build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Македонски градови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Старо Кочани

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2114
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Старо Кочани
    Posted: 02-Feb-2013 at 20:27
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2114
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 02-Feb-2013 at 22:03
1938

1918

1901

1933

1940http://oldkocani.do.am/
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 21-Dec-2013 at 15:02
Мотив од Кочани со поглед на штотуку изградената пошта - 1984 годинаМотелот „Гратче“ неколку години по завршувањето на изградбата. По повод пуштањето во употреба се одржала голема забава на која меѓу другите естрадни ѕвезди гостувал и тогаш популарниот артист Мија Алексиќ - Цуле, 1980-ти годиниОЗТ „Жито ориз“ во периодот кога беше една од помоќните фирми во општината, 1980-ти години

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 21-Dec-2013 at 15:04
Кочани 1975 година - некогашната ќебапчилница Детелинка и лимонадџилницата на стариот Зако (денес таму е станбена зграда со наплатниот шалтер на ЕВН)Центарот на Кочани - 1964 годинаКочани 1953 година - улицата „Гоце Делчев“ кај некогашната лимонадџилница на стариот Зако - денес станбена зграда со наплатен шалтер на ЕВНEdited by Џоле - 21-Dec-2013 at 15:04
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 21-Dec-2013 at 15:07
Центарот на Кочани, кај некогашниот хотел „Турист“, фотографирано од зградата на Електродистрибуција. (1969 година)

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 21-Dec-2013 at 15:09
Егејското маало фотографирано од „Жито ориз“ (1969 година)Кочани во 1950 г., Улицата „Маршал Тито“ и библиотеката „Искра“Центарот за култура „Бели мугри“ во изградба - 1961 година

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 21-Dec-2013 at 15:10
Трговскиот центар во периодот кога беше предаден во употреба - почеток на 1980-ти годиниСвадбена веселба по денешната улица „Маршал Тито“ - 1960 годинаРасчистување на куќите кај кафеаната „Два другара“ заради изградба на некогашниот булевар „29 Ноември“ (1979 год.) (благодарност до Vanco Petrov)

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 21-Dec-2013 at 15:12
Домот на културата пред неговото предавање во употреба (средина на 1960-ти)Некогашниот хотел „Турист“ со летната бавча. Од десната страна е управната зграда на Електродистрибуција, до која ја нема сегсшната станбена зграда. (1970-ти години)Црквата Св. Ѓорѓи, а во далечината се гледаат железничката станица и дел од Стришани (крај на 1930-ти)

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 21-Dec-2013 at 15:14
Зградата на водостопанство „Брегалница“ - 1969 годинаПанорама на Кочани со поглед од ридот Локубија. Се гледа дел од поранешниот Касарски круг, локацијата на Паркот на Револуцијата и железничката станица во
далечина - 1960 годинаУлицата „Маршал Тито“ со поранешната слаткарница „Ловец“ (денешна „Охридска банка“ и АМЦ) - 1958 година

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 21-Dec-2013 at 15:15
Разгледница од Кочани со поглед на хотелот „Турист“ и зградата на Електродистрибуција - 1960 годинаРазгледница од Кочани со поглед на улицата „Маршал Тито“ (поранешно корзо) кај триаголникот - 1967 годинаПлоштадот со некогашната Соколана и дел од зградата на Општината - 1961 год

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 21-Dec-2013 at 15:18
Поранешното детско одморалиште на Пониква (денес одморалиште на МВР) - 1982 годинаСоколскиот дом (Соколана) во периодот по изградбата. Основач на соколското друштво бил Франц Телман (наставник по фискултура), кој е заслужен за блех-музиката. - 1930 годинаНародна кујна во Кочани пред Втората светска војна - 1930-ти години (благодарност до Jasna Jermilova)

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 21-Dec-2013 at 15:21
Паркот на Револуцијата неколку години по завршувањето на изградбата - 1970-ти
годиниПоглед на Домот на културата „Бели мугри“ и крушарскиот мост - 1969 годинаПоранешниот офицерски дом на чие место подоцна беше изграден станбен објект со стоковната куќа на „Нова трговија“, а денес е сместена „Комерцијална банка“. (почеток на 70-ти години)


За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 21-Dec-2013 at 15:23
Зградата на поранешната Народна банка, подоцна објект на трезорот. Денес дел од имотот на Управа за јавни приходи. Лево, белата зградичка е некогашната „Пролет“ бавча, чие име го носи и денешниот ресторан - 03.06.1952 годинаКочани во периодот на изградбата на зградите од блокот „А“ на Трговскиот центар. Блокот „Б“ (или белите згради) ќе биде изграден неколку години подоцна. Улицата „Кеј на Револуцијата“ тогаш беше двонасочна, а пред стоковната куќа „Скопје“ сè уште постоеше испустот за вода од каналот на хидросистемот „Брегалница“ - 1979Објектот на НА-МА (Народен магазин) веднаш по завршувањето на изградбата. Лево се гледа дел од продавницата на поранешен „Вартекс“, а десно дел од жолтите метални букви на натписот ПОШТА. - (1960-ти години)

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 21-Dec-2013 at 15:25
Фабриката за целулоза и хартија неколку години по започнувањето со работа. Фабричкиот круг беше преполн со стогови пченична слама што служеше како суровина во производството. Оваа фабрика беше и остана единствена во Македонија што произведуваше хартија за пишување, сè до нејзиното затворање во 1990-те години. (фото 1968 година)Погон на фабриката за хартија. Од овие ролни се произведуваа тетратки и блокчиња со кои многу генерации во Македонија и пошироко го завршија своето образование.Една од машините во погоните на поранешната фабрика за хартија - 1969 годинаEdited by Џоле - 21-Dec-2013 at 15:26
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 21-Dec-2013 at 15:28


Во 1980-те години Кочани го доби својот современ базен (порано имаше базен во локалитетот Бавчалук). Сместен под градскиот стадион, на базенот во ноќните часови се организираше забава за младите во тогашната дискотека „Аква“.Зградата на поранешното Собрание на Општина Кочани. Изградбата започнала во 1932 година. И денес овде е сместена администрацијата на Локалната самоуправа. (1940-ти години)

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 21-Dec-2013 at 15:31
Ова не е во Египет, туку во Кочани. Препознатлива слика за Кочани беа и големите стогови пченичнна слама што беа „ѕидани“ во кругот на поранешната Фабрика за целулоза и хартија, по углед на египетските пирамиди. Сламата се носеше со стотици камиони и вагони преку летото и се користеше како суровина за добивање целулоза, од која се добиваше квалитетната кочанска хартија. (1970-ти години)1968 г.Оризовата фабрика изградена меѓу двете светски војни со најголем капацитет на преработка дотогаш

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 21-Dec-2013 at 15:34
1970-тиКуќата во која некогаш беше сместена продавницата на познатата фабрика за чевли „Борово“. Објектот се наоѓаше во близина на сегашната зграда на ЕВН (Електродистрибуција)Браната „Гратче“ во 1975 година - место за рекреација и освежување во топлите летни денови.

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 21-Dec-2013 at 15:35
1979 г.1970 г.Поглед на Кочани и првата колективна зграда во градот (сè уште постои) - 1953 година.

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12603
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 21-Dec-2013 at 15:36
Има уште еден куп стари фотографии на линкот

https://www.facebook.com/staro.kocani/photos
За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.094 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.