build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Самоодржлива (пасивна) архитектура

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Самоодржлива (пасивна) архитектура
    Posted: 22-Mar-2012 at 03:31


Category:Sustainable_building екстремно Енергетско-ефикасни објекти, се работи за објекти со квалитетно изведени изолација, инсолација, ориентација, материали итн. а сето тоа за енергетска самоодржливост на објектот... можеби иницијалните трошоци се поголеми во однос на класична градба, но истите брзо се враќаат со оглед дека само за затоплување кај неквалитетно или воопшто неизолираните објекти бега 30-70% од топлината, така греејќи ја повеќе улицата него домот! но транзиција, потрошувачки менталитет, слаба економска моќ следствено слаби регулативи, и ето човек нема време за зијанот ни да размислува не па да се информира или да превземе иницијатива, во најмала рака телевизија и ете екстра одвлечено внимание! затоа најнапред е неопходна самосвест за распуштениот животен стил особено бидејќи лесно економски се гине во капиталистичко опкружување, но дури и тоа не било случај, мора човек да се спротистви на декадентниот конзумеризам кој строго бара и штанца потрошувачки робови наспроти самоодржливи слободни жители http://www.nuovaenergia.eu/sb/hirek/Termoizolacija-/28/16/


корисно  инфо може да се најде по цел форум, но претежно во нишките Градење куќа во МКД, Осветлување, Прозорци, Сончеви потенцијали, Изведба на кров и Термо изолација па и Алтернативни еколошки видови на градба, МАК Еко куќа или Пејсажен урбанизам сепак добро е истото инфо да се стокми и на едно место.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pasivna_kuća#Konstrukcija_i_izgradnja

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pasivna_sunčeva_arhitektura
Edited by Max - 01-Apr-2012 at 19:47
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 22-Mar-2012 at 10:31

едноставна равенка - http://www.youtube.com/watch?v=7HwZ9gPtsmY&t=2m0s

ЕКОНОМСКИ ОПРАВДАНА ИНВЕСТИЦИЈА
Според својата цена, пасивните објекти се поскапи од 30% до 50% во зависност од функцијата (станбен, деловен или др.). Но во текот на експлотацијата овие објекти имаат најбрзо враќање на вложените средства, пред сè преку потрошената енергија. Еве како трошат објектите за 1 м2 годишно само за греење на просторот: неизолиран објект троши повеќе од 300 kWh m2 год. (30 л. нафта за греење); изолиран објект со стандарди во регионот троши околу 180 kWh m2 год. (18 л. нафта); пасивните за греење трошат до 15 kWh m2 годишно (1,5 л. нафта). Пасивниот објект троши 20 пати помалку од неизолираниот, 12 пати помалку од стандардните. Ако ја додадеме и потрошената енергија за ладење и вентилирање многу лесно ќе добиеме износ на потрошени пари и период на враќање на вложеното. Од економската анализа за оправданоста на инвестицијата за нашиот објект која ја направивме, добивме дека вложените средства се враќаат за 4,3, односно за помалку од 5 години. Во пресметките калкулиравме со сегашната цена на енергијата, а сите знаеме дека во наредните 5 години таа значително ќе се зголемува.

АДМИНИСТРАТИВНА ЗГРАДА „ЕКСПРО“ СТРУМИЦА
Објектот што го изградивме според енергетска ефикасност е во највисоката енергетска ефикасна класа. Значајно е тоа што има највисока заштита на влијанието врз животната средина, со многу мала емисија на штетни гасови како јаглероден диоксид (СО2). Класата пасивен го карактеризира со највисока термичка заштита, со многу изолација, без линиски и точкасти топлински мостови, форма и ориентација која обезбедува најмалку можни топлински загуби и топлински добивки. Енергијата што ја користи е претежно сончева енергија акумулирана од околината во земјата. Објектот е проектиран и изграден според високите технички барања и стандарди за енергетска ефикасност почнувајќи од формата на објектот, ориентацијата, термичката заштита на обвивката, количината на отвори и други стаклени делови да обезбедат минимални загуби на енергија (како и добивки во летниот период). Обвивката на објектот со применетите градежни системи обезбедува висока термичка заштита и ги задоволуваат вредностите на коефициентите за пасивни објекти:
Надворешните ѕидови се проектирани и изведени од дрвна конструкција С24 со исполна од камена волна со густина од 50 кг/м3 и двослојна дебелина 10 см + 8 см. Внатрешната страна се состои од KNAUF ѕидна облога на дрвена конструкција со исполна од камена волна со густина 50 кг/м3 а дебелина 8 см со парна брана и двојно обложена противпожарна гипс плоча. Од надворешната страна е поставена пародифузна фолија и облога од КNAUF гипс фазер градежна плоча 1,5 см и KNAUF Аквапанел цементна плоча. Фасадата е од камена волна со густина 90 кг/м3 изведена во два система. Поголем дел е контактна фасада KNAUF INSULATION со систем ламела дебелина 12 см, и помал дел вентилирана фасада KNAUF INSULATION со дебелина 8 см. Вкупната изолација во надворешен ѕид е со дебелина од 38 см. Покривот е изведен на принцип со добро вентилирана конструкција. Тој се состои од челични носачи врз кои е поставена дрвена конструкција од 14 см со исполна изолација од камена волна 50 кг/м3, во двослојна дебелина од 14 см и плус 8 см преку која е поставена водонепропустлива пародифузна фолија. Над неа има дрвена кострукција 2 х 8 см со што се обезбедува добро вентилирање. Од внатрешна страна покривот е обложен со Кнауф противпожарна облога на дрвена конструкција и исполна од камена волна со густина 50кг/м3 во дебелина од 20 см. Таваницата е изведена со специјална KNAUF Cleaneo акустична плоча која го прочистува воздухот од создадените миризби (како лак од мебел, чад и други миризби). Вкупната изолација во покривот и таванот е со дебелина од 42 см. Тлото на терен е изведено над темелните греди со поставена двослојна изолација ХРЅ со дебелина од 12 см. Над неа се наоѓа бетонска плоча од 10 см преку која е поставена камена волна со густина 150 кг/м3 и дебелина 10 см, со парна брана врз која е лиена кошулка фибро бетон 5см. Пред лиење на завршна течна KNAUF Fliessestrich FE-50 кошулка е поставена камена волна со густина 150 кг/м3 и дебелина 3 см. Под течната кошулка е поставен Рехау систем на подно греење и ладење. Вкупната изолација во тлото е со дебелина од 25 см. Столаријата на објектот помеѓу греан и негреан простор не надминува 15% од вкупната површина на обвивката, а е изведена со примена на REHAU Geneo прозорска и фасадна техника, застаклен со тројно стакло и исполна од аргон. Со примена на овие градежни системи кои обезбедуваат висока термичка заштита, се проектирани и инсталирани системи за греење, ладење и вентилирање без кои не можеме да обезбедиме рационално и економично користење на енергијата.

стр. 64 - http://www.komoraoai.mk/gallery/PresING_br.3_.pdfBack to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 22-Mar-2012 at 11:01

Пасивна куќа претставува стандард на објект, при што се обезбедува максимално ниво на удобност и во зима и во лето, без употреба на конвенционален систем за греење. Предуслов за овa е употреба на оптимална термичка обвивка на објектот, без топлински мостови, како и специјални прозорци за пасивна куќа. За постојано внесување на свеж воздух во целата куќа се грижи високоефикасно и контролирано конфорно проветрување. (контролирано проветрување и вентилација на станбените простории) со повраток на топлината. Сите системски компоненти на надворешната обвивка на куќата (исклучувајќи ги прозорците) се изолираат на вредност U помала од 0.15 W/m2K. Дебелините на изолациските материјали за пасивни куќи по правило се димензионираат на околу 30 cm. За топлинска изолација на пасивни куќи потребно е комплексно планирање на сите детали од страна на проектантот. http://www.komoraoai.mk/gallery/pdf/Priracnik-KSINTI.pdf


секоја изолација е корисна но од вештачки добиените за сега итонгот предничи бидејќи е термоблок http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=447&PID=21371#21371


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 22-Mar-2012 at 18:51
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 22-Mar-2012 at 20:42
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 22-Mar-2012 at 22:00
Back to Top
maci View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 09-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 14
  Quote maci Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 22-Mar-2012 at 22:46
макс ако можеш да поставиш слика од пресекот на зидот или таванот или подот.тоа што го има пишано во вториот пост.

Edited by maci - 22-Mar-2012 at 22:47
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 23-Mar-2012 at 01:21

сакаш општо или конкретно проштевај за поспано махиналниов одговор!

просто добро изолиран објект и тоа е тоа, комбинации за изолации има еден куп, но природнa или вештачкa изолација за екстра ен.еф.куќа потребно е и вентилирачка фасада и вентилирачки кров, иако сето ова би било на место доколку е изведено природно и импровизирано, наместо мрсно-тешко-дебело, па макар стилот бил чист и современ, понекогаш поголем минимализам од стара камена куќа со вкопано приземје човек нема да најде, сега се нешто бижутерија и хемија наоколу, за среќа има исклучоци ко за поука и опомена!
Edited by Max - 23-Mar-2012 at 01:31
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 24-Mar-2012 at 00:12
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 24-Mar-2012 at 14:41
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 24-Mar-2012 at 16:00

има ли некој да се најде да го преведе аберов од видеово?

De la paille pour remplacer les briques, une yourte pour maison, une éolienne dans son jardin, un chauffage naturel... les possibilités d'avoir une habitation écologique sont multiples, mais à quel prix ? En voir plus sur  - http://www.dailymotion.com/video/x44pty_eco-logis_news

од прилика јасно, логично шишињата да се полни со вода - http://miriam-english.org/articles/efficientHomes.html


Edited by Max - 12-Jun-2013 at 21:43
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 29-Mar-2012 at 00:32


Niskoenergetske kuće

Prosječna kuća u Hrvatskoj za zagri­javanje jednog četvornog metra pros­tora tijekom cijele godine troši između 150 i 300 kilovat sati (kWh) ili čak 20 litara loživog ulja potrebnog za za­grijavanje prostora. Mahom se radi o kućama bez žbuke, loše izoliranim koje troše toliko toplinske energije da bi se njihova osnovna funkcija mogla svesti samo na krov nad glavom. Zbog visokih troškova zagrijavanja prostora to su rupe bez dna. Niskoenergetska kuća, pak, troši samo 45 kWh godišnje, odnosno tri litre loživog ulja. Zato se ova kuća zove još i trolitarska kuća. 

“Graditeljstvo je 1990. godine usvojilo deklarirani početak novoga energetskog standarda u graditeljstvu po zaštićenom izumu pasivne kuće doktora fizike Wolfganga Weissa. Pasivna kuća je ko­rak dalje od niskoenergetske kuće jer troši svega 15 kWh, odnosno samo litru loživog ulja za zagrijavanje četvornog metra godišnje. Dakle, pasivna ili jed­nolitarska kuća troši i do 20 puta manje energije nego ona koja troši 300 kWh godišnje”. 
Ona se još naziva i kućom bez grijan­ja. Nijemci je nazivaju das Haus ohne Heitzung, a Englezi Comfort without heating (udobnost bez grijanja).
...
стр.20 http://www.centarnekretnina.net/download/magazinnekretnine_1207.pdf

http://www.sustainableconstructionblog.com/construction/passive-house-vs-leed-standards

http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=506&PID=121129#121129


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 29-Mar-2012 at 01:11

енергетската ефикасност на овие куќи освен преку изолацијата се регулира и преку редуцирање на загубите струја, кои посекако можат да се сведат на минимум ако за тоа постои волја, на која јасно би и претходела свест за тоа што, колку и како претходи на расфрлувањето енергија  [1] а не е лошо човек и да има увид кој дел од домот колку му арчи [2] на сето ова може да се реагира и директно преку избор на ел.опрема и индиректно преку напонска оптимизација http://powerstar.co.uk/powerstarmax.html [1]
 

Со редукција на напонот до пониски сметки за струја

Специјалните уреди можат да се набават и во Македонија, а се опфатени и од кредитните линии на европските фондови

Намалени трошоци за електрична енергија од 15 до 25 отсто и значително помал број дефекти на домашните електрични апарати може да се постигне со корекција или со редуцирање на напонот, што во стручната јавност е познато како напонска оптимизација. Експертите тврдат дека тоа е најдобриот начин за штедење струја, за кој малку со говори кај нас, иако во цел свет е применет како најлесен, најевтин и најефикасен начин за зголемување на електроенергетската ефикасност на објектите. Сé што е потребно е посебен уред, со кој се намалува напонот на моторите, тие се растоваруваат од преголемо загревање и со тоа се штеди струја. - Во практиката многу често се случува приклучениот напон да биде повисок од потребните 220 волти, за монофазните, или 380 волти за трофазните потрошувачи, особено ако напојувањето се врши од трансформатор што е во непосредна близина. Поради зголемените загуби, ова предизвикува непотребно зголемување на потрошувачката на струја кај различните видови електрични апарати, светилки, електрични мотори кај фрижидерите, клима-уредите, вентилаторите, пумпи, лифтови, ескалатори, транспортери, но и кај сите видови електронска опрема, како што се компјутерите, аудио и видеоопремата и др. - вели Максим Гонев, експерт за енергетска ефикасност.

...

Со нив оптимизирањето на напонот се врши во стоти дел од секундата и овозможува користење само толку електрична енергија колку што во тој момент и треба на машината. На тој начин не постои расфрлање и непотребно преземање вишок струја, која кога не би било ваквото оптимизирање на напонот непотребно ги загрева електричните мотори. Затоа моторите приклучени на вакви уреди не загреваат повеќе од триесетина Целзиусови степени, појаснува нашиот соговорник. Во „ЕВН Македонија“ велат дека на повеќе трансформатори имаат автоматско регулирање на напонот, што се одржува на ниво пропишано според стандардите во Законот за енергетика. - Регулирање на напонот врши и диспечерскиот центар онаму каде што трафостаниците се врзани на далечинско управување, додека во трафостаниците со посади вработените го регулираат напонот со копче - нагласува Атанас Ковачевски, портпарол на ЕВН. Забелешки за променливиот напон имаат и граѓаните, кои често тврдат дека во домовите добиваат струја со повисок или понизок напон од предвидениот.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=71511954427&id=10&setIzdanie=22331

Edited by Max - 17-Jun-2014 at 08:17
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 31-Mar-2012 at 20:55

17 Енергетска ефикасност:
го означува соодносот на саканата корист од применетата енергија и потребата од енергија за постигнување на таа цел.
Во градежната област тоа би значело намалување на количината на употребена енергија со истовремено задржување и подобрување на квалитетот на користење на објектот.
...

Нискоенергетска куќа:
за овој поим нема дефинирани нумерички вредности, до 2002 година во Германија важеше Правилникот WsVO 1995, а имаше даночни олеснувања и поволни кредити за градење на објекти кои се за мин.25% подобри од барањата поставени во WSchVO. Тие објекти беа карактеризирани како „нискоенергетски” куќи.
Со воведувањето на новиот Правилник EnEV во 2002 година, условите од претходниот WSchVO беа толку драстично заострени, што сите објекти градени според него практично веќе беа нискоенергетски куќи. Постои и една RAL-ознака за нискоенергетска куќа која се издава за објекти кои ги надминуваат барањата на EnEV и овој стандард одговара од прилика на KfW-60 куќа.

KfW-60-куќа:
овој поим потекнува од условите кои ги бара KfW - Банката за одобрување поволни кредити за градење. Клучни за добивање ваков кредит се следните две барања:
- годишната потреба од примарна енергија Qp не смее да ја пречекори вредноста од 60кWh по м²(корисна површина АN според ЕnEV)
- специфичните трансмисиони топлински губитоци HT`мора да бидат за мин.30% помали од вредностите дадени во ЕnEV. Овие барања сеуште можат да се исполнат со засилување на термоизолацијата и без примена на посебен вентилационен систем со повратно користење на топлината.

KfW-40-куќа:
уште подобри кредитни услови од KfW - Банката добиваат инвеститори кои градат објекти со следниве карактеристики:
- годишната потреба од примарна енергија Qp не смее да ја пречекори вредноста од 40kWh по м²(корисна површина АN според ЕnEV)
- специфичните трансмисиони топлински губитоци HT`мора да бидат за мин.45% помали од вредностите дадени во ЕnEV.
Овие заострени услови бараат, покрај понатамошното зголемување на изолацијата, и додатен механички систем за контролирана вентилација (одвод/довод на воздух) со повратно користење на топлината на воздухот.

Пасивна куќа:
една пасивна куќа треба да биде толку добро изолирана за да може топлинската енергија потребна во неколкуте зимски месеци да ја покрие само преку системот  за вентилација.
Со тоа отпаѓа потребата од конвенционален греен систем и со тоа се покриваат зголемените трошоци за подобра изолација и механичко вентилирање. Градба на пасивна-куќа е исто така подржана и со поволни кредити од KfW и бараните вредности одговараат од прилика на барањата на КfW 40.  
- годишната потреба од грејна енергија не смее да ја пречекори вредноста од 15kWh по м²(корисна површина АN според EnEV)-Qp(примарна енергија) и qh(трансмисиони топлински) треба да се докажат според „Пакет за проектирање на пасивна куќа” (PHPP) или доказ по основ на DIN ЕN 832.
Овие барања во пракса значат висок стандард на топлинска изолација и вентилационен систем со повратно користење на топлината (рекуперација).
Во повеќе случаи пасивна куќа и од економска страна е подобра од КfW 40.

Нула-енергетска куќа:
во овој случај се работи за пасивна куќа која комплетно ги покрива потребите без екстерна топлина за греење.
Стандардот на топлинска изолација одговара на стандардот на пасивна куќа.
Додатната грејна топлина која е потребна во зимските месеци мора да биде добиена во летните месеци и складирана во топлински резервоари за користење во зимски месеци.
Ова значи многу големи термичко - соларни површини и топлински резервоари од ца.12-70 м³ за еднофамилијарни куќи.
Потрошената помошна енергија (електрична струја) за работа на вентилациониот и соларниот систем не се зема во обзир бидејки најчесто се покрива преку користење на фотоволтаик-елементи.

Енергетски автономна куќа:
овој тип куќа одговара на стандарди на нула-енергетска-куќа со тоа што вкупните потреби од струја на куќата се покриваат со фотоволтаик-систем, а добиената струја се складира во големи батерии во самиот објект.

Плус-енергетска-куќа:
овој тип куќа исто така одговара на стандардот на нула-енергетска-куќа, со тоа што фотоволтаик-системот произведува поголема количина струја отколку што на објектот му е потребно во тек на годината.

...

стр.27-37 http://www.scribd.com/doc/78516822/Arh-Fizika
Edited by Max - 02-Apr-2012 at 09:51
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 01-Apr-2012 at 20:51

Originally posted by maci

мах ако можеш да поставиш слика од пресекот на зидот или таванот или подот.тоа што го има пишано во вториот пост.
Originally posted by Max

сакаш општо или конкретно  проштевај за поспано махиналниов одговор!

извини што поспан реплицирав, еве нешто пресеци  [1][2][3] а потоа нешто поуки

http://www.passivearchitecture.com/

http://www.passiv.de/07_eng/index_e.html [1]

http://www.ides-edu.eu/students/the-neighborhood-of-tomorrow/

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 02-Apr-2012 at 00:21


http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=506&PID=106978#106978

Bioclimatic Architecture & Buildings

Bioclimatic design capitalizes on the characteristics of the site (climate, vegetation, topography and geology of the soil) in order to minimize the energy needs of the building and to create a more comfortable environment (hygro-thermal, acoustic, natural light) adapted to the ways and lifestyles of the inhabitants. In addition, special attention is paid to respect the existing landscape and integrate the building within it.

The positioning and orientation of the building as well as the interior distribution are calculated to profit as much as possible from the solar gain but not interfere with summer comfort.

But beyond this, the success of a bioclimatic design lies in the quality of coherence between: the options to take advantage of the place (1), the specifics of the casing (2) and additional technical solutions (3).
1. Solar gain, using natural ventilation flows, using the basement of the site;
2. The nature of walls, floors and roof, the characteristics of the insulation, woodwork and windows, as well as the positioning of inertial mass in the building; 
3. Mechanical ventilation, ground-coupled heat exchanger, heating solution...

How is this different from a passive house ? 
For simplicity, we say that the approach of a classic Passive house seeks primarily to insulate the building from its environment in order to protect it from its nuisances and to rely on a highly technological ventilation system, while the so-called bioclimatic design, encourages direct contributions between the environment and the natural airflow. The objectives are more or less the same and finally, it is the bioclimatic context that dictates the final decision.


Useful links :
- The bioclimate
- Bioclimatic architecture by Hespul
- Bioclimatic architecture presented by APERE
- The House of Charmeau: A realization without compromise

http://www.concept-bio.eu/bioclimatic-architecture-buildings.php

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 02-Apr-2012 at 13:30


и не мора човек да е нафатиран за да се нафати за градба на ефикасен објект, потребна е волја и правилна информација, можеби и трпение доколку го нема!

Многумина од нас кои престојувале во старите куќи направени од масивни камени ѕидови знаат дека во таквите куќи температурата е прилично добра (ладно во лето, топло во зима). Денеска при градбата сè почесто се користат материјали кои повеќе ја изолираат топлината, отколку што ја складираат. Обложувањето на објектите со термоизолатор како што е стиропорот, ја подобруваат енергетската ефикасност, но има уште еден трик кој треба да го научиме, а тоа е термалната маса... http://energetskaefikasnost.info/zgolemete-ja-toplinska-masa-vashiot-do/

Камена Куќа - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1189&PID=125261#125261

"Our house may look expensive, but the reality is that we only have about $10 a square foot into it. The whole house cost about as much as the average new car. Yet I have seen some million dollar homes that looked like junk. Appearance, like energy efficiency, is more a product of design than of cost. You can take the same materials and arrange them poorly or arrange them well."... http://www.hollowtop.com/cls_html/cls.html

"With my background in survival skills, I recognized that it was fundamentally the same issue. We are all on one great survival trip, trying to figure out how to meet our needs for shelter, fire, water, and food - preferably without destroying the planet in the process."... http://www.dirtcheapbuilder.com/

http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=337&PID=13491&SID=acceeba12d4cfzz4af5b6779ff6b95b2#13491

If a house contains thermal mass, it will be slower to warm up, but less likely to overheat. Also, the heat picked up during the day will be gradually released after the sun sets.

The home’s thermal mass can simply be part of it’s structure, or specific design elements can be added solely to adjust the thermal mass.
For example, stone, masonry or concrete floors and interior walls are often used to add thermal mass to a home. These can be part of beautiful design as well as adding to the comfort of the home.
...  
The trick in passive solar heating is to admit enough sunlight to warm the home without overheating it and also to have enough thermal mass to smooth out the temperature swings and store the heat for nights without having so much that the home never warms properly. It’s a balancing act, and one that solar designers have gotten very good at. Several factors affect influence design decisions. Local climate is a big one. Obviously, that’s a fixed factor we have to be aware of and work with.

Things we can control are the design of the home and its placement on the site.

As a general principle, most windows in a “solar aware” building should be on the side of the home facing the equator. That is, on the south side in the northern hemisphere and the north side in the southern hemisphere.
...
http://www.alternativeenergyprimer.com/Passive-Solar-Home-Heating.html

Stone homes can be very difficult to insulate, leaving the ever-present "draft" especially in the winter. Stone has a tendency to trap moisture, as anyone who has ever explored a natural cave knows, so proper ventilation should be a major concern... http://www.naturalhomeandgarden.com/natural-home-living/wabi-sabi-wednesday-living-a-good-wabi-sabi-life-in-maine.aspx
 Edited by Max - 02-Apr-2012 at 13:32
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 24-Apr-2012 at 20:25


веќе посочено понапред, но едноставно посочено на сликава  дека топлинските мостови се битен фактор  кај ефикасноста на изолацијата која мора да е добро захефтана [1][2], превземено од статијава во емитер http://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=3831 

исто топлински мостови може да се јават и кај испустите како конзоли, тераси, балкони http://www.schoeck.hr/hr/proizvodi/utjecaj-toplinskih-mostova-272

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 25-Apr-2012 at 13:12
освен добра изолација, ен.еф. како што е опишано погоре се зголемува и преку соларните опции за пасивна куќа како тромбев ѕид и стакларник, и во двата случаи принципот е ист... http://www.ced.berkeley.edu/courses/sp11/arch140/Readings/Files/26_PassiveSolar.pdf [1]

http://passivesolar.sustainablesources.com/

разликата е што употреба на тромбов ѕид е корисна за во топлите подрачја http://en.wikipedia.org/wiki/Trombe_wall [1][2][3]

додека солариум е корисен за во ладните подрачја http://en.wikipedia.org/wiki/Sunroom [1][2][3] т.е. кај нас, иако заради климатските промени комбинација од двата ќе биде екстра за овде...


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 25-Apr-2012 at 19:23
What you often see is that buildings that are designed to use passive solar energy will have large south facing windows and are built of floors and walls from materials which can easier absorb and store the sun’s solar heating than common concrete buildings. истото важи и за осветлувањето http://www.youtube.com/watch?v=GaFJs2YgYJc&t=5m52s


http://arch.ced.berkeley.edu/vitalsigns/res/downloads/rp/thermal_mass/mass-sml.pdf [1][2]

The sun is their furnace

Moreover, a key aim – passive solar energy contribution - is doing precisely as desired. Even on the most frigid winter day, if the sun is shining, the radiant floor heat distribution will often shut off as the air temperature rises only from the sun. And on cloudier days or later evenings, some sticks of wood in the woodstove keep the chill off and further offset the need for the boiler to feed the radiant floor. The cheapest energy is that which is never spent and passive solar design is the most effective manner to exploit this....Efficient
- Fibreglass framed windows provide longer life and higher insulating ratings
- Low E coatings on window glazing reduce heat energy from the sun in summer only
- Special thermal edge spacers between window panes reduce thermal bridging
- “Massing” strategically used for efficient thermal storage and heat delivery
- Efficient radiant floor heat distribution on main floor and electric convection heaters on second storey
- High-efficiency condensing boiler for domestic hot water and radiant space heating
- Heat Recovery Ventilator (HRV), professionally balanced on start-up
- Locally made mineral wool attic insulation
- Path for future connections to solar PV systems or solar hotwater already roughed in

Ecological
- Integration into landscape and existing mature trees to provide seasonal shading and wind protection
- Reduction in embodied energy in building materials through combination of: local sourcing, use of-reclaimed/recycled materials and materials requiring fewer processing inputs
- Fast growing, Eco-Logo certified, bamboo T&G flooring in all dry 2nd storey rooms
- Renewable, natural, water proof and comfortable cork tile flooring in main bathroom
- Strawbale exterior walls complete with hand-applied plaster finish
- Natural oil wood finishes both interior and exterior
- VOC-free mineral based naturally pigmented exterior paint
- Lumber off-cuts stored and sorted for reuse later in project
- Construction waste streamed appropriately for local municipal recycling programs
- Long lasting steel roofing from 70% recycled content, rolled locally
- Wood chips reserved from delimbing on site, were used for pathways and groundcover

 

Included Services
- Alternative Wall Systems
- Custom Doors and Fine Woodwork
- Fiberglass Framed Windows
- Installed Sales
- Insulation & Ventilation
- Living Roofs
- Natural Oils & Waxes
- Radiant Flooring
- Silicate Paints
- Standing Timber Assessments

http://evolvebuilders.ca/project/item/passive_solar_living/#

Edited by Max - 05-Sep-2013 at 13:50
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.222 seconds.

Copyright ©2007 - 2021  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.