build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics RSS Feed: Урбанистички планови (општо)
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Урбанистички планови (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4243444546 48>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 13-Jun-2010
Online Status: Offline
Posts: 630
  Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #861 Posted: 03-Apr-2019 at 19:19
Па и катноста е зголемена на неколку парцели. Што беше поентата на мораториумот не сфаќам.
Back to Top
ironm View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2018
Location: Frankfurt
Online Status: Offline
Posts: 882
  Quote ironm Quote  Post ReplyReply #862 Posted: 03-Apr-2019 at 23:18
Originally posted by <Fresno>

Што беше поентата на мораториумот не сфаќам.

Да ги наштелуваат ДУП-овите според нивните инвеститорски (спонзорски) потреби LOL
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12900
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #863 Posted: 11-Apr-2019 at 15:49
НЕСЛАВЕН ЈУБИЛЕЈ

Пред 20 години Мирослав Грчев го нацрта ДУП-от за Дебар Маало, сите предвидувања се остварија – хаос, пренаселеност, бетон...

Пред точно 20 години, на 29 април 1999, донесен e Деталниот урбанистички план за Дебар Маало и Буњаковец кој го промени карактерот на населбата и го промени овој простор од населба за индивидуално во населба колективно домување. Сите тогашни предупредувања на архитектите и урбанистите се остварија, не потсетија од граѓанската иницијатива Во одбрана на Дебар Маало.

Тогаш, нарачател и предлагач на планот беше тогашниот градоначалник на oпштина Центар, архитектот Мирослав Грчев. ДУП-от се косеше со Генералниот урбанистички план, но сепак стапи на сила.

Граѓани и архитекти организирани во Иницијативниот одбор за заштита на Дебар Маало и Буњаковец барале да се стопира донесувањето затоа што густината на населението ќе се зголеми за 200 отсто (тоа и се случи), затворениот блоковски систем и висината на објектите од 20-30 метри до слеме над тесните улички од 3-5 метри ќе го сведат на минимално осончувањето и струењето на воздухот (на терен е така), ниту една мерка за заштита на животната средина не е задоволена (затоа некому конечно му текна во Центар да донесе решение за мораториум за градба), ќе настане хаос во сообраќајот, паркирањето и инфраструктурата (секојдневна глетка во Дебар Маало), зелените површини ќе се претворат во паркинзи (треба ли докази и за ова)...

Во таа 1999, членовите на тој Иницијативен одбор за заштита на Дебар Маало велеа дека со планот ќе се дехуманизира просторот и ќе настанат супстандардни услови за живеење во населбата, а сето тоа за профит на неколку приватни инвеститорски и градежни фирми.

Дваесет години потоа, по донесувањето на овој план живееме во хаосот што тогаш го предвиде Одборот за заштита.

Нарачателот на планот, градоначалникот на Центар архитектот Мирослав Грчев тврдел дека тој план бил најдобар и дека со него ќе се изедначат правата на луѓето во населбата и ќе се обезбеди плански развој. Тој во интервју за тогашен Вечер вели: „Други органи во државата се должни да го штитат планот и воопшто поредокот на градското живеење. Министерството за урбанизам издава дозволи, има инспекции градежни, урбанистички и единица за уривање“.

Еве, со цитати на тогашните актери, како изгледало тоа во однос на ДУП-от за Дебар Маало.

Арх. Мирослав Грчев, градоначалник на општина Центар, нарачател и предлагач на планот:

„Тоа е само теоретско предвидување за зголемување од 34.000 жители, што во контекст на другите одредби за реализација на планот е практично невозможно“ (таа бројка е повеќекратно надмината).

„Нема конфликт (на интерес) затоа што јас не сум платен советник ниту на една фирма, со зборови и со бројки. Апсолутно никогаш не земам и строго внимавам на таа смисла да нема ниту назнаки ниту претпоставки. Овој план носи правила за градба за повеќе од 1.500 локации… Бесмислено е да барате градоначалникот да прекине со својата вокација и струка додека е градоначалник“.

„Ова е најдетален и од стручен аспект најакрабичен план што е некогаш направен во Република Македонија“.

Министер за урбанизам и градежништво, Душко Кадиевски, кој пред да стане министер беше градски архитект и беше вклучен во целата процедура на донесување на ДУП-от за Дебар Маало и Буњаковец. Иако имал големи забелешки за предложениот нацрт-план за Дебар Маало и Буњаковец, како што е неговата неусогласеност со постојниот и тогаш сѐ уште важечки Основен урбанистички план за Скопје од 1985 година, и тоа во делот на намената на просторот и густината на живеење, сепак дал позитивно мислење и препорачал, при изготвување на предлог планот да се анализираат и разрешат неговите забелешки.

Како министер за урбанизам и градежништво Кадиевски беше тој кој, според закон, одлучуваше дали еден ДУП ќе се спроведе или ќе се стопира до донесување на нов ГУП за град Скопје.

Иницијативен одбор за заштита на Дебар Маало и Буњаковец:

„Се зголемува бројот на жители од населба со околу 13.000 жители и се предвидува да се зголеми на околу 35.000, што е енормно голема густина на населеност, недозволена за наши стандарди и иницира супстандардно живеење“.

Одборот тврдеше и дека посебните одредби по кои треба да се спроведува планот нудат можност за манипулација: „Ова пред сѐ се однесува на одредбата за површината за градба, што ќе ги тера сопствениците на парцелите и на сегашните куќи да бидат лесен плен на приватните инвеститорски и градежни фирми кои и минималниот зелен простор во парцелата ќе го уништат и ќе го претворат во паркинг простор“.

Еве што тогашните советници на општина Центар, на 29 април 1999 година, велеа за Деталниот урбанистички план за Дебар Маало и Буњаковец. Во тогашната анкета на весникот Вечер одбиле да учествуваат Страшо Зафировски, Игор Папеш и Јани Макрадули од СДСМ и двајца советници од ПДП-НДП.

Одговорите на останатите се:

1. Ташко Благоев, ВМРО-ДПМНЕ – не гласал

„Јас не навлегов во материјата доволно, меѓутоа кога ми ги кажавте овие работи што ги спомнувате со прашањата, сега подруго размислувам и сум против ваков план. Ако се реализира ќе се загади сѐ, ќе се намали осветлувањето и тесно ќе биде. Ова е централно градско подрачје и ќе нема струење на воздухот.“

2. Перо Андонов, СДСМ – гласал за планот

„Јас сметам дека никој не е толку луд да направи нешто што после нема да испадне добро.“

3. Никола Силјановски, СДСМ – гласал за планот

„Не знам дека ќе се зголеми бројот на жители, планот не одредува популациска политика, туку урбани услови за живот. Треба да се заштити маалото од дојдени кои по полулегални канали имаат изградено објекти. Смета дека нема да се намали квалитетот на живеење зашто овој план има принципи.“

4. Иванчо Вучевски, СДСМ – гласал за планот

„Ако сакаме да живееме во една урбана средина и да се решат сите аномалии, најдоброто решение е овој план што ќе ги разреши сите инфраструктурни проблеми.“

5. Васил Диневски, ВМРО-ДПМНЕ – гласал за планот

„Свесен сум за моето гласање, но во позитивна смисла. Аспектот за зголемување на бројот на жители за најмалку 200% бил разгледуван и дека тоа се максимални оптимални бројки и тој број на жители нема да се исполни во наредните 20 до 30 години.“

6. Полексија Грозданова Ристоманова, СДСМ – гласала за планот

„И да е натфрлен бројот на жители за 200, 300 отсто, тоа е цената да се живее во градско подрачје. Предвидено е градење на паркинг простори, а што се однесува до тоа дека ќе се зголеми загаденоста: Дебар Маало има предност дека до него е паркот и има природна вентилација.“

7. Димитар Илиевски, СДСМ, претседавач на Советот – гласал за планот

„Нормално е да се зголеми бројот на жители и со проекцијата на планот е предвиден колкав би бил тој број. Таа бројка на жители е максимална, но не и задолжителна. Со планот нема да се намали квалитетот на живеење, туку планот предвидува решавање на целокупната инфраструктура, а за паркирањето – ако некој обезбеди паркирање, ќе гради.“

8. Владимир Петрушевски, ЛДП – воздржан

„Знам дека се зголемува бројот на жители, но не бев свесен за колкав број станува збор. Знам дека драстично ќе се намали квалитетот на живеење, но за жал, во советот функционира партиска дисциплина за прашања што не се партиски.“

9. Драган Јанковски, СПМ – гласал за планот

„Ќе се зголеми бројот на жители, но нема да се намали квалитетот на живеење, бидејќи сите негативности се регулираат со новиот план.“

10. Гордана Вељковиќ – Јегени, СДСМ – гласала за планот

„Почитувани се сите нормативи и стандарди во однос на бројот на жители и се отвара голем инвестициски циклус. За драстичното намалување на квалитетот на животот – тоа ќе се случеше доколку планот не се донесеше.“

11. Иван Николов, СПМ – гласал за планот

„Планот во догледно време ќе стави ред во градбата, никој не е загрозен со планот и строго се утврдени принципите за градба, бидејќи има одредби за спроведување на планот по кои ќе се работи, а за понатаму има инспекциски органи кои ќе си ја вршат работата.“

12. Владимир Павловски, ЛП – гласал за планот

„Знам дека ќе се зголеми бројот на жители, меѓутоа мислам дека нема да се намали квалитетот на живеење. Тоа со анализа е докажано во елаборатите во материјалите што ни беа доставени на седницата.“

13. Денко Скаловски, ЛДП – гласал за планот

„Нормално е да се наголеми бројот на жители зашто станува збор за централно градско подрачје, а не приградска населба. Секој кој сака дворче нека живее во Радишани.“

14. Ратко Црвенковски, ЛДП – воздржан

„Знам дека со планот ќе има енормно зголемување на бројот на жители, дека ќе се намали квалитетот на живеење и дека планот не е обмислен до крај.“

15. Јулијана Шалева, ВМРО-ДПМНЕ – гласала за планот

„Дебармаалци живеат во централно градско подрачје и треба да сфатат за такво живеење со намален квалитет. Колку и да е лош планот, подобар е од сегашнава состојба“

16. Босилка Ризовска, ВМРО-ДПМНЕ – воздржана

„Гласав против планот, бидејќи знаев дека со новите згради се пренаселува Дебар Маало.“

Во одбрана на Дебар Маало

https://www.mkd.mk/makedonija/skopje/pred-20-godini-miroslav-grchev-go-nacrta-dup-ot-za-debar-maalo-site-predviduvanja
За сè има вторпат
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2011
Location: Скопје, Центар
Online Status: Offline
Posts: 1931
  Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #864 Posted: 11-Apr-2019 at 16:12
Е така треба, по име и презиме но и за многу други работисем Дебар Маало.
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 13-Jun-2010
Online Status: Offline
Posts: 630
  Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #865 Posted: 12-Apr-2019 at 11:23
Грчев, критичарот на СК2014. Каква иронија.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 10-Dec-2012
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1937
  Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #866 Posted: 12-Apr-2019 at 15:07
Супер , само дали авторите се обиделе да проверат дека тој ДУП никогаш не е усвоен и дека прв ДУП за Дебар Мало е од Аларова после 2002 година ако не се лажам и дека по тие ДУП ови се гради и ден денес ,а претходно е се дивоградба со потпишано решение за градба од министерство за транспорт и врски врз основ на ДУП од 1985 година.
Back to Top
Théoden View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 31-May-2018
Location: Р. Македонија
Online Status: Offline
Posts: 158
  Quote Théoden Quote  Post ReplyReply #867 Posted: 24-Apr-2019 at 13:28
Го има ли некој новиот ДУП за градска четврт З-04 во општина Карпош? Според најавите, просторот за зеленило е зголемен речиси за трипати, на сметка на просторот за домување. Ме интересира дали и колку е ова реална измена или се работи повторно за мачкање очи.
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #868 Posted: 03-May-2019 at 07:34
Од фб,наводно се кројат маркици за нови згради во зеленило на локации непосредно до Мајчин Дом и во Ново Лисиче меѓутоа сепак информациите не се 100% сигурни можно е да се работи за шпекулации но не би бил зачуден ако нешто од ова се реализира познавајќи ја досегашната ситуација и што досега се изградиBack to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 11-May-2011
Location: Скопје, Центар
Online Status: Offline
Posts: 1931
  Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #869 Posted: 03-May-2019 at 15:43
Ова ако го направат... треба да ја запалат општината. Буквално!

*општинската зграда.

Edited by alexsend - 03-May-2019 at 15:44
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #870 Posted: 03-May-2019 at 15:50

Од општината денес ги демантираа вестите,нема да се гради.
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #871 Posted: 19-Aug-2019 at 06:45
Нешто во врска со ДУП за Трнодол-О.Карпош кој во последно време е доста актуелен.Предвидени се згради од 4 и 6 ката на местото на бараките но велат дека нивната градба ќе предизвикала свлечишта итн....Еве извадок од деталниот и некои бараки каде треба да се гради(од фб)

Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Online
Posts: 1999
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #872 Posted: 06-Sep-2019 at 18:05
Има еден ДУП во градов што не е предаден на непријателот?

Од зеленило до нови површини за градба / случај 11Октомври – бараки

За случајот со 11 Октомври-бараки, веќе во неколку наврати информиравме и алармиравме со цел да се спречи влегувањето на урбаното дивеење кое изостана во овој дел од градот низ сиве овие децении на деструкција врз Скопје.

Но, од ова лето тоа конечно успеа да ги помине сите легални процедури, каде од зеленило, низ процес на чудниот закон за денационализација, група сопственици докажаа право на сопственост и го трансформираа просторот во градежно земјиште.

Имено се работи за паркчето во населбата, кое е централно позиционирано. До пред некоја година истото можеше да се увиди и во урбанистичките планови.

(...)

http://marh.mk/od-zelenilo-do-novi-povrshini-za-gradba-11-oktomvri-baraki/
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #873 Posted: 09-Sep-2019 at 14:28
Незнам за што поточно станува збор можеби има повеќе на страната на општината каде се наоѓаат сите детални планови
----------------------------------------------------------------------
Детската улица ,,Тоше Проевски” во Ново Лисиче ќе стане градежно земјиште!? Граѓаните со петиција ќе го спречуваат Марин!

Според планот објавен на веб страната на општината, голем дел од улицата и зеленилото кај полициската станица се преуредени како посебна градежна парцела. Жителите на Град Скопје повикуваат: ,,Гласај за промена!”.

https://www.signal.mk/detskata-ulitsa-toshe-proevski-vo-novo-lisiche-ke-stane-gradezhno-zemjishte-graganite-so-petitsija-ke-go-sprechuvaat-marin/?fbclid=IwAR3usv_QBIbgQ8xfuaHpnpee1iiXnhRhASkvlyQtUGeXfpqjPuv2oBquRnQ
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Online
Posts: 1999
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #874 Posted: 09-Sep-2019 at 18:59
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
vlad View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 09-Sep-2019
Online Status: Offline
Posts: 1
  Quote vlad Quote  Post ReplyReply #875 Posted: 09-Sep-2019 at 23:41
Овој урбанистички план е стар и мислам дека веќе не е во употреба. На линкот може да се види дека на него пишува 2011-2016 година.

Иначе овој објект е од тип В1 што значи образовна институција, и веќе оддамна се збори дека некаде во Аеродром ќе се гради ново средно школо. Во ГИС системот на општина Аеродром(кој претпоставувам е веродостоен) ваков објект е предвиден од другата страна на бул. Србија карши полициската станица каде што моментално има осветлено спортско игралиште. Како и да е, мислам дека и на двете локации е налудничаво да се гради, па макар и образовна институција...само ќе се уништи тој дел... Има стотици запуштени места каде што може да се изгради средно школо без да се уништи веќе постоечки парк.

Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #876 Posted: 10-Sep-2019 at 11:49
Сепак нема да има измени....

-------------------------------------------------------------------------------

Детската улица „Тоше Проески“ останува непроменетаОпштина Аеродром ја известува јавноста дека се апсолутно невистинити информациите што се шират деновиве на дел од социјалните мрежи за наводно вцртување згради во зеленилото во деталниот урбанистички план за Ново Лисиче.

- Најостро го осудуваме обидот да се дискредитира локалната власт и апелираме до граѓаните да не наседнуваат на лажните вести и на некои петиции. Во планот за Ново Лисиче ЈИ02 што е посочен во лажните вести е вцртано Д1, односно парковско зеленило, не постојат ниту се предвидени згради на таа локација. Очигледно, станува збор за ширење дезинформации што може да ги доведат граѓаните во заблуда. Општина Аеродром работи транспарентно и новите детални урбанистички планови ги изработува според највисоки стандарди и во консултација со граѓаните - велат од општината.
Затоа, ги посочуваме граѓаните и самите изворно да ги проверат информациите за деталните урбанистички планови на официјалната општинска интернет-страница, каде што јасно може да се види дека детската улица „Тоше Проески“ останува непроменета.
Имено, на општинската веб-страница www.aerodrom.gov.mk треба да се кликне на банерот за ГИС (Географски информациски систем на Општина Аеродром за граѓани). Кога ќе се отвори ГИС-от, треба да се кликне на третото копче лоцирано на горниот лев агол. Потоа се штиклираат полињата „ДУП“ и „Синтезен“, при што се отвора детален преглед на сите ДУП-ови за целата територија на Општина Аеродром.
Напоменуваме дека ГИС-от е најмеродавен извор на ажурирани информации за деталните урбанистички планови на глобално ниво.

https://skopjeinfo.mk/detskata-ulica-toshe-proeski-ostanuva-nepromeneta
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #877 Posted: 18-Oct-2019 at 06:37
Дали Хром ќе стане Менхетн?!

Во ДУП-от за кој од Општина Ѓорче Петров велат дека е донесен на транспарентен начин, се предвидува изградба на сто згради за колективно домување. Жители од Хром тврдат дека станува збор за профитерски план во кој градоначалникот на Ѓорче Петров не го почитувал принципот на хумано живеење во населбата. Тие сметаат дека реализацијата на ДУП-от ќе доведе до урбанистички хаос поради што ќе го оспорат пред Уставниот судГрупа на загрижени граѓани од населбата Хром набрзо ќе достави иницијатива до Уставниот суд за да падне, како што велат тие, спорниот профитерски Детален урбанистички план за Хром со кој се предвидува изградба на околу 100 згради.

Тие потенцираат дека градоначалникот на Општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски при изработка на овој ДУП не го почитувал принципот на хумано живеење како основа во урбанистичкото планирање, а апетитите за повеќе згради, како што велат тие, му биле водилка при донесување на истиот и од таа причина ќе се обидат да го спречат овој урбан хаос кој се наметнува во Хром.

Советниците на СДСМ, на предлог на градоначалникот Наумовски на седница на Советот донесоа нов Детален урбанистички план за населба Хром, со кој предвидуваат изградба на околу 100 згради за колективно домување. Имајќи предвид дека ДУП беше носен во една нетранспарентна, сомнителна постапка и со истиот се предвидуваат огромен број на нови згради, кои значително ќе го нарушат живеењето во оваа населба, најавуваме дека како група на граѓани ќе поднесеме иницијатива до Уставниот суд со која ќе ја оспориме одлуката за донесување на овој ДУП за населба Хром, со барање истата да биде поништена, а до донесување на одлуката да биде донесена времена мерка со која ќе биде стопирана реализацијата на овој ДУП – соопштија група загрижени граѓани од населбата Хром.

Од Општината Ѓорче Петров велат дека при изработка на ДУП-от, состојбата на теренот е целосно испитана во однос на микролокацијата и поширокото опкружување.

– Водено е сметка за обезбедување планиран ритам на површини за градба, како и обезбедување услови за хумано живеење, заштита и унапредување на животната средина и природата. Почитувани се сите основни начела на планирање и уредување на просторот, во согласност со Законот за просторно и урбанистичко планирање. За ДУП-от имаше две јавни анкети на кои можеа да се изјаснат сите заинтересирани страни. Исто така, ДУП-от беше образложен и изгласан на транспарентен начин, на отворена и јавна седница на Советот на Општината, на која имаа можност, сите што имаа интерес да дојдат, вклучувајќи ги и граѓаните – потенцираат од општинските власти.

Од Општината велат дека уште се чека Агенцијата за катастар на недвижности да изврши дигитално преклопување на урбанистичкиот план.

https://www.vecer.press/дали-хром-ќе-стане-менхетн/
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12900
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #878 Posted: 05-Nov-2019 at 15:39
Сто нови згради и 20.000 нови станари во Расадникот во Кисела Вода

За сè има вторпат
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #879 Posted: 05-Nov-2019 at 16:25

Нови згради во Расадник, жителите не даваат – ќе бранат со жив штит

Просторот од спортската сала „Расадник“ до сервисот за автомобили „Мечкаров“ и бензинската пумпа во скопската населба Кисела Вода нема уште долго да биде празен. Општинските власти планираат да го узурпираат и тоа последно слободно парче во и онака натрупаниот реон за да се изградат нови згради.

Ваквите неофицијални информации што кружат низ населбата ги запалија страстите меѓу жителите на населбата кои најавуваат оти со жив штит ќе го бранат единствениот простор во тој реон што не е сардисан од бетонски зданија што изминатите години ја нагрдија Кисела Вода.„Населбата е преполна со згради, никнуваат на секој агол, на тротоари, нема места за паркирање, нема воздух каде да циркулира, насекаде градежна механизација, кал, прашина, ѓубре… Во расадникот изникна нова населба, изградена се десетина згради, тамам сопре работата – сега слушаме за ова. Свесни ли се дека ќе дојде до ново уништување на зеленилото, дополнително загадување и уште поголем сообраќаен хаос?“, коментираат жителите на Кисела Вода.

Тие забележуваат дека постапката за промена на ДУП била извршена нетранспарентно, без никаде да бидат известени граѓаните, односно без известување во влезовите или каква било информација и покана за учество во јавната дебата.

„Општина Кисела Вода минатата среда во 12 часот организирала јавна презентација на ДУП. Напикаа згради на секое делче од слободната земја, иако повеќе пати бевме таму и молевме, аргументиравме, поднесувавме официјални барања за зеленило, за основни услови за живот. Спроти основното училиште ‘Кирил Пејчиновиќ’, каде што првин почнаа да градат црква, потоа парк, сега е вцртана седумкатна зграда со 100 стана. На аголот кај ‘Мечкаров’ – исто така, како и на сите други слободни места. Затоа, како граѓани се организираме со собирање потписи, петиции, по згради и пунктови. Ќе организираме протести, со човечки штитови ќе го браниме правото на живот и на животна средина. Не сакаме да живееме како примитивци и нема да дозволиме властите да прават фавели од делови од градот“, реагираат жителите на Кисела Вода.

Тие велат дека се распрашале и побарале стручна помош, при што експертите им рекле оти во моментов, без да се изгради ниту една нова зграда, веќе е исполнета законската бројка на згради предвидена со ГУП.

„Ќе поднесеме индивидуални приговори, ќе ангажираме и медиуми, ќе се бориме за право на хумано живеење“, заклучуваат жителите на оваа скопска населба.

Но во Општина Кисела Вода ја смируваат топката и нагласуваат оти не станува збор за изградба на неколку згради, туку само за една, додека за останатиот дел од проектот се води јавна расправа.

Во писмениот одговор што го добивме од локалните власти, стои дека на местото каде што моментно се наоѓа сервисот „Мечкаров“ уште од 2016 година е планирана една станбена зграда со класа на намена А2, која согласно ГУП на Град Скопје 2012 – 2021 година е парцела со намена А – домување. Што се однесува до предлог-планот за целиот реон, тој било повторно на јавна анкета и е изложен во две месни заедници, односно на страната на општината согласно Законот за просторно и урбанистичко планирање.

„Во овој дел, видно од планот кој е најтранспарентно изложен и за кој сè уште трае јавната анкета, планирано е: површини за градење со намена за основно училиште, средно училиште, нова детска градинка, поликлиника, пешачка променада со ширина од 20 метри и должина колку целиот опфат, голем парк, црква, плоштад и други јавни зелени површини. Во целиот опфат е планирано по сите новопланирани сообраќајници да има велосипедски патеки, пешачки патеки и дрвореди. Значајно за сообраќајното решение е да се напомене и дека под површината на целата пешачка улица е планирано јавно паркирање“, наведуваат од Општина Кисела Вода.

На овој простор летово беше поставен импровизиран детски парк, со рингишпил и колички, а останатиот дел е парк со камчиња. Далеку од средено катче, но е единственото без згради, кафулиња и продавници.

Горан Адамовски

https://nezavisen.mk/novi-zgradi-vo-rasadnik-zhitelite-ne-davaat-kje-branat-so-zhiv-shtit/

Edited by stef4o - 05-Nov-2019 at 16:25
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 5071
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #880 Posted: 07-Nov-2019 at 07:38
Темелковски: Во Расадник ќе има стотина нови згради, но ќе има и зеленилоhttps://a1on.mk/macedonia/video-temelkovski-priznava-deka-vo-rasadnik-kje-ima-stotina-novi-zgradi-no-i-zelenilo/
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4243444546 48>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.266 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.