build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Културно наследство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Тумба Маџари

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
evolutionary View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 28-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 198
  Quote evolutionary Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Тумба Маџари
    Posted: 30-Oct-2008 at 02:08
Неолитско село Тумба Маџари се отвора за јавноста

Денеска ќе бидат презентирани и првите две реконструирани куќи

Катерина Богоева

Скопје го доби првото реконструирано неолитско село во земјава, Тумба Маџари, подигнато на истоимениот археолошки локалитет во населбата Ченто, каде од 6.200 до 4.200 година пред н.ера, постоел евидентиран живот. Денеска во 11 часот, со свеченост на која ќе говорат Министерката за култура, Елизабета Канчевска-Милеска, професорот. на Институтот за историја на уметност и археологија на Филозофскиот факултет, Драги Митревски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Коце Трајановски, селото ќе биде и официјално отворено, а истовремено ќе биде одбележано и завршувањето на првата фаза од проектот за негова реконструкција, чии автори се археолозите, кустосот Елена Канзурова и проф. Драгиша Здравковски. Научен консултант на проектот е Драги Митревски, кустос - советник во Археолошкиот оддел при Музејот на Македонија.

Досега се подигнати две неолитски куќи и е уредена нивната внатрешност со поставување на копии од оригинални предмети, пронајдени на локалитетот во текот на археолошките истражувања. Крајна цел на започнатиот проект е оформување на сеопфатна визуелна претстава за некогашниот живот во населбата, со што локалитетот кој е потврден од научната јавност, би станал достапен за јавноста во остварување на научни, едукативни и туристички цели. Во оформувањето на селото, соработуваат Музејот на Македонија и Општината Гази Баба, при што локалната самоуправа учествува во обезбедувањето на инфраструктурните услови, а Министерството за култура ги обезбедува финансиските средства за истражување и реконструкција.

Неолитското село Тумба Маџари се наоѓа во населбата Ченто, помеѓу СОС Детското село и стадионот ,,Борис Трајковски“. На западниот дел од локалитетот кој е во сопственост на Музејот на Македонија и каде е потврдено дека нема археолошки траги, планирано е реализирање на неколку едукативни содржини. Археолозите посочуваат дека освен досега реконструираните две куќи, ќе бидат подигнати уште две, со што проектот ќе биде и финализиран.

„Во реконструкцијата на куќите се користени три релевантни извори: археолошките остатоци што остануваат на терен, изгледот на керамичките модели-жртвеници-куќи од неолитот од Анзабегово-вршничката и Велушко-породинската културна група и современите примери на куќи во селата кои живеат како градителска традиција многу долго, практично неколку илјадалетија, со дебел слој лепеж од кал и плева“, стои меѓудругото во отпечатениот каталог

Во средишниот, источен ден на една од куќите била откриена мелница за жито, како и 45 цели садови и многу фрагменти од керамика. Досега откриениот материјал е изложен во постојаната поставка на Музејот на Македонија.

Првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари, Музејот на Македонија ги извршил во 1978 година. Во периодот од 1981 до 2008 година се откриени 8 куќи. Во една од нив за прв пат е откриена, познатата ексклузивна, теракотна претстава на Големата Мајка. Таа, посочуваат археолозите, ќе стане главната нишка што го поврзува духот на човекот од неолитот во Македонија.Edited by evolutionary - 30-Oct-2008 at 02:33
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 30-Oct-2008 at 20:01
Неолитското Село Музеј на Македонија и Општина Гази Баба 

Ве покануваат на отварањето на 

Неолитското Село "Тумба Маџари"
по завршувањето на првата фаза од археолошкиот проект
"Реконструкција на неолитското село на локалитетот Тумба Маџари"


Поздравен говор
Господин Коце Трајановски, градоначалник

Четврток, 30.10.2008. год., 11:00 часот
локалитет Тумба Маџари во населбата Ченто
(помеѓу детското село и стадионот Борис Трајковски)


Edited by beTon - 30-Oct-2008 at 20:03
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 07-Nov-2008 at 16:56

Companies farmers Breeders Basin in Skopje Sixth millennium -  Archaeological Mission Madzahari

The confines of the worlds Aegean and Adriatic, and on the threshold of the East initiator of the first economies of production, Macedonia served as a relay vital to the establishment of an economy Neolithic type in the heart of Europe. This region has played an active role and probably innovator in the operation and management of new subsistence economies, a role that needs to be documented. In an economy such agro-pastoral illustrated the first occupancy levels Anzabegovo site (in the second half of the Seventh millennium), the top Macedonian farmers Breeders appear quickly replace (circa 5800 BCE) a new type of economy, which involves the colonization of new lands, whose funds endorheic basins, by sites such tell (or tumba). This new stage of "néolithisation, where new economic choices and techniques seem to occur while intensify and organize cultural activities on some sites and in particular Madzhari (Skopje), which interests us , Regionally, but also as a means of interaction between regions, close or distant.

The catchment area of Skopje opens naturally on the broad corridor Valley river Vardar (Axios) that meridional trace an area of contact between the valley of the Morava and the Gulf of Thessaloniki. Access to the valley of the Struma (Strymonas) Bulgarian, the other major north-south Macedonian, is effected by the Shtip basin, the valley of the Bregalnitsa and further south along the current Greek border Through the valley of the Strumeshnitsa. In the north-west basin of Skopje, the sharp bend of the river Vardar opens onto the pool of Tetovo, dominated by the Albanian relief.

The site is Madzhari to the east of Skopje, in the old village of Madzhari (Shento), now being annexation to the outer suburbs of Skopje. It is a type tumba, a small tell of 220 meters in diameter (3.8 ha), which has long been held without major interruption during the Sixth millennium BCE. The Museum of Macedonia, headed by Vojslav SANEV, began excavations in the 80s. These excavations have exposed to Level II, structures interpreted as indicative of a sanctuary.

—Results

The first results of the preliminary campaign of 2002

Exploratory campaign in 2002 established baseline data for future investigations. It allowed both a recognition of stratigraphic and sampling sedimentological, and palynological anthracologiques up in successive levels-like exhibition of land and structures first. Meanwhile, Eric and Celine FOUACHE Coussot returned the first elements of the geomorphic environment of the site and conducted many tariérages around and in situ.

A survey was carried out at the top of tumba. Three meters stratified archaeological deposits without disruption Géopédologie major geological or apparent, were exposed. The cuts show strong levels of construction land and wood and massive and multiple structures of combustion. The observation of land, the intricate structures or their destroyed building elements but also the quality of the sediment was allowed to identify four major (I the oldest, IIA, IIB, III and IV). Fours and have burned soil samples for dating stratigraphiées well. Charcoal was collected in a small pit that starts the virgin soil at the base level I date it will, hopefully, the beginning of the occupation of tumba de Madzhari. The virgin soil is a clay-greasy, green and rolled heavily micassée.

All segments produced remains abundant and varied wildlife. A preliminary statistical fragments of pottery does not detect changes, technical or stylistic major; more subtle variations are not excluded: we will cautiously to the summons, for the moment, exposed to levels even "horizon" Archaeological (but the amount of shards fall sharply when reached levels I and II A).

With the first soil appeared the first structures of the most recent Madzhari, an adobe building Oblong which were filed pottery non-cooked. This structure could have worked with a battery of cooking which only the top was exposed for the moment.

Though scarce, lithic materials already offers some "tracks" of interesting research. Some parts are cutting brown obsidian (different from obsidian Greek Milos), which could be a local volcanic glass or obsidian Carpathian. While the sources of flint (including nuclei in secondary position carried by the Vardar near the site) are not lacking, the site quantity of blocks of schist and quartz, aliens lithological immediate area. For now, there is the cutting shale in small plates of a few centimeters in length but also, more remarkably, the tabulation of pieces of quartz identical dimensions. (Specialists lithiciens, absent this year, will be on the ground in 2003 and 2004). Four elements of comprehensive sickle were collected on land.

The equipment in place is still scarce but the quality of the pottery is exceptional complex forms ( "altars"), fragments of crockery-effigies are many on the first floors, the most recent occupation of tumba. A figure-violin clay was found lying on a mud floor, face against land on a circular bleached area (this figure is the first of its kind to light). Note the morphological similarities in the treatment of the face between this figure and the "goddess" of crockery-effigies.

The remarks concerning sediments on which the site is to identify silty clay green and rolled micassées whose low traces of oxidation could testify by a sedimentation settling in a range of water depth, with variations from Lines shores. Redéposition by the runoff of sediment from the bedrock at the bottom of the slope of the spur which is located Skopje is, however, at this stage of investigations, not excluded. And study sédimentologique The geo-archaeological Madzhari will be extended to four other Neolithic sites close to define and characterize the extent of the likely swamp surrounded and they recognize the palaeosol.

—Scientific issue

If the dynamics of the subsistence economy as the recovery of the environment are still used to explore the same for production systems of stone, furniture made of stone or bone, pottery, for conditions for the use of artifacts, their source of production and distribution intra-and inter-regional.

The reconstruction of the environment and the implementation strategy sites:

The current landscape shows a valley bottom fertile land recently "settled" on the site of an ancient lake basin tertaire-Skopje, like all depressions north-east Aegean subject to a then-latent endorheism that the slopes of mountains catch small cultivated land and village elders (currently, the yield Mediterranean influences climate here in the early continental influences).

When observing the topographic distribution of Neolithic sites, taking into account the timing of settlements, there is a small settlement endorheic basins distributed along the Vardar, begins during the second phase of Old Neolithic (circa 5800 BCE) and intensified during the Middle Neolithic (5800 - 5300 BCE). The point is well illustrated by Madzhari, located in plain and whose length of tenure covers both phases. Two types of sites co-exist with the same periods in the basin in Skopje and Kumanovo related basin. The topographic distribution sites shows that the type of sites tell occupy the bottom of the plain while extensive sites prefer the foothills or the reverse of small plates. So there are indications in Macedonia, from the end of Early Neolithic period, to document various ways to occupy the space, built dense and compact, focused and reproduced in time or space loose and open (stratigraphy "horizontal" likely At least partially) more mobile in space and it seems much less busy.

This feature must be clarified because it could involve different strategies for the exploitation of resources, a selective choice of soils cultivation, a «fashion occupation» reported(identified) by an architectural fabric (and social?) and different villagers may be significant in terms economic interaction throughout the region. It would be interesting to establish a possible complementarity of livelihood among the lowland sites, probably installed on the edge of swamp or lake sites and foothills: to the east of Skopje, five Neolithic sites Madzhari which are located in along lowland location describes a circular enclave which could indicate the shores of any marsh or a former lake. No site is listed in the central area of this endorheic basins.

Our research aims:

° investigation of wetland and lake deposits around Madzhari to obtain a geological sequence and pollen in early Holocene, coupled with the investigation, the micro-regional scale, of palaeosol available but also their recovery on a larger scale until one of the foothills (E. FOUACHE, C. Coussot).

° exploration with the objective of locating sources of raw materials (in primary and secondary contexts-river embankment droppings at the base of the foothills) for the stone industry but also for furniture stone and clay pottery (G . Kourtessis-Philippakis and C. Delage, C. Coussot). A lithothèque will be established at the Museum of Macedonia as a reference for any study lithic in the region.

° surface exploration to locate sites will be conducted in different areas of the basin in Skopje, determined in terms of their topography and habitat they move towards the foothills areas-particularly those of the Crna Gora north-east Madzhari site (C. Commenges, D. ZDRAVKOVSKI, E. FOUACHE, C. Coussot)

Finally, while lack of essential data to document the choice to the exploitation of animal species (and the role of savings booster), documentation on crops, cereals and pulses (and wild flora, blankets tree etc) as the species is picked, Macedonia, totally lacking. The data from an extensive search but also the recovery of local natural resources will come document the procedures and changes in agricultural technology and farming but also the subsistence activities which are intensified, such as fishing. The operation gradually resolved in a herd of cattle that marginalize pastoralism, the site seems Anzabego highlight here must be documented and explained if possible as social choice in view of environmental determinism.
«Archeology of a society»

In addition to the research described above, Madzhari offer the opportunity to be presendet(expose) by extensive searches, the architectural fabric villages, at each state(level) of occupation. The documents present interest generally one or two housing units, including the solid wooden architecture and mud and domestic and / or worship (very large homes and platforms battery, silos and perhaps altars) have given the 'Interest to report on the social space. The extensive exhibition of village structures would test the vision, largely consensual, a Neolithic egalitarian society. Madzhari was interpreted as a sanctuary. The hardware worship (or at least the hardware token or prestige represented by figurines, pottery forms and complex technology developed models of houses) has strangely abundant in Macedonia and in particular the Middle Neolithic. The "wealth" exceptional Madzhari equipment, the accumulation of pottery invoice exceptional internal structures (altars? Uncovered in the 80s) tend to reinforce a specialized, at least for the construction searched. The possibility of a "centralization" of some cultural activities and its possible relationship to similar activities in the domestic space is not the slightest interest in the search Madzhari.

To broaden our understanding of space constructed and to illuminate both the technical architecture and dynamics of modes of testimony and destruction of structures, Jacques Leopold BROCHIER undertake analysis of sedimentation antropology; this study will be completed by the formation of ethno-facies sedimentological, from old buildings (built in wood and adobe) preserved in the village of Madzhari.

[1]  http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/actions-france_830/archeologie_1058/les-carnets-archeologie_5064/europe-maghreb_5066/arym-madzahari_5499/index.html

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 07-Nov-2008 at 17:44

Тумба - Маџари, Скопје

Најстарите археолошки наоди говорат дека античката населба Тумба, кај Маџари, датира уште од младото камено време - неолит - што е окарактеризирано како време на хармонија и благосостојба, време во кое културата доживеала свој подем.

Археолошкиот локалитет Тумба е лоцирана на просторот некогашната нас.Синѓелиќ меѓу скопските населби Маџари II и Ченто, во близина на автопатот Скопје - Куманово - Велес. Со досегашните археолошки ископувања, истражен е простор од околу 1400 м2. Притоа е утврдено дека станува збор за повеќеслојна населба со културен слој од три метри во кој се одделуваат три хоризонти на живеење од времето на средниот неолит. Откриени се урнатини и темели од седум куќи (живеалишта) и едно светилиште. Тие се со правоаголна или четириаголна основа, изградени од масивна дрвена граѓа и кал. Речиси од секој од овие објекти се пронајдени остатоци од огништа, печки и голем број на предмети, декоративна пластика, керамички садови со најразлични облици и шари со мотиви со одредена симболика (дожд, вода, класје). Покрај ова, од значаен интерес е пронајдената култна пластика, особено антропоморфната. Од овој тип најинтересен е пронајдениот теракотен жртвеник Големата мајка - заштитничката на плодноста, која денес се чува во Музејот на Македонија, во Скопје. Според начинот на кој таа е изработена, претставува единствен култен предмет кој се разликува од останатите вакви пронајдени на Балканот од времето на неолитот. Нејзината единственост е во тоа што се состои од два дела, од кои горниот е со антропоморфна претстава, а долниот е со архитектонска содржина.

www.culture.org.mk

Tumba Madzari Neolithic Village

Reconstruction of Neolithic House from Govrlevo-Macedonia

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 08-Nov-2008 at 02:00

овој локалитет е најпретпознатлив меѓу другото и по женските фигурини и фигури меѓу кои најзначајни артефакти се антропоморфните жртвеници од типот на Големата Мајка кои го симболизираат верувањето во плодноста на земјата... иако големата мајка претставувала заштитничката на плодноста и на некаков начин се негувал тој култ, сепак како антипод на истиот а и како главен бил хелиолатрискиот култ кој цело постоење го врзува за материјалниот изворот на животот - Сонцете. во секој случај овие два принципа се надополнувале, но склоност кон земниот култ повеќе имале жените па дури и до пред некое време владееше размислување т.е. се преферираше тезата за матријархатот(време на власт-владеење на жената)...

матријархат во смисла на владеење на жените врз мажите веројатно никогаш не постоел. Кај многу пранароди, пак, жените го претставуваат центарот на заедницата како олицетворенија на принципот на давање живот. Тоа не води до маргинализирање на позицијата на мажите, бидејќи истовремено се внимавало на изедначени сфери на дејствување меѓу половите.

јал не јал триипол, сепак во случајот со Тумба Маџари откриени-зачувани се претежно артропомормфни фигури и фигурини на земниот култ - култот на плодноста, од кои најпретставителна е големата мајка која заедно со онаа што е пронајдена во говрлево се најстарите антропоморфни претстави во светот на култот денес познат по латинскиот синоним магна матер 

интересен податок има во воведот на www.tumbamadzari.org.mk

Локалитетот се наоѓа во сегашната населба Ченто и е најзначајната неолитска населба во Скопската котлина. Откриен е во 1961/2 година во текот на археолошки рекогносцирања за изградбата на автопатот. Денес тешко се забележува бидејќи 2/3 од површината се окупирани со куќи подигнати во доцните шеестти и седумдесеттите години на ХХ век. Во годините пред тоа тој доминирал над околното рамно поле. Недалеку од него на север и запад се издига ниското ритче-срт што од Гази баба и Камник се протега на исток и с/и. Населбата Тумба лежи под него во плодното поле. Местоположбта е извонредно поволна. Од една страна ритчето обезбедува потребна безбедност пред се од евентуалното покачување на водата на Катлановското езеро, а од друга се она што може да даде една ваква природна морфологија: дрво, пасишта, евентуален лов, а на падините свртени кон сонцето плодни ниви. На извесен начин населбата има централна положба во скопската котлина. Тумба Маџари бил економски и пред се културен центар во микрокосмосот на неолитскиот човек од овој регион. Населбата има неправилна кружна форма со дијаметар од 220 м и висина 3 м.

Првите археолошки истражувања се извршени во 1978 година од Музеј на Македонија, под раководство на Воислав Санев. Отворени се три сонди. Резултатите покажале дека се работи за населба од неолит, со три фази на живеење.

...

сличен момент беше со скорешното откритие на Славе од Грнчарица кој беше откриен при ископувањето на трасата од цевководот „Злетовица“... ова само кажува дека навистина каде и нешто да се копне се наидува на артефакт од некоја ера, единствено можеби што досега фалеше е потемелен пристап кон истражувањата, помогнат на големо од државата. слика која можеби почна да се менува и поправа но е далеку од заокружувањето на оние до ’96год. 4500 евидентирани археолошки наоѓалишта од кои за жал до сега само 2% се нецелосно истражени Dohсепак досега се издвојуваа смешно мали средства од државата за археологијата и историјата кои претежно се финансираа од странски институционални или приватни донации. исто голем проблем досега беше депонирањето на артефактите, што заради никаквите услови по депоата на музеите до сега многу движен материјал е неповратно уништен или во најдобар случај добро нагризен. со новиот закон малку работите се мрднаа од мртва точка па сега секој археолог може да отвори приватна поставка - музеј од/со оние артефакти што ѓи има пронајдено, незнам точно како е уредено ова во законот и кои се предуслови треба да се поседуваат за отворање приватен музеј со артефакти од археолошки ископувања, но како појава е позитивен момент од повеќе аспекти... 

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1431
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 03-Dec-2017 at 13:31хаха артропоморфни фигурини, зато најдени од антрополошки фактор, битно животот в Скопје и понатака си тече ... него што бидна со муабетот дека и на Кале има слична настанба ...

https://exarc.net/venues/tumba-madzari-museum-macedonia-mkBack to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.141 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.