build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Софтвер

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 6>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 24-Dec-2007
Online Status: Offline
Posts: 217
  Quote medo Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 14-Mar-2009 at 19:42
одлично, ќе го пробам ова деновиве и ќе известам.
Фала многу beTon!
Back to Top
KamaZ View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 07-Apr-2008
Location: Sk/Rotterdam
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote KamaZ Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 14-Mar-2009 at 23:06
БеТон, не знам од каде ги вадеше рендерите ама на петтата слика е еден објект што се гради во Љубљана. Многу ми се допаѓа зградата и многу убаво се уклопува со локацијата.

Тоа беше малку офтопик. Што се однесува до 3д модели, јас си користам СкеЧап за моите авантури во архитектурата. А за понатаму користам иРендер ама триал верзија. Бидејќи е плагин за скечап многу е лесно да се стигне од модел до рендер. Се разбира имам иРендер написи преку целата слика ама не ми пречат нешто многу

И уште нешто. Убаво би било некој да постува и некој свој труд во форма на рендер. Би било интересно да си прокоментираме и на наши идеи и замисли нели??? Еве и јас ќе се потрудам да изведам нешто и да постувам во блиска иднина


Edited by KamaZ - 14-Mar-2009 at 23:13
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 15-Mar-2009 at 01:10

сликите се извадени од www.kraytracing.com/index.php?subpage=3 , инаку рендеров ми е  скриен фаворит од веќе спомнатите ...

инаку што е до стандардните рендери кои одат со SkUp мислам дека не е лошо да го пробаш и Podium за споредба со iRender, кој исто е интегриран во кечапот што навистина е полезно бидејќи нема потреба да се работи рендерот во надворешна апликација за рендерирање, а со тоа заштедување на време и нервоза.

исто добра препорака е онаа на Медо за Kerkythea, рендерот кој како и Indigo и POV-Ray 3.6 се free рендери. сепак иако се добри и ефтини рендер машини истиве неможат да се носат со претходно спомнатата екипа.  

инаку за постирање добро би било да се ангажираме околу средување на порепрезентативните објекти во земјава колку да не биде многу штуро на гугл'рт       

Back to Top
KamaZ View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 07-Apr-2008
Location: Sk/Rotterdam
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote KamaZ Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 15-Mar-2009 at 02:14
Ете баш и за Google Earth сакав да спомнам. Ја уште пред некое време направив каков таков модел на соравија (2-3 саати зезање и учење на sketchUp) ама не го поставив. Сега малце различна испадна па нема да биде ап ту дејт Smile. Голем проблем е што е доста тешко да најдеш димензии на некои згради. На пример објектот на МНТ (за кој што мислам дека вреди да биде еден од првите на ртот) е многу тешко да се процени онака од око. Плус не сум во Скопје па тешко ќе биде во чекори да мерам LOL.

Во секој случај добра идеја
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12452
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 15-Mar-2009 at 08:20
Можеш да мериш на google earth, освен висината која ќе мора да ја процениш од око Smile
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 16-Mar-2009 at 13:51

сега и за висината има чаре, во 7цата може да се извлечат контурите на одреден објект од   фотографија (вертикално пресликување), а после со рамномерно зголемување на димензиите на објектот (за точно позиционирање во однос на гугл’рт) лесно може да се добие приближната висисна, но за тоа потоа, плус вака низ зборови е потешко за разбирање,  па понатака ќе постирам видео.

додека сме блиску до недоумицата на Медо да нафрлам уште една сугестија за dwg фајловите,  ова претпоставувам би важело за сите cad формати...

How should I prepare a CAD file for import into SketchUp?

You may not need to do anything special, but performing a little preparation often helps make the imported data more efficient.

SketchUp automatically discards any entities in the imported CAD file that have no 3D relevance, for example, text, dimensioning, hatching, logos, and so on. However, SketchUp won't discard the layers holding these entities, so you may want to delete those layers from the CAD file prior to import, or you can easily delete them all in SketchUp after import by opening the Layers browser and using the "Purge" command on the flyout menu, which purges all unused layers.

When graphics are many miles or kilometers away from the origin (0,0) in SketchUp, you can experience performance problems. Because of this, if you are importing, for example, Autodesk AutoCAD DWG files such as civil site plans in order to work with the contour lines, if the graphic is far away from the origin, it is helpful to move it close to the origin before importing into SketchUp. Alternatively, clear the SketchUp "Preserve drawing origin" option when importing ("File" › "Import" › "Options" › "Scale").
CAD imports are generally successful when the file size 15MB or less. Larger file sizes may fail upon import.

AutoCAD objects are not directly supported, but there is a way you can use them. Examples of these objects are doors, windows, stairs, and contour lines created in the Autodesk Architectural Desktop or Autodesk Land Desktop. In order to make the entities in these objects available for use, you can explode them in the Desktop application. The first explode results in a block entity. A second explode results in polylines. Block entities are imported into SketchUp as components, which can also be exploded in SketchUp. An alternative is to use the "File" › "Export to AutoCAD" command in the Desktop application. If the Desktop application is in plan view prior to export, this command creates 2D line work for SketchUp to import; if it is in a 3D view, it creates 3D faces for SketchUp to import.

Here are a couple suggestions for handling CAD graphics after you have imported them into SketchUp:

  • For imported data that won't be used for 3D extrusion, but that you need to view or show to others, such as property lines, parking lot markers, and so on: The goal with this type of data is to have it available, but to prevent it from impacting performance. To accomplish this, you need to isolate this data so SketchUp doesn't need to use its Face Finder functionality to analyze all of the points that make up this data. You can do this by selecting all these entities and creating a component from them (this is easiest to accomplish if these entities are all on their own layer). Be sure to use the "Replace selection with component" option when you create the component.
  • For imported data that will be used for 3D extrusion: As long as the imported edges are connected endpoint to endpoint, all you have to do is trace one edge from endpoint to endpoint, and then SketchUp's Face Finder creates the face whose perimeter is defined by the edges connected to that edge.
  •  
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 24-Dec-2007
Online Status: Offline
Posts: 217
  Quote medo Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 17-Mar-2009 at 13:07
Во принцип, функционира се, но малку треба да се поработи на dwg датотеката пред да се увезе во Sketchup, што донекаде може да ја закомплицира работата, доколку авторот на dwg-то не бил уреден во својата работа околу слоевите.
Добар туториал за ова има и на http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=86649.
Back to Top
aleksmkd View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 24-Mar-2009
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote aleksmkd Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 24-Mar-2009 at 13:46
Zdravo decki, cackam 3dMax malku, sakam da go ucam Rhino, mi izgleda na jak program za modeliranje, precizen e, a toa mi treba bidejki studiram arhitektura. Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek. Vo Max go napraviv toa so camerata namestena na clipping planes no plocite i zidovite gi vadi suplivi... imate ideja kako da gi skrpam ti suplivi elementi?
Back to Top
aleksmkd View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 24-Mar-2009
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote aleksmkd Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 24-Mar-2009 at 13:49
a za sketchup.. treba da go probam , no dali ima dobra baza na elementi za vnatresno ureduvanje?
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Jan-2009
Online Status: Offline
Posts: 280
  Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 25-Apr-2009 at 11:51
LSL највеќе користам АутоКад во комбинација со 3D Studio MAX, бидејќи се најкомпатибилни еден со друг, особено откако Аутодеск го откупи MAX-от. За оние што ги интересира, веќе е излезен AutoCAD 2010 (побарајте го кај вашиот омилен торент тракер)  Новиот аутокад има многу подобрени опци за моделирање, кои се повеќе наликуваат на оние во MAX-от што е голем плус (барем за мене)

Edited by ArchiTechTone - 25-Apr-2009 at 11:52
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13-Nov-2008
Online Status: Offline
Posts: 187
  Quote igorius Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 06-Aug-2009 at 23:30
Originally posted by aleksmkd

Zdravo decki, cackam 3dMax malku, sakam da go ucam Rhino, mi izgleda na jak program za modeliranje, precizen e, a toa mi treba bidejki studiram arhitektura. Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek. Vo Max go napraviv toa so camerata namestena na clipping planes no plocite i zidovite gi vadi suplivi... imate ideja kako da gi skrpam ti suplivi elementi?



probaj so cebas scalpel 




Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13-Nov-2008
Online Status: Offline
Posts: 187
  Quote igorius Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 06-Aug-2009 at 23:32

se razbira ako e ova toa sto ti treba




Edited by igorius - 06-Aug-2009 at 23:45
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13-Nov-2008
Online Status: Offline
Posts: 187
  Quote igorius Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 06-Aug-2009 at 23:39
sto se odnesuva do scetch up i programi slicni na nego ...najtoplo vi preporacuvam da gi zaobikolite....kako sto gledate non stop se javuvaat problemi vo konvertiranje importinje vo nekoj segment od nesto sto sakate da napravite...se razbira dokolku ste arhitekti i seriozno planirate da se zanimavate so arhitektura najtopo vi gi preporacuvam autocad i 3ds max....i toa samo ovie 2 progami ....se drugo naiduva na odredeni bagovi...i nervozi dlaboko vo nokta(ova od iskustvo :P)

autodesk e kuka koja gi raboti ovie dva softvera (no i mnogu drugi programi) i zatoa oni odlicno sorabotuvaat eden so drug....vo princip vo autocad rabotite tehnicki crtezi od tipot osnovi preseci situacii za da posle gi preflite vo 3ds max i gi dignete vo 3d za vizuelna prezentacija.vo odnos na 3ds max vi go preporacuvam vray renderot i nisto poveke i nisto pomalce
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13-Nov-2008
Online Status: Offline
Posts: 187
  Quote igorius Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 06-Aug-2009 at 23:43
po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika



Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12452
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 07-Aug-2009 at 00:05
Originally posted by igorius

po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika

Се надевам мислиш на 1 - 1,5 години искуство, а не 1- 1,5 год работење на конкретниот проект  Big%20smile
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13-Nov-2008
Online Status: Offline
Posts: 187
  Quote igorius Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 07-Aug-2009 at 00:27
se razbira
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 24-Dec-2007
Online Status: Offline
Posts: 217
  Quote medo Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 07-Aug-2009 at 07:49
Досега не сум работел во 3ds Max, но ме интересира колку брзо може да се совлада, со цел да се добијат некои едноставни 3D модели кога сакам да визуелизирам одредени елементи. Значи не ми требаат совршени рендери, туку чисто заради визуелизација.
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13-Nov-2008
Online Status: Offline
Posts: 187
  Quote igorius Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 07-Aug-2009 at 13:30
za pomalce od edna nedela...barme mene tolku mi terbase....simnav video tutoriali i toa bese toa
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 27-Oct-2008
Location: 42°0′N,21°26′E
Online Status: Offline
Posts: 986
  Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 07-Aug-2009 at 21:01
Originally posted by medo

Досега не сум работел во 3ds Max, но ме интересира колку брзо може да се совлада, со цел да се добијат некои едноставни 3D модели кога сакам да визуелизирам одредени елементи. Значи не ми требаат совршени рендери, туку чисто заради визуелизација.
Комбинацијата AutoCAD + 3dsmax е најдобра т.е моделирање во првиот, сцена (текстури, светла, сенки, камера) во вториот...и најубаво е фино да си доработиш во Photoshop....
...ама дека ова за 10 дена ќе го совладаш - тешко. Може ако некој што веќе работи да ти покаже, ама најголем проблем со овие програми е што треба константно да ги користиш, а посебно 3dsmax - многу е комплексен и најубаво е да се зафатиш со еден renderer (стандардниот - scanline, mental ray, v-ray...), затоа што сите се приказна за себе btw јас го користам mental ray. Ако не ти е поврзано со професијата, подобра комбинација се програми како Sketch up, Rhino, Solidworks исл. инаку само ќе се замараш без потреба со овие...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 27-Oct-2008
Location: 42°0′N,21°26′E
Online Status: Offline
Posts: 986
  Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 07-Aug-2009 at 21:04
Originally posted by igorius

po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika




Со малце сурфање по торент порталите ќе си најдете многу готови (бесплатни) сцени од http://www.evermotion.org/, за многу пократко време...


Edited by Dave Gahan - 07-Aug-2009 at 21:05
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 6>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.203 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.