build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3132333435 328>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [54.21%]
83 [43.68%]
4 [2.11%]
You can not vote in this poll

Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3652
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #641 Posted: 25-Jun-2010 at 05:13

Се испитува теренот за триумфалната порта?

Дали набрзо ќе почне да се гради триумфалната порта на плоштадот „Пела“, ќе зависи од тоа што ќе покажат геомеханичките испитувања на теренот. Местото на кое е предвидено да се постави овој објект, односно, скулптура, како што велат во Министерството за култура, вчера беше заградено и се почна со дупчење на теренот. Дилеми нема, ќе никне уште едно градилиште во центарот на Скопје. (С.Р.)

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=E368823D4F643E4B88C4831A92D50C62
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-Feb-2010
Online Status: Offline
Posts: 183
  Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #642 Posted: 25-Jun-2010 at 12:29
OVA VALJDA KJE SI IMA POSEBNA NISKA, AMA JAS KAkO NOV I NEISKUSEN NEMAM DOVOLEN KREDIBILITET DA JA POSTAVAM


24.06.2010
И ТОДОРОВИЌ ГО ИЗНЕНАДИ БАРОКНАТА КАТНА ГАРАЖА

И градоначалникот на општината Центар Владимир Тодоровиќ е изненаден од барокниот изглед на катната гаража што ќе се гради на плоштадот Македонија во центарот на Скопје. Тој се изјасни како граѓанин, а не како функционер,...

http://www.telma.com.mk/images/GARAZA_BAROK.JPGИ градоначалникот на општината Центар Владимир Тодоровиќ е изненаден од барокниот изглед на катната гаража што ќе се гради на плоштадот Македонија во центарот на Скопје. Тој се изјасни како граѓанин, а не како функционер, изнесувајќи мислење дека станува збор за нефункционален објект. Засега катна гаража со целосна вистинска намена има само во населбата Аеродром, каде не се предвидени и трговски локали.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 02-Feb-2010
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2527
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #643 Posted: 28-Jun-2010 at 12:15
хааахааахаа... леле.. замок гаража.. а што се оние плавите квадратчиња? климатизери? 
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 07-Jan-2009
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1974
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #644 Posted: 28-Jun-2010 at 12:59
Ретко кој проект ме нервира повеќе од оној за црквата и џамијата. Оваа катна гаража се квалификува! Wallbash
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar
Suspended

Joined: 24-Feb-2010
Online Status: Offline
Posts: 738
  Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #645 Posted: 28-Jun-2010 at 20:38

не зезај триумфалната е N1, бар од гаражава се има корист, а капијава што... фрлање пари ама баш.. дрско и безобразно..

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 07-Jan-2009
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1974
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #646 Posted: 28-Jun-2010 at 21:06
Не реков дека ми е непријател N1, секако дека портата е... реков дека е еден од ретките што ме иритира повеќе од тој за црквата и џамијата.

А корист од гаражава неможе да има, бидејќи за да се стигне до неа ќе треба да минуваш покрај кеј, низ гужва.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Apr-2008
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 3300
  Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #647 Posted: 29-Jun-2010 at 11:53
Немие јасно вашето неслагање за да се гради втората капија во Скопје, кога првата одавно ја добивме.   
додуше тука никој не реагираше

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Oct-2008
Location: 🇲🇰🇨🇭
Online Status: Offline
Posts: 3962
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #648 Posted: 29-Jun-2010 at 17:35
za mene i ova prvata kapija i drugata sto treba da se gradi se golemi gluposti.
Ova kaj cair e nelogicno!ko da mu fali vo levata i desnata strana nekoj zid. A kolite morat da se vnatre vo carsijata!!!!!!BashBashOhno
Toa sto treba da se gradi e definitivno kopija od drugite gradovi kako paris!!Se prasuvam dali e vakvo nesto voopsto potrebno?
Aj ova vo carsijata , starata carsija postoi od neznam koga pa i kapijata e nekako turski stil si ojt nekako.
Ama ova novata nema logika zosto treba tamu da bide? Jas bi rekol da se gradi vo moderen stil a ne anticki!kaj gledate nesto anticko vo noviot del na skopje?
Vakvo gjubre go rasipa skopje !!! ubav bese, se dodeka ni dojdoa antickite  stilovi!!
 
Za katnata garaza kaj mkd posta: WTF???? cor sum ili sto?? kakov stil e pak ova?LUDILO E OVA!! Koj e arhitektot na ovaa garaza?sigurno nekoj majmun!!!
E ovaa glupost (skopje 2014) bi go poddrzuval??? nikako!
Zal mi e sto eve i so sudot nisto nema!stom se gradi togas se znae sto kje reci sudot sti i taka koruptiran i pod pritisok e !Ohno
 
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar
Suspended

Joined: 24-Feb-2010
Online Status: Offline
Posts: 738
  Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #649 Posted: 29-Jun-2010 at 19:53
ГО­ТОВ НО­ВИ­ОТ ЛИК НА ЗГРА­ДИ­ТЕ НА ПЛОШ­ТАД

Фа­са­ди­те на "Пе­лис­тер" и на "Тренд" тај­на

Од Гра­дот са­мо ку­со од­го­во­ри­ја кои се ав­то­ри на пр­во и на вто­ро­наг­ра­де­ни­те про­ек­ти и по кол­ку па­ри ќе до­би­јат, но не са­ка­ат да ка­жат што пред­ви­ду­ва­ат про­ек­ти­те

Град Скоп­је из­бра ре­ше­ние за но­ви­те фа­са­ди на згра­ди­те кои се на­о­ѓа­ат на плош­та­дот Ма­ке­до­ни­ја, но не са­ка­ат да ка­жат ка­ко ќе из­гле­да­ат. Ка­ков ќе би­де ре­но­ви­ра­ни­от лик на згра­ди­те кај ка­фу­ли­ња­та "Тренд" и кај "Пе­лис­тер", чии фа­са­ди тре­ба да би­дат во ба­рок стил, од Гра­дот не ка­жу­ва­ат ни­ту еден де­таљ. Од та­му са­мо ку­со од­го­во­ри­ја кои се ав­то­ри на пр­во и на вто­ро­наг­ра­де­ни­те про­ек­ти и по кол­ку па­ри ќе до­би­јат.
"Пр­ва­та наг­ра­да е за про­ек­тот под шиф­ра 'Ли­неа' од ав­то­ри­те Ни­ко­ла Са­ки­нов и Ла­зар Ди­мов, а вто­ра­та е под шиф­ра 'Фо­кус' од гру­па ав­то­ри - 'Ма­ке­до­ни­ја про­ект'. Ав­то­ри­те на пр­во­наг­ра­де­ни­от про­ект до­би­ја 90.000 де­на­ри, а на вто­ро­наг­ра­де­ни­от 15.000 де­на­ри", се ве­ли во ку­со­то со­оп­ште­ние од Град Скоп­је.
Об­јас­ну­ва­ње и сли­ка ка­ко ќе из­гле­да­ат згра­ди­те не до­бив­ме, оти че­ка­ле пр­во да би­де пот­пи­шан до­го­во­рот со ав­то­ри­те на из­бра­но­то ре­ше­ние. Ова е прв­пат Гра­дот пр­во да че­ка да се пот­пи­ше до­го­во­рот, па да $ ги со­оп­шти ин­фор­ма­ци­и­те на јав­нос­та. Ка­ко за при­мер, про­ек­тот за Град­ска­та пла­жа бе­ше про­мо­ви­ран вед­наш штом бе­ше из­бран нај­доб­ри­от про­ект.
Ре­но­ви­ра­ње­то на фа­са­ди­те тре­ба да поч­не на­ред­на­та го­ди­на. Пр­во ќе се об­но­ву­ва­ат фа­са­ди­те на згра­ди­те на ка­фу­ли­ња­та "Тренд" и "Пе­лис­тер", а по­тоа и на ос­та­на­ти­те об­јек­ти кои се на­о­ѓа­ат на Плош­та­дот. За овие две згра­ди Гра­дот ќе пот­ро­ши 20 ми­ли­о­ни де­на­ри.
 
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09-Oct-2008
Location: 🇲🇰🇨🇭
Online Status: Offline
Posts: 3962
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #650 Posted: 29-Jun-2010 at 20:05
definitivno nemame sansi protiv 2014!! del po del se realizira!graganite ne mu e dozvoleno da si go kazat svoj stv ili mislenja!
Mnogu diktatorski e !!! bez gragani nema grad!!!sekako deka graganite treba da se prasat
 
uste nesto:
proektot za fontanite ne e loso. sigurno interesno kje bide
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 20-Oct-2008
Location: Ljubljana
Online Status: Offline
Posts: 2954
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #651 Posted: 29-Jun-2010 at 20:31
Да трошеа волку енергија на решавањето на клучните општински и градски проблеми, колку што трошат на овие контра/непродуктивни проекти, ќе се осетеше голем напредок во квалитетот на живеењето кај нас. Сето ова се спроведува тајно, како советската космонавтска програма. Никаква транспарентност, никакви објаснувања и одговори. Само едно зад друго се сервираат крајните решенија. И јас сум на мнение дека неможеме ништо суштествено да промениме и ми е жал што Скопје/Македонија секојдневно пропаѓаат а на граѓаните им се нуди лажен сјај и активност. Од проектите како Триумфалната порта или катната гаража сум крајно згрозен. Навистина не верував дека ова ќе се реализира во толкава мерка и со толкава брзина-едноставно ми е/беше неверојатно како волку брзо може да се градат објекти од никакво значение, а еден 7 километарски автопат да се гради 3 години.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 27-Mar-2010
Online Status: Offline
Posts: 473
  Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #652 Posted: 29-Jun-2010 at 20:34

Previous

Оваа влада да имаше мозок колку што има воља за глупости,Словенија нема да ни беше равна.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Feb-2009
Location: Tetovo
Online Status: Offline
Posts: 1166
  Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #653 Posted: 29-Jun-2010 at 21:29
Originally posted by Buliwyf

Previous

Оваа влада да имаше мозок колку што има воља за глупости,Словенија нема да ни беше равна.


Би се сложил со тебе и јас истото го размисливам Yes
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 23-Mar-2010
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 140
  Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #654 Posted: 29-Jun-2010 at 21:41
Има една стара поговорка гласи вака - 'селото е на селаните, градот е на граѓаните а фабриките се на работниците', за жал кај нас одамна се е наопаку.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 23-Mar-2010
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 140
  Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #655 Posted: 30-Jun-2010 at 13:29
Да бидам искрен фасадата на зградата Пелистер не ми се допаѓа ама ако веќе почнат да менуваат фасади на згради најубаво да почнат од Градски зид, и тоа да бидат во Art deco стил и така целиот центар ќе биде во 'старовремски' стил. 
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 05-Aug-2009
Online Status: Offline
Posts: 410
  Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #656 Posted: 30-Jun-2010 at 15:23
eteeee  , padna skopje 2014 na ustaven . tesko deka ke bidi poddrzan istiot  plan pri regularna postapka,   taka so rusenje  !    barem monstruozniot arhiv da se rusi i da se zatrupa dupkata na ministerstvoto za nadvoresni . tie se postaveni na javni povrsini a za drugite kolku tolku imase markica spomenicite se ok , ama dovolno se ovie 
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 23-Mar-2010
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 140
  Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #657 Posted: 30-Jun-2010 at 15:33
Оваа одлука на уставниот суд е уште поголема глупост од самиот план за малиот ринг, мислам незнам кого да бранам на форумов дали Божиновски или Грчев, и двајцата се 'шампиони' во својот правец во архитектурата, Мирослав Грчев е човекот кој е најголем виновник за новоникнатите чирови во Дебар маало и уште многу други објекти во централниот дел од градот а и Божиновски не за потценување со својот бисер на улицата Mакедонија, сите знаеме дека е потрошено многу пари, време,работа итн итн, а сега со ова решение според нив што треба да се направи? многу сум револтиран зошто стариот скопски театар според мене заслужува да биде обновен а со оваа одлука театарот е ставен во ист кош со триумфалната капија и со останатите кич објекти.


Edited by Jumbo - 30-Jun-2010 at 15:45
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12430
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #658 Posted: 30-Jun-2010 at 15:55
Луѓе, да не ги мешаме работите. Прво, сосема е извесно дека ништо нема да се руши ниту затрупува (за некои објекти навистина е штета што е така), туку општината едноставно ќе го протне планот во повторена процедура и овој пат сигурно ќе се осигураат да биде испочитувана легислативата. Второ, уставниот суд воопшто не навлегуваше (нуту пак има надлежност да навлегува) во тоа какви се објектите, туку го укина планот поради неправилна процедура при неговото носење, а во случајов очигледно од правна гледна точка не ни имаше друг избор. Но дури ни по тој основ театарот не е ставен во ист кош со некои пошокантни објекти. Театарот беше вцртан и во постарите верзии на планот, а со одлуката на уставниот суд се тангира само најновата верзија која се протна пред околу пола година... најголем дел од чудесиите на Скопје 2014 без вцртани уште пред тоа. Одлуката реално е чисто формална и нема да се одрази воопшто врз реализацијата на објектите, општината сигурно многу брзо повторно ќе го протне планот, или пак некој дополнително изменет план каде што ќе вметнат нови изуми за кревање на коса... А до ваква ситуација со оспорување на планот немаше ни да дојде доколку бирократската логистика која беше задолжена за негово носење си ја знаеше работата.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12430
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #659 Posted: 30-Jun-2010 at 15:58
@ jumbo

Каков арт деко на градски ѕид, какви „старовремски“ фасади за цел центар побогу? До кај треба да метастазираат глупостите од Скопје 2014 и колку тоа треба да кошта?


Edited by Cloverstack - 30-Jun-2010 at 16:01
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 23-Mar-2010
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 140
  Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #660 Posted: 30-Jun-2010 at 16:02
Cloverstack ти си ме сватил изгледа многу сериозно кога говорев за ART DECO, мојот коментар беше тотално шегаџиски а жалам што си ме сватил сериозно.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3132333435 328>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 1.390 seconds.

Copyright ©2007 - 2021  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.