на вредноста на проектот“, објавија грчките медиуми.

Но, во Македонија ниедна институција не го спомна случајот „Актор“, сѐ до декември лани, кога СЈО обелодени дека предметот од Јавното обвинителство го презема во своја надлежност. Според нашите извори, сосема е извесно дека се стега обрачот и околу македонските актери во „Актор“. Но, не соопштуваат дали податоците на ОЛАФ добиени од грчките истражни органи можат да ѝ помогнат на македонската истрага и дали е воспоставена таква соработка.   

Со делницата Демир Капија – Смоквица е завршен последниот дел од Коридорот 10 низ Македонија. Нејзината изградба во должина од 28 километри почна во септември 2012, а крајниот рок што го постави претходната Влада, но не го постигна, беше септември 2016 година. Делницата има две клучки кај Миравци и Смоквица, два тунела долги по 1.200 метри, шест моста со должина од 100-500 метри, шест потпатници и два натпатници. Останува уште да се утврди бројот на натрапниците во финансиската конструкција на проектот.

http://prizma.mk/preku-aktor-isprani-nad-28-milioni-evra/

Edited by Џоле - 13-Mar-2018 at 20:29
За сè има вторпат
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 31-May-2012
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 629
  Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 09-Mar-2018 at 21:36

Па сега и нов автопат ли да чистат, значи навистина претерувате
Back to Top
WolfLeader View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 03-Aug-2015
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote WolfLeader Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 07-Mar-2018 at 19:31
Или стравуваат од солта да не го раскопа асвалтот
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 23-Aug-2011
Location: Macedonia
Online Status: Offline
Posts: 1401
  Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 07-Mar-2018 at 19:17
Od ovaa ke zaklucam deka - avtopatot ne go pustile deka nema koj da go iscisti kvalitetno - pa da ne se brukaat si rekle ke pocekame da se stopi
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 14-Aug-2010
Online Status: Offline
Posts: 1485
  Quote Denko Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 07-Mar-2018 at 18:25
Ova e veke cirkus so datumot na pustanje na avtopatot.
Taka e toa vo zalna Makedonija... koga pri prvoto docnenje reagirav oci ke mi izvadea forumdjiite, ne bilo nisto strasno, normalno bilo i sl. E sega ke si igraat kur-tasak so nas!
Back to Top
gorazd View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 29-Oct-2011
Online Status: Offline
Posts: 278
  Quote gorazd Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 07-Mar-2018 at 18:03
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Oct-2008
Location: R. e Maqedonisë
Online Status: Offline
Posts: 3729
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 07-Mar-2018 at 17:45
Интересно е што никој не се чуствува одговорен. Што е толку тешко да дадеш информација кога завршува? Како и да е принципот полека но сигурно повеќе ми се допаѓа од тоа гради нема врска што само да се види дека се гради.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2011
Location: Скопје, Центар
Online Status: Offline
Posts: 1522
  Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 07-Mar-2018 at 17:07
Ете сега куририте добиле соопштение и сите до еден го пренесоа браво! ужасии.
Ни еден негативен коментар, само пренос на инфо "после 15ти" супер.
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
Bakica View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 09-Feb-2016
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 7
  Quote Bakica Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 07-Mar-2018 at 15:08
po 15 April realno e i Mart 2019 Ne se znae nisto vo drzavava
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 8817
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 07-Mar-2018 at 10:49


Многу ми се допаѓа ова „по“ 15 април. Недај боже да се обврзат на рок.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11241
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 07-Mar-2018 at 10:00
По автопатот Демир Капија – Смоквица ќе се вози од април

Финализираат работите на автопатот Демир Капија – Смоквица. Оваа делница од автопатот ќе биде пуштена по 15 април, рече портпаролот на Владата Миле Бошњаковски.

http://plusinfo.mk/%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0/
За сè има вторпат
Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 04-Jan-2009
Online Status: Offline
Posts: 343
  Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 06-Mar-2018 at 21:08
На редовнаат 57. седница , министрите ја разгледаа и ја усвоија Информацијата за прогресот на активности во реализацијата на Акцискиот план за проектот „Изградба на автопат Демир Капија – Смоквица”, автопатот ќе се пушти во употреба кон средината на следниот месец, се наведува во соопштението од Владината прес служба.

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=147957

Edited by Мартин - 06-Mar-2018 at 21:08
Back to Top
WhyNot View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 14-Jan-2014
Online Status: Offline
Posts: 111
  Quote WhyNot Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 05-Mar-2018 at 22:10
Треба да има прогрес бар и барем неделен јавен извештај за завршени работи... автопатите кои се градат во моментот имаат вкупна вредност во рамките на милијарда евра, а народот по цели денови "анализира проблеми" вредни 1000 пати помалку

Edited by WhyNot - 05-Mar-2018 at 22:11
Back to Top
WolfLeader View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 03-Aug-2015
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote WolfLeader Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 05-Mar-2018 at 20:48
После ова сувишно е што и да се каже , и не само за овој автопат , за многу други приметив дека нема никаква известување до каде се со работа и ред други работи ..излегуваат многу несериозни околу тоа.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2011
Location: Скопје, Центар
Online Status: Offline
Posts: 1522
  Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 05-Mar-2018 at 16:36
Ако е редовна постапка тоа ќе го вклучеле во проекцијата за тоа кога треба да биде отворен за сообраќај
Без медиумски притисок ништо, видете само како ноншалантно се однесуваат кога соопштуваат дека повторно има одложување. И каква е тоа опозиција вмрокога нема да ги обрукаат на вести за ова кога за секоја друга глупост стално имаат излагања.
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
WolfLeader View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 03-Aug-2015
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote WolfLeader Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 05-Mar-2018 at 13:40
Демек се било како што треба , но сепак според некои Европски стандарди за сообраќај тоа било редовна постапка за пуштање во сообраќај на секој нов автопат , можеби е и сварно така , но сепак некој требаше да се изјасни зошто едноставно го посочиа тој датум за пуштање ...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 39>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2018  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.