build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Станбени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Карпош унија (Акчелик Градба) - Аеродром

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 5>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Oct-2008
Location: 🇲🇰🇨🇭
Online Status: Offline
Posts: 4033
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Карпош унија (Акчелик Градба) - Аеродром
    Posted: 28-May-2010 at 19:55
znae nekoj kade tocno se aoga lokacijata?
 

Опис на активностите и локациите за градба на територијата на општина Аеродором.

16 February, 2010 06:00:00
Големина на фонт: Decrease%20font Enlarge%20font
image

Во наредниот период од 2010 год. до 2012 год.: “АКЧЕЛИК ГРАДБА” Скопје, во соработка со сопствениците на постоечките станбени објекти и локалната самоуправа, планира да отпочне со подготвителни активности и активности во градба на две нови локации кои се наоѓаат на територијата на општина Аеродором.

Планираните станбени објекти се дефинирани со деталниот урбанистички план (ДУП)-локалитет-црква УЕ-Б, и се со следните основни карактеристики:

1. Станбен објект со П+6+Пк кој се наоѓа меѓу две сообраќајници и тоа “Пандил Шишков” и “Вангел Тодоровски” на градежна парцела (ГП) 7.4.  КО  Кисела Вода 2. Намената на градбата е семејно домување во станбени згради со мали комерцијални деловни дејности.
Површината на ГП изнесува 7.479,0 м2
Површина на габаритот на објектот изнесува 2.187,0 м2
Бруто развиена површина на објектот изнесува 17.496,0 м2
Висината во венецот на кровот е Н=23,3 м, со катност од П+6+Пк
 

Станбениот објект ќе содржи:
• Сутерен-подрум во кој ќе биде предвидено паркирање на возила, како и потребни технички простории.
(Паркирањето на предвидените возила ќе се врши, дел на површината на самата локација-градежна парцела, а дел во подрумскиот простор, така да се обезбедат 208 паркинг места.)
• Приземје со големина од 1.640,0 м2 нето корисна површина наменета за деловен простор.
• 6 ката и поткровје со вкупно 11.482,0 м2 нето корисна површина наменета за цца 182 станбени единици.
(Ако секоја станбена единица претпоставиме дека е во просек  со големина од 63,0 м2, тогаш секој кат ќе има по 26 станбени единици, што вкупно ќе изнесува 182 станбени единици.)
Напомнуваме дека станбениот објект во суштина ќе содржи станбени единици различни по структура и големина  и тоа во граници на :
• Еднособни станови со големина од 40,0 м2 до 45,0 м2
• Двособни станови со големина од 50,0 м2 до 60,0 м2
• Двоиполсобни станови со големина од 60,0 м2 до 70,0 м2
• Трособни станови со големина од 70,0 м2 до 85,0 м2

2. Станбен објект со П+6+Пк кој се наоѓа меѓу две сообраќајници и тоа “Васко Карангелески” и “Вангел Тодоровски” на градежна парцела (ГП) 7.1. КО Кисела Вода 2. Намената на градбата е семејно домување во станбени згради со мали комерцијални деловни дејности.
Површината на ГП изнесува 2.622,0 м2
Површина на габаритот на објектот изнесува 1.013,0 м2
Бруто развиена површина на објектот изнесува 8.104,0 м2
Висината во венецот на кровот е Н=23,3 м, со катност од П+6+Пк
Станбениот објект ќе содржи:
• Сутерен-подрум во кој ќе биде предвидено паркирање на возила, како и потребни технички простории.
(Паркирањето на предвидените возила ќе се врши, дел на површината на самата локација-градежна парцела, а дел во подрумскиот простор, така да се обезбедат 97 паркинг места.)
• Приземје со големина од 760,0 м2 нето корисна површина наменета за деловен простор.
• 6 ката и поткровје со вкупно 6.078,0 м2 нето корисна површина наменета за цца 84 станбени единици.
(Ако секоја станбена единица претпоставиме дека е во просек со големина од 63,0 м2, тогаш секој кат ќе има по 12 станбени единици, што вкупно ќе изнесува 84 станбени единици.)
Напомнуваме дека станбениот објект во суштина ќе содржи станбени единици различни по структура и големина  и тоа во граници на:
• Еднособни станови со големина од 40,0 м2 до 45,0 м2
• Двособни станови со големина од 50,0 м2 до 60,0 м2
• Двоиполсобни станови со големина од 60,0 м2 до 70,0 м2
• Трособни станови со големина од 70,0 м2 до 85,0 м2

Составил:
Драгшиќ Бранко д.и.а.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 28-May-2010 at 22:39
@ my Macedonia

Локацијата е овде:
41°59'3.63"N  21°27'17.28"E

На сајтот имаат поставено и извадок од ДУП
Првиот објект (7.4) е оној големиот, а вториот (7.1) е оној долу десно. На тоа место сега има типизирани но веќе многу стари и субстандардни П+1 станбени објекти, кои мислам дека биле воени станови. Одамна се најавува нивно рушење.


Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Mar-2009
Location: Аеродром
Online Status: Offline
Posts: 4699
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 16-Nov-2012 at 15:25

Хмм... 


Станува збор за оваа локација: 41°59'2.23"N 21°27'16.17"E


Description of the activities and locations for building, Municipality of Aerodrom

12 February, 2010 04:10:00

In the period of 2012 "Akcelik gradba" - Skopje, in cooperation with the owners of the existing residential objects is planning to start the preparing activities in building of two new locations which are on the territory on Municipality of Aerodrom.

The planned residential objects are defined with the detail urban plan (DUP) -location- church UE-B, and they are following those characteristics:

1.Housing object with : basement+ground floor+6 floors+penthouse which is located between two streets "Pandil Shishkov" and "Vangel Todorovski" od the building lot 7.4 in KO Kisela Voda 2. The assignation of the building is for housing in appartment house with small commercial bussines activities. The area of the building lot is 7.479,0 m2. Gross developed surface is 17.496,0 m2, and the surface of the foundation is 2.187,0 m2. Attitude of the roof is H=23,3 m, with basement+ground floor+4 floors+penthouse. The apartment house will have:

·basement- Estimated parking place and required techical accomodation. (The parking for the estimated vehicles will be one part on the surface on the location-building lot, and another part in the basement space, so we will supply 208 parking places).

·ground floor-1640,0 m2 net usefull surface planned for commercial activities.

·6 floors and penthouse- with 11482,0 m2 net usefull surface estimated for about 182 apartments. (If we suppose that every apartment is 63,0 m2, then every floor will have about 26 apartments which gives the number 182.)

We insinuate that the housing object will have apartments with different structure and different size, with the next proportions:

·One room appartment from 40,0 m2 till 45,0 m2

·Two rooms appartment from 50,0 m2 till 60,0 m2

·Two and half rooms appartment from 60,0 m2 till 70,0 m2

·Three rooms appartment from 70,0 m2 till 85 m2.


2.Housing object with: basement+ground floors+penthouse which is located between two streets "Basko Karangeleski" and "Vangel Todorovski" on building lot 7.1. KO Kisela Voda 2. Assignment of the object is housing with small commercial bussines activities. The area of the building lot is 2.622,0 m2, and the surface of the foundation is 1.013,0 m2. Gross developed surface is 8.104,0 m2. Attitude of the roof is H=23,3 m with basement+ground floor+4 floors+penthouse:

The planned residential objects will follow those characteristics:

· basement- Esstimated parking place and needed techical accomodation. (The parking for the estimated vehicles will be one part on the surface on the location-building lot, and another part in the basement space, so we will supply 97 parking places).

· ground floor-760,0 m2 neto usefull surface planned for commercial activities.

· 6 floors and penthouse- with 6.078,0 m2 net usefull surface estimated for about 84 apartments. (If we suppose that every apartment is 63,0 m2, then every floor will have about 12 apartments which totaly is 84 apartments.)

We insinuate that the housing object will have apartments with different structure and different size, with the next proportions:

· One-room apartment from 40,0 m2 till 45,0 m2

· Two-rooms apartment from 50,0 m2 till 60,0 m2

· Two and half rooms apartment from 60,0 m2 till 70,0 m2

· Three-rooms apartment from 70,0 m2 till 85 m2.

http://akcelikbuilding.com/en/index.php?news=23Edited by FoSsiL - 16-Nov-2012 at 15:26
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
NG View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 08-Feb-2013
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote NG Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 08-Feb-2013 at 13:45
Еве што се случува овде, почнато да е се расчистува. Додека по некој работник од фирмата расчистува лајт со булдожер или поставува ограда, комшиите навалија да ги расклопуваат крововите и да ќарат по некоја греда и ќерамида Веќе една недела и повеќе трае ова


Back to Top
NG View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 08-Feb-2013
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote NG Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 08-Feb-2013 at 13:47
Ова е првата фаза од градбата, 3 ламели се во прашање во првата фаза, остануваат после тоа уште 4, вкупно 7.

Тука на линков има информации и слики за зградата, подрачјето итн.

https://www.facebook.com/akcelikgradba?fref=ts

Edited by NG - 11-Feb-2013 at 10:16
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 09-Feb-2013 at 03:39

Добредојде NG
Одлично сефте

Значи ова му доаѓа зад новата зграда на „Дабар“ кај поликлиниката Јане Сандански?


Дали можеби знаеш во кои рамки отприлика се движеше компензацијата на станарите на воените бараки засегнати со проектов?
Edited by Cloverstack - 09-Feb-2013 at 03:41
Back to Top
NG View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 08-Feb-2013
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote NG Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 11-Feb-2013 at 10:11
Фала, читам одамна ама сега дека под прозор ми се случува ваков потфат, решив да го пренесувам во живо

Не е баш позади, еве точно кај е, иако све е тука блискуЦрвената форма ке биде новата зграда, ги опфаќа бараките 2, 29, 31, 33. Жолтата е таа за која прашуваш. Ова каде што пишува Профидент е поликлиниката. Целиот овој регион за едно 10 години ке биде скроз изменет, ДУП-от можете да го најдете и да видите, ако ви е познато маалово. Официјално се компензираат 116 квадрати по семејство, освен две семејства, мислам дека помалку ке добијат. Моментално во првата фаза е опфатена само бараката 2, на сликите се гледа нели како се руши баш таа барака, и на тоа место ќе никнат 3 ламели од вкупно 7. Инаку и Акчелик си прават апдејти на нивната фб страна со слики директно од теренот доле + видеа

Како и да е, иако се радувам на промени, малку ми е криво што нема веќе да биде мирно маало, со оглед дека како што ќе се градат зградите (некои веќе се изградени 2-3 години, некои сега се градат) ке има голем наплив на луѓе и ке си прерасне во типично градско маало со зградишта.

Edited by NG - 11-Feb-2013 at 10:17
Back to Top
NG View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 08-Feb-2013
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote NG Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 11-Feb-2013 at 10:12
Кај базенот веќе 5 нови згради никнуваат, на мапава се гледа само кафеав земјен терен, сега тоа се е покриено со нови згради во изградба. Ко што кажав, екстремна промена доживува регионов. Па уште во позадина коа ке се гледаат облакодерите...

Edited by NG - 11-Feb-2013 at 10:20
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 11-Feb-2013 at 19:12
овој простор со баракиве требаше прв да се `урбанизира` некако.
успат добредојде
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 16-Aug-2014 at 10:06
Акчелик градба, Аеродром

Мислам дека го имаме забележано овој проект.07.03.2014


10.04.2014


09.07.2014


Edited by jyvation - 16-Aug-2014 at 10:10
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 28-Sep-2014 at 16:25
1


2
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 15-Nov-2012
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 569
  Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 28-Sep-2014 at 19:09
Каде точно се наоѓа ова чудовиште од проект?

Edited by Џоле - 28-Sep-2014 at 22:46
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 28-Sep-2014 at 20:25
Ај скролај малку нагоре
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 28-Sep-2014 at 23:15
ако го напрасват овој парк со се фонтаната,ја ставам главата на трупец
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 02-Feb-2010
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2543
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 28-Sep-2014 at 23:45
И мене не ми е за верување, ама ај да видиме.
Од сајтот на АКЧЕЛИК:

Површината на градежната парцела изнесува 7.395,0 m2.
Бруто развиена површината на станбениот објект изнесува 17.212,0 m2,
Површината на габаритот изнесува 2.027,0 m2.
Кота на венец ( проектирана височина од нивото на заштитен тротоар до венец) изнесува : H=23,7 m.

224 стана.
114 подземни, 110 надземни паркинг места.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14321
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 14-Nov-2014 at 15:03
DSC06313 by george k. 1981, on Flickr

DSC06314 by george k. 1981, on Flickr
За сè има вторпат
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 17-Nov-2014 at 17:56


Најверојатно се работи и навечер..

Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 31-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 131
  Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 18-Nov-2014 at 16:44
Skopje e upropasteno od vakvi grdosii. Strasno nesto.
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 15973
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 22-Apr-2016 at 14:07
Sto stana so proektov? Gi napravija li zgradite?
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14321
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 09-May-2017 at 21:32
Дали некој може да потврди дека овие згради се дел од проектов? Или да ги префрлам во друга тема?извор: https://500px.com/photo/210766449/under-construction-by-danail-ristovski
За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 5>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.109 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.