build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics RSS Feed: Технологии на храна
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технологии на храна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 06-Dec-2014 at 20:44

shto bi rekol Zoran Predin ajt Adio Pamet http://www.theverge.com/video/2014/12/5/7341867/future-food-the-technology-changing-the-way-we-cook

ova i otkako kje napravat koktelot mozat i so visokofrkvetna muzika da gi pochastat gostite, smeshno shefot se preziva shuman trebalo togaj da svrtat i na niskofrekvetni mubeti ko shumanova frekvencija odnosno rezonanca, a mozele i degustacijata da ja osovremenat [1]

do dusha pred 50tina godini i kompjuterska tomografija izgledala ko auchna fantastika pa eto sega bez nea ni ziva rana ne gibaat
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 19-May-2015 at 16:39


не очекував дека и во јогуртот има желатин за да го згуснат подобно, веројатно тоа е случај неретко и со џусовите итн. иако сите производи би можеле да се згуснуваат и на далеку поприроден начин, но проблемот е кога за ефтина пара треба да се протне ефтина закрпа 

просто денес да каже некој дека e вегетаријанец а не па веган, тоа мора или да живее на село и да се храни со своја храна, или параноично да ги чешла сите производи кои се на полиците во маркетите

веројатно добар маркетинг спин би било ова за секоја веге-компанија која се пробива допрва на пазарот, она бомбастично да ги етикетира големите како неподобна храна за вегетаријанци, додека за своите производи да бара и државна: веган, еко и био лиценца, за сега кај нас како стандард постои чинам само последната  

http://www.dummies.com/how-to/content/hidden-animal-ingredients-in-foods.html

https://www.vegsoc.org/factsheets - Useful fact sheets on cheese and other products 

http://www.barnivore.com/ - Comprehensive list on vegetarian and vegan beers, wines and spirits. 

http://veganrecipeclub.org.uk/vegan-food-companies - Curated info on vegan-friendly companies. 

http://accidentallyvegan.tumblr.com/  - Tumblr account listing foods which are not commercially identified as vegan but safe for non-meat eaters to consume. 

http://www.peta.org/living/food/vegetarian-shopping/ - How to shop vegan  

http://veggievision.tv 


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 06-Jun-2015 at 00:30


списаниево изненадува по сите страни

~

http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food

By the year 2030, food demand will grow by 40 percent. By 2050, that number will jump to 70 percent. Food security, sustainability and waste control are serious considerations when it comes to...

~

http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food+safety

...

A new laser sensor can identify salmonella bacteria in food samples as much as three times faster than conventional detection methods. Developed by researchers at Purdue University, the sensor

...

Optics technologies are advancing food safety applications. Natural pathogens. Food fraud and adulteration. Bioterrorism. Food safety is more of a concern today than it’s ever been before....


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 22-Jul-2015 at 08:51

со тоа гмо-то наскоро ни машина за процесирање нема да треба, она од нива одма во комбајн да го исцедат доматното пире, конзерва уште одма на нива ќе вадат

http://www.worldtomatocongress.cl/

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 20-Aug-2015 at 08:44


nir spektroskopijata stanuva sekojdnevna alatka i vo proizvodstvoto i vo inspekcijata na hrana, treba samo soodvetni aplikacii za soodvetni granki , a na povidok se i nevozmozno precizni senzori [1]

NIR Hyperspectral Imaging Roots out Peanut Contamination

MADRID — Near-infrared hyperspectral imaging could eliminate uncertainty for food producers required to include the warning “May contain peanuts” on their packaging.

A team of researchers from Spain and France have adapted the technique to quantify peanut contamination in powdered foodstuffs such as wheat flour.

“These results show the feasibility of using HSI systems for detecting traces of peanut and similar products that are present in low percentages in powder foods with contrasting spectra,” said Puneet Mishra, graduate research assistant at Universidad Politécnica of Madrid.

Any food product may contain traces of peanut if it is made with powdered foodstuffs, such as wheat flour, that were ground up in a facility that also grinds peanuts. This contamination can be impossible to prevent, and even trace levels of peanut can be a major problem for peanut-allergic individuals.

Several techniques already exist for detecting peanut contamination, such as enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). But these techniques are destructive, work only with small samples and tend to be time-consuming.

Near-infrared (NIR) spectroscopy detects specific molecules based on their absorption and reflection of light. Peanut powder is known to generate different NIR spectra than wheat flour, powdered milk and cocoa. The problem with conventional NIR spectroscopy is that it collects an average NIR spectrum over a large area, meaning that trace peanut contamination may be missed.

NIR hyperspectral imaging, on the other hand, produces images in which every pixel contains spectral data. The researchers developed a scoring system to determine whether or not specific pixels in an image of wheat flour contained peanut powder, which allowed them to estimate the level of contamination.

They tested this system on samples of wheat flour spiked with powder from four different types of peanut, including raw, blanched and roasted. It was able to detect peanut concentrations as low as 0.01 percent, though it could only accurately determine the level of contamination between 0.1 and 10 percent.

Mishra and colleagues are now looking to apply the same technique to detecting contamination by other nuts that can also cause serious allergic reactions.

“Although peanut is the most common cause of nut allergy, peanut allergic patients are frequently also sensitive to tree nuts,” he said. “We are presently sampling different tree nut mixtures of almond, walnut and hazelnut to check the feasibility of HSI for detecting them.”

The research was published in the Journal of Near Infrared Spectroscopy (doi: 10.1255/jnirs.1141).

For more information, visit www.upm.es

http://www.photonics.com/Article.aspx?PID=5&VID=125&IID=827&AID=57316


Edited by Max - 07-Oct-2015 at 16:16
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 22-Aug-2015 at 22:55

летово ме изненадија КАМчеви за сите пари, 400г. ирански урми шиткаат од пола до едно евро, и во двата случаи без семка, но оние од евро цели парчиња и во фенси пакување, а оние од пола евро пасирани и во олдскул амбалажа, што да кажам покрај кафе прилог воедно идеалнен природен засладувач [1] за фрапеа, торти, колачи [1][2][3]
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm#History_of_dates

нејсе, ме изненади навистина цената иако урмата и традиционално не е особено захтевна култура [1] зависно од сортата [2] но каде е процесирање, маркетинг, транспорт, царина, маржа итн. а не верувам дека ни овие иранските ги тимарат машински при бербата така да поскапа ставка, иако процесирањето сигурно оди на лента [3]







Edited by Max - 06-Mar-2017 at 01:55
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 03-Sep-2015 at 07:34



samo da potvrdam deka divela shpageti i posle 36 saati stoenje nadvor ko prigotveni seushte bea svezi bar organoleptichki iako pretpostavuvam toa svetot na mikroorganizmite raspalil nekako nekade izmegju, no dobra zaprshka od patlidzan luk i kromid sigurno i go potkusurija vrelo

www.cheftalk.com/t/7317/does-cooked-pasta-go-bad

barila voda moze da im nosat na ova divive no i ovie ko najizvikan pasta brend kaj nas sigurno se idealno zaprasheni so konzervansi ta i najidealni za vakvi il slichni okolnosti, kamo da znaev so kakva hemija gi tretiraat iako na pakuvanjeto veli samo isusena testenina od durm (tvrdo pcenichno) brashno



Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 20-Feb-2016 at 01:55
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 20-Feb-2016 at 02:20

https://mk.wikipedia.org/wiki/Џелато [1]
http://www.channel4.com/microsites/J/jamie-and-jimmy-friday-night-feast/diy-gelato-machine-guide.pdf [1]

http://cookingequipment.about.com/od/icecreammachines/f/gelatovicecream.htm [1]

 Jymmi's Gelato - http://rutube.ru/player.swf?hash=6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63

http://gelatissimo.com.au/valentines-day-say-i-love-you-with-gelato/

~еве и добро локално брендирање   

 
http://www.giogio.mk/sostojki.html
[1]

3. ЏиоЏио ЏелатоАко мислите дека Италијанците го прават најдобриот сладолед, тогаш вие не сте го пробале ЏиоЏио Џелато. Совршено пакување, со седум различни вкусови, овој сладолед ќе ги задоволи и најсофистицираните непца. Пробајте го „италијанскиот лешник“http://www.huffingtonpost.com/kosta-petrov/10-brands-changing-this-small-countrys-business-reality_b_8079420.htmlhttp://daily.mk/makedonija/hafington-post-potencijal-uspeshni-globalni-brendovi



Edited by +Protagorist - 06-Mar-2016 at 19:21
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 22-Feb-2016 at 20:15

ова постов горе колку и да делува вкусно, единствено е препорачлив доколку човек размислува органски, што би се рекло културно, сето ова е една убава вештачка лага сепак спакувана слатко за секој од срце да ја посака, макар посетне срцето си го изгорел од сета терсене хемија што е посреди состојките

не е во ред да судам, нели кој е без грев прв нека фрли камен, ама глумење лудило дека се е поезија навистина е под секаква логика а не пак достоинство, просто чим се брка некој пазар чим посреди аберот на технолозите за храна се истопорени директорите алчни за пара и слава, нормално е дека се да е вкусно и добро спакувано во суштина е прилично отровно задоволство

веќе е пишувано во неколку нишки за отровите по овошјето  и зеленчукот [1][2][3] ем хемиите во процесиранта храна [4][5]    но не е лошо постојано да се потсетува на цел кабает кој не демне од полиците на маркетите, вчера конкретно ме изненади документарец на дојчевеле за Етоксиквин канцероген адитив  со својство на стабилизатор употребуван во исхраната на товената риба и стока, а преку нив  сервиран индиректно и до луѓето, иако порано се користел за третирање на јаболката, а велат е конзерванс и во црвениот пипер - A preservative used in spices like paprika to preserve color [1].  

но кого колку го заболе уво за некој си адитив, тоа на многумина ни дреме совест за тетовирање [1] а не пак некој адитив во храната, сепак топло го препорачувам документарецов од следниот линк, чисто ко поука дека навистина информираноста може да го натера човека да скубне што побрзо од  ефтината индустриска храна, и нормално затера органик веј оф лајф 

A Toxic Suspicion - http://www.dw.com/en/a-toxic-suspicion/av-19050665

~

http://www.nutraceuticalbusinessreview.com/technical/article_page/Ethoxyquin_does_not_belong_in_your_food/99579

[1] http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151118


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 23-Feb-2016 at 09:36


но да не генерализирам, бидејки по дифолт не секоја ефтина индустриска храна е шкарт, ко за иронија пример тоа индустрискиот ајвар е далеку поздрав од домашниот или оној "вкусниот индустриски" бидејќи за разлика од нив овој ефтиниот не е пржен ами само обарен и сомлен, прашање е само дали и што ставаат за конзервирање по мелењето, односно при полнењето на теглите!? може мевлем кој сигурно добро би легнал и на перка од ајкула... 

лично купувам од тој индустрискиот ајвар Sunny Fantasy  (~1€) склепан и продаван во КАМ дури со   етикета "100% природен производ" и тоа веднаш над бар кодот, плус имаат и поднаслов Basic веројатно алудирајки дека ајварот не им е нит потпечен нит запржен, навистина органски, а и во составот нема абер од никакви адитиви  ил конзерванси, фали уште Камчеви да го кротеа од своја пелагониска пиперка,  и така сега со ЗИК-от тоа лесно и можат да си го дозволат... 

многу веројатно имаат набавено некоја ваква опрема, која  ко што гледам може да се смести и во подрум, идеална за секое поголемо село да склепа своја локална етикета, но тие сеуште немаат абер да се здружат и да извадат етикета за локално сирење, а не пак нешто мелено... 

http://ting.com.mk/?page_id=1046


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 25-Feb-2016 at 10:57


би рекол ваквиот сани-фантази ајвар навистина има потенцијал да стане нешто супер органско и екстра привлечно макало, она да се намакаш и со очи и со раце и со душа во него, фали само да со време се култивира најдобриот пипер кој ЗИК би можел да го испорача, а потем и технолозите да извадат некој  фин сооднос на зачини и текстура за оваа тегла да стане и светски бренд ко органска храна, што би се рекло да се потепаат по неа... но дали за тоа некој има време и волја тоа е друга работа, макар за наши услови имаме супер подлога  и како ресурси и како работна рака, иако тоа ЗИК сеуште е ЗК односно му отпадна од поодамна тоа И-то од името, но со малку ноу-хау кое пополека почнаа камчеви да го туркаат таму лесно ке дотераат и до своја млекара а не пак конзервна индустрија, чии дострели би можеле да отидат навистина далеку - ајвар у свемиру

ајде секогаш си останува онаа  нашата арпаџик варијанта, да се држиме до изворната традиција на запржени ајвари  и макала, та да удираме само до стратосфера од вкусови но не и револуционерни  свемирски убавини, а и така цел свет е нафуран на петпарачка хемија од сластољубија  [1][2][3] макар некој и пробал информативно да го индоктринира кон органски затегната идила, просто се додека навистина не отидеме во аут не ни думаме дека ни трба промена, а потем нормално од аут линија ни е тешко да добациме со леснотија кон одреден идеал, во случајов органска храна, и не само колективно ами индивидуално свесно се опуштаме пред псајоп пропагандата на корпоративниот конц. логор во кој нели битно има храна на маса и струја на таван
 

ке заклучам сите наши ајвари се екстра вкусни, а дури и ндустриските ги дотераа до not bad at all довлно вкусни за секој да ги проба а доколку сконта дека ко такви се и далеку поздрави од запржените дефинтивно и ќе ги засака, впрочем јас најслучајно се навлеков враќајки во маркет отворена тегла баш ајвар  кој е 120 ден а изреволтиран земав од овој индустрискиот од 60 ден. на што продавачката со оглед дека требаше да сторнира сметка проба да ме одврати на фора као еј али овој е обичен индустриски само сомлен, бреј штом го чув од друг аберот мислам се вљубив во СФ ајваров, она ај ваков органик што е сам по себе поезија ами и како поинаку да го дотерам ке ми биде задоволство, под претпоставка дека нема ни рок на употреба доколку добро бил вакумиран, а заради што сега купувам залихи во пакети а го користам ко додаток во секоја прилика, ем ефтина ем органска плус ергоносмска појава бидна теглава  ... уште малку тоа дизајнот на етикетата да го оправат, и чинам би станал и акционер во зик-от со оглед дека КАМ им е фамилијарна коперација           


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 29-Feb-2016 at 03:00
петпарачка хемија од сластољубија  [1][2][3]

за кои ко домашно спремен леб, идеално од свои житарки скротен ко сварен или печен, со леснотија би можело да се избегнат, прашање е само дали за тоа некој воопшто има нерви и време, но бар да имаше пекари или комшики кои би зналеле што да понудат [1] ем кога и како, со особен попуст за старците и децата
Low glycemic index is not due to fiber but more likely starch structure. Grinding wheat to a fine powder (flour) breaks this structure, creating a higher index. Wholemeal bread differs little from white bread. Grainy breads containing fragments of bran and germ have a lower glycemic index due to the fragments, while semolina has a lower index than flour. [1]

имало на тјубот докуметарец од супер ѕвезда во '99 за новите линии во фабриката на жито лукс [1] a етe го приватизирале, но секогаш има резервна промоција [2] а баш ме интересира како гледаат на цела таа хемија и железарија малите дечиња, сигурно би сакале час поскоро да побегнат а да знаат што се е посреди нема ни воопшто внатре да влезат, мислам пред се на адитивите

- The Truth About MSG [1]

http://www.ift.org/knowledge-center/focus-areas/product-development-and-ingredient-innovations/food-additives.aspx

доста и недоречени [1] но не дека сите се терсене http://www.schwartzlabs.com/food-additives.html
http://www.boschkitchencenters.com/discover/the-great-grain-robbery/


The flour used in white breads may be bleached—that is, lightened further—by the use of chemicals such as potassium bromate, azodicarbonamide, or chlorine dioxide gas to remove any slight, natural yellow shade and make its baking properties more predictable. Some flour bleaching agents are banned from use in some countries. [[">1]

сепак не е лесно да си млинар, а не пак пекар, ова го велам ако се знае дека и при мелењето брашно доколку тоа се прави без особен осет грото на витамини и минерали одат уште пред печење курбан, финеси кои само млинарски камен би ги стокмил ко што треба (да не крене над 25 степена температура) последниот пасус за мелење на мачата / зелениот чај [1]

...

ќе фрлам еден искрен абер, што би рекол аптекарски ко скоприл за срце, за оние кои се заглавени на инстант лепче, макар и јас сеуште за тостови знам да потпечам од тоа бриошот на фабриката за луксузните житарки ... та, обично место леб гледам да трошам хељда или овес, но ским си такав си, па често правам компромиси ко тесто за пица, а кое потем го спремам и ко леб, кое заради повеќето масло, еден филџан на кило брашно, биднува супер меко таман и ко за кифли и ко за меко лепче, а бидејки во рецептот покрај квасец и сол оди и една супена лажица вински оцет истото биднува екстра нараснато ем супер растегливо со оглед дека оцетот го зацврстува глутенот, дополнително оцетот влијае и на тоа габите, па неретко тестото ми стои замесено во фриз и по 5 дена
...
Vinegar

We already mentioned that vinegar is an excellent preservative against rope. The anti-microbial effects of vinegar were already known in ancient times. Vinegar is regarded as a natural preservative.

The effectiveness of vinegar is mainly due to the fact that it lowers the pH of the product. Normally bigger quantities of vinegar have to be used to get the same pH-lowering effect as some other additives. There has to be at least 0,50 % vinegar present to have some kind of anti-microbial effect. It is also more effective against bacteria and less effect to combat mould development. By adding 0,3 – 0,5 % of vinegar to the dough, mould development will slow down considerably.

Finally one should also remember that vinegar can be used to disinfect the bakery. It is advisable to clean tables and utensils regularly with vinegar. One has to use about 90 ml vinegar of 8 % per square meter to be effective. If less vinegar is used one gets the opposite effect because moulds grow better in mildly acid conditions.
...
http://www.classofoods.com/page3_5.html

http://slice.seriouseats.com/archives/2011/01/pizza-protips-addtions-to-your-dough.html

http://everydaylife.globalpost.com/using-vinegar-baking-35013.html

http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.pastry/pastry.cfm




Edited by +Protagorist - 29-Feb-2016 at 03:33
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 29-Feb-2016 at 12:34


posle se chudi narod z'sh popoite se debeli, ta na site tie veshtachki testenini shto gi jadat zaradi postite dobro e ako i ostanat zdravi a ne pak debeli, lichno otkako stanav vegetarijanec ova i ozbilno me strefi bidejki ishranata ja dopolniv osobeno so zitarki, ako na ova se dodade i naletot na poslednata svetska ekonomska kriza, upotrebata dopolnitelno se zgolemi istisnuvajki gi ozbilno zelenchukot i ovoshjeto, sega spas vo ovoj pravec choek samo na selo bi mozel da najde dal od svoja gradina, kapak choek bi znael kolku i shto e otrueno

druga zaebancija koja osobeno gi pogoduva "revnosnite" Hristijani deneska e masovnata upotreba na "rastitelen" kashkaval, vo ovaa grupa sum i jas rechisi hedonistichki uzivajki vo dopolnitelno napola doseckani krishki od toa nafikasnite lepchinja na slikata pogore a taka so tenko parche ras.kash. potpecheni, taka rechi truejki se redovno so ekstra vkusna i fina alhemija od falsifikuvani vkusovi i teksturi na kashkavali, sirenja i jogurti, da ne se lazeme i prirodnite a procesirani sirenja se ekstra nafatirani so hemii [1] ili seushte li ima narod koj veruva deka toa jogurtite se zgusnati onaka najprirodno mesto ko krem ko piftija [2] i ajde ko takvi shto se krsh po nas tuku i po okolinata [3] a kapak popotreba ima na lager i super antireklama od konkurencijata koja primer vo sad soochena so naletot na jogurt po nivniot pazar na masa vadat verojatno nedonoseni pretpostavki za da zaplashat odnosno zadrzat mushterija, no ete chueni istite od institut sekogo bi podzamislile
fakt: ako prirodnite sirenja se napudreni do bolka, ova rastitelnite se chista pudra, velat imalo takva plastika ko stvrduvach da choekt ne bi trebalo ni da razmisluva za penzija

http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-vegan-cheese-made-of.html

i iako seto ova go znam ete seushte ja kupuvam kalapenava rastitelna mast, se nadevam posle postov veke nikogash, pretpostavuvam vo rastitelniov kashkaval mora da ima i PROPYL GALLATE koj im go remeti/blokira estrogenot na zenite - [1] - E310 - antioxidant preservative used by food manufacturers to prevent fats and oils from spoiling [1] no koj ko takov osven vo hranata go tovarat so merak i vo elitnata kozmetika [2] a normalno go ima i vo industriski procesiranite mesa [3][4][5]

koga na seto ova kje se dodade dopolnitelnoto domashno zaprzuvanje na seta ovaa hemija, instantno stignuvame do urbanata konzumeristichka idila za vechno mladi i vechno vkusni muabeti, a na onie shto seushte ne se svesni shto ne strefilo bi im porachal: "ne se osvestuvajte" oti ni vo peshtera nema da ve sobere ako ne drugo neli zaradi seta ekstra ozrachenost, prosto svatete deka ovoj svet e natopen vo grev i izmama, i obidete se bar da ne si ja izgorite dushata za na nekoj sleden svet posle vechniot sud troa ponormalno da poziveete, iako i tuka i sega bi mozele malku od malku iskreno da se izraduvate dokolku dokolku se navratite na izvornite vrednosti ko organska farma em zivot na selo, po moznost planina, svoj ovoshtarnik i neprskani zadovolstva...
ustvari groto vegani i vegetarijanci, vo dobar del begajki od suvomesnatata idila od vkusovi i meraci nesvesno se nasukuvaat na rastitelnava fatamorgana, vrtejki se vo krug, preturajki vo organizmot bizarni hemii od prazno vo shuplivo, se na se site se zdravo prelazani od sedostapniot zivot na veresija, komfor koj so nasmevka na licata si go obezbeduvame od marketite namesto od svoj dvor i svojata gradina, setne ke se teshi narod deka ova e nuzno zlo zaradi eugenicharskata ideologija za predeterminiranje na chovechkata populacija [1] no tuka e i kjorsokakot na kaptalizmot kako ekonosmki favorit i neoliberalniot model na konzumeristichki rast poln fraud&deception [1][2][3] nalik neoliberalism craves for plant pesticides and food adittives

konechno ne deka nekoj instant kje se otrue od ova futuristichkata tehnologija na hrana, no igranjeto so nea e prosto kocka, tokmu HAZARD OF MOUTH PLEASURES slastoljubie koe duri i najrevnosniot indiski jogi so lesnotija moze da go napravi food junkie, od koj aspekt tokmu najsklet dope e toa MSG-to dodeka se ostanato bi bilo ko aperitiv
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 29-Feb-2016 at 15:40

seto ova ko grafichki dizajner i te kako me ima demotivirano da brkam marketing kampanji [1] iako premiite neretko znaat ozbilno da me poalchat, no koga od start se dvoumi choek sho vredi a shto ne da go podrzi promovira a ne pak zastapuva, navistina treba da si bezdushen za pred otrovite rarce da trljash

vo cel ovoj muabet defakto otsekogash glavniot pivot se vkusovite, koi podobna kampanja moze da gi plasira ko safir namesto bizuterija, da ti e merak i na pomislata na brendot, a ne pak da go imash vo raka, za ova ima dobar aber vo oftopik vo agitprop temata no i tuk tamu vo nishkata emocionalna ineligencija
...
The industry is constantly refining its processes. One of the biggest challenges flavour-making companies face today is creating indulgent flavours for a health-conscious market, she says.

I ask her to nominate the Holy Grail of flavours and she says Coca-Cola. "Everyone wants to match Coke. If you lined up all the cola flavours, you probably wouldn't pick Coke as the best, but it is the brand that sells that cola flavour."
...
http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/food-news/10063695/The-secret-art-of-flavour-making
...
Flavor packs aren’t listed as an ingredient on the label because technically they are derived from orange essence and oil. Yet those in the industry will tell you that the flavor packs, whether made for reconstituted or pasteurized orange juice, resemble nothing found in nature.
...
http://www.foodrenegade.com/secret-ingredient-your-orange-juice/



moja najdobra a ednostavna kombinacija koja redovno ja proturkuvam ko zamena na blagi raboti, a koja specifichno potsekja na vkus na kola, e cimet/oves/djus od praska - jasno soodnosot e biten, no definitivno eksperimentiranjeto e norma, razlichen djus ima neli razlichna aroma, a za zal seushte nemam probano kakov bi bil efektot so cedeni ili kompot od praski, eve najdov na net neshto slichno no napumpano i sigurno daleku od toa kola vkusot




HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 29-Feb-2016 at 21:33


da se pofalam postovive navistina imaat efekt bar na mene, i toa kako instant samocenzura, eve denes leb odbiv da skrcam, od toa rastitelniot kashkaval isto, a koga vidov kako pred mene drugi krkaat salama duri mi padna i zal, no eto jogurt, kapuchino i biskviti spukav, verojatno treba potsetnik i za poslednive deka se za nikade, bidejki jogurt se do prochka kje si prostam
i da, ova e potvrda deka i po doma chovek treba da se opkruzi so stikeri, potsetnici po magneti, infografici, i slichno, a kako bi se odrzal vo apstinencijata od seta hemija koja ne opkruzuva, osobeno dokolku e zdravo opkruzen od nea, i da skim si takav si, ta navistina e lesno da se prehsalta kon organik vej of lajf vo podobna sredina [1] a navistina e podvig toa da se stori sred zdreloto na azdajata mada prikachen na net il tv iskushenijata drmaat i po planina


a duri i site da sme zdravo motivirani kon organsko potroshuvachko opshtestvo , realno toa nemoze da go izdrzi sistemot bidejki sme prestroeni vo tehnokratski brojleri [1] koi bi bile srekni dokolku imaat pravo na nekoja svoja idnina [2] bar kolku tolku da bidat ogradeni od stroga legislativa koja kje ima osoben sens za bioetichkite iskushenja okolu hranata
http://www.bioedge.org/bioethics/bioethics_is_tough_why_not_abolish_it/10727

do togash najdobro bi bilo bar preku obrazovniot sistem da se potsetuva na potrebata od umerenost ako ne samocenzura, i bar vo odnos ranlivite periodi kako majchinstvo, detsvo, starost, bolesti, fizichka istoshtenost ,,, bar togash da forsirame zdrava organska ishrana
http://www.foodispower.org/ethical-food-choices/

http://food-ethics.com/2010/09/27/health-foods-junk-foods-all-processed/

mozebi deluvam na hipohondrik, i kamo da beshe taka, imajki predvid kolku slatko se davev do pred nekoja godina vo se shto bi doshlo ko dobra alternativa za nedostatokot od meso vo sekojdnevnata dieta, a znaejki deka i ribata ne e bash cveke za mirisanje osobeno onaa konzerviranata [1] ta i taa ne mi beshe chesto na trpeza, mozete da pretpostavite koe edro ostanalo za manevar, testenini i sirenja, a i tie i' vo najdobra varijanta treba po netov da se procheshlaat [2] potoa istite dopolneti so instant frinko zelenila, a neretko i so dehidrirani zelenchuci i ovoshja, i ne, ne se zalam samo shto kvalitetot na zivot mi beshe fatime da kinisam, namesto ful-on energija ko shto drma koga chovek vnimava okolu menijata

 

Turlitava ... 1/5 olive oil ... 5 leeks sliced along then choped on 2cm ... parsley ... 5 onions sliced on big chunks ... 5 garlics ... 7 big patatos sliced on big pieces ... broculi ... corn kernels from 3 cobs ... litlle wild thyme ... optionaly plums & cheese ... tomato for some licopen ... Cheers


Edited by +Protagorist - 15-Jul-2017 at 22:36
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 01-Mar-2016 at 11:01


koj jade zlo ne misli, no ona shto  go jade moze da go ozlobi, ko shto ona shto go zbori moze  i da go oskverni, i toa refleksno kako podocneznen ochaj zaradi brzopletosta i nevnimanieto, odnosno nus efektot 

...

ajde neshto aber i za sushesnata hrana, koja e i navistina korisna dokolku ziveete izvorno - bez sovremen friz bez sistemska struja, a tek tuka treba umeshnost za zongliranje so vkusovi, so ogled deka  sochniot moment e  fino ispoliran, no ovaa hrana znae osobeno da go privrze  za sebe choveka  (normalno dokolku e izvorno osvesten) bidejki v sebe ja ima skoncentrirano samo chistata esencija i neshto potvrda obvivka za dolgorochna neraspadlivost, a za da istata ima shto poubava tesktura ete go medot i rabotite mozat so merak da se ispeglaat, no tuka e i rendeto sekogash, ta i bez med raboti bidnuvaat  rechisi medeni, primer kaj smokvite koi kolku povekje gi timarite tolku posochni stanuvaat

i iako nekoj kje kaze dehidrirana hrana,  ko negativen poim takviot termin bi go vrzal za industriski procesiranoto sushenje koe velat najelokvetno "i bash ne e najzdravo" za razlika od klasichnoto vozdushno konzerviranje  na hrana [1][2][3]  
da ne zgrehsam ako recham vnimatelno mumificirajte, no shto vi e milo kje si nasjdete nachin kako dolgorochno da go zachuvate, po normite na ovoj svet za ona shto e od ovoj svet, najdobar nachin i organoleptichki da ste vo postojan fokus deka ziveete sred raspadlivi muabeti i potencijalno taka potseteni em neshto pomosh od prijatelite da gi nadminete so lesnotija 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dried_foods

vsushnost kombinacii ima mal milion, prashanje e koja najdobro vi lezi na srce vi odi od raka
https://en.wikipedia.org/wiki/Food_drying#Other_methods [1][2]

[1] https://www.northbaytrading.com/air-dried-vs-freeze-dried-food


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 02-Mar-2016 at 19:33

‘Within three days of vegetables being pulled from the ground, 80 per cent of vitamin C is naturally lost from them and most ‘fresh’ food has a useful nutritional lifespan of up to five days.’ [1]

iskluchuvajki se od sistemot, dal improvizirajki so diy frizideri [1][2] ili sushenje plodovi, neretko bi vi se nashlo od raka i vakumiranje na hranata, so shto vekot na skladiranje bi i go prolongira kolku da se ima shansa do posledno da se vkusi realnosta, jasno tuka e i domashnoto konzerviranje itn [1][2]
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=174053#174053 [1]

kombo vakumirkite se ekstra korisni no za odredena golemina na kesi, dodeka tegli i kutii il improvizirani sadovi edinstveno mozat da se vakumiraat so hendheld vakumirki, sega pretezno elektrichni ko Vacu seal od top shop koja mozebi treba da bide poeftina [1][2] no dobro vo odnos na VacSy mashinkata na zepter [1][2] isto dokolku dokolku nemate posebni kapaci za vakumiranje bi mozele da improvizirate so dzivani [1][2]

~

vaka i dopolnitelno vlijaete na vkusot na hranata bidejki sokovite se koncetriraat vo nea, a moze i bez termichka obrabotka da se kombiniraat razlichni vkusovi od razlichni namirnici
http://chadzilla.typepad.com/chadzilla/2007/10/vacuum-cooking.html





Edited by +Protagorist - 02-Mar-2016 at 19:34
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 03-Mar-2016 at 16:36
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 06-Mar-2016 at 11:12



http://mylife.organic/index.php/2016/02/19/fermentirana-hrana-za-zivot-bez-antibiotici/

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fermentation_in_food_processing

http://www.foodadditives.org/cultures/q_and_a.html

- [1] [http://www.rawfoodexplained.com/fermented-foods/the-myths-of-fermented-foods.html
9. Yogurt: Kefir or traditionally fermented yoghurt is chock full of healthful bacteria (probiotics). In ancient times, food preservation was accomplished through lacto-fermentation, a process that adds a host of beneficial micro-organisms to food. This makes them easier to digest, and increases the healthy flora in your intestinal tract.

But don't expect to be able to pick up the real deal in your local supermarket. Pasteurized products will not provide you with these health benefits, as the pasteurization process destroys most of the precious enzymes and other nutrients. In addition to beneficial probiotics, traditionally fermented kefir also contains:

Beneficial yeast
Minerals, such as magnesium
Essential amino acids (such as tryptophan, which is well-known for its relaxing effect on the nervous system)
Complete proteins
Calcium
Vitamins B1, B2, and biotin (B7)
Vitamin K
Phosphorus

Fortunately, kefir or fermented yoghurt is both easy and inexpensive to make at home using a starter culture and raw grass-fed milk. While raw grass-fed organic yoghurt has many similar immune-boosting benefits, kefir contains several major strains of friendly bacteria not commonly found in yogurt, including Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter species, and Streptococcus species.

10. Fermented vegetables: Cultured or fermented foods have a very long history in virtually all native diets, and have always been highly prized for their health benefits. The culturing process produces beneficial microbes that are extremely important for human health as they help balance your intestinal flora, thereby boosting overall immunity. Moreover, your gut literally serves as your second brain, and even produces more of the neurotransmitter serotonin — known to have a beneficial influence on your mood — than your brain does, so maintaining a healthy gut will benefit your mind as well as your body. Fermented foods are also some of the best chelators and detox agents available, meaning they can help rid your body of a wide variety of toxins, including heavy metals.

As with kefir, you'll want to avoid any product that's been pasteurized or contains preservatives or other additives. Fortunately, culturing your own vegetables is much easier than you might think, and more economical than buying from someone else. For instructions on making your own, see this previous article featuring an interview with Caroline Barringer and discusses the health benefits of fermented vegetables in greater detail.
url=http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/10/avoid-packaged-foods-with-bpa.aspx]http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/10/avoid-packaged-foods-with-bpa.aspx[/url]

...



HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.125 seconds.

Copyright ©2007 - 2018  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.