build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технологии на храна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #41 Posted: 06-Mar-2016 at 19:19
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #42 Posted: 09-Mar-2016 at 10:10

18th Century Bread Series - https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1F368B5848077C3
немам чуено кои лебови биле најзастапени тука низ вековите, иако можеби има нешто абер во книгата на Ангелина Маркус за исхраната на античките македонци, но претпоставувам зрнастите лебови биле норма, попрво од јачмен и жито него овес со оглед дека првите две житарки биле милувани од рајата како позастапени и постари [1] додека овесот освен на коњите им бил омилена храна и на војниците, но и купка за античката аристократија [2] а сигурно бил и посластица во Кина од каде и впрочем потекнува [3] нели таму и скакулците се деликатес а што пак житарка

нејсе, нашите баби незнам дали се познати по жонглирање рзлични лебови, но ете знам за лебот со млеко т.н. Милиброд и питата со млеко Млечникот - сукана идила на која современиве фурнаџии ни од блиску не се добираат, иако ко аматер би пробал да извадам некоја современ пандан пр. словенечкиот кухан крух би го сварил во млеко место вода, иако и без него истиот е уникатна појава, а особено на балканиве, имав прилика сред алпскиот дел да видам рурална работилница за леб [1][2] и што да кажам словенците ме изненадија пријатно со традиционалната кујна
Japanese milk bread (also known as Hokkaido milk bread) is known for it's distinct slightly sweet flavor and soft interior. The secret to this fluffy milk bread is it's use of a starter (water roux). A simple mixture of flour, water, and milk creates this paste that helps to produce the fluffiest bread ever
...
http://www.thelittleepicurean.com/2015/05/japanese-milk-bread.html

Jap Milk Bread - [1][2] ипак европски http://www.japanesecooking101.com/japanese-basic-bread-recipe/ [3]


   

Edited by +Protagorist - 09-Mar-2016 at 10:20
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #43 Posted: 10-Mar-2016 at 04:08

во јапонија хокаидо лебот го прават и сомногу млеко и со многу јајца, слично кои млечникот кај нас, се останато од состојки е умерено особено солта и шекерот,но затоа нив ќеги најдете по стандардниот пекарски леб, а особено фабричкиот


[1] http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8735147/Loaf-of-bread-as-salty-as-seawater.html

но

https://www.weekendbakery.com/posts/salt-in-bread-baking-how-much-and-why/

сепак
Originally posted by Max

high salt intake increases acidity in the body, which can accelerate bone loss...

затоа
http://www.wisebread.com/which-salt-is-best

http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/dodaci-prehrani/himalajska-sol-prednosti-i-hranjive-vrijednosti

http://dokaziumedicini.hr/je-li-himalajska-sol-bolja-od-obicne-kuhinjske-soli/

на крај и з'ш ја викале органска http://www.xbrain.co.uk/table-salt-versus-himalayan-salt






HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #44 Posted: 12-Mar-2016 at 20:33

веројатно забегувањето околу сите хемии и прехрамбената индустрија најдобро може да се долови со хоумејд видео а во однос индустриски трендови односно заменски опции за традиционалните рецепти

во случајов вештачка варијанта на јапонскиот јагленисан леб http://kotaku.com/how-to-make-black-burgers-1655369315 [1]

While a few food colour additives may not show direct evidence of causing health problems, many do. Further, food colour additives are unlikely to promote health and longevity (but hey, you never know). So – why bother consuming them at all?
...
http://www.precisionnutrition.com/all-about-food-additives


http://www.100daysofrealfood.com/2012/03/13/real-food-tips-7-reasons-i-hate-artificial-food-dyes/

http://www.special-education-degree.net/food-dyes/

https://en.wikipedia.org/wiki/Food_coloring#Other_locations

ајде секогаш системот ќе глуми коректна научност [1] та и до сега зар цела своја нација не ја пржеле и лоботомирале со насмевка на лицето [2][3]

може делувам како некој органик факир или натурал даеш, но факт е дека квалитетот на живот во ова современо 'напредно' општество е тешка фатаморгана, ајде и така сме на пат кон еугеничарската утопија па нели не ни треба многу да му се секираме ако сме конзумеристички заморчиња
и не е проблемот што сиромашните немаат избор туку што и богатите незнаат за подобро, напросто сите се дават во илузијата на капитализмот, најчесто неа здравјето и е само изговор за дополнителен фармациски профит, а нему патријархалното семејство кабает кој маркетиншки треба да го ослободи, а само за да мамонистичката центрифуга полесно се подмачкува и продолжи да ја меле земјава

~

да не е само контра, еве и афирмативна поента
Ask a gourmand and you're likely to hear three specious answers. First, Epicurean: Artificial color tastes bad. Second, Hippocratic: It's bad for your health. And third, Platonic: It makes food unnatural... [1]






Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:09
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2345
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #45 Posted: 12-Mar-2016 at 22:53
Прота, со црниот леб ќе си змеш и црн ориз, таман да ги сложиш боите:



http://draxe.com/forbidden-rice/
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #46 Posted: 13-Mar-2016 at 01:41

охохо ова од нафталин по комшики ли го извади, како само се залепи на предходниот пост, и тоа органик, фала Фено и ова чудо ќе го пробам некогаш, за сега сум навлечен на кафеавиот басмати, и што да кажам неможам да му се наситам, иако тука е нешто поскап од локалнава адреа

ова ќе да е факторот зошто азијци ко индусите, пакистанците или авганистанците измулатиле отповеќе меланин ех каков само потенцијал би имал црн сутлијаш ко десерт во апче или шекерезада, а тие саде само бои и лакови, а тек што да кажат слаткарите по другите грљдои кои истите инвентивно успеваат да ги есапат и за упола цена

~

доколку некој налета на соодветен интернационален сајт за кулинарство слободно нека се пофали тука, каде на куп а детално би се протарашкале национални јадења пр. ко на америве [1] уште да имаа за споредба нешто ко некогаш и денеска пр. еве од каде влече корен мачмелоу-то



HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #47 Posted: 04-Apr-2016 at 19:46

еве контра абер и апропо белиот рафиниран ориз

http://www.healthydietbase.com/is-rice-good-for-you-advantages-and-disadvantages-of-white-rice/



инаку колку и да е нездрав избор најскап ориз на менијата во азија е пржениот ориз, а го спремаат и нешто подолго од обично бидејки е отстојан, прво го варат потем го оставаат преку вечер да отстои во фрижидер, а дури утредента го пржат, и што да кажам има доста добра фора во сето тоа, поентата е водата да се исуши што повеќе за оризот полесно и да се пропржи ем зрната да се убаво раздвоени, вака исто и помалку треба да се пржи истиот, слично ко кај помфритот кој најнапред треба да се свари а потем да подзамрзне тек ондак да се исечка на тенки кришки кои би се пропржиле, повкусни прженици од вака спремениве зеленчуци здравје ... in my humble opinion!)...it's hard to eat anything else after that [1]

всушност тоа што треба малку пржење т.е. само пропржување бидејки веќе претходно и се сварени, бар напола, го задржува вкусот а воедно ги прави крцкави, и доволно подзагорени а да небидат канцерогини заради тоа акриламидот

Proper Chinese-style fried rice must be made with day-old, cooked rice. Preferably long grain white rice that was washed before cooking.

Consider using a smidgen of five spice powder. Others have recommended a dram of oyster sauce. I recommend Lee Kum Kee premium oyster sauce (accept no substitutes).



Also, consider using a reduction of xao xing rice wine. Wherever you see Chinese recipes recommending the substitution of "dry sherry", this is what they're really alluding to. Cook off the xao xing by 50% in volume before frying any of the meat ingredients, be they pork, shrimp, chicken or char siu.



Use a light touch with any soy sauce and work with high heat in a well-seasoned pan. I prefer to mix regular oil with a tiny bit of roasted sesame oil (or even spicy sesame chili oil), for extra flavor.

For an elegant presentation, gently pack the prepared rice into a lightly oiled bowl and then cover it with a serving plate. Quickly invert this arrangement so as to create a beautiful dome of freshly fried rice.



Top with garlic chive spears or simply place a spoonful of minced green onion in the bottom of the bowl before adding any rice so that it creates a centered garnish after being inverted.

It is strongly recommended to scramble whatever eggs separately and then break them up into smaller curds prior to their being introduced into the fried rice. Please consider using my scrambling method recommended in: What are some common and simple ways to cook eggs that most people have been doing wrong?

For fried rice, cook the scrambled eggs to a medium hardness (not soft), and then gently fold them into the final product before serving.

Basic ingredients: (American-style)

  • Day-old rice

  • Minced green onion

  • Scrambled eggs

  • Green Peas

  • Diced carrots

  • Minced garlic

  • Choice of meat

  • Five spice powder

  • Xao Xing

  • Oyster sauce

  • Soy sauce

  • Vegetable or peanut oil

  • Roasted sesame oil


  • ...

    Heat.

    The cooking machine in restaurants can offer extremely high heat for food to create Maillard Reaction, the so called Wok Hee (锅气)as Cantonese say.

    This can't be done by electric cooking machine.

    https://www.quora.com/I-can-never-get-my-fried-rice-to-taste-like-restaurant-or-takeout-fried-rice-despite-trying-a-dozen-recipes-that-promise-results-What-am-I-missing


    ~

    интересно е дека сеуште немам пробано ориз на пареа или пак од експрес лонец, велат и во двата случаи уште поздрава опција од варениот ориз

    [1] http://www.hippressurecooking.com/easy-pressure-cooker-steamed-rice/





    Edited by +Protagorist - 05-Apr-2016 at 18:41
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #48 Posted: 07-Apr-2016 at 20:04



    TALC COATING ON RICE CALLED PERIL - http://www.nytimes.com/1981/02/08/us/talc-coating-on-rice-called-peril.html?pagewanted=all

    http://davidson-old.weizmann.ac.il/en/content/online/database/general_know/rice_white_lies

    http://www.cookingmanager.com/rice-washed-cooking/

    http://www.foodsng.com/should-rice-be-washed-before-cooking-the-myths-truths/

    ~



    [1] http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/how-to-cook-rice_5091f3564faf8.png

    [1] http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=365

    exactly which health benefits are we talking about here? Like other grains, rice is primarily starch. When you choose brown rice (the “whole grain” option) instead of white rice, you get a little bit more fiber. So, if you want to eat rice, brown rice is a slightly better option. But rice (brown or otherwise) is not a terribly nutrient-dense food. I don’t think you need to feel guilty for not eating enough of it!   

    As for whether rice cakes are as healthful as cooked rice, I’m afraid they are not. It’s not so much that vitamins or minerals are destroyed—because there aren’t that many to start out with. But the puffed rice used to make rice cakes has a higher glycemic impact—meaning that the carbohydrates are more quickly absorbed and converted into blood sugar.

    That's really good news all around for you: Don’t worry if you don’t feel like cooking brown rice—you’re not missing that much nutritionally. Plus, there’s no need to eat Styrofoam-flavored snacks! [1]


    Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:03
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #49 Posted: 07-Apr-2016 at 20:08




    How to Make Sushi Rice at Home

    Firstly, the term sushi rice is a misnomer as technically, the word sushi refers to the rice ... The first thing you need to know is the right kind of rice to use for sushi. The short-grain rice reserved for the task is often called sushi rice
    ...
    It is best to use the instructions on the package of rice when cooking it, but a general suggestion is to use equal parts rice and water. Prior to cooking, the rice should be rinsed in cold water until the water runs clear, a step now becoming less necessary as talc (used to prevent the rice from absorbing water and sticking together during storage) is slowly being replaced with another type of starch, which is fine to cook with. But you never know and the package won’t tell you what the company used as a coating.
    ...
    http://www.sushifaq.com/basic_recipe/sushi-rice/



    http://cooking.stackexchange.com/questions/21872/what-is-the-best-rice-for-sushi

    [1] http://makemysushi.com/how-to-make-sushi/nigiri-sushi.html

    http://www.digsmagazine.com/nourish_makingmakisushi2.htm

    http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/dwc/20160401.html

    http://www.inquisitr.com/1241805/sushi-has-many-health-benefits-and-risks/






    Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 14:54
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #50 Posted: 09-Apr-2016 at 10:10

    само што имаше dining with the chef на nhk каде спремаа ракчиња поховани во три бои, поховањето е прво брашно потем белки (за да не се обои филот) и три комбинации на фил, какинотане, морска трева и сусам. инаку емисијата е доста поучна, ете во оваа епизода сконтав како ракчињата да се потсечат и прекршат за да не се соберат при пржење, а еве интересен абер и за јапонската сарма tenmusu која сепак е завиткана во морска трева наместо лозов лист [1][2]

    ме изненади дека тоа какинотане е карамелизиран ориз [1][2] инспиративно, ориз на скара добро би легнал ко прилог за се', исто како испржениот најнапред сварен и отстојан преку вечер, но и во овoј случај треба внимателно заради акриламидот, а тшо има поубаво од запечен ориз
    http://www.foodnavigator.com/Science/Scientists-determine-safe-acrylamide-levels

    Rice crackers, which are processed by grilling at 200-300°C for several minutes or frying at 160-260°C for about a few minutes, contained 20 to 300 pg/kg acrylamide.
    ...
    https://books.google.mk/books?id=Wx7VmbU2YmIC&printsec=frontcover&dq=Chemistry+and+Safety+of+Acrylamide+in+Food

    изненадува дека и печените бадеми биваат склет земено вака, канцерогено мјам беле шекер и печени бадеми [1]

    http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/aq0104_acrylamide_in_roasted_almonds.pdf
    ...
    On the other hand, you may want to choose raw almonds. In March 2011, the "Journal of Food Science" reveals that almonds roasted over 140 degrees Celsius can damage their cellular structures and degrade their quality, making them more susceptible of releasing oil during storage. Roasting almonds above 130 degrees Celsius encourages acrylamide formation, a product with links to causing cancer. In another study from the "Journal of Food Science" in 2007, the amount of acrylamide formed increases as the color of the almonds gets darker as they roast. Depending on where the almonds are grown, an article from the "Journal of Agricultural and Food Chemistry" in 2005 states that varieties from Europe have less acrylamide formation potential than those from the US because the asparagine levels in European almonds are much lower.
    ...
    http://www.livestrong.com/article/446108-is-nutrition-lost-when-nuts-are-roasted/



    Edited by +Protagorist - 09-Apr-2016 at 10:30
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #51 Posted: 25-May-2016 at 22:11


    инпиративно ко за промена околу листови за сарма ... чинам за  ладна овошна пита,сарма ил бомбица ова листовиве би били идеална комбинација ... а доколку ко такви се потпечат и стопат сигурно и би прелевале уште поубаво боја

    се ми се чини настанале како алтернатива за пресуваната морска трева, иако според  начинот на обработка од вториот линк, излегува дека потешко е да се спреми оризов лист,  а воедно во третиот линк го датират како повеќевековен рецепт ...   

    [1][2] http://www.cooksinfo.com/rice-paper-wrappers [1][2][3]

    http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/06/how-vietnamese-rice-paper-is-made.html  

    http://www.foodtimeline.org/foodasian.html




    Edited by +Protagorist - 25-May-2016 at 22:22
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #52 Posted: 03-Jun-2016 at 06:09
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #53 Posted: 04-Jun-2016 at 08:08
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #54 Posted: 05-Jun-2016 at 02:50

    чинам без конкуренција најсклет работа е тоа соја сосот

    http://www.foodrenegade.com/dangers-of-soy/

    http://thedeliciousrevolution.com/cleanse/why-avoid-soy/

    https://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm

    патем Тамари-то е позастапено кај јапонците, а како го произведувале некогаш само додава гајрет на цел муавет, можеби хоум меид варијанта ќе ја биде за помирен сон [1][2]





    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    beTon View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member


    Joined: 25-Jun-2008
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote beTon Quote  Post ReplyReply #55 Posted: 05-Aug-2016 at 22:48

    еве интересен осврт за топ 10 терсене прехрамбени продукти по др.Помпа, ненамерно издвоен линк иако добро доаѓа и како аналогија дека кревање ваква помпа не ет на арно нит за индустријата нит за сиромаштијата, хм што ќе биде ако сите се преселат на село и баталат процесирана супермаркет исхрана!?

    нејсе, од некоја храна и на село би имале кабает пример млекото, во случајов заради казеинот, иако добро е да се извагаат предностите и негативностите пред човек да се откаже од млечни производи, лично без сирење и јогурт не би знаел како да функционирам сред овој свет, можеби на неговите краеви и некако но в среде хм тнка работа
    1. Grains (Even Whole Grains!)

    ...

    6. Conventional Dairy

    Did you know that 99% of dairy products in the USA contain a toxic protein called A1 Beta-Casein? This protein is 23 times more toxic than gluten, and is referred to as “The Devil in the Milk”, by authors Keith Woodford and Thomas Cowan, who wrote a book of the same name. A1 Beta-Casein is a transmuted gene in cows that has affected the majority of dairy products in this country and around the world. This gene mutation occurred thousands of years ago in Europe, and it still causing trouble today. It’s no surprise that so many people react negatively to dairy products, but few understand the root of the problem. This genetic mutation in cows, which produce the toxic dairy products we consume regularly, holds the answer to the many who suffer from mild to severe milk allergies. Symptoms linked to dairy from A1 cows include digestive issues, auto-immune conditions, infertility, type 1 diabetes, autism, neurological deficiencies, and heart disease.

    Additionally, twelve different pesticides have been identified in conventional cow’s milk, according to the USDA Pesticide Data Program. And don’t forget about the loads of steroids, hormones, and antibiotics pumped into cows to force them to produce milk in massive quantities. Yikes! Pasteurized and homogenized A1 dairy products definitely do more harm to our bodies than good.

    ...

    http://drpompa.com/additional-resources/health-tips/255-dr-pompa-top-10-toxic-foods

    инаку од казеинот и гајрет имаат сите оние кои се на мукает од СИНУСИ бидејки истиот ја згуснува слузницата во телото а со тоа и полесно им ги запушува каналите, нормално потем дрма мигрена, а на крај се в круг бидејки грото синусно напатени нит би пробале а не па да се откачат трајно од кравјо млеко, хм братот мислам го утепав од млење да проба да префри на козјо млеко еве чинам минува веќе 10 и кусур години како редовно му ја верглам оваа поука но бадијала, ко за беља откако му кажав за оваа работа почна и се почесто кравјомлеко да се налева, речиси сокот го замени со млеко како освежителен пијалок ...
    Originally posted by +Protagorist

    tretmanot na kancerot chinam e na nivo so hronichniot sinusitis, samo shto ko bolest sinusitisot ne e fatalen iako neznam shto e po tersene - da zivee chovek cel zivot vo bunilo ili vo daden period da dozivee brodolom, bitno i vo dvata sluchai alkalizacija na organizmot e glavna spona vo borbata, iako najdobro e da se otseche i samiot izvor odnosno prichinitel na bolesta pr. kaj sinusite neretko i gabichna infekcija ko EFRS sinusitis [1][2] ili pak sklet od kazein [3]

    https://en.wikipedia.org/wiki/Casein

    http://www.godairyfree.org/personal-stories/conquering-sinusitis-the-best-ive-felt-in-a-long-time

    http://www.ezhealthydiet.com/casein-protein.html - site promotes becoming vegan, which can cause other health problems. Off the top of my head vegans often have iron, calcium, vit d, vit b and iodine deficiencies - Could casein potentially increase cancer growth? Sure, so could whey, egg, soy, pea, architoke and any other protein source you can think of... FOOD in general can increase cancer growth as it supports tissue and cell growth... Casein itself however is not carcinogenic by nature. ~ на оние пак што им треба ги заболе уво и да бил канцероген тие и така пикаат ко лабораториски глувци се што би им извајало тело за еросот да им е полн цврста гордост [1][2][3]



    Back to Top
    beTon View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member


    Joined: 25-Jun-2008
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote beTon Quote  Post ReplyReply #56 Posted: 07-Aug-2016 at 01:44


    навидум еве уште еден анти-милк пост, и не заради нешто друго туку заради маститисот и дилемата колку истиот е толериран од млечната индустрија!? маститис е инфекција на вимето кај кравите чии бактериите посекако стигаат во лактофризер дури и при најригорозни контроли, особено онаму каде секој коперант нема свој лактофризер, појава која со ипард кофинансирањето се повеќе се надминува, но сеуште мнозинство се заедничките селски лактофризери, нели доволно е една кофа за цел лактофризер да се сотре, а потем бактериите се размножуваат и во камионот до млекара, каде иако по хасап би требало да го истурат заразеното млеко сепак истото завршува во сирење итн, е сега нормално дека прават анализи, уште понормално дека казнуваат коперанти, но штом отиде курбан и една кофа, касно е за млекото да се истура што неретко по млекарите и го прават доколку нивото на соматски клетки е недопустливо, сепак неретко замижуваат, а знае да заврши и млеко со антибиотик односно од антибиотично третирани крави

    вакви проблеми секојдневно има секоја штала [1][2] но тоа и во понапредни земји мака мачат а не па кај нас [3][4] сепак инфекција која го засега секое млеко па и мајчиното, а во принцип зијанот е и кај квалитетот на млекото [5] но и кај опасноста од расипливост налет пастериацијата, така да внимавајте од каде се земате млеко или купувате сирење, иако доколку хигиената и контролата се на завидно ниво најдобар избор се малите самостојни млекари каде млекото уште истиот ден се преработува, со оглед дека со секој изминат ден веќе квалитетот му опаѓа заради што големите млекари дополнително технолошки го штимаат при производството
    Pasteurization reduces the number of viable microorganisms, but often does not negate the effects of toxins produced by mastitis pathogens. The transfer of heat stable toxins produced by mastitis pathogens in milk is a potential concern. Specifically, enterotoxin produced by Staphylococcus aureus in milk of infected cows has been implicated in cases of food poisoning. ... https://nmconline.org/docs/SCChealthrisks.pdf

    http://www.nmconline.org/articles/sccquality.htm

    http://nutritionfacts.org/2011/09/08/how-much-pus-is-there-in-milk/

    ~

    но тука освен био-етичките се и еко-етичките искушенија околу млечната индустрија, а доколку навистина се решите да го исфрлите кравјото млеко од сопствента исхрана како новопечени Вегани добро размислете како ќе го надополнувате калциумот, можеби редовно внесувајки Киноа, та колку и да е во право веге-невестава видете само колку неухрането делува на видеово ...   



    ~

    патем ве поздрави аберов за сурутката (веј протеинот)

    Originally posted by Max



    единствено нешто што кај нас отскокнува од позитивното балансирање кај макробиотиката е натурализмот, но кој сега со ова новите хибридни и гмо сорти е ставен под знак прашање, а теоретски за сеуште чисти автохтони појави можат да се сметаат Расолницата и Сурутката се останато е вака или онака истретирано или модифицирано, но и зелката доколку не е добро очистена од неколку слоја има шанси во себе да носи секакви хемикалии од тоа киселите доздови и аеросоли та индиректно и кај расолот нема сигурна гаранција дека се е поезија, единствено Сурутката останува ко 100% чист еко производ односно нус производ од сирењето

    само прашање е дали Козјата Сурутка е најквалитетен извор на протеини и минерали макар била истата кристализирана т.е. концентрирана во прашак [1] и кога како треба истата да се внесува кај кои луѓе и за кои потреби [2][3]
    лично ја користев само ко овесен зачин колку за здравствен ефект, онаа козјата во веро на биокосмос, додека за спортски табиет и ефект треба комотно пријател со бачило, или нормално тоа шејковите од фитнес-фабрики за греота култот за телото е поголем од култот за здравјето, небаре среќен човек е оној кој е поскоцкан него оној кој е повитален


    [1] http://www.select-milk.com/sr/proizvodi/kozja-surutka [1]


    Сурутка – блокира стрес, регенерира црн дроб, топи масти


    Зајакнувањето на имунолошкиот систем е нејзин најголем адут. Додека пропратно ја зголемува енергијата, го поткрепува здравјето на зглобовите и мускулите, ги потпомага полезните цревни бактерии, го одржува оптималното метаболичко ниво и помага при топење на мастите.
    Сурутка помага во регенерација на црниот дроб, и спречува остеопороза, запира формирање на забен камен, помага да се зголеми чистата мускулна маса, да се зајакне имунолошкиот систем во целина, како и влијае во намалување на стресот. Сурутка се препорачува за постари лица, бремени жени, спортистите.

    Сурутка е течна енергија, содржи: калиум, натриум, магнезиум, фосфор, железо, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, витамини, амино киселини и протеини. Содржи синџир на протеини: б-laktoglobin, а-lactalbumin, имуноглобулини, glycomacropeptides, лактоферин, lactoperoxidase и БСА (говедски серум албумин).
    Сурутка или сурутка е нус-производ од изработка на сирење. Тоа е течност која останува по коагулација на млекото. Сурутка има висока содржина на вода, додека содржината на калории и маснотии е многу мала. Литро сурутка во себе има околу 360 калории, што е половина од калориите во еден литар млеко.

    Лековитите својства на оваа течност се големи, но сеуште не се целосно истражени. Интензивна употреба на сурутка доведува до брза регенерација на заболените места во телото. Сурутка стимулира распаѓање на мастите и го зголемува имунолошкиот систем.
    Протеини кои се наоѓаат во сурутка има позитивен ефект врз апетитот. Исто така, сурутка има позитивен ефект на висок холестерол, и е добар против кариес.

    Сурутката, исто така, ја нарекуваат и чистач на црниот дроб, па се препорачува и нејзино превентивно користење, а посебно е добро да ја користат луѓето кои практикуваат диетски режим на исхрана.
    Сурутка помага во регенерација на црниот дроб, и спречува остеопороза, запира формирање на забен камен, помага да се зголеми чистата мускулна маса, да се зајакне имунолошкиот систем во целина, како и влијае во намалување на стресот. Сурутка се препорачува за постари лица, бремени жени, спортистите.

    Богата е со протеини, аминокиселини, ензими, и разни витамини и минерали. Витамини како витамин Б2, Б6, Б12, Ц, минерали во сурутка се калциум, калиум и магнезиум.
    Бидејќи сурутката е богата со белковини, може со неа да се спрема бебешка храна како замена за мајчиното млеко. Таа е корисна и за бремени жени и спортистите.

    Протеините кои што ги содржи сурутката директно навлегуваат во мускулното ткиво, што овозможува брзо релаксирање на мускулите после напорен тренинг.
    Консумирање адекватни количини на протеини од риба, домашни птици, соја и сирутка, ќе ве направат да бидете со бистра глава и помалку нерасположени.

    Третман со сурутка трае подолг период. Се препорачува да се пие сурутка секојдневно во износи до 0.5 литри 1 литар дневно, а во исто време се избегне мрсна храна, алкохол и цигари.
    Со цел да се постигне подобро и побрзо заздравување корисно е да се користи во секојдневна исхрана и урда или младо сирење – најдобро за појадок, на празен стомак.

    http://babinlek.com/sirutka-blokira-stres-regenerira-tsrni-drob-topi-masti/


    можеби најкорисна комбинација е Риба + Сурутка
    плус зелена салата со мелени јаткасти плодови

    http://www.huffingtonpost.com/entry/the-best-protein-you-can-eat_55ccbcfee4b064d5910aae11

    Originally posted by Max

    предноста кај Сурутката има и во подигањето на нивото на глутамин во организмот
    The late 1970s discovery of the nutritional benefits of proteins from whey, especially their ability to raise glutathione levels, by Dr. Gustavo Bounous at Canada’s McGill University, changed this practice and brought whey proteins into the limelight. http://www.immunehealthscience.com/undenatured-whey-protein.html
    Back to Top
    beTon View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member


    Joined: 25-Jun-2008
    Online Status: Offline
    Posts: 3516
      Quote beTon Quote  Post ReplyReply #57 Posted: 02-Nov-2016 at 11:55

    незнам дали во оваа или во нишката за Индивидуален Квалитет на Живеење (сега во офтопик подфорумот) веќе има поместено инфо за MSG но во контекст минатиот пост еве абер и тука

    ова со Сурутката навистина е гачка за подобар живот но за да биде појасно имјате го во предвид и овој абер
    [1] http://www.livestrong.com/article/512239-what-is-the-difference-between-glutamate-glutathione-glutamine/


    но како и секоја хемија која го престимулира телото како Есцитотоксин така и Глутамат Солите го прават истото, а доведуваат до инстант дебелеење со оглед дека ги има по сите страни, веројатно затоа го има и по протеинските шејкови како би го форсирал инсулинот и растот [1] но едно е спортист а сосем друго фотељаш пардон нормалниот човек денеска, за кого дури и се препорачуваат како нормални овие соли на глутаматот [1][2][3][4][5] нели индустријата се бори за што повкусен профит па и ќе најде начин и како да се оправда, а и да се наметне како оправдана, во случајов со гајретот од MSG ова сеј-но-ту-МСГ звучи како сеј-но-ту-МЕСОТО та зар сета месна индустрија не е напудрена обилно со мсг и какви се не адитиви, зато ко што велам во пост #9 понапред бркајте селска самоодржлива идила, а и тогаш внимавајте со што ја зачинувате храната, или терајте со анорексичен табиет в град па лишувајки се од храна и да се оградите од хемијава а со тоа и во невозможни услови да имате шанса да се продуховите штом телото го растеретите од конзумеристи.чки сиџими а душата ја упатите на Љубовен Подвиг ...
    http://www.saynotomsg.com/basics_list.php

    како и да е бар децата радувајте ги органски за да бидат што почуствителни а со тоа и потенцијално повесели доколку успеете да ги лишите од престимулираните џртани канали или самодоволноста посесивниот индивидуализам и умисленоста како наједноставен начин за домашно воспитување денеска, она пушти околностите нека му го калемат карактерот, а нормално после чудете се зошто станало развратно нафурано или во најдобар случај одвратно неодговорно ~ но на село сите би се преселиле кога тракторот со даљинско би го командале. да какви родители такви деца, не се жалете ако ве втаса таа вистина

    просто сета инстант хемија пребрзо е истурена како еволутивен експеримент како хедонистички трендмил на кој нашите телаи баш не се прилагодуваат со леснотија, еве и зошто, но на празен стомак кому му е гајле дали ќе биде избалансиран телесно ил духовно, а не пак ако веќе е навлечен на даден прехрамбен производ! ЗАТОА државата треба да биде што порестриктивна кон вештачката храна или пак што поблагонаклонета кон органското производство, што сега е сведено толму само на нетоксичност и антиканцерогеност апропо она што го одобрува Инспекторатот за Храна ако тоа и може да се провери некаде [1] уште помалку им верувам и на EFSA ил FDA [2] поткрепено со фактите во пост #30 понапред во нишкава, но во капиталистички околности довербата не е толку битен фактор колку самосвеста дека треба особена претпазливост околу хемиите и нормално што поголема инерција кон органска самоодржливост, за што од корист се думиве по форумов и сличните нанив расфрлани во етерот пр. оние на Радио Слободна Македонија единствената радио станица во земјава каде сериски во две емсии се говореше за Храната и Исхраната, првата Безбедна Храна Здрава Иднина [1] и другата Здравје и Здрава Храна [1] но такво нешто треба да има министерството како аудио подкаст а не само памфлети иако и ова е светлосни години понапред од пристапот на АВХ [2] бар спорадично им се чу гласот на радиово ко за промена ...

    впрочем треба и памфлети но добро разработени и како прилог на физичкото образование во училиштатата а за што би требало да ги седнат во министерството на мас и соодветните факултети и институти како би извадиле нешто слично на ова ... [1]






    Edited by beTon - 02-Nov-2016 at 12:12
    Back to Top
    Zelenikovo View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 19-Oct-2017
    Online Status: Offline
    Posts: 655
      Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #58 Posted: 20-Oct-2017 at 23:25

    има ли некој абер колку ова е вистина а колку спин, конечно дали е доволно шпекулација за да почне народ да се враќа на селски фармерски живот за да може да си осигура здрав начин на живот ... каква илузија е ова кашатализмов посреди урбаната џунгла, дури и земји ко Русија кои и официјално се гмо-фри, заради сиромаштијата илити штедачко потрушавчкиот АКЦИЈА табиет посекако се изложени на инвентивноста на данок-фри претприемачи, иако и кај нас имаме дирекции агенции инспекции сепак тука истите овие профит дустабанлии дрмаат и со насмевка на лицето, нормално се додека има маса која е спремна да се гетоизира и пржи посреди асфалтски идеали ...

    тамангодина дена подоцна добро би било некој медиум или нво да направи рекапитулар какво месо прошло и завршило на наш пазар ... едно време чув имало и кинеско пилешко полно хормони, илити 'македонски' јогурт со млеко во прав итн.

    19.11.2016 - Swine Permafrost: NATO's 34 Year Old Frozen Pork Ready for Serbia

    At least 600 kilograms of frozen pork from NATO stocks are due to be sent to Serbia in the near future, according the Serbian newspaper Evening News. There's nothing new, of course, but for the fact that the pork dates back to 1982.

    ...

    "All the customs services have been ordered to be on standby and especially focus on the checkpoints located near Serbia's border with Montenegro, Macedonia, Bosnia-Herzegovina as well as the administrative border with Kosovo," the Customs Administration was quoted by the Evening News as saying.

    ...

    The invasion of frozen thirty-four years old pigs was first reported by the web portal Agroservis, but the sources did not elaborate on who might be the customer for this frozen pork which is due to be delivered to Serbia via Montenegro's port of Bar, the Evening News said.

    ...

    https://web.archive.org/web/20161120153449/https://sputniknews.com/europe/201611191047625179-serbia-kosovo-nato-pork/
    Back to Top
    Zelenikovo View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 19-Oct-2017
    Online Status: Offline
    Posts: 655
      Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #59 Posted: 08-Jul-2018 at 22:34

    денес во разговор на ручек и сходно за приложеното ми текна како Пријател ко поранешен сопственик на Рибарници ми кажуваше дека редовно на рибата која е замрзната мора да и става со лопата во фрижидерите Натриум т.е. Нитрити за да ја зачува свежината на месото, а потем кога се заинтересирав за конзервансите научив дека тој процес е задолжителен за секое комерцијално месо, нормално научно оправдана гачка, иако за нус ефектите нема постојана анализа и дебата за анализитемво научната фела, и не само кај нас туку и другде а не пак во wto, посекако центрифугата мора да врте, иако ќе ве утешат Технолозите за Храна ќе ви речат тоа е најсоодветна конзумеристичка пракса, но дали попат ќе ве предупредат дека не ет и совршено безбедна конзумерска навика!?

    јасно ова во град поинакунне може да се ресетира, но ет еве добра мотивација за Чоек да сврти на Селска Идила нормално доколку Здравје му е озбилна варијабила во Живот ...

    Preservative Side Effects

    Though preservatives do protect the nation's food supply from bacteria and disease, they also might be harmful to health. Bromates are known to destroy nutrients and cause stomach problems such as diarrhea. Sulfites are known to cause joint pain and heart palpitations. Butylated hydroxytoluene is known to cause cancer in rats. Sodium nitrate is said to cause stomach cancer, and artificially produced citric acid is said to cause asthma and allergic reactions. To avoid the dangerous chemical concoctions preservatives might bring, preserve foods naturally using salt, sugar, onions or rosemary extract.


    https://www.livestrong.com/article/441942-do-all-meats-have-preservatives-in-them/


    за сега останува според Слободна Волја што би рекле народно по Совест да си заклучиме дали ќе тераме конзумеристички или самоодржливо, чекајќи некогаш може да проработи совеста и на корпорациите но и властите да пресечат дали и малку отров по Чоека ет етички да се подаде за да се избалансира побарувачката и понудата ...

    Nitrite additives-harmful or necessary? - https://spo.nmfs.noaa.gov/sites/default/files/pdf-content/MFR/mfr384/mfr3845.pdf

    ајде оние кои пушат веројатно на чисто се дека се трујат [1][2][3] но останатите!?


    Back to Top
    Zelenikovo View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 19-Oct-2017
    Online Status: Offline
    Posts: 655
      Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #60 Posted: 10-Jul-2018 at 21:37

    интересно е дека нитритите ги гледа индустријата и како потенцијален лост за слабеење на шекеросаниот веј оф лајф, бидејќи шекер на ангро се бутка во сите производи, а многу веројатно бидејќи истиот ништи емоции а форсира страсти, односно така и најлесно се справуваат елитите со Слободоумноста на плебисот праејќи од него шербет-џанки, иако на прв поглед сето ова е само конзумеристички нусефект, има убаи постои во нишката Индивидуален Квалитет за Живеење за ваквиот ќорсокак, а сигурно на многу тоа им е познато ... нејсе, нитритите и навистина ќе да се исфорсирани меѓу другото освен заради ризикот од ботулизам кај вакумираната храна, и за контрола на дебелината кај населението, односно социјален диетски инжинњерингн кој би требало да ги урамнотежи научно тоа евроатлантските стандарди а потоа индиректно и светските, та веројатно еугеничарските елити може се надеваат дека и малку од малку и вака ќе им го ресетираат гоеењето на рат-рејс конзумерите, а во што денес сите несамоодржливи луѓе се имаат претворено! бар начинот на кој во исто време ги занемаруваат фактите и како ја оправдуваат потребата за "нпк" и биолошки и растително упатува на ваква конспиративна теорија, која иако заради фактите е повеќе од теза, но сепак недостасува официјално сведоштво од некој инсајдер за и да може да се потврди или пак отфрли ко вака претпоставена!

    Наше е да разбереме дека единствено самоодржливо ни е загарантирана одредена Идила, а што значи одчипување од постојниот систем, за што пак треба Mетаноја од нови рурални навики т.е. за Рурален Живот не е до-волно само добра волја туку ко и за секоја промена напор и фокусираност ем истрајност ... слично како кога традиционален Верник сака да стане Воцрковен ...

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


    ова не значи дека Вие треба да се уплашите што ќе биде со Вас ко Воцрковени во Град туку дека доколку сте свесни дека нешто нечини и ќе се трудите да го промените, а доколку не можете да се Смирувате а и' за секој еден ден Живот да му Благодарите на Бога бидејќи сеуште имате шанса духовно да растите созревате и се спасувате, а искористете ги ваквите недоумици како мотив бар со конзумеризмот да поднамалите! доколку веќе не можете од него да се одтргнете!

    теоријата ја изведувам од линкуваните абери од минатиот, но и следниве од овој пост, та ако на тоа се надодат теориите за еугеничарски социјален инжинеринг, и зошто и во супер-научни времиња не се наоѓа волја за промени или пак нзс, јасно е дека посреди е нечија поголема агенда него прост индустриски куршлус!

    http://www.livefreefromobesity.co.uk/tag/sodium-nitrite/[/ul">

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsfa.2740370407

    ~

    https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21623945.2015.1005525

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804022
    ________________________________________________________________________________


    конечно убо е што некој мисли за Народ да нема голем гајрет од нивниот центрифугален конзумеризам, што е и совесно од нив да научно најдат капаче за секое новотворено шише со ризици, иако Чоек треба навистина да е изботиран озбилно за да си рече ако аирлија нека им биде така во недоглед, но не треба да параноичи зошто такви биднале работите, туку ако мисли дека некаде е презагаден некако воздухот за него та и нека си се тргне од таквото опкружување! а белки во новото ќе си затера самоодржливо та и помалку да зависи од Милоста Божја во однос секојдневни ризици а повеќе да се потпре на Неа за оние несекојдневните при одлучностн духовно да се подвизува, она чим имаш осигурано сместување и здрава храна што денес е најизводливо на Село под претпоставка мрзливоста не ве навјасала, та и да премине на следните нивоа на Пирамидата на Маслов што полесно ...

    само даљинско да забораите да држите в рака веќе сте на полпат



    Edited by Zelenikovo - 10-Jul-2018 at 21:45
    Back to Top
     Post Reply Post Reply Page  <1234>

    Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



    This page was generated in 0.188 seconds.

    Copyright ©2007 - 2018  build.mk

    Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.