build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics RSS Feed: Технологии на храна
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технологии на храна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 234
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 531
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 13-Jul-2018 at 12:53

повеќе технологија на служење храна, но во контекст понуда за органска храна поучно, дека кога ќе ти дојде гостин дури и дома, а не пак во ресторан или пка маркет треба да се има во предвид како и органолептички да го расположиш со дизајнерски пристап ... симболично украсувајќи ја приложената храна пр. со иницијал за празникот, сезоната, денот ... врз тавче гравче резанки патлиџан со олимписко лого и сл. кога е некоја олимпијада на спортското мени периодот ...

кај Нас јасно Крстот и Ссонцето се најчести мотиви, но зависно од регионот може да оди и некој типичен орнамент или Вез ... кога ќе види поубо Чоек ни слаткарите веќе не им е до штроумност, сетне сакале туризам, бреј коктел боза и боровница би можеле со белка да го двојат за да не се меша, а чашата да ја доукрасат бар празнично со шлаг пена, на страна што немаат лимонаџилниски епрувети бар ко артефакт а не пак да им во фукција заради ретро стил кај постарите, чинам в Скопје вакво нешто има само на влезот в Чаршија кај Битпазар во бурекџилницата до капијата ...

~

http://www.academia.edu/1103813/Maslows_hierarchy_and_food_tourism_in_Finland_five_cases

Maslow's hierarchy and food tourism in Finland: five cases

Author(s):
Irma Tikkanen (Department of Business and Management, University of Kuopio, Kuopio, Finland, and Helsinki Polytechnic Stadia, Helsinki, Finland)

Purpose
– The purpose of this paper is to explore the sectors of food tourism in Finland by using Maslow's hierarchy of needs in the classification.

Design/methodology/approach
– Previous research on food tourism concentrates on the role of food as an attraction, as a cultural phenomenon, and as an experience. Moreover, food from productional and motivational viewpoints is reviewed briefly. The empirical data consists both of the secondary data and an interview.

Findings
– The findings introduce five sectors of food tourism where the needs and motivations are linked with Maslow's hierarchy of needs.

Practical implications
– The practical implications are that the food tourism promoters could emphasize the needs and motivations when marketing food tourism services.

Originality/value
– Sectors of food tourism in Finland classified by the hierarchy of needs are presented, providing practical implications for food tourism promoters and thus offering motivations for food tourism.

https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00070700710780698?src=recsys&journalCode=bfj



Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2018 at 12:55
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 531
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 13-Jul-2018 at 13:22

анализава е добра појдовна точка за различни думи а не само туризам т.е. како младите да се научат да готват, дали за тоа е доволна туристичка понуда на фарми како кулинарски курсеви во склоп престојот, или пак локално се неопходни и фестивали каде ќе можат од најдобрите Баби и Дедовци да научат некоја уба манџа пракса ... само колку млади девојки абер немаат како се сучи Зелник или пак прави Ѓомлезе, и иако има доста абери по тв или нет, сепак од прва рака искуство е незаменлива ука ... но кој треба да повлече локално за вакви фестивали нога, домакинките, нво-ата или пак општините, можеби воспитувачките во градинките!?

конзумеризмот си има свои предности но и мани, та иако многу млади немаат време за готвење под притисок на секојдневниот рат рејс табиет, сепак доколку се поучат некаде некако фестивалски а викендашки незадолжително, многу веројатно бар еднаш неделно ќе пробаат да се потсетат како Баба некогаш ги дочекувала Внуци со традиционални тестенини, а утре таквиот потсетник да им биде и за културен чалам кога ќе им дојдат Гости од друг крај на планетава ...

но тука е потребата и за освестување на сите дека е убо сето тоа да им ет со домашен зарзават, за што пак во Град денес гетоизирани по станои луѓето немаат друг простор него урбано оранжериско земјоделие пред Зграда или на Покрив ... но бидејќи ова не ет уредено законски, та многу веројатно за слична интервенција ќе добиете комунална казна оти нели сте зазеле во најдобар случај отповеќе просторо од околниот тревник на кој иако имате право немате дозвола за негова ваква експлоатација, ха, то веќе ни ајвар не смееш да приготвуваш така а не пак да имаш некаква трајна хранлива инсталација ... бар саксиски тоа да е дозволиво и бар да има унифициран наќин на оградување за да нема недоумици општинските инсоектори каде влетуваат за да ви помогнат околу сортите и нивната заштита како не би оделе со пестициди заради неукост за органско одгледување храна ...


Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2018 at 13:25
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 234

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.078 seconds.

Copyright ©2007 - 2018  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.