build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Света Злата Мегленска во Загреб

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 16-Dec-2009 at 04:09
Како прво незнам од каде тие забуни во врска кој смеел неможел можел да влага во храмови. Не е тоа дискотека па да те вратат. Никој не бара лична карта на врата. Него не е битно тоа. А забуната во врска со католиците кај нас е што католичките цркви во Македонија се под хрватскиот кардинал, па може од тамо е таа забуна. Католичката екумена не е организирана во национални цркви туку "по вертикала".

Во врска со канонската оправданост на проектов, вероватно свештениците се изјасниле, кога веќе и ќе се почнува со изградба.

А она што го спомна Мах за црквата во Сиднеј, не е уникатен случај. Колу што знам јас Македонците од Пјаченца Италија рентаат стара катедрала на 25 години која им служи како православна црква. А и не гледам нешто спорно во ова. Кога ионака после грабеш во црква, објектот наново се преосветува, па не знам што би било спорно доколку некој објект се освети за храм, а предходно користел на друга гранка од христијанството, дури не и друга религија.

Во врска со минимализмот на објектов ектериерно може би и еоправдан како израз на некоја христијанска скромност. Незнам, мене не ми изгледа толку лошо. Како граќанин отворен сум кон влез на нови стилови, а исто така и многу би сакал да видам во Македонија православни цркви типични за, за нас православни браќа, како на пример типична руска црква (не под РПЦ, туку под МПЦ само што градена во руски стил). Тоа е космополитизам. Но сепак, МПЦ си го бира правецот како сака да изгледаат храмовите, иако јас би сакал да видам и нешто вакво кај нас. Соборна на пример е еден огромен скок во однос на тоа прашање.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3653
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 03-May-2010 at 10:08
ПОТПИШАН ПРОТОКОЛ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКА СОРАБОТКА
Почнува изградбата на храм на МПЦ во Загреб

Во главниот град на Хрватска, Загреб, наскоро ќе почне изградба на македонска православна црква. Тоа вчера го најави хрватскиот амбасадор во земјава, Иво Кујунџиќ, на заедничка прес-конференција со министерот за образование и наука Никола Тодоров, на која беше презентирана програма за соработка меѓу двете земји во областа на науката, технологијата и образованието за периодот 2009-2012 година. Амбасадорот информира дека земјиштето за изградбата на македонска православна црква веќе е купено, а се обезбедени и сите дозволи. - Тоа е уште еден придонес на соработката меѓу двете земји - рече Кујунџиќ. Министерството за образование и наука ќе кофинансира седум заеднички научноистражувачки проекти на Република Македонија и Република Хрватска со 4,2 милиони денари во рамки на програмата. Ќе се соработува во областа на медицината, сеизмологијата, земјоделството, ветерината, математиката, информатиката и на културата. Изборот на проектите е во согласност на расположивите средства на македонското МОН и хрватското Министерство за наука, образование и спорт и е направен врз основа на ранг-листа од анонимни рецензенти од двете страни. - Со одобрените заеднички научноистражувачки проекти ќе се постигне развој на научните достигнувања и размена на искуства во соодветните области, а ќе се создадат и можности за продлабочување на соработката меѓу високообразовните установи и научни институти на двете земји - рече Тодоров. Амбасадорот Кујунџиќ истакна дека Хрватска целосно ги поддржува проектите од билатералната соработка во сферата на науката, образованието и културата. Во наредниот проектен циклус, соработката меѓу Македонија и Хрватска ќе биде проширена во областа на природните и хуманистичките науки, со проекти раководени, главно, од млади истражувачи.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=2010&ArticleID=139826
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 18-Jul-2010 at 17:22
Objavljeno: 24.03.2010. 14:28h
-.-Zagreb.hr-.-
Photo Zagreb.hr  
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je jutros u zgradi gradske uprave predstavnike Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj koje je predvodio protojerej Kirko Velinski, parohijski svećenik.

U prijateljskom razgovoru naglašena je dobra suradnja Grada s Makedonskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, koja je i inicirala sastanak kako bi zahvalila na pomoći u rješavanju  lokacije za njihov Pastoralni centar i Župni ured u Zagrebu.

Nakon završetka arhitektonsko urbanističkog natječaja, ishođenja lokacijske dozvole, parcelacije i nedavnog potpisivanja kupoprodajnog ugovora, sada je na redu ishođenje građevinske dozvole, a onda i sam početak gradnje Centra na Knežiji koji će se prostirati na 700 m2.

Ovo će biti prva Makedonska pravoslavna crkva u regiji izvan Makedonije, rekao je protojerej Velinski, ocijenivši to velikim civilizacijskim iskorakom, dodavši da će zagrebački pastoralni centar biti duhovni i svjetovni dom Makedonaca u Zagrebu i Hrvatskoj.

U ime Makedonske pravoslavne crkve, na sastanku su bili predstavnici Crkvene općine MPCO Sv. Zlate Meglenske, na čelu s predsjednikom Nevenom Sukarovskim, a uime Grada, razgovoru su nazočili: pročelnica za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Ninoslava Zeković, pomoćnica pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo Ančica Kačić te šef Kabineta gradonačelnika Stipe Zeba.
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 18-Jul-2010 at 17:25

STUDIO BF - Pastoralni centar i Pravoslavna makedonska crkva ''Sv. Zlata Meglenska''

INFO


Građevina pastoralnog centra i crkve Makedonske pravoslavne crkvene općine "Sv. Zlata Meglenska" ukotvila se u postojeći okoliš urbane matrice Stare Knežije uz Zagrebačku aveniju.

Postoji nada, ako se mjesto i građevina spoje, da se nadiđu fizički i funkcionalni zahtjevi, te se rode nove vrijednosti u prostoru grada.

Građevina nema otvoreni pristupni trg, već se preko perforiranog zida formira otvoreno predvorje kao zaštićeno dvorište. Lađa crkve planirana je kao pravokutni volumen s bačvastim svodom koji se proteže uzduž cijele lađe, distancirajući se od zidova i završavajući u stijeni ikonostasa.

Cijeli je prostor zatvoren, osvijetljen difuznim svjetlom uskih otvora sa sjevernog i južnog zida lađe, koje se disperzira preko bačvastog svoda i otkriva intimu i tamu lađe cijelim spektrom.

Zidovi i strop glavne lađe ostavljeni su u ovom prijedlogu kao prazne stranice knjige, čekajući sadržaj.

Pastoralni%20centar%20i%20Pravoslavna%20makedonska%20%20%20crkva%20Sv.%20Zlata%20Meglenska
Pastoralni centar i Pravoslavna makedonska crkva ''Sv. Zlata Meglenska''

credits


Autori: STUDIO BF: Zoran Boševski, Boris Fiolić, Željko Golubić
Suradnik: Duje Ivanišević - maketa
Lokacija: Zagrebačka avenija, Stara Knežija, Zagreb
Status: u izvedbi
Godina projektiranja: 2008.
Investitor: Makedonska pravoslavna crkva
Površina parcele: 700 m2
Površina tlocrta: 776 m2

www.uha.hr

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 27-Aug-2010 at 19:45

Na temelju članka 35. stavka 2., članka 391. stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine Narodne novine 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09 i 153/09) i članka 38. točke 5. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09 i 25/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 8. sjednici, 11. veljače 2010., donijela je

 

ZAKLJUČAK

o prodaji zemljišta

 

1. Na temelju rezultata provedenog natječaja o prodaji 432/543 dijela nekretnine označene kao z.k.č. 4687/1, ukupne površine 543 m2 (151 čhv), upisane u zk.ul. 100301 k.o. Grad Zagreb i 279/343 dijela z.k.č. 4687/3, ukupne površine 343 m2 (95,3 čhv), upisane u zk.ul. 13245 k.o. Grad Zagreb, odnosno novoformirane građevinske parcele označene kao zk.č. 4687/3 k.o. Grad Zagreb, oranica, površine 711 m2 (za katastar nekretnina označene kao k.č. 4827/1 k.o. Trešnjevka, površine 711 m2), sukladno parcelacijskom elaboratu RN 2011/09 k.o. Trešnjevka, izrađenom u skladu s lokacijskom dozvolom broj: 234/09, KLASA: UP/I-350-05/08-01/982, URBROJ: 251-13-21/106-09-18 od 21.4.2009., za izgradnju crkve i pastoralnog centra Makedonske pravoslavne crkve uz uređenje kolnopješačke površine uz Zagrebačku aveniju, koje je sastavni dio idejno rješenje za izdavanje lokacijske dozvole TD 8/2008., što ga je izradio Studio BF d.o.o., Zagreb, Mesnička 34, u siječnju 2009., utvrđuje se najpovoljnijom ponuda Makedonske pravoslavne crkvene općine Sv. Zlata Meglenska - Zagreb, Zagreb, Masarykova 16/I, s ponuđenom cijenom u iznosu 1.434.000,00 kuna.

 

2. Makedonskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Sv. Zlata Meglenska - Zagreb, Zagreb, Masarykova 16/I, Grad Zagreb će prodati zemljište iz točke 1. ovoga zaključka za kupoprodajnu cijenu od 1.434.000,00 kuna.

 

3. O kupoprodaji iz točke 2. ovoga zaključka sklopit će se ugovor.

 

4. Ovaj će zaključak biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

 

KLASA: 021-05/10-01/18

URBROJ: 251-01-04-10-4

Zagreb, 11. veljače 2010.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

 

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 27-Aug-2010 at 19:50
Еве неколку поголеми слики од страната на студиото шо го правило проектот...http://www.bifstudio.com/#/hr/projekti/63/
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 27-Aug-2010 at 20:02
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 28-Aug-2010 at 05:39
За каков закон мислеше Протојерејот дека мора да се почитува кога спомна закон што треба да се почитува, а беше прашан во врска со модерниот дизајн на црквата, а не добро познатиот византиски стил?

Не сакам да бидам шпекулативен, но претпоставувам дека ваквиот дизајн е одбран пред се поради добро-познати последици од раните деведесетти и превенција на евентуална одбивност во средината или некоја, ако може да се каже, правење јасна дистинкција од све што би можело да потсеќа на класична православна црква поради евентуална причина да тоа биде толкувано во контекст на рани деведесетти. Такви времиња имаат оставени длабоки резови во менталниот склоп на целото општество. Мислам дека евентуална втора Македонска Црква или понатака може да се иде со традиционален дизајн после прво добро искуство и добро прифаќање во околината.
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 30-Mar-2010
Online Status: Offline
Posts: 306
  Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 29-Aug-2010 at 05:14
Ги почитувам законите на Хрватска, но ова навистина е смешно! Нема две благи вези со Македонија или Македонските православни цркви!

Јас го сфаќам јадот на Хрватите, али ако тие неможат да разликуваат Срби/Македонци/Бугари/Руси... тогаш проблемот е многу голем.

Како и да е можно е да се направи класична католичка црква со Православен интериер. Како што е примерот со купените цркви во странство. Каде тие имаат Католичко/Англиканско потекло и се претворени во Македонски. Надвор е нивен изглед, внатре е Македонскит/Православен. Како пример се Св. Петка во Мил Парк и Св. Илија во Фуцкрај (Мелбурн).Додатно на тоа незнам зошто на Хрватска би и сметала црква во стилот на:
Св. Димитрија во Скопје...


односно ваква црква...


Ги има многу ваквите цркви низ македонија (само што повеќето имаат како ходник од една или двете страни)... може многу лесно да се направи адаптација на еден ваков објект, бидејки во самата Италија има многу цркви со ваков изглед, а сите знаеме дека во Италија сите тие цркви се католички.

Навистина деградирачки е предлогот за црквата и јас не би се сложил со таков дизајн. Сепак не сум во Хрватска и тоа останува на луѓето таму и на свештеникот/владиката.

п.с.
Дали приметивте дека попот таму е избричен... хммм изгледа демократијата само во Македонија ја има изгледа.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 29-Aug-2010 at 14:10
Македониј бричени попови има и кај нас. Сигурно "демократијата" не докачила со рака и до тука.

Забегале со органичувања во стилот, ако стварно го имаат ограничено ова прашање околу стилот на објектот. А овие другите што ги постираше се всушност предходно изградеи објекти, така да тука колку и да се менува лик од надвор, пак неможе многу да се направи. Има ваква колку што знам и во Милано, доста има низ свет вака пренаменети цркви.
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 29-Aug-2010 at 14:25
Ma od edna strana si vo prevo, no od druga nema makedonska crkva okolu mene vo krug od 1000 km, taka sedno mi e za ednaš samo neka ima, pa kakva i da bilo.

Mene ne mi smeta nadvorešnosta ''OK'' no vnatre stilot trebe da bide  po kanonski pravila ima napišano kako mora da izgleda pravoslavna crkva od vnatre!

A čovekot neznam dali vo opšte e i pop, možebi e samo nekoe lice vo crkovnata opština, ne primetiv dobro.

Sepak vo Zagreb ima đamija (nee vo moderen stil) pa zošto mora crkvata da bide?  Pa i da ostane ovaa od proektot neka i stavat barem kupola.
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Feb-2008
Online Status: Offline
Posts: 5359
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 29-Aug-2010 at 14:52
Еве ја џамијата во Загреб:Освен што има купола (и тоа каква купола), друго не гледам ништо вообичаено на неа. Си имаат правила луѓето, и за разлика од кај нас, ако некому не му се допаѓа не може со сила да го турка (особено за религиски објекти).

Мене баш ми се допаѓа замислата за црквата.

Edited by гитардемон - 29-Aug-2010 at 14:54
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 01-Nov-2010 at 07:08

Купена земја за храм на МПЦ во Загреб

Првиот црковен храм на Македонската православна црква во Хрватска ќе почне да се гради напролет, откако со парите од верниците неодамна е купен плац во Загреб. Протојереј Кирко Велински од Европската епархија на МПЦ изјави дека парцелата е со површина од 711 квадратни метри и за неа се платени околу 200.000 евра.

Новиот храм, кој ќе има корисна површина од околу 700 квадратни метри, на три ката, ќе го носи името на света Злата Мегленска.

- Многу сме радосни бидејќи, по купувањето на земјиштето што е во поширокото централно подрачје на Загреб, ќе пристапиме и кон изградбата на храмот. Тоа ќе биде прв храм што МПЦ го гради во некоја од земјите на поранешните југословенски простори. Динамиката на изградбата ќе зависи од обезбедувањето на средствата - рече Велински.

Тој објасни дека, покрај црквата, во комплексот ќе има и библиотека, стан за свештеникот, канцеларија, но и најмалку една просторија што ќе биде наменета за оние македонски граѓани кои поради разни потреби доаѓаат во Загреб.

- Досега многу наши граѓани ми се јавувале за да им помогнам да најдат сместување во ситуации кога нивни роднини доаѓаат на лекување во Загреб. Откако ќе биде направен нашиот црковен дом, ќе имаме и посебна соба во која тие ќе може да престојуваат - истакна Велински.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=A64F184BAB969543B37DA134C6826827
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 09-Nov-2010 at 17:22
По повод патрониот празник на Македонската православна црковна општина „Света Злата Мегленска“ во Загреб, република Хрватска, која се празнува на 26.10 (нов стил), на ден 23.10. 2010 година (сабота) се отслужи воскресна вечерна богослужба, со која чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот Европски г.Пимен, во солужение со парохискиот свештеник, протопрезвитер Кирко Велински и секретарот на епархијата, ѓакон Антоние Попоски.

Покрај значителниот број на Македонци, кои живеат во Р. Хрватска, на вечерната богослужба присуствуваше и монсињор Владимир Станковиќ, од Католичката црква, кој во исто време ја извршува и обврската како секретар на Светската религија за мир. Имено, монсињор Станковиќ, уште од зачетоците на здружен религиозен живот на Македонците во Р. Хрватска, во средината на 90 тите години, ја помага МПЦО згрижувајќи ги свештениците кои доаѓаат од Р. Македонија, а исто така и денес е активно вклучен во развојот на истата.

Следниот ден 24.10.2010 година (недела), во црквата на Роков перивој се отслужи божествена Литургија (Златоустова) од каде присутните верници се упатија на местото каде е предвидено да се изгради македонски православен храм. Таму, пак, се освети вода и се благослови местото за градба и се постави крст. Плацот од 711 м2, во март оваа година, управниот одбор на МПЦО „Света Злата Мегленска“, го купи за 200 000,оо евра.

На чинот на осветување на местот за градба, покрај стотината Македонци кои што живеат во Загреб, присуствуваа и Н.Е. г. Данчо Марковски, амбасадор на Р. Македонија во Р. Хрватска, монсињор Звонимир Секељ, викар на Загребската Надбислупија, Пречасни др. Звонимир Куречич, пребердар во Загребската надбискупија, дон Пејо, парохиски свештеник во црквата „Света Марија Помошничка“, г.Фрањо Дубрович, Комисија за верски заедници на Р. Хрватска и г. Стипе Зеба, Шеф на кабинетот на градоначалникот на Загреб г. Милан Бандич.

http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti10/Pimen.sv.Zlata18.jpg
http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti10/Pimen.sv.Zlata26.jpg
http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti10/Pimen.sv.Zlata20.jpg
http://preminportal.com.mk
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-Nov-2010
Online Status: Offline
Posts: 3811
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 09-Nov-2010 at 18:40
Ako ne nadvoresnosta barem vnatresnosta mozele da ja napravat vo pravoslaven stil...Mozebi gresam no jas nikogas nemam videno pravoslavna crkva so klupi vo sredinata...Mene ovoj objekt poveke mi licni na Makedonska katolicka crkva...Spored mene tokmu vnatresnoto ureduvanje i ja dava misticnosta i duhovnosta na Pravoslavnata Makedonska Crkva , vakva kakva sto e ovaa crkva e premnogu moderna i ladna i voopsto ne go dolovuva custvoto na koe sme naviknati...
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 29-May-2014 at 09:19
Na 26.10.2014 ke se udrat temeletie na crkvata!
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-Nov-2010
Online Status: Offline
Posts: 3811
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 29-May-2014 at 18:54
Ова нема никаква врска со Македонска Православна Црква не се пратат ни основните канонски правила основата да е крст. Црквата личи на новокомпонирана евангелистичка секта н акоја крајта не може да и се најде. Катастрофа навистиа.
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 09-Jun-2014 at 16:43
Датум: 08.06.2014, 19:04

НОВ ХРАМ ВО ЕВРОПСKАТА ЕПАРХИЈА

Во Загреб ќе се гради првата црква на МПЦ на Балканот

До крајот на годината во Загреб, Хрватска, ќе почне да се гради првата македонска црква на Балканот, која ќе биде центар за собирање на нашите сонародници во оваа земја. Таа нема да биде само духовен храм, туку ќе има и други придружни објекти што ќе се користат за активностите на нашите иселеници. За градбата на целиот комплекс потребни се околу еден милион евра, пари што ќе се обезбедуваат преку донации на македонските иселеници, на МПЦ, како и со помошта од хрватските државни и општински власти. Европската епархија на МПЦ досега инвестира околу 300.000 евра за купување на земјиштето во поширокото централно градско подрачје, обезбедување проект и за добивање градежна дозвола.

- Само за купување на плацот со површина од 711 квадратни метри во 2008 година инвестиравме околу 200.000 евра. Сега сме свртени кон напорите да обезбедиме средства за да почнеме со градбата наесен. Се надеваме дека дотогаш ќе можеме да поставиме камен-темелник и потоа да продолжиме со градбата - ни изјави протопрезвитер Kирко Велински, намесник на Европската епархија.

Градежната дозвола е извадена во минатата година, а со градбата треба да се почне најдоцна до април 2015 година. Автор на проектот на новата црква е архитектот Зоран Бошевски, Македонец роден во Хрватска, а во конкуренција беа уште два други труда. Се работи за модерно архитектонско решение, во согласност со трендовите што се појавуваат во европските земји во последно време. Овој проект неодамна беше претставен на посебна изложба, а за него прилог сними и Хрватската телевизија.

- Точно е дека објектот е со поинаков стил од нашата македонска градителска црковна традиција, но сепак ни се допаѓа. Него го избра комисијата во која беа началникот за проектирање на град Загреб, двајца претставници од Заводот за проектирање и двајца наши претставници. Во црквата ќе бидат запазени сите канонски правила - ни рече отец Kирко Велински.

Во Загреб, инаку, има околу 1.300 Македонци кои сега за своите верски потреби ја користат малата капела посветена на свети Рок, а која привремено ~ е отстапена од страна на Kатоличката црква. Таа е приспособена за потребите на православните богослужби. И во другите три парохии, во Сплит, Пула и во Риека, МПЦ ги користи објекти што ~ ги отстапила Kатоличката црква. Уште од 2003 година МПЦ во Хрватска има статус на легално признаена верска заедница, која е целосно рамноправна со другите. Нашата заедница во оваа земја брои околу 4.800 члена. Најблиска друга македонска црква која е во сопственост на МПЦ се наоѓа во Виена, Австрија.

Апартман за родителите чии деца се на лекување

Спецификата на овој центар ќе биде и во тоа што ќе има посебен апартман во кој бесплатно ќе може да престојуваат родителите од Македонија чии деца се на лекување во некоја од загрепските болници.- Наместо да плаќаат скапи хотели, тие ќе можат да го користат бесплатно нашиот објект, с` додека имаат потреба. Се разбира, апартманот нема да биде наменет само за нив. Kога ќе биде слободен, ќе може да го користат и студентите што ќе доаѓаат тука за да се запишат на некој факултет и слично - наведува отец Kирко.

Бранко Ѓорѓевскиhttp://dnevnik.mk/?ItemID=151F3A715B86FC46AC7146017939BE65
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 10-Aug-2014 at 08:48

Baldasar: Pomoći ćemo gradnju makedonske crkve u Zagrebu; Ževrnja: Imamo odlične odnose s Crkvom

Baldasar: Pomoći ćemo gradnju makedonske crkve u ZagrebuGrad Split financijski će pomoći izgradnju duhovnog makedonskog centra u Zagrebu, kojeg za 9,5 milijuna kuna planira otvoriti Makedonska pravoslavna crkva.

Koliko će Banovina izdvojiti za vjerski objekt na zagrebačkoj Knežiji još nije poznato, no donaciju je javno obećao gradonačelnik Ivo Baldasar, i to nakon što je primio predstavnike makedonske nacionalne manjine na čelu s protoprezbiterom Kirkom Velinskim, namjesnikom Europske eparhije Makedonske pravoslavne crkve.

- Unatoč krizi pronaći ćemo sredstva, no iznos će ovisiti o našim mogućnostima. Pratit ćemo projekt izgradnje Makedonske pravoslavne crkve i ako treba u više navrata pripomoći donacijom ili drugom vrstom pomoći. Riječ je ipak o nečemu što će ostati novim generacijama. Ovo radimo i zbog naših sugrađana koji su porijeklom Makedonci - poručio je Baldasar.

Prema riječima Velinskog, u Zagrebu bi početkom listopada Makedonska pravoslavna crkva gradila svoj prvi službeni objekt u Hrvatskoj, a pomoć su zatražili od četiriju županija i gradova u kojima imaju svoje župe.
- U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo 420 vjernika, dok obrede služimo u samostanu Gospe od anđela.

Naime, posljednjih desetak godina veliku pomoć dobivamo od naše katoličke braće koji su nam besplatno ustupili svoje prostorije i crkve. Znamo da danas nije lako izdvojiti novac, stoga smo izuzetno zahvalni prijateljima u Splitu. U sklopu crkve otvorit ćemo i apartman kojeg bismo ustupili roditeljima čija se djeca liječe u Zagrebu - ustvrdio je Velinski.

L. KOVAČIĆ


Ževrnja: Imamo odlične odnose s Makedonskom prvoslavnom crkvom

Splitsko dalmatinska županija i makedonska pravoslavna crkva imaju izvrsne odnose naglasili su to u sjedištu Splitsko dalmatinske županije čelnici Županije koji su ugostili protoprezbitera, Eparhijskog namjesnika Europske Eparhije Makedonske pravoslavne crkve za Republiku Hrvatsku, Kirka Velinskog.

- Doista se možemo pohvaliti izvrsnom suradnjom, a današnji susret svjedoči o dobrim odnosima kako Hrvatske i Makedonije, tako i Makedonske pravoslavne crkve i Biskupske konferencije Hrvatske, kazao je župan Zlatko Ževrnja.

Dobre odnose potvrdio je i Velinski, napominjući kako makedonska pravoslavna crkva u Hrvatskoj djeluje od 1992. godine, i to u okviru četiri župe na području Zagreba, Splita, Pule i Rijeke, gdje pretežito živi makedonska manjina. Posebno je naglasio kako im je Katolička crkva izašla u susret, omogućivši im korištenje svojih crkava za bogoslužja. Tako Makedonska pravoslavna crkvena općina “Sveti Naum Ohridski” u Splitu koristi za svoja bogoslužja katoličku samostansku crkvu „Bezgrješnog Začeća“ u Splitu koja se nalazi u sklopu samostana Službenice Milosrđa (Ančele).

Jedna od tema današnjeg susreta osim produbljivanja suradnje sa makedonskom zajednicom u Splitu, bila je aktivnosti koje se provode u okviru izgradnje duhovnog i kulturnog centra u Zagrebu.

Velinski je kazao kako je 2008. godine Makedonska pravoslavna crkva od Grada Zagreba kupila zemljište površine 711 m2 za izgradnju Crkve i pastoralnog centra u Zagrebu, na području Knežije, za koji je napravljen projekt te ishođena građevna dozvola, za što je Makedonska pravoslavna crkva do sada uložila oko 3 milijuna kuna vlastitih sredstava. I Županija će, kazao je župan, svakako sudjelovati u izgradnji predstavljenog Centra i Crkve i Centra koliko to bude u mogućnosti.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/235113/Default.aspx

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 10-Aug-2014 at 08:58
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.125 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.