build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Енергетика
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Сончева енергија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 6>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10989
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 03-Jun-2009 at 11:48
Хипиците на страна. Освен патетика и пиво за друго не ги бива. Една паметна реченица не кажале.

Види големите компании станале големи зашто се прошириле низ нови држави. Зашто се прошириле?! Погрешно е да се верува дека во потрага на нови пазари. Новите пазари се снабдуваат и преку застапнци, преку дистрибутери. Главната поента во ширењето е потрагата по нови ресурси, зашто воглавном големите компнании се базирани на готови ресусрси затоа и бележат таков рапиден напредок. Човештвото во последниов век се наоќа во некое многу чудно бунило. Еве ќе направам споредба, значи тоа е исто како ти од дедо од прадедо да имаш оставено цела визба сортни вина и сите твои предци го користеле виното разумно, односно отварале само по една-две флаши годишно, исто времено дотурале вино во визбата и слично. И сега  доаѓаш ти и во една вечер да ја локнеш целата визба. Човештвото денеска има една лоша пракса, а тоа е да долгогодишните производи да ги користи како моментално добро. Е сега големите компании се баш тие кои локаат готово вино и ич не им е гајле за понатака. Затоа и ќе ги гледаме сега како паѓаат една по една "како лисја у есен". Ако некогаш се војуваше за идеологии, после тоа за пари, сега битката е за енергија. Енергетскиот сектор веќе почнува да преовладува над другите. Јас искрено сметам дека додека не се исцицаат сите ресурси нема да имаме реално помрднување ниту во real-economy ниту во енергетските обновливи ресурси. Некои може би на тоа гледаат конспиративно како демек ете сега незнам кој сакал да се исцицаат сите ресурси на рабските држави, за да после тоа промовирал незнам како в си концепт. Не! Све се врти околу цената на енергијата. Сите економски анализатори и слајд-ераши почнаа од resource-based economy да зборуваат за real-economy и за обновливи ресурси зашто почнаа на време барем да ги сваќчаат овите концепти кои доста брзо ќе треба да ги примениме.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10989
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 04-Jun-2009 at 15:08
Да не се повторуваме со текстот еве ја само сликата од она во Кадино...


www.novamakedonija.com.mk
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Apr-2008
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 3300
  Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 08-Jun-2009 at 17:44
Започна реализацијата на субвенциите за сончеви колекторски системи
Скопје, 08.06.2009

Министерот за економија Фатмир Бесими, заменик министерот Методиј Хаџи-Васков и државниот секретар Катерина Костеска денеска имаа средба со новинарите за да го најават почетокот на реализацијата на субвенциите за сончеви колекторски системи.

Имено, со цел за стимулурање на користењето на сончевата енергија во домаќинствата во Република Македонија, Министерството за економија објави јавен оглас на 16.01.2009 година, кој беше прекинат на 31.01.2009 година поради изборниот процес и повторно објавен на 13.05.2009 година. Огласот е објавен во дневните весници „Дневник“, „Вечер“ и „Лајм“ и на веб страната на министерството.

Определени се буџетски средства во износ од 9.000.000 денари за субвенции за првите 500 купувачи на сончеви термални колекторски системи (колектори, резервоар за топла вода и потребна инсталација), кои ќе ги вградат во своите домови.

Сувбенциите се директни, односно на првите 500 домаќинства ќе им се обезбеди поврат на дел од средствата кои ги потрошиле за обезбедување на сончеви термални колекторски системи до 30 %, но не повеќе од 300 евра во денарска противредност по домаќинство.

Купувачите на соларен колекторски систем беа должни да ги исполнат следните критериуми за добивање на субвенција:

-     да поднесат барање до Министерството за економија, во кое ќе приложат и доказ дека е извршено купувањето на соларен колекторски систем (фискална сметка или копија фактура со извод од банка);
-     системот да биде соодветно инсталиран и ставен во функција, за што се бараше изјава пополнета од барателот и изјава за вграден сончев колекторски систем од фирмата која го вградила и
-     еден купувач на соларен колекторски систем има право да поднесе само едно барање за остварување на правото на субвенција.

Во Министерството за економија формирани се три комисии со цел да извршат увид, по случаен избор кај околу 100 домаќинства  на лице место, за тоа дали сончевиот колекторски систем е соодветно вграден по што ќе следи исплата на субвенциите на приложените броеви на трансакциски сметки. Вршењето увид од страна на комисиите ќе трае околу 10 дена по што ќе следи исплатата на субвенциите.

Поради тоа што предвидените средства за субвенции се за првите 500 купувачи, сите оние барања кои се примени во архивата на Министерството за економија по исполнувањето на бројката од 500 брања, ќе бидат вратени на подносителите.

Со користење на сончеви колекторски системи за загревање на топла вода  кај домаќинатвата, осум месеци во годината, може да се постигнат заштеди на еклектрилчна енергија од околу 180 kWh месечно, што значи финансиска заштеда од скоро 900 денари месечно. На годишно ниво може да се постигнат околу 1500 kWh заштеда на електрична енергија или околу 7000 денари заштеда на финансиски средства.

Просечната цена на чинење на еден сончев термален колекторски систем во Република Македонуија за едно домаќинство изнесува од 40.000 – 65.000 денари, што значи дека, со неговото користење инвестицијата би се вратила за 6 – 8 години, а со субвенцијата, инвестицијата би се вратила за 4 – 5 години. Еден сончев колекторски систем би можел да се користи и 20 години, од што можат да се видат ефектите од неговото користење.

Со ова субвенција се поттикнува искористувањето на сончевата енргија што во наредниот период ќе придонесе за остварување на енергетски заштеди, посебно заштеда на електрична енергија, со што ќе се постигнат и позитивни ефекти за заштита на животната средина преку намалување на емисите на CO2 кои го предизвикуваат ефектот на стаклена градина, главна причина за климатските промени. Оценето е дека во Република Македонија користењето на 1 m2 површина на сончев колектор е еквивалентно на намалување на 208 kg годишно CO2. Со што поголемо користење на сончевата енегија, како најголем извор на обновлива и неограничена енергија, се постигнува ефктот на спречување на климатските промени.

Извор: Министерство за економија http://www.economy.gov.mk/?ItemID=9822B4B7B6455D45850BBA4656DEF4BAEdited by Vladimir P - 08-Jun-2009 at 18:01
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10989
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 05-Aug-2009 at 14:34

Земјата на сонцето не го користи сонцето

Анализите покажуваат дека со користење на сончевата енергија годишно може да се заштедат 32 милиони евра, колку што чинат и давачките за отворање на 6.874 нови работни места годишно

%20

Единствена стопанска гранка, во светски рамки, која се покажа отпорна на глобалната економска криза е индустријата за соларна енергија.

И не само што е имуна на кризата туку оваа гранка ја намалува невработеноста и генерира економски пораст. Најновите податоци на Европската федерација за соларна и термална енергија (ЕСТИФ) покажуваат рапиден пораст од над 60 отсто на пазарот на ЕУ во оваа област.

Сите други стопански гранки бележат драматични падови. Само лани обртот на финансиски средства во соларната индустрија изнесува повеќе од три милијарди евра, со над 40.000 вработени со полно работно време.

Во услови на криза и рецесија токму соларната индустрија станува најсилниот и најбрз економски стимулатор за земјите од Европа, велат од ЕСТИФ. Со доаѓањето на Барак Обама, и САД своите приоритети ги пренасочија кон зелената опција и обновливите извори на енергија.

Каде е тука Македонија? На опашката на Европа.

Земјата на сонцето не го користи сонцето

Иако се декларираме како земја на сонцето, сé уште не знаеме да ја користиме неговата сила, која ја има во изобилство и е бесплатна. Во Македонија искористеноста на сончевата енергија е помала од 1 отсто, или илјадници пати помалку од другите европски земји. Бројот на постојано вработени лица во соларниот сектор исто така е многу низок и тие безмалку може да се избројат на прсти. Единствена комерцијална соларна централа во Македонија со моќност од 10,2 киловати и годишно производство од околу 22 мегават-часа беше пуштена неодамна и се наоѓа во селото Кадино.

Нејзиниот сопственик Звонко Марковски очекува ваквиот проект за изградба на сончеви централи наскоро да добие поширока примена во целата држава и ја промовира идејата за 10.000 сончеви покриви во Македонија.

- На тој начин и парите и струјата ќе останат во државата. Доколку има странски инвеститор, струјата ќе остане тука, но парите ќе отидат надвор. На ваков начин Македонија ќе добие една огромна соларна централа од 40 мегавати, која ќе произведува чиста зелена струја во наредните 50 години, а ќе се отворат и нови работни места - вели Марковски.

За помасовно користење на сончевата енергија се залага и МАНУ во Стратегијата за енергетика. Навистина е жално Македонија со над 270 сончеви дена во годината да има толку ниско ниво на искористеност на соларната енергија, порачуваат екологистите. За надминување на ваквите состојби Министерството за економија втора година по ред промовира кампањи за инсталирање сончеви колекторски системи, нудејќи субвенции до 300 евра на првите 500 семејства што ќе се јават.

Панели и по ридови

Според заменик-министерот за економија Методиј Хаџи-Васков, едно домаќинство може да заштеди околу 900 денари месечно на сметките за електрична енергија со примена на сончевите колектори.

Голите ридови и запуштени краеви во Македонија треба да се прекријат со сончеви панели. Тоа ќе биде и естетски поубаво и економски поисплатливо, сметаат експертите. Неодамна во пустината Сахара почна реализацијата на мегапроектот „Десертец“, со учество на 20 најголеми светски енергетски компании за поставување сончеви панели, кои треба да ја снабдуваат со струја цела Европа. Од здружението „Солар“ апелираат на јакнење на свеста и засилени институционални мерки за поголема искористеноста на соларната енергија.

- Потребно е да се обезбедат и директни грантови, кредити без или со ниска каматна стапка, како и намалување на даноците. Законите за градба треба да наметнат обврска од постоење на сончеви системи во секоја нова или темелно реновирана зграда - вели Сања Поповска Василевска од „Солар“. Светот веќе одамна сфати дека гасот, нафтата и струјата не се долгорочни опции, бидејќи се премногу скапи. Кај секоја од овие опции зависиш од волјата на снабдувачот, за што најдобар показател е и последната гасна криза во Европа. Најсигурниот снабдувач со енергија останува единствено сонцето. Тоа изгрева секој ден.
Како е во Европа

Барањата за соларно-термална технологија лани во Шпанија пораснале за 58 отсто, во Италија за 28 отсто,Франција за 18 отсто, но најголем чекор има во Германија, каде што пазарот е повеќе од дуплиран, со пораст од 120 отсто.

- Во 2008 година солуциите за соларно термално греење и ладење станаа примамливи во сé повеќе и повеќе земји - вели Оливер Друк, претседател на ЕСТИФ. Токму на ладењето и на греењето отпаѓаат над 50 отсто од вкупните потреби за енергија.
Секоја година се губат по 6.874 нови работни места

Сонцето, освен што грее, може и да вработува. Македонија секоја година за увоз на енергија троши стотици милиони евра. Анализите покажуваат дека со користење на сончевата енергија годишно може да заштедат 32 милиони евра. Претворено во број на работни места оваа заштеда значи 6.874 нови работни места годишно, со плаќање на сите давачки кон државата. Годишниот просек на издатоци што ги плаќа работодавецот по вработен изнесува 283.974 денари или 4.655 евра.

Повластени цени за енергијата добиена од обновливи извори

Искористеноста на обновливите извори на енергија, во кои спаѓа и сонцето, е спомената како една од клучните цели и во Националната стратегија за енергетика со важност до 2020 година. Министерот за економија Фатмир Бесими вели дека МАНУ до крајот на годината треба да подготви посебна стратегија за обновливите извори на енергија. За стимулирање на искористеноста на овие извори, Регулаторната комисија за енергетика усвои четири правилници за купопродажба на енергија произведена од хидроцентрали, ветерни електроцентрали, биогас и фотоволтаични системи. Во согласност со членот 141 од Законот за енергетика операторот на пазарот на електрична енергија е должен да ја откупи произведената енергија од овие извори по повластени таканаречени фидинг-тарифи. За енергијата добиена од сонцето цената е 46 евроценти по киловат-час. Сончевите колекторски системи и компоненти се ослободени од царина, а даночната стапка за нив изнесува 5 отсто. Државните стимулации од 300 евра по семејство за инсталирање сончеви колектори се исто така една од мерките за поголемо искористување на соларната енергија. За жал, онаму каде што сонцето најсилно грее, во Струмица и во Гевгелија, има и најмала заинтересираност за примена на вакви системи. На последниот оглас за субвенционирање најмалку кандидати имаше токму од овие места. Владо Костески, експерт, смета дека за неколку години може да се постигне покриеност од 20 до 30 отсто со колекторски системи на ниво на цела држава.

- Има системи со природна циркулација, кога и колекторот и бојлерот се поставени на таванот, и системи со принудна циркулација, кога колекторот е горе, а бојлерот долу во просторијата. Комплетна инсталација на еден ваков систем со набавка и монтажа чини околу 1.200 евра и во целост ги покрива потребите од топла вода за едно семејно домаќинство во текот на целата година - ни изјави Костески. Вложената инвестиција се враќа брзо преку намалените сметки за струја, тврдат познавачите.

Неодамна и Светската банка сугерираше Македонија да ја зголеми својата енергетска ефикасност.


http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=85994847&id=9&prilog=0&setIzdanie=21755
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11883
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 29-Oct-2009 at 15:19

Во Струмичко нова инвестиција од 15 милиони евра

 

Се продлабочува македонско словенечката економска соработка. Според статистичките податоци, Словенија за минатата година е втор најголем инвеститор во земјата. Ова беше потенцирано на вчерашниот отворен бизнис-ден, во трговскиот центар „Глобал“ во Струмица, каде што се претставија словенечки и македонски фирми, членови на македонско-словенечкиот бизнис клуб

 

 
%20  
- Има голем интерес за соработка, словенечките претпријатија се добро примени во Македонија - рече амбасадорот на Словенија, Алан Брајан Бергант.

Овој бизнис-клуб постои пет години и има 90 члена, од кои половината се од Македонија. Од годинава, има и веб-страница на која фирмите можат полесно да воспоставуваат контакти.

Градоначалникот Зоран Заев, пак, најави и нова инвестиција со словенечко потекло, тешка 15 милиони евра. Се работи за изградба на компанија за поставување сончеви колектори, за што инвеститорите ја посетиле индустриската зона кај Сачево. Поставувањето сончеви колектори на површина од 100 илјади квадратни метри се очекува за започне напролет, како енергетски извор кој ќе произведува струја со јачина од 4 мегавати.
 
   
Автор: С.Џ.


http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10299104287&id=10&prilog=0&setIzdanie=21823
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11883
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 17-Nov-2009 at 14:37

Имаме сонце, немаме „соларен“ кадар

 

Првите 16 специјалисти земјата ќе ги добие во февруари идната година по нивна неколкумесечна обука кај нас и во Германија

 
 
%20  
Покрај толку факултети, дипломирани инженери, организации и здруженија за енергетика, Македонија нема стручен кадар за монтирање соларни инсталации. Првите специјалисти за оваа проблематика земјата ќе ги добие во февруари идната година кога ќе заврши обуката на 16 лица. Обуката ја организира Балканската канцеларија за мало стопанство и занаетчиство при Занаетчиската комора Кобленц во рамките на проектот за економска соработка помеѓу германската покраина Рајланд Фалц со југоисточна Европа.

- Професори и инженери има многу, но кога треба да се качи некој на покрив на зграда и да инсталира вакви елементи, тогаш нема никој. Има луѓе што досега го правеле тоа, но тие се самоуки - изјави Борис Парванов, проект-координатор.

Тој вели дека како професија сé уште нема струка специјалисти за соларни инсталации и целта на обуката е да се создаде почетен кадар, кој понатаму ќе обучува и други лица. Освен за монтажата овие луѓе ќе биде задолжени и за контрола и одржување на ваквите соларни системи.

Нивниот избор бил направен по предлог на Занаетчиската комора на Македонија, Занаетчиската комора на Скопје и регионалните комори на Куманово и Штип.

- Од контактите со нив разбравме дека нема обучен кадар за оваа работа и затоа беше потребно да се спроведе обука. Од друга страна, и самиот проект е насочен кон занаетчиството - ни изјави Оливија Штерјова, раководителка на проект биро. Обуката ја финансира германската Влада и доколку има интерес во иднина ќе се спроведуваат и други вакви курсеви за биомаса и геотермална енергија.

Курсистите се особено горди што ќе бидат првите квалификувани кадри во Македонија од овој тип. Според Жарко Кузмановски од Прилеп, би било добро во иднина државата повеќе да се вклучи преку субвенции за инсталирање на вакви системи.

Единствениот соларен парк во Македонија, каде што енергијата од сонцето се трансформира директно во струја, беше пуштен неодамна во Кадино и е дело на Звонко Марковски од фирмата „Сието“.

Со преку 260 сончеви дена во текот на годината Македонија има огромен потенцијал за користење на сончевата енергија, што всушност е и една од директивите на ЕУ.
 
   
Автор: А.С.Д .

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111791027436&id=10&prilog=0&setIzdanie=21839


Edited by Cloverstack - 17-Nov-2009 at 14:38
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 10-Jan-2010 at 13:39
 

   

Македонија пред Финска, но зад Албанија по искористеноста на соларната енергијаНашата земја се наоѓа на 42-то место од вкупно анализираните 49 земји од целиот свет според капацитетот на инсталираните соларни и термални системи  
 
%20  
Искористеноста на соларната енергија во земјата е на релативно ниско ниво, покажува последниот извештај на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА). Според инсталираниот капацитет на соларни и термални системи, Македонија се наоѓа на 42-то место, од вкупно анализираните 49 земји од целиот свет. Зад нас се уште Луксембург, Финска, Норвешка, Намибија. Латвија. Литванија и Естонија. На речиси исто ниво со нашата земја е Луксембург (со капацитет од 13,2 мегават-часа), додека на последното место е Естонија (1,0 мегават-часа).

Од земјите во регионот подобри од нас се Албанија (35,2 мегават-часа) и Бугарија (19,3 мегават-часа). Водечката тројка каде што најмногу се користат овие системи ја сочинуваа Кина (79.898 мегават-часа), Турција (7.105 мегават-часа) и Германија (6.053 мегават-часа), а во самиот врв е и нашиот јужен сосед Грција, на седмото место, со (2.500 мегават-часа). Експертите сметаат дека една од причините за ваквата неповолна состојба лежи во тоа што Македонија досега немаше стручен кадар за монтирање соларни инсталации. Првите специјалисти земјата ќе ги добие дури во февруари, кога ќе заврши обуката на 16 лица, која ја организира Балканската канцеларија за мало стопанство. Според извештајот на (ИЕА), нешто подобра е состојбата од аспект на бројот на инсталирани сончеви и термални системи на 1.000 жители. Тука Македонија е „подобро рангирана“ дури и од САД, со капацитет од 6,6 киловат-часа на 1.000 жители, во споредба со најмоќната држава на светот, која има 5,7 киловат-часа на 1.000 жители. Но ваквата споредба секако не може да ни послужи како „утеха“, со оглед на фактот што во САД живеат 298 милиони луѓе, додека овој параметар (број на жители) кај нас е речиси 150 пати помал.

Целта на извештајот, како што велат неговите автори Вернер Веис, Ирене Бергман и Роман Штелзер од Институтот АЕЕ - ИНТЕК од Австрија, е да се документираат областите каде што се инсталирани вакви системи, што ќе придонесе за намалување на емисиите на јаглерод диоксид, како резултат на работата на овие постројки. Податоците за Македонија, врз кои е направен извештајот, се добиени од Министерството за економија, Секторот за енергетика, како и од асоцијацијата за соларна енергија „Солар Македонија“. Во извештајот се опфатени 49 земји, кои вклучуваат над 4 милијарди жители, или околу 60 проценти од светската популација. Се проценува дека инсталираните капацитети во овие земји претставуваат 85-90 проценти од соларно-термалниот пазар низ светот, сметаат авторите. Според нивните анализи, од 1999 до 2007 година е забележан пораст од 20 проценти во сектор на соларната енергија во Европа. Со над 260 сончеви дена во текот на годината, Македонија има огромен потенцијал за користење на оваа енергија.
 
   

 
 http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1910109299&id=10&setIzdanie=21880


Edited by La Linea - 10-Jan-2010 at 13:39
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Feb-2008
Online Status: Offline
Posts: 4401
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 10-Jan-2010 at 18:28
Е нека нè споредат и со Гренланд и Фарските Острови, тие сигурно исто сончеви денови колку нас па сме понапред од нив. Достигнување! Абе ненормални.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3629
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 19-Jan-2010 at 22:23

Прилепските бизнисмени целат кон Сонцето

Прилеп има околу 300 сончеви дена во годината, ресурс што ни минимално не е искористен. Прилепските стопанственици бараат државата да ја поттикне експлоатацијата на богатството од сончевата енергија во нивниот град

Општина Прилеп да стане центар за научноистражувачки институции и за капацитети за производство на опрема за обновливи извори на енергија. Ова го бараат прилепските стопанственици од надлежните државни органи, бидејќи според некои податоци, Прилеп има најмногу сончеви денови во Македонија. Според податоците, градот под Марковите кули го грее сонце околу 300 дена во годината. Тоа е ресурс што ни минимално не е искористен и е нужно да се поттикнува експлоатацијата на богатството од сончевата енергија.

- Сончевиот природен дар да се искористи и за стопански цели. Градот да стане центар за иницијативи и научни проекти за експлоатација на сонцето. Прилеп треба да предничи, а државата да го стави во приоритетните проекти за развој на оваа гранка, која допрва ќе ги дава ефектите. Нужно е да се поттикнат претприемачите на производство на опрема за обновлива енергија со посебни услови за инвестиции во изградба на сончеви фарми во село Лагово и на подрачјето на Мариово. Производството на опремата е хит во светот. Ползување на сончевата енергија е симболично, а светот постепено ги супституира класичните со обновливи и еколошки чисти енергенси. Само две фирми произведуваат колекторски системи во Прилеп. Тоа е недоволно. Државата треба да го даде својот придонес со одредени преференцијални мерки - вели Ристо Најдоски, извршен директор на регионалната стопанска комора.

Стопанствениците и граѓаните ги поддржуваат властите во субвенционирање на сончевите системи за греење вода во индивидуални објекти. Државата неколкупати надоместуваше дел од инвестициите за системите со 300 евра.

Прилепчанецот Кирил Ристески, кој неодамна постави систем за користење на сонцето во загревањето вода за домашни потреби, вели дека потрошувачката на струја му се намалила за две третини.

- Властите треба да им помагаат и да ги поттикнуваат граѓаните и стопанството во поставување сончеви системи. Достапноста на богатството на сонцето не е евтина инвестиција за македонскиот џеб. Со системите штедам струја за себе, штедам и за државата, која може да ја насочува за стопанските цели. Затоа субвенциите да не се под 70 отсто од поставен колекторски систем. Со слични мерки да се охрабрат и бизнисмените - предлага Ристески.

Неколку прилепски фирми веќе произведуваат системи за експлоатација на сончевата енергија, а уште една фабрика е во завршна фаза.

- Секоја година расте продукцијата на колектори. Инсталираме нови решенија за подобрување на ефикасноста - велат од прилепската фирма што произведува колектори.

Според согледувањата на Друштвото за наука и уметност од Прилеп, во градот се поставени околу илјада колекторски системи за користење на сончевата енергија. Сопствениците на хотелско-угостителски објекти се' помасовно инсталираат системи за користење на енергијата на сонцето.                                                                                                                                           http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=5BBFB4897908524F95E8F3981C7A8B98

Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Feb-2008
Online Status: Offline
Posts: 4401
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 19-Jan-2010 at 23:02
Со 300 сончеви дена ни субвенција ќе треба ни ништо. Сè повеќе се нервирам во последно време бидејќи cè повеќе будали се појавуваат што мислат дека државата е задолжена да финансира нивни проекти за приватни профити. Секако дека цела држава би имала придобивка од воведување на соларна енергија, ама измислени се веќе премногу различни технологии за користење на придобивките на сончевата енергија, така што бизнисмените (не научници) во Прилеп единствено сакаат пари, а не „да измислат нешто ново“. Нека аплицираат за ИПАРД фондови, ама ИПАРД не дава пари за глупости.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 24-Jan-2010 at 13:09

Во Прилеп ќе се гради прва соларна централа

Општинскиот совет во Прилеп ја одобри парцелата, на која во Прилеп ќе се гради првата соларна центарла, каде скопската фирма „Труст“ ќе поставува колектори на три хектари за годишно производство од еден мегават електрична енергија.
 

Бранко Нешкоски раководител на Одделението за урбанистичко планирање, од алтернативни извори, вели дека Прилеп сака да биде лидер во иницијативата за производството на електрична енергија.

- Станува збор за парцела од околу три хектари или 30.000 метри квадратни. Се работи за приватен инвеститор кој дојде до идеја за да ги користи сите благодети на природата. Се надеваме дека изградбата на овој комплекс ќе биде во текот на оваа година и во скоро време овој извор на енергија ќе биде вклопен во енергетскиот систем на нашава држава, објаснува Нешкоски.

Локацијата е на излезот на Прилеп спроти селото Старо Лагово каде ќе бидат поставени сончевите колектори кои ќе произведуваат електрична енергија.

- Има економска оправданост, ова е скапа инвестиција, но со одлуката на Владата секој произведен киловат на електрична енергија од  кој било вид извор, МЕПСО е должен да го откупи и при откупот има повластена повисока цена. Таа енергија се вклопува во целокупниот енергетски систем, вели Нешкоски.

Општинскиот совет веќе даде виза да никне првата соларна централа. Смета дека ги има сите предности со преку 250 сончеви денови во годината. Советот ја усвои урбанистичката документација и ја одреди парцелата.

Инвеститорот, фирмата „Труст“ од Скопје доставила проект и финансиски план. Од одделението за урбанизам и животна средина објаснуваат дека метеоролошките мерења во деведесеттите покажале дека оваа локација бележи просечна годишна сончева инсолација од 1.566 ватчасови на метар квадратен што е над македонскиот просек и блиску до просекот на Шпанија.

Според планската програма на одделението, оваа соларна централа ќе биде со моќност од 900 киловати со годишно производство на еден мегават електрична енергија.

Нешкоски нагласува дека ова е чиста енергија без загадување и е тренд во Европа. - Многу е добро што се иницира ваков вид стопанство. Во Европа е тренд искористувањето на алтернативните извори на енергија. Се добива чиста енергија без загадување. Општината има намера и лично да ја искористува природната благодет од сонцето. Со новото идејно решение за споменикот Карпалак што ќе се гради, дел од фасадата на ова високо обележје ќе биде од транспарентен материјал, односно од сончеви колектори. Така споменикот сам ќе си произведува енергија која соодветно ќе се искористи, додаде Нешковски.


http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/vo-prilep-ke-se-gradi-prva-solarna-centrala

Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11883
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 19-Mar-2010 at 16:09

Регулаторот ја „гаси“ струјата од сонцето


 

Со одлуката за намалување на цената на повластените тарифи за 17 проценти се доведуваат во прашање инвестиции од стотина милиони евра, како и изградбата и исплатливоста на четири веќе почнати сончеви централи во земјата

 
 
%20  
Регулаторната комисија за енергетика денес ќе ги намали за 17 отсто повластените тарифи за производство на електрична енергија од сонцето, преку таканаречените фотоволтаични системи. Ваквата одлука ги изненади експертите, кои велат дека намалените цени ќе ги одвратат потенцијалните инвеститори. Од регулаторната комисија сметаат дека тоа нема да се случи. Со правилникот за повластени тарифи, државата им гарантира на сите што ќе изградат сончева, ветерна, хидроцентрала или постројка за биогас и биомаса дека ќе им го откупи целото производство во следните 20 години, по повисоки цени од пазарните.

- Намалувањето на цените ќе влијае лошо од неколку аспекти. Со политиката на менување на законите се губи довербата во сигурноста на правниот систем. Од друга страна, компаниите што веќе ги почнале инвестициите во изградба на вакви централи ќе бидат и финансиски погодени. Во тек се постапки за изградба на четири централи од домашни инвеститори, кои ги обезбедија потребните дозволи и се задолжија во банките - ни изјави Звонко Марковски, сопственик на првата соларна централа во Македонија.

Со одлуката, освен што се намалува цената за 17 проценти, се скратува и гарантираниот период за откуп на произведената струја од 20 на 15 години. И Томе Костадиновски, експерт, смета дека се доведени во прашање инвестиции од околу 260 милиони евра. Во Македонија има неколку компании (домашни и странски) што сакаат да инвестираат во обновливи извори на енергија, вели Костадиновски. Од регулаторната комисија за енергетика ни изјавија дека одлуката ја донеле за да ги заштитат сите потрошувачи што досега ја плаќале разликата за поскапата струја од фотоволтаични системи.

- За добиена енергија од фотоволтаични системи се плаќаше од 410 до 460 евра по мегават-час, што е пет пати поскапо од произведената енергија од хидроцентралите и термоцентралите. Соларните централи не се атрактивни и досега е изградена само една. Од оваа енергија земјата не може да опстане, ниту пак продуцира нови вработувања. Не се ангажираат ниту индустријата, ниту пак градежништвото - ни изјави Влатко Гаврилов од регулаторната комисија за енергетика.
 
   
Автор: Александар С. Димковски
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=319101024538&id=10&prilog=0&setIzdanie=21938
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3629
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 27-Apr-2010 at 11:39

Словенци ќе градат сончеви колектори во Струмица

Струмица - Општина Струмица и една словенечка фирма потпишаа прелиминарен договор за долгорочна соработка и за инвестирање во изградба на енергетски и други стопански капацитети во Струмица.

Дел од договорот е и намерата словенечката фирма, чие што име засега не се соопштува, пролетва да почне со изградба на сончеви колектори во индустриската зона "Сачево" кај Струмица.

"По консултациите со надлежните министерства и институции, ќе преминеме на конкретна реализација на овој обемен проект за изградба на капацитет за обновливи извори на енергија чија што моќност ќе изнесува четири мегавати. Во Струмица постојат речиси идеални услови за еден ваков енергетски капацитет, бидејќи во југоисточниот регион од државата во просек има дури 270 сончеви денови во годината", изјави градоначалникот на Струмица, Зоран Заев.

Тој најави дека вкупната инвестиција ќе изнесува над 15 милиони евра и изрази надеж дека ова е само почеток на една многу послоевита и долгорочна соработка не само со енергетскиот сектор, туку и со другите економски чинители од Словенија. Како резултат на се' поуспешните економски релации меѓу Македонија и Словенија, неколку струмички компании веќе се присутни на словенечкиот пазар, а од струмичкиот регион покрај пласманот на свежи градинарски и други земјоделски производи во Словенија се извезуваат и конзервиран зеленчук, тутун, мебел и друго. (МИА)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AD6D4475201A0542AB18A67816E2FA12
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3629
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 27-Apr-2010 at 19:00
Германците заинтересирани за градба на фотонапонски електрани и соларни колектори во Македонија Скопје, 27 април - Шест компании од Германија и еден претставник на германското Министерство за економија во наредните три дена ќе ги испитуваат можностите за инвестирање во фотонапонски и соларни колектори во Македонија.
За евентуалната изградба на капацитети од обновливи извори на енергија германските компании бараат транспарентност и ефикасно одобрување на проектите, среднорочна и долгорочна перспектива за развој на проектите од соларна и фотоволтаична енергија, како и поддршка преку повластени тарифи.
Како што беше истакнато на германско-македонската Конференција за фотонапонска и соларна термија, што денеска се одржува во Скопје, според некои истражувања,Македонија просечно има 270 сончеви денови годишно. Тоа претставува одлична можност за производство на електрична енергија од фотонапонски колектори и производство на топла вода од сончеви колектори.

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1997
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3629
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 05-May-2010 at 06:16

Струја од сончеви колектори

Штипската фирма „Актива“ ќе инсталира фотоволтаични колектори на деловната зграда на „Мавис“

Иван Бојаџиски

ШТИП - Првите фотоволтаични колектори за производство на струја од енергијата на сонцето ќе ги поставува штипската фирма за производство и монтажа на челични конструкции „Актива“. Колекторите ќе бидат поставени на деловната зграда на една од најголемите штипски конфекции „Мавис“, лоцирана во индустрискиот дел на Штип. Идејата е „Мавис“ на ваков начин да ги обезбедува своите потреби од електрична енергија.

„Сега изготвуваме техничка документација за инсталирање на вакви колектори. Со тоа сакаме да дадеме придонес во цивилизациските тенденции за искористување на енергијата на сонцето како обновлива, еколошки чиста. Убедени сме дека откако ќе се видат ефектите од зелената енергија поголем број фирми во државава ќе се определат за вакви рационални и економски решенија“, вели Иле Николов, директор на „Актива“.

Оваа штипска фирма што на највпечатлив начин се обидува да ја промени сликата за локалната штипска економија, на пазарот се проби со квалитетна работа. И за тековната деловна година „Актива“ ги обезбедила своите капацитети.

„Првите два месеца од оваа година беа загрижувачки. Но, од март наваму работите значително се подобрија. Се отворија можности, па забрзано произведуваме челични конструкции во нашите хали и ги монтираме на десетина објекти низ Македонија. Работиме на новиот автосалон на ‘Фолксваген‘, на фирмата ‘Старт‘ во Демир Капија, на бензинската пумпа во близина на селото Стојаково, на автопатот кај Гевгелија, на новата производна хала на фабриката за кабли во Неготино. Потоа на центарот ‘Веро‘ во Скопје, на казиното ‘Принцес‘ во Гевгелија, на хотелот со казино и на импозантната купола на влезната порта во хотелскиот комплекс“, потенцира директорот Николов.

За оваа штипска компанија најголем проблем во моментот е неликвидноста на поголем дел од фирмите со кои соработува, а што ги бараат нејзините услуги. Поради тоа, во „Актива“ стравуваат од можни проблеми со наплатата што ќе влијае на нивните добавувачи.

„Најголемиот проблем на стопанството се ограничените можности за добивање поволни кредити од нашите банки. Многу компании не располагаат со слободни средства и не се во состојба да ги остваруваат своите планови што се од значење за македонската економија. Тоа е голем проблем и на тоа прашање во државава мора да се поработи“, коментира Николов.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C56B2541850213469AC7323C1EDA90EB
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11883
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 16-May-2010 at 19:26
ЗА ДА СЕ НАМАЛАТ СМЕТКИТЕ ЗА СТРУЈА
Државата да помага за сончеви колектори


Силвана Јовановска

Со користење на енергијата од сончевите колектори и со поставување внатрешна изолација во домовите сметките за струја можат да бидат поевтини и за 70 проценти, сметаат енергетски стручњаци, кои присуствуваа на работилницата насловена „Како до поевтини сметката за струја“, во организација на партијата ДОМ. 
- Со поставување сончеви системи домаќинствата можат да заштедат годишно 30 отсто од потрошувачката на струја. Според нашите истражувања, едно четиричлено домаќинство во просек троши 52 киловатчасови дневно, а тоа е 1.500 киловатчасови месечно, или од 15.000 до 18.000 киловтчасови годишно. Со користење на соларната енергија за затоплување на водата во бојлерите годишно можат да се заштедат 6 000 киловатчасови струја - вели Златко Чулев, сопственик на „Етерна солар“. 
Тој изјави дека во Македонија се поставени 4.000 сончеви колектори. Корисници се индивидуални куќи и хотели, а според Чулев, колекторите можат да се постават и во болници, училишта и други јавни установи, како и во индустријата. 
- Проблемот е во парите. Во време на криза ниту едно домаќинство не се решава да даде повеќе илјади евра наеднаш за да постави сончеви колектори, и покрај тоа што инвестицијата ќе му се врати за пет години и потоа ќе види ќар од заштедата на струја - вели Чулев. Тој прецизира дека за да се постават сончеви колектори во зграда од 30 стана, секој станар треба да плати 1.500 евра. 
Енергија може да се заштеди и со внатрешна изолација на станбените објекти, сметаат енергетичарите од Центарот за енергетска ефикасност. 
- Со надворешна изолација на ѕидовите на објектот, со изолација на таванот и на прозорците може да се заштеди 40 отсто од потрошувачката на енергија - вели Игор Петрушевски од МАЦЕФ. 
Лилјана Поповска, претседателка на ДОМ, нагласи дека ќе се заложи државата да формира Фонд за заштита на животната средина и за енергетска ефикасност, а со средствата собрани од најголемите загадувачи во земјава да се субвенционираат оние домаќинства, кои ќе градат сончеви колектори и ќе постават изолација во домовите. 
- Секаде во светот државите се грижат да произведуваат што повеќе еколошка енергија од обновливи извори – сонце и ветер, кои не ја загадуваат околината и врз основа на тоа имаат право да користат зелени кредити од ЕУ. Овие кредити преку банките треба да стигнат до граѓаните и тоа со евтина камата од три до пет отсто на годишно ниво - вели Поповска. Таа нагласи дека државата мора во законските прописи да определи просечно количество струја кое ќе може да го потроши едно четиричлено домаќинство. Сите оние кои ќе трошат повеќе од законски утврдениот лимит на киловатчасови, треба да бидат санкционирани со поскапа тарифа на струја, а оние кои ќе потрошат помалку енергија, да ги субвенционира со енергетски ваучери.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=2022&ArticleID=140824

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 11883
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 19-May-2010 at 21:13
Државата штеди на сонцето 
Годинава само преку ребаланс на буџетот може да продолжи акцијата за стимулирање на вградувањето на сончевите колектори, што е тренд секаде во светот  
 
%20  
За сончевите колектори за домаќинствата, еден од најуспешните проекти на Владата, годинава нема пари. Субвенциите не се предвидени во буџетот на Министерството за економија. Токму ова Министерство пред три години ја почна и успешно ја спроведуваше акцијата, доделувајќи им по 300 евра на 500 семејства што во своите домови ќе инсталираат сончеви колектори. Со вградување на овие системи значително се намалува потрошувачката на електрична енергија и се заштитува животната средина од загадување. На поголемо искористување на сонцето, како обновлив и еколошки чист извор на енергија, апелира и Европската Унија. Таа на своите членки и кандидати за членство дури и со закон им наложи до 2020 година најмалку 20 проценти од потребите за енергија да обезбедат од обновливи извори на енергија. Во таа насока изненадува одлуката на Владата да стисне кочница и да штеди на нешто што е тренд во целиот свет. Дека мерката беше широкоприфатена покажува и огромниот интерес на граѓаните од цела Македонија што аплицираа на огласите.

- Владината кампања за вградување сончеви колектори во домовите беше повеќе поттик граѓаните сами да размислуваат и да инсталираат вакви системи и да не чекаат само на Владата. Од друга страна, поради кризата буџетот на Министерството годинава е скратен, поради што и оваа мерка не е предвидена. Но тоа не значи дека Владата и Министерството за економија се откажуваат од неа. Понатаму или во случај на ребаланс на буџетот сосема е извесно повторно да се даваат субвенции за оваа намена - ни изјави Селвет Барути, портпарол во Министерството за економија.

И од Македонскиот центар за енергетска ефикасност (МАЦЕФ) сметаат дека причината за укинувањето на субвенциите е поради глобалната економска криза.

- Ова е катастрофа. Тамам почнаа луѓето да се привикнуваат и акцијата да зема сé поголем замав, државата ја укина. Веројатно поради немање пари во буџетот - ни изјави Игор Петрушевски, експерт од МАЦЕФ.

Сепак, како што вели тој, во тек се преговори со Европската банка за обнова и развој и со Светската банка за обезбедување меки кредитни линии, со ниски каматни стапки за граѓаните, токму за оваа намена. Формирање државен фонд за енергетска ефикасност и зелени кредити со ниски камати, преку комерцијалните банки бараат и компаниите што се занимаваат со производство и вградување соларни системи. Златко Чулев, сопственик на „Етерна солар“, смета дека државата, во име на граѓаните, може да зема поволни кредити за ова намена.

- Мерката за субвенции за сончеви колектори требаше да се прошири и да важи за сите заинтересирани апликанти, а не само за првите 500, што ќе се јават на огласот, како што беше досега. Но наместо тоа, државата годинава ја укина целата мерка, што е неприфатливо - смета Чулев.

Според него, користењето на сончевата енергија и помага на земјата да ги заштеди фосилните горива, кои ги има во ограничени количества.
Заштеди од 97,5 милиони евра годишно

Доколку 500.000 домаќинства вградат сончеви колекторски системи, годишниот енергетски ефект би бил 2.400.000 магавати заштедена електрична енергија. Економскиот ефект, пак, би бил заштеда од околу шест милијарди денари (97,5 милиони евра). Значаен е и еколошкиот ефект, бидејќи би се намалила емисијата на јаглероден диоксид за цели 750.000 тони годишно. Просечната цена на чинење на еден сончев колекторски систем за едно домаќинство изнесува околу 650 евра, инвестиција што се враќа преку заштедите на сметките за струја.

Хаваи е првата држава во светот што со закон го регулира искористувањето на сончевата енергија. Таму е задолжително вградување сончеви колектори во секој нов дом, односно се забранува издавање градежни дозволи за куќи што немаат предвидено поставување соларни колектори за загревање вода. Во Израел во 90 отсто од домовите се инсталирани вакви системи. Државите од ЕУ користат различни мерки за стимулирање на граѓаните и најчесто тоа се грантовите, како директна поддршка, поволни кредити, но и разни даночни олеснувања, намалување на персоналниот и данокот на додадена вредност.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=519101032278&id=10&prilog=0&setIzdanie=21987

Edited by Cloverstack - 19-May-2010 at 21:13
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 20-May-2010 at 02:11

Сончеви колектори во „Видое Подгорец“

Струмица – Основното училиште „Видое Подгорец“ од Колешино прво во регионот ќе добие систем од сончеви колектори за осветлување на спортското игралиште, училниците и на работните простории. „Воведувањето и користењето на алтернативни извори на енергија е приоритет на сите европски фондации. Училиштето во Колешино е меѓу првите во државата и прво во регионот во кое ќе бидат инсталирани сончеви колектори и за нас тоа претставува особена гордост“, вели градоначалникот на општина Ново Село, Петар Спасов. Инаку, преку ПЕП-програмата на УСАИД, годинава за реконструкција на ова училиште се обезбедени околу 1,6 милиони денари. Со овие средства веќе се заменети старите врати и прозорци со алуминиумски, изградени се преградни ѕидови меѓу некои училници и во други делови од ентериерот. (МИА)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=1CB51F639C27B941BC316B863DF3DA51
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 03-Jun-2010 at 12:10

Инвеститорите се вртат кон македонското сонце


Во општината Илинден никна нова сончева централа на компанијата „Петро М“, вредна над 200.000 евра

%20

По повеќе децениски застој, соларната опција станува реалност и во Македонија. Компанијата „Петро М“ доцна синоќа ја промовираше изградбата на првата „Сан пауер“ фотоволтаична централа за производство на струја на сончева енергија, инвестиција вредна над 200.000 евра. Преку „Петро М“, на македонскиот пазар влегува и американската компанија „Сан пауер“, која е во самиот светски врв во производство на ПВ-панели, со годишен обрт од 1,5 милијарда долари. Од друга страна, општината Илинден останува на врвот на енергетски и еколошки најефикасни општини, која покрај соларната куќа и централа на „Сието“ во Кадино, сега добива уште еден таков објект.

- Досега имавме два наши проекта, а централата во Илинден е една од нив. Централата е со моќност од 50 киловати и ќе ги користи најмоќните соларни панели од САД. Нејзината изградба е целосно завршена и останува уште МЕПСО да го направи приклучокот кон мрежата - ни изјави Славица Куљеван од „Петро М“.

Експертите велат дека интересот за изградба на соларни централи во земјата е огромен, и покрај тоа што Владата ги намали цените по кои се откупува струјата добиена од сонцето. Неодамна и на компанијата „Траст“ и беше одобрена локација за соларна централа на излезот од Прилеп, спроти селото Старо Лагово. Очигледно, во споредба со другите енергенси, кои ги има помалку и стануваат сé поскапи, инвеститорите одлучиле да се свртат кон македонското сонце, кое освен што трае бесконечно, го добиваат и бесплатно.

- Во Македонија има исплатливост и покрај намалените цени за откуп на произведената енергија. Во другите земји овие цени се пониски, но пак се градат вакви објекти. Соларните централи ја користат светлината и производство има преку целата година. За околу 6 години се враќа вложената инвестиција - нагласува Куљеван.

Со над 270 сончеви денови во текот на годината, Македонија е високо рангирана во Европа, според потенцијалите за искористување на соларната енергија. Во насока на стимулирање на добивање енергија од обновливи извори, Владата донесе и посебни фидингтарифи, со кои на сите што ќе произведат ваква енергија им се гарантира откупот по претходно договорени цени. Моментално цената за енергијата добиена од сонцето изнесува 38 центи во киловат-час, за разлика од претходно кога беше 46 евроценти. Сончевите колекторски системи и компоненти се ослободени од царина, а даночната стапка за нив изнесува 5 отсто. Според експертските анализи, со користење на сончевата енергија во земјата, годишно може да се заштедат минимум 32 милиони евра, колку што чинат и давачките за отворање 6.874 нови работни места.

 
Автор: А.С.Д


http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=63101039412&id=10&setIzdanie=21998
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3629
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 27-Jul-2010 at 16:37

Странците сé позаинтересирани за македонското сонцеВо Агенцијата за енергетика пристигнале 57 барања на потенцијални инвеститори за изградба на соларни централи

 
 
%20  
Во отсуство на големи надворешни инвестиции во индустриските зони, сонцето станува нашиот најатрактивен извозен продукт. Интересот за изградба на сончеви централи драстично е зголемен во последно време, особено кај странските инвеститори, иако и домашните не се за потценување. Ако до пред една година имавме само една соларна централа во државата, сега ги има десетина, од кои некои се изградени, а некои сé уште во градба. Од Агенцијата за енергетика на Република Македонија потврдуваат дека интересот е огромен и досега евидентирале 57 потенцијални инвеститори, кои во Агенцијата доставиле барање за изградба на соларна централа. Повеќето од нив (35) се странски инвеститори или мешани домашно-странски фирми, кои сакаат да градат централи со поголема моќност.

- Бројката е огромна, иако не може да се каже дека се сите сериозни, со претпроект и друга документација. Наша заложба е овој предрегистар на поднесени барања да прерасне во вистински регистар. Без тоа не може да се регулира пазарот - ни изјави Владимир Сарач од Агенцијата за енергетика.

Лиценци за производство на електрична енергија од сонцето веќе имаат добиено „Сието“, „Петро-М“, „Гео линк груп“ од Скопје, како и „Мавис“ од Штип, „АБ солар“ од Битола, „Алфа инженеринг“ од Радовиш, „Фотон“ од Босилово. Производството на електрична енергија од обновливи извори е стимулирано и од државата преку повластени тарифи и гарантиран откуп на произведената струја. Неодамна Регулаторната комисија за енергетика ја намали оваа повластена тарифа за енергија од сонцето од 46 на 38 евроценти по киловат-час произведена струја. Сепак, и покрај намалените цени интересот за изградба на сончеви централи воопшто не е намален, туку постојано расте.

Стојан Велкоски од истражувачкиот центар „Сончев зрак“ вели дека Македонија е интересно подрачје за инвестирање во соларна енергија поради големиот број сончеви денови во текот на годината.

- Во моментов има заинтересирани инвеститори за вложување кај нас, преку еден европски проект кој оди преку Бугарија. Се работи за изградба на колектори кои ќе произведуваат и струја и топла вода и ќе работат во комбинирана состојба заедно со ветерници, бидејќи така е најисплатливо - вели Велкоски.


%20


Тој нагласува дека и грчки компании се заинтересирани за искористување на соларната енергија и термалните води. Енергијата добиена од сонцето е еколошки чиста и претставува тренд во светски рамки. Деновиве интерес за изградба на колекторски системи за производство на електрична и топлинска енергија во Струмица доставила и една шпанска компанија. Претставници на компанијата ја посетиле општината и се интересирале за условите за добивање на земјишна парцела од околу 100 хектари во индустриската зона меѓу селата Сачево и Градско Балтовци, велат од општината. Оттаму додават дека интерес има и кај фирми од Словенија, Чешка и од други европски земји.

И додека странците се туркаат да влезат во Македонија, домашните експерти со доза на резерва гледаат на ваквите состојби.

- Јас сум против тоа. Странците доаѓаат со готова технологија и нема голем ќар за домашната економија. Парите исто така ќе отидат надвор од државата. Затоа многу подобро е да има повеќе мали домашни соларни централи, отколку една поголема странска - смета Звонко Марковски, директор на „Сието“ и сопственик на првата соларна централа во Кадино.

Тој е поборник и на идејата за 10.000 сончеви покриви, каде што исто толку семејства ќе добијат можност да произведуваат и да продаваат струја со инсталирање сончеви системи на своите куќи.
 
 
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=726101013171&id=9&prilog=0&setIzdanie=22043

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 6>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.125 seconds.

Copyright ©2007 - 2018  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.