build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Земјоделие и рурален живот

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 21>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 24-Nov-2012 at 22:44

ајде многу гладни урбани усти,па многу нормално дека ќе се оди на кафезариум, каде chicken industry breeds domestic hens to lay nearly 300 eggs a year - http://www.animalethics.org.uk/chickens-egglaying-hens.html

болна работа,а сега и онака имаат генетика,та место да ги мрцварат птициве,нека несат јајца со компјутер,а и така се им е вештачко во постојниот систем на прехрана на несилките,единствено органските фарми донекаде им обезбедуваат подобри услови http://www.youtube.com/watch?v=xRuuzCWmcNw но и овде се во колонијално робство,хм бар не ги јадат лисици не дека нема и поодржливи варијанти како што се free или free/pastured или pastured сепак ниедна од нив неможе да го насити постојново конзумеристичко општество





HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 12-Dec-2012 at 12:12


aristokratska pojava ova tartufov www.agrogljive.com/tartuf.html no go postiram videovo kako aber deka na ist nacin mozat da se odgleduvaat oranzeriski i lisicarkata i vrgaganjot

www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=2633

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 16-Dec-2012 at 14:42
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 17-Dec-2012 at 16:15

porano a i od skoro so ogled deka sme nemale plodna klima za limon, i lete za regulacija pritisok i zime za sotruvanje gripoi, po nasite sela glaven zbor sekogas imal lukot, no sega so ova gmo i pesticidite mislam deka na samo sto istiot gubi na vkus ami gubi i na sila, zatoa cenete ja makata na onie selani koi racno go rabotat i stari sorti koristat...

kukja bez luk isto ko selo bez kucinja t.e. lukot e eden od glavnite prirodni ilaci pokraj limonot i shitaketo http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=762&PID=50808#50808

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 19-Dec-2012 at 22:58
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 04-Jan-2013 at 11:28


Ѓоко да не ти го уапсија баџанакот инаку негледам зошто не би постоел ваков еликсир ако се искиснат наместо билки во медот пример печурки ко лисичарките(потенцијално потентни) ко што е примерот со медтатуфот но тој е скорои измолзен индиректно од нив

сепак настрана егзибиционизмот од насловот,релано кичевчаниве шиткале шекер а за тоа немале ни сертифицирано производство нит пак прибавиле од општината локациска дозвола за тезга,а капак не се регистрирани никако бар ко земјоделци поединци итн.,односно ко и во цела држава ето всушност каде оди статистиката за невработени иако реално ујџето секојдневно си работат lol но налет тоа колку што е греота да се прелажува народ а во исто време да се биде нелојална конкуренција на оние кои се мачат по правила да играат,ајде досега мораше да се купува социјален мир па се прогледуваше низ прсти на многу сиви навики,но како тргнало најверојатно пополека но сигурно ќе ги впрегнат властите позбилно сопствените инспекциски механизми етобар долж главните патни правци и урбаните јадра,ако опозиција не им помати сметките

Продавале лажен мед како „Љубовен еликсир“

Агенцијата за храна и ветеринарство разоткри индивидуални лица и компанија од Кичевско кои продавале фалсификуван мед



Инспекциските служби во координирана акција со припадниците на Министерството за внатрешни работи, по претходна дојава од граѓанин, на патниот правец Кичево-Другово, деновиве во две возила, пронашле 240 тегли фалсификуван мед, кои според планираното требале да се продаваат на патниот правец Кичево – Охрид.

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство утврдија неправилности и кај компанија од Кичевско, која на истиот патен правец, спротивно на одредбите од Законот за безбедност на храната, продавала фалсификуван мед.

Небезбедната храна била декларирана како “Кралска храна” и “Љубовен еликсир”, со лажни знаци на мед.

По извршената инспекциска контрола од страна на официјалниот ветеринар, земени се мостри за анализа, а    фалсификуваниот мед е одземен и повлечен од промет.

- Со ваквиот начин на продажба на небезбедни производи, оваа компанија свесно ги доведувала потрошувачите во заблуда дека купуваат мед, иако со лабораториските анализи извршени во акредитирана лабораторија, е потврдено дека не станува збор за мед. На компанијата и се изречени мерки и санкции согласно одредбите од Законот за прекршоци и од Законот за безбедност на храната, наведуваат од Агенцијата.

http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=12165

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 25-Jan-2013 at 23:56



http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=173491#173491

Како да се распознае добар мед и користа од него

Освен вода, медот содржи и инвертни шеќери, сахароза, декстрин, минерали, витамини, хормони, јаболкова, лимонска, мравја, оцетна и килибарска киселина.

Сите видови мед не се исти по состав, вкус ниту пак по арома, па добро е при купувањето да се знаат некои правила.

Најпрвин треба да се препознае дали медот е природен и квалитетен, или пчелите го направиле од шеќерен сируп. Доволно е во медот да ставите чепкалка за заби и да ја кренете. Ако од чепкалката тече непрекината нишка, медот е природен. Ако нишката мед се прекинува, т.е. ако капе, подобро е да не го купувате.

Многумина избегнуваат да купат зашеќерен мед, сметајќи дека е вештачки. Ова е голема заблуда – природниот мед секогаш, порано или подоцна, се зашеќерува, особено ако стои на ладно. Во некои земји купувачите бараат исклучително кристализиран мед. Доколку тоа, сепак, ви пречи, медот повторно ќе стане течен ако теглата ја ставите во тенџере со вода која постепено ќе ја загревате (но никако над 36 Целзиусови степени).

Различните видови цветен мед, како што се багремовиот, сончогледовиот и слично, обично содржат околу 12 до 13 различни минерални состојки, додека мешаниот мед може да има и до 30. Медот со потемна боја е побогат со минерали, особено со железо, бакар и магнезиум.

Некои видови мед, како што се багремовиот и медот од жалфија, потешко се зашеќеруваат. Затоа, ако купувате поголеми количини кои треба подолго време да стојат, определете се за еден од овие видови.

Медот е производ што може со години да стои, но сепак може и брзо да се расипе – ако се чува неправилно. Бидејќи лесно впива влага, медот треба да се држи на суво место, во добро затворена стаклена тегла, во лимен или во емајлиран сад со чист капак. Без разлика за кој вид мед ќе се одлучите, важно е постојано да го имате вклучено во својата исхрана.




Различните видови мед често целно дејствуваат на поедини тегоби. Така, на пример, медот од липа и жалфија ги олеснува тегобите во дишните органи и настинката, но медот од липа не е препорачлив за срцевите болни. Медот од лаванда се користи против подуеност и грчеви, го регулира работењето на срцето, помага кај чирот на желудникот, го подобрува уринирањето, а делува и против напнатост или мигрена.

Темниот мед од костени ја поттикнува циркуалцијата, го регулира работењето на желудникот, цревата, црниот дроб и жолчката, се препорачува кај анемијата (слабокрвноста), го отстранува уморот и ги јакне мускулите, како и имунитетот на организмот. Медот од багрем се користи кај пробелмите со системот на крвните садови, кај затворот, а бидејќи делува смирувачки, помага и кај несоницата, нервозата и напнатоста. Ливадниот (цветен) мед особено се препорачува за јакнење на имунитетот.

Еве уште неколку интересни работи, кои можеби не сте ги знаеле за медот:
– доколку е добро затворен, медот има неограничен рок на траење.
– над температура од 41 Целзиусов степен, медот ги губи лековитите својства, а при додавањето во чајот треба да се внимава да не е премногу топол.
– кристилизирањето на медот е сосема природно својство кое воопшто не влијае на неговиот квалитет.
Оваа уникатна златна течност е многу поздрава алтернатива од белиот шеќер, затоа подобрете го и зачувајте го своето здравје со овој магичен сладок дар од Бога.

Хигиената на усната празнина е многи важна, бидејќи бактериите можат да предзивикаат кариес, воспаление на непцето и непријатен здив. Против нивното размножување помага и медот, со кој треба да ги истриете забите од време на време.
Ако измешате една лажичка мед со лимон, ќе добиете одличен сируп за лекување на грлото и кашлањето. Лековитоста на медот се потврдила и кај превенцијата од бактерсики инфекции, односно во лекувањето на уринарните тегоби и намалувањето на нивото на лошиот холестерол.
Консумирањето мед ги јакне белите крвни зрнца и ја поттикнува борбата против вирусните инфекции, како и против бактериските болести.

Медот помешан со цимет се употребува за лекување на униранарните инфекции. Две лажички цимет и една лажичка мед помешани во чаша вода го поттикнуваат уништувањето на микробите присутни во мокрачниот меур.
Медот се користи и за намалување на желудочната киселина и за лекување на чир.
Доколку имате проблеми со астмата, ќе ви помогне домашен гел од мед. Ситно исечкајте една главичка кромид и две парчиња лук, потоа додадете една лажичка мајчина душичка и четири лажици мов. Оваа смеса ставете ја да се вари во 400 мл вода, а кога ќе зоврие, оставете ја да се излади и дури тогаш додадете 200 г мед. Во текот на денот, консумирајте повеќе пати по една полна лажица, затоа што делува смирувачки.

Кашлањето ќе го излекувате со чист мед. Земете една лажица мед и пуштете го полека да ви лизга низ грлото. Најделотворен е медот од мајчина душичка, липа, бор, планинско – ливадскиот, како и шумскиот.
Против здодевната и непријатна кивавица, правете инхалации со мед. Додадете 100 г мед во еден литар врела вода. Најпогоден за инхалација е медот од жалфија и мајчина душичка. При инхалирањето обратете внимание на следното – пет минути вдишувајте ја пареата преку нос и издишувајте преку уста, а потоа уште пет минути со обратен редослед.
Идеално средство за воспалено грло е мешавината од мед и ананас. Потебни ви се едно дебело парче ананас, една лажица мед и вода. Варете го ананасот десет минути во малку вода, оставете го да се излади, а потоа додадете го медот. Со оваа добиена течност плакнете го грлото околу две минути, а потоа голтнете ја. Оваа постапка применувајте ја повеќе пати дневно во период од една недела.




Медот се состои од шеќер,глукоза и фруктоза, и минерали како магнезиум,калиум,калциум,натриум-хлорид,сулфур,железо и фосфати.Исто така содржи и витамин Б1,Б2,Ц,Б6,Б5 и Б3,а концентрацијата од сето наведено зависи од квалитетот на нектарот и поленот.Медот во мали количини содржи и бакар,јод и цинк. Според тоа, во него се наоѓаат и неколку врсти на хормони.


Медот е даден од Бог како нешто добро за човекот. Овој факт научно е потврден.Откриено е дека медот, кралското желе, поленот и прополисот лечат многу болести.Медот се користи во лечење на пациенти кои имаат мрежа на окото.Од 2094 пациенти во потполност биле излечени 2002.Прополисот,исто така помага во лечење на многу болести како што се проблеми на кожата, венерични болести и многу други пореметувања.



Медот има многу предности:

Лесно се вари: Бидејќи молекулите на шеќерот од медот можат да се претвараат во други шеќери(т.е фруктоза во глукоза)медот,и покрај својата висока киселост ,лесно се вари и кај луѓе со најосетлив стомак.Тој им помага на бубрезите и цревата подобро да функционираат.


Има ниска калорична вредност: Следниот квалитет на медот се гледа во споредба со иста количина на шеќер – тој му дава на телото 40% помалку калории.Иако медот му дава на телото голема енергија, тој не му ја зголемува тежината.


Брзо влегува во крвта: Кога ќе се помеша со млака вода,медот за седум минути достигнува во крвотокот.Слободните молекули на шеќерот од медот ја подобруваат функцијата на мозокот,затоа што мозокот е најголем потрошувач на шеќер.


Помага во изградбата на крвта: Медот обезбедува важен дел на енергија која му е потребна на телото за изградба на крвта.Според тоа,тој помага во прочистувањето на крвта.Медот има одредени позитивни ефекти во регулирањето и подобрувањето на циркулацијата на крвта.Исто така делува како заштита против проблеми со капилари и артериосклероза.


Уништува бактерии: Ова бактерицидно својство на медот е наречено „инхибиционен ефект“.Експериментите извршени со медот покажуваат дека неговите бактерицидни својства се зголемуваат двократно кога ќе се разблажат со вода.


Кралско желе: Кралското желе е супстанција која пчелите ја произведуваат во кошницата. Оваа хранлива супстанција содржи шеќер,протеини,масти и многу витамини.


Медот и оревите се вистинска алтернатива за антидепресивните лекови, велат научници од белгискиот Институт за заштита на здравјето.

- Некои храни содржат големо количество на хормони кои ја зголемуваат проводливоста на нервните импулси. Ако човекот ги сака и тие често се присутни во исхраната му, тој станува подложен на депресија. А телото само бара начин да се лекува, велат белгиските експерти.

Според нив исклучително добра природна алтернатива на антидепресивите се чоколадото, бананите и оревите: Неслучајно Белгија, каде што депресија, поврзана со недостатокот на сонце, е најчеста, се смета за едно од местата каде што е создадено чоколадо, а на менито на скандинавците бананите се секојдневие.


Голем број истражувања покажуваат постоењето на директна врска помеѓу исхраната и психичкото растројство. Има развиено дури и специјални диети, кои се користат при нивното лекување.


Медот во комбинација со оревите, пак, е од корист за подобрување на потентноста, покажуваат податоците од едно британско истражување. Научниците советуваат секој ден да се јадат 2-3 часа пред спиење по стотина грама ореви, измешани со лажица мед. Сируп од мед за вирусни инфекции: Во еден литар вода зовриена вода се става еден килограм мед и се остава да проврие 1-2 минути. Богатата пена која ќе се појави е нормална. Кога течноста ќе се олади се додава еден литар цеден сок од цитрус по желба. Напитокот се пие во количина од 50 мл до 200 мл дневно во зависност од тежината и староста. Се чува во ладилник неколку дена. Во зовриената вода пред додавање ан медот може да се додадат лековити билки по желба.

Цвет од бозел и сируп од мед: Цветот и плодот на бозелот (Sambucus nigra) се два дела од билката кои е поврзуваат со настинката, грипот и останатите дишни инфекции бидејќи го стимулираат имунитетот, ја олеснуваат кашлицата, а го засилуваат потењето, што е важно кај покачена температура, која често ги следи овие инфекции. Бозелот делува и лесно диуретички, лаксативно и противвоспалително. Во претходно подготвениот сварен мед ставете цвет од бозел – зависно од количината која ќе ја подготвите, сметајте дека оди една голема лажица цвет од бозел на 250 мл врела вода, во овој случај врела мешавина од мед и вода. Лековитата билка додајте ја дури кога ќе го изгасите пламенот и сирупот ќе го тргнете од оган, а на споменатата количина може да ставите 6-8 големи лажици исушен цвет од бозел. Дури откако ќе отстои десетина минути и дури откако ќе го исцедите сирупот додајте лимонов сок.



Аллах вели во Куранот во поглавјето Ен Нахл(Пчела):

68. И Господарот твој и даде вдахновение на пчелата: “Прави куќа по ридовите, и по стеблата и по она што го прават луѓето;”

69. потоа: “Јади од секаков плод, а потоа оди по патиштата на Господарот твој, послушно!” Од внатрешноста нивна излегува напивка со различни бои, во која има лек за луѓето. Ете, во тоа, навистина, има знамение за луѓето кои размислуваат.




ЛЕЧЕЊЕ СО МЕД ВО ИСЛАМОТ

Медот во себе соодржи големи користи, ги чисти штетните материи во вените, цревата и другите органи.
Возвишениот Аллах во Куранот медот го споменува како лек: „Од утробата нивна излегува напивка со различити бои која е лек за луѓето. Тоа е навистина доказ за луѓето кои размислуваат.“ (Ен-Нахл, 69)

Во еден хадис се пренесува дека Пратеникот, с.а.в.с., рекол: „Ви препорачувам два лека: мед и Куран.“ (Хадисот го забележале Ибн Маџе и Хаким, хадисот е сахих – веродостоен)

Џабир, р.а., вели: „Го слушнав Пратеникот, с.а.в.с., како вели: „Ако во нешто има хајр (добро) од вашите лекови, тогаш тоа е хиџамата (испуштање на штетната крв од човечкото тело) и медот.“ (Бухари и Муслим)

Пратениковата, с.а.в.с., медицина произлегува од објавата од Аллах, џ.ш. Тоа е Божји лек, кој со Аллахова дозвола, ги лечи луѓето од разни болести, додека човечката медицина, воглавно, се темели на претпоставки и пракса. Најквалитетен мед е пролетниот мед, потоа летниот, па потоа зимскиот. Сите лекари се согласуваат дека медот е најкорисниот лек за човекот заради тоа што во себе содржи материи за дезинфекција, го зајакнува телото и желудникот и го подобрува апетитот. Најповеќе е од корист за постарите личности и оние со зголемен слез. Се пренесува дека Пратеникот, с.а.в.с., секоја ден на гладно срце пиел чаша мед помешана со вода.
Некои исламски научници велат: „Аллах, џ.ш., направил во медот лек за болестите како што Куранот го направил лек за душата од сомневања и нејасни работи.“

http://www.povikkonvistinata.org/?p=3038#


Edited by +Protagorist - 13-Jun-2015 at 02:57
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 26-Jan-2013 at 01:02
најпрактикувано фалсфификување на медот е со мешање на природен и оној вештачкиот што го викаат гликозен сируп.лично од човекот што го прави тоа зависи дали ќе го мепа 10-90%,40-60% или било кој друг на сооднос.во вакви сличаеви потешко се распознава медот,бидејќи ја има прородната миризба на медот,а сепак има и вештачки мед во него.непрекинатиот конец што го прави медот се јавува само ако медот не е кристализиран.кога е кристализиран се одекува како маргарин
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1739
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 26-Jan-2013 at 13:56
Мислам дека треба да отвориме една нишка под името Здравје / Алтернативна Медицина (Или нешто слично ) =) има навистина убави работи каде што човек може природно да се лечи.И тоа знаење треба да се сподели за да се помогне на лугето.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 27-Jan-2013 at 22:07

ваков абер можеш да споделиш во нишката за органска хемија,но гледај разглобија самата лековита храна пример на храна која алкализира и храна која го закислува организмот,па после реди-цртај-опишувај што мислиш каде-како-зошто вреди да се има-јаде-даде итн.

што е до медот Ѓоко имам чуено дека доколу и малку има рафиниран шекер во него и истиот се капне на графитен молив истиот не би можел да пишува преку него,мислам има нешто врска со вискозноста,додека наводно преку чист мед графитот фаќал и сл. абе чим по полици сред град има импровизации што пак да се каже за тегли под тезга,бреј и во сертифицирани тегли има фалшои не па потака,еве и хрватски пример

http://www.agroklub.com/pcelarstvo/lazni-med-na-nasim-policama/11286/ [1][2][3][4]

кога воконзум и лидл ги кичмат можам да замислам кај нас како ги дриблаат во маркети ко веро или кам


Edited by +Protagorist - 25-Sep-2015 at 16:10
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 31-Jan-2013 at 14:14



патем може ли да потврди некој ова нашиов медтартуф дали е

1. мед измешан/искиснат со тартуфи пр. http://handmadephilly.wordpress.com/2010/03/26/make-your-own-infused-honey-with-household-herbs-spices/

или

2. мед добиен со пчелна паша покрај тартуфи пр. http://www.foodinnova.com/foodInnova/docu2/308.pdf

или

3. заради лимитирано производство имаат слаб маркетинг




HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 06-Feb-2013 at 12:32



How to get high altitude hives ready for the approaching winter.

In the Rocky Mountains, it’s nearly fall and winter is fast approaching. The bees feel the cold coming. The beginning of September is the cut off point. After the beginning of September the bees should be left alone to make propolis and seal up their hives for the winter. Since the hives can’t be opened until spring, the beekeeper must make sure that the hive has enough honey to make it through the winter.   

Up above 8000 ft (2442m), keeping bees is tricky. The honey season is short and the dormant season is long. The bees barely have enough time during the spring honey flow to produce enough honey to make it through the winter. Above 8000 feet, the bees will need roughly 150 lbs of honey to make it through the cold winter.

Bees need honey to stay healthy.   Honey is loaded with nutrition.   There are many food supplements available such as high fructose corn syrup or just plain sugar water, but none of them match the real thing, honey. It is important to allow bees to eat all the honey they require. Sometimes, at high altitudes, the bees will need their entire year’s honey crop.    

High altitude honey sells for a premium price. However, the temptation to harvest the high altitude honey and feed the bees honey from the grocery store, for example, is a mistake. Colony Collapse Disorder has affected bees worldwide. It seems that new diseases and viruses are being discovered all the time. These diseases and viruses can be transmitted through the honey.

Before insulating the beehives for the winter, they should be treated for mite infestations, etc. Personally, I only treat for mites. I use one of 2 methods. My preferred method is individually misting each frame of bees in the brood chamber with sucrocide.   As I spray each frame, I look for frames of drones. These frames are removed from the hive and frozen. They can be reinserted in the spring. Since mites are most attracted to drone larvae, removing the drone larvae can significantly reduce the mite population. Fogging the bees with mineral oil offers some degree of mite control as well.   There are many different approaches for treating mites. Whatever your method of choice, it should be done prior to sealing the hives for winter.   

In September, healthy hives with at least 150lbs (68kg) of honey should be wrapped with insulation. The hive should not be completely air tight as moisture should be allowed to escape. The hives should be placed such that snow drifts are not substantial.   If possible, placing the hives directly under the soffit of a building may keep the hives relatively snow free and dry. During a recent trip to Austria, I visited a beekeeper that had attached brackets just below the soffits of his home.   His beehives rested on these brackets decorating the house between the windows and the soffits.

Some of my hives will overwinter in Granby Colorado, elevation 8300’(2500m), wrapped in insulation and stored in an insulated trailer for warmth and moisture abatement. The bulk of my hives will be in Florida enjoying a wonderful selection of fall and winter nectar.

http://www.examiner.com/article/how-to-get-high-altitude-hives-ready-for-the-approaching-winter


можеби најкорисен мед за нектар денеска - http://www.visualnews.com/2012/06/04/the-honey-hunters-of-nepal/


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 07-Feb-2013 at 10:25


и кај нас ова е случај, само што мамењето на плечите по карпите се прави со бртви околу спасовден а потоа се собира медот наесен дур и до митровден,но така сотрени во касна есен не им се остава на роевите да преживат и направат за неколку години колонии ко овие во непал,за вакво нешто ко бртвење карпести пчеларници услови имаме во секоја клисура па дур и под солунска глава,а би било добар момент и применет алпинизам а воедно и турстичка атракција,може алпинистите ко ќе треба да ги обуеме во опинци и селски кошули ил елеци,арно ама доколку ова не стане добро субвенциониран стандард ваквото бртвење не ми се верува да стане утре традиција,освен ако не преживеаат утре само дивите пчели посреди сите современи пчелни епидемии

морам да признаам мед е работава штом потече LEADER руралната програма која од 50 до 80% ќе кофинансира селски туризам,еве нешто абер за подетално обратете се во руралнет но во секој случај прво од околу запознајте се следниве абери

- http://eprints.ugd.edu.mk/3590/1/Turizmot%20vo%20ruralnite%20sredini.pdf



- http://www.elard.eu/elard/national-leader-networks/en_GB/rural-development-network-of-the-republic-of-macedonia

- http://enrd.ec.europa.eu/app_templates/filedownload.cfm?id=B973735A-9614-ABDF-4A4E-2800119E5476 [1]

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/files/studies/towards_quality_tourism_rural_urban_coastal/iqm_rural_en.pdf



249. Rural tourism development is linked to the planning and implementation procedures of the Ministry of Rural Development and Food. Products are suggested by the GNTO but its strategic plans for rural tourism seem to be little known by most of the regional actors. The important issue of quality standards for rural tourism has not yet been addressed by the development programs, although there are quality schemes (see box 7). Most agro-tourism funded accommodation in operation does not comply with international standards. AGROTOURISTIKI S.A. has actually just started to register accommodation for certification. There are mostly isolated local initiatives (often LEADER projects) which have set up rural tourism concepts more on their own than by developing synergies. Instead of Crete being presented as a
region comprising a variety of rural products, only small clusters are scattered on the Internet and there is no regional rural tourism booking system. These uncoordinated developments are largely rooted in the
fragmented institutional setting that Crete Tourism Company (CTC) had sought to overcome.





3.3.2 Programmes and financing

250. As indicated above, Cretan tourism development has evolved from a general and almost unrestricted state support towards a more regulated approach since 1994 based on financial incentives relating to quality and environmental standards. This move towards a “greener” tourism strategy was accompanied by a virtual freeze in construction of new units in the crowded north coast resorts but at the same time this could encourage construction of large luxury hotels in lesser developed areas, with the establishment of marinas, golf courses and thalassotherapy centres that do not exactly fit into possible
strategies for rural tourism development.

251. Concerning rural tourism the ROP and LEADER Programs were most instrumental since 1994. While the former aimed at supporting the necessary infrastructures like accommodation, roads and paths the latter had the objective to promote rural networking and institution building in rural tourism. The programs co-financed by the EU are based on state grants topping public or private investment. Since LEADER criteria demand for active community participation, a significant spill-over effect in terms of training can be assumed as a further benefit.
252. The ROP is supplementary to the main Countryside Development Program (OPAAH) under the responsibility of the Ministry of Rural Development and Food. For Crete, the planning document of the
Ministry of Rural Development and Food for OPAAH aims at the protection of mountainous or other weak areas and their socio-economic reintegration into the island’s productive system. The following measures directly or indirectly relate to tourism development:
- Renovation and development of villages;
- Diversification of agricultural activities;
- Encouragement of tourism and handicrafts;
- Protection of the environment.

253. OPAAH is carried out at the regional level within one or more municipalities. In the case of Crete, financing comes from the Axis 7 of the OP of the Ministry of Rural Development and Food as well as additional funds shifted from AXIS 5 (Development of mountainous, disadvantaged and other rural areas) of the ROP of Crete in order to build upon the island’s agricultural character. The managing authority for these integrated programs is the Development Agency of Heraklion.
254. Total public expenditure on the ROP of Crete for 2000-2006 is 681 047 802  LEADER+ represents a 27 350 000 contribution from the public sector. The corresponding EU contribution comes to 19 120 378  and private investment makes up for 13.039.558. The total share of AXIS 5 within the ROP of Crete comes to 237 084 892 which is about 26% of the total ROP. Within AXIS 5 there are 10 measures outlined and financed according to development priorities. Projects related to tourism and rural tourism in particular are statistically not separately aggregated. Only a rough idea on budget shares may be given by the example of the directly and indirectly rural tourism relevant shares within the ROP.
Measure 9 (Extensive development of mild forms of tourism) has a share of 1.76 % in the total AXIS 5 expenditures, which is quite modest. Measure 5.5 (Integrated intervention for the development of special
rural areas) received 13.55 % out of the 198 Million  from the total public expenditure on this axis.

255. As shown in figure 16 tourism development funding is taking place at different levels in different sectors: LEADER+ has a rough share of 31 % of tourism related projects (8.4 Million ) throughout Crete
(highest in Chania prefecture ( 36%) and lowest in Lassithi (26 %). Tourism projects herein comprise all facilities related to tourism and also training measures. With in the entire ROP of Crete (681 Million ) the measures related to tourism in general comprise improvement of roads or airport facilities, support of SMEs, environmental management, private investment in tourism infrastructure and services etc. Since
Axis 5 is targeted at rural area development, measures under this axis benefit rural tourism in different ways: environmental protection and general infrastructure provide for accessibility and general attractiveness of rural areas. More specific measures in “OPAAH-Interventions” (measure 5.5) concerning handicraft and tourism related projects get support as well as production of quality agricultural products.




3.3.3 New directions

256. The fact, that the Ministry of Tourism has not yet undertaken a market research for Cretan rural tourism is a major inconsistency in tourism policies and one of the missing starting points for strategic
planning. However research on potential tourism development has been carried out by GNTO in 2003 and presented in the "Tourism development Study of Crete". The classification of 20 areas are shown in the map below, distinguishing between present mass tourism areas, day tourism areas and overnight tourism areas, which number ten. Such a presentation paves the way for a differentiation between day tourism areas and present overnight stay areas, which are those presenting the full spectrum of requisites for rural tourism, as will be developed further. However, in the absence of a regional organisation able to fully coordinate tourism development, translation of the identified potential of each area into strategies securing financing for product development remains problematic.

p.89-92 http://www.stepc.gr/_docs/library_docs/OECD_CRETE.pdf



Edited by +Protagorist - 07-Feb-2013 at 10:38
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 08-Feb-2013 at 23:16

ова се трите основни стратегиски документи апропо туризмот та кој има намера да се офајди од LEADER треба и нив добро да ги соџвака, иако секогаш ќе му недостасува и маркетинг стратегија [1] посреди сите правилници и насоки, а и тие можат да се споредат со комшилук [2][3][4][5] со кои заедничка ни е и ползувањето средства и материјали од меѓугранична соработка [6][7]

Национална стратегија за развој на туризмот 2009-2013 - http://www.economy.gov.mk/files.php?force&file=dokumente/aktuelno/Strategija za razvoj na turizmot 2009-2013-2.pdf

Национална Стратегија за Земјоделство и Рураален Туризам - http://www.konkurentnost.mk/StrateskiDokumenti/Startegija_za_zemjodelstvo_i_ruralen_razvoj_final.pdf

Техничка помош за ревизија и имплементација на Националната стратегија за развој на туризмот на Република Македонија 2009-2013 - http://www.economy.gov.mk/files.php?force&file=dokumente/Najnov_Planeth_Macedonia_Revised_Final_report_Feb_16_MK__4__138635231.pdf

Национална Стратегија за Рурален Туризам 2012-2017 - http://www.economy.gov.mk/files.php?force&file=dokumente/Nacionalna_strategija_281838895.pdf



потоа тука се комбинациите на проширување и диверзифицирање на самата дејност или пак самиот селски чифлик, а пред се преку закуп на државно земјиште [1] пример што би можеле да чувате на туристички ранч, комотно СЕ што е покриено денес со ипард а утре со ЕФАРД[1][1] можеби и ноеви а зошто не и пауни покрај коњи,магариња,кози,овци и по некоја крава колку да имаат вработените што да прават,а кои можат да бидат и волонтери (локални ил глобални,очигледно нопходни дури и онаму каде веќе тераат со селски туризам [2][3][3]) едно е јасно пред се волја,план и маркетинг се потребни,а останатото е умешност како од празни села и напуштени куќи да се направи самоодржливо еко-село... Како главен предуслов за развој на руралниот туризам мора да биде постоење на активно локално население, кое треба да биде и соодветно едуцирано [4] возможно само доколку на државно ниво се покрене некој социјален еко програм за рурална реемиграција [5]



останатото е партнерство ил т.н. кооперативност двајца тројца комшии да туркаат заедничка идеја односно еко-ранч итн. а после кренете и десет стоваришта понего! доволно е три колибки и галиба домакинка за човек да почне да инвестира но треба и нешто покуќнина колку да не зобат гостите простум ил поземја иако и тоа може да се шитка како неолитска атмосфера

Me interesira kade da se obratam i kako da zemam drzavno zemjiste za izgradba na ribnik so sopstveni srectva ja sum ne vraboten so soprugata?
-       Врз основа на член 21 од Законот за земјоделско земјиште (“Сл. весник на РМ“ бр. 135/07) по Одлуката бр .22-6537/1 од 08.06.2010 година Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, распишува јавен оглас за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост. Времетраењето на закупот за кој се издава земјиштето е : - подигање на маслинарници за период до 50 години, - подигање на долгогодишни насади (лозја, овоштарници , хмељ), за период до 30 години, - одгледување на други земјоделски култури за период до 15 години, - ливади за период до 15 години, - рибници за период до 20 години, - спортско-рекреативни активности и рурален туризам до 30 години
          
...

zdravo sakam da dobijam drzavno zemjiste pod koncesija okolu 1500 do 2000 m2 za zapocnuvanje na biznis stovariste za drva pa ve molam za podetalna informacija da me obavestite po meil fala pozdrav?
-       Согласно Законот за земјоделско земјиште (Сл. весник на РМ бр. 135/07) не се дава земјоделско земјиште во државна сопственост за користење како стовариште

http://www.uslugi.gov.mk/prasanja.aspx?uslugaid=651044ef-e16c-4ecd-a717-d7ab5639d819




Edited by +Protagorist - 01-Oct-2015 at 11:17
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 09-Feb-2013 at 16:01

Рурален туризам и одржлив бизнис - http://knizarnica.com/BookDetails.aspx?Pr=10615
-http://bookshop.cabi.org/Uploads/Books/PDF/9780851995403/9780851995403.pdf

откако ќе се стокми одреден простор и место следно што треба е анимирање на гости,може како прилог на самиот ранч,куќа,маало итн. пример музеј,работилница т.е. учење стари занаети и дејности, но и организирање семнари, форуми и манифестации и сл. > што е до поактивна реклама, со оглед дека може бесплатно новинарски да биде покриен сличен настан, наместо тоа да биде гола маркетинг обланда по некој е-медиум






Edited by +Protagorist - 20-May-2016 at 20:55
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 09-Feb-2013 at 17:28
вака изгледа оригинален мед.рамката ми ја даде еден роднина.овде сигурно нема од гликозата што ја шиткаат покрај магистралите

Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 11-Feb-2013 at 10:51



Eco Villages Russia [1][2][3]






Edited by +Protagorist - 20-May-2016 at 20:57
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 12-Feb-2013 at 17:09

вакви примери ко горе има во недоглед дали како етно-села,еко-фарми или туристички селски газдинства но проблемот со сите нив е што ем не се автентични ем се модернизирани, а ако види чоек ова денес дури и по третиот свет станува норма,евентуално што има останато рурално во европа ил америка то се амишките заедници но кај нив селски туризам тнко

најверојатно кај нас секое второ село што е напуштено со малку дравни средства и заинтересирани сограѓани може да се ревитализира и конзервира бар архитектурата ако ништо друго а туризмот да се сврти на рурален престој во услови без струја и механизација а сето тоа би се сервисирало хостелски наместо хотелскки со самопослужување т.е. од месење леб и правење храна до ложење оган и црпење вода нешто налик селски кампинг итн.

со ваков потег многу села би се сочувале од оние што се напуштени а полураспаднати,не верувам дека сопствениците би имале против некој беспари да им обнови куќите а за возврат истите да бидат на општината на располагање во прилог рурален туризам,сепак тоа се камини градби и вреди во истите да се инвестира макар тоа било организирано волонтерски од некоја локална еко-задруга,еко-здружение или еко-министерство...

Села околу Стрежевско езеро - http://www.youtube.com/watch?v=i_jfU0C_3kA&t=6m40s

додуша најдобро работата да се сврти на планска кампања за себе вработување каде државата би им понудила на млади и заинтересирани семејства да ги ангаира на вакви нешта,нека им додели куќи средства за diy опремување и средување на истите,заедничка механизација за обработка на земјата и јасно добро туристичко промовирање како пред се од издавање легла би живееле ваквите села кои е всушност најдобро да прераснат во комуни онаму каде има простор и волја за тоа... [1][2][3] патем доколку ваквиот природен мизансцен се сочува тоа утре дополнително ќе може да се уновчи дали индивидуално ил колективно!




Edited by +Protagorist - 12-Feb-2013 at 17:19
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 10-Dec-2012
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1937
  Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 12-Feb-2013 at 19:16
Всушност има доста граѓани со вакви идеи ,некој од нив и ги имаат остварено ,пред неколку месеци гледав емисија на Телма ако добро се сеќавам и беше за некое Тетовско село кое од напуштено денеска е вистински центар за Рурален туризам во тетовскиот регион ,е сега емисијава беше особено да се нагласи дека нема струја и вода ,односно вода има во бунари но немаат струја за извлекување на водата од бунарите а вака било многу тешко ,а во вечерните часови неможело да се седи или да се шета низ селото поради недостиг од светлина, за овој проблем ниеден од надлежните немал слух. Иначе целото село е поправено и средено од страна на неколку повратници од странство.

Потоа сличен пример има и во Мавровскиот регион незнам за кое точно село станува збор но го имаше на емисијата Запознајте ја Македонија (мислам дека така се викаше) и таму исто повратник од странство ги има откупено куќите и ги реновира во традиционален стил а воедно ги изнајмува и прави пари од рурален развој.

Има доста примери и предлози низ Македонија но никогаш не завршуваат на правото место ,наместо јавно-приватно партнерство да се направи и да се искористат средствата од ИПА фондовите за ваква намена ние ги оставаме да ги зема некој друг или само да се префрлат за следната година иако ако ги искористиме и има побарувачка следната година ќе има уште повеќе средства наменети за нашата држава.

Јас лично видов прилично добар рурален развој низ Чешка и Словачка со средствата од ИПА фондовите кој ги искористиле со погранична соработка или пак јавно-приватно партнерство само што оваа можност кај нас не се користи, има само неколку примери за прекугранична соработка и погранична соработка која земала средства од ИПА фондовите и тие се меѓу општини од Македонија и Бугарија.
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 13-Feb-2013 at 00:01

бадијала ако ова не е програмирано налик кампањата купи куќа купи стан каде преку разработена шема на држвано и општинско ниво ќе се нуди повеќе од кредитирање,суфинансирање или субвенции

просто за да се омасови вакво нешто и сите рурални села да живнат мора државата прво да прогласи мораториум на се што е полураспаднато а напуштено како државна своина,а потоа да го раздели на секој што е заинтересиран да се врати таму да функционира но во нова пр. избалирана куќа, останативе пак кои би ги средила потоа да ги рента а средствата да се слеваат во државната каса или општината со тоа што семејствава би функционирале ко домакини, истите ко такви сепак да полагаат некакво право и на користење на ваквиот имот ајде кој и што плати во кеш ко бакшиш да можат да си го задржат,а кој оди преку туристичка агенција државата ил општината да кешира!

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 21>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.211 seconds.

Copyright ©2007 - 2024  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.