build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Земјоделие и рурален живот

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456 21>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 07-Jul-2011 at 12:41




...


србите предничат со агрономски емисии http://agro-srbija.com/agro-srbija-tv/ а на нет иако претходно беа тенки последно време се оправија [1][2][3][4][5]

затоа хрватите скромни но конечно почнаа да ја качуваат емисијата http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=205 нормално кормерцијализирање не им бега http://www.plodovizemlje.hr/ само белки нема да бидат ситничави па само последните 7 емисии да ги качуваат ко што го прават тоа англичаните http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/farming 

инаку видеа на нет има на претек, пример евопскиве  http://www.ag2020.org/,  или австралиските шоуа   Costa's Garden Odyssey и Vasili's Garden

кај нас ги имаме - Аграр на мтв, Фармер на а1, Наша земја на сител, Бразди на канал5, Агроберза на ирис и Агробарометар на Орбис единствената со видео подкаст 

~

иако информатички касниме во западен балкан, портали слабо, списанија исто, а земјоделски форуми како  http://www.poljoprivredni-forum.com, http://poljoinfo.com/forum.php или http://www.poljoprivredni-forum.biz/forum за сега  нема, сепак предничиме бар со пчеларски абер http://www.pcelar.mk/forumbeta и http://pcela.mk/forum/index.php

од агро списанија кај нас ги имаме

Моја Земја - списание за земјоделие и рурален развој - http://www.ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=87 (проект на ффрм)

АПИС - списание за пчеларство - http://pcela.mk/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=33&Itemid=65

МелитАгора - списание за пчеларство - http://www.pcela.rs/melitagora.htm [1]

и неделниот додаток Фармер во дневниот весник Време кој сега откако згасна весникот може ќе мигрира, или евентуално да прерасне во агро портал како што се во комшилуков пример http://www.agroburza.hr, http://www.seljaci.hr, http://www.agroklub.com и http://poljoprivreda.info

инаку во Време имаше и претходник на Фармер кој беше и поинвентивен прилог како појава а дури имаше и своја страна agrobiznis.com.mk интересно неколку години подоцна слично но фенси списание се појави в Србија http://www.agrobiznis.biz/index.php?mid=120 [1]

Агробизнис 19.02.2005 - https://drive.google.com/file/d/0BxHK4Q0MsY8UZFV5aXVmcjFGalU/view?usp=sharing



~

доколку имате вишок време:
- http://usain.org/agzines.html
- http://www.world-newspapers.com/farming.html
- http://www2.lib.udel.edu/subj/agr/ejrnls/agr.htm
- http://www.thefreelibrary.com/Business+and+Industry-p1+Agricultural+industry
- http://www.ifaj.org/



edit

еве и нов портал http://agroden.webstrian.mk/ [1]




Edited by Max - 03-Nov-2015 at 01:30
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 07-Jul-2011 at 15:29

ЗК Пелагонија ќе гради млекара во Жабени - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1233&PID=105722#105722

ЗК Пелагонија ќе гради млекарница во индустриската зона Жабени, за што одборот на директори на компанијата одобри изработка на физибилити студија. Студијата ја подготвува Центарот за истражување на Земјоделскиот факултет, а треба да биде готова до крајот на месецов. Истовремено, ЗК Пелагонија нарачува изработка на физибилити студија исто така од Центарот за истражување на Земјоделскиот факултет, за реконструкција на свињарската фарма и воведување на новa технологија во неа. 
И за двете физибилити студии ЗК Пелагонија на факултетот ќе му плати по 250.000 денари, односно вкупно 500.000 денари. http://daily.mk/Plus-Info/zk-pelagonija-kje-pravi-fizibiliti-studija-za-mlekarnicata/804550

www.zkpelagonija.mk/proizvodi ЗКП е најголем коперант на ИМБ со 25 до 30тони млеко дневно (од2000молзни крави-3000вкупно), а млекарата ќе ја прават за 50тони дневна преработка, значи јака конкуренција на ИМБ која дневно преработува 70 до 100тони млеко официјално(300 потенцијал), додека ИдеалШипка  30 до 50тони...  ова за ИМБ и ИШ како странски инвестиции првата на Салфорд-Имлек(која ја држи и БученКозјак кај нас) а втората на Лакталис-Дукат е силна конкуреција во ист атар, така ЗКП враќајки го И-то(индустриски) ЗИК Пелагонија  би требало да ни ја исправи млечната индустрија заедно со Здравје Радово, Олми и Сточарство Богданци... исто и поранешниот директор на ИМБ  сегашен сопственик на ВитаПела најави своја млекара  Две нови млекарници во Битола ?! само прашање е зошто не ја купуваат Сведмилк, но најверојатно полезет им е ново во Битола него старо во Скопје од повеќе причини иако имало интерес... http://zk.com.mk/act/млекарници/Македонија

Драстично опаднало производството на млеко - http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=51510103351&id=10&setIzdanie=21984

ИМБ годишмо преработува 38 милиони литри кравјо млеко, а вкупно во земјава се произведуваат 350 милиони литри http://www.stat.gov.mk/pdf/2011/5.1.11.13.pdf



Edited by Max - 07-Jul-2011 at 15:39
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 07-Jul-2011 at 20:16

незнам што е по нехуман однос, дали да се чуваат крави за месо или за млеко, по мене и едното и другото, за првото ете документарец, а за второво мислам тврдењето дека кравјото млеко е здраво и неминовно не е точно иако по навика луѓе се вртат кон него под изговор потреба од калциум...

денес има доста начини како на природен начин да се обезбеди доволно количество калциум, дали преку чаеви од коприва, малина, киноа, овес итн. [1] или пример лушпа од кокошкино јајце [2]...

но од тоа не му куца магарето колку што проблемот е во протеините од кравјо млеко кои не се подобни за луѓето [3][4][5] дури и самите производители не одбегнуваат да посочат(умерено) дека млечните производи се штетни за спечифична таргет група  [6]

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 07-Jul-2011 at 22:02

во однос на кодекс алиментариус еве со што се си има  народ проблем на запад, но веќе и кај нас се стега обрачот, прво стегнаа околу регистрирањето и етикетирањето на  приватното производство вино и ракија, а по секако ќе стегнат и за млечните производи, месото и плодовите, доколку сеуште  останеме на еа-курсот...

 



Edited by Max - 15-Jul-2011 at 12:35
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 16-Jul-2011 at 20:42


најглавен проблем кај необработената храна е појавата на салмонела, особено во лето, но доколку истата таа храна е  тазе обрана односно приготвена и се внесува како  свежа, истата нема да предизвика проблем... ова на село е изводливо, но за град се почесто алтернативата е процесирана храна, која не дека некого труе инстантно, но го сотрува човека пополека, најнапред истиот ја губи волјата и запаѓа во депресија заради недостаток на витамини, а потоа и имунитетот му ослабнува заради што и станува по неотпорен на вируси, бактерии итн. http://www.puristat.com/standardamericandiet/processedfoods.aspx - http://en.wikipedia.org/wiki/Food_additive#Safety

еве што се сме приморани да внесуваме


ни вегетаријанците не се изоставени

претпоставките зошто ваквата вештачка исхрана безусловно се наметнува, па и на село, може да се бара само во конспиративни анализи 





Edited by Max - 03-Sep-2014 at 13:50
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 20-Aug-2011 at 14:51
Во македонскиот мед нема антибиотици!

Дејан Рунтевски, директор на Агенцијата за храна и ветеринарство на РМ, информира дека во земјава е увезена една пратка на српски мед, но тој е безбеден за употреба, а тоа го потврдиле анализите на мострите што се земени од медот

Српскиот мед е опасен по живот, бидејќи содржи во себе големи количини антибиотици од типот на стептомицин и хлорамфеникол. Оваа информација деновиве ја обелодени белградскиот дневен весник Курир". Авторот на текстот пишува дека во соседна Србија се јаде мед збогатен со антибиотици, што сериозно го загрозува здравјето на оние што го консумираат.

Наодите ги потврдиле и официјалните институции каде што биле направени соодветни анализи на медот. Дел од пчеларите потврдиле дека некои од нив ги користат антибиотиците за да ги лекуваат пчелите и нагласуваат дека таквиот мед не треба да се користи во исхраната. Наместо тоа, медот се почесто завршува на домашните трпези.

Минатата година од Германија биле вратени неколку шлепери мед од Србија, коишто исто така биле полни со антибиотици. Директорот на Управата на ветерина при српското Министерство за земјоделие, Зоран Миќовиќ, најавил дека за сите пчелари кои продаваат ваков мед ќе биде поднесена кривична пријава.

Од Агенција за храна и ветеринарство на РМ велат дека медот се контролира уште при увозот на самиот граничен премин. Дејан Рунтевски, директор на Агенцијата за храна и ветеринарство, потврдува дека во земјава е увезена една пратка на српски мед.
- Направени се комплетни микробиолошки и хемиски анализи на мострите што се земени од медот и резултатите се во ред. Медот слободно може да се користи во исхраната - тврди Рунтевски.
Тој нагласува дека се вршат редовни проверки и на домашниот мед.
- Сите поголеми производители на мед во земјава се контролираат. Се случувало да се најдат одредени недозволени количини на одредени состојки и медот не се пуштал во употреба - објаснува Рунтевски. Тој додава дека антибиотик, како што е хлорамфеникол, досега не е најден во македонскиот мед.

Македонскиот медар Аце Георгиев тврди дека во неговото 20-годишно искуство никогаш не употребувал атибиотици за лекување на пчелите.
- Доколку пчелите се хранат со квалитетна храна, тие не се разболуваат. Но, ако се случи и тоа, ги лекувам исклучиво по природен пат - вели Георгиев. Тој појаснува дека има сознанија дека во соседна Србија, заради превентива, ставаат антибиотици во питите со коишто ги хранат пчелите.
Георгив вели дека медот исклучиво го продава на домашните пазари и досега не добил никакви поплаки од потрошувачите.

Лекарите предупредуваат дека со употреба на мед со антибиотици може да се предизвикаат различни алергиски реакции.
- При консумирање на ваков мед може да дојде и до анафилактички шок со смртни последици - вели д-р Мирослав Стоишиќ. Тој појаснува дека прво се јавува чешање, потоа отежнато дишење и голтање, а потоа може да се јави несвестица, кома и смрт.
http://daily.mk/cluster3/1d512d14e67c4ccfea5592692b6d02f7/869794
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 24-Aug-2011 at 19:02

медот може да  се  "саботира" и индиректно од незнање или неадекватен комшилук

Eve i jas da se priklucam odgovorive na postavenovo prasajne.Mojot pcelarnik e oddalecen od gradot okolu 4 km.Okolinata e so bavci,rasadnici ima i vrbi bagrem i sl. no ima i dosta nivi so tutun,pa kako mlad pcelar baram mislejne od poiskusnite kako deluva toa na pcelite.
Пред се треба да знаеш што најчесто се сади на тие површини и колку се употребува хемија што е и најголем проблем како за пчелите така и за тебе како конзуматор на медот кој ке го соберат, иако пчелите го прочистуваат медот сепак има остатоци од пестицидите.
за тутунот имам слушнато дека добро меди а медот има специфичен вкус кој исто така содржи и поголемо количество на никотин а и има малку горк вкус а по боја е нешто потемен од ливадскиот
http://pcela.mk/forum/index.php?topic=888.msg3464#msg3464

finding sufficient organically-maintained land on which bees can forage may be even a greater challenge. Remember, bees will forage in roughly a three to four mile radius from their hive, meaning that if your hives were at the center of an imaginary circle, you’d need an area organically-maintained land up to eight miles in diameter, let alone any “buffer zone” between your land and any treated with synthetic pesticides, fertilizers, insecticides, GM (genetically-modified) crops, and the like http://www.thenibble.com/reviews/nutri/matter/organic-honey.asp#challenges

Even so called ‘organic’ beeswax may be contaminated with beeswax containing low amounts of pesticides or paraffin. Thus, raw honey, beeswax, bee bread, pollen and propolis may be contaminated, especially if beekeeping methods are not according to the standards of the Centre for Ecological Apiculture. 

Honeybees in countries that allow genetically modified (GM) crops collect pollen from maize, and thus GM-maize pollen can be found in bee products such as pollen, bee bread, combs, propolis and beeswax. Foods containing GM-maize or compounds of other GM crops are toxic as shown by the latest scientific findings... Candles without beeswax are often made of plant oils from genetically modified cotton seeds. http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/Organic/DefinititiveProgram.pdf



Edited by Max - 27-Aug-2011 at 13:07
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 24-Aug-2011 at 19:30

Кај нас има три програми од кои пчеларите имаат можност да земат помош www.ipardpa.gov.mk

-програма за директни плаќања(добро познатите субвенции)-условот е да имаш над 35 семејства

-програма за рурален развој-минимум 10 семејства, дел од инвестицијата плаќаш ти, а дел државата

 -ИПАРД-за разлика од програмата за рурален развој каде дозволено е да инвестираш во сандаци, рамки, опрема за мед и сл,

со ИПАРД добиваш средства(дел) за опрема за пакување, етикетирање на пчелни производи, софтвер, опрема за изработка на производи од восок, можеби пчеларски туризам, за садење на ароматични лековити билки кои можат да се искористат во пчеларењето, а после и за други цели и сл.

За жал ниедна програма не ги опфаќа почетниците
http://pcela.mk/forum/index.php?topic=1299.msg14696#msg14696


Предложено е субвенциите за 2011г. да бидат најмалку 700 ден. по Пчелно Семејство за конвенционално, плус 30% за органско пчеларење. http://pcela.mk/forum/index.php?topic=1025.msg12999#msg12999
Тие бараат за пчелно смејество да добиваат по 1000 денари како лани, а не 650 како што е предвидено за годинава. Посочуваат дека во органското производство три пати се помали количините мед, а три пати поголеми трошоците за разлика од конвенционалното производство. http://www.makdenes.org/content/article/2223962.html


Закон за Органско Земјоделско Производство - http://www.mzsv.gov.mk/files/OZPmak.pdf  

Член 28 -  Правила за местоположбата на пчеларникот
(1) Пчеларникот треба да ги исполнува следните технички барања во однос на
местоположбата:

- да се обезбедат доволно извори на нектар, роса и полен за пчелите, и пристап до вода; 

- во радиус од 3 км од пчеларникот изворите на нектарот и поленот да се состојат од органски произведени растенија или од природна вегетација која не е третирана со хемиски средства, или пак растенија одгледани на начин кој има мало влијание врз животната средина што не може позначително да го променат одредувањето на пчеларското производство како органско; 

- да постои доволна оддалеченост од било кое место, можен извор на загадување на околината, како што се на пр.: градски центар, индустриска зона, автопат, депонии, места за спалување на ѓубришта и сл.

(2) Техничките барањата од став (1) од овој член не се однесуваат на времето
кога пчелните заедници мируваат или кога нема цутење.

Член 29   - Употреба на материјали во пчеларството и собирање на медот  
(1) Кошницата и материјалите кои се употребуваат во пчеларството треба да
бидат од природен материјал, без можен ризик од загадување на околината или
пчелниот производ. (2) Собирање на медот и другите пчелни производи не е дозволено да се врши
со уништување на пчелите во саќето и со употреба на хемиски синтетизирани средства.
(3) Поблиските правила и постапувања во пчеларството поблиску ги пропишува министерот.

  Член 36 - Правила за премин од редовно во органско земјоделско производство (преоден период)
(7) Органското производство во пчеларството се воспоставува година дена по преодниот период. Во текот на истиот, потребно е во кошниците да се изврши замена на пчелниот восок. Новиот восок треба да потекнува од органско пчеларско производство, освен ако контролното/сертификациско тело даде согласност дека не е можна набавка на восок со такво потекло под услов истиот да потекнува од медените капачиња.
(8) Преодниот период во производните единици во аквакултурното производство трае две години, во кој период треба да се почитуваат правилата и постапките за органско сточарско производство.


  Член 58 - Прекршочни одредби
(1) Глоба во износ од 3 000 евра до 5 000 евра во денарска противредност, ќе
му се изрече за прекршок на правно лице ако:

- употребува Г.М.О во органско производство (член 12, став 1);     

...

- не се почитуваат услови за органско пчеларско производство (член 28);
- постапува спротивно на одредбите од членот 29 на овој закон;

Закон за Квалитет на Земјоделски Производи - (Мед и Пчели) http://pcela.mk/forum/index.php?topic=1318.msg12470#msg12470



Edited by Max - 01-Sep-2011 at 18:21
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 24-Aug-2011 at 20:31

Органско Пчеларење - http://www.pcelar.mk/ekologijasection/ekoloski-proektii-akcii/49-2009-03-10-17-53-20 

Органско Пчеларство - http://pcela.mk/forum/index.php?topic=830.0

Кратка информација за органско пчеларство - http://www.procert.mk/dokumenti/3.2.4.pdf

Август – суптилен месец за пчеларот

Во следната пчеларска година, август се смета како прв месец. Во август почнува да се оформува посебна генерација на пчели таканаречени ЗИМСКИ ПЧЕЛИ. Тие имаат специфично променета морфолошка структура која одговара на тешкиот и долг живот во зимата. Летните пчели како предци на зимските се веќе остарени и физиолошки непогодни за тешкиот зимски живот. Летните пчели обично изумираат до почеткот на зимата и затоа треба максимално да се искористат нивните нектарособирачки и хранителни способности.

Пчелите се карактеризираат со голема пластичност и, според потребите, можат да се пренасочуваат. За да се зголеми бројот на зимските пчели, треба стимулативно прихранување во август. Ова стимулативно прихранување е потребно бидејќи кон крајот на зимата бројот на пчелите во прихрануваните пчелни друштва е скоро ист со тие што не се прихранувани. Преработувањето на шеќерот многу ги амортизира пчелите затоа што инвертазата што ја лачат за тој процес се произведува на сметка на масното ткиво и белковините од телото на пчелите. Пчелите без масно ткиво во својот организам имаат краток век на живеење.
Зимските пчели, доколку е можно, не треба да се занимаваат со хранителна и нектарособирачка дејност, освен во критични години (лоши години) кога е дозволено едно семејство да преработи од 3 до 6% шеќер и тоа во текот на јуни или најдоцна до август.Наведените проблеми се решаваат со држење на продолжеток со мед кој во август треба да се става на подницата, а над него продолжетокот со легло. Со пренесувањето на медот од долниот продолжеток нагоре се врши и стимулација на матицата за несење, а тоа не ги истоштува и старее пчелите.Силни пчелни семејства во есента ќе добиеме ако од пролетта сме обезбедиле доволно помошни семејства, а сега со одземање на рамки со легло ќе ги појачаме основните и производни семејства. Ова најдобро ќе го поткрепиме со податокот дека раните пролетни роеви се најгарантираната есенска паша. Со овие роеви го решаваме и проблемот на слабите пчелни друштва со додавање на нуклеус со оплодена матица со легло и пчели.

Во овој месец пчеларот треба да обезбеди доволно празни рамки на кои матицата ќе несе непречено. Внимателно треба да ја
проследиме здравствената состојба на пчелните семејства, а особено да обрнеме внимание на американскиот гнилеж. За да ги заштитиме зимските пчели од оштетување од вароата, потребно е да се почне со заштита уште од 1 август, а тоа е пожелно да се направи со средства за органска заштита (мравја киселина и тимол). Во август голема штета на пчелите им прават осите, коишто во некои години ги има во поголем број. Добар начин на уништување на осите е испржена риба наросена со некој отров (инсектицид). Миризбата на рибата многу ги привлекува осите.

Овој месец се карактеризира и со бројни грабежи по пчеларниците и затоа пчеларите треба да бидат внимателни бидејќи тие се случуваат исклучително по нивна вина.
Често пати во август пчелите во плодиштето натрупуваат многу медлика која не е добра за зимска исхрана.
Вентилациите треба да бидат отворени што повеќе и пчелите да бидат снабдени со чиста вода за пиење (поило).

Како заклучок може да се напомене дека во август се удираат темелите на целогодишно јако пчелно семејство. Каков било пропуст не може да се надополни.

Раде Каранфиловски, советник за пчеларство при АПИ ЦЕНТАР - Битола http://ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=447





Edited by Max - 01-Sep-2011 at 18:11
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 24-Aug-2011 at 22:45


во контекст на пост #2 од нишкава, сугестија од http://spos.info/forum/index.php?board=59.0

слично е и во преспанското подпелистерие каде вакви неприлики имал и д-р Павел Шљахов еден од поголемите приватни производители на мед во земјава http://pcela.mk/forum/index.php?topic=1278.msg12980#msg12980 имаше доста информативен документарец за неговото производство,  мислам на мтв1...

Преспанските мечки ќе завршат на суд 

Преспанската мечка, како што ја нарекуваат ресенските ловџии, која има своја територија во густите шумски појаси на Потпелистерието и Баба Планина во појасот над Курбиново и Штрбово, наскоро ќе заврши на суд. Од средината на април, изгладнети од зимскиот сон, мечките секоја ноќ слегуваат во преспанските села и ги уништуваат сандаците со пчели и го јадат медот. - Нашиот пчеларник се наоѓа во боровата шума до патот над Претор. Мечката од 25 април неколку дена со ред доаѓаше и ни уништи 25 сандаци. Државната комисија ни призна штета од 386.000 денари. Истото ни се случи во средината на април минатата година. Во овој период мечките се изгладнети и слегуваат од Националниот парк „Пелистер“ - вели најпознатиот преспански пчелар Павел Шљахов.

Овие два месеца, мечки нападнаа и уништија стотина сандаци со пчели на медарите во преспанските села Лавци, Избиште, Златари. Бидејќи мечките се заштитени со закон од страна на државата, преспанските пчелари ќе поднесат тужба против Република Македонија за надоместување на штетата или, како што велат, ќе ја тужат мечката. Тие во судска постапка треба да докажат дека пчелините семејства им се уништени од ова шумско животно.

Покрај преспанските медари, со пелистерските мечки мака мачат и битолчани, кои пчели чуваат во потпелистерските села. - Досега неколку пати ни се случувало мечки да ни ги уништат сандаците и да ни го изедат медот. Иако во судска постапка штетата ни беше надоместена, сепак измислуваме начини како да се заштитиме. Во пчеларниците ставаме акумулатори и радиоприемници кои емитуваат гласни звуци за да се плашат мечките. По некогаш ни тоа не помага. Пред две години една мечка се прошета сретсело во Дихово, каде што ни е пчеларникот - вели битолчанецот Томе Кузев. Битолскиот јавен правобранител Ѓоко Талевски вели дека законската процедура е јасна и по неа се постапува. - Надлежна комисија ја утврдува штетата, а медарите треба да докажат дека штетите им се од мечка. Мечките немаат правен субјективитет и надоместување на штета се бара од државата, а овие неколку години се водат повеќе спорови - вели Талевски. Основниот суд во Битола пред два месеци го досуди досега најголемиот надомест на штета за пчелни семејства уништени од мечка. Прилепчанецот Зоран Киселоски од Кривогаштани ќе добие 140.000 денари за штетата што му ја направиле мечките во 2006 година во неговиот пчеларник во демирхисарското село Церово

можеби за некого чаре е електрифицирана ограда [1][2][3] но не ми е јасно зошто за вакви подрачја  не користат висечки кошници кои би се ределе на сајла, јасно сајлата би можело да се спушта, а кошниците може да бидат стандардни современи [1] или нестандарни улишта [2][3]




Edited by Max - 01-Oct-2015 at 13:57
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 25-Aug-2011 at 00:42

пред некоја година сретнав берач на див мед, ме зачуди колку едноставен но оригинален пристап имаат таквите берачи, ниту ги тимарат особено пчелите, ниту пак тоа го прават од особен материјален ќар, а сепак собираат квалитетен мед... принципот е во процеп на карпа ставаат мед или шекер, истиот го затвораат со плитар, и прават дупка, периодот е од Спасовден до Митровден односно го поставуваат шекерот во мај а го собираат медот најкасно во октомври... во кратовско ваквите камени улишта ги викале бртви [1]

Laboratory reports have established our products as wild honey, which has more superior health benefits than honey extracted form made-made hives. Wild honey has a very slight sour taste. And when mixed in water, the solution obtained is clear and not cloudy http://www.benefits-of-honey.com/wild-honey.html

http://www.benefits-of-honey.com/honey-benefits.html


 


Со интензивно проучување утврдено е дека Прополисот е природен, бактерицид, анестетик, антиоксидант, антисептик, антибиотик, дека делува против голем број вируси вклучувајкиго и вирусот на грипот и дека е одличен во борба против габи и паразити. Пчелите го собираат билниот материјал за производство на прополис кога се појавува оштетување на (пукнатитини ,отвори) на кошницата,но и појава на натрапници ги поттикнува на произведување на прополис. Пчелите во кошниците секој простор поголем од 7 мм го исполнуваат (градат со восок ) а секој простор потесен од 8 мм го лепат со прополис. Тоа е поради неможноста на пчелата да навлезе во овие пукнатини и да ги отстрани нечистотиите и отпадот од восок и доколку не ги потполнат со прополис може да се јави восочниот молец и други паразити. 

http://www.pcelar.mk/aktuelno/pcelite-i-zdrajeto/262-2009-06-09-20-03-38

Мед Лековити Својства

Денес, со сигурност знаеме дека медот поседува антибактериско, антивирусно и антимикотично дејство. Богат е со антиоксиданси, особено феноли и флавоноиди. Поради тоа, може да се користи и како конзерванс. Со бројни научни студии се докажуваат и неговите антиканцерогени својства.
 Особено е интересна кафеинската киселина која делува превентивно на карциномот на дебелото црево. Но, треба да се знае дека неговите лековити својства се губат со негово изложување на повисоки температури. Одличен лек е за грип и настинка, како и за зајакнување на имунитетот.

http://beekeeping.blog.mk/

Пчели - настанале пред повеќе од 50 милиони години, живеат во полиморфно друштво, организирани во колонии кои може да имаат 30.000 до 100.000 единки. Полиморфизмот на медоносната пчела настанал со поделба на функциите помеѓу поедини членови на друштвото, што придонесло до совршено работење. Ваквата организација на друштвото придонесло до губење на способноста на неговите членови за самостоен живот. Зависат едни од други, и надвор од таа заедница не можат долго да опстанат. Пчелините производи се прави ремек-дела. 
Медот со векови останува во исправна и биолошки полновредна храна, прва слатка супстанција која човекот ја користел, бил единствен засладувач се додека не се појавил белиот шеќер.

Пчелиниот восок долго време се користел за осветлување на домовите
Поленот се користи за специјална исхрана 
Прополисот се повеќе се користи како антивирусно сретство
Пчелиниот отров наоѓа се поголема примена во медицината како антиревматско сретство
Матичен млеч:
Први почнале да го истражуваат Руските научници. Уште на почетокот на XX век, Руските академици добиле една голема задача да изнајдат природен производ кој ќе биде адаптоген, кој ке придонесе за зачувување на здравјето на оние работници кои работат во тешки и многу тешки услови на работа, пред се, мислеле на работниците кои работеле во рудници, во подморници, леарници, космонаути, истражувачи во поларните области, на спортистите. Овие работници многу брзо психо-физички се трошеле, многу рано оделе во пензија, а остатокот од животот го трошеле во отстранување на последиците, стекнати од таквиот начин на работа, наместо да уживаат во деновите после пензионирање. Многу од нив не ја дочекувале заслужената пензија, прерано завршувале со животот. За таа цел, Руските научници, испитувале над 30 000 природни производи, за на крајот од десетгодишната напорна работа да продолжат со понатамошно испитување на Матичниот млеч, кој покажал најсилно регенеративно делување на човековиот организам, како најсовршен природен производ. 

Но и покрај својата совршеност, и матичниот млеч имал една голема негативна особина, а тоа е неговата стабилност. Биле потребни уште околу 10 години за стабилизација на Матичен млеч. Бил стабилен најмногу 48 часа откако ќе се извади од кошница, за која нестабилност била одговорна водата која во Матичениот млеч ја има околу 70%. Тоа го знаеле и пчеларите и пробале да го стабилизираат Матичниот млеч но ништо не успеало во тоа, освен смрзнување кое порано и не било многу можно. Стабилизацијата им успеала на Руските акаемици со примена на Лиофилизација, постапка со која се одзема вода од некоја супстанција во нашиот случај Матичен млеч, со смрзнување и до -50оC, која ниска температура не му пречи. Во посебни апарати наречени Лиофилизатори, под вакуум, водата го напушта системот. Сега имаме Матичен млеч со само 5% вода, која не му пречи Матичниот млеч да остане стабилен и до 2 години, доколку е добро херметички затворен.

Било каде да најдете Матичен млеч, доколку е лиофилизиран тој е оној вистинскиот за употреба. Ако пак е измешан со мед, прополис, алкохол, неговото дејство е поминато, тој нема да биде токсичен, но нема да го има оној биолошки ефект кој ние го очекуваме од него.

Хемиски состав: Вода 60-70%, Сув остаток 30-40%, Протеини 10-18%, Масти 1,5-7%, Шеќери 9-15%
Хемискиот состав е познат многу одамна, но се повеќе се проучува и не само во Русија, туку и во Америка, Германија, Франција... 
Денес со сигурност се знае дека:
- во протеините содржи Албумини, Глобулини  и 8 Есенцијални Амино Киселини 
- содржи незаситени масни киселини кои се слични на растителните
- во состав на Мастите, содржи и 10 HDA или 10-хидроксидеценска-киселина која има особина да спречува раст на малигни клетки. 
- во состав на Шеќерите содржи Глукоза и Фруктоза чија енергија клетката многу лесно ја искористува
- Минералниот состав на ММ е многу богат со макро и микро елементи
K, Na, Ca, P,Mg, Fe, Co. Cr. Cu, S, Bi, Au....... 

Кога би прашале еден нутриционист, специјалист за здрава храна, каков состав на храна треба дневно да примама, би ни препорачал состав на храната кој е многу сличен на составот од Матичниот млеч.

Иако Матичниот млеч не е лек ниту помошно лековито сретство, се користи како превентива и за помош при лекување кај многу заболувања. Тој се користи како имунотоник, биорегулатор и биостимулатор, кај деца и возрасни, кај здрави и болни, кај спортисти, кај студенти кои трошат многу енергија за спремање на испити, кај вработени кои физички и психички се исцрпуваат на своите работни места.

Може да се користи кај кардиоваскуларните заболувања во отстранување на маснотиите во крвта и во регулирање на крвниот притисок, за смирување на нервниот систем, во детоксикација на организмот, поточно исфрлање на сите токсини кои се натрупуваат во хепарот со внесување на токсини од храна, напитоци, лекови, и др., во геријатрија и кај рековалесценти, во педијатрија, во нормализирње на функициите на жлездите со внатрешно и надворешно лачење....
Едноставно, пробајте го животот со МАТИЧЕН МЛЕЧ и ке осетите разлика





Edited by Max - 02-Apr-2012 at 20:05
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 27-Aug-2011 at 15:16

ценете го медот како бесплатна благодат, со оглед дека ако и малку постои алтруизам меѓу луѓето, на пчеларството би гледале како нехуман однос како на тоа што гледаат пример веганите http://www.vegetus.org/honey/honey.htm особено е нехумано медот да се конзумира рафиниран, форма во која најчето го среќаваме по маркетите и пазарите...

http://www.benefits-of-honey.com/raw-honey.html

never add honey when water is hot as the heat will destroy the enzymes and other nutrients in the raw honey

What Happens When You Heat Raw Organic Honey?

Excessive heat can have a detrimental effect on the nutritional value of honey

Heating up to 37 Degrees C (98.6 F) causes loss of nearly 200 components, part of which are antibacterial

Heating up to 40 Degrees C (104 F) destroys invertase, an important enzyme

Heating up to 50 Degrees C (122 F) turns the honey into carmel (the most valuable honey sugars become analogous to sugar)

In fact, raw, unpasteurized honey is known to be high in enzymes, but after pasteurization, honey loses all of its enzymes. When pasteurized honey is fed to bees, it actually kills the bees because pasteurized honey is enzyme depleted [1]

 http://www.naturalnews.com/021506.html

 http://www.gentlebreezehoney.com/honey_facts.htm

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 27-Aug-2011 at 15:41


ЗОЗП - Закон за Органско Земјоделско Производство

Член 59

Глоба од 1 000 евра до 1 500 евра во денарска противредност ќе му се изрече и на физичко лице за сторен прекршок ако:
-употребува Г.М.О во органско производство (член 12, став 1);
-употребува јонизирачко зрачење за третман на органска или добиточна храна или сировини кои се употребуваат во органска или добиточна храна (член 13);
-употребува производи и супстанции, препарати, ѓубриња и производи за заштита на растенија кои не се дозволени за употреба во органското производство (член 15);
-употребува семенски и саден материјал од неорганско потекло на кој е спроведен третман со производи за заштита на растенија кои не се дозволени средства за употреба во органско земјоделско производство, како и употребува средства за чистење и дезинфикација кои не се дозволени за употреба на органско земјоделско производство (член 16);
-за производство на печурки користи супстрати спротивно на (член 17);
-собира самоникнати растенија и нивни делови спротивно на (член 18);
-не ги почитува правилата за одгледување и условите за сместување на животните (член 21);
-не се почитуваат правилата за размножување (член 22);
-не се почитуваат правила за исхрана на добиток во органско производство (член 23);
-добитокот со органски статус не го чува одделно од останатиот добиток (член25);
-не се почитуваат услови за органско пчеларско производство (член 28);
-употребува подмладок од водни животни кои не потекнуваат од органска производна единица (член 30);
-за исхрана на риби и ракообразни животни употребува потикнувачи на раст и синтетски аминокиселини (член 32, став 5);
-не ги исполнува условите од член 35, став (1);
-не ја запазува постапката за премин од редовно во органско земјоделско производство (член 36);
-не се почитуваат општи правила за производство на преработена добиточнахрана (член 38)
-неовластено употребува термини кои се однесуваат на органско земјоделско производство (член 42);
-означува органски производи спротивно на (член 43);
-не употребува национална ознака за органски производ и за производ во преод (член 44);
- постапува спротивно на одредбите од член 45 на овој закон;
-не го почитува начинот и постапката за вршење на стручна контрола во органското производство (член 46);
- постапува спротивно на одредбите од член 47 на овој закон;
-не води и не ја чува евиденцијата на прозводителите односно преработувачите (член 48, став 2);
- издава сертификат за производ кој не ги исполнува условите за органско производство и преработка (член 48, став 2);
-субјектите не водат и не ја чуваат евиденцијата за своето производство на органски производи (член 48, став 3);-увезува органски производи спротивно на (член 51)
-не постапува по решение на инспекторот спротивно на (член 53,став 1)
http://www.sobranie.mk/ext/exporteddocumentdownloadwindow.aspx?Id=f8f9591a-3233-4cac-bf02-dcbf05e33e40&t=pdf


дополнување Јули 2008


Одредби од Законот за органско земјоделско производство што се менуваат со предложениот закон

Член 27 

(1) Со парична казна од 100.000 до 300.000 денари ќе се казни за прекршок правно лице ако:

1. произведува производи од органско производство во смисла на овој закон, а не е регистриран во регистар на производители (член 13 став 1);

2. не се придржува на прописите за периодот на конверзија (член 9) 

3. произведува органски производи без склучен договор за стручна контрола (член 14 став 1 и 2);

4. става во промет производи од органското производство без оригинален сертификат (член 16, став 1).

5. врши увоз на производи од органско производство без потребните докази од член 17 на овој закон, и

6. пакува, превезува и продава органски производи спротивно на условите предвидени со член 20,21 и 22 од овој закон. 


(2) Со парична казна од 30.000 до 50.000 денари ќе се казни за прекршок од став 1 на овој член и одговорното лице во правното лице.

(3) Со парична казна од 20.000 до 30.000 денари ќе се казни за прекршок од став 1 точка 1, 2, 3, 4 и 6 на овој член и физичко лице.
http://www.sobranie.mk/WBStorage/Files/7-1-2008.doc

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 27-Aug-2011 at 19:10

Закони и правилници за ОП - http://www.mzsv.gov.mk/?q=node/185 [1]

Федерација на Органски Производители - http://fpopm.com/indexe.html

КРР прирачници за ОП - http://krr.ugd.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=20&lang=mk

НСАП за Органско Земјоделство 2008-2011 - http://www.mzsv.gov.mk/files/NSAP%20Mkd.pdf

http://www.organicmacedonia.org.mk/index.asp?str=2&jazik=mk

Експертите објаснуваат дека земјоделците мора да се вратат на традиционалниот начин на производство на храна и да користат сертифициран семенски материјал.

- Европската Унија бара здрава храна која не е третирана со хемиски препарати и ѓубрива. Затоа земјоделците мора да ги почитуваат европските препораки за значењето на семенскиот материјал, оправданоста или неоправданоста за употреба на минералните ѓубрива, економика во производството на храна, употребата на компостот и органските ѓубрива - велат професорите од Факултетот за земјоделство и храна во Скопје.

Тие објаснуваат дека кај нас никој од земјоделците не прави испитување на почвата и никој не знае колку таа е квалитетна.

- Неконтролирано се додава ѓубре. Можно е во земјата да има премногу калциум на пример, а тој повторно се додава бидејќи земјоделците не знаат колку има. Така комплетно се менува составот на почвата и ако таа порано била погодна за една култура, станува необработлива - велат професорите.

Земјоделците, пак, објаснуваат дека производство на храна без употреба на хемиски препарати е невозможно.

- Земјата е многу испостена и без додаток на минерално ѓубриво нема квалитетен род. Испитувања на почвите не правиме зошто се скапи, а за органско производство треба многу време и пари бидејќи првите неколку години се добива послаб род - велат земјоделците.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=B6F05441B2F8D64AAA995B3BE26029FC

Aлтернатива 

Органски Ѓубрива http://en.wikipedia.org/wiki/Composting

Биохумус http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_composting_systems

http://planetgreen.discovery.com/videos/g-word-online-clips-worm-poop.html

http://www.youtube.com/watch?v=BH_Od5RdOrI&t=7m30s

http://vimeo.com/16360331

ВЛИЈАНИЕ НА БИОХУМУСОТ ВРЗ ПОЧВАТА 
Биохумусот ја поправа структурата на почвата, и врши биомелиорација на истата.
Големиот број на микроорганизми со своите ферменти вршат оживување на почвата, и ја зголемуваат нејзината плодност.
Ги стабилизира изворите на азот од сите врсти ѓубрива и почви.

ВЛИЈАНИЕ НА БИОХУМУСОТ ВРЗ РАСТЕНИЈАТА 
БИОХУМУСОТ ја обезбедува и балансира исхраната на растенијата.
- Растенијата контролирано го користат азотот, постигнуваат природна рамнотежа и конечно содржат 75% амонијачен и 25% нитратен азот што е сон на секое растение.
- (Нитратите во поголеми количини се штетни за луѓето и растенијата)
- Микроорганизмите го стимулираат растот и развојот на растенијата, и ја зголемуваат отпорноста на растенијата кон сите видови болести, суша и мраз.
- Растенијата имаат поздрав и побогато развиен коренов систем, поголем број листови и крошната им е пополна.
- Растенијата се поздрави и наездата на инсектите се намалува.
- Намален процент на измрзнување при екстремно ниски температури.

ВЛИЈАНИЕ НА БИОХУМУСОТ ВРЗ ПЛОДОВИТЕ
- Зголемен процент на витамин “ C “ во плодовите од 2-7 пати.
- Приносите кај овие растенија се поголеми за мин. 20 %.
- Плодовите се покрупни со поизразени бои и со поубав мирис и вкус.
- Плодовите созреваат порано за 5-8 дена.
- Плодовите подолго остануваат свежи и подобро го поднесуваат транспортот.

http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/339253
http://bioflor.com.mk/biohumus.htm




Edited by Max - 30-Sep-2011 at 20:35
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 29-Aug-2011 at 11:59


09.04.2011 Oтворање на првата специјализирана продавница за органски производи во Македонија

Во нашава земјава веќе постои категорија потрошувачи кои се заинтересирани органска храна, биолошки најчиста, здрава. Се надевам дека ова нема да биде прв ваков објект, туку само поттик за отворање што повеќе, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски по отворањето специјализираната продавница за органски производи.

Идејата за реализирање на целиот проект околу „БИОкулт“, велат менаџерите, базира на фактот дека органската и свежо подготвената храна се клуч за здравјето на луѓето.

Кога се во прашање животот и здравјето на луѓето, органските производи може да си ги дозволи секој, независно од цената. Наместо да ја полнат корпата со секакви продукти, потрошувачите е подобро да ја наполнат само една третина со здрави артикли, рече сопственичката Снежана Јовановска.

Владата во целост ги поддржува органските фармери. Само лани за субвенции беа издвоении околу 70,8 милиони денари, а годинава речиси 50 отсто повеќе или 110 милиони. Следната година, напомена министерот Димовски, зголемување повторно ќе има зашто е се поголем и интересот кај земјоделсците за овој бизнис.

Во 2005 година Македонија имаше 226 хектари под органско производство, а сега се над 5.000, додека од тогаш евидентираните 50 фармери кои се занимаваат со органско земјоделство, денес се регистрриани 565 или 11 пати повеќе. Веќе се лиценцирани и овци за органско производство на млечни месни производи.

Според последните податоци, 3.000 хекатри се под органски житарици, 1.000 хектари се органски фураж, 350 хектари се органски овоштарници, 245 хектари се органски лозови насади, а 200 хектари се органски градинарски култури.

Повеќе од 2.500 артикли со сертификат за 100 процентно органско потекло може да се купат во продавницата „БИОкулт“ што беше отворена денеска. Освен храна, овој прв специјализиран центар за органски производи во Македонија, на потрошувачите им нуди и органска козметика за лице, тело и коса, еколошки средства за лична хигиена и за чистење во домаќинството, суплементи, како и храна за бебиња од органско потекло, пелени, цуцли и шишиња. http://www.mzsv.gov.mk/?q=node/603

„БИОкулт“ е сопственост на фирмата „Снеисис“ дооел од Скопје, а се наоѓа во Градскиот трговски центар, на вториот кат, над киното „Милениум“. Палетата производи се двојно поскапи од конвенционалните, но сопствениците не очекуваат тоа да влијае на продажбата. http://mk-mk.facebook.com/biokult.mk#!/biokult.mk?sk=wall [1]

ако овие се исклучок од досегашните продавници за здрава храна како http://www.heltiko.mk/proizvodi-od-organsko-poteklo.html или http://www.vitalia.com.mk/organski-proizvodi.nspx и почнале со продажба на свежи органски плодови како што се надзира на сликава, тогаш да први се, во спротивно може да се каже дека се само поорганизирани



Edited by Max - 30-Sep-2011 at 20:14
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 11-Sep-2011 at 15:19

21.07.2011 - Малку  се користат парите од ИПАРД програмата 

Од вкупно 40 милиони евра, досега од ИПАРД програмата се искористени само 6 милиони. Денеска беа потпишани 40 нови договори од третиот јавен оглас. Најголем дел од нив, 24 се за модернаизација на овоштарството. За преработка и маркетинг на земјоделските производи се потпишаа 9 договори, а останатите се за развој на руралните економски активности. Оние кои добија пари, велат дека на овој начин ќе го подобрат сопственото производство. 
http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=8&item=9659

07.09.2011 - Отворен Центар за контакти за ИПАРД средствата и субвенции во земјоделството

Станува збор за современа телефонска централа преку која со бирање на бројот 02/3097-460, односно префиксот 1, може да се добијат информации за директните плаќања во земјоделството. Со бирање на префиксот 2 ќе се добијат информации за финансиска поддршка во руралниот развој, рибарството и аква-културата, а со бирање на префиксот 3 информации поврзани со ИПАРД-програмата. 

- Модернизирањето на Центарот за контакти е многу важно за институција која има над 100.000 апликанти и годишна реализација на преку 300.000 финансиски трансакции, рече директорот на Агенцијата Тони Димовски.

Телефонската централа е поддржана со два сервера. За почеток се ангажирани шест оператори што ќе овозможи опслужување на шест корисници истовремено, но согласно потребите може да се надградува до неограничен број јавувања. Кол-центарот вклучува и посебна база на податоци каде што се бележат поставените прашања, поплаки, предлози и сугестии од граѓаните. Разговорите ќе се снимаат заради квалитетот.

- На овој начин се овозможува изготвување извештии кои нудат информации за интензитетот и интересот за програмите за финансиска поддршка, најчестите прашања и проблемите со кои се соочуваат апликантите. Преку анализа на информациите од Центарот, ова техничко решение ќе послужи како алатка за планирање нови активности за унапредување на квалитетот на услугата, истакна Димовски.

Новата телефонска централа на Агенцијата е реализирана со реалокација на слободни средства од „Проектот за зајакнување на земјоделството и пристап кон ЕУ“, финансиран од кредитот на Светска банка.

Одговарајќи на новинарски прашања, директорот рече дека на четвртиот ИПАРД-оглас што траеше до 31 август годинава се доставени 60 апликации, а вкупната вредност на пријавените инвестиции е шест милиони евра. Во тек е разгледувањето и оценката на барањата по што ќе биде утврдено и нивното евентуално одобрување. Со четвртиот ИПАРД-оглас беа понудени 18,5 милиони евра. Идниот месец, како што најави Димовски, ќе биде објавен уште еден ИПАРД-јавен повик.
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/otvoren-centar-za-kontakti-za-ipard-sredstvata-i-subvencii-vo-zemjodelstvoto


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 12-Sep-2011 at 13:41
Лозарите добиваат државни субвенции од 40 илјади денари по хектар и 2 денари по килограм предадено грозје http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/pochna-otkupot-na-grozjeto-vo-tikveshijata

искрена изјава на клипот од линкот дека со субвенциите сите трошоци за производството се покриени, останува на лозарите да го соберат кајмакот од приносот...


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 24-Sep-2011 at 13:22


Вкупно 175 земјоделски парцели пренаменети во градежни

Владата донесе одлука за пренаменување на 175 парцели земјоделско земјиште во градежно. Според одлука на Владата, објавена во Службен весник, пренаменето е земјоделско земјиште во неколку општини, во голем дел за изградба на бензиски станици и енергетски објекти и за индустриски објекти за изградба на фабрики. Пренаменето е земјоделско во градежно земјиште наменето за изградба на бензиски станици во Боговиње, Велес, Градско, Демир Капија и Свети Николе.

Во Ростуше, Крива Паланка и Пехчево пренаменето е земјоделско земјиште за изградба на мали хидроелектрани. Две земјоделски парцели се оформени за индустриски објекти, едната за изградба на фабрики и мали стопанства, а другата за складишта и магацини. Во Ранковце, Кумановско, Владата донела одлука да се пренамни земјоделско земјиште за изградба на викенд-населби, а во Струга на 30 хектари земјоделско земјиште ќе се гради технолошко-развојна индустриска зона (ТИРЗ).

На почетокот на годината Владата донесе пакет-мерки за поттикнување на градежната експанзија, во која беа предвидени неколку законски измени во делот на пренаменување на земјоделското земјиште во градежно.

Според законските измени, преку либерализацијата на постапката за пренаменување на земјоделското земјиште во градежно се предвидува пренаменување и на трета и четврта класа земјоделско земјиште, со што ќе се зголемат можните места за градење објекти за неземјоделски цели.
http://kapital.com.mk/mk/dneven_vesnik.aspx/73844/vkupno_175_zemjodelski_parceli_prenameneti_vo_gradezhni.aspx?iId=2359

плодна земја да се уништува тоа не е оправдано, освен ако не се работи на ревитализација на друго земјиште за сметка на уништеното! ваквата опција побарана од градинарите лани Имотните листови проблем за оранжериите - http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=A58F67798D728A4A986FD458D90485B6 сега пуштена и за инвеститори  

Пониски приноси - помалку храна
Урбанизацијата ги сотре ораниците 

Ораниците се намалуваат, а земјиштето за урбани цели се шири.
За само пет години обработливите земјоделски површини се помали за 33.000 хектари. Или, од 546.000 хектари во 2005, на 513.000 хектари во 2009 година, со тренд на осипување и во наредниот период. За 215.000 хектари, пак, е намалено вкупното земјоделско земјиште. И тоа, за истиот период, односно од 1.229.000 хектари во 2005 на 1.014.000 хектари во 2009 година.

За сметка на тоа, растат површините со згради, патишта, како и за други урбани цели, со процент од 73,5 отсто во 2008, а во споредба со состојбата од 2005 година. Наспрото ова, и тие површини на кои се одгледуваат земјоделски култури се распарчени на мали парцели, со најмногу до три декари во просек.

Плодното земјиште е природен ресурс со немерлива вредност. Тој ресурс Република Македонија го има, со тоа што од вкупната површина на земјата, околу 41 отсто отпаѓа на земјоделското земјиште. А, од вкупното земјоделско земјиште, 50 отсто е обработливо. Меѓутоа, во последните години земјоделските површини, како вкупен ресурс и како ораници, се намалуваат.

Овие бројки, коишто се регистрирани и во статистичката евиденција, се должат на миграцијата на населението на релација село - град, како и на пренамената на земјоделското земјиште за други неземјоделски цели. Ваквата тенденција на осипување на обработливото земјиште не е во ред, особено од аспект на климатските промени, кои веќе се чувствуваат со „вжештувањето на атмосферата“ и со намалувањето на приносите. Помалку храна и посиромашна летнина може да се очекува и со осипувањето на обработливото земјиште.

Уште повеќе, и со придружните појави на деградација и на зајакната ерозија, предизвикана од атмосферските и други влијанија на временските прилики. Згора на тоа се и појавите на „оттуѓување“ на дел од земјоделското земјиште за урбани цели, што говори за промоција на една цивилизација на градови и на индустријализирано општество.

Навистина, таа тенденција во Република Македонија не е многу изразена, но сепак, бројките од статистичкиот регистер се опомена за преземање мерки со кои ќе се заштитат ораниците од натамошно осипување. Оти проектите што се најавуваат за ублажување на последиците од климатските промени, за натамошно одржливо земјоделство и плодна почва, промовираат концепт на враќање кон природата и воспоставување партнерство со неа.

Или, според легислативата на ЕУ и заедничката европска земјоделска политика, земјоделците се должни осум отсто од површината на вкупното земјиште да го вратат на природата. Тоа значи враќање на растителниот и на животинскиот свет на површините што не се обработуваат, отколку да се отстапуваат за урбани и други цели и таму каде што треба и каде што не треба.

Одржувањето на земјоделското земјиште, особено на плодните ораници и бавчи, е неопходно заради производство на доволни количества храна. За збогатување на производствениот асортиман, за стабилизирање на пазарот, за обезбедување на повисок девизен прилив од извозот, за остварување поголем приход од земјоделската активност, за промоција на оригиналните сорти, растенија и производи, за продолжување на традицијата и на развојот на земјоделското стопанство, воопшто.

Да се воспостави еден таков баланс на ораницата како природен ресурс, меѓу другото, е и спроведувањето на новата политика за консолидација на земјоделското земјиште. Расцепканоста на земјоделското земјиште го отежнува руралниот развој, а може слободно да се каже, дека тоа има влијание и на напуштањето на ораниците. Токму затоа, со политиката на консолидација на земјоделското земјиште ќе се овозможи окрупнување на ораниците и на парцелите.

Тие активности се отпочнати со проектот СТИМЕРАЛД, во чии рамки од јуни лани почна реализацијата на пилот-активностите за новата земјоделска политика.
Нормално, зашто расцепканоста на земјоделското земјиште е шест до седум парцели од два до три хектари, и тоа на различни локации. Ова го попречува развојот и оневозможува земјоделскиот да прерасне во силен комерцијален сектор.
Окрупнување на земјоделските површини преку процес на комасација е еден од можностите за решавање на проблемите со сегашната раситнетост на земјоделските имоти. Процесот на комасација е доброволна постапка од страна на заинтересираните земјоделски производители.

Оттука, и не случајно Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе ја поддржи размената на приватни парцели кои се наоѓаат на различни локации. Тоа е заради создавање поголеми производствени блокови, за што ќе се изнаоѓаат најоптимални опции за размена на парцелите, во што е вклучена и холандската агенција за развој СНВ.
Преку Програмата за рурален развој, за прав пат оваа година ќе се кофинансираат правните трошоци за консолидација на земјоделското земјиште, трошоците за изработка на елаборати, како и оние за информирање на земјоделците, чија иницијатива за комасација е најважна. Во насока на поддршка на процесот на окрупнување на земјоделските површини се и измените на Законот за земјоделско земјиште, меѓу кои е и мерката за ограничување на натамошното раситнување на земјоделските површини.

Окрупнувањето на земјоделските парцели е мерка која треба да се спроведе, најмногу поради фактот што со тоа ќе се обезбеди извесно зголемување на површините со „бришење“ на меѓите, а ќе има и многу поголема примена на агротехничките мерки, кои многу полесно се спроведуваат на поголеми блокови. Сепак, треба да се води сметка и за пренамената на земјоделското земјиште за други цели, зашто во тој случај тешко ќе можат да се враќаат дел од површините на природата и, уште помалку, да се одржува партнерството со неа.
http://biznis24.com.mk/node/15825



Edited by Max - 28-Sep-2011 at 18:55
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 24-Sep-2011 at 17:31

агрокор за година ипол го реализира проектот http://www.build.mk/?p=1901 иако повеќе од три години се разработува како идеја http://www.youtube.com/watch?v=tgRqvmFknZo а според најавата на клипов и во росоман ќе кренат откупен центар http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1100 инаку предвреме е пуштен во функција центаров најверојатно како подарок за државниот јубилеј, но најверојатно бидејќи Ивица не бил во можност да присуствува тогаш, официјалното отварање ќе биде во октомври  

6.9.2011 - Croatian businessmen and owner of Agrokor Ivica Todoric will visit Macedonia in October for the purpose of opening the purchasing centre in Strumica. The centre started to operate a few days ago and the purchase of season farm produce has already started. 

Nonetheless, the official opening is scheduled for early October. Todoric’s attendance has been confirmed. The opening ceremony will be also attended by Macedonian PM Nikola Gruevski and several government representatives. Final work is being conducted, but the purchase of produce has already started, explains Blazo Vitanov, head of Agrokor’s branch office.
http://limun.hr/main.aspx?ID=739932&pojam=strumica

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3606
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 25-Sep-2011 at 10:45

http://www.agroberza.com.mk/ponuda.htm

Агроберзите почнуваат да даваат резултати Годинава земјоделците што произведуваат зеленчук и овошје ќе можат своето производство да го продаваат со претходно склучени договори со неколкуте откупни центри што најавуваат добра година за македонското земјоделство. Иако ваквата практика и сега постои, се чини дека годинава ќе се почувствува повеќе и во подобриот пласман и во подобрите откупувачки цени. Струмичани и оние од околината на Струмица од јуни ќе можат да го користат најголемиот откупно-дистрибутивен центар за земјоделски производи во државава. Го гради хрватската компанија „Агрокор“, од каде што најавуваат дека ова ќе биде современа агроберза, за која ќе бидат инвестирани околу девет милиони евра. Целиот комплекс се очекува да биде готов до почетокот на летото и веќе во годинашнава градинарска сезона да реши барем дел од проблемите поврзани со откупот и со пласманот на зеленчук во регионот. Капацитетот за откуп на целиот комплекс ќе биде околу 30 илјади тони зеленчук и овошје. Ова ќе значи крај за многубројните случаи на измамени земјоделци што беа уценувани од препродавачите на зеленчук и на овошје што со камиони родот го собираа дирекно од нивите по багателни цени. За подобрување на состојбата говорат и неколкуте илјади потпишани договори од страна на земјоделците со „Агрокор“. - Очекуваме веќе во текот на јули да почне откупот на градинарски производи во новиот откупно-дистрибутивен центар, како еден од најсовремените објекти од таков тип во земјава. Досега имаме склучено договори за откуп на зеленчук и овошје со над 2.000 кооперанти, кои однапред ќе добијат субвенции во вештачки ѓубрива, заштитни средства, семенски и други репроматеријали - изјави Блажо Витанов, директор на фирмата „Плодови-фруктус“, претставник на „Агрокор“ во Македонија. Се очекува годинешниов род од нивите во јужна Македонија да се откупат веднаш по бербата по солидни цени, а тоа ќе значи дека и цените на нашите зелени пазари ќе бидат повисоки од претходните години, кога вишокот зеленчук и овошје ги принудуваше земјоделците да го продаваат родот за бадијала, а на крајот во голема мера завршуваше на зелените тезги. Само откупниот центар во Струмица се претпоставува дека годинава ќе го собере родот од околу 5.000 земјоделци од овој дел на земјата, од кои ќе се откупат над 30 илјади тони градинарски производи, или 30 отсто повеќе од лани. Неколку слични но помали откупни центри постојат и во општината Росоман, кои успешни работат. Од соработката се задоволни сите. - Кај нас речиси нема вишок овошје и зеленчук. Сé се откупува од неколкуте приватни откупни фирми. Има и ладилници во кои се складира вишокот, а понатаму се продава со добри цени. Плаќањето е во задоволителен рок во согласност со договорите што самите земјоделци си ги прават со откупувачите. Задоволни се сите - ни изјавија од општината Росоман. Вакви агроберзи ќе никнат и во другите градови. Тие ќе располагаат со најсовремени мерни уреди, разладни комори, калибратори, хали за пакување и транспортни системи за дистрибуција на ран и индустриски зеленчук и овошје.

Во Струмица на големо се сади и се сее Струмичките земјоделци се подготвуваат за пролетната сеидбена кампања, со која ќе бидат опфатени над 18.000 хектари. Временските услови се идеални, а како што велат надлежните, во почвата има доволно влага. Како што се очекува, од вкупните планирани површини, раноградинарските култури ќе бидат застапени на околу 7.800 хектари, при што речиси на една четвртина, односно 1.900 до 2.000 хектари ќе зафаќаат посевите под бостан.Струмичките ниви ќе се садат до последниот квадрат култура - хектари рани пиперки        - 1.300 домати                  - 1.200 краставици            - 1.100 раниот компир -          600  пролетната зелка -   1.300  пченка                  - 4.000  тутун                    - 1.800  индустриски домати и пиперки и друго - 3.500 до 3.800  бостан                  - 2.000  други раноградинарски култури над          300 хектари.http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=3251195223&id=10&prilog=0&setIzdanie=22240

Структурата на земјоделството остана иста 20 годиниСтатистичките податоци од областа на земјоделството за последните 20 години не покажуваат поголеми осцилации во овој сектор, констатира Државниот завод за статистика. Според податоците од пописот на земјоделството во 2007 гоидна, просечната површина на користено земјиште по стопанство изнесува 1,73 хектари. Со подобрување на условите во земјоделството се забележува и зголемување на производството и на приносите кај некои поважни земјоделски производи, како што се пченицата, доматите, пиперките, грозјето, јаболката и други. Во последните 20 години, производството на кравјо млеко по молзна крава постепено забележува раст. Иако состојбата со обработливите земјоделски површини е релативно стабилна, сепак во одделни категории се настанати одредени промени во однос на ожнеаните површини и во производството или приносот на земјоделските производи. Според изработената типологија на земјоделските стопанства од пописот, најзастапени се земјоделските стопанства, кои се специјализирани за полјоделски култури.http://www.kapital.mk/mk/dneven_vesnik/73289/strukturata_na_zemjodelstvoto_ostana_ista_20_godini.aspx?iId=2342



Edited by Max - 03-Sep-2014 at 13:54
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456 21>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.223 seconds.

Copyright ©2007 - 2024  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.