build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Минералогија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 24-Oct-2014 at 21:44
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 25-Oct-2014 at 19:51

http://mk.wikipedia.org/wiki/Микашист

Микашист - (фр. micaschiste) геол. метаморорна карпа од групата кристални шкрилци
составена е претежно од кварц и лискун.

Стене кристалних шкриљаца такође су настале од растопљених материјала, а главна им је карактеристика то што су изразито сложене у виду плоча. Често су веома изломљене. Сачињавају их гнајс, микашист, лапор и др. Стене кристалних шкриљаца најчешће се налазе у подножју планине.
Српско - Македонски масив - претставува дел од средишниот масив, кој ги раздвојува орогените системи на Динаридите и Хеленидите од западна и Карпато-балканидите од источната страна. Во неговата градба се застапени прекамбриски и рифеј-камбриски комплекси.   

Прекамбријските комплекси се изградени од амфиболитска фација на гнајсеви, микашисти, додека рифејкамбриски комплекси се застапени со фација на зелени шкрилци: хлоритско-серицитски шкрилци, метагаброви, метадијабази и албитизирани зелени шкрилци. Во текот на мезозоик и палеогенот овој масив повремено бил зафатен со трансгресија. [1]
Во рамките на вардарската зона, одделни сегменти се претставени со предбајкалскиот комплекс, кој е широко застапен во Пелагонискиот хорст-антиклинориум (гнајсеви, микашисти, циполини и калцитски и доломитски мермери).

Палеозојските формации, заедно со рифеј-камбриските, го претставуваат бајкалско-каледонскиот комплекс кој е претежно претставен со филитичен комплекс од фацијата на зелени шкрилци... [1]

Green-schist (chloritic schist) ie. soapstone - Chlorite schist forms from shale or mudstone

http://www.louvre.fr/sites/default/files/imagecache/940x768/medias/medias_images/images/louvre-relief-gazelle.jpg [1][2][3]

nome group Blue-shchist (PRECAMBRIAN) — Mainly chloritic schist, marble schist, chlorite-epidote-amphibole schist, locally graphitic
Shale can metamorphose into slate, phyllite, schist or gneiss depending on the degree of heat and pressure. Schist has a greater degree of metamorphism than phyllite but less than gneiss.

It is classed as a medium-grade metamorphic rock and is associated with regional metamorphism do to mountain building. That means that it is formed when the crust under so much pressure that it crumples up and mountains are formed
...
Schist comes from a Greek word meaning "to split". A characteristic of the rock is that it splits easily.
http://www.rocksandminerals4u.com/schist.htmlкога сме веќе кај шкрилците, најизвикана во моментов е групата гасни шкрилци од која почнаа хемиски да вадат гас, а што предизвика екстра паника со голед опасноста од масовно загадување на подземните басените питка вода http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=178929#178929


Edited by +Protagorist - 25-Oct-2014 at 19:58
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 26-Oct-2014 at 15:02

   

There are many minerals that form igneous rock. Here are five of the most common.

#1 Olivine:

Olivine has a olive green to black color and is translucent with conchoidal fracturing. Olivine phenocrysts are relatively common in "basaltic rocks (like those found in Hawaii), and are extremely stunning in contrast with the black groundmass of the basalt.

#2 Pyroxene:

Pyroxene is a green to black colored mineral. It is nearly opaque, and has two cleavages at approx. 90°. Enstatite is a common member of the pyroxene family, and can be found in gabbro and mafic diorites. Pyroxenite, an igneous rock, is composed entirely of pyroxene minerals. Pyroxenite is related to"ultramafic terrains and is rare at the surface of the earth's crust.

#3 Amphibole: [1]

Amphibole is mostly black and forms in long, slender crystals with two cleavages at 60° and 120°. Hornblende is the most common member of the amphibole family. It is easy to identify in diorite, granodiorite, and some granites. Amphibolite is a "metamorphic equivalent of basalt, and can contain extremely coarse grained specimens of hornblende.Feldspar: all feldspars have two cleavages at approximately 90° and carries a hardness of six. Nearly 60% of the earth's crust is composed of feldspar.. The mafic variety may have striations but don’t expect every specimen to have striations. The felsic variety is often pink and has no striations. Both forms can also form in a white color, which makes it difficult to determine specifically which feldspar it is.

#4 Mica:

Mica can be anywhere from translucent to black. Mica often has one perfect cleavage. This cleavage causes it to easily break into thin sheets. The mafic mica is called biotite, with the more felsic member of the family affectionately referred to as muscovite.

#5 Quartz:

Quartz is hard, durable, relatively inert, and has no cleavage. Quartz is the last mineral to form in a felsic rock and is generally found filling in between all of the other minerals. When allowed to cool and crystallize in open space, quartz commonly forms 6-sided (hexagonal) crystals. These quartz crystals are highly prized and sought after by many people for a variety of natural uses.


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 26-Oct-2014 at 17:01


цврстина на минерали, според мосова скала, иако истата не е апсолутна туку релативна [1]

http://mk.wikipedia.org/wiki/Мосова_скала

http://en.wikipedia.org/wiki/Mohs_scale_of_mineral_hardness#cite_ref-10можеби најдостапен од овие на скалава односно екстра распространет по површината е Калцитот [1] а чии кристали ги има дури и во епифизата кај ’рбетниците (pineal gland) [2] жлездата за мелатонин и серотонин [3] инаку калцитот е најстабилен минерал на калц.карбонатот а заедно со арагонитот го формираат Варовникот т.е. варовничките карпи (limestone - vapno)


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 26-Oct-2014 at 19:01

ако бирам кој минерал е ефтин а егзотичен ко појава, тоа дефинитивно е флуоридот, (настрана што е колекционерски маст-хев) пред се атрактивна појава заради самиот флуор ко минерал кој заедно со калциумот ги држи коските на куп, ем во многу што и индустриски неприкосновен [1] плус природно уникатен It is the only common mineral that has four directions of perfect cleavage, often breaking into pieces with the shape of an octahedron [2] In the environment fluorine cannot be destroyed [3] сепак отровен [3] - мосова тврдост 4 додека апсолутна 21

http://www.ajsgem.com/gemstone-information/color-change-fluorite-102.htmlhttp://www.minfind.com/mineral-188029.html

http://www.trinityminerals.com/ms2002/rusfluor.shtml

http://www.namibianbrandbergcrystals.com/NERF-034.htm
Edited by +Protagorist - 26-Oct-2014 at 19:11
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 27-Oct-2014 at 06:27

на последново видео може да се види дека фосфорот е и флуоресцентен односно е побуден од UV светло, исто е и со калцедонот та и со ред други минерали [1] токму инспирација за мозаик на што само вода може да му носат тоа флуо-боите [2] што би се рекло 2D vs 2,5D ем со опипливи кристална днк, иако може да се тера и 3D со скулптури

но посекако ќе треба добра подготовка на комбинации од камења кои соодветно би ги разграничиле боите и на дневно и на ув светло, а евентуално е дополнителна можност за слика во слика, или скриени пораки, но тука е и цврстината односно тврдоста та пример калцитот е трошлив кога се обработува и иако ефтин чоек ќе се намачи додека склепа и мал мозаик а не па нешто покрупно, веројатно мурал полесно е да се сработат со оглед дека не треба цепидлачење ок заоблувањата и претопите - но за вакво нешто би требало токму артистичко кристално здружение, доколку постои потенцијал да се инспирира народ на кило а нема на истиот идеа од каде да почне или кој да му го посоли муабетот   

http://www.fluomin.org/uk/fiche.php?id=29 [1]

http://home.comcast.net/~jtozour/FluorescentMinerals98/FluorescentMinerals98.htmlследнава фотка доловува како и комбинација на двa различни uv спектри уште појако го доловуваат пр. калцитот, нејсе има калцит и калцит, битно го има во изобилство
Calcite under shortwave and longwave UV light - https://www.flickr.com/photos/tjflex/sets/72157594160823741/


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 27-Oct-2014 at 08:20


и навистина има калцит и калцит, често и метаморфи [1] а меѓу нив можеби најуникатен мелез е смарагд-калцитот (emerald-calcite) иако истиот само се вика така а не дека има в себе смарагд [1][2][3][4][5][6][7][8]

Emerald Calcite displays a spectacular blue-green to sea foam coloration. So beautiful is this variety of Calcite, it has been given the name Emerald Calcite rather than just green calcite.

Although Emerald Calcite is striking to look at, it is still a form of calcite which makes it too soft to cut for use in Jewelry applications.

Calcite is a very common mineral and is a main component in chalk, limestone, and marble.

Other forms of Calcite include Blue Calcite, Honey Calcite, and Orange Calcite [1][/url]

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 27-Oct-2014 at 08:39

лично немам афинитет кон скапите кристали колку кон екстра достапните и ефтините, а особено оние кои лесно се наоѓаат и при прошетки в природа ко што е калцитот, јасно зависно од геоморфологијата на местото, но дефинитивно знае да фати око за некоја геода од тоа калцедоните иако фалшоините кај поефтиниве кристали се типични токму за нив та после се чудите како тоа ви избледил ахатот а уште поразочарувачки е кога ќе обели парче ко fire opal инаку ова е вообичаена квака на вторакласни јувелирници [1] а кои не само што фалшираат калцедони ами и смарагди - што би се рекло елитна бижутерија за неупатени [2] но нели цената кај уметниците е релативна работа

http://www.the-vug.com/vug/vugfakes.html

http://www.fakeminerals.com/

http://www.ehow.com/how_4450995_identify-natural-amethyst.html
Edited by +Protagorist - 27-Oct-2014 at 17:25
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 27-Oct-2014 at 18:32Amethyst is a variety of quartz that is best know for it's rich, violet-purple hue.

From prebiblical times in ancient Mesopotamia through European Middle Ages, amethyst was highly valued and prized for its unique beauty. Early pelasgian societies placed high value on Amethyst, and it has long been viewed as a stone of royalty and was associated with pharaohs, emperors, kings and cardinals. Amethyst was mostly utilized in crowns, scepters, and the rings of bishops.

Amethyst is said to have been the ninth stone in the breastplate of the high priest of Israel, and one of the ten stones upon which the names of the tribes if Israel were engraved. Amethyst’s name comes from a koine word meaning ‘not drunken,’ and the ancient myth explains its derivation: The god Dion, angry because of an insult, decreed that the first person he met would be eaten by his lions. The unfortunate person happened to be Amethyst, on her way to worship at the shrine of Diana. When the tigers sprang, Diana transformed the girl into a clear transparent crystal. In remorse, Dion poured the juice of his grapes over the stone as an offering, thus giving to gem its beautiful purple color. Ellins believed that Amethyst would prevent intoxication, calm anger and relieve frustrated passion. [1]


аметистот сигурно му праел мерак и на александар македонски, а откако ја освоил персија просто се навлекол на пурна боја, односно откачил по нивните лила царски тоги [1] веројатно бидејки била ретка љиљаковата боја за текстил, а плус основна античка македонска боја односно главна многу веројатно била сината доколку се земе како репер саркофагот од кутлеш каде розетата на сонцето е опточена со син минерал, би сакал да чујам кој но сеуште нема абер


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 28-Oct-2014 at 11:03

впрочем кој и да е минерал на розетата од македонското Сонце бидејќи очиглено е плав пардон син, ко таков дефинитивно укажува дека изворот е Син а кој ко таков нели го огрева земното симболички претставено црвено, и ко крв и ко вино и ко земја - мала дигресија за лозјата неопходна е црвеница а за да се стигне до вино и крвта треба да зоврие в човека - сите испечени добро од златното ни С’лнце чиј спектар иако претежно е атмосферски жолт сепак во својот зенит е Син [1] веројатно како најдоминантен локален култ хелиолатризмот ги инспирирал адептите да зјапаат и попладне в сонце та дошле и самите до ваквиот заклучок веројатно затоа редовно ги закачувало ретинопатија локалните владетели а што и денес вака или онака е случај
нејсе ова дигрисеииве се само запршка за муабетов колку истиот да не бидне само природно апоструфиран ами и културно, со економија несакам да ја реметам нишкава но секоја чест за филигранџиите кои успеваат својата уметност умешно да ја апострофираат со камчина, што би рекле мијаците да и го донакршат виножитото на пеперутката - јасно со плаветнило [1] иако мнозинството филиранџии биле брсјаци, некој ќе рече власите се златари но власите се помлада културна нишка на овие простори од мијаците и брсјаците, како и да е сите се Македонци ко локални племиња, иако власите се нешто ко ниваму-нитаму спојка меѓу македонците и грците

туку да се вратам на розетата, посекако Сината боја е империјална, но дали и колку ова е случај бидејки во антиката била раритетна и како минерал но и како боја, дури во доцна антика кило сина боја чинела колку кило злато а веќе далеку полесно се добила, просто најбаран минерал во антиката бил корондумот односно неговите кристали Рубинот и уште пореткиот Сафирот

интересно е дека и денес македонскиот корундум е специфичен а Деко упеа и да го брендира [1] но со тоа таман отвори простор за да ги сардисаат дивокрадци сељачки мермерните планини, небаре ако ископаат повеќе камења ќе станат побогати, наместо да уживаат во самата природа и што таа изнедрила низ милениумите како своја поезија, пример како оди жицата корундум само онаму каде мајката природа посолила или во најдобар случај истурила Алуминиум таму корондумот биднува Сафир што не е толку случај та најчесто се берат Рубини, не дека нив не ги бива ами отсекогаш послатки се нели тоа ретките билки! од тој аспект аметистот може да се рече дека бил утеха, а токму ме интересира како мит имале егејците за Сафирот може аполон цедел лимони врз корундум    

http://www.minerals.net/mineral/corundum.aspx

http://www.minfind.com/mineral-102513.html

http://geology.com/minerals/spinel.shtml

http://www.ruby-sapphire.com/buying-gems-at-the-source-dicks-law.htm

добро е што не ги вадат македонските сафири на маса инаку ќе ја сардисаат тоа отанизираните одма Македонија, дури и за во алшар не се потенцира дека има сличен потенцијал [1]   но кој може да каже на која длабочина што има кога некои минерали се просто ретки - сондирањата на руд.инст. ајде веројатно имаат доволно акал и опрема за да се искенираати направат попрецизна локална минералошка мапа, иако ако тоа е случај зошто тогаш даваат цели предели под истражувачки концесии, та зар власта не може да опреми еден современ супер институт, им треба тро екстра дигиталиација та и gpr-скенери тро современи руски бушилици и ето га локом ко алва! таман да опточат цел скопски патиниран стиропор со по некој кристален мозаик, уствари пошто нели економијата ни е приоритет поарно нека свртат на компатибилни закрпи од вештачки сафири [2] но никогаш нема да бидат извајани ко природни [3]интересно е колку оваа природа знае даго врзе човека за материјализмот, одеднаш ко копач, а не па препродавач, почнува да прво да фантазира, потем сваќа дека се што лета не се јаде, а на крај дека колку и да се нафатира со камења впрочем мирот си го изгубил, со оглед дека бро и лесно ќе биде опкружен од мршојадци, затоа кај нас реално оние кои се бафтаат со овој занает биваат под капата на државата, особено оние кои ќе си закупат рудник или брендираат некој локален производ, секоја чест на уметниците односно филигранџиите чија цел не е трговија ами меракот по камењата и нивното жонглирање, се останато е за жалање!


Edited by +Protagorist - 28-Oct-2014 at 11:18
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 28-Oct-2014 at 17:41

ќе потенцирам уште еднаш секоја чест на филигранџиите а особено доколку се и брусачи на камења, со оглед дека тоа е сосем друг занает а кој бара и алат и машини и знаење [1] што се вели од аквамарин да направи сафир, но мене повторно брусењето ми делува ко елитен а непотребен симетричен кич, навидум оправдан од поасолна сјајност на кристалите, ајт може и народ не е толку свесен дека обработката чини екстра со оглед дека пола материјал оди фира за да се изброси подобно одреден камен!

затоа и преферирам ефтини кабошони извадени од тумблер и тук таму подсредени, иако тоа посредувањето значи и пополнување порозност итн. а што впрочем дополнително ја осакатува изворноста на кристалот, та ако тоа го прават и на смаргдите колку па на полудрагите камења ко ахатот, нејсе битно нели фатаморганата да има кој да ја купи, од овој аспект подрага ми е тоа стаклената згура [1][2] него сета оваа декадетна (трендсетерска) индустрија која ај што ги експлоатира и децата туку нема ни абер дека додека едни се дават во раскош други неможат да станат ни од земја [3]

понекогаш се прашувам дали војните за ресурси, се ништо друго него истоветна фатаморгана ко заслепеноста по скапоцени камења, бидејќи и едните и другите се бркаат само за да одреден број луѓе си го осигураат својот комфор таи веј оф лајф без воопшто и да гледаат дека со тоа во најдобар случај се наоколу одминуваат а често и прегазуваат! последна вештачки индуцирана војна е украинскиот пуч а кој пред се е истеран заради Донбас кој исто како и Косово е екстра лежиште на Лигнит - настрана тајмингот и накршеното его кое мамонистите мораа да го растоварат за сценариото да им излезе предетирминирано само што детерминизмот им беше осуетен уште понеочекувано та сега незнаат како да се одглават од замката во која сами се насадија!
   
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 28-Oct-2014 at 18:58

но да е гајретот само кај јувелирството ајде, него воопшто мамонизмот лесно прави од секоја минерална суровина златно теле, да е повесело ова скоро ќе биде и со храната случај, до душа со органската веќе и е, та радувајте се додека Македонија истата е достапна!

http://www.ungift.org/knowledgehub/stories/July2013/child-forced-labor-part-i-the-mining-industry.html

http://www.brilliantearth.com/conflict-diamond-child-labor/Мугабе има напраено една оригинална работа, протерувајки ги концесионерите од Зимбавбе и давајќи им можност на обичните луѓе да копаат, но потем и ја заглаил без абер што потака, просто и народен човек бива на крај искорумпиран доколку посреди амбициите се скапоцени камењаHaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 28-Oct-2014 at 20:35

кога веќе затера муабетов кон опасни зони, веројатно редно е да се напомене дека со минераливе треба дасе внимава, на шала на смеа но рударите се токму космонаути кои секогаш се изложени на одредена опасност налик ловци во камена прашума, колекционерите пак се налик локални терористи со отровен потенцијал покуќи, него тешко на сите оние по преработувачките погони!

http://www.mining-technology.com/features/featurethe-11-most-dangerous-minerals-4256873/

http://emsi.stanford.edu/10DangerousMineral.html

http://listverse.com/2013/03/07/10-most-deadly-rocks-and-minerals/

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 31-Oct-2014 at 19:58http://en.wikipedia.org/wiki/Rare_earth_industry_in_China
Researchers and industry workers alike woke with a shock to the problems caused by these dodgy supply chains in 2011, when the average price of "rare earths" — including terbium and europium, used in fluorescent bulbs; and neodymium, used in the powerful magnets that help to drive wind turbines and electric engines — shot up by as much as 750 percent in a year. The problem was that China, which controlled 97 percent of global rare earth production, had clamped down on trade. A solution was brokered and the price shock faded, but the threat of future supply problems for rare earths and other so-called "critical elements" still looms.
...
http://e360.yale.edu/feature/a_scarcity_of_rare_metals_is_hindering_green_technologies/2711/
http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=163476#163476
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 08-Nov-2014 at 16:43

http://chemical-elements.findthebest.com/compare/97-98/Thallium-vs-Thorium

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Thallium_minerals

~

http://wiki.web.ru/wiki/Лорандит

Lorandite is Not Radioactive - http://webmineral.com/data/Lorandite.shtml#.VF2FzjTF_QM

~

Лорандит е овој темно црвениот додека тоа светлоцрвени кристали се Реалгар [1]

   


Lorandite was first discovered at the Allchar deposit, near Kavadarci, Macedonia in 1894 and named after Loránd Eötvös, a prominent Hungarian physicist [1]

изгледа Лоранд бил поканет во Алшар од тогашните стопанственици Алатини и Шарто [1] та рудникот го добил името по нив а минералот по унгарецов, но пооригинално звучел муабетот во турско кога како и сегде институционално го именувале рудникот ко Мајдан, камо да ископа некојкако во антика го викале овој предел а логично по него и рудникот, можеби по титанот Хипериом ко што велат "Олимп била планината на боговите, а планината Кожуф на џиновите" [1] иако пологично е да биде на титаните како паралела [2] ајт битно Меглен-Кожуф-Мариово многу што низ вековите се наталожило а на кое гледаат и со потенцијал, дури и султанките ги носеле таму да раѓаат деца

http://adsabs.harvard.edu/abs/1988NIMPA.271..287P

Тајната на Алшар се крие во Белград - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1780&PID=162653#162653


Edited by +Protagorist - 08-Nov-2014 at 17:13
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 14-Nov-2014 at 17:26Дар од Сонцето сместен во камен
Фабриката за килибар во Калинград во моментов е единствената фабрика во светот која се занимава индустриски со килибарот. http://mk.rbth.com/multimedia/pictures/2014/01/15/dar_od_sonceto_smesten_vo_kamen_30003.html


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 15-Nov-2014 at 01:01


мислев ќе најдам нешто парчиња качени на нет дал од Деко или Даре но тнко, сепак плакнење очи е ова - Килибаров

ајде бројаница од килибар ок, ајде накит исто, но прстен од килибар сеуште немам видено, но не прстен СО килибар него прстен ОД килибар, мислам по оригинална функција не би можело ни да му се најде, само да не е фалш пошто килибаров и со машини може да се штанца, а начин ова да се провали е со UV тест, евентуално плутање во солена вода

затоа чаре е викенд прошетка до Балтикот и ето сертифицирани а достапни мелеми http://www.ambergallery.lt/en/disp.php?itm=en_museums_3%2Fen_museums_3_12

Edited by +Protagorist - 24-Aug-2015 at 16:26
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 15-Nov-2014 at 23:21
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 27-Nov-2014 at 00:23

Originally posted by +Protagorist

kako-raspoznati-prirodni-citrin


nastrana ova morskive muabeti za polnenje i praznenje ezotericni energii so kristalite, moze da se reche deka falshoite na citrinot se mnogu normalna rabota, iako spored mene lazen e cel ovoj svet pa od toj apsekt mnogu mnogu lichno i ne me tangira muabetov, no dobro e da se ima predvid deka choek moze lesno da se izbezumi podocna dokolku najnapred e nevnimatelen, makar toa bilo relativno vo vechnosta ta i sega ne e neshto osobeno bitno

defakto shto povekje dragoceni kamenja v raka tolku pozarobena dusha, odnosno onoj koj saka da se produhovi naporotiv treba da se rastovari shto povekje od zemni gurabii - osobeno srebroljubie koe kaj kamenjava vrvi i vo slavoljubie so ogled deka choek stanuva osobeno poznat i vazen vo ochite na okolinata, samo da znaat kolku e seto ova zemeno kolekcionerski edno posesivno breme - toa ni na son setne ne bi posakale da chuvaat doma nekoe kamche, bidejki narod e spremen da ve opljachka i za grst altani (taka i najbliski da gi izlozite na sekakov rizik) a ne pa da znaat deka mozebi nekako doma imate neshto shto bi vredelo asalno makar nemozel nikade i da go prodade, zatoa i debelo vazi vo ovaa oblast pogovorkata Siromaviot nikomu ne mu e trn v Oko em dushata mu e slobodna ko na ptica bidejki po razdelbata od teloto nema po shto da zali nazad prosto raskriluva slobodna od sekakva posesivnost koja bi mozelo nekako da ja vrze za zemjata


~

povtorno za prepoznavanjeto citrichni laznjaci

i što se tiče CITRINA ,pošto sam primetila da ima baš dosta "podvala" ,ako možeš da mi kažeš kako najlakše razlikovati pravi od veštačkog citrina ili već nekog drugog kamena koji liči na citrin?
...
Lažni citrin je narandžast. Prirodni citrin je blijedo žut, bež, krem, braonkast, u druzama (neobrađenim komadima) je tamno braon pri vrhu. A lažni, tj. zagrijani ametist je narandžast, ima jedru malo tamniju naranžastu boju.
http://okristalima.blogspot.com/p/pitanja-citalaca-bloga.html

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 27-Nov-2014 at 11:26


што значи бижутерија па уште и романтично испаганизирана со суеверија

но никој не ни е крив што колективно сме заслепени од сјајот од камењата и самоизмата на њуејџ шабаните, бидејки старомодно е да се милува седеф и филигран или пак да се пости и причестува, ако воопшто некој и навистина верува дека од тоа има корист, бидејки бисерите денес полесно се собираат кафнски него црковно, а има и побетер оние на два стола што седат, та после одат во црква накитени од глава до петици во злато а неретко и скапоцености, дали ко бесно ауто или супер скап мобилен и толку не е битно него важно да продефилираат онака стегнато за сите кажат ете има и елитни сестри и браќа во нашата црковна општина... небаре за царски поданици станува збор!

~

туку од сета минливост и недоносеност на камењава има и нешто навистина исконско во нив, она кристалната меморија за земјинава еволуција, а која пример нашите предци фолклорно ја ползувале во своето народно творештво налик

Ајде Камен Јано https://www.youtube.com/watch?v=Ej6OpIOf64Y


Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.