build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фарбање и молерисување

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Фарбање и молерисување
    Posted: 06-Sep-2013 at 01:55


некаде октомври декември ке завршам еден објект и ме интересира колку воопшто и како поточно е пожелно да се исфарба надворешен и внатрешен простор во зима без загревање на просторот,приемр дали сте чуле за адитиви кои го забрзуваат сушењето ил дали кречење со вар во такви услови има ефект колку да се избелат ѕидовите а дури подоцна да се оди врз него со емулзија+боја

http://www.weather.com/outdoors/home-improvement/outdoor/outdoor-painting_2010-08-20

http://www.neverpaintagain.co.uk/blog/house-painting-during-the-winter-season/

2. Moisture
Paint should only be applied to a dry surface. Your painting surface can become moist either by direct contact from rain or snow or by humidity in the air.

After a hard rain, wait at least one full day before painting. Check the surface to be painted. Does it feel wet? Even if it does not feel wet to the touch, it may be wet within, especially for porous surfaces like bare wood and masonry.

Remember, moisture happens indirectly, too. Dew forming over night or in early evenings can quite easily mess up exterior paint--even though it was a dry, balmy 70 degrees just six hours earlier.

Tip: What Happens After You Punch Out? Homeowners tend for forget that paint is still drying after they stop painting for the day. Look at yesterday's evening low and today's predicted low. Even though lows tend not to occur until deep into the evening, it's prudent to assume that they might happen right after sunset.
...
http://homerenovations.about.com/od/houseexteriorframework/f/How-Late-In-The-Year-Can-You-Paint-A-House.htmпатем најбезболно е да ангажирам професионалци нели,но со оглед дека не дозволувам секој да ми залепи негова енергија по мојте ѕидои,дури и на поклон да ми ги нудат не би им дозволил да ми исфлекаат то ѕидовите!


нешто корисно од ракав

http://www.monkeysee.com/video_clips/20755-paint-perfectly-with-primer

претходниов линк е прилично корисен со оглед дека става битен фокус на емулзијата како претходник на фарбата

http://www.monkeysee.com/video_clips/21103-neat-painting-prep


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 06-Sep-2013 at 17:19
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 06-Sep-2013 at 20:39


се останато и навистина препуштете му на професионалец пример нијансирање,претопи или ер-браш 

 

http://www.thedesignsheppard.com/wallcoverings/ombre-paint-effect-tutorial-from-dulux [1]

http://www.ehow.co.uk/way_5207503_painting-shades-color-one-wall.html

http://vk.com/notes10285257 [1] + [1][2]3]
 Edited by +Protagorist - 22-Oct-2015 at 09:19
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 06-Sep-2013 at 21:28


фрихенд секогаш е пооригинално но и шаблон не е на одмет да се користи доколку е потребно прецизни или минијатурни флеки да се остават


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 06-Sep-2013 at 22:38


сепак ербрашери тнко кај нас,а кои во случај да се слободни посекако работат натенане ем здраво (и артисички и финансиски) така да и не се баш прикладни за домашно преуредување иако секогаш има исклучоции попусти особено доколку се остави артистот сам да импровизира наместо да се бара од него преслика или реализам итн.

затоа секогаш на располагање се и четкарите,но и меѓу нив тнко вични за мурали,но повторно импровизација не е на одмет [1][2][3]

 


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 07-Sep-2013 at 09:44


ова дрвово на Адам е прилично оригинална флека повеќе од доволно за инспирација зн локалните графити сквадои да се активираат и ко молерај-тајфи за кречење ил чистење на приватни и јавни површини,корисно ко продлабочена урбана себереализицаја ем креативна корист за заедницата 

особено се атрактивни техниките како   Reverse Graffiti

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 07-Sep-2013 at 18:37
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 08-Sep-2013 at 10:01


интересно е што како интернационални термини и Фарба но исто и Молер се германизми,   исто БОЈА е турцизам а излезе дека и К'НА е арабизам, но ние не сме некој особен исклучок по цел балкан се среќаваат термини како бојање, барвање, пинтурање итн. инаку архаичен македонски збор за фарбање бил МАЧКАЊЕ та аналогно молерот би бил Мачкач  а и од оваа форма и денес има  литературни рецидиви како Технолог за масти за мачкање

евентуално  и ЛАК може да се земе ко автохтон збор кој  ко ЛАК  влече корен од егејот... плус кај нас е сроден збор  со ЛЕК  кој ете и  со мачкање може да се аплицира а и молерот дефакто е лекар за ѕидои...  има абер дека Лак влече корен и од Санскрит но сепак со друга смисла каде има значење ко бесконечен број [1]

нејсе битно од секогаш Мачкањето било популарна појава http://en.wikipedia.org/wiki/Mural#History [1][2][3] http://unesco.org.pk/culture/documents/publications/Fresco%20Painting.pdf

 

Originally posted by beTon

108.   ФРЕСКА  (види и бордура и симболи) Живопис изведен на свеж малтер.   [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=490&PID=39290#39290

+ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=625&PID=135369#135369  Edited by +Protagorist - 08-Sep-2013 at 11:01
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 08-Sep-2013 at 12:44наспроти површинско боење она што е најисплатливо а воедно долгорочно решение е мешање ПИГМЕНТИ [1][2] во самата глет-маса но и во самиот малтер односно бетон 

- http://greenpiece1.wordpress.com/2013/04/08/6-ways-to-color-concrete/ [1]

- http://www.concreteconstruction.net/concrete-construction/iron-oxide-pigments.aspx

+ http://www.youtube.com/user/cntelevision/search?query=color 

ова говорам во случај да се оди на вештачки бои и материјали, за природните немам баш искуство но за големи површини секој пигмент нема да даде еднакви резултати, а има и такви кои ќе ги сретнете и во прехрамбената индустрија како природниот емулгатор Е-160 пигмент на каротенот а се основни и во "мачкарската" индустрија http://www.euchemy.com/cgi/search-en.cgi?f=product_en_1_+company_en_1_&t=product_en_1_&product=Specification-E160 

Lime paint breathes and as coating is not uniform, then it is easy to repair damaged areas. Lime colour looks like wallpaper but serve much longer. Known for it’s amazing strength, adhesion, and resistance to many of atmospheric agents, lime paint is common medium for painters, faux finishers, and plaster and stucco finishers. http://ekodeko.info/en/apmetumi/
Edited by +Protagorist - 08-Sep-2013 at 14:31
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 08-Sep-2013 at 14:31


истава комбинација на DIY пигментирање малтер наместо купување готови украсни малтери може да се истера квалитетно и со фосфоресцетни пигменти или евентуално боја е доволно, со оглед дека фосоресцентните пигменти и не се баш ефтина работа а особено е проблематична нивната конзистентност, но да почекаме секој ден излегуваат екстра новитети та не е далеку денот кога и нам ќе ни светне брзо бетонот + http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=903&PID=123733#123733 

но бидејќи кај нас ова тешко се најдвит,а уште потешко и нарачует, можеби за вакво флекосуење зидои поарно ќе да е штанцање сито-принтои ко тапети ил уште поубо таписерии т.е. оптегнато платно [1] кое по потреба би менувало ѕид,соба,кшча... во секој случај паметно е да се оди на минимализам околу овие бои со оглед дека е еколошки и енергетски корисно што поголем простор ивично да се одбележи!

 Edited by +Protagorist - 08-Sep-2013 at 15:33
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 08-Sep-2013 at 15:17


по мене нешто помалку спектакуларна опција иако живописна,со оглед дека треба да се има наоколу ил ув-неонки ил блек-лајт рефлектори,се флуоресцентните бои кои ако до вчера беа резервирани само ко декор по техно забави сега се продаваат и на маици по пазари,но сепак добар мурал во пакет со добар рефлектор и ето фестивалска атмосфера,единствено е што очи се замараат на кило заради тоа ув-спектарот кој кај овие неонки и рефлектори не е во рангот на канцерогеното ув-ц ил пак ув-б зрачење туку е во спектарот на ув-а рангот но сепак предизвикува поспаност    заради несоодветните трафоа иако и останатата неонска расвета не е исклучена од ова само што тука дополнително контрастот на боите го зголемува енормно ваквиот ефект...

http://www.freewebs.com/gildersgold/blacklightmurals.htm

http://www.bluecanvas.com/search?search=gallery&search-for=blacklight+murals

http://www.youtube.com/watch?v=JZv4w-K3_oo&t=2m19s


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 08-Sep-2013 at 15:32


освен ув-боиве уште една помодарска појава се СВЕТКИТЕ кои ги аплицираат и во боја и во фасаден малтер - http://www.ginzel.cz/en/glitters-scattering/glitters/aluminum-glitter/ а уште пофенси ако терате со 3д фрактали по алу-фасади [1][2]

Edited by +Protagorist - 08-Sep-2013 at 18:01
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 08-Sep-2013 at 18:00


кој вели кај нас немало надарени молери,уметник не им е рамен со оглед колку брзо ја таманат работата!

Originally posted by +Protagorist
http://specialistpainters.com.au/modern-finishes

http://www.youtube.com/watch?v=0481qk9P4_Y&t=7m

Some of the easiest creative painting are:

- Sponging 

- Colourwashing

- Ragrolling / Ragging

- Dragging

- Limewashing


- Stipple 

- Sparkle

- Sheen / Shift

- Texture

- Crackle 

http://www.resene.co.nz/homeown/use_colr/paint_effects.htmHaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 08-Sep-2013 at 18:29


за брзо и тивко а ефективно да се обои некој ѕид дефинитивно треба ШАБЛОН, и не дека нема од каде да се позајмат патерни а и на чиј катер да се исечат, туку ретко кому му паѓа ова на памет особено за ентериер каде почиста и поедноставна шема се тапетите! кому не му е битно патернот да биде нешто уникатно (пр.локални профани ил сакрални бордури) секогаш има на располагање готови шаблони за брзо китење ѕидои - http://www.royaldesignstudio.com/Edited by +Protagorist - 15-May-2015 at 12:55
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 08-Sep-2013 at 19:25


можеби најбитно но не и последно - секогаш имајте решетка в кофа! додека ова не го сконтав последен пат кога фарбав побајаѓи време губев на изедначување на бојата и капавиците просто со едно макање четири реда врвев напред назад плус и најлонот доле каша-флекосан,но ајде кога чоек е самоук многу што ќе си опрости...

на видеово заради учителскиот став,батево тоа ваљакот ептен натенане го цеди од вишокот боја а во реални услови тоа оди брзо а неретко решетката стои во друга кофа итн.

плус минус битен фактор е и телескопски стап а од кој има и на развлекување до 3м та со се раце ќе му дојде 5м доволно за фарбање и индустриски објекти без скеле кое во случај да се чисти површини непотребно му губи на чоек време маткајки се околу негово разместување сепак и скелето е неопхоно особено ако се глетува,гипсира ил силицира а особено ако просторот е тесен та нема фајде од телескопска рачка [1]

 

 

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 09-Sep-2013 at 00:15


http://www.youaretalkingtoomuch.com/2012/08/chalkboard-paint-vs-spray-chalkboard-paint/ [1][2]

http://www.infarrantlycreative.net/2011/04/chalkboard-medicine-cabinet.html

http://www.benjaminmoore.com/en-us/for-your-home/how-to-use-chalkboard-paint

мислам ова досега е најкреативен момент на трајно ем креативно решавање просторија каде подолго престојуваат луѓе трпезарија,канцеларија,социјално итн. секој да си каже симболично ил поетски и што мисли и што немисли! 

вакви ѕидови имам видено по доста кафетерии, но ме изненади особено појавата во шејпи-хостел-загреб,најверојатно бидејќи рецепционерката-земјак ја бев начекал како се расфрла креативно со тоа кредите небаре е вичен уметник а впрочем беше природен надреалист...

- http://www.apartmenttherapy.com/trends-a-chalkboard-paint-expl-59740 [1

- http://inspirationhut.net/inspiration/re-visited-beautiful-chalk-lettering-by-dana-tanamachi/

- http://pinterest.com/heatherlisi/interiors-chalkboard-walls/ 

конечно,пресуваниот калциум-сулфат во форма на училишна табла се праведен избор за секоја соба бар како бордура на која по потреба ќе легнуваат добри мисли недоумици и визии,само треба да висат креди наоколу што дополнително би го кренало чувството дека чоек цел живот учи (некогаш побрзо а некогаш поспоро) но ако наученото не го запишуваш и препишуваш нема ни да стигнеш да го пробаш а не па да го испраксираш... 


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 09-Sep-2013 at 12:40

Edited by +Protagorist - 12-Sep-2013 at 19:48
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 12-Sep-2013 at 19:48

се ова што е горенаведено низ постоите е повеќе од арно ( но има и тро поарно 


http://www.spillcontainment.com/everdry

http://www.ultraeverdrystore.com/

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 22-Sep-2013 at 20:18

CERAMIC PAINTS - Washable Interior Paint - http://www.paintpro.net/Articles/PP604/PP604_CeramicPaints.cfm

Low VOC Interior Paint and Other Healthy Alternative Paints - http://homerepair.about.com/od/interiorhomerepair/ss/low_voc_paint.htm

Ceramic Paint-On Insulation: Does It Work? - http://www.treehugger.com/green-architecture/ceramic-paint-on-insulation-does-it-work.html

Ceramic wall paint is a new type of alternative paint that offers a long lifespan and great durability. Consider ceramic wall paint in order to lower your exposure to volatile organic compounds (VOCs) that other paints present, or seek it to achieve the highest possible durability for your walls. Unfortunately, ceramic wall paint is not yet widely distributed, but these are some of the best brands that offer them:
- O' Leary
- Graham
- Muralo
- Sherwin-Williams
- Rhino Shield


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 22-Sep-2013 at 20:20

zdravo sum zainteresiran dali konzistencijata na keramickive boi ke se izremeti dokolku istite se mesaat so raznorazni pigmenti primer pigment so odsjaj t.n. "luster effect" - [1][2][3]

Edited by +Protagorist - 22-Sep-2013 at 20:55
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.086 seconds.

Copyright ©2007 - 2021  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.