build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Пејсажна архитектура

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 11>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 15-Jan-2015 at 18:31

настрана школките, она што повеќето можат да си го дозволат е мозаик

http://stoneartblog.blogspot.com/2012/02/jeffrey-bales-mosaic-pilgrimage-labour.html

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2948&PID=182993#182993


Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 15-Jan-2015 at 18:41
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 17-Jan-2015 at 19:45


иако стопите се неопходни за в градина, сепак немора да бидат бетонски или камени, комотно може и дрвени, а фора е да бидат и ко големи трупци на кои по потреба би се надоврѕувале и талпи за да може да се извози и количка со ѓубре или хумус, иако тоа може да биде и од цигли или греди   Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 18-Jan-2015 at 01:36

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 20-Jan-2015 at 16:28

inaku ona gore lekovitata gradina blizu Skocjanskata Jama bliznacka na Postoinskata odnosno na sprotivniot del od karstot, do dusa licno me ima iznenadi opkruzuvanjeto tuka so ogled deka dole ne se spustiv, no kako pojava ova mesto i dava kristalen ton na Primorska Slovenija, sepak lekovitiva bavca e skocjanski safir koj samo slobodoumni lesno bi go setile... na okolijata ne i fali ni kamena pateka okolu kaskadite

http://www.posvetu.si/blog/2012/06/06/vikend-kampiranje-blizu-doma/      

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 24-Jan-2015 at 16:43
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 24-Jan-2015 at 17:40
Деновиве одат емисии на Анимал за градба на куќи на дрва.Многу убави емисии за тие што ги интересира тематиката
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 25-Jan-2015 at 01:59

http://www.animalplanet.com/tv-shows/treehouse-masters/

серијава ја вртеа и лани, а во вторава сезона изненадуваат повторно

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 26-Jan-2015 at 11:55

ова лебдечкиве куќарки се најидеална опција за луѓе со скромни(и едноставни) а чисти(и лесни) виножита во мисли, со оглед дека срцата на сите ни се полни светлина, луѓе кои префираат сето тоа да го рефлектираат на се' околу себе, почнувајки од дворот каде впрочем и најбрзо се импровизира Жива убавина...

https://www.pinterest.com/canadacontests/gardening-on-a-frugal-budget-canada-style/

https://www.pinterest.com/maureengilmer/small-budget-gardening/

Make simple improvements to your existing landscaping. This is probably the most effective way to get a new look without overspending. Take a photo of your front yard, back yard or other space you’d like to landscape. Which part of the yard looks the best – and why? Which part looks the worst? Examine the worst parts and make a list of priorities. Is the grass dead or full of weeds? Are the flowerbeds neatly edged or messy? Are trees and shrubs trimmed appropriately? Perhaps your money would be better spent making small adjustments to your landscaping rather than installing additional plants. Consult a pro for an estimate to determine just how far your money will go.

Choose plants that give you more bang for your buck. A boxwood hedge may seem a tad boring, but this evergreen could provide the clean lines your yard needs. Knockout roses brim with brightly colored blooms but are virtually maintenance free and work almost anywhere in a yard. Annuals can be costly and require replacement seasonally, whereas many beautiful perennials can be planted or started from blubs or clippings. Ask friends with hostas and irises to give you pieces of their plants to get your flower garden started for free

A few more tips: Time your purchases so that you don’t have to install everything at once, especially with big-ticket items such as trees. Considering buying young plants in small pots instead of mature plants in larger pots – they can cost up to three times as much! And don’t forget that maintenance can add up, too. Before you purchase plants that require constant care, decided whether or not you have the time or money to care for them.

http://www.hgtvgardens.com/landscaping/cheap-landscaping-ideas


~

цвеќето визуелно е убав разговор меѓу просторот и приликите, зеленилото е превеувач, мирисите се песната која го буди воздухот - сето ова да се срочи во мало и едноставно е навистина уметност, макар и во вазна на маса

кај градиниве умешност е грдото да се развесели, а уметност е радоста да се препознае макар била скриена во поленот на цветовите, лупата е Сонцето

а за компромис со љубопитноста на птиците добредојдени се и складни страшила

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 29-Jan-2015 at 03:00

всушност, дивите билки се чиста поезија... налик синфониски оркестар чии навики зависат од цел околен еко-систем, a веројатно и за нив е потребно одреден поредок доколку на човека му е неопходно да ги локализира музејски, но тоа лесно може да прејде во хортикултурно култивирање со што пак и ја одземаме диригенската палка на самата природа, што пак во многу случаи е и неопходно заради инвазивните билки [1] ем особен момент заради евентуално аранжирање на лековита градина

http://www.terrafloria.org/mreza-za-razmena-na-tradicionalni-znaenja-za-lekoviti-bilki/


Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3516
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 27-Feb-2015 at 00:23

со оглед дека аберот од игориус испарил

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=403&PID=123839#123839

еве и архивирано инфо, штета не се архивирани и сликите но ајт бар думите се тука

https://web.archive.org/web/20120303095456/http://architect.mk/arhitektura/hortikultura

Што знаеме за оградувањето на дворните површини

Една од најелегантните, а воедно и економски најисплативи огради за дворно уредување и преградување е таканаречената „жива ограда“. Но интересно е дека кај нас, под терминот „жива ограда“, луѓето честопати ја сметаат само зеленолисната ограда, што во принцип е и најупотребувана ограда на овие простори. Постојат повеќе видови, типови на оградување на вашата дворна површина ,а во прилог следат нејзините типови, видови и мало појаснување за нивните карактеристики.

Карактеристики и совети

Живата ограда е најдобро да се сади на пролет или во есен, а доколку се одлучите за контејнерски садници оваа работа можете да ја извршите во текот на целата година. Голем број на растителни видови погодни за формирање на жива ограда овозможуваат за секоја положба и секое земјиште да се пронајде соодветен вид, кој во целост ќе ги задоволи вашите барања и ќе ги исполни своите функции: заштитна, еколошка, естетска. Обликот и висината на живата ограда се одредуваат со окастрување.

Постојат 3 вида на зеленолистна жива ограда: слободнорастечка формирана од повеќе различни видови на растенија, слободнорастечка формирана од еден вид и режана-окаструвана жива ограда формирана од еден вид. Што се однесува на типот на живата ограда, можете да се определите за листопаден, зимзелен или четинарски. Таа се сади во дупки или ров, со длабочина од 40 до 60 см и широчина обично 2 пати поголема од пречникот на базот од набавени растенија. Дното на дупката или ровот се прекопува и се насипува со земја збогатена со тресет, компост или NPK минерално ѓубриво.

Растенијата пред садењето треба да се подготват- окастрат оштетените изданки и гранки, а доколку сте набавиле растенија со гол корен- оштетените делови од коренот. Ако таквите растенија подолго време поминале надвор од земја, треба неколку часа пред садењето да се стават во вода. Растенијата се редат во дупките/ ровот, се покриваат со земја, која потоа треба добро да се нагази, а на крајот изобилно да се залее. Добро е да се остават ивиците на садната јама малку издигнати, за водата да се задржува околу коренот на рестението.

Живата ограда може да биде едноредна или дворедна. Дворедната се сади во наизменичен-тријаголен распоред. По садењето растенијата треба да се окастрат на височина од 15-20 см и да се обликуваат. Растенијата кои не се примиле следната сезона треба да се заменат со нови, за израснатата ограда на сите места да биде подеднакво густа. Одржувањето бара доста труд: редовно залевање, плевење, прихранување два пати годишно и режење- окастрување. Правилното окастрување е мошне важно, за долниот дел од живата ограда да не се прореди поради недостиг на светлина. Првото окастрување- појако, се врши од октомври до февруари, кога се оставаат неколку нови изданки. Другото се врши во мај- јуни.Видови жива ограда

Постојат повеќе видови висока зимзелена жива ограда.

 • Лејланди (Cupressocyparis leyladii)

 • Еден од најбрзо растечките четинари, со убава зелена боја. Вирее на сонце и во полусенка, поднесува извесно аерозагадување. Меѓусебното растојание за садење треба да биде 70 до 100 см. За пет до шест години израснува до три метри.


 • Аризонски чемпрес (Cupressus arizoica)

 • Овој вид е брзорастечки четинар со сина или синозелена боја. Успешно вирее во градска средина - на јужната страна од дворот. Се крои два до четири пати годишно. Растојанието за садење меѓу два чемпреса треба да биде 100 см.


 • Ловоровишна (Prunus laurocerasus)

 • Карактеристични се крупните кожести листови, кои се слични како на лимонот. Одлично поднесува прав и загадување. По садењето се скројува за 1/3 до 1/2 за да се обезбеди поголема густина. Се сади на растојанието од 50 до 70 см.


 • Голема туја (Thuja plicata)

 • Брзо растечка, отпорна на ветер и загадување. Издржлива е на екстремни климатски влијанија. Се сади на растојание од 80 до 120 сантиметри.

  Ако сакате цветна жива ограда, може да избирате меѓу следните три вида:


 • Пираканта (Pyracantha coccinea)

 • Бодликава, полузимзелена, расцветува напролет. Во почетокот цветовите се бели, а подоцна се формираат црвени бобинки (забавни за децата - вкусни за птиците). Декоративна е и издржлива. Се сади на 70 см.


 • Бел бран (Spiraea vanhouttei)

 • Овој вид грмушка обилно цвета во мај. По цветањето се крои и проретчува. Потребен и е поголем простор во широчина. Отпорна е на секакви климатски влијанија. Се сади на растојание од 70 до 120 сантиметри.


 • Трендафил (Rosa floribunda)

 • Изберете Rosa floribuda или Rosa rugosa за да имате неформална, живописна жива ограда. Растојание за садење е 60 до 80 см. За ниски живи огради ви препорачуваме: лаванда, сантолина, зеленика, розмарин и др. Ако сакате живи огради што ползат, може да побарате бршлен, црвена лозинка, цветен грозд, или труба.


  Архитект.мк - Игор Василевски

  http://web.archive.org/web/20100404183444/http://architect.mk/hortikultura/488-sto-znaeme-za-ograduvanjeto-na-dvornite-povrsini
  Back to Top
  beTon View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member


  Joined: 25-Jun-2008
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote beTon Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 28-Feb-2015 at 00:53

  некои работи и без жива ограда изгледаат живо оградени

  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=189803#189803
  Back to Top
  beTon View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member


  Joined: 25-Jun-2008
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote beTon Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 14-Mar-2015 at 23:23

  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 31-May-2015 at 21:21
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 03-Jun-2015 at 02:42


  кога на Скалите ќе им се додадат и пошироки плочи, а од страна Азалеи муабетот тера јапонски и сред Орегон

  http://homedesignlover.com/landscape-designs/15-inspiring-designs-of-garden-stairs/

   

   

   

   

   

  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 03-Jun-2015 at 11:11


  https://drive.google.com/file/d/0BxHK4Q0MsY8UbHk1YXhDcVZuQVE/view?usp=sharing

  Sastavni dio terasastog vrta su stepenice. One su zamjena za putove i po njima se možemo penjati po vrtu. Stepenice trebaju biti izrađene od istog materijala kao potporni zdiovi ili od materijala koji se dobro uključuje u potporne zidove. Stepenice mogu biti drvene, ali drvenim stepenicama izbjegavamo u sjenovitim i vlažnim mjestima, jer će brzo postati klizave. Visina jedne stepenice je oko 15 cm i dubine oko 30 cm. Takve dimenzije omogučavaju ugodnu i sigurnu šetnju. Ako je stepenica više, onda namjestimo varnostnu ogradu. [1]

  Vrtne stepenice nisu obavezan element u uređenju vrta ali ako postoji i najmanja mogućnost njihove ugradnje uvijek svoje kljente savjetujemo da učine to. Razlog tome je taj što su vrtne stepenice jedan od najupečatljivijih elemenata u vrtu. Dovoljno je postaviti i 2-3 vrtne stepenice da se dobije dojam dinamike i razigranosti vrta. Oblici vrtnih stepenica kao i materijali mogu biti razni. Od drvenih , kamenih , betonskih , kombniranih (npr drvo i obluci , beton i obluci itd), Ipak kod projektiranja vrtnih stepenica jako vodimo računa o njihovoj funkcionalnosti. Naime pazimo da stepenice budu ugodne za hodanje. [1]

  ~

  комбинација со чакал...

  ~

  комбинација со трупки...

  Staza od panjeva Preuzeto iz časopisa SAM
  Stari železnički pragovi i telegrafski stupovi razvijaju malo toplinske energije, ali zato puno dima. A što će nam dim, ionako ga je previše svuda oko nas. Stoga je bolje drvo vratiti tamo gde i pripada- prirodi. Na primer, u dvorište koje će ograđeno i obloženo drvenim oblicama izgledati drugačije, toplije kao i dodir noge sa tlom.
  Materijal koji smo koristili, drvo, sa svojim posebnim svojstvima posebno je pogodan pri uređivanju malih parcela i što je najvažnije, prirodan materijal. Ograde za zaštitu od pogleda sa strane, načinjene od palisada visine čoveka, deluju mnogo harmoničnije od bilo koje zidine ili betonirane ograde. Odbačeni železnički pragovi ili telegragfski stupovi, kao stvoreni su za uređivanje vrta, jer će godinama ukrašavati vrt, na zadovoljstvo vlasnika.

  1. Kao ograda za vrt i ujedno delimična zaštita od pogleda dobro će poslužiti oblice visine oko jedan metar. Prema uobičajenoj gruboj proceni, trećina stuba treba biti ukopana u zemlju.

  2. Stepenice od ploča biće sigurne od klizanja ako se kombinuju sa drvenim klinovima iz oblica. Dubina ukopavanja iznosi najmanje 40cm.

  3. Drveni pod na otvorenom. Na takvom podu noge vašeg baštenskog nameštaja neće upadati u tlo, a kiša će oticati brzo i neće se stvarati barice.

  4. Pomoću palisada izrađenih od kraćih oblica možete odvojiti pojedine delove vrta i time naglasiti raspored zasebnih celina. Na slici vidite kako je prostor za igru dece, ispunjen peskom, odvojen od osetljivog ukrasnog bilja, ali se isto tako uklapa u ceo vrt.

  5. Mogućnosti aranžiranja su mnogobrojne. Jedna od njih je postavljanje palisada u različitim visinama. Ovo je zgodno rešenje za ograde prema susednom vrtu ili za dobijanje zaštićenog ugla.
  6. Visoke palisade od uskih oblica za zaštitu od pogleda sa strane i kratke široke oblice kao ograda leje sa biljem i cvećem ili kao ograda putića, mnogobrojne su mogućnosti koje nam pruža ovaj višenamenski materijal.

  Letve za poravnavanje, ravnjače, najvažniji su pomoćni alat. Jedino pomoću njih možete postići jednaku visinu poda. Oblice se nabijaju čekićem, a prostor između njih ispunjava sitnim šljunkom. Rub oblica treba odrezati kako bi stajale uz ravnu ivicu.
  Pesak uz okvirne gredice treba pažljivo poravnati zidarskom mistrijom, kako ne bi sprečavao pravilan smeštaj oblica uz ivicu ograde koje postavljamo na razmacima od po dva metra. Gredice služe za bolje držanje i slaganje oblica. Pri oblaganju dužih staza, gredice treba obavezno koristiti kako se oblice ne bi počele vremenom pomerati i ispadati.
  Visinu peščanog temeljnog sloja treba odrediti prema oblici koja se prisloni uz ravnjaču, smeštenu uz ivicu gredice. To je moguće zato što su oblice jednake dužine (10, 15 ili 20cm) samo su im debljine različite.

  Nasuti pesak poravnava se oblom ili daščicom. Već u ovoj fazi rada treba predvideti potreban pad površine buduće staze, kako bi kišnica mogla nesmetano oticati.
  Kako bi staza bila zaista ravna, visinu treba često proveravati i dodavati pesak.
  Ograda staze takođe je od okruglih palisada, samo su oko 20cm više od oblica kojima oblažemo stazu. Palisade treba malo dublje ukopati, jer moraju izdržati pritisak zemlje sa strane. Fuge između oblica treba dobro ispuniti i nabiti peskom, a isto je i pri stavljanju oblica na stazu. Red po red, treba pre stavljanja novih komada dobro zapuniti i podbiti peskom.

  Postavljene odreske oblica treba stalno pomoću ravnjače čekićem podešavati na pravilnu visinu. Budite zadovoljni tek kada vidite da ravnjača u svim smerovima podjednako dobro naleže.
  Završeni ugao gotovo je prava igra slagalice. Treba pažljivo izabrati komade koji će pristajati i na kraju u celosti popuniti ugao.

  10. Sad se na postavljanu stazi sipa vlažni sitni šljunak ili pesak, da se ispune međuprostori između oblica. Sipanje vlažnog peska ima svojih prednosti: s obzirom da ima lepljiva svojstva bolje prianja uz spomenute međuprostore. Suvi, prašnjavi pesak bi se pri svakom težem koraku po stazi izbacivao iz fugni. No, i ovaj drveni pod mora sadržati izvesnu odgovarajuću vlagu, koja po pravilu treba odgovarati onoj koja sadrži živo drvo. U protivnom slučaju bi drvene oblice već kod sledeće kiše nabubrile i izdigle se iz svog čvrsto nabijenog peščanog ležišta.
  11. Nakon toga uz pomoć zidarske lopatice, pesak se ravnomerno rasporedi i dobro se ispune fugne i međuprostori između oblica. Višak peska treba odstraniti. Dobro je proći stazom i vibracijskim nabijačem, jer će se na taj način pesak još bolje sabiti među oblacima. Ako to radite ručnim nabijačem pazite da ne oštetite ivice oblica.

  12, 13, 14. Stazu treba posuti još jednom peskom i višak odkloniti. Ako su neke oblice još kose u ovoj ih fazi definitivno poravnajte.
  Gotova se staza svojom smeđom bojom harmonično uklapa u boje rastinja. Takva staza zahteva održavanje samo u vreme velikih vrućina, kad je treba redovnim razmacima poprskati vodom kako bi se drvo sačuvalo od prevelikog rasušivanja. [1]
  Edited by Max - 03-Jun-2015 at 11:15
  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 03-Jun-2015 at 19:48


  но и арпаџик камен врши екстра работа, она најден успат наместо нарачан од камелон или г.плац, последен пат кога имав прилика да поставам ваква камена стаза истата излезе доста клизаво искушение од скратен пат a на веке постојна земјена патека која ми здосади да ја врвам заобиколно постојано, просто изборот на каменот беше клучен а и тоа што кајлите беа послаби па редовно требаше дофиксирање за да не играат ваквите арпаџик камења, грешката беше што ко скратен а привремен пат не ни употребив тампон од чакал ил песок

  Use crushed rock for solid base
  You'll need 1/4" minus crushed rock to create a solid base for each step. Minus crushed rock is finely crushed rock that is no larger than 1/4" that also includes much finer material. Minus rock compacts well and makes the solid base you need for each step. The amount of crushed rock you will need will depend on how many steps you're installing- you'll need a few 2 gallon pails for each step. Check with your local landscaping company to find this product.

  ...

  Fill the hole to the top
  Add enough crushed rock to fill the hole to the top of the "dam". Use a carpenter's level to make sure the crushed stone surface is close to level. Place your large flat stone on top and check it for fit and level.

  How to adjust the front step
  You can make minor adjustments to the front of the step by inserting slivers of flagstone between the step stone and the top of the "dam". If you can't find the thickness of sliver that you need, you can flake slivers off a larger stone using a masonry chisel- remember to wear safety glasses and gloves. These adjustment slivers can be secured by applying a bit of landscape block cement to them before inserting. You can also make adjustments by placing the 2" x 4" piece of lumber on the step and pounding it down, or by lifting the stone and putting small amounts of crushed rock in low spots.

  [1] http://cottagestylegardens.com/build-steps-into-garden-hills-and-banks.php

   


  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 03-Jun-2015 at 23:48


  арпаџик незначи и терсене или грдо решение иако во основа тоа и навистина е

  затоа се останато го оправа ваквиот аморфен амбиент


  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 04-Jun-2015 at 00:21


  нешто измеѓу се браварските импровизации кои иако не се арпаџик појава посекако се несвојствени за во природа, освен ако целта не е да музејски што помалку се изремети теренот, ако ништо друго поартикулирана импровизација него автомобилска гума [1]

  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1637&PID=133219#133219  Back to Top
  Max View Drop Down
  Senior Member
  Senior Member
  Avatar

  Joined: 07-Jun-2009
  Online Status: Offline
  Posts: 3516
    Quote Max Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 04-Jun-2015 at 20:48
  Back to Top
   Post Reply Post Reply Page  <1 56789 11>

  Forum Jump Forum Permissions View Drop Down  This page was generated in 0.141 seconds.

  Copyright ©2007 - 2019  build.mk

  Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.