build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Интересни мапи

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 47>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #481 Posted: 15-Apr-2014 at 20:24
многу повеќе се,овие се оние најголемите,тие средните и помалите не се прикажани
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #482 Posted: 15-Apr-2014 at 22:11
И кое е наравоучението?

Сите профашистички ориентирани држави за време на Втората светска војна, освен Албанија, се во Европската Унија, додека оние држави што се бореа против тоа зло и дадоа милионски жртви, се оставени надвор.

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #483 Posted: 15-Apr-2014 at 23:22
има логика,но несакам да верувам.сум читал и за релациите со Ватикан....
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #484 Posted: 17-Apr-2014 at 20:12
Популарноста на мрежните прелистувачи низ земјите во светот:

http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20120510202033/althistory/images/7/72/Countries_by_most_used_web_browsers.png


Edited by phenomenon - 17-Apr-2014 at 20:15
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #485 Posted: 18-Apr-2014 at 22:35

           
Како Прилеп бил преселен во Дебар?

Како била претставувана Македонија на мапите во античкото време, во средниот век, но и подоцна, до Балканските и Првата светска војна?ФЕЉТОН: Македонија на стари мапи и географски карти (5)

Според старите мапи, и Прилеп и Струмица немале многу среќа со лоцирањето, па понекогаш ги менувале своите вистински локации со локации што се многу далеку од местото каде што биле.
Така, Прилеп првпат се среќава во мапата на Гасталди од 1560 година, со името Прелепо, но со наполно погрешна положба на десната страна на реката Црн Дрим, односно на местото каде што би требало да е Дебар. Со ваква местоположба Прилеп се среќава на уште неколку мапи, па прилепчани можеби треба да се замислат да не случајно дебарчани се преселени сосе градот под Маркови кули. Грешката со локацијата ја исправил Кантели во 1689 година, менувајќи го името во Пирлип. Потоа во сите следни мапи локацијата е иста, со многу мали отстапувања.

За разлика од Прилеп, Струмица прв ја споменува Идризи како Устурница уште во 1154 година, но прв на мапа ја прикажал Пјер Лапи дури во 1810 година со името Стромја, со сосема точна локација, меѓутоа тој со истото име прикажува уште еден град кај реката Струма. Вакви забуни имало и во други мапи, па на едно место како Стуциациа е лоциран и град северно од Штип, што секако е сосема погрешно. Градот Костур, пак, поради езерото, имал среќа уште од најстари времиња да биде точно лоциран, а прв на мапа го прикажал Гасталди во 1560 година, со името Касторија. Без некои поголеми грешки во историјата на мапите поминал и македонскиот град Воден, за кој има податоци уште од античкото време, а Гасталди во 1560 година го регистрира со името Водана. До 1810 година името на градот паралелно се менува или како Водена или како Едеса, а притоа се прикажува само како Воден.

Коридорот 10 постои на
мапа стара 17 века!

Патиштата во Македонија се прикажани во историската мапа на Де Лил од 1707 година, а од почетокот на 19 век во сите подетални мапи се прикажуваат поважните, а потоа дури и локалните патишта. Почнувајќи од 1822 година, од мапата на Александар Лапи, подетално се прикажани и голем број села и помали населби, кои уште поподробно ги прикажува Кипер во својата мапа од 1853 година. Исто така на мапите се прикажани и патишта, а првата таква мапа, како што спомнавме, е Појтингеровата мапа изработена од Касторуис во 350 година. Освен Виа егнација, со попатните станици Лигнидо, Хераклеја, Едеса, Пела и други, на мапите детално е прикажан и патот по долината на Вардар со станиците Скупи, Агвас, Анаусаро, Гурбита, Стопис, Антигонија, Стенас, Идомена, Тавријана, Галикум и Тесалонике. Тоа е денешниот таканаречен Коридор 10, или автопатот Александар Велики. Третиот пат е денешниот Коридор 8, кој низ Битола и преку Стоби водел до Софија, минувајќи низ попатните станици забележани на мапата од 350 година како Стибера, Керамиеја, Евристос, Андаристус, Стоби, Транупара, Астибо и на крајот Сердика.

Македонија била меѓу
првите земји претставени на географска карта!

Според истражувачите од оваа област, Македонија, како една од најзначајните земји од античкото време до денес, била во непосреден допир со центрите на древниот културен свет. Кога почнало цртањето на картите, Македонија била меѓу првите земји што биле претставени картографски. И не само што била претставена туку била многу прецизно географски опишана. Тоа се гледа уште од цртежот на Марин Тирски од првата половина на вториот век по Христос, а завршен подоцна од александрискиот географ и астроном Клавдиј Птоломеј. Прецизно се нанесени планините што ја заградуваат Македонија од север, прецизно е нанесена границата на исток до Струма, назначени биле многу села, утоките на многу реки, планините меѓу Вардар и Струма, Халкидик со трите полуострови.

Римската власт, која во тоа време се простирала во Македонија, и низ целиот културен свет, презела мерења во практични цели. Врз карпи и камења биле издлабени карти на Римската Империја. На тие карти со многу подробности била нанесена и Македонија. Не случајно: Македонија не само што претставувала една од најзначајните провинции на Империјата туку имала и посебно значење во стратегијата. На тие карти, како што забележал и Анте Поповски, особено онаа во преписот од 12 век именувана како Табула Појтингеријана, а всушност е стара римска карта од средината на 4 век, Македонија е дадена со многу подробности: планините на север, Виа егнација и Виа милитарис, потоа патиштата Солун - Скопје, Битола - Стоби и други.

Подоцна, во средниот век, заедно со општиот застој во културата, има застој и во картографијата. Во тој период како центар на светот е ставен Ерусалим и во најголемиот број случаи автори на овие карти биле монасите. Меѓу другите, монахот Беатус и неговата елипсовидна карта на која е претставена и Македонија, потоа картата на светот во градот Алби, картата наречена Катонијана, картата на Хајрних Мајнц, картата на светот што се наоѓа во Оксфорд. И на сите нив Македонија е мошне прецизно претставена.

(крај)
Според мапите што ги поседува НУБ „Климент Охридски“ во Скопје, Македонија низ вековите постојано била и останала точно дефинирана земја, почнувајќи од античкото време до денес. Имено, сите картографи, и оние што биле подобро упатени, но и оние послабо упатените во состојбите на теренот, точно знаеле каде е и до каде е Македонија. Затоа на сите мапи со големи букви го пишувале нејзиното име токму во просторот обележан со нејзините замислени граници. Освен неколкуте антички мапи, постојат уште околу 600 мапи работени од 15 век до 1912 година на кои е прикажана Македонија, а оригиналите на најголемиот дел од нив се наоѓаат во Британската библиотека во Лондон, во Француската национална библиотека во Париз, во Австриската национална библиотека во Виена, во Државниот архив и Националната библиотека во Загреб, во Народната библиотека во Белград...

     
Автор: Блаже Миневски

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=417141028113&id=9&prilog=0&setIzdanie=23154
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14157
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #486 Posted: 23-Apr-2014 at 10:43
Споредба на Австралија и Европа

За сè има вторпат
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 29-Jun-2011
Online Status: Offline
Posts: 332
  Quote martind Quote  Post ReplyReply #487 Posted: 23-Apr-2014 at 13:13
Ќе беше многу по корисно да направиш споредба на Казахстан и Европа
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #488 Posted: 23-Apr-2014 at 14:19
Споредба на Француска Полинезија и Европа:

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 15-Nov-2012
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 569
  Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #489 Posted: 23-Apr-2014 at 16:34
Оо ново име имаме, FRYOM.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 10-Dec-2012
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1937
  Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #490 Posted: 23-Apr-2014 at 18:36
Остај тоа сеуште сме Југославија а и гледам Чехословачка постои додека Русија го нема Сталинград а Литванија, Латвија и Естонија препраснаа во огромни држави.
А во првата карта Источна Европа не е во Европа.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #491 Posted: 23-Apr-2014 at 19:16
Не Сталинград, туку Калининград. Не си забележал дека Молдавија излегува на море, дека Велс и Шкотска се прикажани како одделни држави и дека го нема Сан Марино и ги нема данскиот остров Борнхолм, шведскиот остров Готланд, финските острови Оланд што на овој размер мора да ги има, а можеле да ги прикажат и Крк, Црес и Брач и Крф.
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 10-Dec-2012
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1937
  Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #492 Posted: 23-Apr-2014 at 19:17
Јас се извинувам за големата грешка
Инаку не сум забележал ,тоа ми падна највеќе во очи ,не гледав многу
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14157
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #493 Posted: 27-Apr-2014 at 10:07
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14157
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #494 Posted: 27-Apr-2014 at 10:08
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14157
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #495 Posted: 27-Apr-2014 at 10:46
За сè има вторпат
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #496 Posted: 01-May-2014 at 23:00
Бреговите на Шпанија и нивните називи:

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #497 Posted: 02-May-2014 at 18:47
Мапа на Вашингтонпост за етнолингвистичката структура на Украина:

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #498 Posted: 02-May-2014 at 18:50
Maпа на американските Индијанци:

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #499 Posted: 02-May-2014 at 19:12
Македонското Царство:

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2460
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #500 Posted: 02-May-2014 at 19:32
Maпа на Холокаустот и нацистичките концентрациони логори:Проклетниците не дозволуваат постирање на сликата. Овој е линкот:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/WW2_Holocaust_Europe_map-fr.svg

Edited by phenomenon - 06-Dec-2014 at 20:42
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 47>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.547 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.