![]() |
![]() |
![]() |
Св. Константин и Елена - Центар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 192021 |
Author | |
hcitrS ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2015 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
Како шо спомнав пред нркпк ден во пост барем музејот можрше да ср уфрли како обврска на лимак (секако лимак им узурпира дел од парцелата, ама никому ништо). Мислам дека со музејот ќе биде баш така ко шо викаш, фасада негибната, и пвц на 70% од столаријата, а останатата не сменета. Пред 1-2 год., имаше некојси скоро 1 мил еур проект наводен (некои странску фондови за сиромашни), и идеен се изработи и основен беше во тек ко бајаги, ама чим до сега не се појави ништо во јавноста пропадна и тоа изгледа.
|
|
![]() |
|
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 479 |
![]() ![]() |
Со 1 милион евра ваков важен објект не се доведува во 2021 година...
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 14155 |
![]() ![]() |
Мислам дека внатре Музеј на ГРад Скопје солидно е реновиран, однадвор не е чепнат веројатно уште од 1963 г.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 14995 |
![]() ![]() |
Внатре во тек беше некаква реконструкција,летово кога минував имаше инфо табла и ограден простор околу влезот.
|
|
![]() |
|
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 462 |
![]() ![]() |
За црквата МПЦ може да продаде некој имот и да си ги отплати долговите и да ја доврши но секако, како и секогаш чекаат некој друг да им ги заврши работите. МПЦ ДОО не го интересира ништо ако некој друг не го отвори паричникот.
|
|
And something, somewhere was lost in 1938...
|
|
![]() |
|
hcitrS ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2015 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
Епа ко така делува дека тоа е тоа за што зборував, немам поминато од таму одамна а моите извори блиски до владата( ![]() Edited by hcitrS - 21-Oct-2021 at 22:44 |
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 14995 |
![]() ![]() |
Црквата во Центар 10 години таложи долгови, Јорданова: МПЦ ја има обврската да ја догради и да ги исплати долговите
Со години црквата Свети Константин и Елена во центарот на Скопје стои недоградена со кранот покрај камбанаријата и не се знае што ќе се прави со неа понатаму. Неа почна да ја гради фондацијата свети Цар Константин но поради тоа што западна во долгови се откажа. Во ноември 2012 година овде пред платото на Домот на Армијата започна изградбата на црквата Свети Константин и Елена. Црквата требаше да биде готова за три години. Но и до ден денеска таа е оградена со лимена ограда и нема најава дека работите ќе продолжат. Во септември минатата година директорката на болницата Ремедика Елица Јорданова, која е и сопруга на бизнисменот Минчо Јорданов го презеде црковниот храм и долговите од околу 4 и пол милиони евра што беа направени кон Бетон кој ги изведуваше работите. Јорданова за ТВ21 вели дека сите обврски ги има Македонската православна црква. „Црквата си е на Црквата таа ќе си ја отплаќа на рати и тие ќе ги преземат обврските и се што треба во врска со неа. Се е во тек, договорено е уште кога јас ја презедов, тие да ги продолжат работите односно да ја доизградат. 10 години Бетон бара да и се плати за она што го работеше, но изведувачите и подизведувачите си тужеа си добија, а Бетон остана во долгови“, вели Јорданова. Досега ниту еден градоначалник на Скопје не се ангажираше да се помрднат работите од мртвата точка. За ова побаравме и став од градоначалничката Данела Арсовска но одговор не добивме. Изградбата на црквата ја следат контроверзи, најпрво преку продажбата на државното земјиште на МПЦ кое го купило по неверојатно ниска цена од 1.800 денари за метар квадратен, а потоа и преку одржаните собири на бизнисмени но и банкари од кои се бараше да донираат пари и на тој начин да се финансира градењето. Беа одржани три донаторски конференции организирани од тогашниот премиер Никола Груевски при што се собраа околу 2 милиони евра. https://mk.tv21.tv/tsrkvata-vo-tsentar-10-godini-talozhi-dolgovi-jordanova-mpts-ja-ima-obvrskata-da-ja-dogradi-i-da-gi-isplati-dolgovite/?fbclid=IwAR1k_VGwimMxeGFGDenJcxVcE2oromDTniPqTE40Ve1WO2VjH5js-Do2Lok |
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2120 |
![]() ![]() |
![]() Toa e eden vid "Bozja kazna" za politicarite i biznismenite od MPC koi nemaat nikakva vrska so Crkva i Vera! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Повеќе за богобојазливите ктитори на црквата:
https://irl.mk/mjordanov/ Амин. Edited by hcitrS - 25-Feb-2022 at 04:58 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Carpe diem
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 192021 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |