build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технологии на храна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2345>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 20-Feb-2016 at 02:20

https://mk.wikipedia.org/wiki/Џелато [1]
http://www.channel4.com/microsites/J/jamie-and-jimmy-friday-night-feast/diy-gelato-machine-guide.pdf [1]

http://cookingequipment.about.com/od/icecreammachines/f/gelatovicecream.htm [1]

 Jymmi's Gelato - http://rutube.ru/player.swf?hash=6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63

http://gelatissimo.com.au/valentines-day-say-i-love-you-with-gelato/

~еве и добро локално брендирање   

 
http://www.giogio.mk/sostojki.html
[1]

3. ЏиоЏио ЏелатоАко мислите дека Италијанците го прават најдобриот сладолед, тогаш вие не сте го пробале ЏиоЏио Џелато. Совршено пакување, со седум различни вкусови, овој сладолед ќе ги задоволи и најсофистицираните непца. Пробајте го „италијанскиот лешник“http://www.huffingtonpost.com/kosta-petrov/10-brands-changing-this-small-countrys-business-reality_b_8079420.htmlhttp://daily.mk/makedonija/hafington-post-potencijal-uspeshni-globalni-brendovi



Edited by +Protagorist - 06-Mar-2016 at 19:21
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3887
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 20-Feb-2016 at 01:55
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 03-Sep-2015 at 07:34

samo da potvrdam deka divela shpageti i posle 36 saati stoenje nadvor ko prigotveni seushte bea svezi bar organoleptichki iako pretpostavuvam toa svetot na mikroorganizmite raspalil nekako nekade izmegju, no dobra zaprshka od patlidzan luk i kromid sigurno i go potkusurija vrelo

www.cheftalk.com/t/7317/does-cooked-pasta-go-bad

barila voda moze da im nosat na ova divive no i ovie ko najizvikan pasta brend kaj nas sigurno se idealno zaprasheni so konzervansi ta i najidealni za vakvi il slichni okolnosti, kamo da znaev so kakva hemija gi tretiraat iako na pakuvanjeto veli samo isusena testenina od durm (tvrdo pcenichno) brashno


edit:

Каналот „Chubbyem“ на Јутјуб објави видео-снимка за смртта на млад студент, кој починал откако изел порција тестенини стари пет дена. Случајот е од 2008 година, но сега станал актуелен откако американскиот весник за клиничка микробилогија наишол на таа приказна.

Дваесетгодишното момче порцијата шпагети ја приготвил пред пет дена, а потоа ги оставил во кујна да стојат два дена. Неговиот цимер потоа ги преместил тестенините во ладилник, каде стоеле уште три дена, се опишува во снимките кои досега ги прегледале повеќе од еден милион луѓе.

Студентот пет дена подоцна ги подгреал тестенините во микропечка, а не бил свесен дека тоа е истата храна од пред неколку дена. Набрзо почнал да се чувствува лошо, почувствувал мачнина, главоболка и болка во стомакот. По неколку часа почнал да повраќа.

Заклучил дека се работи за труење во желудникот па испил многу вода, зел лек за желудник и си легнал да спие, се наведува во снимката. Се разбудил испотен и повторно почнал да повраќа, по што неговиот цимер повикал брза помош. Пред да дојде брзата помош, момчето се онесвестило, а во болница починало.

Посмртно е откриено дека неговата смрт ја предизвикала бактеријата Bacillus cereus, а откриено е и дека лекот што го земал го оштетил црниот дроб, кој веќе откажувал поради бактеријата која се развила во организмот.

Докторот кој се појавува во видеото, тврди дека такви случаи се ногу ретки.

„Важно е да се напомене дека ова не е типичен случај на труење од храна. Многу луѓе јадат тестенини, стари ден или два и не им е ништо. Но бидете внимателни со храната која била надвор од ладилникот повеќе од неколку часа. Ако храната мириса чудно, секогаш е подобро да бидете внимателни отколку да зажалите“ заклучува докторот.

https://vecer.mk/life/video-student-pochinal-otkako-izel-testenini-stari-pet-dena




Edited by Max - 29-Jan-2019 at 08:11
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 22-Aug-2015 at 22:55

летово ме изненадија КАМчеви за сите пари, 400г. ирански урми шиткаат од пола до едно евро, и во двата случаи без семка, но оние од евро цели парчиња и во фенси пакување, а оние од пола евро пасирани и во олдскул амбалажа, што да кажам покрај кафе прилог воедно идеалнен природен засладувач [1] за фрапеа, торти, колачи [1][2][3]
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm#History_of_dates

нејсе, ме изненади навистина цената иако урмата и традиционално не е особено захтевна култура [1] зависно од сортата [2] но каде е процесирање, маркетинг, транспорт, царина, маржа итн. а не верувам дека ни овие иранските ги тимарат машински при бербата така да поскапа ставка, иако процесирањето сигурно оди на лента [3]







Edited by Max - 06-Mar-2017 at 01:55
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 20-Aug-2015 at 08:44


nir spektroskopijata stanuva sekojdnevna alatka i vo proizvodstvoto i vo inspekcijata na hrana, treba samo soodvetni aplikacii za soodvetni granki , a na povidok se i nevozmozno precizni senzori [1]

NIR Hyperspectral Imaging Roots out Peanut Contamination

MADRID — Near-infrared hyperspectral imaging could eliminate uncertainty for food producers required to include the warning “May contain peanuts” on their packaging.

A team of researchers from Spain and France have adapted the technique to quantify peanut contamination in powdered foodstuffs such as wheat flour.

“These results show the feasibility of using HSI systems for detecting traces of peanut and similar products that are present in low percentages in powder foods with contrasting spectra,” said Puneet Mishra, graduate research assistant at Universidad Politécnica of Madrid.

Any food product may contain traces of peanut if it is made with powdered foodstuffs, such as wheat flour, that were ground up in a facility that also grinds peanuts. This contamination can be impossible to prevent, and even trace levels of peanut can be a major problem for peanut-allergic individuals.

Several techniques already exist for detecting peanut contamination, such as enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). But these techniques are destructive, work only with small samples and tend to be time-consuming.

Near-infrared (NIR) spectroscopy detects specific molecules based on their absorption and reflection of light. Peanut powder is known to generate different NIR spectra than wheat flour, powdered milk and cocoa. The problem with conventional NIR spectroscopy is that it collects an average NIR spectrum over a large area, meaning that trace peanut contamination may be missed.

NIR hyperspectral imaging, on the other hand, produces images in which every pixel contains spectral data. The researchers developed a scoring system to determine whether or not specific pixels in an image of wheat flour contained peanut powder, which allowed them to estimate the level of contamination.

They tested this system on samples of wheat flour spiked with powder from four different types of peanut, including raw, blanched and roasted. It was able to detect peanut concentrations as low as 0.01 percent, though it could only accurately determine the level of contamination between 0.1 and 10 percent.

Mishra and colleagues are now looking to apply the same technique to detecting contamination by other nuts that can also cause serious allergic reactions.

“Although peanut is the most common cause of nut allergy, peanut allergic patients are frequently also sensitive to tree nuts,” he said. “We are presently sampling different tree nut mixtures of almond, walnut and hazelnut to check the feasibility of HSI for detecting them.”

The research was published in the Journal of Near Infrared Spectroscopy (doi: 10.1255/jnirs.1141).

For more information, visit www.upm.es

http://www.photonics.com/Article.aspx?PID=5&VID=125&IID=827&AID=57316


Edited by Max - 07-Oct-2015 at 16:16
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 22-Jul-2015 at 08:51

со тоа гмо-то наскоро ни машина за процесирање нема да треба, она од нива одма во комбајн да го исцедат доматното пире, конзерва уште одма на нива ќе вадат

http://www.worldtomatocongress.cl/

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 06-Jun-2015 at 00:30


списаниево изненадува по сите страни

~

http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food

By the year 2030, food demand will grow by 40 percent. By 2050, that number will jump to 70 percent. Food security, sustainability and waste control are serious considerations when it comes to...

~

http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food+safety

...

A new laser sensor can identify salmonella bacteria in food samples as much as three times faster than conventional detection methods. Developed by researchers at Purdue University, the sensor

...

Optics technologies are advancing food safety applications. Natural pathogens. Food fraud and adulteration. Bioterrorism. Food safety is more of a concern today than it’s ever been before....


Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3887
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 19-May-2015 at 16:39


не очекував дека и во јогуртот има желатин за да го згуснат подобно, веројатно тоа е случај неретко и со џусовите итн. иако сите производи би можеле да се згуснуваат и на далеку поприроден начин, но проблемот е кога за ефтина пара треба да се протне ефтина закрпа 

просто денес да каже некој дека e вегетаријанец а не па веган, тоа мора или да живее на село и да се храни со своја храна, или параноично да ги чешла сите производи кои се на полиците во маркетите

веројатно добар маркетинг спин би било ова за секоја веге-компанија која се пробива допрва на пазарот, она бомбастично да ги етикетира големите како неподобна храна за вегетаријанци, додека за своите производи да бара и државна: веган, еко и био лиценца, за сега кај нас како стандард постои чинам само последната  

http://www.dummies.com/how-to/content/hidden-animal-ingredients-in-foods.html

https://www.vegsoc.org/factsheets - Useful fact sheets on cheese and other products 

http://www.barnivore.com/ - Comprehensive list on vegetarian and vegan beers, wines and spirits. 

http://veganrecipeclub.org.uk/vegan-food-companies - Curated info on vegan-friendly companies. 

http://accidentallyvegan.tumblr.com/  - Tumblr account listing foods which are not commercially identified as vegan but safe for non-meat eaters to consume. 

http://www.peta.org/living/food/vegetarian-shopping/ - How to shop vegan  

http://veggievision.tv 


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 06-Dec-2014 at 20:44

shto bi rekol Zoran Predin ajt Adio Pamet http://www.theverge.com/video/2014/12/5/7341867/future-food-the-technology-changing-the-way-we-cook

ova i otkako kje napravat koktelot mozat i so visokofrkvetna muzika da gi pochastat gostite, smeshno shefot se preziva shuman trebalo togaj da svrtat i na niskofrekvetni mubeti ko shumanova frekvencija odnosno rezonanca, a mozele i degustacijata da ja osovremenat [1]

do dusha pred 50tina godini i kompjuterska tomografija izgledala ko auchna fantastika pa eto sega bez nea ni ziva rana ne gibaat
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 01-Dec-2014 at 01:35

ko za 20ti post kje si dozvolam mala kulinarska digresija so Heston samo za da se potencira deka molekularnite gastronomi ne se voopshto nekoja tabu pojava, naprotiv kolku poeduciran e nekoj kuvar tolku povekje ima kapacitet da iznenadi so vkusovite, iako ova ne e pravilo bidejki znam i nepismeni kuvari koi primer sred manastiri vadat super vkusni prilozi a osobeno za vreme na post koga i so oskuden izbor namirnici jadenjata im se fenomanalni





Edited by Max - 01-Dec-2014 at 01:36
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 30-Nov-2014 at 14:51




просто речено МГ е 'мудро кулинарство" кое има за цел од Клин Чорба да направи специјалитет пр. мојот грашок со крем-супа, јогурт, компир, печурки, коприва, зачини и масло да бидне послужен со натопени или наполнети лепињи а уште полесно ко прилог на домашни тестенини па и равиоли... или пак моето фолирање вкус на сирење во посни денови едноставно со пребран Овес и свеж Купус јасно и нешто масло или соја сос колку да не е сув миксот...

друг аспект на МГ е здравата исхрана и начинот како истата да биде што поедноставно постигната преку малите тајни на големите мајстори дали, од крап да излезе јунешко месо, или уште посликовито како од печен пипер без пржење да се направи добар ајвар...

инаку од се што имам експериментирано на овој план единствено ми се табу тема сеуште тоа јапонската и кинеската кујна, а особено ми е криво што никогаш не користам јаглен при готвењето иако ми е јасно дека е неопходен во овие времиња, него традиционално екстра го ползувале азијците во кулинарството [1]
Binchō-tan has found uses other than as a fuel. Because it has numerous small pores, it can absorb chemical substances. Bits can be added to rice during cooking to remove the chlorinated tap water taste, placed in shoe-cabinets to absorb odors, and put in rooms to freshen the air. There are many more supposed benefits and health values of white charcoal. [1]


исто битна работа која тука би ја издвоил е мојата скорешна дилема околу пушените (чадените) меса, а кои ко такви велат биле прилично канцерогени, та колку и да ми била убава некогаш пршутата или сеуште ми е чадената пастрмка ова донекаде ме замислува [1] нормално има и побетер она скараџиското месо кое е тешка артилерија за организмот [2] иако повеќе од јасно е дека има техники како истата и да се демобилизира [3]
но доколку народ нема можност како да си сочува месото ова е навистина неопходна појава а која може да се наштима и соодветно здраво http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_%28cooking%29#Types
http://chefsblade.monster.com/training/articles/966-how-to-smoke-meat?page=3 [1]

та милувале чадени, зачаурени или запушени муабети сепак always look on the bright side of life [1] и гледајте бар лимон во екстра количина да фрлите на сето тоа - дал при маринирањето или уште подобро при сервирањето, та бар да бидне мезалакот ко алкална бомба сервирана на асталот, која евентуално ко таква бар би ги неутрализирала останатите (директни и индиректни) стравови [2][3] од кои мене најголем ми е елитизмот да неречам ресторанскиот снобизам а по него и сите хедонисти кои ко трендсетери се спремни да ја одржат во живот молекуларната кујна затворена за обичните маси [4]

~

морам да си признаам дека на оваа тема сум навистина бос, ајде и така никој нема кусур од тоа освен моето его а можеби и волјата за импровизација, таман jернст ранглин да го викнам на помош кога спремам црвено-банана-фрапе со мед и бадеми [1]

како добро тв-шоу освен кичен кемистри на хестон блументал би го препорачал на оваа тема и Good Eats на алтон браун, веројатно добар абер има и во неговите книги иако сето тоа е повеќе со опуштен пристап презентирано слично како и тв-шоуто [1]

спакувајте си видеово додека го има [1][2] http://www.foodnetwork.com/videos/switched-on-baklava-0123016.html




Edited by Max - 09-Apr-2016 at 19:14
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 29-Nov-2014 at 15:51

иако молекуларната гастрономија звучи одбивно за в кујна, а уште повеќе во костец технократскиот пристап за гмо експерименти, сепак во умерени количини упразнета истата може да биде навистина корисна, макар што колку поголемо проникнување во нештата толку помалку наивна љубопитност, која на крај може да прејде и во разочарување штом се спознаат ред појави и пројави кај дадена супстанција, пр. тоа акриламидот и кафето или пак оксалатите кај блитвата и ај кафе пијам и се тешам дека е само навика во прашање но веќе блитвата лесно можам да ја елимирам од исхрана а како не би закачил некој скапоцен камен в бубрег НО ето сеуште официјално не сум ја ставил на мојата кулинарска црна листа на која ни пофритот сеуште не е но бар напола е пржен...

донекаде интересна е историјата на молекуларната гастрономија [1] која реално е и постара (The ancestors of Molecular Gastronomy) иако според мене и пред среден век научно се експериментирало со вкусоите и полезноста на храната, пр. Хипократ кај егејците, или мудреците кај кинезите [2] и јасно индусите [3] а од сите нив синкретизирале подоцна и арапите [4] сепак акцентот кај сите нив повеќе отпаѓа на лековитоста него на органолептичкиот момент, но тоа незначи дека во тие времиња не придавале значење и на вкусоите напротив епикурејците се накалемиле токму во раната антика

ако нешто корисно имам научено од оваа област тоа е како да ги сочувам витамините и минералите кај приготвената храна, единствено со Стимер! сеуште ми фали првиот и последниот лонец за Готвење на Пареа што сум го купил, беше од северин ем од медицинска пластика извајан, единствено беше проблем да се обезбеди ефтини органски зарзават за него, но за ова подробно во друга прилика...
бидејќи минатиот пост беше речиси цел посветен на капучино, во контекст истиот а во прилог на овој еве и абер за - молекуларно подобно Турско кафе

http://citizensciencequarterly.com/2011/05/molecular-gastronomy-turkish-coffee-foam/

внимавајте да не се искомплексирате Хемиски со муабетов бидејќи ќе излезе дека се е хемија а уствари има и поприлично екстра физика посреди, бидејќи хемијата ко појава лесно може да се спинува со малку физички know-how само експериментирањето да не прејде во навика, та на крај и чај од гуарана да се комбинира со кафе од наут...

http://blog.khymos.org/tag/coffee/

http://www.molecularrecipes.com/flavor-pairing/carrot-coated-coconut-coffee/

http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html



Edited by Max - 29-Nov-2014 at 20:02
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 23-Nov-2014 at 22:44

Originally posted by Max

се загледав некои кулинарски видеа [1][2][3][4][5]

ова последниот линк инспиративен и за џемови освен кафиња, налик уметнички спастрено слатко, можеби во средина со симбол од цреши - а од околу со прелив од смокви или некое друго зелено овоштие, но посекако да се доволно хомогени смеси како не би се направил карамбол, иако донекаде и тоа е ок слично ко кај кафената уметност, бар ефектот да се нагласи при служењето ако не при складирањето не дека е ова тригонометрија но треба волја за да се жонлгира со правилни комбинации пример не секоја пена или шлаг ќе пројде кај капучиното а сликата да остане и цел ден на сонце и отворено



ова навистина е вкусна уметност и тоа секому достапна само треба малку тренинг и правилен сооднос, иако умешноста може да затера и вон филџанот [1] единствено вишак е што ко појава кафето е кисела работа сама по себе, та ќе дојде де факто кисело-весела уметност за будење адреналин во недостаток од природен [2]

Cappucino is made from 1/3 espresso, 1/3 hot milk and 1/3 foamed milk.
...
A lot of the smoothness can be attributed to the milk, which is steamed to perfection, velvety, sweet, and frothy. Overall, this roast is a lighter, sweeter flavor combination that lends itself well to a midafternoon cup of coffee.



http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3140&PID=199978#199978



According to legend, the word cappuccino comes from the Capuchin monastic order. In 1683, soldiers fighting for Marco d'Aviano, a monk from the order, found a hoard of coffee following a victory over the Ottomans in the Battle of Vienna. The coffee was too strong for the European's tastes, so they diluted it with cream and honey. The resulting brown beverage matched the robes of the monk, and was dubbed cappuccino after the order
...
http://coffee.wikia.com/wiki/Cappuccino



Edited by Max - 22-Aug-2015 at 23:21
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 22-Nov-2014 at 05:50


skladiranjeto navistina e umetnost, no samata priprema ushte pogolema, bidejki malku treba pr. dzemot da stane pekmez ili obratno, sigurno toa na domakinkite im e jasno, no ima mnogu nevesti koi za ova voopshto nemaat aber, a za toa da ne bidne postojan sluchaj eve podoben lokalen prirachnik - neka ne ve buni naslovot na kafanata bidejki neli ne e bitno imeto ami kakov e chovekot, inaku so tajfava lani druzevme fino ali zaradi nepocituvanje kukjen red i ostali flertoi morashe da olabaime - kamo site da si znaeja koga e dosta

http://www.pijanitvor.com/threads/pekmezi-dzemovi-i-slicno.7376/page-5

Ova e taman inspiracija za onie koi im se razvodnilo esenskoto blago-slatko, ta da poitaat da spremat zimsko samo v zima tnko stojat rabotite so organsko ovoshje, a ushte potnko so egzotichno organsko a eftino i dostapno, sega za kilo svezo o.mango treba vo krv da plati choek a ne pa za vrekja i od dusha altan kje mu baraat, mozebi tikva so orevi da bidne dobra kompenzacija no istata treba da e napola pechena i taka skladirana a potem pred sluzenje da se dopodpekuva neli i jasno da se dozacini dal so cimet, rum ili vanila, lichno toa ruskite tikvi mi se najomileni iako denoive imav prilika da pomirisam i nekoj avstraliski hibrid, sepak izvorno si e izvorno makar trebalo po nego i do izvor da se odi...

...

Slobodno prelistajte go cel forum kje ve iznenadi kako toa postojat i vakvi mesta dovolno izolirani a sepak eksplozivni, na momenti toa stariot interfejs beshe i prilichno napaden, no sega rabotite se rechisi poezija, dobro i proza vo ribarskite podforumi, bitno opasno dobro mesto za visenje, da znaete samo kako e na forumskite druzbi po prirodno zdravje, posle fejsbuk konekting pipl - abe ajde - u isto vreme kako gi konektira taka i gi diskonektira shto bi rekle egejci - eksik od andartski marifeti

Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 15-Nov-2014 at 17:14

затоа берете памет како складирате намирниците можеби и ова ќе ви помогне

The Seven Major Mistakes in Food Storage

A month or two ago I met a cute little gal who was talking to me about her newly begun food storage. You know, she began, I've dreaded doing my storage for years, it seems so blah, but the way national events are going my husband and I decided we couldn't put it off anymore. And, do you know, it really hasn't been so hard. We just bought 20 bags of wheat, my husband found a place to get 60 pound cans of honey, and now all we have to do is get a couple of cases of powdered milk.

Could you tell me where to get the milk? After I suggested several distributors, I asked, Do you know how to cook with your Wheat? Oh, she laughed, if we ever need it Ill learn how. My kids only like white bread and I don't have a wheat grinder. She had just made every major mistake in storing food (other than not storing anything at all). But she's not alone, through 14 years of helping people prepare, I found most peoples storage starts out looking just like hers.

So whets wrong with this storage plan?

There are seven serious problems that may occur trying to live on these basics:

1. Variety - Most people don't have enough variety in their storage. 95% of the people I've worked with have only stored the 4 basic items we mentioned earlier: wheat, milk, honey, and salt. Statistics show most of us wont survive on such a diet for several reasons.

a) Many people are allergic to wheat and may not be aware of it until they are eating it meal after meal.

b) Wheat is too harsh for young children. They can tolerate it in small amounts but not as their main staple.

c) We get tired of eating the same foods over and over and many times prefer to not eat, then to sample that particular food again.

This is called appetite fatigue. Young children and older people are particularly susceptible to it. Store less wheat than is generally suggested and put the difference into a variety of other grains, particular ones your family likes to eat. Also store a variety of beans. This will add variety of color texture and flavor. Variety is the key to a successful storage program. It is essential that you store flavorings such as tomato, bouillon, cheese, and onion.

Also, include a good supply of the spices you like to cook with. These flavorings and spices allow you to do many creative things with your grains and beans. Without them you are severely limited. One of the best suggestions I can give you is buy a good food storage cookbook, go through it, and see what your family would really eat. Notice the ingredients as you do it. This will help you more than anything else to know what items to store.

2. Extended Staples - Few people get beyond storing the four basic items but its extremely important that you do so. Never put all your eggs in one basket. Store dehydrated and/or freeze dried foods as well as home canned and store bought canned goods. Make sure you add cooking oil, shortening, baking powder, soda, yeast and powdered eggs. You cant cook even the most basic recipes without these items. Because of limited space I wont list all the items that should be included in a well-balanced storage program. They are included in the The New Cooking With Home Storage cookbook, as well as information on how much to store, and where to purchase it.

3. Vitamins - Vitamins are important, especially if you have children, since children do not store body reserves of nutrients as adults do. A good quality multi-vitamin and vitamin C are the most vital. Others might be added as your budget permits.

4. Quick and Easy and Psychological Foods - Quick and easy foods help you through times when you are psychologically or physically unable to prepare your basic storage items. No cook foods such as freeze-dried are wonderful since they require little preparation, MRE's (Meal Ready to Eat), such as many preparedness outlets carry, canned goods, etc. are also very good. Psychological Foods are the goodies - Jell-O, pudding, candy, etc. - you should add to your storage.

These may sound frivolous, but through the years I've talked with many people who have lived entirely on their storage for extended periods of time. Nearly all of them say these were the most helpful items in their storage to normalize their situations and make it more bearable. These are especially important if you have children.

5. Balance - Time and time again I've seen families buy all of their wheat, then buy all of another item and so on. Don't do that. Its important to keep well-balanced as you build your storage. Buy several items, rather than a large quantity of one item. If something happens and you have to live on your present storage you'll fare much better having a one month supply of a variety of items than a years supply of two to three items.

6. Containers - Always store your bulk foods in food storage containers. I have seen literally tons and tons of food thrown away because they were left in sacks, where they became highly susceptible to moisture, insects, and rodents. If you are using plastic buckets make sure they are lined with a food grade plastic liner available from companies that carry packaging supplies. Never use trash can liners as these are treated with pesticides. Don't stack them too high. In an earthquake they may topple, the lids pop open, or they may crack. A better container is the #10 tin can which most preparedness companies use when they package their foods.

7. Use Your Storage - In all the years I've worked with preparedness one of the biggest problems I've seen is people storing food and not knowing what to do with it. Its vital that you and your family become familiar with the things you are storing. You need to know how to prepare these foods. This is not something you want to have to learn under stress. Your family needs to be used to eating these foods.

A stressful period is not a good time to totally change your diet. Get a good food storage cookbook and learn to use these foods!

Its easy to solve these food storage problems once you know what they are. The lady I talked about at the first of the article left realizing what she had stored was a good beginning but not enough. As she said, Its better to find out the mistakes I've made now while there's still time to make corrections. This makes a lot more sense.

If you're one who needs to make some adjustments, that's OK. Look at these suggestions and add the things you're missing. Its easy to take a basic storage and add the essentials to make it livable, but it needs to be done. As I did the research for my cookbook, I wanted to include recipes that gave help to families no matter what they had stored.

As I put the material together it was fascinating to discover what the pioneers ate is the type of things we store. But if you have stored only the 4 basics, there's very, very little you can do with it. By adding even just a few things it greatly increases your options, and the prospect of your family surviving on it. As I studied how the pioneers lived and ate, my whole feeling for food storage changed. I realized our storage is what most of the world has always lived on. If its put together the right way well be returning to good basic living with a few goodies thrown in.
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 31-Oct-2014 at 15:51


излегува дека многу што од проблеми кај чоека може да се реши со DAO суплементи, од депресија преку мигрени [1] па се до психози ko што вели др.волш во интервјуво [2] - бреј мањак цинк а вишок хистамин и ето чоек е спремен за шверц, рекет и остали криминалии

нејсе др.валш со неговиов пристап од Nutrient Power ето има добар абер и за аутизмот и за алкохолизмот, сепак да не излезе дека Хистаминот е зло напротив [1] него премногу или премалку хистамин е кабаетот http://www.diagnosisdiet.com/histamine-intolerance/ [1]






Edited by +Protagorist - 31-Oct-2014 at 15:52
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 31-Oct-2014 at 10:19


  • свежа риба
  • Fish: Before refrigerating a piece of fish, dry it completely and wrap it in waxed paper. It will usually keep in the coldest part of your fridge for up to two days, but make sure to check the smell before you cook it. If it smells too fishy or has an off color, throw it out. For bonus points: store wrapped fish on a bed of ice [1]


  • сушена риба
  • How do you store dried fish... Wrap it in paper. Put in a basket and hang the basket in a cool but dry place. This is what I have learned from my grandmother.


    http://www.drdobbin.co.uk/health-dangers-smoked-and-cured-products [1]

    пушени риби или конзервирани во солило имаат кабет од хистамини доколку веднаш при уловот не се замрзнуваат, а тоа ретко е случај, обично на крај од уловот што се вели пред пристаниште се сортира и става на мраз рибата

    HISTAMIN U RIBI - http://hah.hr/index.php?id=352

    HISTAMINSKO TROVANJE - Karakterističan je za plavu ribu: tunjevina, skuša, srdela, inćun; Oblikuje se post mortem bakterijskom dekarboksilacijom esencijalne aminokiseline histidina
    ...
    Bijela riba (npr.oslić) sadrži tek neznatne količine slobodnog histidina. Razine slobodnog histidina variraju od 1 g/kg u haringama do 15 g/kg u mesu tunjevine затоа харинга е чаре http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=177612#177612
    ...
    Kada se histamin jednom stvori ne može biti uništen ni zagrijavanjem, niti
    hlađenjem. Toksično djelovanje histamina pojačavaju biogeni amini putrescin i kadaverin. Određene bakterije proizvode enzim histidin-dekarboksilazu kao nusprodukt svoga rasta, a taj enzim reagira sa slobodnim histidinom u mesu ribe pri čemu nastaje histamin

    Vrste bakterija povezane s nastajanjem histamina su uglavnom prisutne u slanoj vodi. Prirodno su im stanište škrge i crijeva živih riba i te bakterije ni na koji način ne ugrožavaju ribu

    Nakon uginuća obrambeni mehanizmi u mesu ribe više ne mogu inhibirati rast bakterija te bakterije koje su naročito aktivne u stvaranju histamina rastu i produciraju ga. Najveći proizvođači histamina su: Morganella morganii; Klebsiella pneumoniae; Hafnia alvei. Kada jednom nastane histidin-dekarboksilaza može nastaviti producirati histamin u ribi i u slučaju da bakterije nisu aktivne. Enzim može biti aktivan i na temperaturama konzerviranja hlađenjem, a vrlo vjerojatno je stabilan i kod smrzavanja

    Histamin, prema nekim autorima, izdržava čak i temperaturu od 200 ˚C
    Toksičnost biogenih amina dolazi u obzir u početni stadijima kvarenja ribe kada nisu izražene uznapredovale promjene na ribi
    Organoleptička svojstva ribe nisu dobro mjerilo za procjenu njezine
    održivosti, a ni za p j roc enu toksične količine histamina

    U ljudskom organizmu se histamin detoksificira u probavnom sustavu uz pomoć enzima diaminoksidaze (DAO) i N- metil-transferaze (HMT). Ovaj zaštitni mehanizam prestaje djelovati, ako je unos histamina visok ili ako su navedeni enzimi blokirani drugim tvarima

    PERIOD INKUBACIJE: Od 5 minuta do sat vremena
    TRAJANJE SIMPTOMA: Od nekoliko sati do 24 sata
    SIMPTOMI:
    1. Mučnina, povraćanje, proljev
    2. Osjećaj pečenja u ustima; papren i metalni okus u ustima, blago do jače utrnuće jezika i čitave usne šupljine
    3. Osip, svrbež (crvenilo)
    4. Hipotenzija, lagana glavobolja, vrtoglavica ili nesvjestica

    Prvi slučaj trovanja histaminom prijavio je Henderson- 1850 godine. Kod nas: Prvo trovanje opisano 1973 god u Prvo trovanje opisano 1973. god. u jednoj bolnici za tuberkulozu- trovanje konzervama sardina u biljnom ulju

    Studije pokazuju da su na histamin osetljivi pojedinci kojima u sluznici tankog crijeva manjka enzim diamin-oksidaza (DAO) što uzrokuje smanjenu razgradnju i povećanu apsorpciju histamina u probavnom sustavu

    HACCP:
    - Vizualni pregled ribe i mjerenje temperature u središtu ribe pri dolasku u hladnjaču tvornice (analiza na histamin prema potrebi)
    - Kontrolirati temperaturne režime hlađenja i smrzavanja Pregledavanje ribe nakon odmrzavanja, a prije puštanja u proizvodni proces (analiza na histamin prema potrebi)
    - Uvozna smrznuta riba (analiza na histamin se vrši uvijek, bez obzira na certifikate porijeklom iz zemalja iz kojih smrznuta riba dolazi)


    Jedina učinkovita metoda sprječavanja
    histaminskog trovanja je skladištenje
    ribe na temperaturi nižoj ili jednakoj
    4,4 ˚C u svakom trenutku od ulova (na
    brodu) do potrošnje

    PRAVILNIK O MIKROBIOLOŠKIM STANDARDIMA (NN 74/08), točka
    1,26 i 1, 27: Metoda za utvrđivanje histamina je metoda visoko učinkovite tekućinske kromatografije (HPLC)
    - za analizu na histamin se iz svake serije uzima 9 uzoraka
    - 2 uzorka mogu sadržavati više od 100, a od 200 /k hi i d 200 mg/kg histamina
    - niti jedan uzorak ne smije sadržavati više od 200 mg/kg histamina


    Histamin je biogeni amin koji prema nekim autorima izdržava temperaturu od čak 200 ˚C, što znači da ga temperature sterilizacije ne mogu uništiti. Enzim histidin dekarboksilaza može biti aktivan i na temperaturama konzerviranja hlađenjem. Vrlo je verovatno da enzim histidin-dekarboksilaza ostaje stabilan i kod temperatura konzerviranja smrzavanjem te da se može vrlo brzo reaktivirati nakon odmrzavanja

    FAO zone ribarenja Ustanovljeno je 27 glavnih zona ribarenja
    8 glavnih zona pokriva unutrašnje vode kontinenata
    9 glavnih zona obuhvaća ribarstvena područja Atlantskog, Indijskog, Tihog oceana s njihovim pripadajućim morima

    Jadransko more pripada u 37- u glavnu zonu ribarenja, ali svaka od glavnih zona
    se djeli na podpodručja i divizije. Jadransko more iz tog razloga možemo okarakterizirati s brojem 2 1 okarakterizirati s brojem 2.1
    Samo u 3 FAO zone nije napravljena podjela na podpodručja (FAO 61, 67 i 77)


    http://www.ptfos.unios.hr/pdf/dkt/Histaminsko%20trovanje%20ribom_Nosi%C4%87.pdf




    Edited by +Protagorist - 26-Nov-2016 at 00:25
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 16-Aug-2014 at 18:20

    sigurno ne e lesno chovek da vidi kurtul od alkohol, no moez bi bilo polesno dokolku go miluva ko medicinsko vino, ta ako veke resil da gori jetra bar da ne pregori i srce ili mozok

    kaj nas zegin sega neshto pochna da proizveduva medicinsko vino, a shto kako e posredi seushte nema javno aber

    inaku velat deka tradicionalno ko medicinsko vino na istok go smetale Sake-to [1] koe vsushnost po gradacija e megju vino i rakija [2] no bidejki se pie na sitno plus so se eventualni lekoviti bilki posredi istoto sigurno e poefektivno nego poznatite nasi travarici megju koi pelnovata rakija e najizvikana (tradicionalen absint)

    http://www.prakticanzivot.com/ljekovito-bilje-u-alkoholnim-otopinama-263

    http://winemaking.jackkeller.net/request146.asp

    http://winemaking.jackkeller.net/dandelion.asp [1]

    http://www.winemakingtalk.com/forum/f5/horse-radish-wine-12892/

    http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/6-fruit-wines-you-must-try?s=2



    Edited by +Protagorist - 01-Oct-2015 at 20:42
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 03-Jul-2014 at 10:22

    e sega ova postov gore kolku i da zvuchi korisno koga kje se polie so doktorskite fakti od videoto na linkov [1] jasno deka kje go distorzira zdravo istiot, ushte povekje onie fenomeni koi ne vo vinoto ami vo rakijata gledaat angel chuvar

    mozebi dokolku na alkoholot vaka mu se pristapi ko seopshto zlo, kolektivno da doterame do povekje vreme, volja i sredstva za reshavanje na problemi ko siromashtijata ili gladta vo svetot, za pochetok pousrdno neka go pravat toa edukativnite instituciite po uchilishtata kade ko mantra bi im se povtoruval predmet sekoja nekoja za zdravje i zdrava ishrana kade glaven akcent bi bil na borbata so zavisnotsi, shto utopiski bi dovole do pozdravo opshtestvo [2] a definitivno ko idealno reshenie bi bilo bazdaren alko-starter vo sekoe vozilo > posledniot link od linkov [3]

    [/tube]
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 19-Jun-2014 at 12:05

    dokolku se saka reshenie sekogash ima, no nekomu toa ne mu e milo, slichno i kaj vinarite ima nachin kako da se intervenira lesno sepak vinoto seushte se mitologizira, vprochem pravite informacii skrzavo se chuvaat ili zamagluvaat so sporedni, ta ako i obichno vino moze da se oprai so magneti shto fajde narod da troshi ekstra energija za posebni uslovi i tehnologii

    http://www.tehnologijahrane.com/enciklopedija

    http://www.tehnologijahrane.com/tehnologijaalkoholnihpica/bistrenje-vina

    http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=136290#136290




    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
     Post Reply Post Reply Page  <1 2345>

    Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



    This page was generated in 0.195 seconds.

    Copyright ©2007 - 2024  build.mk

    Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.