build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Aмбалажа, складирање и транспорт

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Aмбалажа, складирање и транспорт
    Posted: 14-Mar-2012 at 23:23

Денес во светот се користат разни видови на палети, по своитекарактеристични особини, по обликот, димензиите и намената. Меѓутоа ситепалети, согласно практичната употреба, може да се сместат во четири основнигрупи: 1) рамни палети, 2) бокс-палети, 3) столбни палети и 4) специјални палети. Секој од овие типови на палети има под-типови, како што се: палети запарчест товар, палети за течен товар, палети за растресит товар... ПовеќетоЕвропски земји, кои се вклучени во Европскиот палетен систем, најмногу гикористат рамните палети со димензии 1200x1000 mm, на кои може да се сложатокулу 1000 килограми стока
...
http://www.tfb.edu.mk/files/rezultati/47f5d50513469.pdfhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pallet

http://www.harborpallet.com/pallets.html

http://www.theonlinecatalog.com/b2bind/store/PalletsEquipment/100RECYCLEDPALLETS/Палети МКД - http://www.paleti.com.mk/?page_id=2 [1][2][3]

Палета и Палетни рамки - http://logsys.bg/?p=193


Edited by Max - 10-Aug-2012 at 01:10
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 15-Mar-2012 at 19:11
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 15-Mar-2012 at 19:19
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 15-Mar-2012 at 19:31
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 15-Mar-2012 at 20:10 • http://en.wikipedia.org/wiki/Crate • Edited by Max - 15-Mar-2012 at 20:12
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 15-Mar-2012 at 20:40  Во производната програма брановидните картони се усвоени со неколку типа како: двослоен, трослоен и петослоен со можност бранот да биде микро или Е-бран, Б - бран и Ц - бран што ја одредуваа висината на картонот .
  Се изработуваат од најразлични комбинации на амбалажни хартии како рециклирани така и хартии со висок квалитет на база на природни материи - целулозата и различни граматури кои го одредуваат квалитетот на брановидниот картон.
  Брановидните картони можат да се импрегнираат со што стануваат водоотпорни со што се зголемува механичката цврстина.
  Основната намена на брановидните картони е за изработка на амбалажни кутии погодни за транспортирање на подолги релации и во услови на зголемена влажност.
  http://komuna.com.mk/mk/brankart.htm  Edited by Max - 15-Mar-2012 at 20:42
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 15-Mar-2012 at 20:53

      

  http://www.duropack.at/en/corrugated-board/special-products.html


  Австриски “Дуропак“ официјално сопственик на “Комуна“

  Австриската компанија за производи за пакување “Дуропак“ по спроведената понуда за откуп на акции издадени од “Комуна“ АД Скопје и формално го презема друштвото за производство на хартија и амбалажа Скопска Комуна.
  Комисијата за хартии од вредност донесе решение со кои ја утврди успешната понуда за откуп на акции со што “Комуна“ ја презема австрискиот инвеститор кој се стекнува со 179.182 обични акции кои носат учество од 68,8 отсто од акциите со право на глас.

  За 2010 година “Комуна“ објави загуба од 30,8 милиони денари. Обврските на компанијата на крајот на 2010 година изнесуваат 307,5 милиони денари и во споредба со 2009 година бележат раст од 20 отсто . Лани компанијата остварила приходи во износ од 790,5 милиони денари, а што претставува раст од 82 милиони денари во споредба со 2009 година. Ова значи дека компанијата и покрај тоа што ги зголемува приходите, генерира загуба од работењето, што и не мора да значи дека е долгорочна опасност.

  “Комуна“ беше најстар и лидер за производство на хартија и амбалажа во Македонија со вкупен капацитет од 37.000 тони амбалажни производи.
  http://tocka.com.mk/1/47509/avstriski-duropak-oficijalno-sopstvenik-na-komuna
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 15-Mar-2012 at 21:41
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 15-Mar-2012 at 21:51
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 15-Mar-2012 at 22:11  Q: How is Lock n’ Pop different than hot melt palletizing glues?
  A: Even though there have been improvements in hot melt palletizing glues over the past few years, they do not come close to working as well as Lock n’ Pop. Unlike hot melt, Lock n’ Pop does not leave any visible residue. Lock n’ Pop is much less susceptible to package tearing upon separation. Also, Lock n’ Pop is applied cold. Accidental contact with the applicator or the adhesive will not cause burns.
  http://www.locknpop.com/prd_faqs.html


  http://en.wikipedia.org/wiki/Slip_sheet

  http://www.sdipackaging.com/en/prod_gripslip.php [1]


  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 15-Mar-2012 at 23:25
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 15-Mar-2012 at 23:32
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 16-Mar-2012 at 12:14
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 16-Mar-2012 at 12:31
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 16-Mar-2012 at 12:55
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 16-Mar-2012 at 13:51
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 16-Mar-2012 at 14:00  http://www.termalift.com.mk/product_details.aspx?tid=1132 [1]

  Резервни делови

  Во рамките на "Термалифт дд" работи и секторот за резервни делови, со сопствен магацин, кој ефикасно и брзо ги опслужува клиентите. Доколку имате проблем со Вашиот виљушкар и не можете да најдете резервен дел, слободно обратете се. кај нас. Ние ќе го решиме Вашиот проблем со стручна помош и брза испорака.

  Ви треба сервис или одржување?

  На Вашиот вилушкар му треба сервис или тековно одржување? Термалифт дд располага со сервис кој е составен од високостручни кадри и специјализирани возила. Доколку барате редовен сервис за Вашиот вилушкар слободно обратете се.
  http://www.termalift.com.mk/services.aspx

  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 16-Mar-2012 at 14:41
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 16-Mar-2012 at 19:31
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3515
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 16-Mar-2012 at 20:44  Speed Limits
  Regulating the speed limit of an industrial truck is an important part of the environmental design of the workplace. A forklift truck moving through a warehouse had tremendous momentum. Momentum is the mass of an object multiplied by its velocity. Mathematically, momentum is Weight x Speed x 1.5.
       A 5,000-pound forklift moving through a warehouse at ten miles per hour with a 4,000-pound load has a potential destructive force of 135,000-foot pounds of energy. A loaded forklift travels through a warehouse with the force of a Cadillac Eldorado driving 20 mph.
       A lift truck cannot stop in an instant. G. E. Lovested(10) showed that it takes about 1.3 feet for each mile per hour for a panic stop. It takes 0.75 second for the operator to become aware of the existence of a hazard and another full second for the mechanical parts of the vehicle to respond.(2)
       A forklift truck moving at ten miles per hour may take 40 feet to stop.* Theoretically, the operator should allow 40 feet between the truck and a person on foot. Since this is not practical, we reduce forklift speeds and establish operating rules.
       Lovested says that the maximum speed limit allowable by a forklift truck is eight miles per hour. In areas where pedestrians are present, speed limits should not exceed three miles per hour. Radar measurements of forklift speeds in factories show Lovested's suggested speeds are appropriate. All speed limits and other traffic advisories should be posted.
  ...
  http://www.safety-engineer.com/forklift.shtml


  Back to Top
   Post Reply Post Reply Page  123 4>

  Forum Jump Forum Permissions View Drop Down  This page was generated in 0.109 seconds.

  Copyright ©2007 - 2022  build.mk

  Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.