build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Културно наследство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Пресвета Богородица - Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Dec-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 192
  Quote волан Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Пресвета Богородица - Скопје
    Posted: 30-Jan-2008 at 18:49

„Пресвета Богородица“ - Скопје


Сликата%20“http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/8C192D3492996D42961113876B932EB0.jpg”%20не%20може%20да%20се%20прикаже%20бидејќи%20содржи%20грешки.
Црквата   „Пресвета Богородица“  - Скопје
 
Утре свечено ке се осветува Црковниот Храм   „Пресвета Богородица“  - Скопје. Црквата ке ја осветли неговото величество Поглаварот на МПЦ архиепископот г.г. Стефан - во суслужение на повече владици на МПЦ ... Деновиве беше поставена и куполата и крстот ...
 
Возобновувањето на  „Пресвета Богородица“ е започнато пред три години со донација н Трифун Костовски - 1.2 милиони евра ... Црквата се обновува према првобитниот проект на Андреј Дамјанов од 1830 година ...
 
Малку историја за   „Пресвета Богородица“ ... што има се на интернет:
 
 
 
 


** На интернет најдобар напис што го сретнав за црквата е: Црквата СВ. БОГОРОДИЦА Скопје ... ке пренесам дел од тој запис каде има и две стари фотографии ...
 
-Според легендата за црквата "Св. Богородица", од пред сто години, на местото на кое таа била подигната во 1835 година имало траги од некоја претходна црква од средниот век. Неа ја изградиле тогашните врвни најдобри мијачки градители, фреско-иконописци, копаничари-резбари од Мијачко: Папрадиште, Тресонче, Галичник, Гари и Осој, односно најдобрата градителска тајфа - прочуената фамилија Рензовци.
- Според легендата за црквата "Св. Богородица", од пред сто години, на местото на кое таа била подигната во 1835 година имало траги од некоја претходна црква од средниот век. Во времето кога таа била изградена, во Скопје имало уште две мали цркви: денешната црква "Св. Димитрија" (преку Камениот мост кај Старата чаршија) и црквата "Св.Спас" (во Еврејското маало под Калето).
- До 1830 година во Скопје значително се зголемувал бројот на православното население. Тоа се доселувало од околните села, како и од поблиските градови, така што црквите станале тесни за многубројните верници. Локациите на кои се наоѓале овие две цркви биле несоодветни затоа што околу нив имало турско население, односно граѓани со друга вероисповед. Турците не дозволувале да се поправаат црквите, така што не доаѓало предвид да се прошируваат.
- Во ова време била подигната и скопската катедрална црква "Св. Богородица". Прашање е дали таа би била толку брзо и лесно изградена ако тогаш во Скопје на чело на "православието" не биле двајца многу енергични, одважнии истрајни луѓе: митрополитот Гаврил и скопскиот првенецХаџи Трајко Хаџи Дојчиновиќ, а од големо значење било и тоа што во Управата на Скопскиот пашалук се наоѓал Хавзи-паша, ретко писмен муслимански првенец во тие времиња.
- Според кажувањата на скопјани (се претпоставува дека ова е легенда), на местото каде што била изградена црквата "Св. Богородица" имало каллива ледина. Хаџи Трајко со неговите успеал да ги "излаже" муслиманските првенцитака што една ноќ на тоа место пренел тули и отпадоци од старата црква "Св. Спас", која
тогаш била во лоша состојба, ги закопал в земја заедно со стара икона на Св. Богородица, и кога Ханзипашината "комисија" го нашла тоа се уверила дека некогаш тука навистина постоела црква.
- Црквата "Св. Богородица"била градена со голема љубов. Хаџи Трајко бил најголем дарител и нејзин прв ктитор.
- Постојат веродостојни податоци за тоа кога, од кого и како е градена "Св. Богородица". Комплетно ја изградиле тогашните врвни најдобри мијачки градители, фреско иконописци, копаничари-резбари од Мијачко: Папрадиште, Тресонче, Галичник, Гари и Осој, односно најдобрата градителска тајфа - прочуената фамилија Рензовци, денес Зографовци, кои кон крајот на XVII, во XVIII и на почетокот на XIX век биле познати како неимари, а најголем углед постигнал Андреја-Зограф. Минатото и активностите на овој рензовски род, како по јава во нашата културна и етничка историја, во поново време се многу интересни и важни.
Сликата%20“http://files.myopera.com/macedoniainpicsandmovies/files/sv_bogorodica_skopje.jpg”%20не%20може%20да%20се%20прикаже%20бидејќи%20содржи%20грешки.
"СВ. БОГОРОДИЦА", КАТЕДРАЛНА ЦРКВА НА СКОПСКИТЕ МИТРОПОЛИТИ ИЗГРАДЕНА 1835 ГОДИНА
 
Сликата%20“http://files.myopera.com/macedoniainpicsandmovies/files/Renzovci.jpg”%20не%20може%20да%20се%20прикаже%20бидејќи%20содржи%20грешки.
РЕНЗОВЦИ-ЗОГРАФОВЦИ МАЈСТОРИ: НИКОЛА, АНДРЕЈ, ЃОРЃИ И КОСТА
 
** Убав запис ке сретнеме и во подигнатата книга на интернет Животот во Скопје 1918-1941 ...
Црквата  “Света Богородица” била најголема и најимпозантна црква во градот.  Црквата се наоѓала  во најголемото  маало, Пајко маало. Според  Миленко Филиповиќ, црквата била изградена во 1835 година, а работата ја започнал уште во 1809 година  зографот  Дамјан.
- Типот на цркви на кои припаѓала црквата “Света Богородица” не бил многу редок, иако таа била градена според најстарите базилични цркви во Солун, Цариград и на приморјето.
- Хаџи Трајко бил првиот ктитор на црквата, а како спомагатели на црквата се споменуваат познатите скопски трговци: Јован Шишко кој подарил куќа и плац за изградба на храмот, потоа Трпе Патишкалија кој за таа цел подарил два дуќана, Петре Зелениковски подарил еден дуќан  и меана и др.
- Црквата била  градена од делкан камен од скопската околина. Од надворешната страна била скромна, просечен базиличен тип со три брода,  а  западниот дел  бил проширен со трем.
- Иако надворешноста на храмот била скромна, внатрешноста била складна и убава со богат иконостас од мермер и ореово дрво со длабока резба на Светите Двери и богат архиерејски стол.
- Со материјалните средства на црквата “Света Богородица” и на добродетели од градот биле изградени две цркви  “ќерки” , а тоа биле црквите “Свети Ѓорги” и црквата “Цар Константин и Царица Јелена”.
- Во Соборната црква “Света Богородица” редовно се одржувала богослужба и црквата била најпосетена и најбогата. Реони на  црквата “Света Богородица” биле првиот дел на Ново маало, првиот дел на Маџир маало, Карадаг маало и Пајко маало.
- За време на Втората светска војна, црквата била запалена  од страна на бугарските окупатори и не биле најдени остатоци од богатиот црковен инвентар-иконостасот, олтарот и др.
- До Соборната црква “Света Богородица”, се наоѓала запуштена  црква, “Света Мина” која била изградена во 1902 година  ...
 
** Миленко Ф. Јовановиќ, “Православна Саборна црква Света Богородица у Скопљу”, (архитектура-Декорација-иконографија),стр.337-415 и стр. 415-423
 
** Вечер има неколку написи за старата црква  “Св.Богородица“ ...
- Црквата "Св.Богородица" е изградена во чест на пресвета Богородица, која скопјани ја сметале за своја заштитничка.
- Уште во 1834 година општинскиот одбор при црковната општина во Скопје донел одлука дека треба да се гради катедрална црква "Св. Богородица". Најголем удел во нејзината изградба имал скопскиот трговец Аџи -Трајко Дојчиновиќ, кој за оваа цел успеал да ги придобие скопскиот митрополит Гаврил и турскиот великодостојник Авзи-паша. Во тоа време, за да можат христијаните да изградат црква, требало да добијат дозвола од турските турските власти во Скопје. Дополнителен услов кој требало да се исполни било и тоа земјиштето каде што ќе се подига црквата да биде свето. Но ливадата на левиот брег на реката Вардар, во Пајко маало, која скопјани ја избрале за локација каде што ќе се гради црквата, не била света. Тогаш Аџи - Трајко смислил ујдурма како да ја добие дозволата од турските власти. Тој заедно со уште неколку скопјани на ливадата ископале дупка, во неа ставиле неколку тули и мала икона од св. Богородица, зајмена од црквата "Св. Спас". Турската комисија, кога излегла не терен и извршила неколку ископувања, ги нашла тулите и констатирала дека на ова место има остатоци од стара црква и издала дозвола за градба.
- Градител на катедралната црква бил Дамјан Јанкулов, кој за време на градењето починал, па храмот го довршиле неговите синови. Црквата била изградена и осветена на 1 мај 1835 година, а внатрешното уредување следело по осветувањето на храмот.
- Пред крајот од Втората светска војна во 1944 година катедралната црква "Св. Богородица" била запалена од бугарскиот окупатор и целосно изгорела.
 
- Кажувањата говорат дека црквата "Св. Богородица" во Скопје, онаа што се наоѓала карши Македонската академија на науките и уметностите кај сегашната постојка на автобусите на Градски, на времето, во пусто турско, била изградена за само една година. Ја граделе, таа 1835 година и старо и младо, камен по камен, од рака на рака. Се според интрукциите на вештиот неимар Андреја Дамјанов. Одвнатре ја украсувале мајстори на фрескоживописот, а се мисли дека имало и икони од Дичо Зограф. Црквата за Скопје била мошне важна оти во неа имало словенско училиште во кое даскалувал и Јордан Хаџи Константинов - Џинот. Црквата по 110 години била урната - в час. Едни велат ја запалиле Бугарите, едни Србите, а еден историчар пак тврди дека е уништена кога сојузничките војски од Втората светска војна, враќајки се од Бари ги истуриле вишокот бомби баш тука. Врз Скопје, врз црквата "Св. Богородица", врз храмот на заштитничката на градот и на скопјани. Оттогаш тие сонуваат да си ја вратат црквата, на истото место и иста каква што била
 
Иницијатива за возобнова на традиционалното закрилноиштво на Пресвета Богородица на Скопје уште во 1994 година стигнала пред Извршниот одбор на Собранието на Скопје. Иницијативата поминала пред Извршниот одбор на градското собрание, но никогаш не била ставена на дневен ред за гласање. Сега за 2002 година повторно се реактивира овој проблем, уште повеќе и со издавањето на публикацијата "Пресвета Богородица закрилница на Скопје" од Милан Порјазов, тогашен член на Извршниот одбор на Собранието на Скопје и еден од иницијаторите на предлогот.
- Во тоа време предлогот не стаса на дневен ред за расправа и гласање заради политичките состојби. Во ова нема ништо црковно, туку само сакавме да ја обновиме вековната традицијата на култот кон Богородица во Скопје. Знаете кои луѓе беа тогаш на власт и какви беа нивните ставови. Денес ако некој повторно го стави ова прашање пред Извршниот одбор можеби и ќе помине и ќе се изгласа. Јас дури и лично по издавањето на публикацијата го прашав градоначалникот Ристо Пенов дали ја прочитал. Тој ми кажа дека ја прочитал и дека му се допаднала. Го прашав што сега ќе правиме и дали може повторно оваа иницијатива да се обнови. Мислам дека сега има некоја позитивна клима и дека во нареднава година можеби ова прашање ќе се најде пред Градското собрание - вели Милан Порјазов.
Публикацијата "Пресвета Богородица закрилница на Скопје" што ја издаде Дирекцијата за култура и уметност всушност е материјалот подготвен од Порјазов проследен со предлогот доставен пред градското собрание
.Edited by pbanks - 30-Jan-2008 at 19:27
Back to Top
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Dec-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 192
  Quote волан Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 30-Jan-2008 at 18:52
Колку проверив нема сличен топик како овој ... молам ако имате некој линк за напис за Св.Богородица ... или слика која не е тука спомната дајте ги - да го збогатиме сеќавањето за старо Скопје ...

Однапред благодарам ...
волан
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9096
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 30-Jan-2008 at 18:56
Да нема сличен топик волан Thumbs%20Up Но имавме една кратка дискусија во друга нишка (тие постови ќе ги префрлам тука) па можеби ти имаш некое објаснување за дилемата што ја имавме. Незнам дали си ја видел новата купола што е инсталираа на црквата. Некако воопшто не потсеќа на старата. Имаш ли некое објаснување за тоа или воопшто ја немаш видено новата купола?
Back to Top
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Dec-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 192
  Quote волан Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 30-Jan-2008 at 18:59
Хм не сум ја видел ин лајф ... ја видов во денешен вечер ...
Црквата "Пресвета Богородица" во Скопје ќе се осветува в четврток

Сликата од написот на Вечер од линкот погоре ... таа ми личи на рускиот стил на куполи ... со тој стил се врзува и старата црква ...

Нека ја едеитира некој друг мене не ми успеја


Edited by волан - 30-Jan-2008 at 19:02
волан
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 30-Jan-2008 at 19:04
Одлично сублимирано Волан, секоја чест Thumbs%20Up

Од сликата на возобновената црква одма се гледа дека направиле грешки во реконструкцијата. Релјефот на фасадата, како и бојата, не се како на старата црква. Се надевам дека ќе следи реконструкција и на фасадата да може да биде комплетно возобновувањето.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9096
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 30-Jan-2008 at 19:06
Хм, сега кога јас ја гледам куполата на сликава во Вест и не изгледа толку различно... но во живо некако ми остави друг впечаток. Па мислев дека нешто побркале лончиња.


Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12129
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 30-Jan-2008 at 19:06
А мене одамна ме копкаат оние триаголни прозорчиња... Колку што можам да видам ги имало и на старата црква. Прв пат гледам нешто такво на православен храм... Дали некој има некакво објаснување за ова?
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 30-Jan-2008 at 19:15
Оваа црква, општо, многу не потсеќа на типичен православен храм, особено не на македонски. Нашите цркви во најголем дел се со византиски лик, и таква градба продолжила и во турското и денес, но се прават се повеќе исклучоци. Оваа црква баш има типичен турски изглед, не знам да се изразам стручно, но еве на пример , баш прозорите и кровот посебно ме потсеќаат на турската архитектра. Навистина не ја сметам за некакво велелепно здание, но е важно културно наследство поради Џинот и фактот дека бил соборен храм некогаш.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1739
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 30-Jan-2008 at 19:19
naa vtorata slika pogore gledam imalo i drug hram pred mnt znae li nekoj poveke informacii za toa ?
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12129
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 30-Jan-2008 at 19:23
Originally posted by mitatos

naa vtorata slika pogore gledam imalo i drug hram pred mnt znae li nekoj poveke informacii za toa ?


Јас не знам ништо освен дека може  да им текне и него да го обновуваат Crazy
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12129
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 30-Jan-2008 at 19:25
@ La Linea

Во врска со претходните два твои поста. Јас колку што сум запознаен, кога османлиите конечно попуштиле пред притисокот и дозволиле подигање на нови цркви во втората половина на 19-ти век, сепак наметнале бројни рестрикции од архитектонски аспект. Затоа од тој период немаме нешто баш многу архитектонски вредно.

Тоа беше и една од причините поради која не бев баш голем подржувач на обновата по оргиналниот план. Исто така црквата многу лошо е поставена просторно... Мислам дека требаше пофлексибилно да го сватат возобновувањето. Кога веќе ја обновуваа, требаше да се потрудат да изгледа поубаво.
Back to Top
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Dec-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 192
  Quote волан Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 30-Jan-2008 at 19:27
Од оваа Црква која била соборен храм и во која имало и голема библиотека ... хм ... Џинот изнел и продал многу стари оригинални црковни ракописи во Русија ... има записи за тоа ...

А еден дел и бугарите го однеле во Софија ... Зошто ја запалиле е вистинско прашање ??.

Имам еден итересен пост истражување за Македонските артефакти кои се расеани по светот а највеќе во Београд, Софија, Москва и некои други светски центри ... може евентуално да отворам нов топик за тоа тука ... и можеби навистина овој дел од форумот заслужува посебно место во главниот форум ...

Македонија има преку 6000 регистрирани археолошки наоѓалишта - од тоа неколку стотина значајни и за светската археологија  ... Цркви и манастири постари од 200 години сигурно се 150 (да не претерав ...) а богами има и доста Џамии (за тоа старите зборувам ... овие новиве Џамии и Цркви се некако одраз на бележење на територија ... и тоа страшно ме нервира ... но е реалност ...

Културното наследство на Македонија е огромно ...
волан
Back to Top
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Dec-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 192
  Quote волан Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 30-Jan-2008 at 19:30
Митатос за другиот храм до св.Богородица ... Се работи за Св. Мина ... за неа за некој ден ке направам нов пост ... Таа црква едновреме била претворена во коњушница ... и не била и таа некое здание ... колку знам и таа не била премногу оштетена но и како Св,Констадин и Елена по земјотресот било одлучено да се сруши ...

Edited by волан - 30-Jan-2008 at 19:33
волан
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1739
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 30-Jan-2008 at 19:34
takva politika imalo za vreme na komunizmot sto da se pravi , nikoj ne moze ni poveke ni pomalku
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 30-Jan-2008 at 19:41
Originally posted by pbanks

Хм, сега кога јас ја гледам куполата на сликава во Вест и не изгледа толку различно... но во живо некако ми остави друг впечаток. Па мислев дека нешто побркале лончиња.
Мислам дека ќе се предомислиш1. Новата купола, можеби е направена од ист материјал - бакар, но различно е обработен. Оваа е финиширана со месинг мислам за да може да свети вака за разлика од старата купола што нема некоја посебна обработка. Ова многу го менува впечатокот

2. Формата на денешната купола е некако, по заоблена особено без крстот на врвот. И на денешната купола и недостасуваат оние мали сегменти, што се како крлушките на рибата. Важна работа е и тоа што воопшто ги нема вдблабнатите делови, релјефот, како старата купола. Формата на денешната купола е некако евтино заварена и воопшто не се потрудиле да го доловат истиот изглед.

Навистина изгледа ориентално, не се вклопува добро едно со друго.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12129
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 30-Jan-2008 at 20:12
Деновиве некој нека испослика и нека постира па ќе може подобро да анализираме...

Во меѓувреме еве да ги архивираме овие две фотографии од изградбата. Ги сликав точно пред една година:

1


2

Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 673
  Quote dejan Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 31-Jan-2008 at 01:50
Bravo Volan!ApplauseThumbs%20Up mnogu ubavo napishano, milinaSmile

I ako mozete, slikajte ja koga ke bide celosna izgradena se toa, koga ke ja osvetlat.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9096
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 31-Jan-2008 at 23:15
Еве слика од денес... незнам што да кажам... во најмала рака просечно од архитектонска гледна точка... барем за мој вкус.


Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 673
  Quote dejan Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 01-Feb-2008 at 02:11
Da, sega gi vidov slikite na MIA, jas ja sakam
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 28-Jan-2008
Location: skopje
Online Status: Offline
Posts: 1220
  Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 01-Feb-2008 at 02:21

Црквата е просечна, меѓутоа најбитно е што делот се среди. Битна е и хуманоста и се надевам дека изградбата на вакви и слични проекти ке продолжи и во иднина. Инаку сметам дека храмот можеше да биде завршен за многу покус рок.

NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.258 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.