build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Декоративен бетон

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Декоративен бетон
    Posted: 22-May-2020 at 00:44

во контекст муабетов имајте уште неколку абери во подфорумов [1][1][1] но сепак треба и да се поднаучи некаде муабетов макар и онлаин, а чинам Чоек има во недоглед простор за експериментирање, бар почнувајќи подома да си игра со разни комбинации на боење [1][1][1] разни комбинации на армирање [1][1][1] конечно калапење [1] да не говорам за комбинации со Стакло или Кристали та сето тоа фино вметнато во Фонтани Цоклиња пардон парапети Стреи пардон симсои итн. итн. во основа фероцеметно можете да бркате фрактална архитектура при што надворешните ил вантрешните ѕидои би биле ко скулптури истурени, нешто што и со плексиглас се постигнует ентериерно ама штом е слеано со основата целосно та и повпечатливо ет ... од овој аспект гипс-каротонот може да е предност доколку поставката не треба да е трајна или пак постои потреба од внатрешен скриен ѕид, во спротивно е вишок бидејќи никогаш би ја немал ниту крутоста ниту цврстината на бетонот, ем оди комбинирај го трајно гипсот со стаклото оди нека здрма пожар и да остани топтан, просто Декоративен Бетон Рулз и во однос гипсот и во однос стиропорот како трајна поставка, сепак сите си имаат свои предности и мани ... патем не се лажете да плаќате за курсов, запнете тро читкајте и ојте дружете со Уметници, веројатно за faux-stone ќе ги најте кај нас тук таму а евентуално за боени кристали тро потешко ...

https://www.betterpaths.com/hands-on-video-training


Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2663
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 22-May-2020 at 00:57
Ако ништо друго, бар употребувај точки и саглам параграфи.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 22-May-2020 at 01:55

декоративно избетониран рефлекс искрено поручуе ... точка ут Бетон би била синк-хол, а параграф каунтер-топ, токму онакви ко на видеоно, само што diy се фора дури и кога немаш абер како ех да беше Билд Институционален еФурум дури и Поети ќе ги праќаа на преумување, Уживај Пријателе Литај само по фуснотите и видеата ако ти ет зорт тексто ...

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2078&PID=183248#183248

https://www.concretenetwork.com/concrete/countertops/sustainable/

[1] https://www.trendir.com/modern-kitchen-countertops-from-unusual-materials/ [1]

процесов комотно оди и за фероцементен мебел
само не би одел врзнего со епокси ко баш-токсик
попрво би одел со природно водоотпорна емулзија од восок
особено ако станува збор за внатрешни допрливи површини
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 22-May-2020 at 19:23

да имаат акал и бордури да закачат отстрана ...
... за што денес и тро 3д принт калап би послужил брзо!
~ Гипс е убо, ама за на Таван, се што е удоле пак, нормал ~
~ Фероцемент Рулз ~

Feroocement minimum mortar cover is 1.5 mm

http://ferrocement.net/flist/index.php?board=3.0 [1]

[1][1][1]https://www.eddaclasen.com/sculptures/ [1][1][1]свежа риба ви требало подома!?
токму униткатен рибник ако ви треба!
играјте ја мрежата тро фрактално та ето и фонтана!а може и’ рачно да посветите тро време на детали!

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 23-May-2020 at 00:50
Originally posted by Zelenikovo

разни комбинации на армирање [1][1][1] конечно калапење [1]


25-30mm

http://ferrobuild.com/ferrobuild.phplets say Skopje cries for itHigher strength weight ratio than reinforced concrete
https://www.researchgate.net/publication/331983618_EXPERIMENTAL_INVESTIGATION_OF_FLEXURE_BEHAVIOUR_OF_FERROCEMENT_BEAM
но треба внимание да не се затвора се’ заради ефекто на Фарадеев Кафез


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 23-May-2020 at 04:40

на гејтов од последново видео да биле пофрактално расположени ќе стореле може некаква комбинација и со тензилна архитектура, чинам ко речиси да се вишок два реда столбои, чиниш од времето на Нехру им се блупринтоите, а и да не се неговата харизма ги одржува во кондиција [1] во случајов комотно можеле да одат со еден а цела галерија горе да ет со жардињера врз греда која оди по таквиот еден ред столбои, посетне можеле само да расфрлаат испусти како стреја и евентуално раазиграни каскадни фрактали од фероцеметни панели, додека тензилните елементи би можеле да ја разиграат структурата лесно вертикално или уште толку странично ...
... во постот горе вели во однос Земјотреси Урагани Поплави има супер еластичност, конечно како ефтина естетска импровизација поминува и за уникатни формални или орнаментални Билборди и Макети па и Реклами по објекти, сетете се на оние старите фрактални амерички пред Бензиски и Мотели
[1][1][1] чии носечки конструкции се и поисплатливи и побезбедни како полесни т.е. помалку ризични а сепак трајни, веројатно таму основата е класично армиран бетон а угоре фракталот фероцементен, комбинација која посекако ја копирале од французите [2][2][2][2] нешто што ние и ден денес немаме храброст да го вергламе маркетиншки, а што во однос руралната понуда натак треба да е општински штих за привлекување залутани крузери, бреј секој еден Чоек со малку волја за фино-бетонирање може да си сплете или нарача жичана скултура [3] и да ја стори во Голема Реклама за својо Рурален Ранч таман да си поигра и со цветни упади низ процепи итн. итн. во секој случај поефтино за репарирање него слични алуминиумски пластични или масивни бетонски фрактали ...
ако некогаш фракталната архитектура [1][1][1] доживее бум тоа ќе биде заради оваа појава, земено како исплатливост и возможни комбинации од фрактали и овалност кои обичниот Чоек вака лесно би си ги дозволил, прашање е само колку е свесен дека ризици постојат, и дали кога експериментира пр, со вакви настрешници истите нема од спунт лесно некому да му се срушат врз глава, да рече врз една таква падне дрво та ја свлечка, што доколку е во прашање метална конструкција или полн армиран бетон нема никогаш да бидне случај, затоа внимавајте каде како што фероцементно би терале ...

... зато Убо е да се имаат во предвид и маните на фероцеметните структури ... под еден вели екстериерно не е за на Паркинг, заради што и влегува во категоријата Декоративен Бетон, но ќе речам секогаш може да ставите одоколу и заштитни столбои ко заштита од авто-каубојци ...
FerroCement Disadvantage: 1. Its poor impact resistance 2. Structures made of it can be punctured by forceful collision with pointed objects. 3. It is not possible to nail, screw, or weld to Ferrocement 4. Meticulous building precision is crucial in ferrocement construction especially with respect to the cement composition and the way in which it is applied in and on the framework.
http://frontdesk.co.in/construction-materials/ferro-cement/

... доколку не се однапред испроектирани како дел од објектот, ваквите лебдечки испусти и структури доколку се масивни а само придадени, треба со време да се осигуруваат на примарните конструкции, полесно би било пример да се јавнати врз дадена масивна основа, но доколку тоа не е возможно евентуално да се оставаат анкери од/во-нив за таквите масивни фероцементни скулптури би се осигурале дополнително со сајли пр. развеан Македонски Вез комотно може да ја надополни фасадата или кровот на некој Етно-Музеј јасно слеан за цел постоен објект, а доколку се комбинира во однос модерните објекти практично играта со плeксиглас или стакло во кат-оф фероцементни испусти може секој еден индивидуален и колективен објект за домување да го разигра токму футуристички ...
The thin iron wire meshes used by Joseph Lambot to make his “ferro-cement” boat or those used by Joseph Monier to make his crates, pipes and reservoirs were not only intended to give bending strength to the layers of fine mortar which were pressed on it. They were also, in a very simple way, giving their shape – often curvilinear – to the final objects, something which is very attractive in contemporary architecture but which, using casting formworks and classical reinforcement, can be difficult, time-consuming and costly. Rediscovered and described by Pier Luigi Nervi in 1943, “ferro-cemento” evolved in a slightly different form. In order to increase the contact area between the reinforcement and the matrix, and to obtain a more homogeneous mechanical behavior, Nervi designed a system of multiple steel meshes fixed on bars of a larger diameter [66]. The mortar was poured within the stacked meshes, making the use of casting forms useless. This technique allowed him to design free complex shapes with thin concrete shells and to build several motor boats and an experimental warehouse as well [66]. In spite of their distinct advantages – they merge reinforcement and formwork into one single material item – mesh-like supports or moulds would probably remain anecdotal achievements had robotic fabrication not appeared on the construction scene. In 2013, Norman Hack and Willi Lauer demonstrated the feasibility of automated construction of free form meshes (they coined the word “mesh-mould”) using an industrial robot equipped with a polymer extruder [67]. Soon after, an automated robotic wire bending and welding tool for steel meshes was developed [68], opening the door to real reinforcement capabilities [69] [1]

за да не се замарате со модерни технологии на плетење жица, а доколку одите само со ситни уметнички форми но не и носечки конструктивни елементи, би препорачал кривините бркајте ги пр. за шуплива орнаментика со оние дебелите Џамбо Балони на кои ќе ставите фолија потоа свијтел одозгора тоа ситната метална мрежа за кокошарници и сита, за истата претхпднп ставете жица како носечка подлога, таман за да стори и троа простор меѓу металниот меш и балонот, а потоа нанесете го фероцемнтот, можеби оставајќи празнини како би добиле кат-аут процепи, кои по бетонирањето може да ги исечете со шмишајбиниче, илити пополнете ги со друг материјал, истото може да се стори врз кој било офест-калап еве земете некој голем пластичен или метален предмет пр. стара Школка од Кола шпвтпрете ја постапката во сегменти кои потоа би ги составиле и ето експонат за на Ѕид во Градина можеби Фотната на Планина итн. инт. а доколку одите со носечки елементи прво сторете калап од дадената форма на предметот а потоа терајте внатре фероцементно како би заварувале појака челична основа на мрежата ... хм, ова е измислено за и по стари години Чоек да се најде во работа та бар да им разубави трајно оградата на комшиите, ако не својата, што има поубо се будиш и ти наденал некој врз Куќа спејшипои ...    

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Buckminster_Fuller [1]~

https://news.co.cr/ferrocement-building-material-costa-rica/3266/

~

има еден куп абери ко оние од Феликс Кандела фусои пост-претходно
но и нови комбинации како papercrete hempcrete или aircrete се тамам
битно косморама или футурама на сите им е на дофат

https://en.wikipedia.org/wiki/Foam_concrete

https://www.offgridquest.com/construction-methods/dome-home

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 24-May-2020 at 05:55

порано без компјутер за проектирање
ем без cnc-rebar-folding машини за арматури
фероцементов бил навистина скап и мачен муабет

Do Concrete Shells Deserve Another Look?

но ако било и ет сеуште датрактивен тоа е за индивидуални куќи

Ferrocement Super-Insulated Shell House Design and Construction


се думам колку може вакво нешто да ет и' еколошки спин доколку се оди олдскул со Вар и песок ем Зеолит врз арматурата [1][1][1][1][1][1][1] можеби место цврта арматура би било интересно да се и со сајли во дадена шалонг-калап за побрзо и полесно да се постигне посакуваната форма ... ех камо да можеше цементот топтан вака да го излуфтираме заради голрмиот еко-футпринт [2]

многу веројатно вакви егзибиции ќе сторат Градежните Работници да и се радуваат и отпојќе на својата професија, биднувајќи уметнички расположени ако не друго, нормал архитектите се тие кои би ваделе хиперпараболни проекти или бар испусти, но доколку изведбата е закашкана бадијала нивните програми, а за што за да не ет напорна ваквата изведба логично е да се олесни работата на армирачите Прво истата да ја изведуваат виснати во седло наведувани од Кран или пак сами придвижувани по Зип-Линија (сајли) а уште побитно терајќи со полуавтоматски или автоматски Клешти за Армирање [3][3] вака работа која ќе биде мелем за Жени [3][3] вака цел фокус ќе оди на квалитетна изведба него спондилоза, а единствено кусур би било Безбедоноста При Работа околу висечкиот момент, но доколку Надзорот нема потреба да се замара екстра околу шалувањето бидејќи истото вака е олеснето, негова примарна грижа би било дали висењето е добро осигурано ...   

~

модерниве пак забегувет тро карбонски (иако еко-склет)
и ајт од кај пари ГП-ата за вакво сф-ноу-хау
но звучи чудно-интересно вака да се филува тнко

https://archpaper.com/2018/08/eth-zurich-concrete-roof/

https://kumarnitishrobotics.com/pdfs/automConstruction2020.pdf


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 29-May-2020 at 00:21

околу тежините т.е.леснотијата, модерните ќе да се во предоност во однос карбонска-арматура, плус имаат и пластичен бетон во најава, вака Настрешница изгледа и до две дрва ќе издржи врз себе доколку е шалувана со нано-арматура, синкир и песокот ќе го сторат некаква вулканска нано направија, та да им е Мило што го надминале минатовековниот стандард за армирање бетон ... но за ова имаат луфта додека бревта светската центрифуга и нормално еколошко-рамнодушни земјани [1][1] кои се надеваат да дури и’ масовно да се произведува и користат карбонски шипки декаи занив веќе има Разградиво Чаре [1][1] но дотогаш и час потоа чорба! сепак вакви ултралесни-арматурни-карбонски-иновации за кај нас се само скапа фатаморгана, но и сега доколку сакате ЛЕСНО да спотерате некој бетонски фрактал да добацуе и до комшии преку улица, друго чаре ќе да немате! а можеби и’ има само колку е исплатливо!?

2011 ~ https://www.compositesworld.com/articles/a-hidden-revolution-frp-rebar-gains-strength

https://archpaper.com/2018/09/morphosis-architects-kolon-one-and-only/#gallery-0-slide-0


The woven embellishment—featuring the Kolon-produced Aramid, a reinforced fiber with a greater tensile strength than iron—was designed parametrically to balance the interior’s need for outward vistas and shading requirements

...

потенцијално Microsam can Save the Day локално
бар едно седржавно машинче за Забавнопарковски Павиљони [1]
... можам да замислам само како нивно ноу-хау рингишпилуе ...Building with textile concrete | Tomorrow Today


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 29-May-2020 at 02:25вакви нешта се идеални за Панорамски Висечки Патеки, кои ко ултра лесни нема да мора да имаат по сите страни метални или бетонски столбови [1][1][1] туку да се што поретки, па и отсутни доколку се виснати ко тензилно закачени на сајли за дадена точки (анкери) пример од камуфлирани Видиковци ... посекако скапа инвестиција ако ја нарачувате јапонци да ви ја склепуваат, но повторно доколку сме Умни како Народ да ги замолиме микросамци, ако не тие нам да ни поклонат карбонска-цнц-машина, бар ние ним еден погон да им кренеме каде тие за возврат со испомош на задолжен Јавен Сервис (пр. Паркови и Зелинило) штанцаат вакви ултралесни и тенки Карбонско Бетонски Панели, а сетне негледам зошто не само во Градски ами и во сите Национални, па и позначајни Локални Паркови да се инсталираат вакви нешта ... иако точно е дека некој треба сето тоа озбилно да го осигура како соработка помеѓу Градежен Факултет и Микросам Академијата како би се штанцале пред се Безбедни а уникатни Панормакси Проекти ...

https://www.e-architect.co.uk/estonia/a-path-in-the-forest

http://www.tetsuokondo.jp/project/apathintheforest.html

https://lift11.ee/installatsioon/Rada.html

веројатно ова е еден од начините фрактално бетонски, освен фрактално пејсажно, да се оправаат претопите помеѓу Ск’14 и Бруталното Ткиво на Мал Ринг, а може да се оит и со комбинација од озеленети испусти пр. на "Кулите во ГТЦ" кои би се спојувале донекаде (претопувале) со оградите по новите пешачки мостови на Вардар, таман прилика за да се решаваат и балустрите кои на себе го влечат цело внимание [1] иако таму и со арпаџик сегментарно оградени интервенции би поминало ова, налик то привремената оградата што беше испраена по повод волјата за подземна сервисна улица под Кеј 13.11 [1] единствено вака е ризик за Деца или Тинејџери да се опуштаат пентарејќи се понив, а за што добро чаре е доколку истите се склепувани токму ко озеленети та системите за наводнување да ги пишманат ако понив се пентерат ...
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 29-May-2020 at 19:41

ваквиот фероцементен пристап дури и со обична арматура истеран комотно може да се примени и во однос лесни внатрешни плочи по испуштени ходници, при што би се потпирал на конструкцијата од застаклувањето ...

Originally posted by Max


http://www.bing.com/images/search?q="Ryue+Nishizawa"+museum

https://www.tokyoartbeat.com/tablog/entries.en/2009/03/the-kings-of-finite-space.html

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 29-May-2020 at 21:34

ова пак во Лозана му потскокнуе
what time is it може поручуе
заприметете истите столпчиња ко во Хирошима

по нет нема прецизен абер дека муабетов му е фероцементен, но тоа е повеќе од логично, токму такви тенки столбои а на толкав распон на конструкции и покриви не остава простор за друга него ферoцементна интервенција, ко што наведувам погоре ко таква супер еластична, сепак за вакви масивни експерименти треба пoозбилен пристап околу статиката, но и структурата на бетонот > кој ко што може да се види од следните три центрирани абери, токму бидејќи е тенок слој постојат ризици и да се набира и да напукнува и да се тенчи итн.

Philipp Eisenbach ~ Processing of Slender Concrete Shells

Bart Peerdeman ~ Analysis of Thin Concrete Shells Revisited

Evolution in Ferrocement and Thin Reinforced Cementitious Composites

~

Edited by Zelenikovo - 29-May-2020 at 21:44
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 30-May-2020 at 07:38

причина јок да немит бар лунапарковски експериментиhttps://theinspirationgrid.com/more-striking-architectural-concepts-by-roman-vlasov/

ах Архи-Зибраш [1] иако и тоа моит некако виа пајп до О.Политранс за dwg конверт

https://designcollector.net/likes/conceptual-architecture-by-roman-vlasovсигурно и кај нас на ГФС по некоја лекција поминуваат за фероцементниов муабет, сигурно и во ФБК (Фабрика за Бетон после Карпош) има вични технолози ако не инжињери кои ваделе (и можат да вадат) вакви префабрикувани фероцементни елементи, но за да сето ова дотера до многуприсутност од вакви архи-абери од супер модерни фероцементни експерименти, мислам кај нас ќе треба и Катедра за Фероцементни Конструкции ... чунки уште сега имаме професори кои визиткаат по соодветни научни симпозиуми!?

https://www.rilem.net/publication/publication/441


кога може зграда цел век да стои в сред Белград вака, зошто не и денес, сепак Скопје лежи врз голем расед па треба и појќе од амбициозност за вакви мегаломански органик градби т.е. фриформ фероцементни експерименти ... дефакто карпошовци тераат некако ферецементно само како и колку, за тоа чунки доказ е новата зграда на Полијестрдеј, иако доколку е целата топтан во сегментите оградена со жица или арматура, тоа ете од аспект на фарадеев кафез е склет, но не им се верува, ајт некој треба да потфрли абер за да не нагаѓам ... затоа и треба поозбилен факултетски пристап, поинаку органик-архитектите и акробаланс-градежниците или пак скотските-фитиристи не би дотерале нит блиску-до метаболик волја на кензовци кои Скопје во добар дел сигурно вака размислувале да го сторат Спејс Стејшн од Град, мислам кога тоа ет официјален пристап за модуларни облакодери во нивните визии [1] колку повеќе за масивни статични градби, ако некој думал низ вековите архи-етерично тоа се токму тие, зар и ден денес не стојат повеќевековни Дрвени Пагоди исправени простум, но разбира се кај нас нели постземјотресно локално волја се нашло само за големи а не површински количини Бетон, незнам дали Чушката на Пошта е фероцементна, но и таа ми се чини е леена во дебел шалонг, евентуално тоа Стреите на Култрните Домои ко оној во запуштениот во нас.Ченто или старите Хотелски Настрешници по соц. одморалиштата што се фероцементни пр. онаа во Крани, но и тие после ‘70-тите ги имаат заменето со метални решеткасти настрешници слично ко и кај бензинските, зар на Х.Е. не беше таква, зар на доградбата до Н.У.Б. денес не е таква, мислам каде со тој памет, ајде разбирам тоа да е некаков фрактален метален спој со самиот објект но на такви објекти онака ко плукнати или фрлени од некаде попат настрешници тоа ама ич не ги личи, но кој да пресече поестетски!? можеби имало кој, но кога удбалитичарите си тераат елититстички сред затворен-систем и да има ко да нема!

и ајт слим-конкрит, но кој да брка ваков шалонг ...

хм, може некој навистина им удрил заушка, но ќе да се правдаат дека и ова е скапа работа бидејќи чуле дека е лејбр-интензив, ко што сегаде го потенцираат тоа за на запад па и на следниот центриран линк по пасусов, но макотрпно е нешто само доколку планот оит арпаџик, арно ама живееме во време на ПУЦ-Машини (машински шприцан бетон), ем има начини како да се шалува брзо со алуминиумски панели врз цнц-Глулам-обликувани греди за шалонзи [1][1][1][1] кои би биле префабрикувана основа за конструкцијата на шалонгот, а кои потоа само би се дозатворале со дрвена Оплата, повторно комбинација за која бар во однос Градежен Факултет микросамци би можеле по поволни услови да испорачаат соодветен цнц-рутер кој фриформ Глулам панели би сецкал прецизно, иако тоа може да се тера и рачно, битно поентата е дека ваквите основни (Носечки) греди за Шалонг кои би ја формирале конструкцијата, ко такви можат повеќекратно да се користат, а потенцијално може и ко за Пазл да се префабрикувани, за од исти парчиња се составуваат различни форми од Глулам-Греди , само треба надворешно да имаат повеќестрано жлебови за метални подупирачи како би можело да формираа стабилна а различна формата за скелет на шалонгот ... но ако треба да се внимава за бетонот, колку повеќе во однос ваквите фриформ-шалонзи доколку сакаме склетените основи да им се мултинаменски, та дефакто без Катедра при ГФС сето ова нема да дотера до масовна Народна скулптурална архи-оаза по македонските градои, евентуално приватна и скапа, но муабетот го терам како со минимум да се извлече долгорочно максимум ...

https://gharpedia.com/blog/ferrocement-its-application-properties-and-advantages/


доколку треба да премери Чоек до кај ни е чергата за применета футуристичка естетика од современи материјали и пристап во архитектурата, не треба многу за да сконта дека за наши услови Фероцемент е најисплатлива појава, пример за ултра модерни алуминиумски интервенции посекако немаме акал-во-костец-средства за уникатни шајни изведби, ниту пак сили брзо и лесно да треба таквите алу-скулптури да се одржуват во кондиција, бреј тоа нови државни алу-експерименти ги вадат терсене-смешно, а не пак истите да се слеани убо ем тоа да треба да се репарира по потреба соодветно ... сепак имаат и предности, та кај таквите алу-фасади кои ако се вентилирачки неретко се добива дупла егзотика од енергетска ефикасност + модуларни фасадни сегменти, кои за да се втераат сред наш стандард соодветно (педантно естетски) треба терање економични-експерименти пр. со Шиндра или пак Иверица [1][1][1] но и со пластика да одат ко на Фаланга Гараж па пак модуларно си е модуларно ко потенцијално лесно заменливо, сепак ако се нема камен за репарации така муабето би останал супер-грд ако дојде до уништување на фасадата, додека фероцементните скулптури од ова кусур толку немаат и со лесно би можело да се репарираат особено што денес веќе постојат селф-хилинг бетони кои чинам и дополнително ко пачои да се аплицираат би стегнале шминката бидејќи во случајов тој тенок слој е токму тоа слим-шминка на дадена носечка армирана скулптура од конструкција ... сега пак со новиве комбинации муабетов тера во недоглед скулптурално!


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 31-May-2020 at 05:32

GfRC ко на последново видео горе сигурно ќе биде поприлично присутна појава и кај нас, прашање е дали има кој истата да ја стори сенародно достапна, или и за ова ко за алубондот ќе љуштат ко да е спејс-шатл технологија!? нешто што само по себе ќе завози така доколку Народ брка преку Леб погача та се пали по супер-фантазмагорично испринтани цнц-шалонзи, иако Што вели швајцарскио Професор одговорен за проектот Smart Slab од #7-от пост погоре >>> цнц-шалонзите се иднина која имет хјуџ потеншл ... сепак цнц-машини сеуште не се седостапна работа кај Нас, а доколку Не Дај Боже удри светска рецесија нивните цени ќе бидат и дополнително товар, та паметно е да се бара или има и друго ноу-аху од опции за фероцементни структури во овој случај Шалонзи занив ...

еве една интересна примена на Латекс Шалонг како основа за Финозаоблена Работна Маса ... со ваквиот Polytech-Mold-Rubber а во костец адитиви за врза "ферментација" сушењето наместо недела дена оит за еден ден, што за вакви ситни работи чинам е прифатливо, но само ако Чоек е професионалец, просто што ќе ти брзање ако знаеш дека адитивите и малку да бидат претерани ја зголемуваат крутоста, но немам никакво искуство за да кажам дали каде и како е најправилно таквиот пристап да е норма, но сака ли Чоек со вакви Латекс Шалонзи да работи друго немет, интересно е дека со Латексо може да терате и Основа за Декоративни Елементи та склптуралноста да е присутна и низ орнаментални детали, но оној кој има волја за калапење може да тера така и со Силиконски или Вакум-Калапи Полиуретанска Пена, кои пак можете да си ги нарачате поефтино и со големи густини директно до фабриката Силпен (Силекс) Сунѓери ...https://www.polytek.com/online-store

[1] http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=747&KW=Силекс&PID=182068#182068

https://www.reynoldsam.com/media/video/vLggsBUvzNQ/

https://www.trinic.us/product-category/molds-and-mold-making/еве и тро импровизација со дрвен шалонг
и Винил врз него исто за смут заоблувања ...
нот вајз ту импровајз иф кидс плеј араунд!


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 01-Jun-2020 at 08:44

на клушиве горе им фали само кисело-полирање, можеби и само поминати со емулзија и боја, но за надворешни површини чунки поарно е таквиот потег да се остави за идни репарации откако Народ ги сардиса од седење, но за да се постигне оптимален ефект, треба јасна Идеја за каде треба боена урба-бетонска-опрема а за каде само (Acid-Stain) кисело-полирана (флекана) интервенција, можеби некаде и натур-бетон ако им е оставено (допуштено) на локалните Уметници да ги живописуваат маалата ...

замислете на Фероцементна Фасада само каков ефект би се добивало за ефтини пари вака ... та и само правилно полирање на природен восочен премаз па ќе вади Чудесни тонои и отсјај, а не пак да се брка вештачки отсјај со разни хемиски емулзии и бои ...

https://www.youtube.com/playlist?list=PLkPjulqMPULnfrkgxmTt8E-0_-V4CeSLb

https://www.concretenetwork.com/photo-gallery/get-the-look-polished-concrete_589/

https://www.concretenetwork.com/products-polishing/how-to.htmlhttps://www.fleurdelisgardenornaments.com/

https://directcolors.com/diy/marbled-granite-look-acid-stain/

https://www.concretenetwork.com/products-stains/how-to.htmlпекаа шарените за модернизам, а смешно ниту една футуристичка бетонска клупа не сторија, а не па да истераат некаков футуризам од ковано железо, бар со то оградата од владата, И за што правеја револуција и сотреа економија, некој преднив лепел стиропор, та бар да направеа реплика некаква другде од Сајмиште што го сотреа како поранешен Културен Симбол На Младите не само од Скопје туку цела Држава, на страна што Саем ко стопански-маркетиншки белег веќе немаме, ајт може некои идни гарнитури (кои и да се) ќе си чукнат глаите и ќе сконтаат дека и со малку Волја за Отворено Општество бар на Општинско Ниво брзо ќе дотераме до Фрактална Фероцементна Флексибилност од Урбана Опрема ... вистина ако ова на следните примери е полн бетон ко таков би бил подвижен само со кран, додека фероцементно секој би можел вакви Клупи Жардињери или Скулптури да ги тркала, ако не на раце разигрува, во разни форми сред даден простор пр. тоа идниот потенцијален плоштад кај МОБ, чунки бусени трева се таму та ќе може со лесно да се преместат другде каде би преживеале идни политички митинзи во околина, практични Ибне сторија од Народ со својта потпросечност виа својта исклучивост, а ветуваа бар последниве дека за се’ ќе бараат согласност од Народ не само изборно туку и низ Јавни Дебати, точно само во нивните глаи, но што се криви тие некои удбалитичари што пак и пак Народ си ги гласа иако си ги знае кави си се, Камо Бар Малку Од Малку Да Си Прибереа Чаламо, ќе дочекавме досега ваква скулптурална улична естетика во секое едно Маало ...

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3468&PID=223311#223311
Originally posted by beTon

i mali zaobluvanja znaat da opushtat atmosfera [1]

http://www.landscapeforms.com:80/es-mx/Escofet/pages/default.aspx

https://www.escofet.com/sites/default/files/2018-09/j06b_TWIG_PLASTIC_Ficha_TC_EN.pdf
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 02-Jun-2020 at 00:48

освен уметничко-формална, може да се тера и уметничко-структурална иновативност, но за вакво нешто треба интердисцилинарна соработка помеѓу катедри на ГФС и ФЛУ, а доколку сакаме вакви нешта да гледаме како Јавни Објекти или Урбана Опрема ...

http://theconstructor.org:80/concrete/transparent-concrete-light-transmitting-concrete/9271

What is Translucent Concretehttps://en.wikipedia.org/wiki/Translucent_concrete#History

https://en.wikipedia.org/wiki/LiTraConhttp://www.bing.com/images/search?q=LiTraCon


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 04-Jun-2020 at 04:20

ако ова со фибероптичкиот бетон е за нешто идеално, тоа е за фероцементни скулптури, но така и структурата на арматурата ќе биде видлива па поинтересна варијанта би била можеби заоблена арматура налик врзани пружини од то олдскул душеците, или плетени мрежи во разни патерни, нели доколку поентата е да се добие проѕирни фероцементни елементи, во спротивно може да се оди само со парцијален или орнаментал илити целосно-тенок надворешен површински бетонски-фил полн со оптички влакна кој би одел врз фероцементната основа макар и супер-тенко ко бетонска емулзија ... комбинации токму и за diy оптиклук [1]

плафон би било, склепување Фероцементна Кинетичка Фасада, за која електро-механичките елементи доколку се бетонски тоа би изгледало и помонументално за современ објект него постојните комбинации од алуминиум стакло па и пластика [1][1][1] што може да се дофати како ноу-хау од кинетичките скулптури на Даниел Розин [2] а бонус е што мжат да се вадат уникатни а ефтини аморфни форми посреди сето тоа [3] но за што би требало и отпојќе автоматика посреди т.е. во позадина, на што кусур ќе биде и кинетичко осветлување [4][4][4] a за фракталната архитектура да добие и етерична визуелна димензија, на која конечно ако откусурил и ветрот некако кинетички [5][5] па макар и минимално еднобојно истобојно слеаноформално и ете проблем од архи-искомплексираност ако не тренд, изгубено време во најдобар случај, доколку тоа не е потфат на некоја уиграна тајфа него ко по обичај ван-мен-шоу екскурзии во недоглед ...

... капак уште таквиот објект да е мобилен ко фероцементно лесен, та да може и да шета (тркала и сл.) а зошто не и’ да плива, па и да лета, да не постирам абери колку соодветна лесна фероцементна конструкција е возможно да е мобилна, или пак како ја користат и за чамци ... битно ет дека масивно леење бетон не е потребно, иако и така да се оди, а потоа може да се прават лесни конекции ако не друго помеѓу композиција од објекти односно испреплетен проект, што сторено регуларно би било далеку поскапо, но и статички дополнително проблематично, ем така се отвора можност фероцементните ходници да се модуларни и се менуваат по потреба сезонски естески на пример ...

... нормал говорам за футуристички филмои ...
но зошто вака да не се размислува и во однос еклектизмот в Ск’14!?

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=144294#144294

“The technical approach we developed allowed us to build free shapes. The structure is flexible and when I’m sure everything fits the way it should fit I spray concrete on it,” says Pavie
https://www.israel21c.org/7-israeli-buildings-that-will-make-you-stop-and-stare/
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ephraim_Henry_Pavie#Biographie
Edited by Zelenikovo - 04-Jun-2020 at 05:30
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 17-Jun-2020 at 03:40

50+ години фероцементен облакодер Australia Square (1961~67)
Pier Luigi Nervi + Penelope&Harry Seidler
World's Tallest Lightweight Concrete Building ~ Sydney’s First Skyscraper[1][1][1]

https://en.wikipedia.org/wiki/Australia_Square#Design

[1][1][1]

[1][1][1][1][1]
Edited by Zelenikovo - 17-Jun-2020 at 03:54
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.142 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.