build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Хидросистем Конско

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14152
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Хидросистем Конско
    Posted: 21-Jul-2018 at 13:36
За сè има вторпат
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 24-May-2020 at 22:41
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 24-May-2020 at 22:58
Неможам да најдам дали посебно ја водите оваа брана, па затоа тука пишувам. Еве неколку слики во продолжение извадени од Facebook page од турската компанија која ја гради браната.

https://www.facebook.com/SERKA-Taahhut-Insaat-2657415234291014/

Има од март некои од првите слики, па се до лани до јули. Но доминантно се од декември кога е започната втората ваза, значи темелот на браната е бетониран до тогаш.

Edited by user8642 - 24-May-2020 at 22:58
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 03-Jun-2020 at 17:02
Денес некој од влада бил на посета.
Влада на Република Северна Македонија
2 hrs ·

Интензивно се гради браната „Конско“, досега 60% од изградбата е завршена.

Со изградбата на браната:
✅ ќе се обезбеди редовно снабдување со квалитетна вода за пиење;
✅ ќе се реши проблемот со наводнување на земјоделските површини;
✅ ќе се овозможи производство на електрична енергија;
✅ ќе значи и обезбедена вода за дотур за спас на Дојранското езеро.

Изградата на браната е од исклучителна важност за економскиот раст, како и за унапредување на здравјето и квалитетот на живот на граѓаните од целиот овој крај.

https://www.facebook.com/VladaMK/
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 20-Jun-2020 at 16:05
Денес пак бил некој на посета..


Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 14989
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 21-Aug-2020 at 11:28
Браната Конско – водна акумулација за спас на земјоделските површини

Браната Конско е најзначаен објект на планираниот Хидромелиоративен систем „Гевгелиско Поле“. Со изградба на браната, ќе се формира водна акумулација која ќе се користи првенствено за наводнување на планирани 6.900 хектари земјоделски површини.

Првите размислувања за технички решенија на искористувањето на водите на реката Конска за наводнување на Гевгелиско Поле, датираат од седумдесеттите години.

Во 1979 година, од страна на „Мелиопроект“ – Скопје, изработен е Главен проект за Брана „Конско“.

Во 2011 и 2012 година, на основа постојни инженерско-геолошки подлоги и обновени хидролошки и топографски подлоги, од страна на Градежен институт„Македонија“АД Скопје, извршено е новирање на целокупната проектна документација за браната. Изработен е нов идеен проект со кој е дефиниран оптимален тип на брана и оптимална диспозиција на придружните објекти. Согласно усвоениот Идеен проект изработен е   Основен проект и Тендерска документација. Новираната техничка документација е ревидирана од Градежен факултет, Скопје.

Техничкото решение, што е предмет на потпишаниот Договор за градба, се состои од: камено-насипна брана со асфалт-бетонска дијафрагма, возводен загат во состав на телото на браната, челен преливник, опточен тунел (кој во фаза на експлоатација ќе се користи како темелен испуст и доводен орган), зафатна кула на темелниот испуст -доводниот орган, сигурносна затворачница и излезна затворачница на темелен испуст -доводен орган.

ОСНОВНИ УСЛОВИ НА ПРЕГРАДНИОТ ПРОФИЛ

Хидролошки услови; Основните хидролошки параметри за Конска Река на кои се темели проектот се: Површина на сливот до профилот Конско –F = 56 km2, Среден повеќегодишен проток -Q = 0,62 m3/s , 10 000-годишна голема вода (0,01 %) –Q = 340 m3/s, 100-годишна голема вода (1 %) –Q = 160 m3/s и 20-годишна голема вода (5 % ) -Q = 110 m3/s.

Инженерско-геолошки услови; Може да се каже дека на обете страни на преградното место и акумулацијата, застапени се габроидни карпести маси кои се делумно или наполно препокриени со квартарните наслаги од делувијален падински материјал од разни видови на глина и глиновити дробини како продукт на површинско распаѓање на основната карпеста маса.

Целиот габроиден масив бил зафатен со интензивни повеќекратни и тектонски движења. Како резултат на овие движења, габрото е доста испукано, здробено, а на некои места и трошно. Во врска со испуканоста, констатирано е дека на преградното место интензивната испуканост до здробеност варира со длабина и до 50 м.

Хидрогеолошки услови; За преградното место и акумулацијата, согласно инженерско-геолошките карактеристики на теренот (намалување на испуканоста во функција од длабината, непостоење ломови од ранг на раседи и сл.) се смета дека нема опасност од бегање на акумулираната вода од акумулацијата во други сливни подрачја, или губиток и во сопственото сливно подрачје кое не може да се контролира.

ОСНОВНИ УСЛОВИ НА ПРЕГРАДНИОТ ПРОФИЛ

Хидролошки услови; Основните хидролошки параметри за Конска Река на кои се темели проектот се: Површина на сливот до профилот Конско –F = 56 km2, Среден повеќегодишен проток -Q = 0,62 m3/s , 10 000-годишна голема вода (0,01 %) –Q = 340 m3/s, 100-годишна голема вода (1 %) –Q = 160 m3/s и 20-годишна голема вода (5 % ) -Q = 110 m3/s.

Инженерско-геолошки услови; Може да се каже дека на обете страни на преградното место и акумулацијата, застапени се габроидни карпести маси кои се делумно или наполно препокриени со квартарните наслаги од делувијален падински материјал од разни видови на глина и глиновити дробини како продукт на површинско распаѓање на основната карпеста маса.

Целиот габроиден масив бил зафатен со интензивни повеќекратни и тектонски движења. Како резултат на овие движења, габрото е доста испукано, здробено, а на некои места и трошно. Во врска со испуканоста, констатирано е дека на преградното место интензивната испуканост до здробеност варира со длабина и до 50 м.

Хидрогеолошки услови; За преградното место и акумулацијата, согласно инженерско-геолошките карактеристики на теренот (намалување на испуканоста во функција од длабината, непостоење ломови од ранг на раседи и сл.) се смета дека нема опасност од бегање на акумулираната вода од акумулацијата во други сливни подрачја, или губиток и во сопственото сливно подрачје кое не може да се контролира.

ХРОНОЛОГИЈА ОД ДОСЕГАШНАТА ИЗГРАДБА НА ОБЈЕКТОТ

Под инвеститорство на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, изградбата на браната Конско со придружните објекти е доверена на Турскиот конзорциум „SERKA TAAHHUT INSAAT A.S./ AK-ELI INSAAT TICARET – Tурција и KOLO WEIDEKE – Норвешка, како подизведувач на асфалт-бетонската дијафрагма. Договорената инвестициона вредност на браната Конско со придружните објеки изнесува околу 40 милиони евра.

За надзор на работите, инвеститорот го одбра Градежен институт „Македонија“ АД , Скопје. Поради доцнење на Одобрението за градба, почетокот на градбата на браната беше одолжен за повеќе од една година.

На почетокот на 2017 година почнаа договорените работи на браната Конско со придружните објекти. Согласно динамичниот план на градба, се почна со изведба на подготвителните работи (пристапни патишта, девијација на регионален пат, градилишна населба, стопански двор и дополнителни геотехнички истражни работи). Изведувањето на дополнителните геотехнички истражувања, е дел од договорените активности на изведувачот. Со нив беа опфатени опточниот тунел, речното корито под телото на браната, преливниот објект, зафатниот објект, девијација на регионалниот пат и низводниот траен пристап со мост. Врз основа на резултатите од дополнителните геотехнички истражувања и реалните геодетски подлоги, од страна на изведувачот направени се изведбени проекти за секој објект, со соодветни промени и усогласувања на техничките решенија.

БИЛАНСНИ ПОДАТОЦИ ОД ДОСЕГАШНАТА ИЗГРАДБА И МОЖНО ФИНАЛИЗИРАЊЕ НА ОБЈЕКТОТ

Согласно физичкиот обем на извршени работи, финансиската реализација е околу 50 отсто од договорената вкупна цена со изведувачот, што е во рамките на предвидените и договорени чинења. Досега посебни поголеми изненадувања за зголемување на чинењето на одредени делови од објектот не се појавени. Со усвоените рационализации на обиколната галерија и темелниот испуст – зафатен објект, се очекува, финално објектот да се заврши во рамките на очекуваната договорена цена.

Временски гледано, објектот се гради со зголемено време на реализација, предизвикано во најголема мера од усложнетата законска регулатива за добивање одобрение за градба, одобрение за промени во текот на градбата како и од тромоста на државната администрацијата за вршење на своите обврски во процесот пред и за време на градба на овој инвестиционен проект.

Околу 60 отсто од изградбата е завршена

Изградбата на браната е почната пред две години и досега согласно договорот со изведувачот, околу 60 отсто од изградбата е завршена. Се очекува до крајот на оваа година да заврши целосната изградба на браната. Овој капитален проект е финансиран од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од Програмата за рурален развој и од буџетот за таа намена се издвоени 40 милиони евра.

Браната „Конско“ е од исклучително значење за наводнувањето на земјоделските површини од овој регион, но оваа брана истовремено има мултифункционална намена.

Со изградбата на браната, ќе се обезбеди редовно снабдување со квалитетна вода за пиење, за наводнување на земјоделските површини, за производство на електрична енергија, но ќе значи и обезбедена вода за дотур за спас на Дојранското Езеро. Браната „Конско“ ќе обезбеди вода за наводнување на нови осум илјади хектари земјоделски површини, со што наводнуваните земјоделски површини ги зголемуваме за пет пати. Дополнително, вештачкото езеро на браната „Конско“ кое се наоѓа веднаш под излетничко-рекреативниот локалитет Смрдлива Вода на Кожув, на само 20-тина километри оддалеченост од градот, претставува нова содржина во локалната туристичка понуда на Гевгелија.

Глобално, ова ќе значи зголемување на економскиот раст, животниот стандард на населението, унапредување на здравјето и квалитетот на живот на граѓаните од целиот овој крај и развој на Општина Гевгелија на повеќе нивоа.

Водостопанството како стопанска гранка е една од клучните области, низ чиј развој се реализираат сите стратешки планови за напредок. Браните со акумулации обезбедуваат повеќенаменско искористување на водите, придонесуваат за енергетска стабилност и безбедност на храната на национално и регионално ниво и токму затоа претставуваат едни од најзначајните приоритетни инвестиции на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство наменети за развој на земјоделството.

https://www.porta3.mk/branata-konsko-vodna-akumulacija-za-spas-na-zemjodelskite-povrshini/
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 14989
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 21-Aug-2020 at 11:58
https://www.facebook.com/gradezeninstitutmakedonija
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 14-Feb-2021 at 14:25
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14152
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 04-May-2022 at 13:31
Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr

Премиерот Ковачевски во посета на браната Конско во Гевгелија by Влада на Република Северна Македонија, on Flickr
За сè има вторпат
Back to Top
skopskodete View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17-Feb-2017
Online Status: Offline
Posts: 821
  Quote skopskodete Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 04-May-2022 at 14:25
SEMA NA GRADILISTE BRANA KONSKO SO PRIDRUZNI OBJEKTI

...

Добро бе, до толку ли не им текнува дека треба да е на кирилица?
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 04-May-2022 at 17:25
Originally posted by skopskodete

SEMA NA GRADILISTE BRANA KONSKO SO PRIDRUZNI OBJEKTI

...

Добро бе, до толку ли не им текнува дека треба да е на кирилица?
Најверојанто е само техничко прашање. Добро е што не стои и ".dwg" у насловот
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1762
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 04-May-2022 at 17:26
Браво за проектот, јас мислев дека ова не се движи. Знам дека едно време доцнеше целата работа зашто нашите немаа редовна исплата према изведувачот таа турската фирма.

Edited by user8642 - 04-May-2022 at 17:26
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 31-May-2012
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 1363
  Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 04-May-2022 at 20:51
Изгледа бранава ќе дочека и трет премиер да ја посети, а уште ќе се гради.
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.062 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.