build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технологии на храна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 234
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 595
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 13-Jul-2018 at 12:53

повеќе технологија на служење храна, но во контекст понуда за органска храна поучно, дека кога ќе ти дојде гостин дури и дома, а не пак во ресторан или пка маркет треба да се има во предвид како и органолептички да го расположиш со дизајнерски пристап ... симболично украсувајќи ја приложената храна пр. со иницијал за празникот, сезоната, денот ... врз тавче гравче резанки патлиџан со олимписко лого и сл. кога е некоја олимпијада на спортското мени периодот ...

кај Нас јасно Крстот и Ссонцето се најчести мотиви, но зависно од регионот може да оди и некој типичен орнамент или Вез ... кога ќе види поубо Чоек ни слаткарите веќе не им е до штроумност, сетне сакале туризам, бреј коктел боза и боровница би можеле со белка да го двојат за да не се меша, а чашата да ја доукрасат бар празнично со шлаг пена, на страна што немаат лимонаџилниски епрувети бар ко артефакт а не пак да им во фукција заради ретро стил кај постарите, чинам в Скопје вакво нешто има само на влезот в Чаршија кај Битпазар во бурекџилницата до капијата ...

~

http://www.academia.edu/1103813/Maslows_hierarchy_and_food_tourism_in_Finland_five_cases

Maslow's hierarchy and food tourism in Finland: five cases

Author(s):
Irma Tikkanen (Department of Business and Management, University of Kuopio, Kuopio, Finland, and Helsinki Polytechnic Stadia, Helsinki, Finland)

Purpose
– The purpose of this paper is to explore the sectors of food tourism in Finland by using Maslow's hierarchy of needs in the classification.

Design/methodology/approach
– Previous research on food tourism concentrates on the role of food as an attraction, as a cultural phenomenon, and as an experience. Moreover, food from productional and motivational viewpoints is reviewed briefly. The empirical data consists both of the secondary data and an interview.

Findings
– The findings introduce five sectors of food tourism where the needs and motivations are linked with Maslow's hierarchy of needs.

Practical implications
– The practical implications are that the food tourism promoters could emphasize the needs and motivations when marketing food tourism services.

Originality/value
– Sectors of food tourism in Finland classified by the hierarchy of needs are presented, providing practical implications for food tourism promoters and thus offering motivations for food tourism.

https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00070700710780698?src=recsys&journalCode=bfj



Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2018 at 12:55
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 595
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 13-Jul-2018 at 13:22

анализава е добра појдовна точка за различни думи а не само туризам т.е. како младите да се научат да готват, дали за тоа е доволна туристичка понуда на фарми како кулинарски курсеви во склоп престојот, или пак локално се неопходни и фестивали каде ќе можат од најдобрите Баби и Дедовци да научат некоја уба манџа пракса ... само колку млади девојки абер немаат како се сучи Зелник или пак прави Ѓомлезе, и иако има доста абери по тв или нет, сепак од прва рака искуство е незаменлива ука ... но кој треба да повлече локално за вакви фестивали нога, домакинките, нво-ата или пак општините, можеби воспитувачките во градинките!?

конзумеризмот си има свои предности но и мани, та иако многу млади немаат време за готвење под притисок на секојдневниот рат рејс табиет, сепак доколку се поучат некаде некако фестивалски а викендашки незадолжително, многу веројатно бар еднаш неделно ќе пробаат да се потсетат како Баба некогаш ги дочекувала Внуци со традиционални тестенини, а утре таквиот потсетник да им биде и за културен чалам кога ќе им дојдат Гости од друг крај на планетава ...

но тука е потребата и за освестување на сите дека е убо сето тоа да им ет со домашен зарзават, за што пак во Град денес гетоизирани по станои луѓето немаат друг простор него урбано оранжериско земјоделие пред Зграда или на Покрив ... но бидејќи ова не ет уредено законски, та многу веројатно за слична интервенција ќе добиете комунална казна оти нели сте зазеле во најдобар случај отповеќе просторо од околниот тревник на кој иако имате право немате дозвола за негова ваква експлоатација, ха, то веќе ни ајвар не смееш да приготвуваш така а не пак да имаш некаква трајна хранлива инсталација ... бар саксиски тоа да е дозволиво и бар да има унифициран наќин на оградување за да нема недоумици општинските инсоектори каде влетуваат за да ви помогнат околу сортите и нивната заштита како не би оделе со пестициди заради неукост за органско одгледување храна ...


Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2018 at 13:25
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 595
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 18-Jul-2018 at 21:03

за 63-тиов пост ќе речам убо е да имаме и фестивали или саеми и за добра технолошка пракса во индустријата за храна, она да се описменуваат ако не друго локалните стопанственици што можат во кави услови да сторат за подобра хигиена, складирање и амбалажа, но и вкусови ... што ќе биде корисно и на граѓанско ниво пр. иако постојат направии и садови за вакумирање треба соодветни уки и во однос ризиците од ботулизам кај складирање храна, а сигурно и некои кај така приготвената, бидејќи Народ и да знае може да подзаборави, илити постојано потсетување дека кај храната приготвена на Пареа вкусовите и хранливите состојки до максимум се задржуваат, а сетне може храната да се допотпече или пропржи за да има традиционален шмек, што воедно е и' поздрав пристап, блиску до манџите на нашите баби, со оглед дека денешниот фаст фуд табиет во екстрема оди конзумеристички дрско при подготвувањето на јадења, а сетне мораме да фрламе екстра камен по јавни кампањи за малку од малку тоа индиректно да се заузда ...

пример освен МолГас пристап во кафетериите, може да се тера екстра научно и во чајџилниците, а користејќи ултразвучен чистач [1][2]
односно може да импровизирате со ултрасоничен чистач за алати по дома, јасно ако не бил за чистење киселини!

https://www.chefsteps.com/forum/posts/ultrasonics

или најдобро да купите фабрички наменет за Мерак Чај во услужните дејности, освен ако не ви е мерак да одите со арпаџик понуда!

https://www.hielscher.com/ultrasonically-cold-brewed-tea.htm

а се со цел да имате екстра вкусна понуда за која во спротивно ви треба екстра супер искуства ...

https://www.seriouseats.com/2015/06/how-to-make-the-best-cold-brew-iced-tea.html


инаку, оваа технологија конечно најкорисна би била за прехрамбената индустрија, а дали и колку кај нас истата е норма незнам, но може да биде ко тренд или ко непишан стандард доколку и самите производители ја наведат индиректно некако, та и вие ќе се чувствувате безбедно, но и тие со екстра чалам, она на вратата од кујната ова да е залепено инспекциски ко супер брендирана хигиена, иако за тоа ќе им треба и ув-ц неонки вон работно време да дезинфицираат цела кујна ем хасап и ето га 100% Чисто етикета, нормално помалку осигурување та воедно и помалку проценти на стикерот ...

https://www.foodmanufacturing.com/article/2014/07/using-industrial-ultrasonic-cleaners-your-facility

http://en.notus-powersonic.sk/solutions/maintenance-cleaning/ultrasonic-cleaning-and-maintenance-in-the-food-industry.html

https://omegasonics.com/industry-specialties/food-and-drug.shtml

~

освен за чистење, технологија може да се користи и за сечење

https://www.researchgate.net/publication/268235556_Applications_of_Ultrasonic_Cutting_in_Food_Processing

http://www.ultrasonicweldingtransducer.com/china-20khz_ultrasonic_food_cutting_equipment_800w_professional_meat_slicer_machine-7164070.html

http://www.dukane.com/us/PFO_foodFAQ.htm

проблем кај сето ова е намалување на човечкиот фактор инспекциски во производство, но и сега оние кои сакаат просто го заобиколуваат, а и со оваа технологија тоа може да е случај, а наместо Човек визуелно да е контролор тоа да го прават исклучиво камери утре, што чинам треба законски уште сега со време да се осуети некако!!!





Edited by Zelenikovo - 18-Jul-2018 at 21:12
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 595
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 18-Jul-2018 at 23:17

сепак колку и да се интересна оваа технологија, не дека нема ризици

и технолошки во однос издржливоста на ваква опрема

Strategies for Reducing Stress in Ultrasonic Cutting Systems
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1475-1305.2004.00162.x

и биолошки во однос изложеност во ваква околина

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3008&PID=227216#227216

но и ко се' идеално нешто немњт на овој свет од земни алатки

https://www.seriouseats.com/2014/12/why-buy-carbon-steel-knives-best-kitchen-tools.html

логично аир ќе видат долгорочно оние кои дома од време на време би користеле ваква технологија, она за посебни прилики како би украсиле трпеза милиметарски прецизно ...

кога веќе сум на тема сецкање, би посочил една ука која Баба ми ја прераскажуваше, како за време скопскиот земјотрес кога биле за прв пат случајно заминати на одмор во Охрид се сретнале во Кајче со германци со кои нормално одма искомуницирале органолептички и без да се разбираат лингвистички, а кога Баба ми зела нож да сече Леб германката ја фатила за рака и рекла hаlt и зела германката почнала да го крши лебот, а Баба ми се чудела види ги какви европеи поназадни и од нас, по што некако се разбрале дека минералите и витамините сметала така германката сечејќи го лебот со метален нож се уништуваат, што чинам било нивно научно суеверие заради сеуште нерафинирано разбирање, слично ко и сега што политички си мислат дека ерга-омнесот на За-Ци ќе биде скроз на арно, а како влегле задкулисно јасно е дека ќе ги попари и побрзо него што очекуваат а во кој случај скокајќи од уплав и да се изгорат потоа, но да не остане недоречен муабетов еве во кој случај употребата на метален нож е полезна а коа не ет ... разбира се кога има здрава дебата ...

http://theconversation.com/health-check-can-chopping-your-vegetables-boost-their-nutrients-75393




Edited by Zelenikovo - 18-Jul-2018 at 23:23
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 234

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.094 seconds.

Copyright ©2007 - 2018  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.