build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Македонски градови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Штип

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Штип
    Posted: 10-Feb-2010 at 20:46
Штип е град со богато културно историско минато кое започнува уште во најраните времиња на човековата историја. Регистрираните населби од неолитот, енеолитот, бронзенодопскиот, железнодопскиот, хеленистичкиот, преку римскиот, како и доцноантичкиоти, средновековниот период, па се до денес зборуваат за континуитет на живеење на потесниот и поширокиот простор на Брегалничкиот регион.
Името Астибо за прв пат го споменува античкиот хроничар Полиен во 3 век пр.н.е., кој известува дека во реката Астибо (денешна Брегалница) е изведувано ритуално капење на пеонските кралеви, како чин на нивното крунисување.
Астибо повторно се споменува и е обележан во Табула Пеуттингемиана (античка карта од 4 век) како населба, една од станиците на патот за Стоби-Пауталија (Ќустендил) – Сердика (Софија). Поголемиот дел од научните работници го лоцираат Астибо на просторот од денешниот стар дел на градот Штип. Урбаната градска населба ги опфаќала источните падини на ридот Исар и локациите Стар Конак, Тузлија и Горно Маало. Денес од античката архитектура на градот делумно се сочувани остатоците на градскиот аквадукт во месноста Ќемер, преку кој градот се снабдувал со чиста вода.

Античкиот град Астибо својот највисок подем го достигнува кон крајот на II и по првата половина на III век. Во втората половина на III век, со пробивот на варварските племиња во периферните делови на римското царство, страдаат поголемиот дел од населбитe и градовите меѓу кои и градот Астибо. Континуитетот на живеење на овој простор не е прекинат. Населбата егзистира и во доцниот антички и во раниот византиски период веројатно под името Стипеон, а во средниот век населбата го добива името Штип.
Од средновековниот период при крај на IV
век и во текот на VII век, во виорот на аваро-словенските завојувања на Балканскиот Полуостров, настрадале скоро сите доцноантички–рановизантиски градови меѓу кои и Стипеон. Средновековниот град Штип никнува врз урнатините на Античкиот град Астибо и рановизантискиот Стипеон. Средновековната историја на градот започнува со населувањето на словените на ова подрачје преполно со бурни историски настани.
Во
IX век, брегалничката област потпаѓа под бугарска власт. Од 976 год. до 1014 год. Штип се наоѓа во границите на Самуиловата држава. Временскиот период и пропаста на Самуиловата држава се карактеризира со чести менувања на господарите и тоа Византија, Бугарија па Србија се до доаганјето на Турците кон крајот на втората половина на XIV век кога средновековниот град Штип бил освоен од османлиите.
Средновековниот град–тврдина е лоциран во западниот дел на денешниот град Штип на доминантното возвишение Исар, помеѓу реките Брегалница и Отиња. На највисокиот дел од возвишението изграден е средновековен град од типот  на  самуиловата тврдина (Охрид),  Марковите кули  (Прилеп),  Кале (Скопје) и др.
Како средновековен град, Штип својот најголем културен, економски и духовен подем го постигнува во XIV
век. Во долните делови на падините на Исарот изградени се три средновековни цркви од XIV век, на источната падина  ,,Св  Архангел  Михаил“,  на  јужната  „Св  Јован  Крстител“  и  на  северната      „Св Василиј“ која е во остатоци од темели.
Во подножјето на Исарот, а во склоп на средовековниот Штип
, влегуваат и црквите „Св Архангел“, „Сифиевата црква“ посветена на Св Никола, денес црква „Св Никола“ и црква „Св Спас“,  сите од XIV век. Денес видливите остатоци од античкиот и средовековниот град представуваат нем сведок за бурната дваесетвековна историја на градот Штип, кој низ вековите се развивал, опстојувал, пропагал и повторно се издигнувал на едно истото место.
На околу 18 км источно од Штип во месноста Горен Козјак, во подножјето на планината Плачковица е лоциран доцноантичкиот-ранохристијански град Баргала.
Во 1395 година Штип го освојуваат Турците. Отогаш па се до XVII
век постојат малку пишани документи за мракот на средновековното владеење на Турците. Во пишаните документи Штип се спомнува во 1620 год., кога градот се спомнува како епископско средиште, а во 1661 год. турскиот патеписец Евлија Челебија запишал: „Штип е кадилук со тврдина на ридот што чува стража. Во градот има џамии бањи, голем карван сарај и мала река“. Во Австро-турската војна во 1689 год. Штип е освоен од Австроунгарците. Две години подоцна во 1690 год. повторно го заземаат Турците со големи разочарувања и страдања на месното население. Поволната географска положба придонела Штип до крајот на XVIII век да почне подинамично да се развива. Историчарите тврдат дека во 1820 год. во него живееле 5000 жители. Три децении подоцна бројот на жителите пораснал на 20000 жители. Во втората половина на XIX век започнува со работа првото училиште со 250 ученици. Отвореното училиште има клучно значење во духовната борба на македонскиот народ во овој крај.

Во текот на Втората светска војна во 1941 година го окупираат бугарските фашисти. Единиците на НОБ го ослободуваат на 8 ноември 1944 и оттогаш почнува неговиот слободен растеж.

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 10-Feb-2010 at 21:06
Сликите се од меѓумрежиетоЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 10-Feb-2010 at 21:27
Сликите се од меѓумрежието(интернет)

Саат Кула

Камениот мост во Штип

Штипската тврдина - Исар

Црквата Св.Богородица - Ново Село

Безистен - некогаш пазар денес галериа

Св.Спас

Св.Архангел Михаил

Кип на Александар 3 Македонски

Центар

Поглед на Штип


ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 10-Feb-2010 at 21:43
Сликите се од нет
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Apr-2009
Location: Celje - Виница
Online Status: Offline
Posts: 2185
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 10-Feb-2010 at 22:06


Општинска зграда

Музеј


Центар


Градски парк БриониНово село
Градска болница

Театар

Пошта

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Feb-2009
Location: Tetovo
Online Status: Offline
Posts: 1167
  Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 10-Feb-2010 at 23:07
Makedonij да не знаеш нешто каде ќе се гради новиот фудбалски стадион кога ќе почне изградбата кој ќе го гради со чии пари и така натаму ? 
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1739
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 20-Feb-2010 at 20:14
Denes bev slucajno vo stip, pa napraviv nekolku fotki, kolku sto imav vreme

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.Eve i nesto od starite gradbi vo gradot sto ostanale,iako beleg na starite gradbi ,sepak nisto ne se prevzema za rekonstrukcija.

Se nadevam vi se dopadnaa fotkite
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
S.P.Q.R. View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Jan-2010
Location: Prilep
Online Status: Offline
Posts: 212
  Quote S.P.Q.R. Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 20-Feb-2010 at 20:35
Odlicni fotkiApplause
Gledam nivoto na Bregalnica znacitelno se pokaciloYes
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 20-Feb-2010 at 20:45
Applause 2 i 3 favoriti!
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 08-Dec-2009
Location: kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 3653
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 23-Sep-2010 at 23:05

Штип е град во источниот дел на Македонија, распослан во долината на реката Брегалница. Во денешно време, градот е еден од најважните образовни и економски центри на истокот, но скриените бисери раштркани насекаде се она што го прават вистински вреден за посета.

http://www.time.mk/read/d8b11f8148/1aa4a68a4b/index.html
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 03-Feb-2011
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 2159
  Quote N23 Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 29-Aug-2012 at 15:59
Стандардно несредена околина при влез во скоро секој македонски град.
1.


2.


Железничката станица
3.


Од бензинската на Лукоил, сликата е далеку подобра
4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


И како за крај, да не е јабана идењето до Штип
16.


23ka.wordpress.com
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12452
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 23-Jul-2013 at 23:31


Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 28-Oct-2013 at 18:43
regioni.mk

Edited by Џоле - 28-Oct-2013 at 18:44
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 23-Dec-2013 at 21:12
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 23-Dec-2013 at 21:12
B.Pejchinov

Edited by Џоле - 23-Dec-2013 at 21:13
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 23-Dec-2013 at 21:14
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 23-Dec-2013 at 21:15
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 23-Dec-2013 at 21:17
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 23-Dec-2013 at 21:19
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 14147
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 23-Dec-2013 at 21:20
За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.109 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.