build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Земјоделие и рурален живот

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 21>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 25-Mar-2012 at 15:06



Од сеидба до расадување - http://ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=349



Edited by Max - 25-Mar-2012 at 15:23
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 29-Mar-2012 at 21:04

Производството на здрав, квалитетен расад е основен предуслов за добивање максимални приноси во поглед на квалитет и квантитет, односно искористување на потенцијалот на одгледуваниот хибрид. Сепак, при одгледувањето на расадот се јавуваат болести кои можат да бидат предизвикани од разни причинители: Pythium, Sclerotinia, Rhizoctonia, Fusarium, Verticillium, Alternaria, Botrytis, Phytophthora и други. Голем дел од причинителите се одржуваат во почвата. Некои од нив се пренесуваат со семето, а некои се наоѓаат во или на други култури или растенија од спонтаната флора, од каде што преоѓаат на одгледуваните градинарски култури.Основно правило за производство на здрав расад е обезбедување оптимални услови:- растенијата треба да имаат оптимално осветлување, топлина и влажност;- да се избегне прегуста сеидба и претерано ѓубрење, особено со азот;- да се избегне предлабока сеидба;- да се избегне преголемо заливање;- да се избегне добро дренирање на супстратот;- да се обезбеди добра вентилација;- хемиската заштита, по можност, да биде превентивна и да отпочне уште при подготвувањето на смеската за производство на расад;- задолжително е вршење на агрохемиска анализа;- користење на совети од стручните служби во текот на производството.http://ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=319:bolesti-i-zastita-kaj-mladiot-rasad&catid=54:gradinarstvo&Itemid=103

 
Расадот во градинарското производстово е една од најзначајните операции во производството, но зависи од голем број фактори, како од објективен така и од субјективен карактер (климатски услови, агротехнички мерки, болести и штетници). Од климатските услови најзначајни се температурата и влагата. Во агротехничките мерки спаѓаат: добро дренирање на почвата, почесто проветрување на расадот, помалку да се полева и да се кали, да не се одгледува на едно исто место на иста парцела повеќе од две години едноподруго, бидејќи во спротивно се зголемува популацијата на болести и штетници.Болести кои се појавуваат во расадничкото производство се:-Pythium spp – полегнување на расад. Оваа болест предизвикува слабо поникнување на растенијата. Слабото поникнување е резултат на инфекциите на ʼркулците. Почетната инфекција се појавува во вид на слабо потемнета воденеста мека дамка. Габата продолжува да ја зголемува инфицираната зона, патогенот го зафаќа никулецот и тој брзо изумира. Доколку никулците се поникнати, габата ги напаѓа сочните ткива од сеанците кои стануваат воденести и обезбоени и притоа клетките изумираат, а растението одеднаш венее и изумира.-Phytophthora spp – гниење на коренот е болест која резултира со недостиг на вода и храна кај растенијата. Тие стануваат заслабени и осетливи на напад од други патогени. Кај сите домаќини нападнати од оваа болест изумираат голем дел од малите коренчиња, а на поголемите се јавуваат кафеави некротични дамки при што доаѓа до изумирање на целото растение.-Sclerotinia sclerotiorum – бело гниење е болест што се манифестира со венење на целото растение. Симптоми на бело гниење се жолтеење на листовите и појава на карактеристичниот бел мицелиум во основата на стеблото.-Fusarium oxysporum - фузариозно венење се одликува со пожолтување на нерватурата и венење на листовите. На стеблото се појавуваат надолжни некрозни рани и дамки додека на основата на стеблото и коренот се јавува гниење.-Verticillium spp – вертицилиозно венење. За разлика од фузариозното гниење се јавува при пониски температури. Оваа болест има карактеристично зелено венење. И покрај тоа што растенијата ја имаат зелената боја, тие едноставно венеат.-Alternaria solani – црна дамкавост е болест која ги напаѓа листовите на кои се развиваат карактеристични крупни и тркалезни кафеави до црни дамки.http://ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=542





Edited by Max - 03-Sep-2014 at 12:40
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 04-Apr-2012 at 20:13
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 05-Apr-2012 at 23:50

22.03.2012 - ЗИК "ПЕЛАГОНИЈА" И "ЕУРО ТАБАК" ДАДОА ПОНУДА ЗА ПРОПАДНАТАТА ШВЕДСКА МЛЕКАРНИЦА

Битка со Турците за "Сведмилк"

Конзорциум составен од ЗИК "Пелагонија" од Битола и "Еуро Табак" од Скопје, завчера во НЛБ Тутунска банка поднел писмена понуда за купување на пропаднатата шведска млекарница во скопско Белимбегово. Банката сe уште нема објавено оглас за лицитација.

Оваа информација вчера ни ја потврди Цветан Панделески, сопственикот на "Еуро Табак", фирма што ја полни минералната вода "пелистерка", член на Надзорниот одбор на ЗИК "Пелагонија", и преговарач со НЛБ Тутунска банка за купување на "Сведмилк". Одлуката, вели Панделески, била донесена во понеделникот, откако во јавноста се прошири информацијата дека турската компанија "Суташ" води сериозни преговори за купување на "Сведмилк".

"Веднаш го формиравме конзорциумот и поднесовме конкретна понуда во НЛБ Тутунска банка. Засега од банката немаме никаков одговор, а немаме и информација дали веќе на некој ја продале млекарницата. За 'Сведмилк' нудиме 5,5 милиони евра, а имаме и план за рестартирање на производството веднаш по потпишувањето на купопродажниот договор", ни изјави вчера Цветан Панделески.
Панделески објаснува дека ако конзорциумот ја купи млекарницата, ќе направат хиперпродукција на млеко, бидејќи ЗИК "Пелагонија" произведува концентрат за хранење кој ја зголемува млечноста кај кравите.

"Вест" минатата недела објави информација дека турски "Суташ" сериозно е заинтересиран за "Сведмилк". Негови менаџери неодамна се распрашувале во Агенцијата за храна и ветеринарство како да донесат 2.000 молзни крави чие млеко ќе го преработуваат во шведската млекарница за која се во преговори со НЛБ Тутунска банка. Неофицијално, Турците се подготвени за имотот на млекарницата да платат 4,5 милиони евра. Турската компанија неодамна дури и регистрирала фирма за преработка на млечни производи во Македонија под името "Балканска млекара", во која, според податоци од Централниот регистар, вложила 7 милиони евра. Освен за погоните на "Сведмилк", "Суташ" е и една од неколкуте компании кои се заинтересирани за купување на земјоделскиот комбинат "Џумајлија", кој, исто така, е хипотекарен имот на НЛБ Тутунска банка.
"Вест" уште пред две недели официјално се обрати до турски "Суташ" со прашање дали влегуваат во Македонија, но досега не добивме никаков одговор.
http://www.vest.com.mk/?ItemID=FA857208EA085F4BB125924D5A0EA2D7&arc=1



малку веројатно дека ЗИК биле само спотови за пазарење, тоа тешко со оглед дека и сами сакаа да се шират [1], а ова беше изводливо и логично откако се смени сопственичката структура [2], како и да е агонијата со сведмилк конечно заврши [3], а со три големи млекари во МКД двете ИМБ и СВЕДМИЛК и плус утре една на ЗКП млекарите може да се очекува да здивнат


04.04.2012 - ЗАВРШИ ТРИГОДИШНАТА САГА НА ПРОПАДНАТАТА МЛЕКАРНИЦА

Турски Суташ го купи Сведмилк

Се уште нема официјална информација за која сума се договориле "Суташ" и НЛБ Тутунска банка, но во изминатиов период се шпекулираше за понуда од страна на Турците во висина од 4,4 милиони евра. Турскиот млечен гигант ја купува и краварската фарма "Еуроленд" во сопственост на бизнисменот Трифун Костовски

Турската компанија "Суташ" е новиот сопственик на млекарницата "Сведмилк". По неколкумесечни интензивни преговори, купопродажниот договор турскиот инвеститор го потпиша со НЛБ Тутунска банка, која е најголемиот хипотекарен доверител во "Сведмилк". "Суташ" го купи имотот и дел од опремата на пропаднатата млекарница лоцирана во скопската населба Илинден, којашто се продаваше како хипотекарен залог на банката. Турците минатиот месец отворија своја фирма во Македонија која во Централниот регистар е запишана под името "Балканска млекара", а основниот влог изнесува 7 милиони евра.

Се уште нема официјална информација за која сума се договорите "Суташ" и НЛБ Тутунска банка, но во изминатиов период се шпекулираше за понуда од страна на Турците во висина од 4,4 милиони евра.

Турскиот млечен гигант ја купува и краварската фарма "Еуроленд" во сопственост на бизнисменот Трифун Костовски. Турскиот инвеститор планира и дополнителни инвестиции во производствена линија и за тврди производи, односно за сирења и кашкавал во "Сведмилк", а има можност и за отворање на фарма за сточна храна.

Рестартирањето на "Сведмилк" се планира за шест месеци, а со тоа се очекува и отворање на околу 20.000 нови работни места.
По откривањето на скандалозната проневера во 2009 година, "Сведмилк" отиде во стечај, а менаџерскиот тим заработи кривични пријави за фалсификување книги, двојно книговодство, несовесно работење и прекумерно задолжување. Вкупниот долг на млекарницата е проценет на 32 милиони евра, а од нив, околу четири милиони евра отпаѓаат на побарувањата на сточарите-кооперанти. Експертите велат дека првичната вредност на млекарницата била 25 милиони евра, што значи дека е за седум милиони евра пониска од нејзините долгови.

"Сведмилк" неколку пати беше ставена на лицитација. На претходната лицитација немаше ниту еден заинтересиран да ја купи и покрај тоа што се зборуваше дека неколку фирми се заинтересирани да ја купат шведската млекарница. Покрај "Суташ" како заинтересирана страна се јави и ЗИК Пелагонија" во конзорциум со дистрибутерската фирма Еуротабак", која до НЛБ Тутунска банка доставила повисока понуда, во износ од 5,5 милиони евра.
Со купувањето на "Сведмилк" заврши тригодишната сага за продажба на најмодерната млекарница во државата.

Суташ" е лидер во турската млечна индустрија и меѓу 66-те најголеми компании во Турција со годишен обрт од околу 500 милиони долари. Дневно преработува 2.500 тони млеко.
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=19098C115C3AA64285FFA5DD237B612F
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 06-Apr-2012 at 01:34



банката си го реши проблемот, но прашање е дали во тоа ќе успеат и коперантите-доверители, Наместо шведско ќе пиеме турско млеко - продаден Сведмилк



http://www.thebullvine.com/wp-content/uploads/2013/12/Press-release-IFCN-Dairy-Report-2013.png



туку рокада има и во ИМБ http://www.bitolainfo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1957:2012-02-10-19-54-19&catid=9:biznis&Itemid=5




Edited by Max - 03-Sep-2014 at 13:00
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 06-Apr-2012 at 13:14

сите поголеми млекари се во туѓи раце читај туѓ профит, единствено домашна би била доколку бидне млекарата на ЗИК-от, кој сега е само ЗК Пелагонија, а тоа И-то (индустриски) кое одамна го нема во земјоделскиот комбинат доколку свртат и на млекара пак ќе го вратат! освен млекара логично е да почнат да ја вртат и на многу што друго, иако немаат едно гајле комотно можат да кренат глава како македонски пандан на хрватски агрокор, но преку ноќ тоа тешко, дури и посреди сите поволни услови како што е празното пелагониско поле или нафатираните инвеститори па и ефтината работна рака, единствено ако зад сето ова (ако не директно бар индиректно) да застене државата, за која интервенција никогаш не е касно, а повеќе од добредојдено додека сеуште не сме се интегрирале во европа каде ваквиот интервенционизам нема ни консултативно да помине иако и самата има добар сопственички удел во компанијата!

штета што воопшто и на почеток зик-от го расцепкале, пополека намалувајќи му го повеќе авторитетот него монополот, но никогаш не е касно за нов почеток, а имајќи го предвид постојниот профит а и самиот потенцијал на компанијата
Изградбата на Пивара Битола почна во 1970 година, а за прв пат беше пуштена во употреба во 1972 година кога беше во сопственост на ЗИК Пелагонија, која потоа се подели на шеќерана, квасара и пивара. Во период од две години пиварата беше во сопственост на Силекс. http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/ekonomija/42831/rekonstruirani_i_pushteni_vo_pogon_novite_kapaciteti_na_pivara_bitola.aspx


но колку и да крене комбинатот од тоа уште долго нема да видат абер битолчани
Отсекогаш Битола им била интересна на сите, не од што толку не сакаат, туку забележале дека овде може да се заработи. Од некогашните стопански капацитети кои и по приватизацијата успешно работеа, а и сега работат, останаа малку и меѓу нив се Битолската млекара сега ИМБ Битола , Лозар – Пелистерка (порано само Лозар), ЗИК Пелагонија (сега само ЗК Пелагонија), Соко таб поранешен Југотутун. Но се сменија приликите, се сменија законите, а најмногу луѓето. Ако некогаш на чело на овие капацитети стоеле Битолчани и успешно стопанисувале, на задоволство на бројни вработени лица, сега ситуацијата е целосно променета. За овие капацитети може да се каже дека се битолски само по георграфската одредница. И не треба да прашаме која е опоштествената одговорност на овие претпријатија и нивниот интерес за работа кај нас. Ангажирањето на евтина работна сила им обезбедува не добар туку одличен профит. Капитал што не останува во нашиот град туку се одлева на друго место. http://69.162.76.2/~tvorbisc/index.php/joomla-pages-iii/category-list/1052-2012-02-04-13-22-31

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 20-Apr-2012 at 03:01


Помош за фармерите за спас на млечната индустрија

Зголемување на субвенциите за женски грла и финансиска помош од новиот сопственик на Сведмилк, турски Суташ, им се потребни на фармерите, за да се подобри состојбата во млечната индустрија, порачуваат земјоделски експерти.

Предупредуваат дека фармерите се помалку одгледуваат крави, зашто се исплашени дека ќе ја доживеат истата судбина како со шведската млекара. Само во последните пет години бројот на крави и стелни јуници е намален за 15 илјади.

Фармерите кои се најпогодени од пропаѓањето на Сведмилк и побаруваат 4 милиони евра, не се оптимисти дека со продажбата на Сведмилк, ќе ги добијат парите за откупеното млеко.

Професорот Јован Аждерски од Земјоделскиот факултет рече

- Проблемот е сложен, самото отворање не решава многу. Ако се воспостават кооперанстки односи во смисла турскиот вложувач да не ги остави сами фармерите да се снаоѓаат, туку да вложува, однапред да им дава да прават договори во кои би ги финансирал во производството на храна за добиток, а за возврат турските инвеститори да добијат сигурен извор на суровина. Треба субвенциите да се насочат за одгледување на женски грла, не за нешто друго. Се зависи дали фармерите ќе имаат простор да заживеат.

Иако податоците на статистика покажуваат дека производството на млеко се зголемува, во земјава годишно се произведуваат 2800 литри млеко по крава, додека во Европа стигнува и до 10 илјади литри.
http://radioilinden.com.au/index.php?option=com_content&view=article&id=3379:2012-04-09-09-45-09&catid=149:ekonomija&Itemid=614


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 20-Apr-2012 at 20:31


и овие креативно заминати ко бимилк и сведмилк http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=312&PID=32887#32887

http://www.sutas.com.tr/commercialfilms/8/Cheese.aspx


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 24-Apr-2012 at 18:35

Инвестиција од 400.000 евра во млекарницаМакедонско-бугарска фирма ја модернизира технолошката линија за млечни производи16.11.2010 - ПРИЛЕП - „Сирма-Пелистер“ е мешовитата бугарско-македонска фирма, која ги рестартираше производствените капацитети на прилепската млекарница. Со инвестиција од 400.000 евра, целосно е имплементиран ХАСАП-стандардот и е модернизирана технолошката линија за млечни производи. Планот на новите сопственици е 30 отсто од производството да се пласира на домашниот пазар, а останатите 70 проценти да биде наменето за извоз. Моментално е искористен мал дел од расположливиот капацитет од 40 тони дневна преработка на млеко, но се планира проширување на обемот на произодство. Проблем е недовербата на кооперантите по аферата со „Сведмилк“, но сопствениците се надеваат дека со својата деловност и професионалност ќе ги придобијат млекарите.„Моментално дневно се откупуваат и се преработуваат 8 тони млеко. Но, ние планираме да го зголемиме капацитетот од сегашните 40 на 60 тони дневна преработувачка. Ги посетуваме сите фарми во регионот и настојуваме да потпишеме договори со индивидуалните производители. Со млекопроизводителите се договараме и за начинот и за рокот на исплата. Најниската откупна цена е зголемена и изнесува 16 денари, а највисоката 20 денари за литар“, вели Тоде Ивановски, еден од сопствениците на мешовитата фирма „Сирма-Пелистер“.Оваа фирма потпишала шестгодишен договор за закуп на капацитетот на млекарницата со фирмата-сопственик „Индустрија за млеко-Прилеп“. Моментално се ангажирани 18 вработени, а тројца од нив, инженери-технолози се дојдени од Бугарија. Сопствениците планираат од идниот месец освен бело и биење сирење и кашкавал, да почне производство и на пресно и на кисело млеко, кои ќе бидат пласирани на домашниот и на странските пазари.Освен во Прилеп, „Сирма-Пелистер“ гради нов капацитет за млечни преработки и во Битола. „Ќе бидат инвестирани околу 1,5 милиони евра. Планираме до јуни да завршат градежните работи и објектот во Битола да се стави во функција“, додава Ивановски. Дека кооперантите немаат многу доверба при отворање нови млекарници потврдува и заменик-министерот за земјоделство, Перица Ивановски. „Проблемите при затворање на една од поголемите млекарници пред две години оставија последици и во делот на производството и во делот на довербата кон самите откупувачи на млеко. Меѓутоа, има се' поголем интерес од бизнисмените да инвестираат во преработката на млекото“, изјави Ивановски.Тој потенцира дека Министерството ќе го стимулира развојот на оваа гранка. На фармерите ќе им се исплаќаат субвенции во висина од 2,5 денари за литар млеко, а преработувачите ќе можат да го модернизираат своето производство, алицирајќи за користење средства од Програмата за рурален развој и од ИПАРД-програмата.http://utrinski.com.mk/?ItemID=B73E123091F6C54C960FB38EE9812583

индивидуално за добар старт треба  и добра инвестиција,  што само по себе не е гарант за профит па дури се одело и на сопствен бренд од својата фарма http://poljoinfo.com/showthread.php?1937-Nova-farma  та дури посреди бил денес и ИПАРД  [1][2] или утре ЕАГФ [1][2], единствено како инвестициска диверзификација е одржлив процес со оглед дека мала фарма тешко да крене глава со свој финален производ, а најчесто тера со суровина за локалните млекари што  во моментов е повеќе наемнички него домакински есап, за кого како!?  

24.11.2011 - Литар млеко моментно чини 18 денари, а треба да биде најмалку 19,8. Вистинските фармери никогаш не можат да бидат задоволни со цената. Предуслов за тоа е секој земјоделец да биде опслужен со земјиште спрема потребата на грла, 0,7 до 1 хектар за крава .Цената на млекото во светски рамки ќе се зголемува зашто расте кинеската економија која засега е најголем потрошувач на млечни производи.http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/makedonija-ima-kvalitetno-mleko-no-zastareni-farmi




http://www.ucsusa.org/assets/documents/food_and_agriculture/greener-pastures.pdf - http://www.freakonomics.com/2010/01/27/a-myth-of-grass-fed-beef/


Edited by Max - 06-May-2012 at 22:08
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 26-Apr-2012 at 14:16
Квалитет на млекото
Добивање на млеко со добар квалитет е можно само ако животното посебно млечната жлезда е здрава. Во тој случај треба да се направи се за да се одржи таков квалитет откако млекото ќе го напушти вимето. Добивањето и чувањето на суровото млеко е битен фактор кој влијае врз понатамошниот негов квалитет. За таа цел е потребно правилна избалансирана исхрана на домашните животни, како и одржување на хигиената во текот на целиот процес. Основно правило во млекарството е ладење на млекото веднаш по молзењето и што помал контакт на млекото со човекот. Млеко кое содржи резидуи (антибиотици, пестициди, тешки метали и др) не смее да се користи во млекарската индустрија. http://www.agrojugozapadmak.com/kvalitet.aspx

интересно би било да се извади статистика со каква храна каков принос во кои региони имале сточарите по декади во минатиот век реално со оглед дека кравите биле постојано на испаша ем со крупно зрно пченка ранети сигурно имале и екстра млечност, макар биле претежно локални буши, затоа пак сирењето имало вкус на локалните ливади - уникатна атмосфера која денес од сирење со млеко од шталски крави ем спакувано во пластика чинам тешко дека може да се долови, нешто што им е денес кабает и на луѓе кои самостојно покренуваат сирарници [1] посекако притиснати за поголем принос а заради што свртени претежно на шталски одгој и силажирана храна, затоа пак и треба 2-3 пати повеќе сено и луцерка а неретко и екстра силажирана крма [1] кој би рекол но можеби идните економски кризи ќе натераат многу народ да се вратат на село а бидејки секој нема да може да си дозволи шталски табиет сигурно и ќе се врати наскоро онаа исконска изворност кај сирењето - бар кај финалниот производ [1]

Во сите општини има индивидуално сточарско производство. Искористеноста на пасиштата е на мошне ниско ниво. За развој на сточарството изработена е "Студијата за економски развој на кичевскиот регион 2002 година", во која се предвидува изградба на капацитети за преработка на млеко. Во. Кичевскиот реон се нао|аат високо планинските познати пасишта кои се квалитетни. Тоа се на планините Бистра, Баба Сач, Ьубен, Букови}, Стогово и други. На овие пасишта своевремено се напасувале и до 50.000 овци и 20.000 грла крупен добиток. Со изградба на капацитетот за млеко, односно млекарници и изградба на инфраструктура, посебно патишта, ќе се стимулира сточарството во селата Другово, Зајас, Осломеј, Пласница и други. Развојот на Развојот на говедарството како гранка во Регионот, е во зависност од производството на сточна храна. Стационираното краварство мошне тешко ќе може да се шири заради потребата од кабаста храна. За пасишно говедарство можно е да има развој, но за оваа цел треба подигање на нови вештачки ливади и планско-прегонско напасување на кравите.
Исто така, мошне важно е за ваков тип на производство приготвување на силажна сточна храна од силажа од пченка и луцерка.
http://www.moepp.gov.mk/WBStorage/Files/Prostoren%20Plan%20Treska-predlog.pdf[1]


Кичевчани претпоставувам имале доста абер од сточарство, бидејќи се мешавина од брсјачко-мијачките племиња http://www.scribd.com/doc/33747588/16/ДВАНАЕСТА-ГЛАВА-НЕКОЛИКО-ЕТНИЧКИХ-ГРУПА#page=137 а и едни од подобрите пасишта во Македонија се на Стогово...


Edited by Max - 25-Oct-2015 at 12:57
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 02-May-2012 at 16:51

Околу 1.000 пчели убија 74-годишна жена

Недалеку од Копривница пред неколку дена се случи трагичен настан во кој почина 74 годишна жена. Таа била нападната од рој пчели кои излетале од кошницата и почнале безмислосно да ја напаѓаат.

Брзата помош не можела да и помогне зошто пчелите ги нападнале и нив и на помош ги повикале пожарникарите кои со воден топ ги растерале. Во болницата, лекарите неколку дена се бореле за нејзиниот живот, но како последица од големото количество на отворите, дошло до откажување на сите органи и жената починала.
http://www.bezpardon.mk/okolu-1-000-pcheli-ubija-74-godishna-zhena/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=okolu-1-000-pcheli-ubija-74-godishna-zhena


skroz krivo postavljeno tako da su pčele morale preko puta letjeti na pašu - http://www.pcelarstvo.hr/forum/viewtopic.php?p=6458#p6458





Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 03-May-2012 at 02:41

Oprez, ljudski znoj i parfemi iritiraju pčele
Alergičari trebaju izbjegavati mjesta gdje su gnijezda pčela, osa i stršljena. Za njih može biti koban jedan ubod. Iritiraju ih ljudski znoj i parfemi. Treba ih zaobići u luku od najmanje deset metara. Pčele, ose i stršljene mogu odbiti kreme i sprejevi. Pazite se uboda u vrat, a poglavito da vam insekt ne uđe u usta, upozorava dr. Nikola Kezić, profesor pčelarstva s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/pcele-ubojice-kobne-kosnice-bile-su-preblizu-poljskom-putu-264324

The average person can safely tolerate 7-10 stings per pound of body weight; this means that although 500 stings can kill a child, the average adult could withstand more than 1100 stings.[9] A person allergic to bee stings, however, is at great risk of anaphylactic shock from even a single sting, so seek immediate medical advice.
http://www.wikihow.com/Escape-from-Killer-Bees

http://www.scribd.com/AlokinX/d/81358879-Feromoni-p%C4%8Cela

http://www.rtl.hr/vijesti/pretrazivanje/?upit=pcele

http://dnevnik.hr/bin/search_result.php?sort=date&query=pcele [1]
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 01-Jul-2012 at 10:01
рибникот `Бабино`во село Бабино кај Демир Хисар(незнам дали има нишка посебно за рбници,не ја најдов)

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 01-Jul-2012 at 15:25

Ѓоко дали овој ресторан е во склоп со рибникот

во секој случај убав рибник, та и златна пастрмка има, а ова куќарите чинам за шатки се, а имаат и пауни http://www.makedonskibiser.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1445%3A2011-09-06-10-13-49&catid=145%3A2009-09-08-21-26-45&Itemid=395&lang=en живописно место со мал водопад во близина, селска слава им е сигурно Света Троица чим на Духовден им се бабинските средби mk.wikipedia.org/wiki/Бабино




Edited by Max - 01-Jul-2012 at 15:25
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 01-Jul-2012 at 18:40
да,тоа е склоп на ресторан,приватна золошка градина,рибник и место за збир на ловџии(во кои јас не припаѓам)

41°17'56.11"С
21° 5'15.58"И


Uploaded with ImageShack.us[/IMG]






Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 01-Jul-2012 at 21:55

вносен бизнис ако се има абер и пазар, еве нешто инфо ко за старт [1][2][3] иакo кај нас веќе има подоста рибници, но комбинацијава со рекреативен парк е поуникатна, слична има на козјак рибникот кај пешна, преку планина тој во нежилово и со своја хидроцентрала рибник идила во пехчево... всушност секаде никнуваат вакви рибници па и онаму каде не смеат [1][2][3], сепак по ова адресариве нема многу пријавено [1] иако има еден куп корпоративни и приватни од езерца до базени, пример ето ја битола имат екстра риба по тоа корпоративните пр. крапот од зиковите езера или лососот од рибникот стрежево, а до пред некое време имаа и приватен раритет од рибник над с.Цапари каде поточната пастрмка беше содружник на Mенка која живееше слободно и во рибникот а си скиташе и по пелистер, по уникатна глетка здравје... мрт имаше снимено документарец за неа и рибникот, еве тро реквием-монтажа за нејзиното заминување



се што сум бил по рибници, имаат и риби и птици и животни, но се сотрено по кафези или оградено да не моит да скубни никаде, незнаеш што е пожално рибникот или золошката, единствен позитивен пример беше само рибникот Цапари арно ама некој од селаните се намерачи на мечката, ко што вели домакинот по партиска основа иако други велат почнала да слегува по селото и да краде јаболка, како и да е, токму ко на сон а и не беше извикана работа без хотели и пропратни комерцијални банки, затоа беше права атракција кој има храброст од рака да му јаде слободна мецана...
    

Edited by Max - 01-Jul-2012 at 22:03
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 02-Jul-2012 at 09:11

ова со мотел-рибнициве е хит и им се исплати бидејќи е врзано за ИПАРД фондот, од кој може да се повлечат пари за реконструкција на објекти со намена за рурален туризам надополнети со рекреативни капацитети стр.43/44 арно покрај земјоделците и угостителите си вадат камен од ипардот, само кое фајде ако кофинансирањето е условено со 1/1 тапии кога цели села се дивоградби, јасно освен ако не се обноват стогодишни куќи, како и да е, ова би можело да се искористи максимално доколку владини и невладини служби го подучат и организираат народот што би довело до колективно ревитализирање запуштени региони и села, дури наместо за амортизирање невработеност комотно државата може да кофинасира во секое село вакви проекти, таа пола еу-ипард пола и ето бар третина млади ангажирани да не денгубат...

настрана руралниот момент, аквакултурата посекако е најисплатлива опција во однос на останатите начини на производство месо, а како минува време и се множи бројот гладни усти, ова ќе биде и далеку поздрава и покорисна опција, не дека и сега не е! единствено треба чоек да се одлучи дали ќе тера скроз природно, скроз вештачки или нешто помеѓу!, езерце или базен, отворено или затворено, изворска или рециклирана вода, крма или концентрат, или пак ќе се нафати на одржлив систем како што е Аквапоника(аквакултура + хидропоника), неколку примери се веќе наведени во пост #110 понапред

Aquaponics is Far Superior to Both Hydroponics and Aquaculture - [1][2][3] за сега претежно појава за еко-ентузијасти најчесто ориентирани кон мали домашни системи и одржливи изведби [1][2][3] иако има се повеќе и комерцијални фарми




Edited by Max - 02-Jul-2012 at 09:12
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 02-Jul-2012 at 10:53
главната поента на развојот на земјоделието и сточарството во рурарните средини е да се најди начин да се подучи селското население за тоа што можат и што треба да направат за било кој бизнис во оваа дејност.

да знаеле тие да работат со хартии и документи немало да се занимаваат со мотика и со крави.ќе оделе да работат во банки.

сум имал искуство со мој близок роднина кој работи во агенцијата за субвенции и кога оди на терен некогаш му правам друштво,и гледам дека еден дел од селаните паѓаат на субвенциите чисто од неинформираност.

еден пример-сточар со над 1000 овци имал штета од волци и од немање на храна за време на големите снегови,и штетата не ја пријавил кај ветеринар за да му направи записник,и врз основа на 10% разлика на глави губи 22 000 евра субвенции.требало само да пријави.голема штета
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3609
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 02-Jul-2012 at 12:21

чисто за залутаните да не дозалутаат, ова малку жонглираш со бројкиве но ок се разбираме, камо да имаа сите субвенционер од роднина, белки место да зијанат по кладилници ќе ќаруваа по кладенци, ех судба бар неписмениот не го јаде јанса, додека ова ко мене полуписмениве тргни застани попат одат запат питат иако и компас имат... а и ова здруженијава треба да фрлат појќе абер, па не е можно да сеуште немаме никаде земјоделски форум, освен тук таму по форумиве некоја нишка ко оваа...



иако владата т.е. во мин.зем. имаат ето консултанти кои одат да советуаат по селата, оваа едукацијава најизводливо е да се спроведе преку луѓе кои постојано се воконтакт со селаните пр. производители на сточна храна или уште подобро да ги дообучат самите ветеринари бар информативно да ги тегнат за уши сопствените клиенти, кои патем ко алва ги топат а неретко и сурутка од нивната пот си праат, мора државата да најде начин како да ги надои земјоделците, но уште повеќе како да ги врати младите по селата! не ми е јасно зошто не се нафатат на модел ко кибуците или мошавите [1][2][3], за почеток бар ко државни-еко-фарми каде би можел секој да се нафати да живее, сезонски ако не постојано, а каде би имале на располагање заедничка механизација, земја, производство итн. нешто што сега во европа функционира на ниво на кооперативи т.е. некогаш кај нас селските задруги [1][2][3] нешто што ќе биде се понеопходно во наредните децении...


Edited by Max - 02-Jul-2012 at 12:21
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 18-Jun-2011
Location: kicevo
Online Status: Offline
Posts: 6554
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 02-Jul-2012 at 15:08
не макс,ова се точни бројки од само еден пример што го запамтив.човекот е од мариовскиот дел и стварно во зимата нема како да ги нахрани овците и еден дел заминале за месо,а тоа го коштало на крај цирка 22 000 евра за нешто над 1000 овци.

тие што се поупатени знаат да извадат субвенции за една иста дејност од повеќе фактори.има многу детали кои треба да се проучат за да се добие што е можно повеќе.се добива на број на грло,се добива за оставено женско јагне,се добива за извезено јагне,за предадено литар млеко,дури постоеле поволности и за запослување на член од семејството под некои услови да се добијат некои пари.

е сега ако сето ова исполнува некои услови како чување и напасување на стоката на над 10 км од било каков регионален или магистрален пат,се исполнуваат условите за добивање на сертификат за органско производство и тогаш субвенциите се зголемуваат за 30%.

субвенции има за се и сешто,само треба да се проучи подобро сето тоа.

иначе роднината е во подолните службеници во агенцијата(нормално со ВСС)
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 21>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.293 seconds.

Copyright ©2007 - 2024  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.