Технологии на храна |
Post Reply | Page <1 2345> |
Author | |||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #61 Posted: 20-Feb-2016 at 02:20 | ||
https://mk.wikipedia.org/wiki/Џелато [1]
http://www.channel4.com/microsites/J/jamie-and-jimmy-friday-night-feast/diy-gelato-machine-guide.pdf [1] http://cookingequipment.about.com/od/icecreammachines/f/gelatovicecream.htm [1]
Jymmi's Gelato - http://rutube.ru/player.swf?hash=6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63 http://gelatissimo.com.au/valentines-day-say-i-love-you-with-gelato/ ~еве и добро локално брендирање
Edited by +Protagorist - 06-Mar-2016 at 19:21 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #62 Posted: 20-Feb-2016 at 01:55 | ||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #63 Posted: 03-Sep-2015 at 07:34 | ||
samo da potvrdam deka divela shpageti i posle 36 saati stoenje nadvor ko prigotveni seushte bea svezi bar organoleptichki iako pretpostavuvam toa svetot na mikroorganizmite raspalil nekako nekade izmegju, no dobra zaprshka od patlidzan luk i kromid sigurno i go potkusurija vrelo www.cheftalk.com/t/7317/does-cooked-pasta-go-bad barila voda moze da im nosat na ova divive no i ovie ko najizvikan pasta brend kaj nas sigurno se idealno zaprasheni so konzervansi ta i najidealni za vakvi il slichni okolnosti, kamo da znaev so kakva hemija gi tretiraat iako na pakuvanjeto veli samo isusena testenina od durm (tvrdo pcenichno) brashno edit:
Edited by Max - 29-Jan-2019 at 08:11 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #64 Posted: 22-Aug-2015 at 22:55 | ||
летово ме изненадија КАМчеви за сите пари, 400г. ирански урми шиткаат од пола до едно евро, и во двата случаи без семка, но оние од евро цели парчиња и во фенси пакување, а оние од пола евро пасирани и во олдскул амбалажа, што да кажам покрај кафе прилог воедно идеалнен природен засладувач [1] за фрапеа, торти, колачи [1][2][3] [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm#History_of_dates нејсе, ме изненади навистина цената иако урмата и традиционално не е особено захтевна култура [1] зависно од сортата [2] но каде е процесирање, маркетинг, транспорт, царина, маржа итн. а не верувам дека ни овие иранските ги тимарат машински при бербата така да поскапа ставка, иако процесирањето сигурно оди на лента [3] Edited by Max - 06-Mar-2017 at 01:55 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #65 Posted: 20-Aug-2015 at 08:44 | ||
nir spektroskopijata stanuva sekojdnevna alatka i vo proizvodstvoto i vo inspekcijata na hrana, treba samo soodvetni aplikacii za soodvetni granki , a na povidok se i nevozmozno precizni senzori [1]
Edited by Max - 07-Oct-2015 at 16:16 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #66 Posted: 22-Jul-2015 at 08:51 | ||
со тоа гмо-то наскоро ни машина за процесирање нема да треба, она од нива одма во комбајн да го исцедат доматното пире, конзерва уште одма на нива ќе вадат http://www.worldtomatocongress.cl/ |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #67 Posted: 06-Jun-2015 at 00:30 | ||
списаниево изненадува по сите страни ~ http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food By the year 2030, food demand will grow by 40 percent. By 2050, that number will jump to 70 percent. Food security, sustainability and waste control are serious considerations when it comes to... ~ http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food+safety ... A new laser sensor can identify salmonella bacteria in food samples as much as three times faster than conventional detection methods. Developed by researchers at Purdue University, the sensor ... Optics technologies are advancing food safety applications. Natural pathogens. Food fraud and adulteration. Bioterrorism. Food safety is more of a concern today than it’s ever been before.... |
|||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #68 Posted: 19-May-2015 at 16:39 | ||
не очекував дека и во јогуртот има желатин за да го згуснат подобно, веројатно тоа е случај неретко и со џусовите итн. иако сите производи би можеле да се згуснуваат и на далеку поприроден начин, но проблемот е кога за ефтина пара треба да се протне ефтина закрпа просто денес да каже некој дека e вегетаријанец а не па веган, тоа мора или да живее на село и да се храни со своја храна, или параноично да ги чешла сите производи кои се на полиците во маркетите веројатно добар маркетинг спин би било ова за секоја веге-компанија која се пробива допрва на пазарот, она бомбастично да ги етикетира големите како неподобна храна за вегетаријанци, додека за своите производи да бара и државна: веган, еко и био лиценца, за сега кај нас како стандард постои чинам само последната http://www.dummies.com/how-to/content/hidden-animal-ingredients-in-foods.html |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #69 Posted: 06-Dec-2014 at 20:44 | ||
shto bi rekol Zoran Predin ajt Adio Pamet http://www.theverge.com/video/2014/12/5/7341867/future-food-the-technology-changing-the-way-we-cook ova i otkako kje napravat koktelot mozat i so visokofrkvetna muzika da gi pochastat gostite, smeshno shefot se preziva shuman trebalo togaj da svrtat i na niskofrekvetni mubeti ko shumanova frekvencija odnosno rezonanca, a mozele i degustacijata da ja osovremenat [1] do dusha pred 50tina godini i kompjuterska tomografija izgledala ko auchna fantastika pa eto sega bez nea ni ziva rana ne gibaat |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #70 Posted: 01-Dec-2014 at 01:35 | ||
ko za 20ti post kje si dozvolam mala kulinarska digresija so Heston samo za da se potencira deka molekularnite gastronomi ne se voopshto nekoja tabu pojava, naprotiv kolku poeduciran e nekoj kuvar tolku povekje ima kapacitet da iznenadi so vkusovite, iako ova ne e pravilo bidejki znam i nepismeni kuvari koi primer sred manastiri vadat super vkusni prilozi a osobeno za vreme na post koga i so oskuden izbor namirnici jadenjata im se fenomanalni Edited by Max - 01-Dec-2014 at 01:36 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #71 Posted: 30-Nov-2014 at 14:51 | ||
просто речено МГ е 'мудро кулинарство" кое има за цел од Клин Чорба да направи специјалитет пр. мојот грашок со крем-супа, јогурт, компир, печурки, коприва, зачини и масло да бидне послужен со натопени или наполнети лепињи а уште полесно ко прилог на домашни тестенини па и равиоли... или пак моето фолирање вкус на сирење во посни денови едноставно со пребран Овес и свеж Купус јасно и нешто масло или соја сос колку да не е сув миксот... друг аспект на МГ е здравата исхрана и начинот како истата да биде што поедноставно постигната преку малите тајни на големите мајстори дали, од крап да излезе јунешко месо, или уште посликовито како од печен пипер без пржење да се направи добар ајвар... инаку од се што имам експериментирано на овој план единствено ми се табу тема сеуште тоа јапонската и кинеската кујна, а особено ми е криво што никогаш не користам јаглен при готвењето иако ми е јасно дека е неопходен во овие времиња, него традиционално екстра го ползувале азијците во кулинарството [1]
исто битна работа која тука би ја издвоил е мојата скорешна дилема околу пушените (чадените) меса, а кои ко такви велат биле прилично канцерогени, та колку и да ми била убава некогаш пршутата или сеуште ми е чадената пастрмка ова донекаде ме замислува [1] нормално има и побетер она скараџиското месо кое е тешка артилерија за организмот [2] иако повеќе од јасно е дека има техники како истата и да се демобилизира [3] но доколку народ нема можност како да си сочува месото ова е навистина неопходна појава а која може да се наштима и соодветно здраво http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_%28cooking%29#Types http://chefsblade.monster.com/training/articles/966-how-to-smoke-meat?page=3 [1] та милувале чадени, зачаурени или запушени муабети сепак always look on the bright side of life [1] и гледајте бар лимон во екстра количина да фрлите на сето тоа - дал при маринирањето или уште подобро при сервирањето, та бар да бидне мезалакот ко алкална бомба сервирана на асталот, која евентуално ко таква бар би ги неутрализирала останатите (директни и индиректни) стравови [2][3] од кои мене најголем ми е елитизмот да неречам ресторанскиот снобизам а по него и сите хедонисти кои ко трендсетери се спремни да ја одржат во живот молекуларната кујна затворена за обичните маси [4] ~ морам да си признаам дека на оваа тема сум навистина бос, ајде и така никој нема кусур од тоа освен моето его а можеби и волјата за импровизација, таман jернст ранглин да го викнам на помош кога спремам црвено-банана-фрапе со мед и бадеми [1] како добро тв-шоу освен кичен кемистри на хестон блументал би го препорачал на оваа тема и Good Eats на алтон браун, веројатно добар абер има и во неговите книги иако сето тоа е повеќе со опуштен пристап презентирано слично како и тв-шоуто [1] спакувајте си видеово додека го има [1][2] http://www.foodnetwork.com/videos/switched-on-baklava-0123016.html Edited by Max - 09-Apr-2016 at 19:14 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #72 Posted: 29-Nov-2014 at 15:51 | ||
иако молекуларната гастрономија звучи одбивно за в кујна, а уште повеќе во костец технократскиот пристап за гмо експерименти, сепак во умерени количини упразнета истата може да биде навистина корисна, макар што колку поголемо проникнување во нештата толку помалку наивна љубопитност, која на крај може да прејде и во разочарување штом се спознаат ред појави и пројави кај дадена супстанција, пр. тоа акриламидот и кафето или пак оксалатите кај блитвата и ај кафе пијам и се тешам дека е само навика во прашање но веќе блитвата лесно можам да ја елимирам од исхрана а како не би закачил некој скапоцен камен в бубрег НО ето сеуште официјално не сум ја ставил на мојата кулинарска црна листа на која ни пофритот сеуште не е но бар напола е пржен... донекаде интересна е историјата на молекуларната гастрономија [1] која реално е и постара (The ancestors of Molecular Gastronomy) иако според мене и пред среден век научно се експериментирало со вкусоите и полезноста на храната, пр. Хипократ кај егејците, или мудреците кај кинезите [2] и јасно индусите [3] а од сите нив синкретизирале подоцна и арапите [4] сепак акцентот кај сите нив повеќе отпаѓа на лековитоста него на органолептичкиот момент, но тоа незначи дека во тие времиња не придавале значење и на вкусоите напротив епикурејците се накалемиле токму во раната антика ако нешто корисно имам научено од оваа област тоа е како да ги сочувам витамините и минералите кај приготвената храна, единствено со Стимер! сеуште ми фали првиот и последниот лонец за Готвење на Пареа што сум го купил, беше од северин ем од медицинска пластика извајан, единствено беше проблем да се обезбеди ефтини органски зарзават за него, но за ова подробно во друга прилика... бидејќи минатиот пост беше речиси цел посветен на капучино, во контекст истиот а во прилог на овој еве и абер за - молекуларно подобно Турско кафе внимавајте да не се искомплексирате Хемиски со муабетов бидејќи ќе излезе дека се е хемија а уствари има и поприлично екстра физика посреди, бидејќи хемијата ко појава лесно може да се спинува со малку физички know-how само експериментирањето да не прејде во навика, та на крај и чај од гуарана да се комбинира со кафе од наут... http://blog.khymos.org/tag/coffee/ http://www.molecularrecipes.com/flavor-pairing/carrot-coated-coconut-coffee/ http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html Edited by Max - 29-Nov-2014 at 20:02 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #73 Posted: 23-Nov-2014 at 22:44 | ||
ова последниот линк инспиративен и за џемови освен кафиња, налик уметнички спастрено слатко, можеби во средина со симбол од цреши - а од околу со прелив од смокви или некое друго зелено овоштие, но посекако да се доволно хомогени смеси како не би се направил карамбол, иако донекаде и тоа е ок слично ко кај кафената уметност, бар ефектот да се нагласи при служењето ако не при складирањето не дека е ова тригонометрија но треба волја за да се жонлгира со правилни комбинации пример не секоја пена или шлаг ќе пројде кај капучиното а сликата да остане и цел ден на сонце и отворено ова навистина е вкусна уметност и тоа секому достапна само треба малку тренинг и правилен сооднос, иако умешноста може да затера и вон филџанот [1] единствено вишак е што ко појава кафето е кисела работа сама по себе, та ќе дојде де факто кисело-весела уметност за будење адреналин во недостаток од природен [2] Cappucino is made from 1/3 espresso, 1/3 hot milk and 1/3 foamed milk. ... A lot of the smoothness can be attributed to the milk, which is steamed to perfection, velvety, sweet, and frothy. Overall, this roast is a lighter, sweeter flavor combination that lends itself well to a midafternoon cup of coffee. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3140&PID=199978#199978
Edited by Max - 22-Aug-2015 at 23:21 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3609 |
Quote Reply #74 Posted: 22-Nov-2014 at 05:50 | ||
skladiranjeto navistina e umetnost, no samata priprema ushte pogolema, bidejki malku treba pr. dzemot da stane pekmez ili obratno, sigurno toa na domakinkite im e jasno, no ima mnogu nevesti koi za ova voopshto nemaat aber, a za toa da ne bidne postojan sluchaj eve podoben lokalen prirachnik - neka ne ve buni naslovot na kafanata bidejki neli ne e bitno imeto ami kakov e chovekot, inaku so tajfava lani druzevme fino ali zaradi nepocituvanje kukjen red i ostali flertoi morashe da olabaime - kamo site da si znaeja koga e dosta http://www.pijanitvor.com/threads/pekmezi-dzemovi-i-slicno.7376/page-5 Ova e taman inspiracija za onie koi im se razvodnilo esenskoto blago-slatko, ta da poitaat da spremat zimsko samo v zima tnko stojat rabotite so organsko ovoshje, a ushte potnko so egzotichno organsko a eftino i dostapno, sega za kilo svezo o.mango treba vo krv da plati choek a ne pa za vrekja i od dusha altan kje mu baraat, mozebi tikva so orevi da bidne dobra kompenzacija no istata treba da e napola pechena i taka skladirana a potem pred sluzenje da se dopodpekuva neli i jasno da se dozacini dal so cimet, rum ili vanila, lichno toa ruskite tikvi mi se najomileni iako denoive imav prilika da pomirisam i nekoj avstraliski hibrid, sepak izvorno si e izvorno makar trebalo po nego i do izvor da se odi... ... Slobodno prelistajte go cel forum kje ve iznenadi kako toa postojat i vakvi mesta dovolno izolirani a sepak eksplozivni, na momenti toa stariot interfejs beshe i prilichno napaden, no sega rabotite se rechisi poezija, dobro i proza vo ribarskite podforumi, bitno opasno dobro mesto za visenje, da znaete samo kako e na forumskite druzbi po prirodno zdravje, posle fejsbuk konekting pipl - abe ajde - u isto vreme kako gi konektira taka i gi diskonektira shto bi rekle egejci - eksik od andartski marifeti |
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #75 Posted: 15-Nov-2014 at 17:14 | ||
затоа берете памет како складирате намирниците можеби и ова ќе ви помогне
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #76 Posted: 31-Oct-2014 at 15:51 | ||
излегува дека многу што од проблеми кај чоека може да се реши со DAO суплементи, од депресија преку мигрени [1] па се до психози ko што вели др.волш во интервјуво [2] - бреј мањак цинк а вишок хистамин и ето чоек е спремен за шверц, рекет и остали криминалии нејсе др.валш со неговиов пристап од Nutrient Power ето има добар абер и за аутизмот и за алкохолизмот, сепак да не излезе дека Хистаминот е зло напротив [1] него премногу или премалку хистамин е кабаетот http://www.diagnosisdiet.com/histamine-intolerance/ [1] Edited by +Protagorist - 31-Oct-2014 at 15:52 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #77 Posted: 31-Oct-2014 at 10:19 | ||
http://www.drdobbin.co.uk/health-dangers-smoked-and-cured-products [1] пушени риби или конзервирани во солило имаат кабет од хистамини доколку веднаш при уловот не се замрзнуваат, а тоа ретко е случај, обично на крај од уловот што се вели пред пристаниште се сортира и става на мраз рибата HISTAMIN U RIBI - http://hah.hr/index.php?id=352
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #78 Posted: 16-Aug-2014 at 18:20 | ||
sigurno ne e lesno chovek da vidi kurtul od alkohol, no moez bi bilo polesno dokolku go miluva ko medicinsko vino, ta ako veke resil da gori jetra bar da ne pregori i srce ili mozok kaj nas zegin sega neshto pochna da proizveduva medicinsko vino, a shto kako e posredi seushte nema javno aber inaku velat deka tradicionalno ko medicinsko vino na istok go smetale Sake-to [1] koe vsushnost po gradacija e megju vino i rakija [2] no bidejki se pie na sitno plus so se eventualni lekoviti bilki posredi istoto sigurno e poefektivno nego poznatite nasi travarici megju koi pelnovata rakija e najizvikana (tradicionalen absint) http://winemaking.jackkeller.net/request146.asp http://winemaking.jackkeller.net/dandelion.asp [1] http://www.winemakingtalk.com/forum/f5/horse-radish-wine-12892/ http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/6-fruit-wines-you-must-try?s=2 Edited by +Protagorist - 01-Oct-2015 at 20:42 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #79 Posted: 03-Jul-2014 at 10:22 | ||
e sega ova postov gore kolku i da zvuchi korisno koga kje se polie so doktorskite fakti od videoto na linkov [1] jasno deka kje go distorzira zdravo istiot, ushte povekje onie fenomeni koi ne vo vinoto ami vo rakijata gledaat angel chuvar mozebi dokolku na alkoholot vaka mu se pristapi ko seopshto zlo, kolektivno da doterame do povekje vreme, volja i sredstva za reshavanje na problemi ko siromashtijata ili gladta vo svetot, za pochetok pousrdno neka go pravat toa edukativnite instituciite po uchilishtata kade ko mantra bi im se povtoruval predmet sekoja nekoja za zdravje i zdrava ishrana kade glaven akcent bi bil na borbata so zavisnotsi, shto utopiski bi dovole do pozdravo opshtestvo [2] a definitivno ko idealno reshenie bi bilo bazdaren alko-starter vo sekoe vozilo > posledniot link od linkov [3] |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #80 Posted: 19-Jun-2014 at 12:05 | ||
dokolku se saka reshenie sekogash ima, no nekomu toa ne mu e milo, slichno i kaj vinarite ima nachin kako da se intervenira lesno sepak vinoto seushte se mitologizira, vprochem pravite informacii skrzavo se chuvaat ili zamagluvaat so sporedni, ta ako i obichno vino moze da se oprai so magneti shto fajde narod da troshi ekstra energija za posebni uslovi i tehnologii http://www.tehnologijahrane.com/tehnologijaalkoholnihpica/bistrenje-vina http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=136290#136290 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
Post Reply | Page <1 2345> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |