build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2020 / Skopje 2020

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 7>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 22-Dec-2009 at 02:57
По оваа станица, сите три тунела формираат еден, одвоен од столбови и продолжуваат подземно кон плоштад Македонија. Зградата на Тифани (не сакате од неа сега да ви постирам слика) ја нема! (срушена е) и на нејзино место се прави плоштад Европа, кој има полукружна форма, свртен накај Партизанска. Тоа е отворена површина, со доста клупи, преплетени фонтани и патеки. Секој дел би симболизирал дел од европа, но тоа никако не би било шаренило, туку естетски складно поврзано. Како и да е, еве уште неколку погледи од потегот Соборен Храм-Тифани.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 22-Dec-2009 at 02:58

"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 22-Dec-2009 at 03:02
Неколку знака за оваа станица, кои се поставени:

А) На северната страна:

1) Знак при излез од трамвајната платформа, во пасажот. Покажува во која насока е секој поважен објект.2) Знак при влез на трамвајната платформа, во пасажот. Покажува кон кои објекти води пасажот и самата станица, со линијата и насоката.


"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 22-Dec-2009 at 03:03
Б) На Јужната страна:
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 22-Dec-2009 at 03:17
ПЛОШТАД МАКЕДОНИЈА:
Дојдовме до најцентралната и најфрекфрентната станица на Скопје. Тука се сечат двете најважни линии во градот (1) и (2). Но, тука е и раскрсницата меѓу двата сообраќајни коридора на автомобилите, Соборна-Народна Банка и Плоштад-Собрание. Токму заради малиот простор и тешкиот терен, (исто така ограничен и од реката Вардар), станицата ќе има само два колосека, со поголеми димензии, на кои наизменично ќе доаѓаат трамваите од линиите (1) и (2). Тие дури делат едни единствени шини. Звучи комплицирано, но всушност е многу едноставно и ефикасно. Еве на што мислам.СЛИКА 1: План на тунелите под плоштад Македонија. Со бело се вцртани контурите на самиот плоштад и зградите околу него. Со темно сино се вцртани подземните улици, како и раскрсницата помеѓу нив. Со светло сино се обележани двата трамвајски коридора (линија 1 Соборна-Народна Банка и 2 ул. Македонија-МНТ). Тие се спојуваат во станицата под плоштадот. Станицата е одвоена од автомобилскиот дел преку суд и столбови. Самата станица е од островски тип (една голема платформа, на чиишто страни минуваат свата трамвајни колосека). Поврзана е со надворешноста преку 4 ескалатори и два лифта. Излезите за луѓе излегуваат на површина, некаде околу почетокот на уличката за Телеком и со тоа се добива неузурпација на Плоштадот, како и добра поврзаност со околината.


Edited by Andrej_LJ - 22-Dec-2009 at 03:46
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 22-Dec-2009 at 03:21
Самата повшина на плоштадот (обрнете внимание на маркерите-иглите) тоа се контурите на Плоштадот.И подземното ниво со сите објекти во него (поглед од страната на Комерцијална Банка):"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 22-Dec-2009 at 03:22
Станицата:И нејзнииот излез на површина:


"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 22-Dec-2009 at 03:30
5те семафорски интервали за најефикасно бесконфликтно движењена раскрсницава (со зелено се обележани насоките на движење во еден интервал на семафорот):


"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 22-Dec-2009 at 03:31"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 22-Dec-2009 at 03:38
И уште неколку погледа врз плоштадот:
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 22-Dec-2009 at 03:39

"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 22-Dec-2009 at 03:44
По станицата на Плоштад, трамвајните линии продолжуваат да одат паралелно со коловозите, но на нивната северна (горна) страна. Тоа е затоа што тука имаме две линии, кои наскоро повторно ќе се раздвојат. Тоа се случува на Кеј 13ти Ноември. Линијата 2 завртува северно кон платото на МНТ, каде што има сместено станица. Тоа го прави, премостувајќи го Вардар, преку нов затворен цевка-мост. Се работи за челична, минималистичка конструкција, целата покриена со стакло, со што нема да се загрози Камениот Мост и погледот врз околината.
Edited by Andrej_LJ - 22-Dec-2009 at 03:45
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 22-Dec-2009 at 04:00
Линијата 1 си го продолжува својот пат источно, кон Надорната Банка на Македонија, паралелно и северно од коловозите на тунелот под Плоштад. Со цел да се избегне раскрсницата кај Народната Банка за приоретизираниот смер исток запад (или бул. К.Ј.Питу-Плоштад Македонија), решив тунелот да продолжи под оваа раскрсница се до објектот на Банката. По оваа раскрсница, тунелот кој започна кај СОборната Црква, конечно избива на поврчина, на булеварот К.Ј Питу и води кон Железничката Станица. Други пак две ленти во насока Центар - Аеродром, избиваат на површината уште пред раскрсницата и овозможуваат вртење на лево и на десно кон Бит Пазар и Олимписки Базен.

Трамвајот пак е замислено да се врати на средината на булеварот и за да се убалжи острината на кривината, тој прави немал лак по кој следува подземната станица на Народната Банка. Оваа станица се очекува да стане многу фрекфрентна, особено по завршувањето на Веро Центарот и во иднина урбанизацијата на Маџар Маало. Еве како изгледа тоа, не премногу комплицирано:

СЛИКА 1: Поглед врз раскрсницата од птичја перспектива. Темно сино се коловозните ленти, светло сиво пак трамвајните шини. Со портокалово се означени косините на рампите за влез и излез на тунелите. Со светло портокалово е обелжана станицата и нејзините пасажи.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 22-Dec-2009 at 04:01

"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 22-Dec-2009 at 04:03
Поглед кон самите тунели, на нивото кое е под земја:


"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 22-Dec-2009 at 04:05
Поглед кон подземните тунели, нивното искачување и улиците кои се на нивото на земја, со малку видо-изменета форма, приспособена кон новите услови и можности.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 22-Dec-2009 at 04:07
СТАНИЦА НАРОДНА БАНКА: Се работи за многу оптоварена станица која ја опсчужува линијата (1). Замислена е како во-перонска, подземна станица, кон која водат пасажи за преминување на улицата (на второ подземно ниво) и излези кон тротоарите на истата страна на улицата (излез кон нивото на земјата).
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 22-Dec-2009 at 04:09
И за крај поглед кон целокупната клучка Народна банка:

Со тоа практично завршив за вечерва, утре и во следните денови ќе следува и остатокот од проектот. Вие слободно коментирајте го материјалот кој беше објавен досега.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 22-Dec-2009 at 09:22
Андреј немомаш многу да ти кажам за твојава замисла пошто и не сум анализирал многу. Во врска со трамвајските линии поддржавам идеја да не се пипне ништо од трамвајот додека не се пробијат главни булевар и сум за тоа линиите да се движат по/под булеварите и галвните артерии. Како ќе ги решиме после станиците и другои е второстепено. Ова го кажувам во однос на линиите кои ги имашп вцртато за кои дел се слагам, дел не.

За улици уи Булевари понастрана од центарот немам нешто посебно разгледувано и размислувано околу идеи, но можеам вака за почеток да направиме една микроанализа на раскрницава под плоштад. Вака малку повеќе од што треба си ја измасирал и се додадени свртувања што и воопшто не се потребни. На пример зашто некој кога би влегот од кај нардона банка би вртел лево према црвен крст кога тоа може да го направи уште надвор од тунелот. Или обратно. зашто некој би влегот кај собрание за да излага кај нбрм?! Нема логика. Исто така и за клучкава кај нбрм која ќе функционира многу побрзо доколку си го оставел тој кракот што го има и во ГУП-от односно рампа правец нбрм-црвенкрст.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9025
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 22-Dec-2009 at 11:51
Јас само сакам да кажам Applause за огромниот вложен труд, а коментари ќе дадам кога убаво ќе го прочитам сето ова
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 7>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.125 seconds.

Copyright ©2007 - 2019  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.