build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Алтернативни еколошки видови на градба

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 8>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Алтернативни еколошки видови на градба
    Posted: 27-Jul-2008 at 01:41
Насоката во ниско градбата денес е претежно Арматура-Бетон-Цигла-Стиропор, како во светот така и кај нас, но срамежливо но сигурно се пробиваат некои стари но и некои нови еколошки и еколошко-биолошки техники на изведба како Греди-Земја/Песок-Сено. Иако делува ексцентрично кога некој почнува да гради куќа со биолошки или еколошки материјали, резултатот на крај ако ништо друго бар ќе им биде по мерка на стопаните. Сепак овој тип на градби имаат и свои предности и свои недостатоци во однос на типизираниот модел на градба кој е зачнат во почетокот на дваесетиот век.
 1. Природен и уникатен амбиент
 2. Еколошко-Биолошки елементи во структурата
 3. Економична инвестиција
но по секако има и свои недостатоци
 1. Неможноста за осигурување на повеќето видови алт.гр. (бар не за сега)
 2. Нестандардизираните материјали кои се употребуваат
 3. Недостатокот од професионални изведувачи (импровизација)

претежно овој вид на градба го избират луѓе кои по вокација се екологисти, хипици, натуралисти... луѓе со малку поинаков агол на свест од останатите, иако има голем број луѓе кои заради икс причини исто го подржуваат овој стил на градба, сепак заради недостаток на волја или подршка од блиските не се одлучуваат да одат до крај со амбициите. па дури и на поклон да добијат нешто такво!
www.greenhomebuilding.com/natural_building.htm
подоле се наведени најатрактивните видови на Еколошко-Биолошка градба за кои доколку е потребно можат да се отворат и нови нишки како би се запазил некаков ред во информациите околу истите бидејќи сепак комбинации и совети за нив има во недоглед, а верувам дека истите ќе поттикнат и поголем интерес.

 • Straw Bale Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -
 • Log Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -
 • Post and Beam Houses(TimberFrameConstruction) -  [1]  -  [2]  -  [3]  -
 • Cordwood (Stackwall) Construction Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -
 • Papercrete Houses -  [1]  -  [2 -  [3]  -
 • Adobe Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -
 • Super Adobe Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -  [4]  -  [5] -  
 • Rammed Earth Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -
 • Mudbrick Houses -  [1]  -  [2]  -  [3]  -  [4]  -  [5]  -

а еве и неколку комбинирани техники кои се повеќе Еколошки отколку БиолошкиEdited by beTon - 12-Mar-2010 at 22:58
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9119
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 27-Jul-2008 at 12:23
Originally posted by beTon

Насоката во ниско градбата денес е претежно Арматура-Бетон-Цигла-Стиропор, како во светот така и кај нас, но срамежливо но сигурно се пробиваат некои стари но и некои нови еколошки и еколошко-биолошки техники на изведба како Греди-Земја/Песок-Сено.


Зависи каде. Во Европа да но во Америка ова е околу 50% точно. Таму се градат прилично лесни градби и во голема мера некои хибриди помеѓу стандарднатата градба и овие неконвенционални типови кои ги споменуваш.

Поголемиот дел од моделите кои ги наброја се добри и воопшто не би ми пречело да инвестирам во таква куќа (иако една Adobe куќа би изгледала прилично чудно во Скопје).

Но главното прашање кое ми се поставува е колкава е истрајноста и издржливоста на овие куќи?

Инаку Staw bale и log houses би биле дефинитивно моја лична преференца.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 27-Jul-2008 at 21:52


Originally posted by pbanks

Но главното прашање кое ми се поставува е колкава е истрајноста и издржливоста на овие куќи? Инаку Staw bale и log houses би биле дефинитивно моја лична преференца.
лесни градби се градат пред се заради економија и отпорност на сеизмичка активност...пред некое време имав гледано документарец за NEESwood project на дискавери каде симулираа земјотрес врз куќа со дрвена конструкција и куќа со бетонска конструкција, резултатот беше дека и двете куќи издржаа со една разлика што оштетувањата на бетонската куќа беа ненадоместливи т.е. големи пукнатини во темелите, столбовите... додека дрвената заради еластичните особини на дрвото преживеа целосно... еве два клипа од истиот проект кој е изведен на најсовремената платформа за симулирање земјотреси бар за сега NEESWood South East View  +  Kid's Bedroom дрвените конструкции се карактеризираат и со голема отпорност на пожар иронично но вистинито е дека треба доста време за дрвената конструкција да попушти, еве неколку линка кои ја промовираат издржливоста на дрвените конструкции  www.architecte-bio.com ; www.awc.org ; WCD 6 - Design of Wood Frame Structures for Permanence но сепак доколку дрвената конструкција е лошо изведена тогаш може да дојде и до колапс при некоја непогода, за тоа добар пример е симулацијаваwww.youtube.com/watch?v=kc652Zp5qWkзатоа е пожелно човек прво добро да се информира WCD 6 но мислам дека во секој случај предноста е поголема во однос на цврстата градба бидејќи репарацијата при земјотрес е многу ефтина и едноставна кај дрвените конструкции, но пример при поплава мислам дека тука бетонот ќе однесе победа што немора да значи...еве уште еден добар линк кој ги третира старите дрвени градби со екстра анализи за истите www.icomos.org/iiwc/2007.htm

инаку pbanks изборот ти е екстра, мислам треба нова нишка за секоја од нив да се отвори, има 5 - 6 серии од Grand Designs посветени на Staw bale техниката и куќите доколку веќе и не си ги гледал...

ќе  одвојам  неколку првиов клип е од епизодата за полу-сламената куќа во централен Лондон - Ислингтон - The House of Straw, Islington каде се наоѓа меѓудругото и седиштето на  Amnesty International Smile сепак би ги издвоил т.е. посочил делот од епизодата за експериментот на водителот Kevin McCloud... 39та минута
Edited by beTon - 19-May-2012 at 20:31
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 28-Jul-2008 at 01:11
Graditi kuću od slame

Balirana slama čvrsta je i ne gori

Istraživanja pokazuju da je balirana slama vrlo postojana, lagana i energetski učinkovita. Zidovi od balirane slame navodno su vrlo čvrsti, stoga u dobrim izvedbama (u kombinaciji s drvenim kosturom u kojem balirana slama zapravo čini ispunu) mogu biti čak i noseći. Nadalje, slama je dobar toplinski izolator pa, na primjer, zid od balirane slame debljine 45 cm ima toplinsku vodljivost od samo 0,13 W/m2K. Uz to, slama je i dobar zvučni izolator, koji je gotovo idealan i savršen. I konačno, balirana slama, u usporedbi s ostalim građevinskim materijalima, nevjerojatno je jeftina.Ali, slama gori, kazat ćete. To je istina. Zrak koji se nalazi unutar stoga sijena pospješit će izgaranje i on će izgorjeti, takoreći, u trenutku. No, balirana slama dobro je komprimirana, tako da u samoj bali ima vrlo malo zraka. Stoga je teško zapaljiv materijal, ma kako to nevjerovatno zvučalo. Da bi se baliranu slamu zaštitilo od propadanja, potrebno je ožbukati zidove od slame i to žbukama na bazi vapna ili gline. Žbuke na bazi cementa stvorile bi paronepropusan sloj koji bi poticao kondenzaciju unutar zida i truljenje slame, stoga su navedene žbuke bolja rješenja. Budući da je slama uvijek dostupna, ona je obnovljiv i ekološki prihvatljiv građevinski materijal.

U Hrvatskoj, za razliku od zemalja poput Njemačke i SAD-a, ne postoji regulativa koja se odnosi na slamu kao građevinski materijal te je gradnja objekata od slame, koje bi se proglasilo građevinskim objektima, formalno nezakonita. U Hrvatskoj postoje tri pokazna objekta od slame površine 12 m² koja su izgrađena u organizaciji eko-udruga u Lopatincu kod Čakovca, kod Vukomerića i u Balama u Istri.

Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj su provedena stručna ispitivanja i slama je postala legalan materijal za izgradnju, dok se u SAD-u balirana slama može legalno koristiti i za izgradnju nosivih zidova, koji nose krovište bez dodatnih konstrukcijskih materijala.


Tehničke karakteristike

Koliko god ideja o upotrebi slame kao građevinskog materijala bila pomalo egzotična, ona u svijetu ima dosta zagovornika zahvaljujući, prvenstveno, nekim istraživanjima nakon kojih su prezentirane tehničke karakteristike ovog materijala sa svim njegovim prednostima i nedostacima.

Prije svega, treba reći kako su prednosti slame kao građevinskog materijala brojne: dobra toplinska i zvučna izolacija, otpornost na požar, zatim relativno dobra statička čvrstoća, otpornost na potres te niska cijena materijala. Arhitektura građevina od slame pruža dosta mogućnosti po pitanju oblikovanja, no ključna je cijena građenja i energetska učinkovitost takve gradnje. Naime, gradnja objekata od slame znatno pojeftinjuje ukupnu cijenu investicije, kao i sam proces izgradnje. U godinama eksploatacije građevine smanjeni su troškovi kao i energetski izdaci za zagrijavanje i hlađenje koji su općenito najveći gutači energije. U pogledu težnje za smanjenjem troškova za zagrijavanje i hlađenje građevina te uštede energije na svakom koraku, gradnja slamom kao građevinskim materijalom u posljednjem desetljeću postala je zanimljiva u zemljama EU-a pa se tako, npr., u Velikoj Britaniji godišnje sagradi nekoliko tisuća objekata razne namjene od materijala koji imaju baliranu slamu za svoju sirovinu.

Slama se, naime, vrlo jednostavno može dobiti na tržištu jer je ona svojevrsni nusproizvod kod uzgoja žitarica. Pri intenzivnom uzgoju žitarica po hektaru ostaje oko 5 hektara slame. Stručnjaci kažu kako poljoprivredna gospodarstva za potrebe u stočarstvu od te količine upotrebljavaju tek oko 30%, 30% se podore, a ostatak bi se moglo upotrijebiti kao sirovinu za izradu industrijskog građevinskog materijala od slame. Isporučena bala slame u prosijeku košta 1 euro, u proizvodnji od nje je moguće dobiti ploče od prešane slame u obliku opeke, betonskog bloka ili prefabriciranog zida pa je jasno da se tada na građevinskom materijalu može postići ušteda i do 15 puta u odnosu na opeku ili beton.

S obzirom na navedene mogućnosti, i u Hrvatskoj ima interesa pa je tako Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu poduzeo neke korake k uključenju u razvoj ovog novog prirodnog građevinskog materijala i na naše tržište. Budući da je riječ o energetski učinkovitom projektu, za nadati je da će se za slamu kao građevinski materijal zainteresirati i stručnjaci koji i inače nastoje poticati gradnju 'pasivnih' kuća u Hrvatskoj.

Rekli smo da slama ima visok stupanj toplinske izolacije. Koeficijent toplinske vodljivosti slame iznosi oko 0,09 W/m²K. Zid od stiješnjene slame debljine 45 cm može dati koeficijent prijelaza topline od 0,13 W/m²K, a to je i do tri puta manje od propisanih vrijednosti prema trenutno važećem zakonu. Takav zid u pravilu sastoji se od nekoliko slojeva. U sredini se, dakako, nalazi sloj slame debljine 35-40 cm.

S vanjske strane nalazi se drveni okvir koji drži slamu na okupu, zračni hermetički sloj te žbuka. S unutarnje strane može biti barijera isparavanja, unutarnji okvir te unutarnja žbuka (obično glina,vapno) na oplati od 2,5 do 3,0 cm. Takav zid od slame predstavlja ne samo ekološki proizvod, koji je po cijeni dostupan i širim slojevima ljudi, već i odgovara kriterijima 'pasivne' gradnje pa može i u tom pogledu biti zanimljiv 'pasivnoj' arhitekturi dr. Feista.Različite vrste slame imaju različite kemijske sastave i čvrstoću. To je još jedan detalj na koji treba obratiti pozornost. Sadržaj vlage i uvjeti skladištenja od iznimne su važnosti za kvalitetu slame kao sirovine. Sadržaj vlage u slami ovisi o uvjetima u vrijeme baliranja slame kao i o uvjetima skladištenja i transporta bala. Gustoća bale ovisi o vrsti žitarica, sadržaju vlage i stupnju kompresije balirke. Ona bi trebala biti oko 1,1 kN/m3 da bi mogla biti korištena u proizvodnji kao sirovina za građevinski materijal. Za graditeljsku izvedbu bitan je podatak o maksimalnoj količini vlage pri gradnji te minimalna gustoća balirane slame.


Zdravlje za ljude i prirodu

Zaljubljenici u ekološki prihatljive materijale kažu da mikrovlakna iz kamene i staklene vune, koje se koriste kao uobičajena toplinska izolacija, mogu biti štetna za čovjeka ako dospiju u pluća. Isparavanja od raznih umjetnih materijala, boja i lakova također dugoročno mogu utjecati na zdravlje ukućana što i sami znamo. Već i kod nas će vas trgovci u trgovinama boja i lakova upozoriti na one proizvode koje su proizvedeni na bazi vode kao neškodljive, od onih koji su proizvedeni na bazi nafte, koji se duže suše i mogu biti štetni za zdravlje ukoliko udišemo isparavanja.Ekološke udruge upozoravaju da i proizvodnja industrijskih građevinskih materijala često uzrokuje onečišćenje. Tako se pri proizvodnji cementa, na primjer, troši golema količina energije dobivena od fosilnih goriva. Pri gradnji i rušenju objekata današnje graditeljstvo stvara velike količine otpada. Prilikom i nakon gradnje kuće od slame, ističu, nema otpada. Slama je obnovljivi materijal koji se svake godine može dobiti košnjom, a energija potrebna za njezinu proizvodnju dobivena je od suna.

Organski uzgojena slama predstavlja zdravu alternativu modernim građevinskim materijalima. Prirodna je i bezopasna, iz nje ne isparavaju štetni sastojci (poput formaldehida, na primjer). Visoki stupanj zvučne izolacije omogućuje odvojenost od vanjskog svijeta i gradske buke kojoj smo svakodnevno izloženi. Nerijetko se događa da je u stambenim objektima koji su sagrađeni neadekvatnim i štetnim materijalima zdravlje ljudi ugroženo. Život u kući od materijala na bazi slame pruža zdravo životno okruženje, jer slama je, recimo to još jednom, prirodan materijal. Ne uzrokuje čak ni alergije jer, za razliku od sijena, ne sadrži pelud. Za razliku od betona, slamnati zidovi dišu, što rezultira bitno svježijim zrakom u prostorijama. I da zaključimo, gradnjom objekata od materijala na bazi slame energija potrebna za izgradnju i kasnije za eksploataciju takvih objekata višestruko se smanjuje. Tako s novim saznanjima i tehnologijama koji slamu na učinkovit način mogu prefabricirati u svima dostupan građevinski materijal, koji se poput većine ostalih može nabaviti na skladištima građevinskih materijala ili u specijaliziranim graditeljskim tvrtkama, možemo krenuti u nove graditeljske pothvate na dosad nezabilježen način.

ing. A. Živković


јас сум исто дефинитивно за слама и керпич, но бар приземјето да биде камен а нагоре може + два слама, налик нашата изворна архитектура!
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 28-Jul-2008 at 22:35
pbanks бидејќи рече дека си загреан за straw bale ќе се обидам да направам финансиска конструкција за истата...
плац и да имаш. овој тип градба кај нас се уште не е легализиран па така посекако имаш дивоградба, која единствено ако ја имаш кренато во некое село или надвор од град мислам дека нема да имаш проблем, плус конструкцијата лесно можеш да ја спакуваш и дислоцираш доколку дојде до муабетот клетници на виктор иго!
е сега 100м2 отприлика ѓутуре би дошле 10 до 15 илјади евра што е добри 3-4 пати поефтино од цврста градба:
 • темели самци / земја-песок / или кошулица (1500 / 500 / 1500)                  1500
 • конструкција 12 дрвени столбови + 6 попречни греди х220(2640 + 1320)     3650
 • кров сосе изолација керамиди и таваница (4000)                                     4000
 • прозори 2 еднокрилни х250+ 2 двокрилни х350+ 1 х200 (500 + 700 + 200) 1400
 • врати масив 3 х400 + 5х150 (1200 + 750)                                             1950                                                                                                           
 • вода / струја / септичка                                                                     2500
                                                                                              вкупно:  15000


ова е пресметка за квалитетна конструкција која само треба уште да се затвори со бали сено и да се малтари со глина или керпич, додека внатрешните ѕидови се плетеница од трска и малтарени во керпич, заедно двете чинат навистина смешно а монтажата мислам дека човек може без проблем и сам да ја изведе, цените можат да варираат од повисоко кон пониско во зависност од квалитетот на дограмата, дрвената конструкција, инсталациите, и типот и изолацијата на кровот...
треба да се каже дека греењето тука не е вклучено но на пола метар бала сено се добива екстра парна брана па греењето а воедно и ладењето ќе бараат далеку помал капацитет на грејна инсталација.
оваа симулација е повеќе импровизација отколку искуство но сепак е блиску до вистинската финансиска конструкција која сепак е избор на вкус, можности и материјали
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9119
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 29-Jul-2008 at 10:24


Фала за пресметкава. Ме интересира ценовна споредба со ете конвенционална градба. Доколку можеш да направиш слична анализа за слични димензии би ти бил благодарен бидејќи стварно немам никаква претстава.

Исто така за што точно зборуваме тука. 100м2 основа или 100м2 нето површина? Претпоставувам за второто.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 29-Jul-2008 at 19:02
pbanks пресметка за споредба имаш во градење куќа во МКД а инаку основа, бруто, нето исто ти се фаќа бидејќи не одиш на спрат... еве за споредба и американска финансиска контрукција на strawbale house http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbcost.htm  
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9119
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 30-Jul-2008 at 08:53
Originally posted by beTon

pbanks пресметка за споредба имаш во градење куќа во МКД а инаку основа, бруто, нето исто ти се фаќа бидејќи не одиш на спрат... еве за споредба и американска финансиска контрукција на strawbale house http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbcost.htm  


фала за инфото бетон Cheers
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 27-Nov-2008 at 11:01
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 25-Dec-2008 at 04:24

How Igloos Work

Building an Igloo

IGLOO Wiki


оваа потреба од привремен дом била нормална појава за секој номад, нешто што денес можеби изгледа премногу напорно, но кога условите ќе наметнат потреба од постојано движење во потрага по храна(исхрана од лов или екстензивно сточарство) привремените живеалишта се повеќе од добредојдени.

Hut (колиба) - en.wikipedia.org/wiki/Hut_(dwelling)

во контекст на иглото, од леденото доба па се до денес, онаму каде немало снег номадите како привремени живејалишта користеле колиби или шатори! да не ги преведувам  и расфрлам тука текстовите мислам дека доволно е што се наведени линковите за историјата и видовите на номадски живејалишта, би додал само дека во амазон како покривка на конструкцијата се користат исклучиво големи палмови листови...    

Ice Age Tents (шатори) - www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents1.html

North American Tents - www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents2.html

Central Asian Kibitki - www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/kibitki.html

Traditional Tent Types Wiki:
Chum
Loue
Goahti
Lavvu
Pandal
Tarpaulin
Tipi
Wigwam
Yurt
Nomadic Tent
www.mongolyurt.com
www.fetchaphrase.com/russia/tuva/yurt/yurt01.html
            

Edited by beTon - 19-May-2012 at 19:23
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 25-Dec-2008 at 15:55
wow , немав поима дека така се гради игло! Многу интересно
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
ABC View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 13-Dec-2008
Location: prilep
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote ABC Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 25-Dec-2008 at 17:03
Еве малку алтернативна екологија во градбата,ова би бил мојот избор за сите вас кој сте живо заинтересирани за алтернативната архитектура:


ова исто така:или ова:а може и ова:
Се разбира доколку сакате повеќе идеи,ќе мора да пројавите желби на форумов,АВС ќе се потруди да ви ги исполни за Нова 2009та Година иако не е Дедо Мраз.LOLCheers


Секогаш е подобро нешто да се гради отколку да се руши.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 25-Dec-2008 at 17:31

Earth sheltered house 

...Edited by beTon - 20-Jan-2009 at 02:32
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 02-Jan-2009 at 07:50
Earth sheltering is the architectural practice of using earth for external thermal mass against building walls. This is a passive solar practice.

The principle is that the earth, because of its high density, undergoes slow temperature changes and thus presents a fairly constant exterior temperature at the wall. In most of the United States, the average temperature of the earth once well below the frost line is around 55 to 57 degrees Fahrenheit (13 to 15 degrees Celsius). Thus, at the base of a deep earth berm, the house is heated against an exterior temperature gradient of perhaps ten to fifteen degrees, instead of against a steeper temperature grade where air is on the outside of the wall instead of earth. In the summer, the temperature gradient actually helps to cool the house.

Earth sheltering may take one of several forms:


 • Earth berming: Earth is piled up against exterior walls and packed, sloping down away from the house
 • In-hill construction: The house is set into a south-facing slope or hillside so that the north, and possibly part or all of east and west walls, are sheltered.
 • Underground construction: The ground is excavated, and the house is set in below grade.


Most often, there is not an earth covering on the roof, but this is occasionally done.

 1. Earth Shelter Resources
  www.malcolmwells.com/resources.html
 2. US Department of Energy Information Page
  apps1.eere.energy.gov/consumer/your_home/designing_remodeling/index.cfm/mytopic=10100
 3. British Earth Sheltering Association
  www.besa-uk.org
 4. Sustainable Building Sourcebook
  www.greenbuilder.com/sourcebook/EarthSheltered.html
 5. Underground Homes
  www.undergroundhomes.com/
 6. Green Home Building
  www.greenhomebuilding.com/keepcool.htm
 7. Our Cool House - adventure in Energy Smart
  www.ourcoolhouse.com/phase1.htm
 8. Earth Sheltered Homes
  www.earthshelters.com/Tour.html
 9. Geodesic Earthworks
  A Maryland adventure in Energy Smart
 10. www.earth-house.com/Earth_Housing/The_Builders/the_builders.html
 11. members.tripod.com/ellerman79/index.html
 12. members.ozemail.com.au/~docsyd/

сликава горе како и примерите на ABC се попрактичната и поефтината варијанта на овој тип на куќи, но во повеќето случаи пристапот е како на куќата од GD - Cumbria: The Underground House

оваа техника е енергетски најефикасна од сите алтернативни видови на градба, бидејќи принципот кој важи кај геотермалните пумпи-важи и тука, заради константната температура на земјата, сепак мора да се вложува екстра пара на изолација по закопаните страни заради заштита од влага! исто така не е најбрз алтернативен начин на градба, меѓутоа е ефикасен, но доколку би ги мерел со strawbale типот на куќи сепак мое убедување е дека земјениов завет е далеку помалку исплатлив земено целосно(инвестиција/заштеда/комфор) сепак за визба или подрум-гаража посекако не би размислувал двапати!  Edited by beTon - 09-Jun-2013 at 10:24
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Nov-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2067
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 02-Jan-2009 at 09:55
Гледав на Дискавери како се гради куќа од овој тип, и дефинитивно куќата на крај испадна утка...до некаде. Многу време утепаа на изолација од влага, а најголем проблем дефинитвно беше дневната светлина - освен во собите блиску до прозорите, се друго беше како во подрум. А цената за изградба е CrazyНе се исплатат вакви куќи.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 02-Jan-2009 at 17:17

па како енергетски ефикасен бункер или визба држат вода Smile но сепак естетски како некаков еко-туристички момент или егзибиционистички алтернативен стил на живот може да привлечат внимание!

во секој случај мислам дека вакво нешто во карпа-пештера е поефективно и поисплатливо т.е. многу влага ќе нема, а следствено и турбо изолација нема да треба, евентуално само да се застакли влезот во пеѓтерата Laugh јасно проблемот со дневна светлина останува, но со малку креативност и за тоа има чаре, како примерот во кукумбрија погоре каде има вертикални светлосни канали кои можат да послужат и за проветрување, но сепак окупирање на пештера мислам никој нема да дозволи освен ако не се  појават палеолитски животински видови или пак се случи некоја нуклеарна или биолошка катастрофа LOL

Rock Shelter - en.wikipedia.org/wiki/Rock_shelter

Half-Cave Shelter - www.inquiry.net/OUTDOOR/shelter/half-cave.htm

Cocev Kamen - www.megalithic.co.uk/article.php?sid=16071 Thumbs%20Up позната техника кај нас

Cave Churches on the Shores of Lake Ohrid - www.gomacedonia.com/cave_churches_ohrid.shtml

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 02-Jan-2009 at 23:26

еве една интересна комбинација од земно скривалиште и органска архитектура, слично како идејата на Treehouse with Terreform, само што туку дрвата се поткастрени и мртви. иако муабетов е повеќе за во Пејсажен Урбанизам сепак мислам дека таму е подобро да одат современи комбинации за да се запази малку од малку ред околу амбиентот на нишките, иако на моменти и места се преклопуваат истите пример 1 - 2 - 3 инаку овој пример кажува колку не мора да значи дека ваквиот тип на градба скапо чини, се зависи од пристапот кон материјалите, големината на просторот и јасно трпението,  практично горенаведената куќа од кукумбра чини £220.000 а оваа £3000 иако квадратурата е прилично различна,  дури мислам дека повторно и  со проект како бункерот од кукумбриа  може да  се сведат трошоците до минимум но само доколку се работи импровизирано според принципите на Earthship Houses(последните линкови од првиот пост во нишкава)... 

http://www.beingsomewhere.net/

Simon, with his wife, father in law and two young children spent 4 months building what they have termed a low impact woodland home, which is now their family home. An estimated 1000-1500 man hours and £3000 were put in to what is, in my opinion, a dream home.

The house, which was built with a maximum regard for the environment around it, is dug soundly into the hill around it. The idea of earth sheltering for housing is not a new idea either, and is more than just a "nifty hippie" way to help the environment; it also helps your bank account. When built into the ground, such a house will retain heat in the winter, and be very cool in the summer.


Organic Architecture and its influence on Human Being - A Portrait of a Natural Way of Living
A Low Impact Woodland Home - www.simondale.net/house/build.htm

Environmentally Friendly Houses  - www.darkroastedblend.com/2007/10/environmentally-friendly-houses.html

Edited by beTon - 09-Jun-2013 at 10:20
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 18-Jan-2009 at 23:00Edited by beTon - 12-Mar-2010 at 22:44
Back to Top
vardar View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 03-Mar-2008
Online Status: Offline
Posts: 1106
  Quote vardar Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 21-Jan-2009 at 08:38
 
Куќа од хартија за 5.000$
 
 
Швајцарската компанија "The Wall AG" понуди одличен предлог за уништените градови, логори, и за сите оние...

 

...  кои имаат потреба од итен и ефтин дом. Тоа е куќа од хартија!

Новиот дом чини само 5.000 американски долари, а без темелите куќата тежи само 400 килограми.

Предвидено е во куќата да живеат 8 станари, а нејзината тајна е во тоа што е направена од хартиени делови, односно ѕидовите се направени од рециклирана хартија обложенa со смола.

Куќата има цврста и изолирана структура, а освен кујната која може да биде од отворен и затворен тип, заедно со куќата добивате и маса и клупа за седење.

Во моментов најмногу нарачки доаѓаат од Нигерија и Ангола, а има заинтересирани и во Јужна Африка односно Зимбабве, пренесува "Times".

Водоотпорните панели од кои е изградена куќата се произведуваат во Германија

 
 
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 25-Jan-2009 at 19:16

The Wall paper house offers cheap dry home for poor and displaced

...this is very cool..!..’the paper-house’..


“..The property market is in the doldrums, mortgages are elusive but there is still some hope for the first-time buyer: the paper house.

Retailing for about $5,000 (£3,375), the house is supposed to brighten up Third World shantytowns and provide quick shelter for long-term refugees.

The Universal World House can be used almost anywhere: light, easily assembled, environmentally friendly, earthquake-proof and, crucially in the age of recession..

..a bit of a bargain.

Gerd Niemoeller, its inventor, says that the 36sq m paper house weighs barely 800kg (1,763lb) — lighter than a VW Golf.

“Without the foundation block, the whole house actually weighs in at about 400kg,” says the design engineer.

It will not, however, simply blow away.

The basic material is resin-soaked cellulose recovered from recycled cardboard and newspapers.

Add heat and pressure and the paper becomes extremely stable.

The interior of the prefabricated building panels resemble honeycombs; an air vacuum fills each of the units.

The result: a strong and stable exterior wall, well insulated.

A similar construction technique is used in aircraft and high-speed yachts.

“But they are working with aluminium and other alloys, which is expensive, time consuming, energy intensive,” said Mr Niemoeller, who has patented the invention under the name of his Swiss-based company The Wall AG.

“That’s not suitable for the Third World.”

The prime purpose is to create intelligent housing settlements almost instantly..

..for the displaced and the urban poor.

“People don’t want to flee their countries, they’ve been driven to leave their homes out of the need to survive,” said the 58-year-old engineer.

“The number of migrants, refugees living in improvised housing, is going to grow with climate change, and we offer an alternative.”

An alternative, that is, to the corrugated-iron sheds and lean-tos so often seen in the slums of the developing world.

The house has eight built-in single and double beds and a veranda with a sealed-off area housing a shower and a lavatory.

It has been designed together with the German development aid agency GTZ,..

.. and with the architect Dirk Donath, from the Bauhaus University in Weimar..”

...

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 8>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.172 seconds.

Copyright ©2007 - 2021  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.