Нормативи за проектирање |
Post Reply | Page 12> |
Author | |
medo
Senior Member Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
Quote Reply
#1 Topic: Нормативи за проектирање Posted: 17-Mar-2009 at 16:12 |
Се соочив со проблем за кој незнам дали реално се пропишани одредени стандарди и нормативи при проектирањето на објекти за домување.
Имено, ме интересира дали воопшто постои некој таков пропис во Македонија кој наложува да се предвиди и изведе оџак во станбена зграда? Дали 'мора' да го има или дали тоа е оставено само на воља на проектантите, односно изведувачите. Знам дека постојат нормативи за проектирање, каде што се опфатени позиции како дневна соба, спална соба, ходници, паркинг и слично, но во истиот не се наведува ништо за оџаци. Доколку пронајдете нешто би било супер да го постирате. |
|
ArchiTechTone
Senior Member Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
Quote Reply #2 Posted: 17-Mar-2009 at 18:24 |
Искрено, не знам дали е тоа формално уредено во некој норматив, особено што во нормативите, доста работи што треба не се уредени... но од факултетски предавања, за згради за колективно домување, згодно е да се предвиди оџак, кој би требало да оовозможи користење на ќумбе во случај на одредена (подолготрајна) хаварија во електричната или мрежата на топлификација.
А во индивидуалните куќи, од она искуство што го имам до сега, сите сакаат да имаат оџак (читај камин), дали зошто не планираат да прикључат парно или бидејќи каминот го прави поубав просторот за живеење- не знам... Ако дознаеш за оџациците, сподели, баш ме интересира |
|
KamaZ
Newbiе Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #3 Posted: 17-Mar-2009 at 20:51 |
Дечки а мене ме интересира какви се нормативи постојат и дали некој од вас ги има на располагање? Јас го имам читано правилникот за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање и тоа е единствениот документ до кој што сум се дочепкал (не дека имам барано нешто многу). Некои работи за градење ми станаа појасни со правилникот ама пак некако сум збунет на моменти.
Ако некој има некое документче што ќе ме просветли би ме направил навистина среќен доколку истото го сподели |
|
Mr.Edmund
Groupie Joined: 23-Jul-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #4 Posted: 18-Mar-2009 at 00:51 |
Постои правилник за проектирање на објекти (каков-таков), го има објавено на страната на комората на овластени архитекти и инженери, заедно со другите закони и прописи од областа на градењето. Ова е страната: www.comoraoai.com.mk
|
|
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
|
|
medo
Senior Member Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
Quote Reply #5 Posted: 18-Mar-2009 at 08:42 |
Го читав тој правилник, но таму нема ништо за оџаци, па затоа се обратив тука.
Инаку луѓето со проблемот без оџак во стан сакаат да знаат дали може да се поведе некаков судски процес за ова, бидејќи инвеститорот не обезбедил централно греење, ниту оџак, па ги отпилил и им рекол грејте се на струја. |
|
Mr.Edmund
Quote Reply #6 Posted: 18-Mar-2009 at 16:03 |
Зависи кое време е градена зградата. Зашто мислам дека имало период кога не морало да има оџак....ама тоа треба да се провери не сум сигурен, во тој правилникот за стандарди и нормативи за проектирање на објекти имаат дадено дека важат одредбите од некои постари правилници исто така. Веројатно можат да се најдат по Службени весници и слично
|
|
|
|
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #7 Posted: 21-Mar-2009 at 05:25 |
мислам дека некоја измена во правилниците не постои ретроактивно важат оние од социјализмот, но исто како во случајот со противпожарните скали се заобиколуваат одамна неажурираните правилници. пример секоја зграда на шест спрата мора да има и помошни противпожарни скали, но тоа не е случај. сепак транзицијата замижува пред се и сите особено после деведесетите, но можеби и навистина направиле отстапка која и не е баш јавна сепак за онаму каде нема инсталации на топлификација треба обавезно оџак, но доколку инвеститорот не ги испочитувал нормите, а објектот добил употребна дозвола, во таков случај не би знаел кој треба да ја сноси одговорноста инвеститорот или општината!? инаку лапсузите одат дотаму што дури и очигледни превиди се прават и за места каде повеќе од јасно е дека неопходно е да постои оџак...
|
|
beTon
Quote Reply #8 Posted: 09-Apr-2009 at 01:04 |
ме интересира дали може некоја општина на своја рака да донесе нови или дополнување на некои стари подзаконски акти од министерството, регулатива која издавањето на градежната дозвола ќе го условува дополнително проектантот и изведувачот? конкретно дали е возможно одредена општина може да наметне построги стандарди на својата територија, независно од главните одредници во законите и правилниците на државата, значи не да ги маргинализира постоечките туку исклучиво позитивно да ги надополни истите! недоумицава ми е во контекст на www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=456&PID=36046#36046 мислам веќе имаше еден ваков обид со она унификацијата во боите на сите услужни привремени објекти на територијата на општина аеродром, но незнам каде запна работата!? иако ова би требало да се регулира на градско ниво, особено околу унификацијата на инфраструктурата, јавниот превоз, привремените објекти, рекламните паноа и слични урбани моменти. мислата ми е повеќе околу наметнување на построги правилници околу естетскиот претоп или вклопливост на новите проекти во околината во која се креваат! |
|
Mr.Edmund
Quote Reply #9 Posted: 10-Apr-2009 at 11:44 |
За дополнителни стандарди од типот на боја, композиција и материјали со кои се обработени фасадите, стилски израз и сл, тоа може да се регулира со деталните урбанистички планови, тоа се пишува во текстуалниот дел на планот. Е сега, друга работа е што нашите урбанистички планови се прават механички, без никаква идеја за обликувањето на просторот, па затоа и урбанистите и не се замараат со такви работи (со оглед на тоа што тоа се дополнителни одредби кои може, ама и не мора да ги има во планот).
|
|
|
|
beTon
Quote Reply #10 Posted: 10-Apr-2009 at 14:31 |
добро не мислам само на естетскиот момент, туку и на техничкиот пример ова со оџаците погоре, или посебни стандарди за изолација итн. инаку незнаев дека ова законски со естетскиот момент може да се интервенира! според ова што го велиш Едмунд, ова би значело дека од скоро најавениот хотел на плоштад за кој владата распиша тендер за продажба на маркицата, естетските одредниците кои се наметнати во тендерот за проектот се впишани во самиот дуп за мал ринг!? |
|
beTon
Quote Reply #11 Posted: 27-May-2009 at 03:46 |
[quote]Во исто време меѓу нас и соседот ќе го нема законското растојание од шест метри
до каде стигнавме да мора за пристап на суд да се оди!
инаку маркиранава реченицата не' укажува на растојанието на кое мора станбен објект да биде во однос на регулаторната линија на плацот, туку се однесува на формирањето на пешачка или сервисна улица т.е. пристап до плац.
мене колку што ми е познато, законски доколку некаде е предвидено улица или пак нема друг пристап до плацот, ваквата улица се проектира одземајќи паралелно по три метра од две соседни парцели, колку и таквото нешто да не му е по ќеиф на стопанот!
но ова неможам да го најдам во ниеден правилник а имам чуено дека постои, ги свртев речиси сите постоечки нормативи и правилници кои ги покриваат проектирањето, урбаното планирање, стариот за планирање на простор итн. но нема абер од ваква обврска за двајца соседи кои мора да обезбедат простор од сопствените плацови како би се извела стамбена или сервисна улица... од една страна имам инфо дека метражата е по договор, а според друг дека стого мора да се запази 3м од секој плац како би се оформила по должина 6м широка пристапна улица!
па доколку има некој абер каде и како е ова законски покриено нека фрли абер или линк до правилник! како што напоменав и во новиот и во стариот правилник за урбано проектирање и планирање нема ништо инфо okoлу ваквата облигација 1. www.comoraoai.com.mk/pdf/prostorno/word1.doc 2. http://62.162.36.2/new_site/images/storija_doc/1353/Pravilnik%20za%20standardi%20i%20normativi%20za%20urb.planiranje%5B1%5D.pdf
|
|
igorius
Senior Member Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
Quote Reply #12 Posted: 27-Aug-2009 at 01:23 |
odzak narodno kazano ili dimni kanali strucno se proektiraa porano koga toplifikacija go nemaa pokrieno pogolemiot del od gradov so moznost da imas parno doma...kako odmina vemeto vo sekoja zgrada se integrirase parno so toa se izostavija opciite za greenje na drvo...deeneska dimni kanali si dozvoluvaat lugjeto sto pravat kuki ili sto veke gi imaat zatoa sto lesno mozat da dogradat dimen kanal dokolku go nemaat...vo stanveni edinici predviduvaat greenje so parno a vo psolednive 3,4,5 godini se poveke se zastapuva sistem na centralno greenje i klimatiziranje...prakticno stanot ti se gree preku zidovi koi imaat koomori sto ja nosat toplinata vo sekoj stan iams kao eden ured slicen na klima malce pogolem i toa e toa...toa ke stane praksa nabrzo i kaj nas...sekade u svet e najnormalna rabota centralno greenje i ventiliranje...ete kako primer znam vo onoj blokot sto go napravija kaj masinski fakultet pratkicno megju nego i MIDA imaat staveno takov tip na greenje
|
|
igorius
Quote Reply #13 Posted: 27-Aug-2009 at 01:26 |
@beton
opstina ne nosi zakoni ona gi sporveduva a moze da dade predlog-zakon pa da go razgleduvaat ovie vo parlament pa da go usvojat ili ne...sto e i logicno...zamisli sekoja osptinia da moze da si nosi svoi zakoni sto ke se desi so gradov za pomalce od edna godina |
|
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #14 Posted: 18-Sep-2009 at 01:47 |
па општините можат да носат интерни регулативи кои ќе важат на нивна територија, само што советниците се зафатени претежно со сметководствени теми наместо урбанизам и домување... вакви подзаконски акти се пример унификација на бои на наменски киосци на својата територија или потреба од одреден начин на уредување на дворните површини, пр. не смее високи огради да има на плацот или воопшто не смее да постои ограда кај истите, случајот со предградијата во америка, исто наводнување на приватни површини пр. http://www.ci.woodbury.mn.us/govt/workshop/062007/3.htm http://www.tampagov.net/dept_water/information_resources/restrictions/ итн. итн.
|
|
Max
Quote Reply #15 Posted: 18-Sep-2009 at 02:53 |
Интересно, ова бајаѓи ќе се изгради Скопје, дали!?! |
|
igorius
Quote Reply #16 Posted: 18-Sep-2009 at 09:53 |
mislam deka e super zakonov za izgradba na kuki ne povisoki od 10m
|
|
Max
Quote Reply #17 Posted: 18-Sep-2009 at 15:16 |
неможам да ги најдам измените на законот, ни на сајтот на
министерството не се качени, ни комората ги има истакнато, а не успеав
ни во службен весник да ги најдам, па ако се има некаде да се најде
кажувајте!
ме интересира информацијата од министерот истакната во написот погоре! досега неретко општините знаеја да ја ограничат искористеноста на површината од плацот на не повеќе од 30% сигурно имало некој урбанистички правилник околу визурите, па затоа, но сега како што вели и министерот а и како што начув искористеноста секој ќе може по избор да ја тера до 70%, јасно со барање до општината за измени во дуп... |
|
Max
Quote Reply #18 Posted: 18-Sep-2009 at 18:51 |
ајде ова ќе помогне бидејќи од претходниот напис и баш неможе да се извлече со сигурност заклучок дека тоа и поминало, патем и веќе несум отворен кон толкувањата на новинарите, па штом не се цитирани изјави, речиси редовно си ги земам за резерва ваквите написи!
еве нешто и поофицијално...
~ фактички ова ќе овозможи и поголема искористеност на градежното земјиште но и поголема креативност на архитектите... со ова ќе се овозможи општините експресно да му излегуваат на секој инвеститор во пресрет и заради атрактивност лесно и брзо да вршат пренамена на ДУПовите! всушност овие новини се толку флексибилни во однос на инвеститорите, што зборот урбана мафија сигурно ќе остане мисловна именка и единствено како појава истата може да стрене утре околу регулативите за стандардизација на материјали и изведба, за што на голем удар т.е. искушение ќе бидат инспекциските служби, за кои мислам дека не е лошо да бидат со далеку поголема контрола врз нивното работење! |
|
Max
Quote Reply #19 Posted: 26-Sep-2009 at 20:00 |
Quote Reply #20 Posted: 30-Sep-2009 at 02:09 |
според постојниот правилник незнам дали плац од 500 квадрати може да обезбеди простор за висина од 25 метри, особено не доколку од сите страни се граничи со други плацови, имајќи го во предвид правилото да за една третина од висината на објектот, истиот да биде одалечен од соседните парцели (архитекти така !?!) т.е. во случајов 8,3 метри, што во случајов на плац од 500+1 квадрати зградата треба да има ~40 квадрата основа, што малку не е логично за П+7, дури и за 1000 квадрати парцела со исти услови за одалеченост од соседните парцели не ми е логично да се насади објект П+7... дури и плацот од 500+1m2 да граничи само со две парцели од кои ќе мора да има задолжително растојание и во тој случај пак основата на зградата е мала за оваа висина т.е. ~ 200 m2 освен ако целта не е садење ситни облакодери таман помислив дека се отовра простор за турбо градење, кога оп-стоп, според стариот правилник разликите околу искористеноста на градежната парцела само козметички се изместуваат во позитивен контекст, освен ако не се носи и нова регулатива за и околу растојанието на објектите од соседството... сепак за сите кои имаат плац блиску до 1000 m2 можат да се офајдат од измениве, добро и оние со 500ка ќе куртулат доколку станува збор за повеќе ламели од една зацртана зграда а во која се пресекуваат повеќе парцели кои всушност оформуваат една маркичка...
|
|
Post Reply | Page 12> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |