build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Aдминистративни објекти (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 6>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Aдминистративни објекти (општо)
    Posted: 25-Aug-2020 at 15:43
Водовод“ до сопствен објект по еден век

Јавното комунално претпријатие „Водовод“ – Битола, кое наскоро ќе одбележи 100 години од основањето, дури по еден век ќе добие сопствен објект.
Првиот човек на ЈКП „Водовод“, директорот Горан Козаров, деновиве најави дека ова јавно претпријатие наскоро ќе почне со изградба на сопствена управна и административна зграда, во која ќе бидат сместени сите служби на ова јавно комунално претпријатие. Новата административна и управна зграда, која ќе располага со 1.200 квадратни метри корисна површина, ќе биде лоцирана во просторот каде што сега се наоѓа дел на претпријатието, под железничката пруга.
– Минатата година, кога наплативме дел од побарувањата што ни ги должеа училиштата од Битола за неплатена вода, во износ од 12 милиони денари, одлучивме дека треба да направиме своја управна и административна зграда и повеќе да не бидеме потстанари и да плаќаме високи кирии.

Пресметките покажаа дека трошоците што сега ги издвојуваме за плаќање кирија и за одржување на овој објект, кој не е наш, се доста високи и дека со парите што ги добивме од Општината за неплатената вода на училиштата и со кредитно задолжување ќе можеме да ги сервисираме издвојувањата, како за изградба на објектот така и за отплата на кредитот што би го подигнале – вели првиот човек на ЈКП „Водовод“ Горан Козаров.
Според Козаров, вкупната инвестиција за изградба на управната и административна зграда би изнесувала 35 милиони денари.
Значајна помош во изградбата на управната зграда јавното претпријатие „Водовод“ доби деновиве и од локалната самоуправа, која со одлука на Советот на Општината, на седницата што се одржа онлајн, го ослободи претпријатието од плаќање комуналии за изградба на новата административната зграда во висина од четири милиони денари.
И покрај тоа што поради пандемијата на коронавирусот многу работи во Битола не се одвиваат според потребната динамика, сепак во ЈКП „Водовод“ забрзано работи на подготовката на инфраструктурата за изградба на управната зграда.
Инаку проектот за изградба на административната и управната зграда на ЈКП „Водовод“ е изработен уште во 2016 година, но тој до неодамна лежеше заборавен во фиока.

Уште по доаѓањето на раководната позиција како прв човек на ЈКП „Водовод“, Горан Козаров, покрај со другите, се зафати со реализација и на овој проект.
Според Козаров, сега ЈКП „Водовод“ е стабилно претпријатие, во кое драстично е подобрен не само начинот на работа туку и на функционирање на претпријатието, кои не беа земени предвид повеќе од 30 години.
Таквиот начин на менаџирање придонесе не само да се подобри финансиската состојба на претпријатието туку и да се намалат загубите на вода, кои сега изнесуваат од 20 до 25 отсто, но и да се обезбедат средства покрај за изградба на управната и административна зграда и за обнова на возниот и машинскиот парк и за набавка на нови возила и градежни машини. Драстично е подобрен скада-системот преку кој се контролира и менаџира водоводната мрежа.

Неодамна беше изработен мошне амбициозен проект во вредност од над три милиони евра, за поставување потисен цевковод од пумпната станица до филтерницата Дихово, а се врши геомеханички испитување за цевководот.
– Свесни сме дека ние самите не можеме да ги реализираме овие два најкрупни проекти од формирањето на претпријатието, но за тоа ќе бараме помош или од државата или некој грант. „Водовод“ неодамна набави втора баждарница, го асфалтира платото кај машинскиот парк, изградени се полици по светски стандарди за чување на цевките, гаражата за возилата и градежните машини е заградена со лим од сите страни, а изграден е и сопствен објект за миење на возилата. Наедно набавен е и нов агрегат за филтерницата. Во исто време е поставен хлоринатор, кој на критичните точки од скада-системот, кај Кукуречани и Могила го мери количеството хлор.
Во „Водовод“ особено внимание се посветува на замена на азбестните цевки со нови, поквалитетни. Иако со усвојувањето на законот, со кој Битола се прогласи за старо градско јадро, во голема мера е отежнато работењето на „Водовод“ за замена на азбестните цевки во битолските улици, од кои голем дел се заштитени со закон, сепак ЈКП „Водовод“ во изминатиот период во голема мера замени дел од азбестните цевки на водоводната мрежа, кои се штетни по здравјето на луѓето.

Според процената на стручните служби на ЈКП „Водовод“, во Битола имаше околу 25 километри азбестна водоводна мрежа. Сега таа, според нивните сознанија, изнесува околу 11 километри и се менува по секоја интервенција на водоводната мрежа.
За првиот човек на ЈКП „Водовод“ особен успех претставува електронското читање на водомерите.
– Со електронското читање на водомерите нема повеќе кражби на вода со вртење на водомерот. Сега секој инкасатор, кој со себе наместо тефтер носи телефон со посебен софтвер, ги слика водомерот и состојбата. И тоа е најдобар доказ не само за потрошеното количество вода туку и за евентуалните спорови – вели Козаров и нагласува дека водомерите досега се читаа трипати во годината, а сега тоа се прави дури четири пати.

https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/republika/водовод-до-сопствен-објект-по-еден
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 15-Jul-2020 at 15:08
Најава за нова противпожарна станица во Свети Николе

---------------------------
Изградба на станицата ќе биде по сите меѓународни стандарди , а проектот финансиски е покриен преку програмата на EUCOM Humanitarian Assistance Program и агенцијата Naval Facilities Engineering Command од САД.

Наскоро Свети Николе ќе добие современ противпожарен дом како што заслужува.

https://www.facebook.com/sasovelkovskizasvnikole/
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 15-Jun-2020 at 12:48
Општинска зграда Ростуше, не знам точно кога е изградена:https://libertas.mk/poradi-pandemi-ata-mavrovo-rostushe-gi-oslobodi-obvrznicite-za-pla-a-e-na-komunalnata-taksa/
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 27-May-2020 at 16:36
Во Дојран се реновираат три објекти за научно истражувачки цели за заштита на езеротоИдниот месец општина Дојран треба да добие објекти кои ќе бидат во функција на истражување на квалитетот на водата на езерото , негова заштита и изработка на проекти кои ке бидат во насока на зачувување на биодиверзитетот. Станува збор за три објекти во непосредна близина на општинската зграда и беа во лоша состојба.

Сите три бојекти се со површина од 60 до 80 метри квадратни кои во иднина ќе се кроистат за информативни и научни цели . Еден објект ќе биде едукативен инфо центар, вториот мониторинг станица а третиот соби за престој.

Целиот проект се работи со средства од ЕУ преку УНДП со кој ќе се стави акцент за научно истражување на богатата фолра и фауна во езерото и негова заштита. Според граодначалникот Анго Ангов трите објекти ќе го зачуват традиционалниот дојрански изглед и архитектура. Истите ќе бидат опремени со соодветни лабаратории преку кои ќе се вршат анализи и испитувања на езерото и биодиверзитетот.

https://drnka.mk/%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%be%d1%98%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%b0%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%98%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0/?fbclid=IwAR05rAHRQinhP_kLiTVjwkbfsLihHbkDfZGPc70v3rdDqWFmOplX3UvWn9Q
За сè има вторпат
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 13-Mar-2020 at 13:08
Originally posted by stef4o

https://www.facebook.com/mvr.gov.mkВеќе е направен ископ за новиот објект...(04.03.2020г)

https://www.facebook.com/gamagradba.mk/

Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 25-Dec-2019 at 16:56
https://www.facebook.com/mvr.gov.mk
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 25-Dec-2019 at 09:54
Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и премиерот Зоран Заев ќе присуствуваат на означувањето на почеток на градба на новата зграда наменета за Одделот за крим техника вклучувајќи и форензички лаборатории за потребите на МВР.

Новата зграда ќе се гради во кругот на Министерството за внатрешни работи, позади зграда 1.


https://civilmedia.mk/pochetok-na-gradba-na-novata-zgrada-za-oddelot-za-krim-tehnika-pri-mvr/
За сè има вторпат
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 21-Dec-2019 at 20:23

Пред 20-дена зад зградата на МВР околу баракиве беше извршена сеча на дрва,очигледно се спремал терен за градба на посочениот објектhttps://www.facebook.com/centarsakadadishe
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 21-Dec-2019 at 18:30
Не е објавена локацијата, но моја претпоставка е дека во склоп на комплексот на МВР на Водно.
За сè има вторпат
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 21-Dec-2019 at 09:33
Originally posted by Џоле

од твитерЛокација??
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Feb-2008
Online Status: Offline
Posts: 4728
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 21-Dec-2019 at 01:34
текнички
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 20-Dec-2019 at 23:06
од твитер

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 03-Jul-2018 at 08:44
Со европски пари во Кочани е реконструирана општинската зграда

Заврши реконструкцијата на административната зграда на Општина Кочани. Реализираниот проект опфати изведба на енергетски ефикасна фасада, промена на прозорците во објектот, поставување на нов лифт и изведба на тоалети за лицата со посебни потреби. Реконструтивниот зафат вреден 200.000 евра се одвиваше преку проектот „Зелени згради за заедничка зелена иднина“, преку Центарот за развој на Источниот плански регион како водечки партнер во партнерството со обласната администрација на Благоевград.

Покрај реализираната реконструкција на општинската зграда во Кочани, во рамките на проектот беше обновен и објектот на Обласната администрација во Благоевград. Финансиската вредност на целокупниот проект изнесува 400.000 евра, а средствата беа обезбедени преку Програмата за прекугранична соработка (Интерег ИПА програма) на Европската Унија.

http://build.mk/so-evropski-pari-vo-kochani-e-rekonstruirana-opshtinskata-zgrada/
За сè има вторпат
Back to Top
MACK View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 23-Nov-2017
Online Status: Offline
Posts: 18
  Quote MACK Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 13-Jan-2018 at 04:33
Trebase edno vakvo golemo zdanie kako sto napravil Beton vo Bagdad da se napravi kaj nas ( sigurno i proektite gi cuvaat) ama negde na strana ( dracevo, ilinden negde na nulta pozicija ) i tamu da e smestat site mozni vladnini institucii, a ne kako sega site rastrkani po zgradicki ama bitno se vo centar. Ako se napravese toa zamislete kolku ke se rasteretese centarot na gradot a i site ke bea na ednio mesto pa ke imase i pogolema koordinacija efikasnost vo rabotata i slicno.
No kako i sekogas kaj nas ne se razmisluva na dolgi stazi , ama koj ke se vrti niz centar posle, koj ke gi polni kaficite , ke nema se koj, ke nemase guzva e bas ke bese neinteresno za zal
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 23-Apr-2013
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 13060
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 12-Jan-2018 at 22:22
Реконструираниот објект на полициската станица за гранични проверки и граничен надзор „Богородица“фото: миа.мк
За сè има вторпат
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26-Oct-2010
Location: Kumanovo
Online Status: Offline
Posts: 2394
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 31-Aug-2017 at 13:43
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 20-Oct-2015
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 6333
  Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 28-Aug-2017 at 16:18
Oпштинската зграда во Демир Капија

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12129
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 16-Jun-2017 at 12:50
Originally posted by TENDO

Здраво дечки,

Дали има некој информација на кои објекти моментално е ангажиран ГП Бетон Скопје?


Можеш да пребаруваш и овде:

http://build.mk/kompanija/beton-skopje

За разлика од листата на БИРН која содржи само објекти и споменици од Ск2014, оваа листа содржи секакви проекти кадешто Бетон е изведувач.

Инаку од листата веднаш станува очигледно и жалосно е што ваква компанија не работи практично ништо друго освен проекти финансирани со јавни финансии.Edited by Cloverstack - 16-Jun-2017 at 12:50
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Nov-2010
Online Status: Offline
Posts: 2035
  Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 16-Jun-2017 at 11:11
Previous
 
Навистина ти нема рамен за инвестиции Тендо, си се зачленил само за да се информираш дали Бетон е сигурна инвестиција на Македонска Берза, тоа се вика инвестициска упорност. Браво, така треба. Applause
 
Како што е веќе познато, зајко кукурајко и плавите жолтици најавија дека нема да бидат реваншисти и дека нема да ги прекинат изградбите на објектите кои веќе се во изградба, само ќе ги откажат незапочнатите изградби на нови објекти од проектот Скопје 2014, односно Македонија 2017, а за веќе завршените објекти уште не е договорено дали и како би се правела ревизија за нивните изградби.
 
И веќе ти кажав на форумот на Кајгана, без разлика кој е на власт, а кој е во опозиција, за профитерите од типот на Минчо Јорданов и Ванчо Чифлиганец секогаш ќе има добар бизнис и уште подобар профит.


Edited by Dexter26 - 16-Jun-2017 at 11:13
Back to Top
TENDO View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 14-Jun-2017
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote TENDO Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 16-Jun-2017 at 08:22
И сега НБРМ ќе се гради или не?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 6>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.