build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Села во Македонија (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <12345 7>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 24-Nov-2014
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #41 Posted: 07-May-2015 at 13:03
За жал селата населени со македонско население многу одамна веќе се иселени и напуштени за разлика од албанските и турските каде што има млад свет, училишта, свадби, деца, нови куќи.

Ние сите сакаме во Аеродром и Кисела Вода да живееме во гулубарниците таму.
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #42 Posted: 07-May-2015 at 13:15
Кој се тие сите? Еве на пример јас несакам
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 24-Nov-2014
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #43 Posted: 14-May-2015 at 14:52
Originally posted by jyvation

Кој се тие сите? Еве на пример јас несакам


Ти можеби не, али мнозинството да. Селата со македонско население се празни и пусти со децении. Цената со урбанизмот е платена. Менталитетот на македонскиот народ е катастрофа.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2390
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #44 Posted: 14-May-2015 at 16:13
Originally posted by Kid_A

Ти можеби не, али мнозинството да. Селата со македонско население се празни и пусти со децении. Цената со урбанизмот е платена. Менталитетот на македонскиот народ е катастрофа.


Слушнете го Бугаринот од 14:20 какви биле селата во Северозападна Бугарија и што нуделе на своите жители, па сепак се испустиле, и споредете со тоа што го нуделе/нудат нашите села во кои нема ни продавница.Во селата во Северозпадна Бугарија имало училиште, читалиште, кино, детска градинка, фудбалско игралиште и улично осветлување!

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2390
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #45 Posted: 14-May-2015 at 21:06
Еве да го земеме за пример селото Говежда. Се наоѓа во областа Монтана и заедно со областите Видин и Лом припаѓа на официјално најсиромашниот регион во Европската Унија - бугарскиот рурален северозапад, каде што депопулацијата е многу драстично изразена. Селото во 2015 имало 443 жители. Се простира на двете страни на реката Огоста, при што двата дела се поврзани со 2 бетонски и 2 висечки моста. Во селото имало средно училиште до 12-ти клас (сега е затворено) и детска градинака (исто така сега затворена). Има асфалтирани улици со тротоари, улично осветление, контејнери и канти за отпадоци(провери на Google Street View).

Знаете ли кои работи од тие што ги има Говежда ги има село во Македонија со сличен број на жители?


Центарот на селото:


Главниот пат во селото:


Селското училиште:


Селската градинка:


Детско игралиште:


Edited by phenomenon - 14-May-2015 at 21:36
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 24-Nov-2014
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #46 Posted: 15-May-2015 at 03:52
Originally posted by phenomenon

Еве да го земеме за пример селото Говежда. Се наоѓа во областа Монтана и заедно со областите Видин и Лом припаѓа на официјално најсиромашниот регион во Европската Унија - бугарскиот рурален северозапад, каде што депопулацијата е многу драстично изразена. Селото во 2015 имало 443 жители. Се простира на двете страни на реката Огоста, при што двата дела се поврзани со 2 бетонски и 2 висечки моста. Во селото имало средно училиште до 12-ти клас (сега е затворено) и детска градинака (исто така сега затворена). Има асфалтирани улици со тротоари, улично осветление, контејнери и канти за отпадоци(провери на Google Street View).

Знаете ли кои работи од тие што ги има Говежда ги има село во Македонија со сличен број на жители?


Центарот на селото:


Главниот пат во селото:


Селското училиште:


Селската градинка:


Детско игралиште:


Во Бугарија пола градови изгледаат како да паднала атомска бомба или да удрило цунами со тие километарски запуштени комунистички блокови. Селата им се уште полоши.

Какви услови да градиш во македонски села кога тие се празни со децении повеќето? За кого да градиш? Еве земи ги за пример селата со албанска и турска популација како може тие да се живи села, а нашите мртви? Сепак се е во главата, менталитетот и воспитувањето. Ние се начукавме како сардини во 60м2 станови и администрација работа што е еквивалент на умствено затупувување, а знаеме дека градска средина секогаш носи слаб наталитет и многу други аномалии.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2390
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #47 Posted: 15-May-2015 at 09:38
Originally posted by Kid_A

Какви услови да градиш во македонски села кога тие се празни со децении повеќето? За кого да градиш?


Kaко за кого? Еве јас ќе ти дадам три примери каде има прилична концентрација на селско население, кадешто не е вложено речиси ништо во инфраструктурата.

1) Агино Село и Брзак. Во овие две села живеат преку 1000 жители. Немаат асфлтиран, па дури ниту тампониран пат и спрема Дељадровце и спрема Романовце. Дури и приклучокот кон автопат им е со земјен пат. Нема канализација,а во Брзак нема ни водовод ни улчично осветлување.

http://www.kumanovonews.com/vesti/agino-selo-i-brzak-so-seriozni-infrastrukturni-problemi

http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=26194

http://www.makdenes.org/content/article/26708429.html

2) Пчиња и Студена Бара. Во овие две села живеат преку 1100 жители. Познати се по земјоделство и раноградинарско производство. Во нивна близина, надвор од секоја логика, се наоѓа градската депонија. Со асфалтен пат се поврзани само спрема Куманово. Спрема скопската страна, иако Студена Бара е оддалечена само 3 километри од Дељадровце и 5 километри од Горно Коњари не е поврзана сообраќајно, туку само со колски патишта кои се во многу лоша состојба. Немаат канализација, ни контејнери ни канти за отпадоци. Кон Куманово имаат комбе само 7 пати во текот на денот.

http://www.makdenes.org/content/article/24614652.html

3) Селата Ранковце, Опила, Љубинци, Гиновци, Петралица и Псача. Во овие села живеат преку 3000 жители. Се наоѓаат едно покрај друго на меѓународниот пат Куманово - Софија во рамничарскиот регион Славишко Поле. Никој досега не нашол за потребно да им се изгради на овие луѓе или паралелен пат покрај меѓународниот или да им се направи некоја пешачка патека или тротоар бидејќи мора да се движат покрај меѓународниот пат изложувајќи ги своите животи на постојана опасност, бидејќи не постои друг алтернативен пат помеѓу овие соседни села. Никој не нашол за потребно да постави контејнери и канти за отпадоци во овие села. Eве каде мора да се движат жителите на овие села:
Edited by phenomenon - 15-May-2015 at 10:33
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 24-Nov-2014
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 452
  Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #48 Posted: 15-May-2015 at 11:01
Originally posted by phenomenon

Originally posted by Kid_A

Какви услови да градиш во македонски села кога тие се празни со децении повеќето? За кого да градиш?


Kaко за кого? Еве јас ќе ти дадам три примери каде има прилична концентрација на селско население, кадешто не е вложено речиси ништо во инфраструктурата.

1) Агино Село и Брзак. Во овие две села живеат преку 1000 жители. Немаат асфлтиран, па дури ниту тампониран пат и спрема Дељадровце и спрема Романовце. Дури и приклучокот кон автопат им е со земјен пат. Нема канализација,а во Брзак нема ни водовод ни улчично осветлување.

http://www.kumanovonews.com/vesti/agino-selo-i-brzak-so-seriozni-infrastrukturni-problemi

http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=26194

http://www.makdenes.org/content/article/26708429.html

2) Пчиња и Студена Бара. Во овие две села живеат преку 1100 жители. Познати се по земјоделство и раноградинарско производство. Во нивна близина, надвор од секоја логика, се наоѓа градската депонија. Со асфалтен пат се поврзани само спрема Куманово. Спрема скопската страна, иако Студена Бара е оддалечена само 3 километри од Дељадровце и 5 километри од Горно Коњари не е поврзана сообраќајно, туку само со колски патишта кои се во многу лоша состојба. Немаат канализација, ни контејнери ни канти за отпадоци. Кон Куманово имаат комбе само 7 пати во текот на денот.

http://www.makdenes.org/content/article/24614652.html

3) Селата Ранковце, Опила, Љубинци, Гиновци, Петралица и Псача. Во овие села живеат преку 3000 жители. Се наоѓаат едно покрај друго на меѓународниот пат Куманово - Софија во рамничарскиот регион Славишко Поле. Никој досега не нашол за потребно да им се изгради на овие луѓе или паралелен пат покрај меѓународниот или да им се направи некоја пешачка патека или тротоар бидејќи мора да се движат покрај меѓународниот пат изложувајќи ги своите животи на постојана опасност, бидејќи не постои друг алтернативен пат помеѓу овие соседни села. Никој не нашол за потребно да постави контејнери и канти за отпадоци во овие села. Eве каде мора да се движат жителите на овие села:

Колку државата вложила во селата со албанска и турска популација, па пак се каде-каде поразвиени од селата со македонска популација?

Нашите села се жив ужас, но и менталитетот ни е жив ужас. Сите сакаат да живеат во гулубарник 60м2, но битно е да се во центар и да му е 5 минути до работа. Затоа денес од потегот на Липково до Струга скоро и да нема село со македонска популација, а од друга страна села со албанска и турска популација стануваат градови. Сложни браќа палат градат
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #49 Posted: 03-Jun-2015 at 22:47
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #50 Posted: 13-Jun-2015 at 18:07
Галичник

Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #51 Posted: 19-Jun-2015 at 19:48
село Вруток

Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #52 Posted: 22-Jun-2015 at 21:04
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #53 Posted: 22-Jun-2015 at 21:07
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #54 Posted: 22-Jun-2015 at 21:14
село ГаличникBack to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #55 Posted: 22-Jun-2015 at 21:16


Edited by jyvation - 08-Jul-2015 at 13:41
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-Nov-2010
Online Status: Offline
Posts: 3811
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #56 Posted: 02-Jul-2015 at 17:39
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #57 Posted: 08-Jul-2015 at 13:43
село Галичник

Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #58 Posted: 11-Jul-2015 at 20:39
село Пештани

Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #59 Posted: 11-Jul-2015 at 20:41


Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 4189
  Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #60 Posted: 20-Jul-2015 at 11:48
село Галичник

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12345 7>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.078 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.